Article Image

Mennyibe kerül egy nagytakarítás 2024-ben?

Egy kisebb lakás akár már 15.000 Ft, míg egy kertes ház akár 25.000-30.000 Ft-ért is kitakarítható. 65 nm-es panellakás nagytakarítás országos átlagos ára 20.000 Ft.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A nagytakarítás olyan feladat, amit időközönként minden háztartásban el kell végezni. Ha nem szeretnénk mi magunk megcsinálni, fogadjunk takarítókat! Lássuk, mennyibe is kerülne!  

Honnan tudjuk a nagytakarítás árakat

Kérj árajánlatot egy közelben dolgozó takarító cégtől, vagy magán takarítótól! 

Ingyenes árajánlatot kérek!

A nagytakarítás ára manapság már nem is olyan szinten magas összeg, amit egy átlagos háztartás ne engedhetne meg magának évi 1-2 alkalommal. Hiszen egy kisebb lakást akár már 14.000 Ft-ból, míg egy kertes házat akár 25-30.000 Ft-ból is csillogóvá és makulátlanul tisztává lehet varázsolni. Ha pedig úgy érezzük, takarítót fogadni felesleges, hiszen mi magunk is el tudjuk végezni a feladatokat, nagyot tévedünk! Hiszen amíg ő sokkal gyorsabban elvégzi a feladatokat, addig mi magunk is hasznos, produktív és könnyen lehet, hogy jövedelmezőbb feladatot is elláthatunk. Na, de nézzük, hogyan alakulnak a nagytakarítás árak az idei évben!  

 

Árak

Átlagos ár

15.000 Ft

Minimum ár

10.000 Ft

Maximum ár

50.000 Ft

Tartalomjegyzék

Alkalmi nagytakarítás tudnivalók  

Mint, ahogy az a nevéből is látszik, ezek alkalmi tevékenységek, tehát időszakosan kell, legalábbis illik elvégezni. A leggyakrabban és a legtöbbek által is kedvelt forma a tavaszi nagytakarítás. Ilyenkor megújul a természet, végre jó idő van és sokat lehet szellőztetni és egy új időszak kezdődik.  

  Tükör pucolásHa már a fürdőszoba tükör is tiszta fogkrém, ideje takarítókat hívni!  

Háztartásokban

A klasszikus, évszakok kezdetét érintő nagytakarítás azonban nem az egyetlen, sokak által kedvelt időszak arra, hogy megejtsenek egy jó alapos lakástakarítást. A téli időszakban a téli nagytakarítás gyakran összemosódik a karácsonyi nagytakarítással, amikor az emberek amúgy is alaposabban végzik a ház körüli munkákat. Összességében elmondható, hogy egy háztartásban egy jó alapos nagytakarítás évszakról-évszakra ráfér a házra, lakásra.  

Rendelj nagytakarítást verhetetlen árakon most!

Nagytakarítás 5.000 Ft-ért!

A későbbiekben még kitérünk arra, hogy mennyibe is kerül a négyzetméter alapján való elszámolással egy lakás vagy ház kitakarítása. Azonban nem szabad elmennünk amellett a tény mellett, hogy sok magánvállalkozó esetében a nagytakarítás ára az igénybe vett munkaórától függ. Ez az órabér természetesen régiónként könnyedén változhat. A következőkben látható, hogy Magyarországon belül is mennyire eltérhetnek ezek az árak:  

Megye, régió 

Takarítás ára/óra 

Budapest 

1.500-3.000 Ft 

Csongrád megye 

1.200-1.500 Ft 

Győr-Moson-Sopron megye 

1.200-1.800 Ft 

Somogy megye 

1.100-1.400 Ft 

Veszprém megye 

1.000-1.600 Ft 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 

1.200-1.600 Ft 

Ezek az árak természetesen magukba foglalják mind a takarítócégeknél tevékenykedő személyek fizetését, mind a magánvállalkozók órabérét. A takarítási további árairól ITT olvashatsz.

Nyaralókban

A nyaralók nagytakarítása már egy kicsit más szituáció. Hiszen sok esetben van egy csúcsidőszak, amikor akár pár naponta váltják egymást a vendégek, valamint van egy holtidőszak, amikor pedig hónapokig senki nem foglalja el a szállást. A nyaralóknál egy hatalmas takarítás természetesen szükséges a nyitási időszak előtt, utána azonban legkésőbb havonta illik egy mindenre kiterjedő mélytisztítást tartani a hétköznapi, általános takarítás mellett is.  

Vendéglátóegységekben  

A vendéglátóhelyek megint egy speciális eset. Minden étteremnek, bárnak, kávézónak, fagyizónak meg vannak a sajátosságai, követelményei, amiket be kell tartani, amiknek meg kell felelni nap, mint nap. Ez elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez. Azonban hetente, nagyon maximum két hetente itt is érdemes egy mindenre kiterjedő és alapos tisztítást tartani. Nem csak azért, mert tartunk a büntetéstől, hanem azért is, mert egy rendezett és karban tartott vendégtér sokkal több vásárlót és vendéget hozhat nekünk.  

Természetesen a nagytakarítás árak függnek a takarítandó vendéglátóegységtől is. Így más-más áron mozog egy fagyizó, egy pékség vagy éppen egy étterem takarítási ára.  

Vendéglátóegység típusa 

Nagytakarítás m2 ára   

Fagyizó, cukrászda 

600 Ft/nm-től 

Étterem, kifőzde 

750 Ft/nm-től 

Bár, kocsma 

800 Ft/nm-től 

Pékség (csak a munkaterület) 

650 Ft/nm-től 

Szórakozóhelyek 

900 Ft/nm-től 

Rendezvénytakarítás 

850 Ft/nm-től 

Nagytakarítás irodák esetében  

Ahogy a háztartások, vendéglátóhelyek, úgy az irodák sem maradhatnak ki az időszakos mélytisztítás alól. Az árképzés szempontjából ez nagyon hasonlít a háztartásokban végzett munkához. Irodavezetőként láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy mely területek lehetnek fokozottan érintettek és mik igényelnek kevesebb munkát. Ezek alapján pedig célirányosan adhatjuk a feladatot. Így érdemes nagyobb figyelmet fordítani a mosdók és a közös helyiségek, mint például a konyha, étkező, társalgó, alapos takarítására.   

Rendeld meg irodád nagytakarítását a legjobb áron csak Februárban! 

Nagytakarítás megrendelése!

A különböző épülettípusok persze különböző árakat is jelentenek! Hiszen gyakran más tisztítószereket, technológiákat igényelnek a különböző épületek kitakarítása.  

Teljeskörű nagytakaríás árai a különböző ingatlan típusokban

Honnan tudhatjuk, hogy szükség van egy nagytakarításra?  

Számos jel utalhat arra, hogy otthonunknak, irodánknak, nyaralónknak szüksége van már egy alapos nagytakarításra. Egy mélytisztítás ugyanis nem csak tisztává teszi a lakást, de sokkal jobb színben is tünteti fel akár a karácsonyi ebédre érkező vendégek előtt, akár a leendő tulajdonosok előtt.   

Lássuk, honnan tudhatjuk, hogy elérkezett az idő egy takarító fogadására, mert megérett a ház egy átfogó tisztításra!  

  • Ha a családtagok közül bárki porallergiában szenved vagy enyhe allergiás tüneteket produkál esetleg egy háziállat szőre miatt.  
  • A falakon, kapcsolók mellett elszíneződött a fal a fogdosástól.  
  • A csillárokon, szekrények tetején vastag porréteg ült meg.  
  • A sütő belseje különösen zsíros.  
  • Ha több, mint fél éve nem voltak kitakarítva a klímaberendezések.  
  • Ha több, mint két hónapja nem került takarításra a páraelszívó.  
  • Ha a fagyasztószekrény már le van fagyva. (Nem csak, hogy nem esztétikus, de a fagyasztó élettartamát is csökkentheti.)  
  • Nem olyan régen történt valamilyen felújítás, aminek következtében mindenhol megült a port.  
  • Ha a zuhanyfüggöny alja már megkeményedett a lerakódó vízkőmennyiségtől.  

Nem csak esztétika, de az általános higiéné miatt is rendkívül fontos a folyamatos takarítás és az esetenkénti nagytakarítás. Amennyiben a hétköznapok során figyelünk az apróságokra és nem hagyjuk eluralkodni a káoszt, akkor elég lehet évente egy alkalommal kifejezetten nagytakarítást tartani. Ha azonban meg sem tudjuk mondani, mikor takarítottuk utoljára a WC-t, vagy, hogy valaha kifertőtlenítettük-e a kádat, akkor lehet, hogy itt az ideje felfogadni egy takarító céget és jó alaposan kifertőtleníteni a teljes lakást!  

  Az ablak portalanítása fontos feladatA lerakódott porcicák árulkodó jelek lehetnek, hogy szükség van egy takarításra.  

Hogyan határozzák meg a különböző takarítócégek az áraikat?  

Minden cégnek meg van a maga egyedi módja, hogy az árak meghatározására. Vannak, akik a négyzetméter ár alapján számláznak és olyanok is, akik egy körülbelüli értéket mondanak a terepszemle során és a takarítás után derül ki a végső összeg.  

A végső árat természetesen sok minden befolyásolhatja. Az ingatlan nagysága, fürdőszobák száma, de még az is, hogy mennyire mély és alapos tisztítást igénylünk. Ezeken kívül pedig az sem elhanyagolható tényező, hogy az ország mely területén, megyéjében vagy éppen településén vesszük igénybe ugyanazon szolgáltatást.  

Az ár sok esetben magában hordozza az utazási és szállítási költségeket is. Ugyanis egy takarító cég esetében nem csak a takarító brigádot, de a szükséges eszközöket is el kell juttatni a takarítandó helyre. Mind az imént említett szállítási, utazási költséget, mind pedig a vállalati gépjármű fenntartásának költségét általában belekalkulálják az árba.  

Takarítás négyzetméter ár alapján  

Ez az egyik leginkább elterjedt és használt számítási mód a négyzetméter alapján való fizetés. Ebben az esetben a takarítandó épület, lakrész mérete határozza meg, mennyibe kerül majd a nagytakarítás. 500 Ft-os négyzetméter árral számolva egy átlagos 65 nm-es panellakás költsége 32.500 Ft, míg egy 110 nm-es kertes házé 55.000 Ft.  

Igénybe vett szolgáltatások utáni fizetés  

Ha nem szeretnénk mindent kitakaríttatni, mert van, amit magunk csinálnánk, vagy csak egyszerűen nem látjuk még szükségesnek, akkor kérhetjük kifejezetten az igénybe vett szolgáltatások utáni számlázást. Ebben az esetben előre megbeszélhetjük, melyek azok a szolgáltatások, amiket a nagytakarítás során szeretnénk, ha elvégeznének. Az átlagos munkadíjakról a következő táblázatból tájékozódhatsz:  

Szolgáltatás 

Átlagos ár 

Felújítás utáni nagytakarítás 

700 Ft/nm-től 

Festés utáni nagytakarítás 

600 Ft/nm-től 

Sütő tisztítása, zsírtalanítása 

3.000 Ft-tól 

Hűtő takarítás, leengedés 

2.500 Ft-tól 

Mikró takarítás 

2.000 Ft-tól 

Mosógép tisztítása 

3.000 Ft-tól 

Ablak takarítás 

500 Ft/nm-től 

Szőnyegtisztítás 

800 Ft/nm-től 

Kárpittisztítás 

3.000 Ft/ülőfelülettől 

Ereszcsatorna kitakarítása 

400 Ft/m-től 

Homlokzat mosása 

800 Ft/nm-től 

Faltisztítás 

800 Ft/nm-től 

Milyen plusz költségek merülhetnek fel egy nagytakarítás során?  

Ahogy már fentebb is említettük, ide sorolható a takarító személyzet és a szükséges eszközök célállomásra való fuvarozása. Ezek mellett pedig akár akkor is számolhatnak fel plusz összeget a cégek, ha a takarítani kívánt ingatlan kívül esik az általuk preferált hatáskörön.   

A rendelt takarítás szolgáltatás árának felépítése  

Milyen szolgáltatásokat kínálnak a különböző cégek?  

Ha megnézzük a különböző takarító cégek árlistáit (már, ahol elérhető), láthatjuk, hogy nagyon különböző árakon dolgoznak. A négyzetméter árak meghatározása sok esetben nagyon hasonló, mégis a végösszes elég eltérő tud lenni. De mitől is lehet ez? Különböző cégek esetében más-más szolgáltatásokat lehet igénybe venni „nagytakarítás” címszó alatt.  

Egy budapesti cég esetében például a következő pontokat is magába foglalja:  

  • Porszívózás, felmosás  
  • Munkafelületek letisztítása, fertőtlenítése  
  • A különböző munkagépek és készülékek (sütő, hűtő, mikró, páraelszívó, mosogatógép, mosógép) teljeskörű tisztítása, zsírtalanítása, vízkőtelenítése.  
  • Belső-, és külső ablakok megtisztítása  
  • Csillárok, lámpák és azok kapcsolóinak takarítása, portalanítása.  
  • Fürdőszoba teljeskörű fertőtlenítése és takarítása  

Ahhoz pedig, hogy minden alkalommal ugyanazt a minőséget tudják hozni, számos takarító cég alkalmaz különböző takarítási listákat, amiknek alkalmazásával könnyedén ellenőrizhető, hogy minden érintett terület meg lett-e tisztítva. Amennyiben esetleg nem ajánlja fel a megrendelés elején a cég ezt a listát, érdemes lehet írásban elkérni tőlük. Hiszen ennek köszönhetően mi, mint megrendelők láthatjuk, hogy az ígért feladat milyen minőségben került elvégzésre.  

  Polcok portalanítása és pucolásaA polcok, szekrények letörléslét mindig magába foglalja az ár.  

Hogyan válasszunk takarítót egy mélytisztításra?  

Ha még nincs nagy tapasztalatunk a takarítók fogadásában, ijesztő lehet a gondolat, hogy vadidegen embereket engedjünk az otthonunkba. Valamint abban sem lehetünk biztosak, hogy milyen munkát végeznek, mennyire leszünk velük megelégedve. Habár a jövőt nem láthatjuk, a tőlünk telhető legtöbbet megtehetjük, hogy a legjobb és legprofesszionálisabb takarító személyzetet vegyük fel. A következő lehetőségek állnak előttünk:  

  • Tájékozódjunk!  

Olvassunk a lehető legtöbbet a témában, nézzük meg több takarítócég és magánvállalkozó kínálatát, referenciáit egyaránt.  

  • Tudjunk meg többet az árképzésükről!  

Mivel sok cég nem tölt fel tételes árlistát, hanem egy előzetes helyzetfelmérés alkalmával mondanak összeget, így amennyiben van rá lehetőség, éljünk az ingyenes felmérés lehetőségével!  

  • Ismerjük meg a csomagot, amit igénybe szeretnénk venni!  

Fontos, hogy tudjuk, milyen felületek, eszközök, gépek tisztítása tartozik bele a csomagba. Kérdezzünk előre! Ez fontos a jövőbeli problémák és konfliktusok elkerülése érdekében.  

  • Hasonlítsuk össze a kapott árajánlatokat!  

Nincs más hátra, mint összehasonlítani és kiválasztani az általunk leginkább preferált ajánlatot! Ezek után pedig kezdődhet is a lakás tisztíttatása!  

Miután áttanulmányoztuk ábrát, begyűjtöttük a különböző cégektől az árajánlatokat, nincs más dolgunk, mint kiválasztani a legígéretesebbet és tisztává varázsoltatni a házunk, lakásunk!  

Takarítót keresel? Válassz ki a legjobbat az értékelések alapján! 

Takarítót keresek

Miért szükséges a nagytakarítás akkor is, ha minden nap tisztán tartjuk a lakást?  

A lakásunk folyamatos karbantartást, rendrakást igényel, hiszen napról-napra koszolódik. Ki-be járkálunk, eszünk, pakolunk, szellőztetünk, amivel akarva, akaratlanul is beengedjük a port. Ha pedig állatot tartunk, akkor nem kell mondani, milyen kupit, koszt tudnak okozni akár 2 perc alatt. Valamint gyerek mellett sem unatkozhat az ember, ha rendrakásról, takarításról van szó.  

De még ha ezektől az extrém módon koszoló tényezőktől el is tekintünk, akkor is folyamatosan koszolódik a lakásunk. Összefogdossuk a kilincseket, szekrényajtókat, a huzattal a port és a hajszálakat besöpörjük a legeldugottabb helyekre, ahol kész gombolyag keletkezhet belőlük a következő takarításra. Így, habár minden nap takarítunk egy kicsi, általában nincs arra időnk és energiánk, hogy a minden egyes négyzetcentimétert áttöröljünk. Időről időre pedig jól esik a léleknek is a nagytakarítás, hiszen minden olyankor minden rendkívül tiszta, ami elégedettséggel és békével tölt el minket. 

Hogyan készíthetjük fel a házunk a nagytakarításra?  

Nem kell megijedni, nem arra fogunk most kérni, hogy a nagytakarítás előtt még takaríts egyet! Hiszen nem véletlen döntöttük el, hogy takarítókat fogadunk erre a feladatra. Azonban vannak olyan apróságok, amikkel nem csak megkönnyíthetjük, de meg is gyorsíthatjuk a takarítók munkáját.  

Figyeljünk az általános rendre!  

Ha a hétköznapok során figyelünk az olyan apróságokra, mint a cipők elpakolása, a mosatlan edények azonnali megtisztítása, szanaszét heverő újságok összegyűjtése, már nagyon sokat tehetünk a munka meggyorsítása és a kényelmesebb hétköznapok megvalósításáért.  

Rendszerezzük a dolgokat!  

Ha kategóriánként rendszerben tartjuk a különböző holmijainkat (pl.: iratok, levelek, újságok, munkával kapcsolatos dokumentumok, hobbi, sportfelszerelés, tanulmányok), hiszen a takarítók nem azért jönnek, hogy szétválogassák a dolgainkat a lakás minden pontjából, hanem azért, hogy a koszt és a szennyeződéseket eltüntessék.  

Mosogassunk el, hajtogassuk el a ruhákat!  

Ha egyéni vállalkozót fogadunk, akkor könnyen megeshet, hogy ezen szolgáltatásokat is szívesen elvégzik, azonban a takarítócégek egy nagytakarítás során általában felárat számítanak fel ezekért a szolgáltatásokért. Ha pedig mosogatógépet használunk, akkor arra is figyeljünk, hogy ha szeretnénk, hogy a gépet is kitisztítsák, időben pakoljuk ki belőle a száraz edényeket.  

Ne akarjunk irányítani!  

A hozzánk kiérkező szakemberek profik. Ez a munkájuk, ezzel foglalkoznak napi szinten. Ne akarjuk megmondani nekik, hogyan kellene végezniük a munkájukat! Mutassuk meg nekik a szükséges eszközöket, segítsünk, ha kérdésük merülne fel, de ne akarjuk megmondani, hogy mi, jobbról balra szoktuk törölni a csaptelepet vagy éppen, hogy másik márkájú tisztítószerrel szoktunk dolgozni. (Nyilván ez alól kivételt képet, ha környezetbarát szereket használunk és annak használatát várjuk el a takarítóktól is. Ez esetben azonban, mire kijöttek hozzánk, nyilvánvalóan már elmondtuk ezen igényünket!)  

Ha ezt a néhány pontot be tudjuk tartani, akkor a gyerekjátékok elpakolása, a mosogatás vagy éppen mosogatóból való kipakolás helyett a szakemberek arra tudnak koncentrálni, ami igazán fontos. Az alapos tisztításra, fertőtlenítésre vagy éppen a bútorápolásra.  

Nagytakarítással kapcsolatos gyakori kérdések  

Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket nagytakarítás témakörében. Kitérve akár a takarításra, akár a takarítók fogadására.  

A takarítók bérezésében a bútorok mozgatása is benne van?  

Van, hogy a nehezebben hozzáférhető bútorok alapos tisztítása érdekében szükséges lenne azokat arrébb helyezni (pl.: sarokban lévő kanapé).  

Ezt azonban a takarítást végző személyzet sok esetben nem tudja elvállalni, hiszen biztonságtechnikai szempontból magas kockázatot jelent a nagyobb bútorok mozgatása. Mivel nem ismerik az adott bútor súlyát, stabilitását, így a mozgatással kárt tehetnek magukban, a bútorban, vagy éppen akár a parkettában, akár a falfestésben.  

Mennyi ideig tart átlagosan egy nagytakarítás?  

Ahogy azt már említettük, ez nagyban függ az érintett terület nagyságától, a fürdőszobák, szobák számától és a szennyezettségtől is.  

A fürdőszobákat, konyhákat általában sokkal tovább tart kitakarítani, hiszen ezek azok a helyek, amik fokozottan igénybe vannak véve és ahol a legkönnyebben elszaporodhatnak a baktériumok.  

Szintén befolyásoló tényező lehet, hogy egy személy végzi a munkát vagy egy komplett csapat. Míg az első esetben akár 1-2 napot is igénybe vehet a folyamat, addig egy összeszokott társaság akár 6-8 óra alatt végezhet a feladattal.  

Magán takarítót vagy takarító céget fogadjunk inkább?  

Ennek a kérdésnek a megválaszolását csakis a saját igényeink befolyásolják. Amennyiben biztonságosabbnak, megbízhatóbbnak érezzük a céges szerveződés, nyugodtan keressünk egy takarítócéget! Azonban ha inkább a kisvállalkozókat szeretnénk támogatni és egy olyan személyt szeretnénk, aki nem csak a takarítónk, de akár kedves ismerősünk is lehet, érdemesebb lehet magánvállalkozót fogadnunk!  

Lehetőségünk lesz-e környezetkímélő tisztítószerek alkalmazására?  

Ez teljes mértékben megbeszélés kérdése. Akadnak olyan cégek, akik csakis a saját eszközeikkel, tisztítószereikkel végzik a munkát. Akik általában rugalmasabbak szoktak lenni ilyen kérdésben, azok a magánvállalkozók. Viszont minden esetben érdemes rákérdezni, hogy milyen környezetbarát tisztítási folyamatokat, szereket ismer, hogy lássuk, valóban tudja-e őket alkalmazni.  

Ezek után nincs is más dolgunk, mint megkeresni a legközelebbi takarító céget, vagy takarítót és bejelentkezni egy nagytakarításra!  


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Anita, cikk szerzője
Takarítás szakértője
Anita, egy igazi szakértő a takarítás terén. Több mint 10 éves tapasztalattal a háta mögött, Anita 2024-ben is azon dolgozik, hogy praktikus és hatékony takarítási megoldásokkal könnyítse meg az emberek mindennapjait.

Hagyj megjegyzést