Article Image

Mennyibe kerül a fűnyírás?

A fűnyírás ára 500 nm-es telek esetén 4.500-20.000 Ft, ez az igénybe vett szolgáltatástól és ennek gyakoriságától, a telek méretétől és tagoltságától is függ.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Fűnyírás szolgáltatási árak 2024-ben

Fűnyírási ár négyzetméterenként

A fűnyírás árát általában négyzetméterben adják meg, a legtöbb szolgáltató 500 nm alatti és feletti négyzetméterárnál ad meg egy határt, illetve az ár attól is függ, hogy a fűnyírást fűnyírógéppel vagy fűnyírótraktorral végzik. Ezek alapján egy 500 nm-es telek fűnyírási ára 30.000 forint között is mozoghat.

Fűnyírás ár statisztika

Kertgondozóra van szükséged?

Qjob-on találsz profi kertészeket! Csak írd le mi lenne a feladat! 

Kertészt keresek

Tartalomjegyzék

Fűnyírási költségek

 

Árak

Átlagos ár

15.000 Ft

Minimum ár

4.500 Ft

Maximum ár

200.000 Ft

A fűnyírótraktorral végzett fűnyírás lényeges olcsóbb, nagyjából 30.000-50.000 forint, míg a fűnyírógépes fűnyírás 80.000-170.000 forint is lehet. Fontos megjegyezni, hogy a fűnyírás négyzetméterárak általában nem tartalmazzák a levágott fű gyűjtését és elszállítását, ennek ára 2490-7000 forint körül mozog köbméterenként.

Ha ezen spórolni szeretnénk, a zöldhulladékot a legtöbb hulladékkezeléssel foglalkozó cég ingyenesen elszállítja, ha az az általuk biztosított zöldhulladékzsákban kerül kihelyezésre.

Körülbelül 15 cm-es fűhosszig vehetjük igénybe a fűnyíráshoz kapcsolódó szolgáltatásokat, e felett már fűkaszálást kell megrendelnünk. Ennek ára négyzetméterenként 9-45 Ft körül mozog, attól függően, hogy normál terepen vagy rézsűn igénylik a szolgáltatást, illetve, hogy alapból mennyire gondozott a terület.

Például, ha egy 1000 négyzetméteres, elhanyagolt terület rendbetételére van szükség, akkor a fűkaszálás ára 9.000-45.000 Ft között változhat egy normál füves mezőn, de lejtős, kavicsos, törmelékes területen akár 150.000Ft-os költséget is jelenthet, ami nem tartalmazza a fű összegyűjtését és elszállítását.

Hektáronkénti fűnyírás/100M2 ÁRAK

*A hulladékkezelés számítása: fűnyírás esetén 100 köbméterrel, fűkaszálás esetén 200 köbméterrel számolva egységesen 3.500 Ft/köbméter áron.

A fűnyírás végső árát elég sok tényező befolyásolhatja, ilyen a telek nagysága, tagoltsága és lejtése, a fű hossza és típusa vagy a telek elhanyagoltságának mértéke.

Budapest és a vidék árai között annyi a különbség, hogy Budapesten és Pest megyében nagyobb a fűnyírási szolgáltatások árának szórása, tehát a megfelelő szakember vagy szolgáltató kiválasztásához érdemesebb több időt tölteni, szélesebb körben tájékozódni.

Fűnyírási ár óránként

A fűnyírás óradíja 900-10000 forint, de a fűnyírás árát általában legtöbb szolgáltató négyzetméterárban adja meg, tehát érdemesebb azzal kalkulálni. Akár óradíjról, akár négyzetméter alapú díjszabásról beszélünk, ezen felül még számításba kell venni az esetleges alap kiszállási díjakat, illetve a szolgáltató utazási/parkolási költségeit. 

Havonta, hetente, vagy alkalmi fűnyírási árak

Lehetőség van bizonyos időközönként (heti, havi) fűnyírást igényelni illetve alkalmi fűnyírásra is kérhetünk árajánlatot.

A rendszeres fűnyírás árai általában egyedi elbírálás alá esnek, pl. egy 500 nm-es telek esetén, ha kéthetente igénylünk rendszeres fűnyírást, akkor akár 2-3000 forintot is spórolhatunk alkalmanként. Több szolgáltatónál az első fűnyírás az eredeti áron történhet és a további alkalmakra alkalmazható a kedvezmény.

Szükséged van fűnyírásra, de nem tudod, hogy mennyibe kerülne?

Most megtudhatod! Írásban vagy telefonon. Érdeklődj a Qjob-on!

Fűnyírás 20.000 Ft-ért

Kert karbantartása

Lehetőség van egyéb kertkarbantartási szolgáltatások igénybevételére is. Az ilyen kerti munkák ára változó: vagy óradíjban, vagy négyzetméterárban adják meg, ezeket az alábbi táblázat tartalmazza.

Kerti munkák négyzetméter- és óradíjai

Metszés

1.900-4.500 Ft/óra

Gyomtalanítás

1.900-4.500 Ft/óra

Permetezés

1.900-4.500 Ft/óra

Sövényvágás

3.600-5.000 Ft/óra

Bozótvágás, aljnövényzet tisztítás

20-60 Ft/nm

Gyepszellőztetés

36-70 Ft/nm

Füvesítés, gyepszőnyeg lerakása

1.000 Ft-tól/nm

Egy kertkarbantartási szolgáltatás ára az igénybevett munkától, a telek méretétől és az elvégzendő feladat összetettségétől is függ.

Ha csak fűnyírásra és kisebb kerti munkák elvégzésére van szükséged, akkor a nyári szezonban 20000-35000 Ft havi ráfordítással is találhatsz megfelelő szakembert, ha ennél több munkára van szükséged, például a tavaszi/őszi telek tisztításra, akkor az plusz 60.000-100.000 Ft-tal is növelheti a költségeidet.

Ebben az esetben érdemes lehet átalánydíjas éves szolgáltatást igénybe venni, mely éves szinten sokkal kedvezőbb is lehet, főleg ha felmerül valamilyen váratlan probléma, amelynek megoldását a fix díj tartalmazza (például öntözőrendszer meghibásodása, kártevők megjelenése stb.).

Pont ezért érdemes több szolgáltatótól különböző esetekre árajánlatot kérni és kiválasztani ezek közül a legmegfelelőbbet.

Két ajánlat összevetése

Amennyiben nem csak karbantartásra, hanem egyéb szolgáltatásokra is szükség lehet, akkor érdemes olyan céghez fordulni, amely nem csak karbantartási, hanem tervezési szolgáltatásokat is kínál.

Pl. egy 500 négyzetméteres földterületből szeretnénk csodálatos kertet varázsolni, 50 négyzetméternyi térkővel és komplett locsolási rendszerrel, akkor csak átlagárakat használva az alábbiak szerint lehet kalkulálni.

Szolgáltatás szerinti költségek

Szolgáltatás

Átlagár

Telek tisztítása (bozót és aljnövényzet eltávolítása)

20.000 Ft

Térkövezés, szegélyezés

350.000 Ft (a térkő nélkül)

Automatikus öntözőrendszer telepítése (8 zónás öntözőrendszerrel kalkulálva)

675.000 Ft

Fű telepítése

500.000 Ft

Összesen

1.545.000 Ft

Ez a rövid kalkuláció nem számol a virágágyások, fák, sövények, sziklakertek, kerti grillhelyiség, medence stb. kialakításával, tehát a megfelelő szakembergárda megtalálása rendkívül fontos, olyanoké, akik egyaránt képesek megvalósítani az elképzeléseinket egyéb rejtett költségek felmerülése nélkül.

A kertkarbantartási szolgáltatások esetén is lehetőség van alkalmi, heti, havi rendszerességű munkálatok igénybevételéhez. Nyaralók, hétvégi házak kertkarbantartására is van lehetőség, ezeknél éves átalánydíjat állapít meg a legtöbb szolgáltató.

Ezek 35.000-60.000 Ft-os havi költséget jelentenek évente tizenkét alkalommal fizetve, a kerti munkák általában március 15-október 15 között zajlanak és benne van a metszés, sövényvágás, gyepápolás, fűnyírás, gyomirtás – tehát minden olyan tevékenység, ami elengedhetetlen a szép, rendezett kert fenntartásához.

Fűnyírási és karbantartó szolgáltatási árak listája

Térkövezés és szegélyezés

A térkövezés egy nagyon fontos lépése területrendezésnek, melynek során leburkolják a telek egy részét, ezzel útvonalakat, autóbeállót kialakítva, a szegélyezés során pedig elválasztják ezt a burkolatot a zöldterülettől és biztonságossá teszik azt.

A térkövezés és szegélyezés esetén a költségeknek a fantáziánk és a pénzünk szab határt, ezért az árak nagyban függenek a használt anyagoktól és módszerektől. A térkövezés munkadíja 2.200-10.000 Ft/nm körül, a szegélyezésé 800-4.500 Ft/folyóméter között mozog, az anyagköltség pedig az igényektől és elképzelésektől függ.

Gyep tápanyag utánpótlása

A szép gyep kialakításának egy sarkalatos pontja a fű növekedéséhez szükséges tápanyagok biztosítása, ami többféle eljárással és anyaggal is történhet, például pétisókkal, műtrágyával, komposzttal vagy szerves trágyákkal. Az felhasznált anyagoktól függően a tápanyag-utánpótlás ára 40-55 Ft/nm-es ár körül mozog, az ár tartalmaz egy megelőző gyepszellőztetést, gyomirtást is. 

Gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés vagy más néven gyeplazítás során eltávolítják az elhalt, elsárgult, bomló növényi részeket és meglazítják a talajt azért, hogy azt a víz és a levegő könnyebben átjárja. Gyepszellőztetést kétszer egy évben, tavasszal és ősszel érdemes végezni és elengedhetetlen a szép gyep kialakítása érdekében. A gyepszellőztetés átlagára 36-70 nm között van.

Gyomirtás

A gyomirtás általában új gyep telepítése során történik vagy a különböző kertgondozási szolgáltatóknál „egyéb kertészeti munkának” minősül, melynek ára 1.900-4.500 Ft/óra között változik, de a legtöbbször egyedi elbírálás alá esik.

A gyomirtás vegyszeresen is történhet, ennek ára 30-55 Ft/nm között van, az ár általában a használt gyomirtószert is tartalmazza. A gyomirtás ritkán történik önmagában, rendszerint más kertészeti munkával (tisztítás/telepítés) kötik össze.

A kert tisztítása

A kert tisztításához több tevékenység is tartozik, például a lehullott lomb összegyűjtése, az aljnövényzet tisztítása, gyomtalanítás – emiatt a szolgáltatók többsége „egyéb kertészeti munkának” minősíti és a gyomirtáshoz hasonlóan 1.900-4.500 Ft-os óradíjjal kalkulálnak.

Tavaszi és Őszi kert/udvar takarítása

A tavaszi és az őszi kertben hasonló munkálatokat kell elvégezni, annyi különbséggel, hogy az előbbi esetén felkészítik a kertet szép növekedésre, utóbbi esetben pedig téli károkat próbálják minimalizálni.

Előbbi esetén, gyepszellőztetéssel előkészítik a talajt, ilyenkor végzik el a fák tavaszi metszését, permeteznek, pótolják a tápanyagot és kitisztítják az öntözőrendszert, míg ősszel szintén történik egy gyepszellőztetés, őszi metszés, a növények és az öntözőrendszer felkészítése a télre.

A feladatok típusától és mennyiségétől függően Egy 500 négyzetméteres kert esetén, ha minden felmerülő óradíjas tevékenységre 3 órát szánnak, 2 köbméter hulladékkal, problémamentes öntözőrendszerrel, akkor az árak a következőképp alakulhatnak a kert őszi/tavaszi takarítása, rendezése esetén:

Tavaszi/őszi kertrendezési munkálatok árkalkuláció

Szolgáltatás

Min/Max árak

Ár

Díszcserjék, díszfák, gyümölcsfák metszése

1.900-4.500 Ft közötti óradíj

5.700-13.500 Ft

Permetezés

1.900-4.500 Ft közötti óradíj

5.700-13.500 Ft

Sövényvágás

3.600-5.000 Ft/óra

10.800-15.000 Ft

Öntözőrendszer tavaszi karbantartása

8.000 Ft-tól

8.000 Ft

Gyepszellőztetés

36-70 Ft/nm

18.000-35.000 Ft

Hulladék takarítása és szállítása

2.490-7.000 Ft/köbméter

4.980-14.000 Ft

Esetleges szaktanácsadás

Egyéni, a legtöbb szolgáltatónál benne van az árban.

-

Összesen

53.180-99.000 Ft

Az öntözőrendszer kiépítése

Az öntözőrendszer kialakítása a kertkarbantartáson belül is egy speciális szakértelmet igénylő terület, mert a technológia fejlődésével már nemcsak automatikus rendszerekről beszélhetünk, hanem megjelentek az okos öntözőrendszerek is.

Egy automatikus rendszer esetén 1.300-2.000 Ft-tal is számolhatunk négyzetméterenként, amit befolyásol a vízforrás helye, a víznyomás, a kert alakja és a kiállások száma és a kert jelenlegi beépítettsége is, egy okos öntözőrendszer ára pedig ennek akár többszöröse is lehet.

Az öntözőrendszer kialakítása egy hosszabb folyamat, amibe beletartozik a helyszíni felmérés, a tervezés és a telepítés is, tehát ebben az esetben érdemes kifejezetten öntözéstechnikai profilú céggel konzultálni, főleg ha az automatikus rendszer beépítése utólagosan történik.

Elfáradtál mindig időben locsolni?

Automatikus öntözőrendszer használatával nem kell bajlódni a locsolással, nyugodtan élvezhetjük nyári estéinket

Érdekel az öntözőrendszer

Karbantartás vs. gyepápolás

Az egyéni igényektől függően egyes szolgáltatóknak vannak egész éves csomagajánlataik alap kertápolási szolgáltatásokkal, mint gyepszellőztetés, az öntözőrendszer karbantartása, metszés, takarítás, fűnyírás és léteznek szezonális csomagok is a tavaszi kert rendberakására, illetve az őszi kert felkészítésére a téli szezonra.

Úgy látod, hogy nem ártana egy kis kert rendezés?

A szép gyep kialakítása összetett folyamat, bízz meg ezzel a profi szakembereket!

Kert karbantartása

Vannak olyan szolgáltatók, amelyeknek kifejezetten a szép gyep kialakítása a profiljuk, főleg füvesítéssel, gyepszőnyeg lerakásával és ezeknek az ápolásával foglalkoznak.

Új kert kialakítása esetén a tereprendezéshez, a térkövezés, locsolórendszer és a kert kialakításához érdemes lehet kerttervezéssel és kertépítéssel foglalkozó szolgáltatókat felkeresni.

Kert rendező szakember

Kertész ápolja a gyepet

Hogyan spórolhatunk a gyepgondozási szolgáltatásokon?

Ha rendszeresen szükségünk van kertápolási szolgáltatásokra, akkor érdemes a szolgáltatóval előre megalkudni az alkalmak számában és rendszerességében, mert így alkalmanként akár 2.000-3.000 Ft-ot is megspórolhatunk.

Természetesen, ha drágáljuk a szolgáltatók árait, akkor egy a környéken lakó diákot, nyugdíjast is meg lehet kérni a fűnyírásra, azonban elképzelhető, hogy ekkor az eszközt magunknak kell biztosítani és a szolgáltatás minősége nem fogja elérni egy szakember szolgáltatásának színvonalát.

Az is egy spórolási lehetőség, ha a nagyobb szakértelmet igénylő munkákra, mint gyepszellőztetés, metszés, öntözőrendszer karbantartására szerződünk egy szolgáltatóval tavasszal és ősszel, a fűnyírást, gyomlálást pedig saját magunk végezzük el.

Érdemes tájékozódnod a szakemberek árairól és a szolgáltatásaikról! Próbáld ki a Qjobot, melyen keresztül kényelmesen, online árajánlatokat kérhetsz és megrendelheted a neked megfelelő kertgondozási szolgáltatásokat!

DIY vs. Fűnyíró szolgáltatás felkeresése

A házzal, telekkel minden esetben együtt járnak a különböző kerti munkák, melyek időigényesek lehetnek változó nehézségi fokozatokkal.

A kert lehet egy kiváló hobbi és kikapcsolódás is, de a hobbikertészeknek is bizonyos tevékenységek esetén érdemes lehet szakembert hívni, abban az esetben pedig, ha valaki elfoglalt, mindenképpen érdemes profi segítséget igénybe venni.

A következő táblázat összefoglalja a DIY és a kertápolási szolgáltatások közti különbségeket

DIY

Szakember

A különböző kerti munkák időigényesek, akár heti több órát is igénybe vehetnek.

A megfelelő szakember kiválasztása időigényes, lehet több szolgáltatót is ki kell próbálni, mire meglesz a tökéletes, ezek után azonban a szakember elvégez minden feladatot, így a kert tulajdonosának csak hátra kell dőlnie és élveznie a szép kertjének látványát.

Az eszközöket ki kell bérelni vagy meg kell vásárolni. Előbb esetben gondoskodni kell a házhozszállításról és visszaszállításról, utóbbi esetben karban kell őket tartani és tárolni kell őket.

A szakembernek minden eszköze megvan, ő a felelős ezeknek a rendelkezésre állásáért, karbantartásáért, azonban a megrendelt munkák függvényében plusz költségeket jelent.

Bármikor elvégezhető, de bizonyos lakóterületi előírásokra figyelni kell (pl. egyes lakóközösséges tiltják a vasárnapi fűnyírást).

Előre egyeztetni kell a szakemberrel, bizonyos szintű rugalmasságot igényelhet.

Tapasztalat hiányában nehézségek merülhetnek fel.

A szakember minden felmerülő problémára talál megoldást.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy saját maga végzi el a kerti munkákat, egy fűnyíró ára átlagosan 60-80.000 Ft körül van, plusz az üzemanyag és a karbantartás költsége, illetve már a magyar piacon is kaphatóak fűnyíró robotok 200.000 Ft-os áron, amelyek ugyan megspórolják a fűnyírásra szánt időt, de csak bizonyos körülmények között hatékony a működésük.

Egy gyepszellőztető gép nagyjából 50.000-60.000 Ft-os, egy sövényvágó 30.000-40.000 Ft plusz költséget jelenthet, nem beszélve a különböző kéziszerszámokról, tápanyagokról, permetezőszerekről és gyomirtókról, melyeket ráadásul sok helyet foglalnak, és a vegyszerek speciális módon kell tárolni.

Sokkal egyszerűbb szakember segítségét kérni, aki házhoz hozza a megfelelő eszközöket és a munka végeztével azokat el is szállítja.  

Gyakori kérdések

Megéri szakembert hívni a kert karbantartásához?

Ha elfoglalt vagy és nincs rá időd, akkor mindenképp megéri szakembert hívni, hiszen ezzel rengeteg időt spórolsz magadnak. Ha csak egy aktuális példát veszünk: Magyarországon egy telek tulajdonosának gondoskodnia kell a parlagfű irtásáról, amit szigorúan ellenőriznek.

A büntetés összege akár 5 millió forintig is terjedhet, tehát egy elfoglalt telektulajdonos anyagilag sokkal jobban jár, ha gyomirtásra, fűnyírásra vagy fűkaszálásra pár ezer forintot fizet egy szakembernek, összehasonlítva egy sok százezres, akár milliós büntetéssel.

Ezen kívül is, ha nagyon elfoglalt vagy, akkor jobb, ha a kerti munkákat szakemberre bízod, mert akkor neked csak ki kell élvezned a kerted adta lehetőségeket, és a szabadidődet pihenéssel töltheted. 

Milyen környezetbarát egy kertkarbantartási szolgáltatások elérhetőek?

A legtöbb szolgáltatónál elérhetőek környezetbarát szolgáltatások, ezek közé tartozhatnak például:

  • A természetes növényvédő szerek, komposzt vagy trágya használata a permetezőszerekkel, műtrágyákkal szemben.
  • Környezetbarát eszközök használata, például természetes gyomírtó szerek, elektromos fűnyíró.
  • Komposztálás, a zöldhulladék újrahasznosítása.
  • Modern, víztakarékos öntözőrendszer kialakítása. Ez utóbbi nem csak környezetbarát, hanem hosszú távon a vízszámlát is csökkenti.

Mennyi pénzt kérhetek fűnyírási szolgáltatásért?

Az árak 6-100 Ft között mozognak négyzetméterenként, de a legtöbb szolgáltató 20-35 Ft/nm átlagáron dolgozik. Ha ilyenben szolgáltatás kínálásán gondolkodsz, még azt érdemes átgondolnod, hogy hány km-es körzetben mész házhoz, kérsz-e kiszállási díjat, illetve hogy van-e minimumára az általad kínált szolgáltatásnak.

Hogyan találhatom meg a hozzám legközelebb eső kertkarbantartó szolgáltatót?

Használhatod például a Qjob szakemberkereső portált, amely összeköt téged a legjobb szakemberekkel.


 Hozz létre feladatot és kapj ajánlatokat a profi szakembereitől! Bármelyik szakemberrel beszélhetsz és kiválaszthatod a számodra megfelelőt a vélemények és a kapott ajánlatok alapján! Ingyenes és csak 2 percig tart a megrendelése!

Létrehozok egy feladatot      Szakemberként regisztrálok!

Imre, cikk szerzője
Kertépítő szakértő
Főbb tevékenységeim kertek építése, öntöző rendszerek kiépítése, térkövezés, teraszok és grillek építése, gabionok, ligetek kialakítása. Kertek fenntartását, téliesítését és nyáriasítását is vállalunk.

Hagyj megjegyzést