Article Image

Mennyibe kerül a földmérés?

A földmérés árak 30.000-450.000 Ft közé tehetőek, átlagban 95.000 Ft a földmérés díja. Bonyolult terepen akár 10-20% plusz költséggel is számolhatunk.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mi az a földmérés?

A földmérői szakvélemény egy írott jogi dokumentum, valamint a grafikai ábrázolása egy adott földterület tulajdonságainak, amely egyértelműen jelöli a terület határait és a topográfiai viszonyokat. Minden sarokpont GPS-koordinátái meg vannak adva az egyes pontokat összekötő szakaszok hosszával és minden „oldal” teljes méretével együtt. Emellett feltüntethetik az ingatlant érintő utak azonosító adatait vagy elhelyezkedését is. 

Földmérés árak - honnan tudjuk az árakat?

Földmérésre van szükséged?

Precíz földmérés, jó áron a Qjob.hu-n!

Földmérők itt   

Tartalomjegyzék

Földmérési költségek

Országos átlag

95.000 Ft

Átlagár

40.000-180.000 Ft

Minimum ár

30.000 Ft

Maximum ár

450.000 Ft

Földmérés árak 2024

Országos szinten a földmérés árak 30.000-450.000 Ft közé tehetőek, a Qjob.hu felhasználói átlagosan 95.000 Ft-ról szóló ajánlatokat fogadnak el erre a feladatra. A végösszeget befolyásolhatják többek között a bonyolult terepviszonyok, valamint az, ha nehézségekbe ütközünk az ingatlanra vonatkozó hivatalos dokumentumok beszerzése során. Többféle földmérői szakvéleményt kérhetünk ki, amelyek különböző részletekre helyezik a hangsúlyt. 

Nemtudod, hogy mennyibe kerülne a te birtokhatár felmérése?

Kérj egy árajánlatot tőlünk!

INGYENES ajánlatkérés    

Földmérés díja terület szerint

A geodéta díja függ a földterület méretétől és a rajta levő épületek számától. A végösszeget nagyban befolyásolja, hogy mekkora a terület mérete, valamint hány pontot kell kijelölni. Minél több hektárnyi vagy négyzetméternyi földről van szó, annál kisebb az 1-1 ekkora egységre eső összeg. Minden egyes földmérés során számos különböző tényező határozza meg a pontos összeget, többek között a földrajzi elhelyezkedés is. Ez alapján összegyűjtöttük a várható költségeket:

Földmérés átlagárak település szerint (Ft)

Földmérés átlagárak

Földmérés árak Budapest

45.000-120.000 Ft-tól

Földmérés árak Győr

40.000-100.000 Ft-tól

Földmérés árak Nyíregyháza

40.000-150.000 Ft

Földmérés árak Pécs

60.000-275.000 Ft

Földmérés árak Sopron

30.000-85.000 Ft-tól

Egy kisebb lakossági projekt esetében többnyire elég 40.000-180.000 Ft-ot félretenni erre a célra, hacsak nem az ország legismertebb szakemberei közül választunk, és nem extra rövid határidővel kell elvégezni a munkát, hogy teljesíteni tudjuk az ingatlanra vonatkozó szerződésben vállalt kötelezettségeinket. Egyes földmérők 10.000 Ft-os óradíj vagy 70.000-80.000 Ft-os napidíj alapján határozzák meg az összeget.

Földmérés díja óradíjban kifejezve

A geodéta 10.000 Ft/óra vagy 70.000-80.0000 Ft/nap munkadíjat is felszámolhat, amennyiben:

  • Az ingatlan legalább 80 éve nem volt felmérve
  • Az eredeti dokumentumok rossz állapotban vannak vagy nem pontosak
  • A földmérő ismeri a területet és tisztában van vele, hogy mennyire nehéz hozzájutni a munkáját megkönnyítő anyagokhoz
  • Az ingatlan állapotából kifolyólag fizikai nehézségekbe ütközik a terület felmérése, valamint a telekhatárok földön történő megjelölése. 

Földmérés ára ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéshez

Az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés céljából megvalósuló földmérés költsége 50.000-100.000 Ft közé tehető, a Qjob.hu felhasználói erre a feladatra átlagosan 70.000 Ft-ról szóló ajánlatokat fogadnak el. Itt is számos árbefolyásoló tényező jön be a képbe, mint pl. a szükséges szakvélemény jellege vagy az ingatlan mérete.

Telekkitűzés, osztóvonal kitűzés, telekhatár kitűzés ára

A telekhatárok kitűzése 90.000-180.000 Ft-ba kerül, amennyiben a telek mérete 1.000 nm vagy az alatti alatti, valamint 4 oldallal, 1 lakóingatlannal, kerttel, és fakerítéssel rendelkezik. A telekhatár kitűzés során megállapítják a birtokhatárok pontos elhelyezkedését. Ha két tulajdonos között vita támad a szomszéd kerítése vagy más dolog elhelyezése miatt, az osztóvonal kijelölése az egyetlen pártatlan megoldás egy harmadik fél bevonása által, aki egy egyértelmű, határozott iratot állít ki a vita rendezésének érdekében.

A kerítésen felül más kültéri építmények, mint például egy új tornác vagy terasz kialakítása is torkollhat vitába, ha a szomszédot ez látszólag hátrányosan érinti, ezért szakértő bevonása szükséges. A telekhatárok kijelölése során szorgalmi jog is létesíthető a telekre, amely lehetővé teszi valamelyik szomszéd számára az adott terület használatát.

Földmérés ára topográfiai felmérés esetén

Egy topográfiai szakvélemény elkészítésének díja 75.000-85.000 Ft egy 1.000 nm-es vagy az alatti, 4 oldallal, 1 házzal, kerttel, valamint kerítéssel rendelkező telek esetében. Amennyiben a határok pontos kijelölését is kérjük mellé, a két szolgáltatásra együttesen várhatóan legalább 150.000 Ft-ot fizetünk.

Topográfiai felmérés kell?

Egy kattintással kérhetsz árajánlatot rá!

Árajánlatot kérek  

Ez részletesen bemutatja a földterületen található emelkedők, domborzati vonalak, épületek, folyók, utcák, kerítések, fák, vezetékoszlopok, stb. elhelyezkedését. Hacsak nem áll rendelkezésre kielégítő mennyiségű meglévő adat, egy új szakvélemény elkészítése segíthet annak eldöntésében, hogy a leendő új tulajdonosnak problémát jelent-e, ha valamilyen fejlesztést a telekhatárhoz túl közel szeretne elvégeztetni. 

Tulajdonosként ha például egy új kocsibeállót szeretnénk építtetni vagy új elektromos vezetékek behúzását tervezzük, érdemes egyeztetni a hivatalokkal hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az aktuális szakvéleményből egyértelmű-e, hogy tudjuk-e tartani a kellő távolságot a telekhatártól. A szabályozások 1,5 méternyi, vagy akár még nagyobb távolságot is előírhatnak a helyi szabályozásoktól és a telek méretétől függően. Ezeket a szakvéleményeket többnyire az építtető, mérnök, vagy építész kéri ki az új beruházás megkezdése előtt.

Földmérés ára használati megosztás esetén

Bizonyos esetekben, pl. jelzáloghitel felvételéhez szükség lehet használati megosztásra, amelynek költsége 50.000-135.000 Ft közé tehető 2 ingatlan esetében. Ezen szolgáltatás keretein belül feltüntetésre kerül az ingatlan, valamint annak tulajdonosai, a különböző építészeti struktúrák és azok mérete négyzetméterben, illetve megerősítésre kerül, hogy az építkezés az előírásoknak megfelelően történt, így nincs akadálya az ingatlan átruházásának.

A vevő részéről: ha van aktuális szakvélemény az ingatlanról, az meggyorsíthatja az adásvételt, ha a szerződés már megkötésre került. Azt is vegyük figyelembe, hogy sok geodéta már hónapokkal előre be van táblázva. 

A kölcsönt biztosító részéről: a szakvélemény megléte nem csupán a potenciális vevő számára ad képet arról, hogy pontosan mit is vásárol, de a kölcsön biztosítója számára is információval szolgál arra vonatkozóan, hogy mire is adja a hitelt – ezáltal ugyanis meg tudja vizsgálni az ingatlant és meg tud győződni arról, hogy más előjogok nem terhelik azt a szakértő véleménye alapján. 

Földmérés ára osztóvonal kitűzés esetén 

A földmérői szakvélemény elkészítése kerítés építéséhez 30.000-120.000 Ft-ba kerül a telek méretétől függően. A Qjob.hu felhasználói átlagosan 40.000-100.000 Ft-ot költenek erre a munkára. Akkor is, ha már megvan a kerítésünk, a földmérői szakvélemény elengedhetetlen, mivel csak így lehet garantálni, hogy a megfelelő telekhatárvonalon építkezünk. Ha átlépjük a határt, lehet, hogy le kell bontani a kerítést. 

Telekkitűzés, telek kimérés cölöpökkel

A földmérők általában cölöpönként 2.500-3.500 Ft körüli összeget számolnak fel, és vastag filccel írják fel a telekszámokat a cölöpök különböző oldalaira. A határok, valamint a cölöpök kijelölésére szolgáló szakvélemény egy és ugyanaz. A „telekhatár” egy jogi szakkifejezés, amely arra utal, hogy telek széleit kijelölik a sarokpontok meghatározása által. A „cölöpözés” kifejezést pedig a laikusok használják. 

Általában valóban cölöpöket helyeznek el a telek sarkainál, de ezek tulajdonképpen helyjelölők, vagyis vasszegek, amelyeket a földbe helyeznek és rózsaszín szalaggal megjelölnek, hogy egyértelműen beazonosíthatóak legyenek. Amennyiben egy nagyobb földterületet kisebb telkekre osztanak fel, hogy segítsék az ingatlanértékesítő munkáját, gyakran leszúrnak a földbe egy 7,5 cm-es facölöpöt, és ugyanazt a rózsaszín szalagot kötik rá, amellyel kijelölik az egyes telkek határait. 

Földmérés ára tervezési térkép készítése vagy telekhatár rendezés esetén

Egy tervezési térkép elkészítése átlagosan 80.000-450.000 Ft-ba kerül. Ezen dokumentum elkészítése mellett a telekhatárok rendezése is szükséges lehet adott esetben. 
A tervezési térkép egy adott földterület vázrajza, amely feltünteti a telekhatárokat, valamint azok felülnézetét és méreteit a területi felosztás alapján. 
A telekhatár rendezés akkor szükséges, ha egy tulajdonos megvásárolja vagy más módon megszerzi a szomszédos földterületet is, és ezeket szeretné egy helyrajzi szám alá vonni. Ehhez először mindkét ingatlant meg kell vizsgálnia a szakembernek. A szakvélemény néha a fák, patakok, folyók, tavak elhelyezkedésére, illetve egyéb topográfiai információkra is kiterjed.

Földmérői szolgáltatások árai (Ft)

Egy-egy tervezési térkép ára széles skálán mozog a különböző ártényezők függvényében, de ha a szakember átlagos munkadíja 120.000-250.000 Ft/szakvélemény. Ebből kaphatunk kedvezményt, amennyiben több, mint 10 db telket kell feltüntetni, és ezek külön kerülnek értékesítésre szorgalmi joggal. 
Ugyanakkor ha a megrendelés egy hagyományos tervezési térképre vonatkozik 400-1.000 nm-es telkekkel, olyan részleteket is fel kell tüntetni, mint pl. az utak, közművek, csatornarendszerek, stb., amely nagy mértékben megnövelheti a költségeket. A kiadások ez esetben akár a 450.000 Ft-ot is elérhetik a projekt méretétől függően. 

Földmérés, telek földmérése

Geodézia egyenes telken

A tervrajzok 3 másik típusa:

Telekcsoport-újraosztás: Kettő vagy több telek felosztása vagy egyesítése, hogy több új telket kapjunk helyettük. 
Módosítás/korrigálás: Egy korábbi szakvélemény kisebb hibáinak korrigálására, vagy kisebb módosítások feltüntetésére szolgál egy már elfogadott esetében. 
Épülettörlés: ezt akkor készítik el, ha a kijelölt telkeket nem sikerül értékesíteni, vagy az épület lebontásra került: az adott területen sem építkezés, sem pedig más beruházás nem folyik, így a terület egésze vagy egy része kikerül a nyilvántartásból. 

Földmérés ára megvalósulási térkép készítése esetén

Az ingatlanról egy megvalósulási térkép legkevesebb 65.000-90.000 Ft-ba kerül a négyzetméter függvényében. A földmérő szakember lézer segítségével le tudja generálni az ingatlan 3D-s vázrajzát is. Ennek a módszernek a segítségével pontos belső és külső 3D-s tervrajzokat készíthetünk.

Tervezési alaptérkép, változási vázrajz készítése?

A földmérők segítenek ebben! Válassz okosan földmérő szakit! Egy kattintással több ajánlatot kapsz! Ingyen!

Földmérőt keresek   

Földmérés ára üzletközpontok, irodaházak esetében

Egy 1.000 nm-es vagy az alatti, 4 oldalú, üres telek esetében egy teljes körű szakvélemény elkészítésének díja 85.000-110.000 Ft közé tehető. 
Napjainkban a legkeresettebb földmérői szakvélemények a telekhatárok kijelölésére, ingatlanhitel felvételére, valamint topográfia célokra fókuszálnak. Egy az előírások betartását vizsgáló felmérés mindhárom típust ötvözi a hivatalos szervek által összeállított lista alapján. Erre leginkább üzleti ingatlanok esetében lehet szükség. Mivel ezek az előírások az adott területen mindenkire vonatkoznak, a cégek biztosra mehetnek és magabiztosak lehetnek a pontosság megléte által. 

Földmérés ára épületfeltüntetés esetén

A földmérés egy új ingatlan építéséhez 50.000-140.00 Ft-ba kerül a helyszíntől és a választott kivitelezőtől függően. Hogy minden szükséges adat meglegyen, mindenképp meg kell vizsgáltatunk legalább a telekhatárokat, szorgalmi jogot, topográfiai viszonyokat, közműveket, valamint az alap kitűzése (ház alap kimérés) is elengedhetetlen.

Földmérés új telken, telekkitűzés, telekhatár kimérés

Földmérés nagyobb építkezés során

Földmérés ára vízrajzi térkép készítése esetén

A vízrajzi és batrimetrikus vázrajzok, valamint térképek az adott területen található vízfelületeket és azok méreteit tüntetik fel. Megmutatják többek között víztározó alakját, a vízfelület alatti rész fizikai tulajdonságait, valamint a környező tereptárgyakat. Hacsak nincs a tanyánkon vagy birtokunkon egy hatalmas tó, kevés esély van rá, hogy igénybe kell vennünk ezt a szolgáltatást. 

Földmérés ára telekalakítás, telekcsoport-újraosztás esetén

Ha egy földtulajdonos a több ezer négyzetméteres területét mondjuk 500 nm-es lakótelkekre szeretné felosztani, vagy akár több különböző méretű területre, minden új telek határait ki kell jelölniük a földmérő szakembereknek. Abban az esetben is, ha két családtag oszt meg egymás között egy nagyobb földterületet, egy geodéta megbízása a legmegfelelőbb módja annak, hogy mindkét fél jogai védve legyenek egy későbbi adásvétel során. 

Ha egy földterületet szeretnénk felosztani, mindig ellenőrizzük, hogy az adott településen mekkora a megengedett legnagyobb és legkiseb telekméret. Nem mindegy, hogy egy 10.000 nm-es területet egy nagy telekként vagy több kisebbként számolunk el. Ha egyben végeztetjük el a munkát, kevesebbre jön ki a négyzetméterár, mintha folyamatosan jelölnénk ki az új telkeket, ahogy a meglévők elkeltek. 

Földmérés díját befolyásoló tényezők

Azok a tényezők, amelyek befolyásolják a földmérés menetét és árát, többek között az adott település átlagárai, a földterület mérete és alakja, a terepviszonyok, valamint az, hogy a földmérő szakembernek milyen munkákat kell elvégeznie mekkora részletességgel. Vagy fix árat határoz meg – például egy szabályos alakú és méretű külvárosi telek esetében -, vagy óradíjjal/hektáronkénti/négyzetméterenkénti díjjal dolgozik a nagyobb kiterjedésű, szabálytalan alakú földterületek esetében.

Választott földmérői szolgáltatások

Attól függően, hogy mi a földmérői szakvélemény kiállításának célja, a részletek kidolgozásához szükséges idő mértéke fogja meghatározni a végösszeget. A Qjob.hu felhasználói leggyakrabban a telekhatárok kijelöléséhez, banki kölcsön felvételéhez szükséges adatok biztosításához, valamint a topográfiai viszonyok felméréséhez kérnek segítséget. Az egyéb szolgáltatások között szerepel továbbá a térképmásolat elkészítése, közművek vagy meglévő állapotok feltérképezése, valamint strukturális szakvélemény kiállítása.

Földterület mérete

Általánosságban véve elmondható, hogy minél nagyobb a terület, annál többe fog kerülni a felmérése. Jó hír ugyanakkor, hogy a méret növekedésével arányosan csökken a hektáronkénti/négyzetméterenkénti ár is. Ha egyszerre több épületet szeretnénk feltüntetni, szintén csökken az egy darabra eső ár. 

Tulajdoni viszonyok fennállásának ideje + kiszállási díj

Attól függően, hogy milyen régóta van a család tulajdonában az adott földterület, illetve hogy felosztották-e már korábban, a földmérő változó nehézséggel tudja beszerezni a munkájához szükséges tulajdoni lapokat, térképeket és korábbi földmérői szakvéleményeket. Minél több idő telt el ezen dokumentumok elkészítése vagy a tulajdonosváltás óta, annál valószínűbb, hogy a régebbi iratok pontatlanok, vagy nehézségekbe ütközik a beszerzésük, így a földmérő szakembernek több időráfordításba fog telni a munka elvégzése. A székhelyétől a földterületig kiszállási díjat számíthat fel, amely szintén befolyásolja a végösszeget. 

Ingatlan kiterjedése és alakja

A telekhez minden egyes új oldal hozzáadása, amennyiben 4-nél többel rendelkezik, legkevesebb 2.500-5.000 Ft-ot ad hozzá a végösszeghez. Egy hagyományos, 500-1.000 nm-es, sík területen elhelyezkedő lakótelek egyáltalán nem számít bonyolult terepnek, és minden bizonnyal a szükséges iratok is rendelkezésre állnak. Ha a terület nem szabályos alakú (pl. négyszög vagy háromszög), a forma bonyolultságával arányosan a végösszeg is növekszik, mivel a szakembernek több jelölőt kell elhelyeznie a talajban. A földterület kimérése során előfordulhat, hogy két telek területe négyzetméterben ugyanannyi, de a kerülete kétszer több. 

Szekciónkénti földmérés ára

Egyes területeken előfordulhat, hogy szekciónkénti földmérésre van szükség. Ebben az esetben nemcsak az érintett földterületet, hanem a körülötte levő nagyobb területet is megvizsgálják. Bizonyos esetekben egy újabb szekció kialakítása ás földmérése szükséges, hogy az ingatlan elhelyezkedését meg lehessen határozni a korábbiakhoz képest.

Földmérés díja terepviszonyok szerint

Lapos kontra egyenetlen: ugyanúgy, ahogy egy szabályos négyszög vagy háromszög alakú terület földmérése könnyebb és gyorsabb, egy sík terep vizsgálata ugyanezen tényezők miatt olcsóbban jön ki a helyzet a dimbes-dombos vidékekkel szemben. Ez utóbbi esetben akár 10-20% többletköltséggel is számolhatunk. 

Ha a földmérő nem lát el a telek egyik pontjától vagy jelölő tereptárgyától a másikig a dús növényzet miatt, előfordulhat, hogy meg kell nyesni a bokrokat és meg kell nyírni vagy ki kell vágni a fákat. Egyes esetekben az is előfordulhat, hogy el kell távolítani egy farönköt, hogy egy jelölő tereptárgyat le lehessen tenni a helyére. Fás-bokros területen emiatt szintén számolhatunk akár 10-20% többletköltséggel is.

Az év különböző szakaszaiban vagy ritkább, vagy dúsabb a növényzet, a nyári hónapokban végzett földmérések során pedig zöldellő talajtakaró megnehezítheti és időigényesebbé teheti a már meglévő jelölők feltérképezését. 

Telek kimérése, földmérés lapos területen

Földmérők munka közben

Már meglévő jelölők

Ha az adott területen korábban már végeztek földmérést, lehetnek rajta jelölők, kerítésvonalak, kőből készült tereptárgyak, fák, vagy bármi más, ami jelzi, hogy hol vannak a terület határai. Ugyanakkor ha ezek sosem lettek egyértelműen kijelölve vagy elmozdultak, időbe telhet a korábbi földmérői szakvélemény által javasolt állapotok visszaállítása.

Szomszédok segítsége

Ha a földmérő nem rendelkezik elég ismerettel a környékről, és a területen már legalább 40 éve nem végeztek földmérést, jól jöhet, ha az eladó egyik rokona vagy szomszédja (engedéllyel) megmutatja a régi jelöléseket a geodétának, mivel így fel lehet gyorsítani a folyamatot. Amennyiben vita áll fent a szomszédok között, szükség lehet a telekhatárok rendezésére és kijelölésére. 

Szükséges dokumentumok

Eladás esetén az esetlegesen fennálló követelések ellenőrzéséhez előfordulhat, hogy a földmérő a szokásosnál több hivatalos iratot kér be, ebből kifolyólag a munka is tovább tart. 

Gyakori kérdések

Mennyibe kerül a telekhatárok kijelölése?

Egy átlagos, 400-1.000 négyzetméteres lakótelek határainak kijelölése 90.000-180.000 Ft-ba kerül, átlagosan 120.000 Ft-ról szóló ajánlatokat fogadnak el erre a feladatra. Az árat befolyásolhatják a bonyolult terepviszonyok, valamint az ingatlannal kapcsolatos meglévő hivatalos dokumentumok beszerzésének nehézségei. 

Miért van szükség földmérésre?

A geodéta segítségét többnyire az alábbi helyzetek fennállásakor veszik igénybe:

  • Telekhatárral kapcsolatos viták
  • Tervezett adásvétel
  • Ingatlanfejlesztés
  • Építkezés/hozzáépítés
  • Földterület felosztása

Hogy alakulnak a földmérés árak, ha még egy épületet fel kell tüntetni?

Egy épület feltüntetésekor földmérés díja 50.000-120.000 Ft közé esik. Minden további épület feltüntetése 5.000-85.000 Ft-ba kerül.

Milyen egyéb költségek merülnek fel a földmérés díj meghatározásakor?

Az ügyintézés során az alábbi egyéb költségek merülhetnek fel:

  • Földhivatali ügyintézés: 6.000 Ft/helyrajzi szám
  • Földhivatali adatszolgáltatás: 2.000-4.000 Ft/helyrajzi szám
  • Vizsgálati díj: 500-800 Ft/épület
  • Ingatlan-nyilvántartási kérelem: 6.600 Ft/helyrajzi szám
  • Hatósági igazolás: 20.000 Ft

A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Szandra, szakértő
Tapasztalt szövegíró
Földmérő és térinformatikai technikus vagyok közel tíz éves tapasztalattal rendelkezem

Hagyj megjegyzést