Article Image

Hogyan tisztítsunk le akármit? Z-A takarítás-enciklopédia a profiktól

Tavaszi nagytakarításkor tipikusan ablakot pucolunk, függönyt mosunk, port törlünk. De mi van azokkal a foltokkal, elérhetetlennek tűnő sarkokkal

Tavaszi nagytakarításkor tipikusan ablakot pucolunk, függönyt mosunk, port törlünk. De mi van azokkal a foltokkal, elérhetetlennek tűnő sarkokkal és ezer éves háztartási gépekkel, amelyekről már-már lemondtunk? Most, hogy több időt töltünk otthon, jó alkalom nyílhat rá, hogy végre ezek tisztítására is sor kerüljön!


Ha takarítanod kell vagy a házkörüli munkában kell segítség, akkor tegyél közzé a Qjob.hu-n feladatot, a beérkező ajánlatok közül válaszd a legjobb szakembert!

Rendelj takarítást a Qjob.hu-n!

Hozz létre egy feladatot


Megkérdeztük a Qjob.hu szakemberkereső takarító szakembereit, hogyan állnak neki a legmakacsabb foltok, legnehezebben mosható tárgyak tisztításának. Íme egy Z-A útmutató, hogy idén tavasszal csillogjon-villogjon az otthonod!

Zuhanyfüggönyök

A párának és a vizes közegnek köszönhetően a zuhanyfüggönyön gyorsan megindulhat a penészképződés. Penész ellen nincs hatékonyabb házi módszer, mint az ecet: időnként töröljük át vagy áztassuk be ecetes vízbe a függönyt a hatékony védekezés érdekében. A háztartás másik hatékony csodaszerét, a szódabikarbónát is bevethetjük a függöny tisztítására. A legtöbb zuhanyfüggöny arra is alkalmas, hogy mosógépben mosd, így pár havonta érdemes ezt is elvégezni.

Ventillátor

A ventillátorokat érdemes évente kétszer tisztítani. Miután leszereltük az előlapot, először tisztítókefével alaposan poroljuk le a lapátokat, majd töröljük át melegvizes kendővel.

Tükrök

Ha azt akarjuk, hogy igazán csillogjanak a tükrök, mártsuk bele egy szöszmentes rongyot egy bögre erős fekete teába - a csersav csodákat tesz a tükörfelületekkel! Dörzsöljük a felületet körkörös mozdulatokkal a nedves ronggyal, majd váltsunk egy száraz rongyra, és alaposan töröljük át azzal is. Vigyázat: ha a tea ezüst felületekkel érintkezik, fekete foltokat hagyhat rajtuk!

Tepsik

Helyezzünk a tepsibe egy szárítógépbe való illatosító kendőt, engedjünk rá meleg vizet, és hagyjuk így éjszakára. Reggel törölgessük le egy szivaccsal és hagyjuk megszáradni.

Szemetesek

Keverjünk össze három evőkanál szódabikarbónát fél liter vízzel, mártsunk bele egy szivacsot, és töröljük át vele alaposan a szemetesvödröt. Kevés vizet a hozzáadva súrolópasztaként is alkalmazhatjuk a szódabikarbónát, ha makacs szennyeződésekbe ütközünk.

Reluxák és zsalugáterek

Keverjünk ki egy 1:1 arányú ecetből és meleg vízből készült mixet. Gumikesztyű helyett vegyünk fel egy pamut kesztyűt, majd mártsuk bele a kezünket a keverékbe. Futtassuk végig az ujjunkat egyenként a szalagokon, és időnként öblítsük le a tisztító keverékben a kesztyűt. Ha készen vagyunk, húzzunk végig a reluxákon egy szárítógépbe való illatosító kendőt. Az ebből hátramaradt anyag taszítja a port.

Párnák

Évente 2-szer érdemes mosógépben kimosni a párnákat. Mossuk őket párosával hogy egyiket se kezdhesse ki nagyon a gép. Por helyett használjunk folyékony mosószert, mert a por foltokat hagyhat, vagy benne maradhat az anyagban. Ha van, használjunk szárítógépet a szárításhoz, de magas helyett alacsony hőmérsékleten szárítsuk, hogy ne károsítsuk a töltőanyagot. Mielőtt nekiállnánk a mosásnak, ellenőrizzük a párna címkéjén, hogy mosható-e gépben illetve szárítógépben.

Öntözőkanna

Ha látjuk, hogy a kannánk vízkövesedik, érdemes kicsit áttisztítani. Ezt legkönnyebben ecetes vízzel tehetjük meg. Egy ideig hagyjuk benne az ecetes keveréket, törölgessük át a kannát kívül-belül, majd öblítsük ki.

Növények

Sokszor nem is gondolnánk, mennyire fontos a növények rendszeres portalanítása. A porréteg ugyanis meggátolja a fotoszintézist. Legkönnyebb, ha a növényt a mosdókagylóba vagy a tus alá helyezzük, és nem túl hideg vízzel lefröcsköljük. Ha a növényeink szürkék a portól, mosogatószeres vízzel is érdemes letörölni. A kisebb növények nem bírják a vízsugár nyomását, ezért úgy kell megtisztítani, hogy a virágföld szintjénél megfogjuk a szárát, megfordítjuk cserepestől, és egy vödör vízbe helyezzük, úgy, hogy a levelei beleérjenek. Hogy a művelet közben ne hulljon ki a föld a cserépből, rögzíthetjük azt egy műanyag fóliával.

Melegszendvics sütő

Ha vannak ráégett maradványok a sütőn, érdemes fogni egy fogkefét vagy evőpálcikát, lefedni konyhakendővel és azt rányomva lekapargatni a ráégett anyagokat. Ami a mindennapi használatot illeti: a melegszendvicssütő az egyetlen olyan "hely", ahol a visszamaradt olaj jó hír. Ez segít abban, hogy ne égjen hozzá a sütőhöz a szendvics / gofri. Az olajjal könnyen át tudjuk törölni, és normál esetben egy papírtörölközőnél nem kell több a sütő tisztán tartásához. A sütő külsejét pedig néha töröljük át nedves szivaccsal.

Légkondicionáló

A beltéri egység tisztításakor a következő lépések szerint haladjunk: pattintsuk le a beltéri egység előlapját, majd szedjük le a szivacsszerű, porszűrő filtert. Ha nem nagyon koszos, egyszerűen porszívózzuk ki. Ha komolyabb beavatkozásra van szükség, merítsük 1:1 arányban langyos víz és ecet keverékébe, hagyjuk benne 1 órát, azután vegyük ki, és hagyjuk megszáradni mielőtt visszatennénk. A légkondicionáló belsejének kitisztítását kezdhetjük porszívózással, de óvatosan, nehogy kárt tegyünk belül valamiben. Ezután ajánlott kifújni a légkondi belsejét bármilyen, boltban beszerezhető klímatisztító spray-vel, hogy gondoskodjunk arról, hogy a baktériumok ne maradjanak életben a légkondi belsejében. Ha a belső rész megszáradt, járassuk a készüléket nyitott ablak mellett 5 percig. Ezután mindent helyezzük vissza a helyére. A nyári időszakban, mikor használatban van a légkondi, érdemes havonta egyszer tisztítani.

Lámpaburák

Ne töröljük nedves szivaccsal, mert csak beledörzsöljük a port a textil burákba. Helyette futtassunk végig rajta egy szöszeltávolító hengert kívül és belül is. Ha még porosnak érezzük, fújjunk rá hajszárítóval, így eltávolítva a cérnaszálak közé szorul porszemeket.

Konyhai robotgép

A gép egészének tisztításához cseppentsünk bele pár csepp mosogatószert, majd öntsük tele vízzel, és indítsuk el a gépet. Ezután öblítsük ki, töröljük át, és hagyjuk kiszáradni. Az eltávolítható részeket áztassuk mosogatószeres vízbe, és makacs szennyeződések esetén dörzsöljük át őket fogkefével. Alaposan mossuk le és szárítsuk meg őket, mielőtt visszatennénk a gépbe.

Jógamatrac

Vannak olyan matracok, amelyek bírják a gépi mosást is (ellenőrizzük a címkét, mielőtt kipróbálnánk), de könnyen lemoshatjuk a matracokat a zuhanyzóban is, előtte pedig érdemes áttörölni antibakteriális kendővel, vagy elkészíthetjük a saját tisztítószerünket is desztillált víz, 1 csepp levendula- és 2-3 csepp teafaolaj összekeverésével, melyet szórófejes flakonból könnyedén a matracra fújhatunk.

Íróasztal

Ha sok időt töltünk az íróasztal felett görnyedve, érdemes hetente egyszer száraz ruhával letörölgetni, majd egy enyhén nedves törlőkendővel vagy méhviaszos bútorápolóval áttörölni. A szennyezettebb felületeket a langyos mosószeres vízzel tisztíthatjuk.

Hűtő

A hűtő polcait vegyük ki és áztassuk 15 percre meleg szappanos vízbe.  A belső részeket töröljük le sütőporral, majd töröljük át egy szivaccsal. Ha még marad bármilyen kellemetlen szag, alkalmazhatjuk ezt a klasszikus trükköt: töröljük végig az egészet újra tömény paradicsomlével (lehetőleg friss paradicsomból), majd mossuk le meleg vízzel, és töröljük szárazra. A paradicsomlé köztudottan jó szagtalanító.

Hangszórók

A külsejüket nedves törlőkendővel áttöröljük. Ha a hangszórónak textil borítása van, azt pattintsuk le (ha le lehet) és öblítsük ki langyos vízben, majd hagyjuk kiszáradni. A belső részeket töröljük át mikroszálas kendővel. Semmiképp ne nedvesítsük be a kendőket, hiszen fontos, hogy ne menjen víz a hangszóró belsejébe.

Gombok, fogantyúk és kilincsek

Érdemes ezeket 1-2 hetente tisztítani, a bejárati ajtóét akár minden nap. A legpraktikusabb, ha a lakásban több helyen is antibakteriális kendőket helyezünk el, és ezekkel időről időre végigmegyünk az összes fogantyún.

Fiókok

Bár gyakran nem gondolunk erre, a fiókokban sajnos sok szennyeződés tud felhalmozódni. Épp ezért érdemes egy-két havonta áttörölni az összes fiókot. Ehhez használhatunk melegvizes kendőt vagy antibakteriális kendőket.

Ékszerek

Az ékszereket tipikusan nem kell gyakran tisztítani. Azonban előfordulhat, hogy például a fülbevaló tű része koszos lesz - ekkor egy kis alkoholba mártott fülpiszkáló pálcikával érdemes alaposan áttörölgetni. Drágaköves gyűrűk esetében előfordulhat, hogy a fényük már nem a régi - ilyenkor áztassuk a gyűrűt 20 percre ammóniumos, meleg vízbe, ezután mossuk át mosogatószeres vízben, és keféljük át egy fogkefével, majd öblítsük le tiszta vízzel, és hagyjuk megszáradni.

Evőeszközök és kések

Míg evőeszközöket nyugodt szívvel moshatunk gépben is, a legélesebb késeket nem érdemes mosogatógépben mosni, mert a sok tisztítószer és a magas hőmérséklet kikezdheti a pengéket. Szintén nem érdemes áztatni a késeket. Ha makacs foltokat akarunk eltávolítani, érdemesebb simán mosogatószeres szivaccsal alaposan átdörzsölni a kést. Rozsdafoltokat hatásosan lehet egy hagyma segítségével eltávolítani: a hagymában található illóolajok és savak oldják a rozsdát!

Díszpárnák

Érdemes mosás előtt megnézni a párnák címkéjét és a gyártó által javasolt módon és hőmérsékleten mosni a párnákat. Ha lehetséges, tegyük be a mosógépbe egy magasabb hőfokú mosásra, hogy a kórokozók és baktériumok biztosan elpusztuljanak. Ha nem, akkor kézzel is moshatuk őket szappanos vízzel.

Csapok

Először töröljük át a csapokat szappanos vízzel. Ha még látunk rajtuk vízkövet vagy szappanmaradékot, menjünk rajta végi újra egy ecetes szivaccsal, majd öblítsük le. Addig ismételjük, amíg ragyogó fényesek lesznek.

Befőttesüvegek

Sokan vannak, akik kidobják a befőttesüvegeket, mert nincs kedvük bajlódni a címke leszedésével. Pedig nagy hasznukat lehet venni, miután sikerül tisztára súrolni őket. A címke eltávolításához keverjünk össze 2 egységnyi szódabikarbónát 1 egységnyi olajjal vagy kókuszzsírral, és a keverékkel alaposal dörzsöljük át az üveg oldalát, amíg teljesen le nem oldódik a címke. Ha befőttet, lekvárt szeretnénk eltenni, különösen fontos, hogy teljesen steril üvegeket használjunk. A teljes sterilizáláshoz az elöblített üvegeket még nedvesen tegyük be a mikrohullámú sütőbe a legmagasabb fokozaton, és öntsd ki belőlük a maradék vizet. Ezután vegyük ki és hagyjuk teljesen kiszáradni az üvegeket.

Asztali textíliák és konyhakendők

Fontos, hogy ezeket a textíliákat gyakran mossuk, ha lehet, rögtön használat után. Meleg vízben mossuk őket, de ne forróban, mert az összehúzhatja a textíliát. Ha az anyag engedi, érdemes időre időre hipózni is őket.

A leghatékonyabb segítség

Bár sok praktika létezik, amely könnyebbé teheti az életünket, van, hogy a leghatékonyabb, ha egyszerűen kiszervezünk egyes időigényes háztartási munkákat, mint például a takarítást. Cserébe a fennmaradó időt a szeretteinkkel vagy egyéb hasznos tevékenységekkel tudjuk tölteni.

Legyen szó heti, havi vagy egy évente ismétlődő tavaszi nagytakarításról, a Qjob.hu-n könnyedén találhatunk megbízható takarító szakembereket a feladat elvégzésére, akikkel hosszú távon együttműködhetünk. A Qjob.hu garantálja a kockázatmentes üzletet, az oldalon könnyen és biztonságosan fizethetsz online az elvégzett munkáért, és lehetőség van vélemények adására is, így mások tapasztalataiból építkezve választhatjuk ki a legrátermettebb szakembereket.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést