Article Image

Mennyibe kerül a ház tervezés?

A családi ház tervezés árak 150.000-500.000 Ft között mozognak. Négyzetméterenként átlagosan 5.000 Ft a háztervezés. Az árakat nagyban befolyásolja a ház mérete
🧮 Ár kalkuláció online
Számold ki a projekted költségét🧮 Ár kalkuláció online

Háztervezés árak 2024-ben

A háztervezés árak 250.000 és 2.650.000 Ft között mozognak, átlagosan pedig 350.000 ezer forintba kerül. A háztervezés négyzetméterárak 2.500 és 6.000 Ft körül vannak, az óradíj pedig 10.000 Ft. Egy tipikus 3 hálószobás ingatlan megtervezése legalább 10 órát vesz igénybe, ami 100.000 forint összegű kiadást jelent.

Háztervezési Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik háztervezési szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

 

Háztervezés ár statisztika

Tartalomjegyzék

Árkategória

Árak

Átlagár

350.000

Átlag négyzetméterár

2.000 - 5.000 Ft/nm

Minimum ár

250.000 Ft

Maximum ár

2.000.000 Ft    

Az építész tervezők ingatlanok tervezéséhez és bővítéséhez készítenek rajzokat. Elkészítik az építészeti terveket és a műszaki rajzokat az építkezéshez, valamint a mérnöki munkához. A legmodernebb tervrajzok CAD (komputer általi dizájn) szoftver segítségével készülnek, ilyen pl. az AutoCAD nevű program. A szakemberek ezen gyakorolnak, valamint hagyományos, papír és ceruza alapú módszereket is tanulnak arra az esetre, ha az épület régebben épült és nem rendelkezik digitális alaprajzzal.

Építész tervező szolgáltatások négyzetméterára (Ft/nm)

Tervező árkalkulátor

Építkeznél, de azt sem tudod, hogyan kezdj neki? Félsz, hogy a jó szakembereket nehéz lesz megfizetni, az olcsóbbak pedig nem végeznek jó munkát? A Qjob-bal búcsút inthetsz ezeknek az aggodalmaknak! Az ajánlatadók által kínált ár mellett nálunk ugyanis a többi felhasználó értékelése alapján is összehasonlíthatod a jelentkező hozzáértőket bármilyen feladat esetében, így biztos lehetsz abban, hogy jó ár-érték arányt kapsz akár az összes munkafolyamat elvégzésére az alap kiásásától a tetőfedésig! Több ezer szakértő háztervezésre. Hozzon létre feladatot, és perceken belül ajánlatot kap. Találjon szükséges szakembereket a Qjob-on!

Kérj ingyenes ajánlatot a közelben lévő háztervező szakemberektől vagy cégektől.
 

Építész tervező árak

A tervező munkájára a legtöbb (leendő) ingatlatulajdonos 350.000-1.000.000 Ft-ot költ. A projekt mérete és összetettsége hatással van az árra. Egy új családi- vagy irodaház megtervezése bonyolultabb és időigényesebb, mint egy meglévő struktúra bővítése egy újabb helyiséggel.

Az árak jelentősen eltérnek attól függően is, hogy városi vagy vidéki környezetben építkezünk. A nagyvárosokban, pl. Miskolc, akár két-háromszor többet is költhetünk, mint a külvárosi vagy falusi részeken. Az építészmérnökök és építészek mind rendelkeznek a megfelelő tudással a tervrajzok elkészítéséhez.

Családi ház tervezés árak a különböző településeken

Tervezés város szerint

Árak

Családi ház tervezés Debrecen

5.000-10.000 Ft/nm

Családi ház tervezés Érd

4.000-5.500 Ft/nm

Családi ház tervezés Győr

2.500-7.800 Ft/nm

Családi ház tervezés Kecskemét

6.250-11.500 Ft/nm

Családi ház tervezés Miskolc

5.000-9.000 Ft/nm

Családi ház tervezés Nyíregyháza

6.250-11.500 Ft/nm

Családi ház tervezés Szeged

6.250-11.500 Ft/nm

Családi ház tervezés Székesfehérvár

3.500-3.900 Ft/nm

Családi ház tervezés Szolnok

6.250-11.500 Ft/nm

Családi ház tervezés Veszprém

6.250-11.500 Ft/nm

Tervező óradíjak

A szolgáltatás átlagos óradíja 15.000 Ft. A kis családi ház tervek akár 10-13 óra alatt elkészülhetnek, a nagyobb és összetettebb, valamint üzleti célú ingatlanok rajza ugyanakkor jóval több időt vesz igénybe. Míg a szabadúszó tervezők munkadíja alacsonyabb, mert nekik a bevétel kisebb részét kell a saját költségeik fedezésére fordítaniuk.

Egy céget megbízni szimpatikus opció azok számára, akiknek némileg több iránymutatásra van szükségük a folyamat során. Ez esetben ugyanis a szakember rendelkezik asszisztensekkel és egyéb munkatársakkal akikhez fordulhatunk, ha az tervezőt pont nem tudjuk elérni. A szabadúszók azon (leendő) ingatlantulajdonosok körében népszerűek, akik valami egyedibbet szeretnének.

Az, hogy mennyi idő alatt készülnek el a tervek, függ az ingatlan méretétől, a helyiségek számától, valamint az alaprajz elrendezésétől. Több időbe telhet a tervező szakembernek a feladat elvégzése, amennyiben egyeztetjük vele az egyedi igényeinket. Átlagosan 12-25 órával számolhatunk, mire a munka elkészül. Ez azt jelenti, hogy néhány nap-egy hét telik el onnantól számítva, hogy a tervezőt elláttad a szükséges információkkal, amíg kézhez kapod a kész terveket. Amennyiben időközben módosításra van szükség, tovább fog tartani.

A tervezés egy egyszerű folyamatnak tűnhet, így kísértésbe eshetünk, hogy mi magunk próbálkozzunk meg vele, mivel tudjuk, mit akarunk. Egy szakember megbízása a feladattal ugyanakkor nagyon is megéri! A háztervezés nem csupán abból áll, hogy megrajzoljuk, hogy hova mekkora helyiségeket képzeltünk el.

A tervezők tisztában vannak az építészeti szabályozásokkal és előírásokkal, a víz-gáz-, valamint elektromos vezetékek elhelyezési lehetőségeivel, valamint a strukturális dizájnokkal, hogy el tudják készíteni a tervrajzokat. Amennyiben nekünk mindezt nem sikerül alkalmazni, akár még többet is ráfizethetünk, mint amennyibe a tervező megbízása került volna.

Háztervezés

Nagy háznak a tervrajza

Háztervezés négyzetméterárak

A szolgáltatás ára 2.500-11.500 Ft/nm közé tehető. Átlagosan négyzetméterenként 2.000-5.000 Ft-tal érdemes számolnunk a tervrajzok elkészítésére. A pontos ár a projekt összetettségétől függ. A családi ház tervek 100 m2 alapterület esetén átlagosan 370.000-490.000 Ft-ba kerülnek, míg egy 80 nm-es ház alaprajzát 350.000-450.000 Ft-ért készíti el legtöbbször a tervező szakember.

Az ár magasabb, amennyiben valamilyen egyedi vagy a megszokottól eltérő igényünk, kérésünk, pl. egy egyedi lépcső beillesztése a tervrajzba nagyobb kihívást jelent a szakembernek. Ha például egy egyszerű 3 hálószobás, 3 fürdőszobás, 140 nm-es egyszintes házat terveztetünk többnyire téglalap alakú helyiségekkel és egyszerű gardróbokkal, az ár 370.000-590.000 Ft között alakul.

Egy kétszintes, 230 nm-es ingatlan tervrajza külön fő hálószobával, valamint személyre szabott konyhával 600.000-780.000 Ft-ba kerül. Fontos megjegyezni, hogy a tervek többszöri újbóli módosítása plusz kiadásokat von maga után.

Háztervezés árak projektméret függvényében

Családi ház tervek árakkal:

  • 100 nm családi ház alaprajz és kiviteli terv elkészítése egy egyszintes, két hálószobás ingatlan esetében: 370.000-490.000 Ft
  • 130 nm-es modern családi ház négy hálószobával, három fürdőszobával, valamint egy egyedi fő hálószobával: 450.000-600.000 Ft.
  • 180 nm-es új ház tervezésének átlagára 3 hálószobával, két fürdőszobával, valamit egyedi gardróbokkal: 500.000-710.000 Ft

Új házterv készítésének a költségek

Szabadúszó háztervező árak

Az árak jelentős eltéréseket mutatnak a szabadúszó munkatapasztalatának és a munkavégzés helyének függvényében, az átlagos óradíj ugyanakkor 15.000 Ft. A legtöbb szabadúszó projektárra ad ajánlatot, ami átlagosan 350.000-1.000.000 Ft-ra jön ki.

Típusházak tervezése vs. egyedi tervezésű ingatlanok

A típusházak tervei 250.000-900.000 Ft között mozognak, míg az egyedi igényekre szabott ingatlanok tervezéséért akár ennél többet is fizethetünk egészen 2.650.000 Ft-ig. Egy egyedi tervezésű ingatlan megrajzolása főleg azért kerül többe, mert több időt, utánajárást, valamint logisztikai erőforrást igényel.

A legtöbb (leendő) ingatlantulajdonos az egyedi tervezés akkor a legjobb megoldás, ha valamilyen speciális igény vagy kérés merül fel. Ennek az opciónak a hátránya ugyanakkor az, hogy az ár mellett az idő is több, amelyet a tervezővel történő egyeztetésre kell fordítanunk, hogy minden benne legyen a tervben, ugyanakkor mindezt meg is tudjuk valósítani a költségkeretünkön belül.

A költségkerethez kötött, vagy típusházak esetében nálunk még kevésbé elterjedt megoldás a készházak alkalmazása, esetenként egész városrészek kialakításakor.  A készház tervek legtöbbször nem módosíthatóak. Kisebb módosításokat azonban előfordulhat, hogy eszközölhetünk a könnyűszerkezetes háztervek elkészítése során.

A megvásárolható háztervek különböző stílusú házakkal és elrendezésű helyiségekkel készülnek, így számos, ugyanakkor inkább egyszerűbb dizájnnal rendelkező lehetőség közül választhatunk. Ez azok számára lehet ideális, akik a dizájnt nem annyira veszik figyelembe, hanem egyszerűen csak a méreteket, stílust, valamint a helyiségek elrendezését tartják szem előtt. A könnyűszerkezetes háztervek ára a teljes ár 1-3%-a, vagy 2.500-5.000 Ft/nm.

Hasonlítsd össze a közeledben lévő szakemberek árait.
 

CAD háztervezés árak

Amennyiben a tervező CAD programmal (amely a tervrajz digitálisan történő elkészítését teszi lehetővé) dolgozik, ennek a segítségével gyorsabban tudja elkészíteni a precíz rajzokat, mint a hagyományos módszerek használatával. A legtöbb tervezőnél nincs árbéli különbség annak függvényében, hogy CAD programmal vagy hagyományos módon készül a rajz.

A CAD program megvásárlása és naprakész frissítése sokba kerülhet, ugyanakkor a segítségével gyorsan el lehet végezni a kért módosításokat. Az eredeti terveket szintén gyorsabban meg lehet rajzolni ily módon.
A két módszer között a leginkább számottevő különbség az adatok beviteli módja.

A CAD szoftver segítségével a tervező betáplálja a különböző helyiségek méreteit, majd ezek alapján alaprajzot készít, amely a képernyőn látható. A program lehetővé teszi a terv megtekintését kétdimenzióban, valamint a háztervezés 3D-ben is lehetséges a szoftvertől függően, hogy jobban lássa a szakember, hogy hogyan fog kinézni az alaprajz alapján az épület. Amint elkészült, kinyomtatja azt, hogy tervrajzként használni lehessen. A hagyományos módszerekkel történő ház alaprajz tervezés abból áll, hogy a szakember mindent saját kezűleg végez el, így készíti el a teljes tervet méretaranyosan a kívánt méretek alapján.

CAD háztervezés

Ház alaprajza

Családi ház bővítés tervezés ára

Házbővítés, vagy ház hozzáépítés esetén az építési tervrajz készítés átlagosan 5.000 Ft-ba kerül négyzetméterenként. Az, hogy az összeg az alacsonyabb vagy a magasabb tartományba esik, a bővítménytől függ. Amennyiben újabb fürdőszobák vagy egyedi gardróbok kiépítése is tervben van, többet fogunk költeni rá.

Az egyszerűbb, ott tartózkodás céljával kiépítendő helyiségek hozzáépítésének megtervezése kedvezőbb áron is lehetséges.

Az, hogy a bővítményhez legyen tervrajzunk, éppolyan fontos, mint az eredeti épület alaprajzának megléte (amennyiben ez nincs meg, ezt tudjuk a legkedvezőbb áron elkészíttetni akár már 600 Ft/nm-től). A terveken minden sajátoság rajta van arra vonatkozóan, hogy mit kell megvalósítani a munka elvégzése során.

Tervrajkészítés árai ingatlan teljes felújításához

A tervező munkadíja a teljes felújításra kerülő ház megtervezéséhez szintén 5.000 Ft/nm körül mozog.  Ezek a tervek azért kerülhetnek viszonylag sokba, mert a szakembernek plusz munkát jelent a változások összefésülése a ház meglévő strukturális dizájnjával. Amennyiben nem szükséges jelentős mértékben elmozdítani a víz- és gázvezetékeket, jelentős összeget spórolhatunk.

A tervező további munkaórákat tölthet egy olyan elrendezés kialakításával, amely lehetővé teszi a már meglévő adottságok alapulvételét. Mint minden más tervrajz esetében, minél inkább személyre akarjuk szabni, annál jobban megy fel az ára.

Tervező munkadíja új ingatlan esetén

Amennyiben egy új házat szeretnél terveztetni, és a típusházak nem jöhetnek szóba, négyzetméterenként 2.500-11.500 Ft-ot érdemes félretenned erre a feladatra. A négyzetméter, elrendezés, szintek száma, valamint az egyedi igények játsszák a főszerepet a végösszeg kialakításában. Egy új épület tervei általában többe kerülnek, mint egy hozzáépítésé, akkor is, ha a területük megegyezik. A terveknek tartalmaznia kell a gázvezetékek kiépítésének helyét, strukturális elemeket, valamint a csőhálózat bővítésére vonatkozó elképzeléseket.

Keress helyi vállalkozókat és ellenőrizd az áraikat.
 

Egyéb költségek a háztervezés során

Bár a tervezési folyamat során a költségek nagy részét a tervező szakember munkadíja teszi ki, a keret meghatározásánál előfordulhat, hogy néhány egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk. Néhány esetben ugyanis lehetséges, hogy a biztonság kedvéért át akarjuk nézetni a terveket egy másik építésszel vagy mérnökkel is, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a várható végeredmény valóban megfelel az elképzeléseinknek. Az ellenőrzés díja legkevesebb 50.000-100.000 Ft a tervek bonyolultságától függően.

A földmérés szintén fontos állomása lehet a tervezésnek, az ingatlanhatárok megállapítása, valamint annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a tervek megfelelnek az érvényben lévő előírásoknak. A földmérésre legalább 50.000-100.000 Ft-ot fizetünk várhatóan a telek méretétől függően.

A talajmechanikai szakvélemény kikérése szintén fontos, amennyiben gyanítjuk, hogy a földterület ipari vegyi anyagokkal vagy rovarirtószerekkel szennyezett. Ennek elkészítése 180.000-250.000 Ft-ba kerül. A tervek kinyomtatásának költségét szintén érdemes figyelembe venni. Attól függően, hogy milyen anyagokból készült papírra nyomtatunk, 1-1 oldal ára 140-1.500 Ft.

Építési engedélyre szintén szükség lesz, amikor elérkezik az építkezés ideje. Míg az építési engedély díja a projekt által érintett területtől és az ottani szabályozásoktól függ, 25.000-105.000 Ft-nyi költségre számíthatunk. Egy statikus mérnököt is meg kell bízni, hogy megállapítsa, minden megfelel-e az előírásoknak. A legtöbbjük díja 80.000-250.000 Ft közé esik egy-egy projekt esetében.

Végül, de nem utolsósorban, azon is el kell gondolkoznunk, hogy megbízzunk-e egy felelős műszaki ellenrt a projekt koordinálásával. Ezek a szakemberek megbeszélés szerinti áron dolgoznak, amely lehet alkalmanként 20.000-150.000 Ft, havi 120.000-260.000 Ft, vagy az összköltség 1-7 százaléka is.

Háztervezés egyéb költségei

Szolgáltatás típus

Árak

Tervrajzok nyomtatása

140-1.500 Ft/oldal

Tervrajzok ellenőrzése

50.000-100.000 Ft-tól

Földmérés

50.000-100.000 Ft-tól

Építési engedély

25.000-105.000 Ft

Statikus mérnöki vizsgálat

80.000-250.000 Ft

Talajmechanikai vizsgálat

180.000-250.000 Ft

Felelős műszaki ellenőr

Megállapodás szerint:

20.000-150.000 Ft/alkalom vagy

120.000-260.000 Ft/hó vagy

a projekt 1-7%-a

Szükség van-e az ingatlan tervrajzaira?

A tervrajzok megléte létfontosságú egy ingatlan építésénél, mivel csak így lehetsz biztos abban, hogy a munkát rendesen és számodra elfogadható áron végzik el. Bizonyos esetekben a tervrajzokat ahhoz is be kell nyújtani, hogy további anyagi forrásokhoz jussunk az építkezés finanszírozására. Így hát érdemes a tervrajza üzleti befektetésként is tekinteni.

Amennyiben keresünk egy bankot egy új vállalkozás finanszírozására, az is be fog kérni egy üzleti tervet, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy egy stabil céget tudunk fejleszteni a kapott pénzből. Amennyiben úgy keresünk fel egy bankot új ingatlanunk építésének finanszírozására, hogy nem tudjuk a részleteket, valószínűleg el fognak utasítani.

Az ingatlan egyfajta biztosíték a hitelhez. A bank meg akar bizonyosodni róla, hogy az ingatlan értéke elég magas lesz a kölcsön biztosítására. Az építési tervek segítségével elég információ áll a rendelkezésére az ingatlan felbecsülésére és a kockázatelemzés megfelelő módon történő elvégzésére.

Ingatlan tervrajzaira

Építész mérnők az, aki készítí a tervrajzokat

A tervrajzok az ingatlanépítés összköltségének meghatározásához is elengedhetetlenek. Amikor megbízol egy szakembert, nem tud pontos árat mondani a teljes projektre vonatkozóan. Ezekkel a költségekkel ugyanakkor tisztában kell lennünk, mivel csak így tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiségű anyagi forrást és összehasonlítani az ajánlatokat. A ház tervrajz készítés tehát nagyon is megéri, hogy biztosan tudjuk, hogy beleférünk a tervezett keretbe.

Az építők és kivitelező cégek előszeretettel használják a tervrajzokat az ügyfelekkel történő kommunikáció céljára, mivel így meg tudják mutatni, hogy miért érdemes az ő koncepciójuk mellett dönteni.

Ami a (leendő) ingatlantulajdonoskat illeti, a tervrajzok megléte megnyugtatja őket azzal kapcsolatosan, hogy minden részlet ki lett dolgozva, így a projekt a lehető legsimábban halad a lehető legkevesebb problémával. Végül, de nem utolsósorban, egyes tulajdonosok azért készíttetnek tervrajzot a meglévő ingatlanjukról, hogy meglegyenek az adatok, vagy egy felújítás során fel lehessen azt használni (ez esetben akár már 600 Ft/nm-től el tudjuk készíttetni az alaprajzot).

Ház tervrajz készítés költségtényezői

A tervrajzkészítés árát sok tényező befolyásolja. Először is, a költségek egy részét a projekt mérete határozza meg. Ez nem csupán a négyzetmétert takarja, hanem azt is, hogy felújításról vagy hozzáépítésről van szó. A helyiségek különböző elrendezése és a projekt összetettsége szintén hatással van a végösszegre.

Sokféle stílusú házat láthatunk mindenfelé az egyszerű tanyasi felépítésűtől kezdve a többszintes, egyedi megoldásokkal épült ingatlanokig. Ahogy a bonyolultság szintje növekszik, ugyanúgy mennek fel az árak is, egy minimál ház tervezése tehát kedvezőbb áron megvalósítható.

A tervező munkaórái szintén beszámítanak a kiadásokba, a bonyolultabb rajzokat ugyanis több időbe telik elkészíteni. A régi alaprajz módosítása hamarabb elvégezhető, mint egy újnak a megszerkesztése. Azok a tervek kerülnek a legtöbbe, amelyekhez folyamatos információcserére van szükség az ügyfél és a szakember között.

Az időtényezőbe beletartozik a tervek elkészítésének határideje is. Amennyiben hamarabb van szükséged rájuk, mint amennyi idő alatt alapesetben elkészülnének, minden bizonnyal többet kell majd fizetned a szűkös határidő miatt.
 Ház tervrajz készítés költségtényezői

Modern 3d tervjraz

Az utolsó tényező, amely hatással van a végösszeg alakulására, az, hogy a szakember milyen eszközökkel végzi el a munkát. Egyes tervezők hagyományos módszereket és kézi eszközöket használnak, vagyis papírt és ceruzát, míg mások bonyolultabb CAD szoftverekkel dolgoznak.   

Találj a projekthez illő vállalkozót.
 

Tervrajz árak

A tervrajzok esetében a nyomtatáson kívül más egyéb költség nem igazán merül fel. A modern tervrajzok, vagyis építészeti tervdokumentációk egyszerű digitális fájlok. Az építészek és a kivitelezők általában feltüntetik a számlán a kinyomtatott tervrajzok árát is. Az is előfordulhat azonban, hogy a vállalkozó a megrendelőt kéri meg, hogy végeztesse el ezt a feladatot egy szakemberrel.

A tervrajzokat sok mindenre használják, többek között:

  • Dizájn ötletek bevitele az ajánlatba
  • Ötletek és elképzelések kommunikálása az ügyfél felé
  • Ügyfelek meggyőzése a koncepció előnyösségéről
  • Engedélyadás egy építési vállalkozónak az ingatlan megépítésére
  • Már elkészült munkákról feljegyzés készítése
  • Már létező épület adatainak feljegyzése

A lényeg, hogy a tervrajz kézikönyvként szolgál az építkezésen. A rajz illusztrálja, hogy milyen lesz a végtermék, valamint instrukciókat ad arra vonatkozóan, hogy az hogyan valósítható meg.

Háztervrajzok módosítása egyedi kérésre

Egy már elfogadott terv módosításának ára attól függ, hogy mennyire mélyreható a változás és mennyire bonyolult az eszközölése. A legjobb, ha az összes ötletünket és módosítási igényünket elküldjük a szakembernek a végleges tervek elfogadása és az építkezés megkezdése előtt.

Ház műszaki rajzának elkészítése

Ezek a tervrajzok ugyanannyiba kerülnek, mint a többi, és gyakran be is számolják azokat a teljes projekt árába. A műszaki rajz egy technikai tervrajz, amely feltünteti a kiállások és hűtő-fűtő rendszerek helyét, valamint azt, hogy hol futnak a csővezetékek és hova kerülnek a különböző készülékek.

Civil építészeti tervrajz készítés

A közterületi tervrajzok hidakhoz, főutakhoz, szennyvízcsatornákhoz, és más, a városvezetéshez köthető projektekhez készülnek. A projekttől függően nagyban eltérhetnek az ezekre kapott árajánlatok.

Ezen tervrajzokat a főutak, hidak, épületek, csővezetékek, valamint szennyvízvezetékek megtervezéséért felelős civil építész készíti el mind építészeti, mind pedig mérnöki projektekhez. Általában a topográfiai viszonyokat és a domborzatot is feltünteti.

Üzleti ingatlanok tervrajzai

Az üzleti ingatlanokra általában egyedi árajánlatot ad a szakember a projekt jellegétől függően. Fontos, hogy ezt a feladatot is megfelelő képesítéssel, jogosultsággal, valamint szakmai tudással rendelkező tervezőre bízzuk.

Az építészek ugyanakkor tervezőket is alkalmazhatnak és felügyelhetnek. Az építész megtervezi az ingatlant, a tervező pedig elkészíti a műszaki rajzokat. Miután elkészült, az építész átnézi és elfogadja, vagyis lepecsételi a végső tervdokumentációt.

Az üzleti ingatlanok terveinek kidolgozása bonyolultabb, mint a családi ház tervek elkészítése, mivel bonyolultabb hűtő-fűtő és szellőztető rendszereket, valamint csővezeték hálózatokat kell kiépíteni. Egy ilyen jellegű épület tervezője gyakran mechanikai mérnök segítségét kéri, hogy megbizonyosodjon róla, hogy ezek a rendszerek megfelelő módon lettek kidolgozva.

Megvalósulási rajz elkészítésének árai

Az építkezés befejezése után a kivitelező beküldi a végleges terveket. Ezek megmutatják az építkezés folyamán eszközült összes változást. Megvalósulási rajzoknak is nevezik ezeket, és a vállalkozó készíti el, nem pedig egy építtető cég, mérnök, vagy független tervező, a felelősségvállalás kérdése miatt. Ezek bele vannak számolva az ingatlan építésének összköltségébe.

A megvalósulási rajz alapján az építész el tudja készíteni a hivatalos tervdokumentációt. Ez az épület végleges változata, ahogy megépítésre került. Ezek a tervrajzok hasznosak a leendő tulajdonosok számára, akik strukturális változásokat szeretnének eszközölni például felújítás vagy bővítés keretében.

Régebben épült, naprakész tervrajzzal nem rendelkező ingatlanok esetében a megvalósulási rajz a szakember egyedi ajánlata alapján készül el az épület bonyolultságától és méretétől, valamint attól függően, hogy mennyire részletes tervre van szükség. Ezt ugyanakkor általában üzleti ingatlanokhoz kérik, mivel a lakóingatlanok tulajdonosainak nem igazán van szükségük rá.

Építész munkadíjak

Az építész tervező munkadíja 15.000 Ft/óra. Gyakran nagy méretű, üzleti célra használt épületetek és hatalmas, bonyolult családi házak tervezésére kérik fel őket. Sokan közülük a tervrajzok készítésében is nagy tapasztalattal rendelkeznek, és más építészeti munkák mellett vállalják egyszerűbb házak tervezését.

Csináld magad vs. tervező szakember megbízása

Az a legegyszerűbb, ha az elképzeléseinket prezentáljuk egy építésznek vagy építészmérnöknek. Ők 10 óra meg tudják csinálni azt, ami nekünk hetekbe vagy hónapokba telne. Spórold meg ezt az időt, és bízz meg egy a közelben dolgozó szakembert még ma!

Az elérhető alaprajkészítő szoftverek lehetővé teszik, hogy elkészítsd a saját házad terveit. Az AutoCAD vagy más hasonló program alkalmazásába ugyanakkor pénzt és több száz órányi tanulást kell belefektetned, hogy tisztában legyél a használatával, valamint az építésügyi szabályozásokkal, hogy a családi ház tervezés otthonról is sikeres legyen. A végső terveket mindenképp egy megfelelő jogosultsággal rendelkező építésznek kell elkészítenie vagy jóváhagynia.

Kérj ingyenes becsléseket a szakemberektől.
 

Gyakori kérdések

⁉️  Kit lehet megbízni a háztervek elkészítésével?

A tervrajzok elkészítésével megfelelő jogosultságokkal és magyar építész kamarai tagsággal rendelkező építészt vagy építőmérnököt lehet megbízni. A határidőkkel történő elcsúszások megelőzése érdekében ugyanakkor érdemes az építkezés megkezdése előtt átnézetni a ház építési terveket egy másik építésszel vagy erre engedéllyel rendelkező vállalkozóval.

⁉️  Egy műszaki rajzoló is el tudja készíteni a családi ház építési terveket?

Nem, tervezői tevékenységet jogszabály szerint csak olyan építész vagy építőmérnök végezhet, aki rendelkezik a megfelelő végzettséggel és jogosultsággal, valamint a Magyar Építész Kamara tagja. Csakis képzett, tapasztalattal rendelkező szakembereket bízz meg a családi ház kiviteli terv elkészítésével!

⁉️  Mennyibe kerül a háztervezés?

A háztervezés ára 250.000 Ft-tól indul típusházak esetében, és egészen 2.650.000 Ft-ig elmehet, ha egy nagyobb ingatlanról van szó. A Qjob.hu felhasználói átlagosan 350.000-1.000.000 Ft-ról szóló ajánlatokat fogadnak el erre a feladatra.

⁉️  Mennyiért dolgozik egy építész?

Az építész munkadíja 15.000 Ft óránként. A rajzok elkészítésén felül segít a dizájn megtervezésében és a projekt áttekintésében is.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresés  Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, több mint 5 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró, aki már számos témában írt cikket, ezúttal a "Ház tervezés árak" című cikkével segíti az olvasókat. Cikkében részletesen bemutatja a témát és információkat nyújt a szolgáltatás átlag árakról.

Hagyj megjegyzést

Az összes hozzászólás

Roman K.
Roman K.
4 hónapja

Az óradíjak tekintetében 10.000 forintos átlagdíjat láthatunk, ami azt jelenti, hogy egy szakértő tervező munkája jelentős költséget jelenthet, különösen hosszabb tervezési folyamat esetén. Például egy tipikus 3 hálószobás ingatlan tervezése legalább 100 órát vesz igénybe, ami összesen 1.000.000 forintos kiadást jelent. Ez azt mutatja, hogy a háztervezés nem csak időigényes, hanem jelentős pénzügyi befektetést is igényel.

0
0
Válaszolok