Article Image

Mennyibe kerül az esztrich beton?

Az esztrich beton árak kivitelezéssel együtt 3.600-9.500 Ft/nm körül vannak. Ebből a betonozás munkadíja 1.400-5.000 Ft/nm.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyi az estrich beton ára 2024

A hagyományos esztrich beton árak négyzetméterenként kivitelezéssel együtt 3.600-9.500 Ft közé esnek. Ebből a betonozás munkadíja 1.400-5.000 Ft/négyzetméter. A különböző esztrich beton típusok nm ára eltérhetnek. Ezeket az alábbi cikkben megtalálod. 

Betonozó Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik betonozással és az esztrich betonnal kapcsolatos szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

Esztrich betonozás átlagárak

Árkategória

Árak

Átlagár

4.200 Ft/nm

Minimum ár

3.600 Ft/nm

Maximum ár

9.500 Ft/nm

Tartalomjegyzék

Keress helyi szakembereket és kapj ajánlatokat
 

Mennyibe kerül az estrich betonozás?

Otthonunkban az esztrich beton (aljzatbeton) számos típusát alkalmazhatjuk. A legtöbb fajtánál a végösszeget a burkolandó felület mérete határozza meg. Általában minél kisebb területet kell bevonni, annál magasabb lesz az estrich betonozás ár. A hagyományos esztrich beton egy félszáraz cementszerű anyag, amelyet kisebb mennyiségben helyben kevernek, nagyobb mennyiségben pedig betonkeverő kamionból pumpálnak a felületre. 

Gyakran adalékanyagok is kerülnek bele, pl. műanyag szálak, amelyek segítenek minimalizálni a repedések kialakulásának esélyét. A hagyományos aljzatbeton árak 2.200-4.500 Ft/nm közé tehetőek. Egy 100 nm-es helyiség esetében hagyományos esztrich beton keverék alkalmazása mellett átlagosan 420.000 Ft kiadással érdemes számolni a betonozás munkadíjával együtt. 

Hagyományos esztrich betonozás munkadíj és anyagár

A folyékony vagy önterülő esztrich beton valamivel többe kerül, mivel ez gyors és kényelmes megoldást jelent a padló befedésére. 
Mivel folyékony halmazállapotú, kisebb az esély az üregek és légbuborékok képződésére, ebből kifolyólag ideális megoldás padlófűtés esetén. A folyékony esztrich beton m3 árak 25.000-35.000 Ft közé tehetőek. A betonszivattyú óradíja 20.000-35.000 Ft. 

A gyorskötésű/gyorsszáradású esztrich beton alkalmazása mellett több heti várakozás helyett akár néhány óra elteltével folytathatjuk a felújítást! A keverékhez adott vegyi anyagok ugyanis meggyorsítják a beton kötését anélkül, hogy azon repedések alakulnának ki. Ebből kifolyólag mind lakossági, mind pedig ipari felhasználásra ideális. A gyorskötésű esztrich beton anyagára átlagosan 3.800 Ft/25kg. Egy 100 nm-es helyiségben tehát a várható anyagköltség nagyjából 150.000 Ft.

A padlófűtéshez való esztrich beton szintén egy folyékony halmazállapotú keverék, amely ugyanakkor sűrűbb, ezáltal kiváló hővezető válik belőle. Ez a tulajdonsága az esztrich beton fedőképességével párosulva látványosan segíti a padlófűtés hatékony működését. 

Ennek ára átlagosan 3.700 Ft/40 kg, amely 1 nm-nyi 2cm vastag betonréteghez elég. 

A felhasznált esztrich bezon típusa valamint a helyiség mérete mellett a végösszeg attól is függ, hogy a munkaterületet, illetve magát a padlót mennyire nehéz megközelíteni. Előfordulhat például, hogy míg a terület nagy része alkalmas arra, hogy pumpa segítségével lebetonozzák, de egyes helyeken a folyamatot akadályozzák a csővezetékek és egyéb berendezések. Ilyenkor kézzel kell elvégezni a munkát, hogy meggyőződjünk az anyag tökéletes eloszlásáról. 

Betonozás kalkulátor – Esztrich betonozás árak

Az alábbi táblázat az esztrich betonozás árakat mutatja be a választott típus, valamint a betonozás munkadíjak függvényében.

Kapj egyszerre több szakember ajánlatát a munkára
 

Esztrich betonozás árak munkadíjával együtt

Esztrich beton típusa

Estrich betonozás munkadíj

Hagyományos cementesztrich

1.400-5.000 Ft/nm

Folyékony esztrich beton

20.000-35.000 Ft/óra

Gyorskötésű esztrich beton

1.400-5.000 Ft/nm

Padlófűtéshez való esztrich beton

1.700-4.200 Ft/nm

Estrich beton árak

Az alábbi táblázat az estrich betonozás átlagos anyagköltségét mutatja be a választott típus, valamint az ár függvényében. A feltüntetett várható költségek a betonozás munkadíját nem tartalmazzák.

Estrich beton árak a betonozás munkadíja nélkül

Esztrich beton típusa

Esztrich beton ár

Hagyományos cementesztrich

2.200-4.500 Ft/nm

Folyékony esztrich beton

25.000-35.000 Ft/m3

Gyorskötésű esztrich beton

3.800 Ft/25kg

Padlófűtéshez való esztrich beton

3.700 Ft/40kg

Egyéb költségtényezők

Az estrich betonozás új építésű, illetve felújítás vagy bővítés alatt álló ingatlanban is elvégezhető. Amennyiben szükségessé válik, azon is elgondolkozhatunk, hogy ezzel egyidőben milyen más ehhez kapcsolódó munkafolyamatokat kell még elvégezni. 

Padló lerakása 

Akár újépítésű ingatlanról, akár a meglévő felújításáról vagy bővítéséről beszélünk, a padló lerakása az egyik legfőbb tényező a munka során. Fontos, hogy a megfelelő anyagokat válasszuk ki, mivel az esetleges javítás vagy csere a későbbiekben időigényes, kevésbé célratörő és akár költséges is lehet. 

Azt, hogy szőnyeget, laminált vagy hajópadlót, vagy esetleg követ fektessünk le, nagyban függ a személyes preferenciánktól, költségkeretünktől, valamint a helyiség funkciójától. Egy konyhába például kő, laminált padló, hajópadló, vinyl vagy csiszolt beton javasolt. 

A vynil az egyik legköltséghatékonyabb és legnépszerűbb választás, mivel jól illeszkedik és munkadíjjal együtt mindössze 5.800-10.000 Ft/nm a lerakásának díja. A laminált padló ára szintén kedvező, és a lerakása sem jár különösebb nehézségekkel. Ez utóbbi már akár 3.000 Ft/nm-től kivitelezhető.

A konyha kövezése mellett szintén sokan döntenek, mivel könnyen tisztán tartható a felület és padlófűtés mellett is ideális. A munkafolyamat költsége nagyban függ a felhasznált anyagoktól: porcelán, homokkő, gránit, stb. A kiinduló ára 3.500 Ft/nm.

A betonpadló készítés napjainkban egyre inkább elterjedt megoldás, és már több színben is elérhető. Az átlagára 2.500-7.500 Ft/nm közé esik. A legköltségesebb, ugyanakkor talán az egyik legstílusosabb opció a tömörfa padló, amelynek ára 5.500 Ft/nm-től indul.

Padlófűtés 

Egy újépítésű ingatlan esetében a padlófűtés nagyszerű választás helykihasználás, valamint a fenntartás költségeinek minimalizálása céljából. Átalakítás vagy felújítás során szintén lerakhatjuk, illetve ma már az átalakításához is beszerezhetünk eszközöket. 

A padlófűtés lehet elektromos vagy vizes, ez utóbbi esetében melegvíz folyik keresztül egy csőrendszeren a padló alatt. Ez utóbbi fölé kerül esztrich beton. A vizes padlófűtés lerakásának költsége 6.000-11.000 Ft/nm.

Hasonlítsd össze a helyi betonozó szakemberek árajánlatát
 

Esztrich beton kalkulátor

Költségelemek egy 100 nm-es helyiségben hagyományos esztrich betonozás során ez az anyagköltség és a munkadíj megoszlása. 

Esztrich betonozás anyagköltség és munkadíj megoszlása négyzetméterenként.

Összköltség: 420.000 Ft

Munkadíjak, időtartam

Az estrich betonozás összköltségének jelentős részét a betonozás munkadíja teszi ki, mivel nehéz fizikai munkáról van szó. A választott típustól függően a befektetett energia mennyisége, illetve a projekt időtartama némileg eltérő lehet. 

A hagyományos estrich beton homokos kavics, cement, és víz félszáraz keveréke, amelyet adott esetben műanyag szálak hozzáadásával erősítenek meg. 

A helyszínen betonkeverővel állítható elő, vagy készen szállítható betonkeverő autóban. Az anyagot ezután talicskába töltik, majd a burkolandó helyiségbe viszik. A szakember ezután kitölti és elegyengeti azt. 

Ezt a munkafolyamatot kőműveskanállal végzik egy fadarab mellet, amely segítségével egyenes határvonalakat tudnak kijelölni az estrich beton felületnek. Ezután simítóval szétterítik a keveréket. A folyékony estrich betont hosszú tömlő segítségével pumpálják közvetlenül a padlóra. A kívánt mélységet előre kijelölik, hogy az aljzatbeton vastagsága ne haladja meg a meghatározott értéket. 

Némi nehézséget okozhat, ha az esztrich betont padlófűtésre terítik, mivel az csak a beton egy bizonyos, többnyire 50 mm-es rétegét melegíti fel. Bár a folyékony estrich beton telepítése fizikailag kevésbé megterhelő, mint a hagyományos lerakása, nagyon is szükség van megfelelő képzettségre és tapasztalatra a feladat sikeres elvégzéséhez.

Amennyiben egy kivitelező céget bízunk meg a munkával, a betonozás munkadíját is tartalmazni fogja az árajánlat. Az anyagot ugyanakkor mi magunk is megrendelhetjük, amellyel egy újabb megbízott szakember dolgozni tud a helyszínen. 

Kérj helyi szakemberek ajánlatát a munkára
 

A munka időtartama 

A különböző típusú keverékek előkészítési, lerakás, valamint száradási ideje eltérő. A hagyományos esztrich beton a helyszínen is előállítható, a munkafolyamatok pedig feloszthatóak: míg egy munkás keveri a betont, egy másik a kész anyaggal elkezdi leburkolni a területet. 

Esztrich beton kiegyenlítésének a folyamata

Esztrich beton kiegyenlítés

A burkolandó felület nagyságától függően ez órákig vagy akár napokig is eltarthat. A munka meggyorsítása érdekében talicskával is el lehet hordani a már kész betont a munkaterülethez. Ez ugyanakkor okozhat némi fejfájást, ha a betonkeverő autó csak távolabb tud leparkolni, illetve azzal is számolnunk kell, hogy azt csak egy meghatározott időtartamra tudjuk igénybe venni.

A hagyományos estrich beton kötési ideje napi 1 mm, amennyiben az esztrich beton vastagsága nem haladja meg a 40 mm-t, illetve 2 naponta 1 mm ezen felül. Az ideális hőmérséklet 20 °C jó szellőzés mellett. Az időjárás természetesen befolyásolhatja a kötési időt.

A folyékony esztrich beton alkalmazása gyorsabb, egyes cégek pedig betonkeverő autó segítségével előállítani és a felületre pumpálni is tudják az anyagot, ezáltal gyorsan nagy területet tudnak bevonni vele. 

Az anyag szétterítése után egyengetésre lehet szükség. A folyamat során a betont egy speciális eszköz segítségével elsimítják, hogy az esetlegesen beszorult levegő távozni tudjon. 

Ezáltal sima és egyenletes felületet kapunk. A folyékony esztrich beton alkalmazása gyors, akár egy új építésű ingatlan teljes padlózata elkészülhet egy óra alatt.

Milyen tényezők befolyásolják a munka díját és időtartamát?

Éppúgy mint bármely más építési munka esetében, vannak olyan külső tényezők, amelyek hatással lehetnek az esztrich kivitelezésének időtartamára és a felmerülő költségekre. 

Esztrich beton típusa 

A választott estrich beton típusa meghatározza a befektetett munka mennyiségét és az előkészítés időtartamát, valamint a telepítés és a kötés idejét is. A hagyományos, homokos kavicsból és cementből álló anyagot hosszabb időbe telik betonkeverővel kikeverni. Kész esztrich beton szállítását is kérhetjük, viszont ez sem sokkal teszi könnyebbé az elvégzendő feladatokat.

A hagyományos esztrich beton lerakása nehéz fizikai munka, amely legalább két embert igényel. Míg az egyik talicskával hordja a betont, a másik elegyengeti azt. 

Nagyobb volumenű projektekhez 3-4 ember munkája szükséges. Ha ketten keverik a betont, gyorsabban lehet haladni, viszont nem valószínű, hogy két munkás ugyanazon a területen fogja egyengetni a betont, hacsak nem egy tágas szobáról vagy különböző helyiségekről beszélünk.  A folyékony estrich beton telepítése jóval gyorsabb, mivel a betonkeverő autóból a kész anyagot közvetlenül a munkaterületre lehet injektálni. Mindez amellett, hogy kevesebb befektetett munkát igényel, fel is gyorsítja a munkafolyamatot, ezáltal pedig a munkadíj is csökkenhet. 

Az esztrich gyorsbeton alkalmazása lerövidíti a száradási időt a betonozási munka végeztével. A legtöbb esetben ezekre a felületekre már 24 óra elteltével rá szabad lépni, néhány napon belül pedig megkezdődhet a padló lerakása is az esztrich beton vastagságától függően. 
Ennek köszönhetően a projekt időtartama és végösszege is csökken. 

Munkaterület mérete 

A betonozás kiszámítása során figyelembe kell venni, hogy mekkora területet kell esztrich betonozni, befolyásolja a munka díját és időtartamát. Extra nagy terület esetén több munkaerőre van szükség akár a keverés, akár a lerakás tekintetében. 

A nagyobb felület hosszabb idő alatt is köt meg, bár ez leginkább a vastagságtól és a környezeti tényezőktől függ. 

Kötési idő

A választott estrich beton típusa határozza meg leginkább a kötési időt. A hagyományos cementesztrich lassabban köt meg, nagyjából 1 mm/nap sebességgel maximum 40 cm-es esztrich beton vastagság esetén, efölött pedig már csak napi fél milliméterrel számolhatunk. 

Bár az esztrich betonra pár nap után általában már ráléphetünk, a végső padlóburkolat lerakásának megkezdése nem javasolt, míg teljesen ki nem száradt az estrich beton. Ez a folyamat akár több hetet is igénybe vehet a felület méretétől és az esztrich beton vastagságától függően. 

Mivel emiatt hosszabb ideig állhat a munka, népszerűvé vált a gyorskötésű, illetve folyékony esztrich beton alkalmazása. Ez utóbbi lerakása kevesebb befektetett munkát igényel, ráadásul tízszer olyan gyorsan telepíthető, mint a hagyományos cementesztrich. 

Egyes folyékony esztrich betonok esetében meg lehet gyorsítani a kötést, hogy hamarabb megtörténhessen a padló lerakása, illetve a munkálatok befejezése. 

Időjárás

Az időjárás is hatással lehet az esztrich beton felvitelére és kötési idejére, ezáltal a munka időtartamára és a szakemberek díjára is. A cementesztrich betont nem tanácsos lefektetni 3 °C-os hőmérséklet alatt, vagy ha a talaj hőmérséklete 5 °C alatti. 

Ez azt is jelentheti, hogy el kell halasztanunk a munkálatokat a hideg miatt, a kidobott idő és elvesztegett munkaórák pedig sokba kerülhetnek. A fagyos, nyirkos időjárás azt is eredményezi, hogy az esztrich beton lassabban köt meg, mivel a hideg levegő kevesebb páratartalmat tud megkötni. Ez tehát lelassítja az esztrich beton megszilárdulását. 

Bár jó ötletnek tűnhet a helyiség hőmérsékletének növelése a kötés meggyorsítása érdekében, ez nem javasolt. Az esztrich beton ugyanis zsugorodni vagy repedezni kezdhet, amennyiben túl hamar szilárdul meg. A kötés meggyorsítása kizárólag folyékony esztrich beton esetén lehetséges.

A túl meleg időjárás szintén problémás lehet a hagyományos esztrich beton lerakása során, mivel a meleg, száraz levegő túl gyors száradáshoz és repedések kialakulásához vezethet. Vannak különböző módszerek az adott típusú esztrich beton alkalmazása során felmerülő esetleges nehézségek kiküszöbölésére: lefedhetjük például az estrich betont polietilén fóliával a túl gyors száradás elkerülése érdekében meleg idő esetén.

Az esztrich beton megfelelő kötésének biztosítása a különböző időjárási viszonyok mellett a munka elhúzódásához és a szakemberek díjának növekedéséhez vezethet. 

Mi befolyásolja az árat?

Az esztrich betonozás költségeit befolyásolja többet között a munkaterület mérete és a kívánt vastagság, a választott esztrich beton típusa, valamint a munkavégzés helyszíne és annak megközelíthetősége is. 

Betonozandó felület 

Az esztrich betonnal bevonandó terület nagysága négyzetméterben kifejezve nagyban meghatározza az estrich beton árát és a betonozás munkadíját. Azt gondolhatjuk, hogy minél nagyobb felületen kell esztrich betonozni, annál magasabb lesz a négyzetméterár, ez viszont sokszor nem igaz. 

Kész esztrich beton rendelése esetén valójában a szállító számára költséghatékonyabb, ha egy teli betonkeverő autót küld a helyszínre. Kisebb mennyiség esetén extra díjat számolhat fel, mivel a betonkeverő nem teljes kapacitással üzemel ugyanakkora működtetési és üzemanyagköltségek mellett. 

Esztrich beton vastagsága

Az esztrich beton ára függ a kívánt réteg vastagságától is, mivel vastagabb réteg lerakása esetén az esztrich beton anyagszükséglet és a befektetett munka mennyisége is növekszik. 

Az esztrich beton lerakásának módja határozza meg az ideális vastagságot. A ragasztott esztrich betont például tapadóhíd segítségével kivitelezve közvetlenül az alapfelületre öntik, amelyhez hozzáköt. 

Az aljzatbetonozás ezen formája esetében cementesztrich alkalmazása mellett 25-40 mm-es vastagság javasolt. Más típus alkalmazása esetén előfordulhat, hogy kerül még egy réteg az esztrich beton és az alapfelület közé, legalább 50 cm-es mélységgel.

Az úsztatott estrich betont egy hő- és hangszigetelő rétegre fektetik le, ehhez pedig 65-75mm-es vastagság szükséges a padló igénybevételének mértékétől függően. 

Az úsztatott esztrich beton minimális vastagsága 50mm, főleg padlófűtés esetén, ez esetben ugyanakkor a csövek átmérőjét is figyelembe kell venni.  A padlőfűtésre vonatkozó előírások szintén befolyásolják az esztrich beton vastagságát. Amennyiben fontos, hogy alkalmazkodjon a hőmérséklet változásaihoz, vékonyabb rétegre van szükség, a vastagabb ugyanakkor jobban tartja az előállított hőt. A vastagabb esztrich beton levegős vagy a talaj hőjét hasznosító hőszivattyús padlófűtés esetén a legideálisabb.

Esztrich betonozás fűtésre

Esztrich beton fűtésre

Munkavégzés helyszíne

A munkavégzés helyszíne szintén meghatározó tényező a költségek kiszámításánál, mivel az anyagköltségek és a betonozás munkadíjak régiónként eltérhetnek. Míg Pest megyében 3.800 Ft/nm-től vállalják az estrich betonozást, Esztergomban már csupán 1.700 Ft-ot is fizethetünk négyzetméterenként.

Az anyagárak a termékek elérhetősége szerint változnak az ország különböző részein. A budapesti esztrich beton árak akár 15-50% is meghaladhatják a vidékieket.

Munkaterület megközelíthetősége

Amennyiben nehezen megközelíthető a munkaterület, ahol az esztrich betonozás történik, ez a projekt csúszása mellett plusz munkaidővel, illetve díjjal is járhat. 

A település központjától távol eső, szűk úton megközelíthető ingatlanok esetében nehézkes lehet a kész esztrich beton kiszállítása. Emiatt előfordulhat, hogy több idővel kell számolni, vagy a helyszínen kell kikeverni az anyagot, ezáltal növekedni a szállítási költségek és a munkadíjak. 

Mit tartalmaz az esztrich beton?

A hagyományos estrich beton homokos kavics, cement és víz keveréke, amit szétterítenek az alapon mielőtt rákerül a padlóburkolat. Mennyi cement kell 1 m3 betonba? Általánosságban elmondható, hogy ha te magad betonozol, akkor 1 köbméter sóderhez 250-300 kg cement kell.

A folyékony esztrich betonban kálcium-szulfát segíti elő a kötést a cement helyett, amelyből gipsz képződik víz hozzáadásával, ez egy népszerű megoldás padlófűtés esetén. Ennél a két fajta esztrich betonnál nagyban eltér a felvitel módja az eltérő összetétel miatt. A folyékony esztrich beton alkalmazása más módon történik, mint a hagyományos cementesztrich keveréké. 

Csináld magad esztrich betonozás

Számos tényező szólhat amellett, illetve az ellen, hogy saját magunk próbálkozzunk meg az esztrich betonozással, vagy szakemberre bízzuk a feladatot: a helyiség(ek) mérete, a választott esztrich beton típusa, valamint hogy van-e tapasztalatunk ilyen téren.

Csináld magad kontra szakember megbízása

Amennyiben a projekt saját kezűleg történő megvalósítása mellett döntünk, nagy valószínűséggel a hagyományos esztrich betonozásra fog esni a választásunk. Ez a technika már majdnem egy évszázada van használatban és összességében véve ez a legolcsóbb megoldás a piacon. 

A felvitel folyamata is eléggé egyértelmű, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nincs szükség hozzá egy bizonyos mértékű szaktudásra.
Ugyanakkor egy magabiztos hobbi ezermester, aki csinált már korábban hasonlót, képes lehet nagyobb problémák nélkül teljesíteni a feladatot. 

Az esztrich beton felülete ez esetben nem biztos, hogy olyan lesz, mint ha szakember csinálta volna. Az aljzatbeton ugyanakkor nem számít strukturális elemnek, így nagy gondot nem okoz a tökéletlen végeredmény, ha úgyis csempe, szőnyeg vagy más padlózat kerül rá. 

Találj megfelelő, helyi szakembert
 

Csináld magad veszélyei

Amennyiben nem vagyunk biztosak az esztrich betonozás menetében, jobb, ha szakemberre bízzuk a feladatot. 

Ezáltal nemcsak, hogy megnyugodhatunk, hogy biztosan magas minőségben lesz elvégezve a munka, de még a veszélyeket is elkerülhetjük, amelyek bármilyen csináld magad jellegű projekt esetében felmerülhetnek.

Az esztrich betonozás néhány lehetséges veszélye többek között: izomláz, hátsérülés a nehéz cementes zsákok emelgetése közben, cementpor belélegzése, szembe kerülő idegen anyagok. 

Estrich beton fajtái

A piacon számos különböző fajta esztrich beton van forgalomban. Hogy nekünk melyikre van szükségünk, azt a projekt jellege, a költségkeretünk, illetve a munkaterület megközelíthetősége határozza meg. 

Cementesztrich ár

A hagyományos, durva homokos kavicsból és cementből álló esztrich beton keverési aránya többnyire 4:1, bár ez az adott munkafolyamat sajátosságaitól függ. A pumpált, például folyékony vagy anhidrid esztrich betontól eltér az állagában és a felvitel módjában.

Ezen típusú estricht beton ára a legkedvezőbb 2.200-4.500 Ft/nm várható kiadás mellett (csak anyagköltség).

Előnyei:

  • Kedvező az elkészítés és a felvitel ára
  • Saját kezűleg is dolgozhatunk vele
  • Csúszós padlón, pl. vizes helyiségekben is alkalmazható

Hátrányai:

  • Nem alkalmas padlófűtéshez
  • Törésre, süllyedésre hajlamos
  • Munkaigényes a lerakása

Folyékony esztrich beton ár

A folyékony esztrich betonok többsége kálcium-szulfát alapú anhidrid keverék, amely kötőanyagként szolgál a cement helyett. Nagyban eltér a hagyományos cementesztrichtől mind összetételében, mind pedig a felvitel módjában.

A folyékony estrich beton ára 25.000-35.000 Ft/m3 átlagban a választott termék vagy gyártó függvényében (csak anyagköltség).

Előnyei: 

  • Sokkal gyorsabb a lerakása, mint a hagyományos esztrich betoné
  • Padlófűtéshez is alkalmas
  • Önterülő

Hátrányai: 

  • Többe kerül, mint a hagyományos cementesztrich
  • Az anhidrid folyékony estrich beton felületét le kell csiszolni a padló lerakása előtt
  • Nedves környezetben nem használható nagyobb felületen

Gyorskötésű estrich beton ár

Ez a fajta homokos kavics és cement alapú keverék tartalmaz egy olyan adalékanyagot is, amelynek köszönhetően sokkal gyorsabban köt meg, mint a hagyományos esztrich beton anélkül, hogy a túl gyors száradás okozta repedések jelentkeznének. Egyes gyorskötésű esztrich betonok száradási sebessége a napi 5-6 mm-t is eléri a hagyományos esztrich beton 1mm/nap-os kötésével szemben.

A gyorskötésű estrich beton ára 3.800 Ft/25kg átlagban (csak anyagköltség).

Előnyei:

  • Meggyorsítja a projektet
  • Hamarabb letehetjük a padlót
  • Épp olyan erős, mint a hagyományos esztrich beton

Hátrányai:

  • Ha nem követjük a gyártó utasításait, száradás közben repedések jelenhetnek meg rajta
  • A környezeti tényezők befolyásolhatják a kötési időt
  • A magas páratartalom lassítja a száradást

Esztrich beton bontás árak

Számos oka lehet annak, ha fel kell bontani az esztrich betont. Többek között:

  • Teljes vagy részleges felújítás
  • Korábbi padlódíszítés láthatóvá tétele 
  • Vizesedési problémák orvoslása
  • Padlófűtés felújítása
  • A meglévő esztrich beton nem megfelelő, ezért cserélni kell

Bármi is az esztrich beton felbontásának oka, a munkadíjat a bontandó anyag mennyisége, a munkavégzés helyszíne és annak megközelíthetősége, valamint az estrich beton típusa fogja meghatározni. Erre a feladatra átlagosan 150.000 Ft költséggel érdemes számolni, többnyire 28.000 Ft és 350.000 Ft közé esik a végösszeg. 

Keress helyi szakembereket és kapj ajánlatokat
 

Gyakori kérdések

Hogyan szigeteljük a padlót esztrich betonozás előtt? 

A szigetelőanyagot az alapon elhelyezett vízzáró réteg fölé tehetjük.A szigetelőanyag tetejére polietilén fólia kerül, erre öntik az esztrich betont. Ez megakadályozza, hogy az esztrich beon a szigetelés közé folyjon, valamint a helyén tartja azt. 

Mennyi az esztrich beton száradási ideje? 

Az esztrich beton kötési ideje attól függ, hogy milyen fajtát alkalmazunk. A hagyományos cementesztrich keverék esetében ez az érték napi 1mm, míg a gyorskötésű esztrich beton száradása ennél négyszer-ötször gyorsabb. 

A folyékony vagy önterülő esztrich beton esetében a kötési idő gyártónként eltérő, ezért mindig nézzük meg a részleteket az adott termékről. A kötési időt a környezeti tényezők, mint például a helyszín időjárása vagy páratartalma szintén befolyásolják. 

Mik az esztrich beton alkalmazásának előnyei?

Az esztrich beton nem kötelező strukturális elem, a használata pedig nagyban függ az épület vagy helyiség funkciójától (illetve attól, hogy kültéri betonozásról vagy beltéri betonozásról van szó). Az esztrich betonozás (aljzatbetonozás) fő célja általában az, hogy sima és egyenletes felületet biztosítson a padló lerakásához (csempe, szőnyeg, fapadló, stb). Padlófűtés fölé is teszik, mivel ez esetben hővezetőként szolgál. 

Milyen típusú esztrich betont használjak?

Az, hogy milyen fajtájú esztrich beton a legjobb választás, sok mindentől függ. Ha például padlófűtés is van, a hagyományos cementesztrich nem megfelelő, inkább a folyékony vagy önterülő esztrich beton javasolt. 

Ennek oka, hogy a hagyományos estrich beton kevésé jól vezeti a hőt, mint a folyékony vagy önterülő fajta.
A hagyományos cementesztrich megoldást ugyanakkor gyakrabban alkalmazzák csináld magad projektek esetében, míg a pumpált folyékony esztrich beton gyakoribb üzleti és ipari célú létesítményekben, tehát a projekt sajátosságai is meghatározóak.

Mekkora az esztrich beton vastagsága ideális esetben?

Az esztrich beton vastagságát az épület vagy helyiség funkciója határozza meg, valamint az, hogy beépítésre kerül-e padlófűtés. Ha például hő-és hangszigetelést is lerakunk, a minimális vastagság 65 mm egy kis forgalmú helyiségben. 

Nagyobb kihasználtság esetén a vastagságot 75 mm-re érdemes növelni. A könnyített vagy padlófűtéshez való esztrich betont kis mélységben öntik csak, hogy a hővezető képessége a lehető legjobb legyen. 

Emőke, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Emőke, szövegíró, 5 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött. Jelenlegi cikk betekintést nyújt a medence karbantartás folyamatába és annak költségeibe. Emőke odafigyelése a részletekre lehetővé teszi, hogy értékes és használható tudást osszon meg olvasóival. Ismeretei révén betekintést nyújt az esztrich beton árak témájába.

Hagyj megjegyzést