Article Image

Otthonfelújítási támogatás 2024 ismertető

Az otthonfelújítási támogatás 2024-ben: Információk, általános tudnivalók és útmutatók a támogatásokhoz. A leghasznosabb utasítások, kik, hogyan és milyen mértékben vehetik igénybe a kedvezményt.

Otthonfelújítási támogatás 2024

Az elmúlt években sokan éltek az otthonfelújítási támogatásokkal és kedvezményekkel, azonban idén a helyzet kissé megváltozott. Bár ugyanolyan támogatást, mint korábban, már nem kaphatunk, a Falusi CSOK támogatás továbbra is elérhető.

A 2024-es, jelenlegi állami támogatásokról egyelőre keveset tudunk. Valószínűsíthető, hogy ezek az energetikai célú lakásfelújításokra irányulnak.

Falusi CSOK-ról

Ez a jelenleg is elérhető, vissza nem térítendő állami támogatás kizárólag meglévő lakások felújítására, vagy felújítandó ingatlanok vásárlására vonatkozik. További részletekért érdemes a hivatalos oldalakon tájékozódni.

Felújítás jelzáloghitel-elengedéssel

Az állami támogatás lehetőséget biztosít többgyermekes családok számára, hogy jelzáloghitelük egy részét elengedjék, amelyet lakásfelújításra is fordíthatnak. A második gyermek esetében 1 millió, míg a harmadiknál 4 millió forintot spórolhatnak meg ezzel a családok. Ez a támogatás már a várandósság 12. hetétől, de csak a második gyermektől kezdődően igényelhető. Fontos azonban előzetesen alaposan tájékozódni a hitellel kapcsolatos költségekről és kockázatokról, valamint figyelembe venni a saját pénzügyi lehetőségeket.

Régi, lakásfelújítási támogatás 2022

Kezdjük a jó dolgokkal! 2022. december 31-ig akár 3.000.000,-Ft-ot is visszaigényelhetünk lakásfelújítási támogatás formájában felújításunk számláiból, amennyiben pályázunk és megfelelünk pár egyszerű követelménynek. Fontos, hogy a 3.000.000,- Ft támogatásnak a fele kizárólag munkadíjra, a másik fele pedig csakis anyagköltségre számolható el.

Az is lényeges, hogy az összes kiadásunknak legfeljebb az 50%-a lesz utólag megfinanszírozva. A maximális támogatás elnyeréséhez szükséges minimális számlával igazolt kiadások aránya a következő lehet: 1.500.000,-Ft munkadíj + 4.500.000,-Ft anyagköltség, vagy 4.500.000,-Ft munkadíj + 1.500.000,-Ft anyagköltség.

A maximális támogatás elnyeréséhez szükséges minimális számlával igazolt kiadások aránya

Természetesen a 6.000.000,-Ft-os összköltségi árat bármilyen arányban feloszthatjuk, de a támogatás a kisebb aránnyal rendelkező részköltség kétszerese lesz, legfeljebb 3.000.000,-Ft értékig. Ha van tehát egy 6.000.000,-Ft-os számlánk, ami teljes egészében csak munkadíjat tartalmaz, akkor a támogatás mértéke 0,-Ft lesz. Amennyiben a 6.000.000,-Ft-os számla 4.800.000,-Ft anyagköltség + 1.200.000,-Ft munkadíj arányban oszlik meg, úgy a támogatás mértéke 2.400.000,-Ft lesz.

Példa a kisebb aránnyal rendelkező részköltség kétszeresére

A felújítási költségnek természetesen nincs felső határa, így a támogatás egy 8.000.000,-Ft-os beruházás esetén is igénybe vehető. Ebben az esetben is igaz, hogy a munkadíj-anyagköltség párosból a kisebbik érték duplája lesz a támogatás mértéke (maximum 3.000.000,-Ft). Amennyiben a 8.000.000,-Ft legalább 1.500.000,- + 6.500.000,- arányban oszlik meg, úgy jogosultak vagyunk a maximális összeg igénybevételére.

Aki olcsóbban szeretne felújítani, például csak egy klímát szeretne beszereltetni, annak arra kell odafigyelni, hogy a számla végösszegének legalább 25%-a, vagyis negyede munkadíjról vagy anyagköltségről szóljon, így a beruházás értékének a fele pályázható. A légkondis példánál maradva egy 240.000,- Ft-os berendezés 80.000,-Ft-ért beszerelve összesen 320.000,-Ft-ba kerül. Ennek a fele, azaz 160.000,- Ft igényelhető vissza. Ha azonban egy 300.000,-Ft-os készüléket szereltetünk be 80.000,-Ft-ért, az összköltség 380.000,-Ft lesz, melyből szintén 160.000,-Ft igényelhető vissza.

Ha elektromos hálózatot is modernizálunk, akkor viszont lesz egy 400.000,-Ft-os anyagköltség + 300.000,-Ft-os munkadíj így az összes kiadásunk 1.080.000,-Ft, amiből 700.000,- Ft anyagra, 380.000,- Ft pedig szerelésre lett fordítva, ennek következtében a támogatás mértéke 540.000,-Ft.

Mindent számlával kell igazolni

Attól függetlenül, hogy mekkora összegre pályázunk, a támogatást egyetlen alkalommal lehet igénybe venni, mégpedig az utolsó számla kiegyenlítését követő 60 napon belül. A felújítás természetesen tarthat hosszabb ideig is, ez esetben a számlákat gyűjteni szükséges és akkor kell pályázni, amikor az utolsó számla is kiegyenlítésre került.

Kik által vehető igénybe a lakásfelújítási támogatás és milyen feltételekkel?

A támogatás azon személyek részére jár, akik lakásfelújítást végeznek és gyermeket nevelnek. Persze sok feltételnek meg kell felelni, de az átlag emberek javarészt teljesítik ezen kritériumokat. A biztonság kedvéért vegyük végig a pontos listát, hogy minden olvasó meggyőződhessen a jogosultságáról. Igényt benyújtani lehet egy párnak, vagy egyedülálló szülőnek is.

Előbbi esetet együttes igénylésnek hívják és feltétele, hogy legalább az egyik nevelő érvényes társadalombiztosítással rendelkezzen. Ezt gyakorlatilag minden magyarországi bejelentett munkahellyel rendelkező személy teljesíti, de rajtuk kívül a 2019. évi CXXII. Törvény 6. §- ban foglaltak szerint az álláskeresési támogatást igénybe vevők és nappali tagozatos oktatásban résztvevő személyek, gyermekgondozási díjban részesülők, de akár külföldi alkalmazottak is, akik olyan országban biztosítottak, melyekkel Magyarországnak érvényes szociális biztonsági egyezménye él. Az EU tagállamokon kívül 12+2 ilyen ország van.

A feltétel teljesüléséről büntetőjogi nyilatkozatot kell tenni, valamint elengedhetetlen a szükséges igazolásokat csatolni.

Ha a két szülő elvált, az a fél jogosult a támogatásra, aki a gyerek(ek)kel azonos címen van bejelentve. Amennyiben mindkét szülőhöz legalább 1 gyerek be van jelentve, úgy mindkét fél jogosult a támogatás felére. Amennyiben az egyik fél hivatalos okiratban lemond a támogatásról, úgy a másik jogosult a teljes összeg igénybevételére.

Másik alapvető feltétel a magyar állampolgárság vagy 3 hónapnál hosszabb időre szóló letelepedési engedély megléte, illetve hogy a felújított ingatlan Magyarország területén legyen. Fontos továbbá, hogy az ingatlan törvényi besorolás szerint lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont kategóriába essen. Az ingatlannak legalább 50%-ban az igénylő(k) tulajdonában kell állnia és legalább 1 éve bejelentett lakóként kell használni. Az ideiglenes lakcím (tartózkodási hely) nem számít bejelentett lakcímnek.

Az egy évnél régebbi lakcím kitétel alól felmentést élveznek azok, akiknek kevesebb, mint 1 éve került a tulajdonukba az ingatlan, illetve a magzatnak és az egy évnél fiatalabb gyermeknek sem (lehet) kell teljesíteni ezt a feltételt.

Milyen felújítási munkákat támogat az állam?

A lakásfelújítási támogatás a következőkre terjedhet ki:

1. Gépészeti felújítások: csatorna-, víz-, elektromos-, gáz és közműszolgáltatás bevezetése, vagy belső hálózatának cseréje vagy új telepítése.

Kapcsolódó bejegyzések:

2. Fürdőszoba, illetve mellékhelyiség kialakítása olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.

Kapcsolódó bejegyzések: 

3. Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is

Kapcsolódó bejegyzések: 

Családi ház hőszigeteléseA családi házak hőszigetelése elengedhetetlen az alacsony rezsiköltségekhez

4. Az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

5. A külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása.

6. Tető cseréje, felújítása, illetve szigetelése

 

Kerámia tetőcserép árak

Tetőfedő munkadíj

Tetőcserép csere árak  (10x10 ház)

571.200 Ft

564.000 Ft

Kapcsolódó bejegyzések:

7. Kémény vagy más szellőző építése, cseréje, korszerűsítése

8. Klímaberendezés beépítése, cseréje

Kapcsolódó bejegyzések:

9. Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje

A napelem telepítés árak sok tényezőtől függenek. Akár már 1.200.000 Ft-tól búcsút mondhat a villanyszámlájának, de 5.000.000 Ft-ból egész biztosan kijön!

Kapcsolódó bejegyzések: 

10. A lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréje, felújítása, festése, tapétázása

Kapcsolódó bejegyzések: 

11. Galéria építése, a belső lépcső kialakítása és cseréje

Családi ház padlófűtési rendszerének kiépítésePadlófűtés kiépítéséhez is igénybevehető a támogatás

12. Szaniterek beépítése vagy cseréje.

13. A villanykapcsolók és dugaljak kialakítása és cseréje.

Kapcsolódó bejegyzések:

14. A belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítése, cseréje vagy felújítása.

15. A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása.

16. Kerítés építése

A kerítés építés árak méterenként 8.000 Ft-tól indulnak, de akár 100.000 Ft-ig is elmehetnek attól függően, hogy milyen szempontok szerint választunk a kerítésünket. Az összes kerítés típus között lególcsóbb - a drótkerítés!

Az igénylők egyike sem rendelkezhet az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozással

17. Gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása

18. Terasz, loggia, erkély, előtető építése

19. Térburkolat készítése, cseréje

A térkő ára függ az anyagától, a méretétől, de még a színétől is, így itt komoly eltérések lehetnek attól függően, hogy mi felel meg az ízlésednek. Ehhez jön még a szegélykő, a homok, a sóder, a beton, valamint a szállítás díja, aminek eredményeként 1 négyzetméter térkő anyagdíjára nyugodtan bekalkulálhatsz 17-18.000 forintot. 

Kapcsolódó bejegyzések:

20. Télikert kialakítása

21. Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák

22. Alapozási szerkezet megerősítése

23. Valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Lakásfelújítási támogatás feltételei és az igényléshez szükséges dokumentumok

Csak a kivitelezővel 2021. január 1-je után kötött érvényes szerződésekre lehet támogatást kérni.

 A vállalkozó nem lehet a pályázó közeli hozzátartozója. Azt, hogy ki számít közeli hozzátartozónak a Ptk. 2013. évi V. Törvény tárgyalja (a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, továbbá a testvér).

Ezeket a dokumentumokat szükséges kötelezően mellékelni: 

  • Megbízási szerződések másolata.
  • Számlák, valamint az átutalással teljesített számlák kifizetését igazoló dokumentum(ok) másolata.
  • Az igénylő(k)nek és a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett gyermek(ek) lakcímet igazoló hatósági igazolványának (pl.: lakcímkártya) másolata.

25. életévét betöltött gyermek esetén:

  • Számlaösszesítő

Megváltozott munkaképességű személyhez kapcsolódó akadálymentesítési munkák esetén:

  • Az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett 97/2011. (VI. 29.) Korm. rendelethez tartozó 1. számú melléklet szerinti nyilatkozata.
  • Személyazonosság igazolására személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély, személyi igazolvány másolata.

Milyen számla fogadható el a lakásfelújítási támogatás költségek igazolásaként?

A számláknak 2021. január 1-je után kiállítottnak kell lenniük, a felújított lakás címére és az igénylő nevére szükséges szólniuk és nem számolhatóak el a Falusi CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) kapcsán. A legfrisebb számla nem lehet 60 napnál régebbi. Elfogadnak 0%-os és 27%-os Áfa tartalmú számlát, 5%-osat viszont nem. 

A számlát kiállíthatja generál kivitelező, de ha valaki spórolni szeretne, kereshet számlaképes szakembereket, akik szükség esetén segítenek az anyagbeszerzésben is.

Miben segítenek a Qjob szakértői?

Legjobb, ha egy helyi szakembert keresünk jó ajánlással. Persze a kocsma előtt várakozó szakik ideje lejárt, de kiváló weboldalak léteznek, mint például a Qjob.hu, ahol a felhasználók által minősített vállalkozókat, munkásokat találhatunk. Mindenképpen érdemes rendesen körülnézni, hiszen egy generál kivitelező bár sok kényelmet nyújthat, jóval drágábban is dolgozik, így anyagilag olyan, mintha nem is kapnánk támogatást. Az egyes szerelők minden bizonnyal környékbeliek, így pl. egy gépészeti vagy villamos beruházás esetén a későbbiekben is könnyedén elérhetők, ha további bővítésre lesz szükség és nem kell az egész rendszert újravizsgálni. 

Helybeli szerelő helyi referencia munkával is rendelkezik, így biztosan találunk olyan ügyfelet a környéken, aki véleményezni tudja a munkáját. Kezeljük kellő óvatossággal azonban a szakemberek rokonaitól, barátaitól kapott ajánlásokat. Egy jó barát is lehet rossz szakember. További előnye egy kisvállalkozónak, hogy felméréskor közvetlenül a szakemberrel lehet konzultálni, aki naprakész információval lát el bennünket az adott szakterülettel kapcsolatban. Az értékelések alapján könnyedén kiszűrhetjük, hogy kik a megbízhatóak és kik a kevésbé. 

Ezen kívül célszerű lehet referencia munkát kérni, a szakemberek ezen nem sértődnek meg, sőt büszkén mutogatják alkotásaikat. Érdemes rákérdezni, hogy a szükséges géppark rendelkezésre áll-e. Ha nem, akkor a bérlés egész biztosan növelni fogja a végösszeget. 

Kisebb munkához elegendő egy-egy szakember, de a nagyobb, egész házat érintő felújításhoz szakterületenként 2-4 fő ajánlatos, így érdemes a létszámra is rákérdezni. Régen egy ezermester kincset ért, mára azonban annyira felgyorsult az építőipar fejlődése, hogy lehetetlen egy embernek minden szakmával lépést tartani, ezért egy-egy fázishoz próbáljunk meg egy, de legfeljebb 2-3 rokonszakmához értő szakembert keresni. 

Egy rossz rétegrenddel szigetelt ház vagy egy fűtésrendszerből kihagyott iszapleválasztó hatalmas jövőbeli károkat tud okozni.

Amint már említettem, a megfelelő dokumentumok benyújtása szintén feltétele a pályázat elnyerésének.

Hogyan történik a lakásfelújítási támogatás igénylése?

Aki a fent említett kikötéseknek megfelel, az már pályázhat is a következőképpen:

1.  A pályázó keres egy szakembert (qjob.hu), akivel szerződést köt. A lakásfelújítási támogatás szerződés

2.  A szakember elvégzi a munkát, amiről számlát állít ki.

3.  A számlát a pályázó kiegyenlíti és megőrzi.

4.  1-3 lépések ismétlése, amíg a felújítás befejeződik vagy a számlák összege eléri a 6.000.000,-Ft-ot.

5.  Az utolsó számla kiegyenlítését követően a pályázó kitölti a kérelmet és a szükséges nyilatkozatokat.

6.  A szükséges dokumentumokat (számlaösszesítő (60 napnál nem régebbi 25% anyag 25% munkadíj 50% szabadon felhasználható), vállalkozási szerződés(ek) másolata, számla(k) másolata, az átutalással teljesített számlák teljesítésigazolásának másolata, lakcímkártya(k) másolata, személy/útlevél/jogosítvány(ok) másolata, nyilatkozat) postázni is lehet (Magyar Államkincstár 1938 Budapest), vagy személyesen beadni egy kormányablaknál, illetve digitálisan is igényelhető a SZÜF (Tulajdon-/-Ingatlan menüpont) felületén, ahova ügyfélkapuval lehet bejelentkezni.

7.  A kérelmet a hatóság legfeljebb 30 nap alatt elbírálja, majd a jóváhagyott támogatási összegről okiratban értesíti és a kérelemben megadott számlára utalja 5 napon belül. Esetleges hiánypótlásra egyszer van lehetőség, arra 30 nap áll rendelkezésre. Fontos, hogy a hiánypótlás pillanatában sem lehet 60 napnál régebbi a legfrissebb számla.

8.  Amennyiben a kérelem elutasítására kerülne sor, ismét lehet pályázni.

Ez a lakásfelújítási támogatás mindenki részére kiváló lehetőség, aki régóta tervezett valamilyen felújítást, átalakítást vagy használt ingatlanba költözik és esetleg korszerűsíteni szeretne. Vannak szakemberek az országban, csak modern eszközökkel kell megtalálni őket. Aki idáig nem sokat takarított meg e célra, annak nem késő elkezdeni takarékoskodni, akinek viszont van megtakarított pénze vagy akár lakástakarék számlája most érdemes beruháznia. Ha 6.000.000,- Ft nem áll rendelkezésre, akár hitelből is biztonsággal pótolható, hiszen az a támogatás megérkezésekor rögtön törleszthető.

 Mindenkinek sikeres pályázást és stresszmentes felújítást kívánok!

tudja mindent a lakásfelújítási támogatásról

Hagyj megjegyzést