Article Image

Mennyibe kerül a gázkazán tisztítása?

A gázkazán tisztítás nemcsak növeli a rendszer hatékonyságát, de hosszabb élettartamot is biztosít, miközben költségeket spórol meg. Ellenőrizd a gázkazán tisztítás árakat és ismerd meg a szakember keresési tippeket.
Kérj ajánlatokat
Gázkazán tisztításra keresel szakembert??Kérj ajánlatokat

A gázkazán tisztítása létfontosságú karbantartási eljárás, amely nem csak a hatékonyságot javítja, hanem az eszköz élettartamát is meghosszabbítja. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, milyen előnyökkel jár a rendszeres tisztítás, milyen gyakran szükséges elvégezni, és hogyan válasszunk megbízható szakembert a feladatra.

Gyors menü:

A gázkazán tisztítás fontosságáról

A gázkazánok  rendszeres tisztítása és karbantartása nem csupán a megbízható működést garantálja, hanem jelentős mértékben hozzájárul az energiafogyasztás optimalizálásához is. Ebben a részben megvizsgáljuk, hogy miért olyan kritikus a gázkazánok rendszeres tisztítása, és milyen konkrét előnyöket jelent ez a gazdaságosság és a teljesítmény szempontjából.

Miért fontos rendszeresen tisztítani a gázkazánt?

A gázkazánok, mint minden gázüzemű berendezések, égéstermékeket bocsátanak ki, amelyek idővel felhalmozódhatnak a kazán belsejében. Ez nem csak a hatékonyságot csökkenti, hanem növeli a tűzveszély és a szén-monoxid kibocsátás kockázatát is. A tisztítás során eltávolításra kerülnek a korom és egyéb égéstermékek, ami lehetővé teszi a kazán számára, hogy hatékonyabban égesse el a gázt, csökkentve ezzel a káros anyagok kibocsátását. Például egy jól karbantartott, évente tisztított gázkazán akár 10%-kal hatékonyabban működhet, mint egy elhanyagolt állapotú berendezés.

Milyen jelek utalnak arra, hogy szükséges a tisztítás?

Több jele is van annak, hogy a gázkazán azonnali tisztítást vagy karbantartást igényel. Ezek a jelek segíthetnek időben felismerni a problémákat, még mielőtt azok komoly károkat okoznának. Íme néhány gyakori jel, amely arra utal, hogy a kazán tisztításra szorul:

 • Csökkent hatékonyság: Ha észreveszi, hogy a kazán hatékonysága jelentősen csökkent, például több gázt fogyaszt, mint korábban azonos körülmények között, akkor ez jelezheti a belső alkatrészek szennyeződését.
 • Rendellenes zajok: Furcsa, szokatlan hangok, mint például zúgás vagy csattogás a kazán működése közben, a lerakódások vagy a sérült alkatrészek miatt alakulhatnak ki.
 • Vízcseppek vagy kondenzáció: A gázkazán környékén észlelt vízcseppek vagy a rendszeren belüli kondenzáció arra utalhat, hogy a kazán nem képes hatékonyan elvezetni a keletkező párat, ami a belső szerkezet szennyeződésére utalhat.
 • Szokatlan égéstermék-kibocsátás: Ha a kazán égéstermékei szokatlan színűek, például feketék vagy túlzottan sötétek, ez a túlzott koromszintet jelezheti, amely tisztítást igényel.
 • Kéményből kiáramló füst: Ha a kéményből kiáramló füst sötétebb vagy sűrűbb, mint szokott, ez arra utalhat, hogy a kazánban felhalmozódott szennyeződések hatással vannak az égés minőségére.
Ne halogassa a gázkazán tisztítását, forduljon szakemberhez még ma!
 

Hogyan befolyásolja a gázkazán hatékonyságát a rendszeres karbantartás?

A rendszeres karbantartás és tisztítás közvetlenül befolyásolja a gázkazán hatékonyságát és megbízhatóságát. Egy tiszta kazán jobb hőátadással rendelkezik, ami alacsonyabb gázfogyasztást eredményez. Például egy szabályosan karbantartott kazán akár 15%-kal kevesebb gázt fogyaszthat, mint egy karbantartás nélküli berendezés. Ez a megtakarítás jelentősen csökkentheti a havi rezsiköltségeket, különösen a téli hónapokban, amikor a fűtési igény magas.

A karbantartás során végzett ellenőrzések, mint például a nyomáspróba és a hőcserélő vizsgálata, tovább növelik a berendezés megbízhatóságát és csökkentik a váratlan leállások esélyét. Ezen felül, a gázkazán gyártók, mint például Bosch vagy Viessmann, ajánlják a szervizelést és alkatrész cserét meghatározott időközönként, hogy a garancia érvényes maradjon.

Ezek a tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gázkazán hosszú távon gazdaságos és megbízható maradjon, ami pénzt takarít meg a tulajdonosnak, miközben növeli a lakók komfortját és biztonságát.

Nagyon fontos időben tisztítani a kazánt, hogy később ne legyen belőle nagyobb bajunk.

Nagyon fontos időben tisztítani a kazánt, hogy később ne legyen belőle nagyobb bajunk.

A gázkazán tisztításának alapvető tudnivalói

A következőkben részletezzük, hogy mikor szükséges a tisztítás, milyen eszközökkel és módszerekkel dolgoznak a szakemberek, valamint betekintést nyújtunk a tisztítási folyamat lépéseibe is.

Mikor van szükség a gázkazán tisztítására?

A gázkazánok tisztításának ideális gyakorisága több tényezőtől függ, beleértve a kazán típusát, az üzemeltetés intenzitását és a környezeti feltételeket. Általánosságban elmondható, hogy a kazánokat legalább évente egyszer ajánlott alaposan megtisztítani, különösen az intenzív fűtési szezon előtt. Ez biztosítja, hogy a berendezés a lehető legnagyobb hatékonysággal működjön a téli hónapokban, mikor a legnagyobb szükség van rá. Egyes esetekben, ha a kazán gyakran van használatban vagy magas a helyi légszennyezettség, akár félévente is szükségessé válhat a karbantartás.

Milyen eszközöket és módszereket használnak a szakemberek?

A gázkazán tisztításához szükséges eszközök és módszerek változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú a berendezés és milyen szennyeződések halmozódtak fel benne. A szakemberek gyakran használnak speciális keféket és magas nyomású mosókat a lerakódások eltávolítására. Emellett kémiai tisztítószereket is alkalmaznak, amelyek segítenek feloldani a zsíros és olajos szennyeződéseket, amelyek a belső alkatrészekhez tapadhatnak.

A tisztítás lépései

 1. Előzetes vizsgálat: A szakember először átvizsgálja a kazánt, hogy megállapítsa a szennyeződések mértékét és típusát.
 2. Belső alkatrészek tisztítása: Ez magában foglalja a hőcserélő, égők és más belső alkatrészek tisztítását speciális kefékkel és vegyszerekkel.
 3. Funkcionális tesztelés:Miután a tisztítás befejeződött, a szakember elvégzi a szükséges funkcionális teszteket, hogy biztosítsa a kazán megfelelő működését.
 4. Javítások és cserék: Amennyiben szükséges, egyes alkatrészeket ki kell cserélni, hogy a kazán továbbra is biztonságosan és hatékonyan működhessen.

Ezek a lépések biztosítják, hogy a gázkazán optimális állapotban maradjon, csökkentve a meghibásodások kockázatát és növelve az energiahatékonyságot. A szakszerű tisztítás költségei a beavatkozás mértékétől és a kazán állapotától függően változhatnak, de általában 20.000 és 35.000 forint között mozognak, amiben nem csak a tistítás de az alkatrészek vizsgálatai is beletartozik.

Keress helyi gázszerelőket könnyen és ingyenesen!
 

Gázkazán tisztítás árak

A gázkazánok tisztításának költségei Magyarországon régiónként és szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Ebben a részben bemutatjuk a gázkazán tisztításának általános árait, valamint azt, hogy milyen tényezők befolyásolják ezeket a költségeket. Célunk, hogy átfogó képet nyújtsunk azoknak, akik szeretnék tudni, mennyibe kerülhet a kazánjuk karbantartása. Egy átlagos tisztítás ára Budapest környékén 20.000-40.000 forint körül mozog, míg vidéki városokban, például Szegeden vagy Debrecenben, ez a költség néhány ezer forinttal alacsonyabb lehet. A gázkazán karbantartásának két fontos munkafolyamata van, egyik a a kazán, cirkó átvizsgálás, hogy minden fontos alkatrész megfelelően működeik-e még, főleg az égőfej és a hőcserélő. A másik a gázkazán alapos tisztítása.

Átlagos költségek

Magyarországon a gázkazán tisztításának árai jellemzően 15.000 és 40.000 forint között mozog. Ez az ár tartalmazhatja az alapvető tisztítást és az állapotfelmérést. Az árak magasabbak lehetnek, ha a kazán elhelyezkedése nehezen hozzáférhető, vagy ha sürgős kiszállásra van szükség, illetve, ha tapasztalt szakemberrel végeztetjük a munkát. Több szolgáltató külön csomagokat kínál, amelyek magukban foglalhatják a teljes körű karbantartást, beleértve az alkatrészek cseréjét és a rendszer teljes diagnosztikáját is.

Gázkazán tisztítási árak típus szerint

Kazán típusa

Átlagos tisztítási költség (Ft)

Megjegyzés

Fali turbós kazán

18.000 - 30.000

Zárt égésterű, kompakt kialakítás

Fali kéményes kazán

17.000 - 30.000

Nyílt égésterű, közepes méretű lakásokhoz

Gázüzemű vízmelegítő

15.000 - 25.000

Kis méret, egyszerűbb tisztítási folyamat

Kondenzációs kazán

20.000 - 30.000

Magas hatékonyság, összetett tisztítás

Álló kazán 30 kW-ig

25.000 - 45.000

Nagy méret, bonyolult szerkezet

Álló kazán 30 kW felett

30.000 - 60.000

Ipari méretű, speciális karbantartás

*Ezek az árak Budapest környékére jellemzőek, régiónként változnak, illetve egyes szolgáltatók megkülönböztetnek tavaszi és téli karbantartást is, ami növelheti az összegeket

Szeretne megtudni gázkazán tisztítás árát több helyi szakembertől?
 

Milyen tényezők befolyásolják a tisztítás költségét?

A gázkazán tisztításának költségét több tényező befolyásolhatja, többek között:

A kazán mérete és típusa

Nagyobb vagy ipari kazánok esetén több idő és erőforrás szükséges a tisztításhoz, ami magasabb költséget jelent.

A kazán állapota

Ha a kazán rendszeresen karbantartott, a tisztítás egyszerűbb és gyorsabb lehet. Elhanyagolt, ritkán karbantartott kazánok esetében a tisztítási folyamat bonyolultabb és költségesebb lehet.

Az elhelyezkedés

A nehezen hozzáférhető helyeken lévő kazánok extra munkát igényelhetnek, ami szintén növelheti a költségeket.

Régiók szerinti árkülönbségek

Magyarországon a régiók szerint is eltérhetnek a tisztítás díjai. Például, Budapest és környéke gyakran drágább, ahol a tisztítás ára elérheti a 25.000-60.000 forintot is, míg vidéki területeken, például Zalaegerszegen vagy Kaposváron, ez az összeg inkább 15.000-30.000 forint között mozog.

Gázszerelő kiszállási díja

Amikor gázkazán tisztításról vagy karbantartásról van szó, a gázszerelők kiszállási díját is figyelembe kell venni, ami jelentősen befolyásolhatja a teljes költséget. Ez a díj általában az utazási költségeket és az időráfordítást fedezi.

A kiszállási díj nagymértékben függ a gázszerelő tartózkodási helyétől és a karbantartás helyszínétől. Például, ha a szakembernek nagy távolságot kell megtennie, ez magasabb kiszállási díjat eredményezhet.

Budapest és környéke: Itt a kiszállási díjak általában 5.000 és 10.000 forint között mozognak, függően a városi forgalomtól és a távolságtól.

Vidéki területek: Vidéken, ahol a távolságok nagyobbak lehetnek, a kiszállási díj 8.000 forinttól kezdődik, és akár 15.000 forintig, vagy annál is többig emelkedhet, különösen ha a szakember egy távolabbi városból érkezik.

Fontos megjegyezni, hogy egyes szolgáltatók fix árat szabnak meg kiszállási díjként, függetlenül a megtett távolságtól, míg mások kilométerenként számolnak díjat. Ezért ajánlott mindig előre egyeztetni a gázszerelővel a kiszállási díjakról, hogy elkerüljük a váratlan költségeket.

Gázszerelő kiszállási díjak régiók szerint

Régió

Kiszállási díj (Ft)

Távolság a központtól

Budapest és agglomeráció

5.000 - 10.000

0 - 30 km

Nyugat-Magyarország

8.000 - 15.000

30 - 100 km

Kelet-Magyarország

8.000 - 15.000

30 - 100 km

Dél-Magyarország

8.000 - 15.000

30 - 100 km

Észak-Magyarország

10.000 - 15.000

50 - 150 km

* Néhány szolgáltató nem minden esetben számít fel kiszállási díjat, érdemes erről előre konzultáni

Extra szolgáltatások és azok díjai

Számos szolgáltató kínál extra szolgáltatásokat, mint például sürgős kiszállás, ami akár 5.000-10.000 forinttal is növelheti a szolgáltatás árát. Ezenkívül, ha speciális tisztítószereket vagy eszközöket igényel a munka, ezek is megemelhetik a végösszeget. További díjak merülhetnek fel abban az esetben is, ha a kazán állapota miatt bonyolultabb javításokra vagy cserére van szükség a tisztítás során.

Hol keressünk szakembert a gázkazán tisztításra?

A megfelelő szakember kiválasztása a gázkazán tisztításához kulcsfontosságú. Egy jó szakember nemcsak hogy megbízhatóan és hatékonyan végzi el a munkát, de hosszú távon is megőrizheti a berendezés hatékonyságát és biztonságát. Magyarországon több platform kínál lehetőséget arra, hogy megtaláljuk a megfelelő szolgáltatót, de az egyik legnépszerűbb és legkényelmesebb megoldás a Qjob.hu.

Qjob.hu egy online platform, amely összeköti a szakembereket a szolgáltatást kereső ügyfelekkel. Itt könnyedén böngészhetünk a különböző szolgáltatók között, megtekinthetjük a korábbi ügyfelek értékeléseit és véleményeit, valamint közvetlenül kapcsolatba léphetünk a kiválasztott szakemberrel. A platform lehetővé teszi, hogy árajánlatokat kérjünk, és összehasonlítsuk a különböző ajánlatokat, így biztosítva, hogy a legjobb ár-érték arányú szolgáltatást választhassuk.

Gázkazánja már rég nem volt karbantartva? Érdemes időben megtisztítani!
 

Mire figyeljünk szakember kereséskor/választáskor?

Amikor gázkazán tisztításra szakembert keresünk, fontos, hogy több szempontot is figyelembe vegyünk:

 • Győződjünk meg róla, hogy a szakember rendelkezik a szükséges szakmai végzettséggel és engedélyekkel.
 • Ellenőrizzük, hogy a választott szakember vagy cég milyen szolgáltatásokat nyújt, és ezek megfelelnek-e a kazánunk specifikációjának.
 • Kérjünk árajánlatokat több szolgáltatótól is, hogy összehasonlíthassuk az árakat és megtaláljuk a legjobb ajánlatot.

Az ajánlások és értékelések jelentősége

Az ajánlások és az online értékelések nagyon fontosak lehetnek a szakember kiválasztásakor. Ezek az információk segíthetnek abban, hogy jobban megértsük a szakember korábbi munkáinak minőségét és az ügyfelek elégedettségét.
  
Keresgéljünk szakmai fórumokon, és olvassunk visszajelzéseket korábbi ügyfelektől.
Ha lehetséges, kérjünk referenciákat a szakembertől, hogy közvetlenül is tájékozódhassunk korábbi munkáiról.

Fontos, hogy tapasztalt és képesítéssel rendelkező szakembert válasszuk a tisztításra!

Fontos, hogy tapasztalt és képesítéssel rendelkező szakembert válasszuk a tisztításra!

Tippek a gázkazán hatékony tisztításához

Az alábbiakban néhány hasznos tippet osztunk meg, amelyek segítségével önállóan is hozzájárulhatunk kazánunk állapotának megőrzéséhez, valamint bemutatjuk a szakemberek által javasolt professzionális tanácsokat is.

DIY tippek – ezt te is megteheted!

Bár a gázkazánok tisztítását általában szakemberre bízzuk, vannak bizonyos előkészületek és karbantartási lépések, amelyeket biztonságosan elvégezhetünk otthon is:

 • Szabályos vizuális ellenőrzés: Rendszeresen vizsgáljuk meg a kazánt és annak környékét. Keressünk nyomokat, amelyek szivárgásra vagy égéstermék-felhalmozódásra utalhatnak.
 • Nyomás ellenőrzése: Ellenőrizzük a kazán nyomását a gyártó által megadott értékek alapján, és szükség esetén állítsuk be a megfelelő szintre.
 • Thermostat és egyéb beállítások: Ügyeljünk arra, hogy a termosztát megfelelően van-e beállítva, ami segíthet az energiahatékonyabb működésben.

Professzionális tanácsok a szakemberektől

A gázkazánok tisztításának és karbantartásának szakszerű elvégzéséhez a szakemberek a következő tanácsokat ajánlják:

 • Szakember igénybevétele éves szinten: Még ha nincsenek nyilvánvaló problémák, évente legalább egyszer hívjunk szakembert a kazán alapos átvizsgálására és tisztítására. Ez segít felfedezni és orvosolni az esetleges kisebb problémákat, mielőtt azok nagyobb karbantartási költségeket generálnának.
 • Szűrők és érzékelők rendszeres cseréje: A szűrők és érzékelők elhasználódhatnak, és rendszeres cseréjük biztosítja, hogy a kazán hatékonyan és biztonságosan működjön.
 • Használjunk minőségi tisztítószereket: A kazánt csak olyan tisztítószerekkel és eszközökkel tisztítsuk, amelyek nem károsítják a belső alkatrészeket és megfelelnek a gyártó ajánlásainak.

Ezeket a tippeket követve hozzájárulhatunk gázkazánunk hosszabb élettartamához és hatékonyabb működéséhez, miközben csökkenthetjük a rendellenességek és a meghibásodások kockázatát.

Gázkazán tisztítását mindenképp tapasztalt szakemberekre érdemes bízni!
 

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi időt vesz igénybe egy átlagos gázkazán tisztítása?

Egy standard gázkazán tisztítása általában 1-2 órát vesz igénybe. Ez függ a kazán típusától, a szennyeződés mértékétől és az elérhetőségtől. Fontos, hogy elegendő időt biztosítsunk a szakember számára, hogy alapos munkát végezhessen.

Mikor van szükség gyakrabban a gázkazán karbantartására?

Amennyiben a gázkazán fokozott igénybevételnek van kitéve, például télen, vagy ha a környezet magas légszennyezettséggel rendelkezik, gyakoribb karbantartásra lehet szükség. Ilyen körülmények között az éves karbantartás mellett félévente is ajánlott átvizsgálni a rendszert.

Milyen előnyökkel jár a gázkazán rendszeres tisztítása?

A rendszeres tisztítás növeli a gázkazán hatékonyságát, csökkenti a meghibásodások kockázatát és hosszabbíthatja a berendezés élettartamát. Ezen felül, a hatékony működés révén csökkentheti a gázfogyasztást, ami hosszú távon jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Mik azok a jelek, amik sürgős gázkazán tisztítást igényelnek?

Ha a gázkazán rendellenesen működik, például gyakori a leállás, vagy a fűtés hatékonysága csökken, ez sürgős karbantartást igényelhet. Ezenkívül, ha szokatlan hangokat hall a berendezésből vagy a fűtési költségek váratlanul emelkednek, érdemes szakembert hívni a probléma megoldása érdekében.

Hol találhatok szakembert a tisztításra?

Szakembert a gázkazán tisztításához legkönnyebben online platformokon találhatunk, mint például a Qjob.hu, ahol megbízható szakemberek ajánlatait és értékeléseit böngészhetjük. Ez az oldal  lehetőséget biztosít arra, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjünk a szolgáltatókkal, és árajánlatokat kérjünk tőlük. Ezen kívül, helyi hirdetésekben és ajánlások alapján is találhatunk megfelelő szakembert.

Julianna, cikk szerkesztője
Szövegíró és szerkesztő
Julianna, aki a "Gázkazán tisztítás árak" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.