Article Image

Mik az aktuális festő munkadíjak?

A festő munkadíjak már 39.000 Ft-tól kezdődnek országos szinten. Egy átlagos festés költsége azonban 104-234.000 között mozog mérettől, festéktípustól és igényektől függően.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Festő munkadíjak 2024-ben

A festő árak országos szinten átlagosan 104.000-234.000 Ft között mozognak. Ezek az árak a teljesen általános, különleges textúrát és festéstechnikát nélkülöző festésekre vonatkoznak. Az árak annak függvényében mozdulhatnak akár lentebb, akár fentebb. Ezt befolyásolhatja, hogy hány négyzetméternyi felületet, milyen módon szeretnék lefesteni. Esetleg a festés munkadíj mellett meg kell-e fizetnünk a hibák javítását, a takarítást vagy éppen a bútorok mozgatását.

Honnan tudjuk a festő árakat

Kérj ajánlatott egy közelben dolgozó festőtől! Ingyenes!

Árajánlatot kérek

Tartalomjegyzék

Festő árak átlagos alakulása:

Festés ára

Összeg

Átlagos

169.000 Ft

Minimum

117-156.000 Ft

Maximum

200.000 Ft

Festő árak az előkészítési és javítási feladatok vonatkozásában

A tényleges festési munkafolyamat megkezdése előtt a szakember felméri a festeni kívánt épületet, lakást. Minél több előkészületet igényel maga a festés, annál magasabb lehet a végső ár. Viszont ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy ne egy összecsapott és ímmel-ámmal elkészített végeredményt kapjunk. Ha gyönyörű falat szeretnénk, meg kell fizetnünk az előkészítési folyamatot is! Ilyen előkészítési folyamat lehet a glettelés, csiszolás. De a korábbi, rosszul elvégzett festési maradványok eltávolítása, vagy éppen az ajtótok és a fal között megbújó repedés betömése is ide tartozhat.

Festő árak különböző előkészítettség esetén

Ahogy látható, elég sokat tudunk azzal spórolni, ha némi előkészítési munkálatot mi magunk megcsinálunk.

Esetleges spórolási lehetőségek az előkészítés tekintetében:

Ha mi magunk is látjuk, hogy jócskán vannak apró lyukak, egyenletlenségek a falon, akkor érdemes lehet nem órabérben megállapodni a festést illetően, hanem egy átalánydíjban. Hiszen a festő mázoló cégek alapos, ezáltal igényes munkát végeznek az előkészítésnél is, ami könnyedén megdobhatja az árakat. Érdemes még előre megnézni azt is, hogy a festő munka előtt hogyan biztosítja az árajánlatot. Ha szerencsénk van, ingyenesen tudunk kérni egy becslést fotók alapján. De sok cég egyszeri, ingyenes kiszállás alkalmával is fel tudja mérni a terepet. Innen pedig már jó előre tudunk tervezni az árakat illetőleg.

Festő munkadíja

Ha mi magunk szeretnénk egy előzetes becslést készíteni a festő árak meghatározásához, nincs más dolgunk, mint a következőt tenni! Először is, fel kell mérnünk, hogy hány négyzetméternyi felületet szeretnénk lefesteni. A könnyebb számítás érdekében: adott egy 100 nm-es családi ház. Ezesetben nagyjából 300 nm-nyi festékmennyiséggel kell számolnunk. (Amennyiben nem egy extrém sötét színről szeretnénk világosítani.)

Ha nagyon pontos számítást szeretnénk, akkor kivonhatjuk belőle az ajtók és ablakok méretét, de ha biztosra szeretnénk menni, hagyjuk benne nyugodtan. Hiszen inkább azon lepődjünk meg, hogy kevesebbe került a festés, mint azon, hogy többet kell fizetnünk, mint amennyivel számoltunk előre. A további festés árakról releváns cikkünkben olvashatsz

Négyzetméter alapján számolva:

A következő táblázatban összegyűjtöttük a különböző méretű szobák esetében a festő árak alakulását, figyelembe véve, hogy vannak alacsonyabb és magasabb épületek, helyiségek is.

Szoba mérete

Mennyezet magassága

Becsült ár

4X4 méteres (12 nm) szoba

2,5 méter

52.000 Ft

4X4 méteres (12 nm) szoba

4 méter

83.200 Ft

2X3 méteres (6 nm) szoba

2,5 méter

32.500 Ft

2X3 méteres (6 nm) szoba

4 méter

52.000 Ft

4X5 méteres (20 nm) szoba

2,5 méter

58.500 Ft

4X5 méteres (20 nm) szoba

4 méter

96.600 Ft

Hasonlítsd össze a festő szakembereket és cégeket!

Szobafestőt keresek

Szobák száma alapján:

A belső festés költségeit nem csak négyzetméterár alapján, de a szobák száma szerint is meghatározhatjuk. Ez természetesen nem olyan pontos becslés, mint a fentebb említett módszer. Kiindulási alapnak azonban jó lehet, hogy lássuk, hogy belefér-e az aktuális keretbe minden, amit szeretnénk elvégezni.

Kék falfestékHogy egyenletes és sima legyen a fal, megfelelő előkészítés szükséges

A következő táblázatban összefoglaltuk, hogy a szobák száma alapján nagyjából milyen költségekkel számolhatunk. Ennél a módszernél szobának kell számolni mind a konyhát, nappalit, de a folyosót és fürdőt is.

Szobák száma

Becsült költség

1 szoba

52.000 Ft

2 szoba

78.000 Ft

3 szoba

110.500 Ft

4 szoba

105.000 Ft

5 szoba

171.500 Ft

6 szoba

221.000 Ft

7+ szoba

286.000 Ft

Ahogy látható, ha a területet és az árakat nézzük, minél több szobát szeretnénk kifestetni egy festő igénybevételével, annál jobban jövünk ki arányaiban. Hiszen sok szakember tud csökkenteni az áron, ha hosszabb távú megbízást kap. Ilyen szempontból sokkal jobban járunk, ha egyszerre festetjük ki a teljes ház vagy lakás belső területeit. Főleg, ha az esetleges kiszállási díjat is figyelembe vesszük. Vagy számolunk azzal is, hogy mint az építőiparban, ezen a területen is folyamatosan növekednek az árak. Így jobb, ha minél hamarabb, minél több mindent elvégeztetünk, hogy a lehető legjobban jöhessünk ki belőle.

A belső falak, ablakok, ajtók és egyéb felületek festésének költsége

A festési költségek egy elég széles skálán mozoghatnak annak megfelelően, hogy a házunkon vagy lakásunk belül éppen mit és hány rétegben kell festeni. A következő táblázatban összeszedtünk néhány olyan tevékenységet, amivel kapcsolatban meg szokták keresni a festő szakembereket.

Festendő felület

Becsült munkaerőköltség

Beltéri falak

1.040-1.690 Ft/nm

Külső homlokzatfestés

1.690-3.640 Ft/nm

Kőporos homlokzat festése

2.080-2.860 Ft/nm

Szegélyek festése

975-1.170 Ft/folyóméter

Ablakkeretek

1.950-3.900 Ft/db

Ajtók és ajtókeret

2.340-5.200 Ft/db

Fakerítés

1.170 Ft/nm-től

Kovácsoltvas kerítés és kapu

2.340 Ft/nm-től

Kérj tájékoztatást, milyen felületek festését vállalják a szakemberek?

Ingyenes ajánlatot kérek

Fa keríés festéseA fa kerítés alaposabb előkészítést igényel

A mennyezet festésének költségei

Ha a mennyezet festését nézzük, lényegében ugyanaz vonatkozik rá, mint a beltéri falak esetében. Átlagosan 800-1.500 Ft/nm között mozognak az árak. Amik szintén változhatnak annak függvényében, hogy milyen előkészületeket igényel a felület. Hány rétegben vagy milyen textúrával kell festeni. Ezek mind-mind komolyan megnyomhatják az árakat. Ugyanilyen befolyásoló tényező lehet, hogy szükség van-e valamilyen állványzat kialakítására a festési folyamat során.

Ahogy látható, egy átlagos szoba esetében a mennyezet festésének ára nagyjából a szoba festésének duplája lehet. (Az árban a festés és a minimális hibák javítása is bele van kalkulálva.)

Hogyan aránylik a fal és a mennyezet festésének ára

Különböző festőanyagok

Ha már kiszámoltuk, hogy hány négyzetmétert szeretnénk lefestetni, ezzel a festő árak is adottak. Azonban bele kell még kalkulálnunk magának a festéknek és a különböző előkészítéshez szükséges anyagokat. Ilyen az alapozó festék, maszkoló szalag vagy éppen a terítőfólia is.

De most nézzük csak először a különböző festékeket, amik közül válogathatunk az árnyalatok és a textúrák kiválasztása során!

Fényességet tekintve:

Matt: A matt festékek nevüket is onnan kapták, hogy nem csillan meg a festett felület. Ez az egyik legelterjedtebb festéktípus, ezáltal a legolcsóbb is. Ideális választás lehet akkor, ha nagy mennyiségre van szükség vagy ha olyan felületet festünk, ami sokszor van kitéve a Nap sugarainak. Azonban, mivel a matt festéken könnyen és gyorsan meglátszanak a különböző felületi sérülések, nem ajánlott olyan helyiségekbe vagy otthonokba, ahol a nagy létszám miatt fokozottan ki van téve ennek a veszélynek.

Matt zománc: A matt zománc ugyanúgy, mint előbb említett társa, nem hagy fényes felületet maga után. Azonban sokkal ellenállóbb a felületi sérüléseknek.

Festék típusát illetően:

Diszperziós festék: Ebbe a kategóriába tartozik lényegében az összes, vízben oldódó festék. Vízzel keveredik, majd ennek elpárolgása (megszáradása) után egy fedőréteg alakul ki a felületen. A leggyakrabban használt festéktípus, melyet beltéri festésre alkalmaznak.

Egyrétegű festék: Ahogy a neve is mondja, ez olyan típus, ami egybefüggő réteget alkot, egy rétegben kell felvinni és nem folyik el. Fedőréteget sem igényel, ezért gyakran illetik 2 az 1-ben jelzővel.

Lakk: Célja, hogy megóvja a tárgyakat a különböző külső behatásoktól, sérülésektől azáltal, hogy egy védőréteget képez a felületen. Áttetsző mivoltának köszönhetően nem változtatja meg az anyag színét. Ez olyan szempontból univerzális, hogy mind kültérre, mind beltérre is használható. A kültéri alkalmazása esetében az UV sugárzás ellen is védelmet biztosít a vele kezelt felületnek.

Lazúr: Az előbb említett lakkal ellentétben, ez megváltoztatja az általa kezelt tárgy felületének karakterét, amennyiben több rétegben alkalmazzák. Viszont nem drasztikusan változtatja meg annak színét. Szintén véd a külső behatások ellen. A hatalmas előnye, hogy bizonyos típusai nem zárják le a fát, ezáltal hagyják lélegezni.

Mind a beltéri, mind a kültéri festékek pigmenteket tartalmaznak. Azokat a pigmenteket, amik gyorsabban, könnyebben halványulnak, általában a beltéri festés során alkalmazzák. A kültéri fetékeknek alkalmasnak és képesnek kell lenniük arra, hogy ellenálljanak a különböző 

Festő anyagköltségek

Egy átlagos diszperziós festék ára 4.550-7.800 Ft között mozog (egy 14 literes kiszerelést nézve). Egy ilyen kiszerelés átlagosan 125 nm lefestésére elég egy rétegben. Ez egy átlagos 4X4 méteres (2,5 méteres belmagasság) szoba és a fürdő kifestésére is elég lehet 2 rétegben. Amennyiben jobb minőségű festéket vásárolunk, aminek fokozottabb a pigmentáltsága, könnyen lehet, hogy egy réteg is elég lesz. Főleg, ha nem egy extrém sötét színről szeretnénk világosítani.

Kérdezd meg, hogy az anyagköltséget tartalmazza-e az árkalkuláció!

Szakemberek itt

Plusz tipp: Ha sokat szeretnénk világosítani a falon, akkor érdemes lehet alapozó festéket is venni és azzal kezelni először a felületet. Ennek az a célja ugyanis, hogy megakadályozza, hogy a fal mélyen magába szívja a festék nedvességét, ezáltal sokkal kevesebb mennyiség is elég lesz a kívánt hatás elérése érdekében.

Egy nő kékre festi a falatA sötét festékek felkenése előtt ajánlott az alapozó használata

A teljes festés részleteinek költségei

A különböző felületek, textúrák festése más-más árat von maga után. Éppen ezért a végső ár kialakítása során a festők nagyon sok dolgot mérlegelnek. Figyelembe veszik, hogy milyen felületet, hány négyzetméteren kellett festeniük, milyen előkészítő folyamatokat igényeltek. Továbbá megnézik azt is, hogy volt-e valamilyen speciális igény akár az anyagot, textúrát illetően. De azt is számításba veszik, hogy hányszor kellett módosítani a festést út közben a nem pontosan meghatározott igény miatt.

Azt is figyelembe veszik, hogy mennyire sürgős az adott munka elvégzése. Így amennyiben lehet, érdemes jócskán előre gondolkodni és időben lefoglalni egy időpontot. Ugyanis súlyos összegeket (a végső ár 10-15%-át is akár) számolhatnak fel a szakemberek a last minute munkákért.

Milyen költségeket rejt magában a teljes festés ár?

Fal textúrák

Ahogy már említettük, a fal textúrája is nagyon fontos, hogy a festő árak meghatározhatók legyenek. Hiszen vannak olyan igények, amiket egy „mezei” festő nem tud már kielégíteni. Vannak olyan szakemberek, akik olyan anyagokkal dolgoznak, amivel elképesztő hatást lehet elérni. Amitől olyan, mintha arany bevonatot kapott volna a fal vagy éppen, mintha egy teknős páncélját simogatnánk. Az sem rendkívüli, hogy valaki élethű márványmintát vagy fatörzsmintát kapjon a szobája falára.

Ehhez azonban, ahogy említettük, sokszor speciális szakember felbérelése szükséges, aki jóval drágábban dolgozik, mint egy átlagos festő.

Részletezz a feladatot és nézd meg, milyen személyek vállalnak különleges festéseket!

Feladat részletezése

Javítási, újrafestési munkák

Nem egy olyan cég vagy festő van, aki vagy ő maga, vagy egy másik vállalkozóval együtt dolgozva, de vállal a festés mellett egyéb munkákat is. Akár a gipszkarton elhelyezését, akár álmennyezet, szegők telepítése, sokszor egy megrendelésen belül igényelhető. Természetesen, ha ilyen igényeink is vannak, ezen munkálatoknak az árát is bele kell kalkulálnunk a végső árba. Ami így akár duplája, triplája is lehet a sima festés árának. Azonban, ha amúgy is szerettük volna megcsinálni ezeket a munkálatokat, érdemes egy emberrel megcsináltatni, hogy időt, ezáltal pénzt spórolhassunk!

A nagy kérdés: céget vagy magánvállalkozót válasszak?

A festő árak nagyon különbözőképpen alakulhatnak, ha egyiket vagy másikat választjuk. Sok érv szól egyik vagy másik mellet. Érdemes lehet céget választani, ha esetleg több típusú munkát is szeretnénk elvégeztetni. Főleg, ha tudjuk, hogy az adott cégnél nem csak festők, de akár burkolók vagy kőművesek is segítik a szakemberek munkáját. Szintén megéri ezen formában tevékenykedő szakemberek mellett dönteni, ha szeretnénk garanciát a munkára. Ez a forma azonban sokszor jóval drágább lehet, mintha egy magánvállalkozót béreltünk volna fel.

A magánvállalkozó olcsóbb, sokszor rugalmasabb, viszont nehezebben kezeli a különlegesebb kéréseket, festési technikákat. Valamint a legtöbb esetben ők elvárják, hogy mi magunk vásároljuk meg a festéshez szükséges anyagokat, eszközöket, míg a cégek a szín kiválasztása után mindent hoznak magukkal.

Céget vagy magánvallalkozót bízzunk meg

Hogyan spórolhatok egy beltéri festés esetében?

Még ha a festőt fel is fogadjuk, van pár dolog, amit mi magunk is megtehetünk annak érdekében, hogy megtakarítsunk egy kis pénzt. Ilyen lehet a helyszín teljeskörű előkészíteni. Nem csak a bútorokról lepakolást vagy azok faltól való eltávolítását értjük ez alatt, de a dugaljak, csatlakozók kiszerelését is. Ha tényleg alaposak szeretnénk lenni, akkor a bútorokat még egy takarófóliával is belephetjük, hogy ezzel se menjen már az idő.

Egy nő ajtót fest fehérreA legnagyobb spórolás persze az, ha mi magunk végezzük el a feladatot.
  • Meg lehet kérdezni, hogy hajlandó-e csökkenteni az áron a festő, ha a maszkolást esetleg előre elvégezzük. Hiszen ezt akár több napon keresztül is csinálhatjuk, mindig amikor éppen időnk és energiánk engedi, csinálunk egy kisebb blokkot.
  • Ha pedig esetleg ügyesek vagyunk és jól bánunk a glettel és a spaknival, akkor érdemes lehet a fal kiegyenlítését is megcsinálnunk, mire megérkezik a szakember. 
  • Ha pedig a legjobban szeretnénk kijönni a festési munkálatokból, mindig kérjünk több helyről árajánlatot és csak azután döntsünk, hogy minden lehetőséget mérlegeltünk!
  • Habár a festő árak tekintetében sokat spórolhatunk, ha mi magunk végezzük el a műveletet, könnyen lehet, hogy minőségben nem lesz olyan tökéletes, mint amit egy szakember végezhetett volna. Éppen ezért, ha nagyon fontos a megjelenése a falnak, a kinézet, akkor ne a festő árak legyenek azok, amiket megpróbálunk sprórolni!

A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

David, cikk szerzője
Festés szakértője
Közel 16 éve festek és tapétázok szobákat. Felelősségteljes, fiatal, energikus munkás vagyok. Ami még fontosabb: megbízható és a munkájára nagyon igényes. A munkáimat becsületesen elvégzem, igyekszem olyan áron dolgozni, ami az ügyfeleimnek is megfelelő.

Hagyj megjegyzést