Article Image

Mennyibe kerül a bojler vízkőtelenítése?

Ismerje meg a bojler vízkőtelenítés árakat, azokat befolyásoló tényezőket és az időben végzett karbantartás fontosságát. Olvasson további tippeket és szakember keresési tanácsot!
Ajánlatkérés vízkőtelenítésre
Bojler vízkőtelenítés kell??Ajánlatkérés vízkőtelenítésre

A bojler vízkőtelenítése nem csupán egy szükségszerű teendő a háztartásban, hanem egy kisebb fajta befektetésnek is tekinthetjük hosszabb távon. Ebben a cikkben felfedjük, milyen költségekkel kell számolni, továbbá bemutatunk a praktikákat, hogy Ön is képes legyen megfelelően gondoskodni otthona vízmelegítő eszközéről. Ne hagyja figyelmen kívül ezt a fontos karbantartást!

Gyorsmenü:

Miért fontos a bojler vízkőtelenítése?

A vízkő, amely elsősorban a magas ásványi anyag tartalmú kemény vízből származik, fokozatosan felhalmozódik a bojler belső felületén, csökkentve annak hatékonyságát és rövidítve az eszköz élettartamát. 

A vízkő káros hatása a bojler hatékonyságára

Amikor a vízkő lerakódik a fűtőelemre a bojler belsejében, a hőátadás hatékonysága jelentősen csökken. A fűtőelemek körüli vízkő réteg miatt a bojler hőmérséklete egyenlőtlenül oszlik el, ezáltal hosszabb idő alatt melegíti fel a vizet. Ez nem csak több energiát igényel, hanem növeli a fűtőelemek terhelését is, ami előbb-utóbb meghibásodáshoz vezethet. A bojlernek több energiát kell felhasználnia ahhoz, hogy ugyanazt a mennyiségű meleg vizet előállítsa, mint korábban vízkőmentes állapotban. 
Például, egy standard 80 literes bojler, amely normális esetben körülbelül 1,5 kW energiát használ fel óránként, vízkővel borított állapotban akár 2 kW-t vagy annál is többet fogyaszthat. Ez jelentős növekedés a havi energiafogyasztásban és így a költségekben is.

Ne hagyd, hogy a vízkő tönkretegye a bojlert! Kérj segítséget!
 

A bojler élettartamának növelése

A rendszeres vízkőtelenítés kiemelten fontos a bojler élettartamának megőrzése szempontjából. A vízkő nemcsak csökkenti a fűtőelemek hatásfokát, de súlyos esetekben a bojler belső szerkezetében is károsodást okozhat, mint például rozsdásodás megjelenése és a repedések kialakulása a tartály falán. Egy átlagos, jól karbantartott bojler akár 10-15 évig is működhet, míg a vízkővel teli berendezés esetében ez az időtartam jelentősen csökkenhet.

A vízkőtelenítés tehát nemcsak a bojler hatékony működését segíti elő, hanem hosszú távon jelentős pénzügyi megtakarítást is eredményezhet a háztartás számára.

Az időben elvégzett vízkőtelenítéssel javítjuk a bojlerünk hatékonyságát és a víz minőségét is!

Az időben elvégzett vízkőtelenítéssel javítjuk a bojlerünk hatékonyságát és a víz minőségét is!

Mikor van szükség a bojler vízkőtelenítésére?

A bojler vízkőtelenítése elengedhetetlen, de nem mindennapi feladat. A vízkőtelenítés időzítése több tényezőtől függ, beleértve a víz keménységét, a bojler használatának gyakoriságát és a bojler típusát.

A vízkőtelenítés gyakorisága

Általános szabályként a bojler vízkőtelenítését évente legalább egyszer ajánlott elvégezni, különösen olyan területeken, ahol a víz keményebb. Azonban ha a vízfogyasztás magas, például egy nagyobb családi ház esetében, akkor érdemes félévente elvégezni a karbantartást. Ez a gyakoriság biztosítja, hogy a bojler optimális állapotban maradjon és minimalizálja a vízkő okozta károsodásokat.

Jelek, hogy itt az ideje a vízkőtelenítésnek

Több egyértelmű jel is utalhat arra, hogy szükség van a bojler vízkőtelenítésére, ilyen jelek lehetnek például:

 1. Csökkenő melegvíz-mennyiség: Ha a bojler egyre kevesebb meleg vizet képes biztosítani, az a vízkő felhalmozódására utalhat.
 2. Hosszabb felmelegedési idő: Ha hosszabb időbe telik a víz felmelegítése, az a vízkő általi hőszigetelés miatt van.
 3. Megnövekedett energiafogyasztás: Ha a bojler több energiát fogyaszt, mint korábban, az szintén a vízkő felhalmozódásának jele lehet.
 4. Furcsa zajok: Zúgó, recsegő vagy pattogó hangok, amikor a bojler működik, a vízkő által okozott mechanikai terhelésre utalhatnak.

Ha bármelyik jelenséget észleli, célszerű szakemberhez fordulni a probléma mielőbbi orvoslása érdekében.

Tartsd tisztán a bojlert! Bízd a vízkőtelenítést profikra!
 

Bojler vízkőtelenítés árak

A bojler vízkőtelenítésének költségei változhatnak az ország különböző részein, attól függően, hogy milyen szolgáltatást választunk. Az ár függ a bojler méretétől, típusától, a vízkő lerakódásának mértékétől, és attól, hogy az eljárás során milyen módszert alkalmaznak. A szolgáltatás ára 15.000-45.000 forint között mozog, attól függően, hogy milyen méretű és típusú a bojler. Azonban ez a kiadás jelentősen eltörpül amellett, amennyit egy új készülék vásárlása jelent, telepítési költségek nélkül 100.000-200.000 forinttal lehet számolni.

Árak bojler típus szerint

A bojler vízkőtelenítési költségei eltérőek lehetnek a különböző típusok esetében, a különbség inkább a bojler álló vagy fekvő fajtájától, mint márkájától függ. A fekvő készülék vízkőtelenítése a legdrágább, de átlagosan 30.000 - 40.000 forintnyi kiadással kell kalkulálni.

A Hajdu álló bojlerek esetében a vízkőtelenítés ára a 30-120 liter közötti méretkategóriában átlagosan 29.000 forintba kerül, míg a nagyobb, 150-200 literes modellek esetén ez az összeg 33.000 forintra nő.

Ami a Hajdu fekvő bojlereket illeti, a 80-120 literes készülékek tisztítása általában 30.000 forintba kerül, és hasonló árat, 33.000 forintot kell fizetni a 150-200 literes méretek esetében.

Az egyéb márkák, mint például az Ariston, Junior, Admiral, Perla, Fais, és Quadriga bojlerek vízkőtelenítési díjai szintén hasonlóak: a 50-120 literes bojlerek esetén 30.000 forintot, míg a 150-200 literes készülékek esetén 33.000 forintot kell számolni átlagosan.

A bojler vízkőtelenítés ára méret szerint

A bojler vízkőtelenítésének ára jelentősen függhet a bojler méretétől, mivel nagyobb bojlerek esetében több vízkőlerakódás alakulhat ki, és a tisztításuk is több időt vehet igénybe. Itt van egy általános áttekintés, hogy milyen költségekkel számolhatunk különböző méretű bojlerek vízkőtelenítése esetén.

Kis méretű bojlerek (10-50 liter között)

Ezek a bojlerek általában kisebb lakásokban találhatók, ahol kevesebb melegvíz-felhasználás történik. A vízkőtelenítés ára körülbelül 10.000 és 20.000 forint között mozog.

Közepes méretű bojlerek (50-150 liter között)

A legtöbb családi házban és kisebb társasházakban ezek a bojlerek a leggyakoribbak. A vízkőtelenítés költsége ebben az esetben 20.000 -  30.000 forint között van.

Nagy méretű bojlerek (150 liter felett)

Nagyobb társasházakban, ipari vagy kereskedelmi létesítményekben gyakoriak, ahol a melegvíz-igény magasabb. A vízkőtelenítési díj itt 30.000 - 40.000 forintnál kezdődik és jóval több is lehet, függően a bojler pontos méretétől és a vízkő lerakódás mértékétől.

Bojler vízkőtelenítés árak méret szerint

Bojler mérete (liter)

Ár (Ft)  

Megjegyzések

30-50

15.000 - 20.000

Kis méretű lakásokhoz ajánlott

51-100

20.000 - 25.000 

Standard méretű bojlerek

101-150

25.000 - 30.000

Nagyobb családi házak

151-200

30.000 - 35.000

Nagy lakások, kis társasházak

201-250

35.000 - 40.000

Nagy társasházak, ipari felhasználás

251-300

40.000 - 100.000

Nagyipari alkalmazások

A mellékelt táblázatban a bojler vízkőtelenítés ára látható különböző méretkategóriák szerint.

Mit tartalmaz általában a vízkőtelenítés ára?

Az ár többféle szolgáltatást és tevékenységet foglalhat magában, ezek pontos tartalma attól függ, hogy melyik szakembert vagy céget választjuk. Általában az alábbi elemeket tartalmazza a szolgáltatás:

 • Kiszállási díj: Ez fedezi a szakember utazási költségét.
 • A bojler tartályának vizsgálata: A bojler állapotának átfogó ellenőrzése.
 • Külső és belső alkatrészek vizsgálata: Az összes alkatrész állapotának ellenőrzése.
 • Vízkő eltávolítása és a tartály tisztítása: A vízkő hatékony eltávolítása és a bojler belső tisztítása.
 • Magnézium védőanód cseréje: A bojler védelmének fenntartása érdekében.
 • Régi vízkőves fűtőszál cseréje: Az elhasználódott fűtőszálak cseréje.
 • Víztérben lévő összes tömítés cseréje: Erre a szivárgások megelőzése érdekében van szükség.
 • Bojler feltöltése és nyomáspróba: A rendszer újratöltése és a megfelelő működés ellenőrzése nyomáspróba segítségével.

Alkatrész cserék ára

Alkatrész neve

Ár

Megjegyzés

Biztonsági szelep cseréje

3.000

Biztonsági okokból ajánlott cserélni

Nyomáscsökkentő szelep cseréje

7.000 

Magas víznyomás esetén szükséges

Inox bordás bekötőcső (2 db)

5.000

Megelőzi a vízszivárgást

Hőkorlátozó cseréje

3.000

E-típusú bojlerekben ajánlott

Hőfokszabályzó cseréje

3.000

Szabályozza a vízhőmérsékletet

Hőfokszabályzó és hőkorlátozó cseréje

5.000

EK-típusú bojlerekben javasolt

Belső villany vezeték cseréje 

5.000

Elektromos hibák elkerülésére

Alaplap cseréje

4.000

Alapvető javításokhoz

Sarokszelep cseréje

2.000

Javítja a vízáramlás kontrollját

Melegvíz merülőcső csere

3.000

Jobb hőátadás és kisebb energiafogyasztás

A második táblázat a vízkőtelenítés során gyakran szükségessé váló alkatrészek cserével kapcsolatos költségeket foglalja össze. 

Előfordulhat, hogy vízkőtelenítéskor egyéb szolgáltatásra van szükség

A bojler vízkőtelenítése során gyakran kiderül, hogy más alkatrészek is hibásak vagy elhasználódtak, amelyek cseréje szükségessé válik. Az átlagos alkatrészárakat is feltüntetjük, ezen árak tájékoztató jellegűek és változhatnak a különböző szolgáltatók és a piaci körülmények függvényében.

 • Bojler biztonsági szelep cseréje: 3.000 forint.
 • Nyomáscsökkentő szelep cseréje:  7.000 forint.
 • Inox bordás bekötőcső cseréje (2 db): 5.000 forint.
 • Hőkorlátozó cseréje E-típusú villanybojlerekben:  3.000 forint.
 • Hőfokszabályzó cseréje E-típusú villanybojlerekben: 3.000 forint.
 • Hőfokszabályzó és hőkorlátozó cseréje EK-típusú villanybojlerekben:  5.000 forint.
 • Belső villanyvezeték cseréje: 5.000 forint.
 • Alaplap cseréje:  4.000 forint.
 • Sarokszelep cseréje:  2.000 forint.
 • Melegvíz merülőcső cseréje: 3.000 forint.

Hogyan történik a bojler vízkőtelenítése?

A munkát szakember végezheti, de vannak otthoni módszerek is, amennyiben a tulajdonos rendelkezik a megfelelő eszközökkel.

A vízkőtelenítési folyamat lépései

 1. Kikapcsolás és leeresztés: Első lépésként a bojlert le kell kapcsolni az elektromos hálózatról, és le kell ereszteni a benne lévő vizet. Ez biztosítja, hogy a vízkőtelenítés biztonságos körülmények között történjen.
 2. Vízkőoldó szer alkalmazása: Ezeket a speciális vegyszereket a bojler víztartályába juttatják, ahol a kémiai anyagok reakcióba lépnek a vízkővel, feloldva azt.
 3. Áztatás: A vízkőoldó szernek elegendő ideig, általában néhány órán keresztül kell hatnia, hogy teljesen feloldja a lerakódásokat. Ez az időtartam függ a vízkő mennyiségétől és vastagságától.
 4. Öblítés: Miután a vízkő feloldódott, a vízmelegítő rendszert alaposan át kell öblíteni tiszta vízzel, hogy a feloldott vízkő és a vegyszer maradványai eltávozzanak. Ez gyakran több víztöltést és leeresztést igényel, hogy a bojler teljesen tiszta legyen.
 5. Ellenőrzés és újratöltés: Öblítés után a bojlert ellenőrizni kell szivárgások és egyéb problémák elkerülése végett, majd újra fel kell tölteni és be lehet kapcsolni.
 6. Működési teszt: Végezetül, a bojlert újraindítják, és tesztelik a melegvíz-szolgáltatás tökéletes működését.
Vízkőtelenítésre keresel szakit? Segítünk!
 

Bojler vízkőtelenítését jobb tapasztalt és szakképzett szerelőkre bízni!

Bojler vízkőtelenítését jobb tapasztalt és szakképzett szerelőkre bízni!

Hol keressünk szakembert a vízkőtelenítésre?

Amikor szakembert keresünk, több lehetőség közül választhatunk. Az interneten elérhető Qjob.hu szakemberkereső portál segítségével könnyedén találhatunk helyi szakembereket, akiknek munkájáról más felhasználók véleményei is elérhetőek és közvetlenül, gyorsan tudunk ajánlatot kérni egyszerre több szakembertől is. 

Emellett érdemes személyes ajánlásokat is kérni ismerősöktől, akik már használtak hasonló szolgáltatást, vagy felkereshetjük a közeli szaniter szaküzleteket, ahol szintén ismernek megbízható szolgáltatókat. Fontos, hogy a kiválasztott szakember rendelkezzen a szükséges engedélyekkel és megfelelő tapasztalattal, ezzel biztosítva a bojler hatékony és biztonságos újbóli működését.

Tapasztald meg a megbízható melegvíz-ellátás előnyeit! Fordulj hozzánk bizalommal!
"Fordulj hozzánk!"

Kérj ajánlatot bojler vízkőtelenítésre helyi szakemberektől!
 

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül a bojler vízkőtelenítése?

A bojler vízkőtelenítésének költsége több tényezőtől függ, beleértve a bojler méretét, típusát és a vízkőlerakódás mértékét. Általában az árak 15.000 és 40.000 forint között mozognak, függően attól, hogy milyen szolgáltatást veszünk igénybe.

Milyen gyakran szükséges a bojler vízkőtelenítése?

Ajánlott évente legalább egyszer elvégezni a vízkőtelenítést, különösen olyan régiókban, ahol a víz keményebb. Ez segít megőrizni a bojler hatékonyságát és meghosszabbítja készülék élettartamát.

Milyen további költségekkel kell számolni a vízkőtelenítés során?

A vízkőtelenítés ára általában magában foglalja a munkadíjat és az alapvető anyagköltségeket, ha a bojlerben a meghibásodott alkatrészeket is cserélni kell, azok plusz költséggel járnak. Ezek közé tartoznak például a fűtőelemek, tömítések vagy a védőanód cseréje.

Mik a bojler vízkőtelenítésének legfontosabb előnyei?

A rendszeres vízkőtelenítés javítja a bojler hatékonyságát, csökkenti az energiafelhasználást és meghosszabbítja az eszköz élettartamát. Ezáltal hosszú távon jelentős költségmegtakarítást érhetünk el

Zsuzsanna egy sokoldalú és elhivatott szakember, aki minden projekthez alapos kutatással és mély odafigyeléssel áll hozzá. Évek óta foglalkozik kreatív szövegírással. Kiváló helyesírási és stilisztikai ismereteivel biztosítja, hogy minden általa szerkesztett vagy ellenőrzött szöveg grammatikailag tökéletes és stílusos legyen. Zsuzsanna precíz munkáját a "Bojler vízkőtelenítés" című cikk szerkesztőjeként is megcsodálhattuk, ahol ismét bebizonyította, hogy minden témájú szöveg szerkesztéséhez hozzáértéssel és alaposan felkészülten áll hozzá.