Article Image

Mennyibe kerül egy gyümölcsfa metszése?

A gyümölcsfa metszés árak 4.000-80.000 Ft között mozognak. A kisebb fákat 5.000-20.000-ért, a közepeseket 15.000-55.000-ért, a nagyokat pedig 20-100.000-ért metszenek.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Átlagos metszési költségek 2024-ben

A gyümölcsfa metszés árak átlagosan 4.500-60.000 Ft között mozognak, míg a kivágásuk 10.000-50.000 Ft között alakul. A fametszés költségét az is befolyásolja, hogy milyen méretű fát kell éppen metszeni: kicsit, közepes, nagy vagy óriás méretű egyedet.

Gyümölcsfa metszés árak - ár statisztika - Qjob.hu

Szeretnél pontosabban tudni, hogy a te fáidat mennyibe kerülne megmetszeni? 

Szerezz ajánlatokat a Qjob szakembereitől egy kattintással!

Ajánlatkérés

Tartalomjegyzék

Gyümölcsfa metszés költségek

 

Árak

Átlagos ár

17.000 Ft

Minimum ár

4.000 Ft

Maximum ár

50.000 Ft

Kisméretű fa metszése átlagosan 4.000-10.000 Ft között, közepes méretű fák metszése 7.500-25.000 Ft között alakul. A nagyméretű fák metszésének költségei 10.000 Ft-nál kezdődnek és nagyjából a 60.000 Ft-os határt is elérhetik, míg a kifejezetten óriás méretű fák metszése 15.000 Ft-nál kezdődik és általában egyedi felmérés alapján történik az árképzés. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ezek az árak 1 fa metszésére vonatkoznak, ha azonban több növényt szeretnénk gondoztatni egyszerre, ezen költségek annak megfelelően fognak növekedni. Az alábbi diagramon láthatóak a gyümölcsfa metszési árak méret szerint. Alapvetően elmondható, hogy minél nagyobb egy fa, annál többe kerül a metszése. 

Gyümölcsfa metszés árak fa nagysága szerint

A gyümölcsfák metszésének költségei fafajtánként 

Egy udvarban általában többféle fa is megtalálható, így a metszési költségek is változóak lehetnek. A legtöbb munkálat a gyümölcsfákat érinti, hogy tökéletes termést hozhassanak. A megfelelő metszéstechnikának köszönhetően növelhetjük a fánk termőképességét, ugyanakkor, ha nem szakszerűen végezzük a munkát, csökkenthetjük is azt.

Metszés átlagos költsége fa típus szerint

Gyümölcsfa típusa

Metszés átlagos költsége

Cseresznyefa metszése

5.000-15.000 Ft

Szilvafa metszése

8.000-15.000 Ft

Körtefa metszése

10.000-20.000 Ft

Fügefa metszése

10.000-20.000 Ft

Almafa metszése

4.500-15.000 Ft

Barackfa metszése

8.500-25.000 Ft

Cseresznyefa metszési költségei 

A cseresznyefa metszésének ára 5.000-15.000 Ft között mozog átlagosan. A fa magassága miatt ez a közepes méretű tartományban mozog és viszonylag alacsony gyümölcsfának számít. A cseresznyefákat általában évente egyszer metszik az első 3-5 évükben. 5 év után már csak egészségmegőrzés céljából érdemes metszene, mert ha olyan ágat vágunk le, ami termő lehet, sokkal kevesebb termést hoz.

A metszés ideje a cseresznyefa esetében tél vége, kora tavasz. Ennek oka, hogy így még a rügybontás előtt elvégezhetjük, hogy a rügyek ne sérüljenek. Valamint az ebben az időben metszett ágak gyorsabban tudnak gyógyulni.

Szilvafa metszési költségei 

Egy szilvafát átlagosan 7.500-15.000 Ft közötti összegért metszenek a szakemberek, ugyanakkor a pontos és végleges árakat befolyásolhatja a fa mérete, elérhetősége is.
A szilvafa esetében nem szükséges olyan precíz metszési technika mint az alma-, vagy körtefa esetében. Viszont a fa lombkoronájának ritkításából hosszú távon profitálhatunk.

A szilvafa tökéletes metszés ideje tavasszal, nyár elején van. Ezt a típust is évente egyszer szükséges metszeni és fiatal korban gyakran nagyobb metszési folyamaton megy keresztül, hogy a végső alakját is elnyerhesse. Ami nagyon fontos, hogy a virágzó fát már nem szabad metszeni!

Körtefa metszési költségei 

A körtefa metszési költsége 10.000-20.000 Ft között mozog átlagosan, hiszen ezek már általában magasabb, szikárabb növények, amik elérhetik 9-15 méteres magasságot is. Éppen ezért drágább ezen gyümölcsfa metszése.

Metszési technikát tekintve a körtefa nagyon hasonlít az almafára. Ezeket a növényeket a tél utolsó hónapjaiban illik metszeni, mielőtt a rügybontás megkezdődne. Érdemes figyelni arra, hogy ha túl korán történik a gyümölcsfák metszése, fagyási sérüléseket szerezhet a növény. Ha azonban túl későn, akkor kevesebb gyümölcsöt fog hozni.

A fügefa metszésének költségei 

A fügefák magassága és szélessége is gyakran hasonlít a körtefához, aminek köszönhetően a metszési költségek is hasonlóak lehetnek. Így pedig ezen típusú gyümölcsfa metszése szintén 10.000-20.000 Ft között mozog. A fügefa ideális metszési ideje az előzőekkel ellentétben télen van, amikor a fa nyugalmi állapotban van.

Almafa metszési költségei 

Egy almafa rengetegféle lehet, így a kisebb egyedek metszési költsége 4.500-10.000 Ft között, a nagyobbaké azonban 8.000-15.000 Ft között alakul. Ezek a fák a leggyakrabban metszett fák közé tartoznak az országban, hiszen nagyon népszerűek, változatosak és majdnem minden kertes házban megtalálható valamilyen típusuk.

A metszés rendkívül fontos, mert nélküle előfordulhat, hogy nem hoz termés. Ezen fák metszése tavasszal, esetleg tél legvégén történhet meg ideális esetben, szintén, mielőtt a rügybontás megkezdődne. A nyári metszést kifejezetten érdemes elkerülni a bőséges termésmennyiség érdekében!

Az őszibarackfa metszésének költségei 

A barackfák metszése átlagosan 8.500-30.000 Ft-ba kerül. Ennél a típusnál kifejezetten figyelni kell arra, hogy az éghajlati tényezők megfelelőek legyenek a metszés idejében!

Amennyiben esetleg metszés nélkül maradna a fa, sokkal érzékenyebb lehet a betegségekre, ezáltal rövidebb lehet az élete is. Az őszibarackfa szintén évente egy metszést igényel, melynek az ideális időszaka a tavasz első hónapjai. Ezzel megvédhetjük a fákat a kártevőktől és egészséges, bőséges termést biztosíthatunk. Az alábbi diagram összefoglalja a fa metszési árat a fa típus szerint. Általánoságban a gyümölcsfa metszés árak kapcsán is elmondható, hogy minél nagyobb a fa, annál magasabb költségre számíthatunk.

Elmaradt az évi fiatalítás, metszés?

Profi szakembereink örömmel segítenek egy ajánlattevéssel. Beszéld meg a részleteket chatben.

Lássuk a szakembereket!

Gyümölcsfa metszés árak fa típus szerint

Egyéb gyümölcsfák, cserjék metszésének költségei 

Lássuk, mennyibe a különböző gyümölcsfa metszés árakat annak függvényében, hogy mivel van dolga a szakembernek. Ezt az alábbi táblázatban bemutatjuk.

Gyümöcsfa típus szerinti metszés árak

Gyümölcsfa típusa

Átlagos metszési költségek

Barkafűz vagy barkafa metszése

8.500-15.000 Ft

Lonc metszése

4.500-10.000 Ft

Mandulafa metszése

8.000-15.000 Ft

Sárgabarack metszése

8.000-25.000 Ft

Diófa metszése

15.000-30.000 Ft

Birsalma metszése

4.000-15.000 Ft

Jázminfa vagy Jezsámen metszése

5.000-10.000 Ft

Fenyő metszése

15.000-30.000 Ft

Kajszi metszése

8.000-25.000 Ft

Metszési költségkalkulátor 

A metszési, ritkítási, nyesési munkálatok árkalkulálása során 5 alapvető tényezőt kell szem előtt tartani:

1. Méret

Minél nagyobb a fa, annál több ágat kell vágni, valamint annál nehezebb a metszési folyamat, így több munkaerőt, speciális felszerelést igényelhet.

2. Helyszín

Amennyiben nehezen elérhető helyen, esetleg villanyvezeték közelében található a fa, magasabb a kockázat egy esetleges balesetre. A fokozott óvatosság és szakértelem miatt pedig drágíthatja a költségeket.

3. Megközelíthetőség

Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő méretű terület a fa körül a vágási munkálatokhoz, szintén magasabb költségekre számíthatunk.

4. Fák darabszáma

Minél több fát szeretnénk megmetszeni, annál nagyobb költségekkel számolhatunk.

5. A növény egészsége

Betegségek, kártevők jelenléte esetén számíthatunk arra, hogy a szokásosnál több ágat kell majd eltávolítani, ami növelheti a végső költségeket.

A következő diagramon látható, hogyan alakul egy olyan 15 méteres fenyő metszése, amely közvetlenül házfal mellett helyezkedik, emelőkosaras kocsival való megközelítése pedig lehetetlen, így csak felmászással lehet kivágni. A költségek nagy részét a humánerőforrás, azaz a 2 metsző szakember szüksége okozza ilyen speciális esetben.

Fenyő metszésének az ára

Fontos tényezők

Milyen magas a fa?

Ahogy az várható, minél magasabb egy fa, annál többe kerülhet a metszése. Nem csak a mérete, de az ágak száma is meghatározza ezt. Ugyanakkor a nagyobb fák sűrűbb metszést is igényelnek. Így megéri előre megbeszélni, milyen időközönként, milyen értékben történik majd a metszési folyamat.

Hol található a fa? 

A fa elhelyezkedése is egy komoly kérdés. Habár nagyon sok cégnek van emelőkosaras kocsija, hogy a magasabban lévő ágakat is elérjék, ez nem mindig használható. Néhány esetben a metsző munkálatokat végző szakembernek kell felmásznia és kiviteleznie a szolgáltatást. Ez pedig szintén az árak növekedését eredményezheti.

Amennyiben a fa az épület közvetlen közelében vagy villanyvezeték mentén helyezkedik el, sokkal körülményesebb lehet a metszése. Ilyen esetben kötelek alkalmazásával kell leengedni a megfelelő irányba az árakat. Mivel ez a folyamat sokáig is tart és több embert is igényel, így a költségek is ennek megfelelően emelkednek. Így lehet, hogy az amúgy 35.000 Ft-ba kerülő fa metszése 50.000-60.000 Ft lesz.

Az elhelyezkedés nem csak olyan szempontból fontos, hogy van-e épület vagy más akadályozó tényező a környéken, hanem azért is, mert nem mindegy, mennyit kell utaznia a szakembernek, hogy elvégezze a munkálatokat. Ilyen esetben érdemes inkább helyi szakembert megbízni ezzel a feladattal!

Érdekel, hogy a környékeden mennyibe kerül egy gyümölcsfa metszés?

Tudd meg most egy kattintással!

Szakembert keresek

Hány fát kell metszeni? 

Természetesen a fák darabszáma is nagyban befolyásolja a gyümölcsfa metszés árakat. Éppen ezért fontos, hogy alaposan világosítsuk fel a szakembert, hogy hány, milyen típusú fa metszésére számíthat.

Ha ugyanis csak egy fa metszésére hívjuk a szakembert, de a helyszínen kiderül, hogy 4-5 fáról lenne szó, lehet, hogy csak 1-et fog tudni megcsinálni. Hiszen neki is több helyszíne lehet még utánunk és nem biztos, hogy belefér az idejébe. Ha pedig igen, akkor lehet, hogy plusz költséget fog felszámítani. Így habár a 4 kisebb fa metszése 20.000 Ft lett volna, mi mégis 45.000-60.000 Ft-ot fogunk fizetni.

Milyen a fa egézsége?

Sok tényező gyengítheti a fát és annak egészségét az idő múlásával. Ilyen lehet egy villámcsapád, egy kártevő. Ezeknek következtében pedig a fa egészsége már nem lesz olyan stabil, mint előtte. Ha szerencsénk van, egy kisebb metszés elég lehet. Fennáll azonban az a veszél is, hogy olyan mértékű a károsodás, betegség, hogy komolyabb intézkedések szükségesek. Ennek következtében azonban sokkal egészségesebb lehet a növényünk.

Fa metszése

Az egészségügyi metszést megéri szakemberre bízni, hiszen ő tudja a legbiztosabban, hogy minden beteg ágat eltávolított-e.

Természetesen a gyümölcsfák betegségei is nagymértékben befolyásolják azok gyümölcseinek minőségét, mennyiségét.

Lássuk, melyek a gyümölcsfák betegségei:

  • Gombák

Rengetegféle gomba létezik és sok nagyon gyorsan el tudja pusztítani a termést és komoly károkat tehet a növényben is. Ennek oka, hogy kimeríti a növényt azáltal, hogy felszívja a számára elengedhetetlen fontosságú tápanyagokat. Ezzel pedig veszélybe kerülhet a fa szerkezeti stabilitása is.

  • Nagy repedések

Habár nem klasszikus értelemben vett betegség, mégis, ha komolyabb repedéseket észlelünk a fa törzsén, forduljunk azonnal szakértőhöz! Hiszen a belső bomlásnak, a környezeti károknak köszönhetően ezek a repedések tovább növekedhetnek és vastagabb, nagyobb ágakat is elérhetnek. Ezek az ágak pedig kevésbé lesznek ellenállóak a környezeti hatásoknak.

  • Időjárási körülmények

Ilyen lehet a jégeső, fagy, extrém száraz időjárás, de az erős szél vagy villámcsapás is. Amint észleljük, hogy nem az évszaknak megfelelően viselkedik a fa (nyáron sárgulnak a levelek, idejekorán elszáradnak a virágok), azonnal forduljunk szakértőhöz!

Kártevők fertőztek meg a fát? 

Számos rovar, kártevő telepedhet meg a fán és okozhat benne komoly károkat. Vannak olyanok is, amik nagyon gyorsan okozhatnak kárt vagy akár meg is ölhetik a fát. Bizonyos esetben egyfajta fertőzést hozhatnak létre a fán, aminek következtében az megbetegedhet.

Félsz, hogy valamilyen kártevő vagy természeti jelenség valamilyen problémát okozott a gyümölcsfáidban?

Kérj helyszíni felmérést szakértőinktől, hogy segíthessenek neked!

Segítséget kérek!

Legyünk tisztában a leggyakoribb kártevőkkel:

  • Hangyák

A hangyák jelenléte azt üzenheti számunkra, hogy rohad vagy valamilyen sérülése lehet. Amennyiben nem csak a fa törzsén látjuk őket mozgolódni (ami egy természetes jelenség), hanem fűrészpor is látható, azonnal forduljunk szakértőhöz!

  • Levéltetű

Ezek az apró kis élőlények hatalmas károkat okozhatnak. Amennyiben észleljük őket, érdemes azonnal fellépni ellenük!

  • Harkályok

A harkályok a „fák doktorai”, így ha nem csak fészket rakott a fánkon, de kopácsol is, az azt jelenti, hogy valamilyen kártevőt talált. Érdemes egy szakértővel konzultálni, hogy szükség van-e komolyabb fellépésre vagy elég hagyni a harkályt, hogy gyógyítsa a fát.

  • Egyéb kártevők

Ezeken kívül is sok-sok kártevő létezik még, amik bánthatják a fákat. mivel rengeteg rovar rakja lárváit a fák biztonságot adó mélyedéseibe, így fokozottan nő az esély valamilyen problémára.

Fa metszése otthon, saját kézzel

A fa metszése, formájának alakítása egy kellemes, hétvégi projektnek is tűnhet. A biztonságos munkavégzés érdekében azonban érdemes néhány tényezőt szem előtt tartani. Valamint, ha nem rendelkezünk kellő ismeretekkel vagy felszereléssel, ez a folyamat nagyon veszélyes is lehet! Ha nincs korábbi tapasztalatunk vagy szakmai segítségünk, inkább bízzuk ezt profikra!

A különböző kertészeti cégek rendelkeznek ugyanis megfelelő eszközökkel, gépekkel ezekhez a munkálatokhoz, így általuk biztosítható a biztonságos munkavégzés. Hacsak nem metszettünk korábban, szükség lesz a megfelelő eszközök beszerzésére, ami költséges lehet. A metszőollótól kezdve egészen a benzines láncfűrészen át, számos olyan eszköz van, amire szükségünk lehet, így a lista elég gyorsan elég drága bevásárlást eredeményezhet.

Mindig legyünk nagyon óvatosak a lehulló ágakkal! Habár számítunk egy esési szögre, nem mindig oda érkeznek, hiszen egyeletlen a súlyelosztásuk. Szükség esetén használjunk köteleket is a leengedésükhöz!

Kérdésed maradt?

 Tedd fel azokat a szakértőink egyikének most!

Kérdésem van 

Fametszési tippek

Amennyiben úgy döntünk, hogy mi magunk esnénk neki a feladatnak, tartsunk szem előtt néhány fontos szabályt:

  • U vagy V alakú csatlakozások:

A törzs és az ág U alakú csatlakozása erős köteléket jelent, míg a V alakú gyengét. Így ezeket a V alakúakat kell metszeni, mert azok törhetnek le egy vihar alkalmával.

  • Figyeljünk az ág méretére:

Általánosságban elmondható, hogy 5 cm-es ágátmérő alatt biztonsággal levágható egy ág. A 10 cm-t meghaladó átmérő esetében már csak akkor szabad eltávolítani egy ágat, ha az feltétlenül szükséges!

  • Nyugalmi állapotban metszünk:

Gyakorlatilag bármikor meg tudunk metszeni egy fát, azonban érdemes azt nyugalmi állapotában tenni. Ez a kora tavaszi időszakot jelenti, még a rügyhasadás előtt.

  • Figyeljünk a mennyiségre:

Ne vágjuk túl rövidre, de ne is hagyjuk túl hosszúra. Minden növény esetében meg kell találnunk az arany középutat. Az általános szabály az, hogy metszés után a fa lombkoronája 2/3-a legyen a teljes magasságnak.

  • Ne gyűjtsünk fakátrányt:

Nem csak, hogy elavult tevékenység, de nem is hatékony és nem jár semmilyen előnnyel.

Gyümölcsfa metszése emelőkocsival

Amennyiben emelőkocsira van szükség a metszéshez, jobb szakembert megbízni!

A fák megfelelő vágása

Mielőtt belekezdenénk a metszésbe, vizsgáljuk meg a fát! Nézzük mely, mely ágak nőnek egymásra, vagy a nem megfelelő irányba! Ezek után megkezdhetjük a metszést, mindig vigyázva a szár, törzs épségére! Szükség esetén előgallyazás is történhet, hogy könnyebben kezelhető legyen a levágandó ág.

Mindig először az elöregedett, sérült, beteg ágak eltávolításával kezdjünk! Ezek után következhet az ifjítás, amit fiatalításnak is neveznek.
A sárgabarack fiatalító metszése egy profi szakember keze által 17.000-50.000 Ft között mozog. Egy öreg almafa metszése, fiatalítása pedig átlagosan 8.000-20.000 Ft között.

Általános fagondozási tanácsok

Számos olyan lehetőség van, amivel egy kis pénzt spórolhatunk meg. Ilyen lehet a rendszeres karbantartás is. Hiszen az éves metszés segíthet megelőzni a kártevők, betegségek kialakulását, így pedig több gyümölcsünk lehet, valamint sokkal több éven keresztül hozhat termést a növény. Éppen ezért érdemes a probléma felmerülésekor rögtön cselekedni!

Ezen kívül a rendszeres öntözés is hihetetlenül fontos! Hiszen ezzel hozzájárulunk a fa egészségéhez és a jövőbeli problémák megelőzéséhet. A nyári, meleg hónapokban érdemes valamilyen talajtakarót bevetni (akár a lenyírt füvet, fűrészport), hogy megelőzzük a kipárolgást, így több vizet tudjon felszívni a fa.

Kit hívhatunk, ha egy fa az elektromos vezetékekre dől? 

Akár a település önkormányzatát, akár az áramszolgáltató munkatársait is hívhatjuk, ők tenni fognak a biztonságunk érdekében.

Metszés vagy formázás, mikor melyikre van szükség? 

Mi a fa metszése?

Összefoglalva a fa metszése a fa egészségét szolgálja. Ennek érdekében eltávolíthatjuk a lombkorona vagy a gyökérzet egy részét. Ezzel lehetőséget biztosítunk a fának, hogy egészségesen növekedhessen tovább, hozhasson virágot, majd termést. Ilyenkor kerül eltávolításra az elhalt ág vagy a beteg terület.

Mi a formázása?

A fa formázása során nem annak egészsége, hanem az esztétika játszik szerepet. Amennyiben nincs betegség, kártevő, szabadon formázhatjuk kedvünkre a növényt (meg persze, ha nem bánjuk, ha kevesebb termést hoz). Azt vegyük azonban figyelembe, hogy ha túl sokat vagy nem megfelelő ágakat vágunk le, számos negatív következménye lehet.

A megfelelő fagondozó kiválasztása 

Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert, az a legjobb tanács, hogy kérjünk be megfelelő számú (legalább 3) árajánlatot és referenciamunkát. Ennek köszönhetően gyorsan ét hatékonyan tudjuk összehasonlítani az árakat.

Mit kell ellenőriznünk? 

Referencia

Érdemes elkérni a 3 legutóbbi munkájának referenciáját, hogy lássuk, milyen munkát is végzett a szakember. Ha minden rendben volt és elégedettek vagyunk a munkájával, meg is bízhatjuk. Ha azonban vonakodik referenciát küldeni vagy nem vagyunk elégedettek, foglalkozhatunk a következő ajánlattal.

Működési engedélyek

Érdemes ellenőrizni, hogy bejegyzett cégről, vállalkozóról van-e szó. Amennyiben minden rendben van, fel is fogadhatjuk!

Szerződés

A szerződés megléte nagyon sokat tud könnyíteni a közös munkán. Hiszen le vannak fektetve a fontosabb pontok: kezdés, befejezés várható dátuma, költségek, elvárások. Mindig olvassuk el az apró betűs részeket is!

Szakaszos munkavégzés – szakaszos fizetés

Amennyiben a munka nem egy alkalommal kerül elvégzésre, hanem több külön blokkban, érdemes az alapján elszámolni az egyes teljesített feladatok után.

Gyümölcsfa metszése

További gyanúra adhat okot, ha nem látunk nála megfelelő eszközöket, a kibiztosításhoz szükséges kellékeket

Vigyázz az intő jelekre

Sokszor találkozhatunk sajnos olyan hírekkel, hogy átverés áldozatai lettek az emberek. Ha figyelünk a következő pontokra egy cég esetében, nem lehet gond:

  • Csak készpénzfizetés lehetséges és nem kapunk róla számlát.
  • Azonnali döntéshozatalt kérnek szerződéskötéssel kapcsolatban.
  • Házról házra járó ügynök próbálja meg ránk tukmálni a szolgáltatást és a szerződéskötést.
  • Kedvezményt kapunk, ha ott, perceken belül szerződést kötünk és nincs lehetőségünk átolvasni a feltételeket.

Gyakori kérdések fametszési és formázási szolgáltatásról 

Elpusztulhat egy fa a metszés következtében? 

A túl sok vagy túl korán végzett metszés komoly károkat okozhat. Ez nem fogja azonnal megölni a fát, de olyan sérüléseket okozhat, aminek következtében beteg, gyenge lehet a fa. Így pedig hosszú távon igen, elpusztulhat.

Szükség van sebzáró anyagra a metszés után?

Nem, sebzáró anyag használata nem szükséges sima metszés után. Elegendő azt oltás során használni. Így megfelelően meggyógyulhat a metszett rész, továbbra is egészségben tartva a növényt.

Milyen gyakran és mikor kell metszeni a fákat?

A legtöbb fa, így például a sárgabarack fa metszése is évente egyszer ajánlott. A sárgabarackhoz hasonlóan a legtöbb fa, így a csonthéjasok metszése is tavasszal ajánlott. Van azonban pár kivétel, amiket már télen javasolt metszeni.

Visszanőnek-e a faágak metszés után? 

Amennyiben megfelelően történt a metszés, azon a helyen, ahonnan egyszer eltávolítottunk egy ágat, nem szabad újnak megjelenni. A gyógyulás folyamán ugyanis csomók képződnek a vágás helyén, ami ellehetetleníti az új hajtás létrejöttét.

Mit jelent a fa metszése? 

A fa metszése egészségügyi okokból szokott megtörténni. Ilyenkor minden olyan részt eltávolítanak, ami negatívan befolyásolhatja a fa egészségét. Ilyen lehet egy elhalt ág, rovarok, kártevők okozta sérült részek.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!  Regisztrálj szakemberként

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, több mint 5 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró, aki már számos témában írt cikket, ezúttal a "Gyümölcsfa metszés árak" című cikkével segíti az olvasókat. Cikkében részletesen bemutatja a témát és információkat nyújt a szolgáltatás árazásáról.

Hagyj megjegyzést