Article Image

Mennyibe kerül a földmunka?

Minden építkezés alapja a földmunka, így az árak 6.500-20.000 Ft/óra között mozognak. Az árak függnek a munka nagyságától és talaj minőségétől. Átlagosan 15.000 Ft/óra.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ásatási költségek 2024-ben

Egy tipikus lakossági földmunkavégzés költsége átlagosan 6.500-20.000 Ft/óra, vagy 1.000-15.000 Ft/m3. Bár a legtöbb cég 6.500-20.000 Ft közötti óradíjat számít fel, a lakossági felhasználók gyakran egyedi árajánlatot kapnak (ahogy bármilyen más munka esetében is, amennyiben a Qjob.hu-n teszed közzé a feladatot, hogy utána kiválaszthasd a legszimpatikusabb szakembert és árat a jelentkezők közül).

Földmunka ár statisztika

Kell szakember a földmunkára?

Qjob-on tuti találsz egyet! Sőt, annál többet! Csak kérj egy ajánlatot. INGYENES!

Ajánlatkérés

A kapott árajánlatok tükrözik az elhordani kívánt föld mennyiségét is köbméterben, ezt a tételt 2.500-8.000 Ft/m3 áron számolva. A földmunkások többnyire alvállalkozók, akik ritkán látják át a teljes projektet, bár bizonyos munkákra közvetlenül is felbérelhetjük őket, többek között a medence helyének kiásására, vagy árokásásra, ahol a közműcsövek futhatnak. 

Lakossági projekteknél a földmunkás előkészíti a fejlesztendő területet: eltávolítja a fákat, kiássa és szintbe hozza a földet, hogy le lehessen tenni az épület alapját. Föld elhordása, szintkiegyenlítés, tereprendezés, ásás, földtömörítés, földterület előkészítése esetén szintén ezeket a földmozgató szakembereket bízhatjuk meg a feladattal.Bár az, hogy milyen speciális gépekre van szükség a földmunkához, nagyban függ a telek méretétől és növényzetétől, a legyakoribb választás a markológép, kotrógép, vagy a bobcat. A pontos ár számos tényezőtől függ, cikkünk ugyanakkor segít az ingatlantulajdonosoknak a költségek megbecslésében. 


Tartalomjegyzék


Földmunka árkalkulátor

Ezen munkafolyamat árazása mindenképp személyes felmérést és egyedi ajánlatot igényel, mivel a szakember több szempontot figyelembe véve hoz döntést. A megfelelő hozzáértő kiválasztása során nekünk is ez utóbbit érdemes tennünk. A Qjob.hu oldalon erre lehetőségünk is van, mivel a jelentkezők adatlapja mellett többek között más felhasználók véleményeit is alapul vehetjük az ajánlatok összehasonlításához. 

Földmunka átlagos árak

Árkategória

Árak/m3

Országos átlag

4.800 Ft

Átlagár

2.500-8.000 Ft

Minimum ár

1.000 Ft

Maximum ár

15.000 Ft

Földmunka árak

A profi földmunkásokat óradíjért lehet megbízni, vagy pedig a teljes projekthez felbérelni. A szakember és a munkagép díja együttesen 6.500-20.000 Ft/óra között mozog. A kiszállási díj legalább 7.000 Ft. A piacot befolyásoló helyi tényezők miatt az árak is nagyban eltérnek, például a gépi földmunka árak Pécs környékén teljesen más kategóriába esnek, mint amennyibe ugyanaz a fajta gépi földmunka Budapest területén kerül. A szakember munkadíja kb. ugyanannyi attól függetlenül, hogy hogyan fizetünk: óránként, köbméterenként, hektáronként, vagy a projekt teljes költségét alapul véve.

Gépi földmunka árak óradíjban kifejezve

Földmunka árazásának szempontjai

A szakemberek a föld köbmétere alapján adnak árajánlatot. Egy köbméterre körülbelül 1.000-15.000 Ft-ot számolnak, az ár a terepviszonyoktól is függ. Az árajánlat elkészítése során a szakemberek általában az egyéb elvégzendő munkák díját is kiszámolják, mint például: rézsűkészítés, tereprendezés, szintkiegyenlítés, vagy a talajerózió elleni védekezés megszervezése. Ezek ugyanakkor növelik az árat. A szakemberek néha a földterület mérete alapján árazzák be ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat a köbméter helyett.

Árat mondani lehetetlen terepszemle nélkül. Sok tényező befolyásolhatja az árajánlatot, így az ingatlanok tulajdonosainak csak olyan céget, vállalkozót érdemes megbízniuk, amelynek a munkatársa a saját szemével látta a területet a körülötte levő terepviszonyokkal együtt. Máskülönben előfordulhat, hogy a vállalkozók túl olcsó vagy túl drága árat mondanak, vagy nem végeznek jó munkát. 

Földmunkások dolgoznak

Földmunkások megbeszélik a munkát

Köbméter, négyzetméter, hektár árak

A föld köbmétere határozza meg legtöbbször a földmunka költségét. A tereprendezés és nagy volumenű szintezés esetében ugyanakkor a földmunka m2 ár alapján történő, vagy hektáronkénti díjazása is előfordul. A tereprendezés egy magánkert esetében mindössze maximum 120.000 Ft-ba kerül, viszont ez csak a fák, cserjék és törmelék eltávolítását jelenti a területről. A szintezésért további legalább 900-2.700 Ft/m3-t kell fizetni. 

Földmunka óradíjak

Az óradíjak a munkavégzés helyétől függően eltérnek, de átlagosan 6.500-20.000 Ft közé tehetőek. Ez az ár tartalmazza a munkagép és a kezelő díját is, és gyakran minimum óraszám is megvan adva (általában legalább egy nap vagy 8 óra). Az óradíj csak akkor jön számításba, ha közvetlenül mi bízzuk meg a földmunkás szakembert. A generálkivitelezők inkább projektárra adnak ajánlatot.

Földmunkát tervezel és előre szeretnél tudni a munkadíjat?

Írd le mi lenne a munka, a szakemberek jelentkeznek rá és kapsz árajánlatokat. 

Érdeklődők

Szintezési földmunkák árai

A szintezés költsége minimum 1.000-2.700 Ft/m3. A legtöbb szakember ezt a munkát az ásási folyamat részének tekinti, előfordul azonban, hogy külön projektként számolják el. Az udvar szintbe hozása vagy elegyengetése egy olyan típusú földmunka, amelynek segítségével orvosolhatóak a vízelvezetési problémák, előkészíthető a terület otthonunk bővítéséhez, vagy egyszerűen csak esztétikai célokat is szolgálhat. A munkafolyamatok során kiásnak és eltávolítanak földet, vagy a szintezés és szintkiegyenlítés érdekében bevágnak és feltöltenek területeket.

Összességében véve az alábbi munkákra lehet szükség egy átlagos kert alapjának kialakításához

Munka típus

Árak

Földkitermelés, földhordás

2.500-8.000 Ft/m3

Rézsűkészítés

Egyedi ár

Szintezés, bevágás és feltöltés

1.000-2.700 Ft/m3-től

Tereprendezés, kertrendezés

600 Ft/nm-től

Tükörkészítés földmunka ára

1.500-3.500 Ft/nm-től

Földkitermelés, földhordás

A föld elhordása új alap vagy medence kialakításhoz 2.500-8.000 Ft-ba kerül köbméterenként. A megközelíthetőség játssza a legnagyobb szerepet az ár képzésnél. Ha a dömper vagy markoló könnyen hozzáfér a földhöz, alacsonyabb árra számíthatunk. 

Földkitermelés

Föld elhordása egy nagy telken

Bevágás és feltöltés

A bevágás és feltöltés köbméterára legkevesebb 1.000-2.700 Ft. Ennek gyakorlata abból áll, hogy a földet elhordják az egyik helyről (bevágás) és máshova viszik (feltöltés) szintezés és szintkiegyenlítés céljából. A legyakoribb példa erre az, amikor egy út kialakításához szintbe hozzák a talajt. Az árak jelentős eltéréseket mutathatnak az egyes projektek eltérő specifikációi miatt.

A bevágni és feltölteni kívánt terület közötti távolság a legnagyobb figyelembe veendő tényező. Szintén számít többek között, hogy:

  • Milyen eszközökre van szükség
  • Kell-e tömöríteni a földet?
  • Mennyire meredek a terület?
  • Erózió és egyéb környezetvédelmi kötelezettségek

Mivel a költségek és az előírások nagyban eltérnek a különböző helyeken, a részletekről egy helyi földmunkás szakembert kell megkérdezni. A lakossági építkezések során a nagyobb volumenű projektek, mint például városképtervezés esetében használják ezeket a módszereket, ez viszont gyakran vízelvezetési problémákat eredményez az alapok alatt. Hasonlóképp a tájépítészek ezt a technikát autóutak és gyepek szintezéséhez is használják.

Nem vagy benne bíztos, hogy kell-e tömöríteni a földet?

Konzultálj a Qjob szakembereivel, kérj egyéni felmérést és kapj rá ajánlatot. Írásban vagy telefonon. 

Konzultálok

Árbefolyásoló tényezők

Négy fontosabb tényező határozza meg a földmunka árát. A terület mérete, a táj és a talaj összetétele, a földmunka célja, valamint a szükséges eszközök. A nehéz projektek, amelyek során extra felszerelésre vagy egyszerre több gépre van szükség, növelhetik a munka költségét. Azt is vegyük figyelembe, hogy a végösszeget a projekt időzítése is befolyásolja.
Földterület mérete és hozzáférhetősége

A lakossági célú projekteknél sok esetben minimum díj van. A kisebb projektek gyakran kisebb és olcsóbb eszközöket igényelnek. Egy rakodógép vagy markoló bérlése például egy kisebb munkára kezelővel együtt 6.500-10.000 Ft/óra vagy legalább 25.000 Ft/nap, míg egy méretes kotrógép nagyobb projektekhez kb. 50%-kal többe kerül.

A talaj összetétele, terep bonyolultsága

A sziklák vagy sziklás terület felásása akár két-háromszorosára is feltornázhatja a végösszeget. A szakember minden esetben kivonul a helyszínre, hogy a végső árat meg tudja határozni. A laza talajjal igen, fákkal és sziklákkal ugyanakkor nem rendelkező földterületen sokkal egyszerűbb, és ebből kifolyólag olcsóbb is a munka elvégzése, mint ha több tucat idős fát kellene kivágni, vagy megbirkózni az agyagszerű talajba szorult szikladarabokkal. 

Hegyek, dombok elhordása

A bevágás és feltöltés árai eltérőek, legkevesebb 1.200-2.700 Ft/m3 között mozognak. A légvonalban mért távolság jobban befolyásolja a földmunka árát, mint a terület mérete. A bevágás és feltöltés során a föld mozgatása néhány tíz méteren kevesebb embert, eszközhasználatot, üzemanyagot, és időt jelent, mint ugyanezt megcsinálni több kilométeren keresztül. Az árajánlatok között jelentős különbségek vannak ezen tényezők, illetve a helyszín, annak megközelíthetősége, valamint a projekt típusa alapján. 

Földmunka - hegyek, dombok elhordása

Föld feltöltés egy teherbe

Szükséges eszközök

A szükséges eszközök ára kezelővel együtt 6.500-20.000 Ft/óra + legalább 7.000 Ft kiszállási díj, vagy 25.000-90.000 Ft/nap. A nagyobb projekteknél ugyanakkor nagyobb méretű, a földmozgatásban hatékonyabb gépek is használhatóak, csökkentve a költségeket. A terület megközelíthetősége szintén meghatározza a szükséges eszközök típusát. Egy nehezen megközelíthető munkaterületen kisebb dömperekre és több emberi erőforrásra lehet szükség a föld és a törmelék elszállításához, ami emeli a számla végösszegét. 

Földmunkagépek napi bérleti díja méret szerint (Ft/nap)

Földmunka árak kézi erővel

A kisebb, egyszerűbb munkafolyamatok, mint például a kert ásás, ugyanakkor nagyobb gépek segítsége nélkül, csak kisebb eszközök használatával is elvégezhetőek. A kézi földmunka árakat a várható költségek egyszerűbb kiszámolása érdekében az alábbi táblázat, vagyis kézi földmunka árlista foglalja össze:

Kézi földmunka munkadíjak

Kézi földmunka típusok

Árak

Alapkiszedés, árokásás (kézi ásás ár)

3.900 Ft/m3

Alapkiszedés sávalapozással

6.500 Ft/m3

Földmunka közmű feltárása kézi erővel III talajosztálynál         

11.600 Ft/m3

Földmunka közmű feltárása kézi erővel IV talajosztálynál         

12.600 Ft/m3

Kisebb alapásásra van szükséged?

Lehet, hogy nem is kell hozzá gép - így költséges is! 

Kézi földmunka kell

Kerítés alapásása

Kézi földásás

Évszak

Bár az évszak a legtöbb építkezési munkafolyamatra hatással van, hacsak nem a Sarkvidéken kívánjuk elvégeztetni a munkát, csak kis mértékben befolyásolja a projekteket és az árakat. A fő aggodalom téli munkavégzés során az alap lerakása mielőtt befagy a munkaterület – bár ez a probléma az alapozással kapcsolatos, így nem a földmunkásnak, hanem az építési vállalkozónak okoz fejfájást.

A meglévő technológia fejlettségi szintjének és a mérnökök által tervezett eszközöknek köszönhetően a téli munkavégzés ma ugyanolyan simán megy, mint a nyári. A legmarkánsabb tényező ugyanakkor az időjárási viszonyok miatti esetleges csúszás. A generálkivitelezők általában kötbért fizetnek csúszás esetén. 

Télen tervezel az építkezést? Simán!

Érdeklődj, hogy az évszaktól függően mennyibe kerülne a föld ásása!

Érdekel

Mikor szükséges a földmunka?

A földmunka az első lépés egy ingatlan felépítése során, amelyet be kell számítanunk az ezzel kapcsolatos költségek közé. A kotrógép különböző célra készíti elő a terepet, többek között épületek alapjainak kialakításához, alagsorok vízhatlanná tételéhez, beépített medencék telepítéséhez, betonteraszok öntéséhez, kocsibeálló szintezéséhez, vagy egyszerűen csak a talajerózió kontrollálásához és a megfelelő vízelvezetéshez. A földterület megtisztításához és szintezéséhez is használják ezt az eszközt, valamint nem lakossági alkalmazás esetén utak, hidak, vagy akár parkok építésénél is. 

Terasz alap kiásása, kocsibeálló földmunkák

Terasz vagy kocsibeálló építéséhez tükör kialakítása szükséges, néha emelkedő szintezéssel együtt. A terület szintezése, tömörítése és előkészítése a betonozáshoz legalább 1.500-3.500 Ft-ba kerül négyzetméterenként. 

Épületalap ásás - alapásás árak

Az új létesítmény helyének előkészítése, vagyis az alapásás az egyik leggyakoribb feladat, amelyet a kotrógéppel dolgozó szakemberek elvállalnak. Az árok kiásása az új alagsorhoz vagy szerelőaknához legalább 2.000-3.000 Ft/nm, ugyanakkor az alapásás géppel árak tekintetében akár 8.000-15.000 Ft/m3-ig is elmehet. A szerszámok bérlése 30.000 Ft/nap, amennyiben mi magunk csinálunk meg saját kezűleg egy kisebb projektet. A nagyobb munkálatok elvégzésére akár 8.000-10.000 Ft-os minimum óradíjat is érdemes számolni. 

Épület alapásása

Épület alapásás

Pincefal körbeásása, szigetelése

Az alagsor vízhatlanná tételéhez a földmunka ára minimum 1.500-2.500 Ft/m3. Az ásás költségein felül a vízhatlanná tétel négyzetméterára kb. 7.500 Ft.  

Medenceásás

A medence helyének kiásása 3.500-7.500 Ft/m3 között mozog egy könnyen megközelíthető, puha talajjal rendelkező területen. A nehezen hozzáférhető, sziklás helyeken akár ennél többet is fizethetünk. 

Medence építéshez szükséged van föld ásásra?

Bízz meg ezzel egy igazi, profi csapatot!

Megbízok egy szakembert

Medence ásás géppel

Föld ásás medence építéséhez

Hegyoldal- és sziklabontás

A sziklák megbontása, ha robbantást igényel, hogy a selfek és nagyobb szikladarabok helyett kisebb, szállítható darabokat kapjunk, jelentősen megnövelheti a kiadásokat. A sziklák jelentik a legnagyobb ár növelő tényezőt a földmunka során, amennyiben nagyobbak, mint amekkorával egy kotrógép vagy markológép meg tud birkózni. A robbantáshoz gyakran geológus és tűzszerész szakemberekkel kell konzultálni. 

Talajerózió elleni védekezés, táj- és kertépítészet

A földterület szintezésének költsége tájépítészeti, kertészeti, valamint az erózió ellen védekezést szolgáló céllal széles skálán mozog a munkát befolyásoló tényezők függvényében: talaj összetétele, projekt nagysága, szükséges eszközök, stb. A lankásítás ára minimum 1.100-2.900 Ft/m3, amely segít az erózió, valamint a vízelvezetés problémáinak megelőzésében. 

A projekt véghezvitele előtt érdemes megkérdezni a földmunkás szakembereket, hogy mégis hogyan tervezik megfékezni a talaj erózióját. Attól még, hogy átvisszük a földet egy másik helyre, nincs rá garancia, hogy az örökké ott is fog maradni, főleg ha lejtős a terület, vagy nagyobb esőzéseket jósolnak a jövőben.

Az erózió elleni védekezés lehetséges módjai többek között a talajtakaró növények ültetése, a földterület tömörítése, vagy folyamatos locsolása. Tartsuk szem előtt, hogy minél bonyolultabb az erózió elleni védekezési módszer, a telek tulajdonosának annyival többe is fog kerülni. 

Tűzvédelmi tereprendezés

A cserjék és fák kivágása az ingatlan környékén, hogy azok ne tudjanak meggyulladni, legalább 1.400 Ft-ba kerül négyzetméterenként. A tereprendezés ára változó a projekt volumenének függvényében. A minimum munkadíj akár 25.000 Ft is lehet.

Víz- szennyvíz árokásás ár

A szennyvízelvezető- és tisztító rendszerek helyének kiásásánál számos tényezőt figyelembe kell venni. Egy új szennyvízcsőrendszernek csupán a kiásása akár a 1.700-2.000 Ft/métert vagy a 8.000-15.000 Ft/köbmétert is elérheti. A telepítés összesen további 20.000-25.000 Ft-ba kerül a hosszúságtól és a megközelíthetőségtől függően. Egy árokásó gép bérlése az eszköz méretének függvényében legalább 30.000 Ft/nap vagy 8.000-9.500 Ft/óra.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi időt vesz igénybe a földmunka?

Ez nagyban függ a telek terepviszonyaitól. Könnyű hozzáférhetőség esetén csak pár napot vesz igénybe. 

Hogyan lehet elhordani egy dombot a kertből?

A szakember markológép vagy kotrógép segítségével távolítja el a dombot a kertből. Egy billencs vagy dömper el is szállítja a földet.

A szintezés vagy földmunka télen is elvégezhető?

Az ásási munkálatok egész évben elvégezhetőek, tehát télen is. Esetenként ugyanakkor emiatt megnőhet az ár és a projekt időtartama.

Saját kezűleg is el lehet végezni a földmunkát vagy a talaj elsimítását?

Megfelelő tapasztalattal és eszközökkel általában igen. A „hogyannak”, vagyis a módszereknek ugyanakkor utána kell néznünk. Szerezd be a kellő engedélyeket és vizsgáld meg a földterületet! A sziklás területeken érdemes lehet geológust is bevonni – egyes esetekben robbantásra vagy nehézgépekre is szükség van a kövek eltávolításához. A szükséges eszközök bérleti díja 25.000-90.000 Ft/nap között mozog. Részletes árajánlatért érdemes közzétenni egy feladatot a Qjob.hu oldalon. 

A terület felásása előtt érdemes az E-közmű rendszerben tájékozódni. Ha a munkafolyamat bármilyen közművezetéket érint, az adott szolgáltatót is be kell vonni, hogy áthelyezzék a vezetékeket, vagy végezzék el a munka arra a területre vonatkozó részét. Saját magunk sose ássuk ki vagy mozdítsuk el az otthonunkon kívül futó közművezetékeket! Az árak között jelentős eltérés lehet számos tényező függvényében. 


Szerző: Karkus Viktor

Frissítve: 2024.03.21.

Szakember által ellenőrizve: Piti Zsolt

Ellenőrzés dátuma: 2024.03.21.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakembert keresek  Szakemberként regisztrálok!

Viktor, szerző
Földmunkában szakértő
Viktor egy tapasztalt szakember, aki több mint 3 éve foglalkozik földmunkával és tereprendezéssel. Széleskörű szolgáltatási kínálata magában foglalja az árokásást, tükörszedést, sávalapásást, valamint a közművekhez szükséges árok ásást is. Viktor képes a járdák és utak előkészítésére, házak, medencék és pincetömbök alapjainak kiszedésére és bontására, talajcserére, valamint épületek bontására is.

Hagyj megjegyzést