Article Image

Mennyibe kerül a homok és termőtalaj?

A termőföld árak átlagosan 3.000-6.000 Ft között mozognak m3-enként. Míg a homok már 3.000-5.000 Ft-ért, addig a rostált föld 4.000-9.000 Ft-ért kapható.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A termőföld árak, a murva és a homok költségei 2024-ben

A háztulajdonosok átlagosan 7.000-9.000 Ft-ot fizetnek m3-enként az ömlesztett termőföldért, homokért, sóderért. A szállítás 2.000-10.000 Ft között mozog átlagosan. A termőföld m3-enként átlagosan 4.000-7.000 Ft-ba kerül. A tőzeges termőföld pedig 4.000-5.000 Ft-ba. A homoknak 3.000-5.000 Ft m3-e, míg a murvának 4.500-8.000 Ft.

Termőföld árak, ár statisztika, Qjob.hu

Termőföldre van szükséged?

Kérj egyedi árajánlatot egy a termőföld vételére és kiszállítására most! INGYENES AJÁNLATKÉRÉS

Föld rendelés 

Tartalomjegyzék

A következő táblázat a termőföld árakat tartalmazza

Minimum árak

4.000 Ft

Maximum árak

15.000 Ft

Átlagköltség

7.000 Ft

Ha a tereprendezés célja az ültetés, kert dekorálása, akkor a termőföldön kívül szükségünk lehet még akár talajtakaróra, sziklákra és egyéb dekorációs elemekre is, mint a térkő vagy burkolat. Mivel a legtöbb háztulajdonos nem rendelkezik olyan gépjárművel, amivel ezeket a termékeket haza tudnák vinni, így meg kell fontolni a szállítás lehetőségét is. A szolgáltatók nagyobb vásárlás esetén már gyakran belefoglalják a vásárlás díjába a szállítási költségeket is.

A talajfeltöltés általános költsége

A következő diagramon összefoglaltuk, hogy mennyibe kerülnek az egyes termékek m3-e. A költségek a szállítási díjat nem tartalmazzák, bár nagy tétel esetén a szolgáltatók el is engedik a szállítási költségeket.

Termőföld, talajtípusok

Termőföld ára m3-enként 

A termőföld ár köbméterenként átlagosan 3-6.000 Ft. A pontos összeg a föld nedvességtartalmától, a benne található szerves anyagok típusától vagy éppen a származási helyétől függ. A termőföld szállítása általában nincs benne a vásárlási árban. Egyes földtípusokat zsákos formában is megvásárolhatunk. Ilyen általában a virágföld, ami 5 l-es kiszerelésben 250-600 Ft között található. Ha csak kisebb mennyiségre van szükségünk, kimérős helyeken (pl.: tüzép) kisebb kiszerelésben is kapható a többi típus is. Ha azonban van lehetőségünk autót bérelni, jobban megéri nagy tételben vásárolni, vagy bérelni egyet a szállítási alkalomra.

Ömlesztett termőtalaj

A föld hasznos lehet kertépítészet, tereprendezés, talajfeltöltés vagy alapozás során is!

A legtöbb esetben azt kapjuk, amiért fizettünk. A talaj szükséges tisztaságát befolyásolja a felhasználási területe. Egyes szolgáltatók az olcsó termőföld szállítása során építkezésekből visszamaradt, törmelékes anyagot szállítanak ki. Ezek pedig sok szennyeződést és kevés szerves anyagot tartalmaznak. A termőföld a megfelelő pázsit kialakítása során az egyik legfontosabb tényező nem csak a fő minőségében, de a tájkertészeti kiadások szempontjából is. Ennek oka, hogy bőséges szervesanyag-tartalomra van szükség ezekhez a projektekhez.

Már tudod, milyen típusú termőföldre van szükséged?

Akkor rendelj meg most!

Termőföld megrendelése 

Darált, rostált termőföld ára 

A rostált termőföldért 7.000-9.000 Ft-ot kell fizetnünk m3-enként. A gyártók átszitálják a termőföldet, hogy biztosítani tudják a megfelelő szemcseméretet. Ennek célja, hogy a tápanyagok és a víz egyenletesen tudjon eloszlani.

Termőföld szállítása 

Amennyiben a szállítási költségeket nem tartalmazzák az árak, 2.000-10.000 Ft-ra számíthatunk. A költségeket befolyásolja a rendelt anyagmennyiség, a megtett távolság vagy a hozzáférés bonyolultsága. 4 m3 (kevés mennyiség), 15-20 km-es távra történő szállítása esetén az árak inkább a 8.000-10.000 Ft-ot fogják súrolni.

A termőföld ára zsákoként 

Zsákos, előre csomagolt formában általában virágföld megnevezéssel tudunk termőföldet vásárolni, melynek kg-ja átlagosan 50-150 Ft között mozog.

Zsákos föld, termőföld zsákban

Termőföld zsákban

Föld árak ömlesztett formában vagy zsákos kiszerelés esetében? 

Amennyiben nem ömlesztve, hanem zsákos kiszerelésben kérjük a földet, 50-150 Ft-ot fizetünk l-jéért. Ugyanezt ömlesztett termék esetén 20-30 Ft/liter.
A drágább, zsákos kiszerelés csak kisebb területeken érdemes használni, mint a virágültetés vagy erkélyen termesztett növények.

Feketeföld árak 

A feketeföld ára 5.000-7.000 Ft/m3 átlagosan. A szállítás ebben az esetben is 2.000-10.000 Ft között mozog, azt ugyanis nem tartalmazza a termőföld eladási árak listája.
Bár gyakran szinonimaként használják a natúr földdel, nem ugyanazok. Ugyanis erre a típusra jellemző a morzsalékos szerkezet, magas humusztartalom. Magas a vas-, és magnéziumtartalma, így érdemes tájékozódni, mely növények termesztésére javasolt.

Termőföld házhoszállítása

A házhozszállítással időt és energiát spórolhatunk meg, ami a munkálatok során megtérülhet.

Termőföld kalkulátor - Mennyi földre van szükség?

A földtípustól függően átlagosan 3.000-6.000 Ft m3-e a földnek. A különböző talajfeltöltésre, mint a kocsibeállók szintbehozása, árokpart kialakítása, az általános natúr föld tökéletes. A projekttől függően választhatunk finomabb vagy durvább szemcseméret közül is, vagy akár kavicsot is használhatunk.

Nemtudod, hogy melyiket válassz? 

Ahhoz, hogy tudjuk, melyik típusra van szükségünk, konzultáljunk egy szakemberrel!

Online konzultáció igénylése

Mennyibe kerül egy teherautónyi föld vásárlás? 

Egy átlagos szállítás során 55.000-100.000 Ft-ba kerül egy teljes autónyi termőföld. Egy teherautó ugyanis átlagosan 15-20 m3-t képes szállítani.

Rostált termőföld ár kalkulátor 

A rostált termőföld árak 3.500-6.000 Ft között mozognak m3-enként. Az ilyen típusú föld drágább, ugyanis eltávolítják a nagyobb földdarabokat, szennyeződéseket, hogy egyenletesebb legyen a textúrája.

Éppen ezért fontos különbséget tenni a rostált és a natúr termőföld között. A rostált termőföldnek meg kell felelnie bizonyos előírásoknak, hogy biztosított legyen a megfelelő tisztaság. Különféle szemcseméreteket vásárolhatunk és kiváló lehet az egyes építési, szintezési vagy vízelvezető projektekhez is. Az árak típusonként és szállítónként változnak, de általánosságban elmondható, hogy drágább, mint az általános föld.

A homok ára m3-enként 

A homok ára átlagosan 3.000-5.000 Ft/m3. A természetes és nem válogatott, szitált homok általában olcsóbb. Az átszitált és apróbb szemű homok ennél drágább is lehet, 4.000-7.000 Ft között is mozoghat. Ez a homok alkalmas lehet a burkolás során, vagy kocsibeálló szintbehozásához. Akár a gyerekeknek homokozóhoz is tökéletes lehet, valamint a lefagyott járda is csúszásmentesíthető vele.

Homok szállítási költségei 

A lakossági célú homokszállítás esetében a fent már említett 2.000-10.000 Ft közötti összegre számolhatunk kisebb megrendelés esetén. Sok szállító egy bizonyos mennyiségű rendelés esetén elengedheti a szállítási költséget. Ha azonban nehezen megközelíthető helyre vagy nagy távolságra kell szállítani, magasabb költségekre számíthatunk. 

Falazó homok ára 

A falazó homok átlagosan 7.000-9.000 Ft/m3. Nevével ellentétben nem csak falazásra alkalmas. A kőművesmunkák során használható falazásra, vakolásra, betonkeverés során, de játszótéri homokként vagy éppen talajtakarásra is.

Falazó homok, talajtakarás, termőföld

A tökéletes kőművesmunkához megfelelő minőségű homokra van szükség.

Átvizsgált vályog termékek árai 

Az átvizsgált vályog tégla 90-250 Ft/ db között mozog típusútól és felhasználhatóságtól függően. A vályog vakolatok pedig 25 kg-os kiszerelés esetében 3.000-4.000 Ft között alakulnak. A homokból, iszapból és agyagból álló vályognak jobb a vízelvezetése, valamint a víz-, és levegősvisszatartása, így építkezés során igen kedvelt termék.

Mulcs, kő és egyéb anyagok szállítási árai 

Az anyag típusától függően egy 15 m3-es autó esetén a szállítási költségek átlagosan 45.000-120.000 Ft között mozognak. A nagyobb rakományok, távoli úti cél vagy a nehezen megközelíthető terep növelhetik a szállítási költségeket. Egyes esetekben ezek a plusz költségek tonnánkként, m3-enként is érződnek a megrendelt terméknél. Ezt általában feltüntetik az árajánlaton, de érdemes ellenőrizni, utána kérdezni is.

Mulcs

A mulcs 2.300-8.000 Ft között vásárolható meg m3-enként. Ez a típusú talajtakaró segít megtartani a föld nedvességtartamát a növények számára a száraz időben, valamint megvédi a növények gyökerét a kártevőktől.

Kövek, apró kavicsok, sziklák 

A különböző aprószemű kövek 4.000-8.000 Ft közötti összegbe kerülnek. Egy teljes teherautónyi termék esetében 60.000-120.000 Ft-ot jelent.
A szállítási díj kiszámítása történhet átalánydíjazással, km-enkénti elszámolással, súly alapján történő számítással vagy ezek kombinációjával.

Agyag

Az agyag granulátum egy 5 l-es kiszerelése már 7.000-1.000 Ft-os összegért is megvásárolható. Ezeket a termékeket inkább talajtakarásra, dekorációs célra és a párolgás csökkentésének érdekében használják.

Megvan, hogy melyik anyag kell?

Akkor nincs más hátra, mint házhoz rendelni a kiszállítását! 

Termőföld házhoz

Átlagos termőföld szállítás árak 

A szállítási díjakat befolyásolhatja a teherautó mérete is. A következő táblázatban összefoglaltuk, hogy egy 10 km-re történő szállítás esetén mennyibe kerülne egyes m3-nyi termékek szállítása.

A dömperek szállítási és szállítási díjai a teherautó méretétől függően változnak, általában a tengelyek száma határozza meg. Ügyeljen arra, hogy egyes járművek nem közlekedhetnek a lakóutcákon.

Gépjármű terhelhetősége (súlya)

Szállítás költsége

1 m3 termék (0,5 t raksúly)

4.000-12.000 Ft

20 m3 termék (3,5 t tömegű tgj.)

5.000-14.000 Ft

34 m3 termék (12 t tömegű tgj.)

6.000-20.000 Ft

Ha nem szeretnénk szállíttatni, bérelhetünk is gépjárművet vagy utánfutót a különböző kölcsönzőkből. Arra azonban figyeljünk, hogy bizonyos járművek bérlése engedélyhez és az adott kategóriás jogosítvány meglétéhez kötött. A következőkben a különböző autótípusok bérlési költségeit mutatjuk be. A legolcsóbb az utánfutó bérlése, ami kisebb mennyiség esetén tökéletes választás lehet!

Termőföld szállítás ára

Díjszabás

Minden cég minden szállítás esetén felszámolhatja a szállítási díjakat. Így érdemes előre alaposan átgondolni, milyen termékekre lehet szükség, hogy egyben meg tudjuk rendelni.

Óradíj

Egyes cégek óránkénti díjszabással dolgoznak. Ez 6.000-10.000 Ft/óra is lehet a szállítás esetén, amihez sokszor még a km-enkénti költségek is hozzáadódnak. Ebben az esetben legyen előkészítve a terep a gyors lepakoláshoz, hogy időt, ezáltal pénzt spórolhassunk.

Távolság a háztól

Ha távol lakunk a szolgáltatótól, a km-díjakat is fel fogják számolni. Ez általában 180-270 Ft/km szokott lenni. A megrendelés előtt számoljunk ezzel is és nézzük meg, esetleg beletartozunk-e az ingyenes kiszállítási körletbe.

Az udvar megközelíthetősége 

Szűk, kanyargós kavicsos út mentén kell szállítani? Esetleg egy szűkebb hídon kell megközelíteni a házat? Nehezen tud megfordulni egy teherautó a telken?

Ezek mind-mind plusz költséget jelenthetnek, esetleg ellehetetleníthetik a szállítást. Ha nehezen megközelíthetőnek gondoljuk az ingatlant, szóljunk előre! Ha ugyanis eljönnek, de ott derül ki, hogy nem tudják kiszállítani a terméket, akkor is plusz költséget számolhatnak fel.

Gyakori kérdések 

Mennyi földre van szükségem az egyes projektekhez? 

A kisebb feladatok esetén elég lehet a zsákos kiszerelés. Nagyobb terek feltöltése esetén azonban több m3 anyagra is szükség lehet.

  • Mérjük meg a feltöltendő terület hosszát, szélességét m-ben!
  • Ezeket szorozzuk össze (m2)!
  • Nézzük meg, átlagosan hány m magasságban szeretnénk szintezni!
  • Majd ezzel szorozzuk meg a m2-t!

Példa: 10X10 m2-es területre szeretnénk további 27 cm-t tölteni. A 27 cm-ről tudjuk, hogy 0,27 m, így a számítás: 10X10X0,27=27m3

Hogyan vásárolhatom meg a legjobb áron ezeket a termékeket a közelemben? 

A különböző barkácsáruházakban kisebb és nagyobb kiszerelésben is kaphatók, valamint a helyi tüzépen is kérhetjük ezeket, így minimalizálhatjuk a költségeket.

Ha van teherautónk és esetleg a közelben van egy kőfejtő, mulcsfeldolgozó, akár a gyártótól is vásárolhatunk. Ha azonban bérelnünk kellene, akkor olcsóbb lehet, ha kiszállíttatjuk. Gyorsabb, biztonságosabb lesz a házhozszállítás.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Emőke, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
tudja, mennyibe kerül a termőföld szállítása

Hagyj megjegyzést