Mennyibe kerül a klímaszerelés?

1 db split klíma szereléssel együtt 150.000-300.000Ft-ba kerül. Ebből a klíma telepítés ára 30.000-90.000 Ft, átlagosan 63.500Ft.

Honnan tudjuk az árakat?

A Qjob.hu oldalon a megrendelők árajánlatot kérnek a szakemberektől. A legszimpatikusabb kiválasztása után visszajelzést és értékelést írnak a munka elvégzéséről. A megvalósult projektek árait összesítjük, folyamatosan nyomon követjük

Klíma bekötés árak (1 db split klíma felszerelése)

Országos átlag

63.500 Ft

Átlagár

30.000-90.000 Ft

Projekt teljes költsége minimum

150.000 Ft

Projekt teljes költsége maximum

3.000.000 Ft

Megérkezett a nyár a meleg időjárással együtt. Ilyenkor nagy segítség, ha rendelkezik a lakás klímával, hiszen sokkal jobban tudunk koncentrálni bármilyen tevékenységre, ha nem csöpög rólunk közben a veríték.

Az alábbiakban ennek a hasznos készüléknek a bruttó árait és költségeit foglaljuk össze.

Legnépszerűbb klímakészülék típusok árai

Legnépszerűbb klímakészülék típusok árai

Tartalomjegyzék

A megfelelő klíma kiválasztása

 • A légkondicionáló működési elve
 • Felmérés
 • Teljesítmény meghatározása

Klíma típusok, klímaberendezés árak

 • Monoblokk klímák
 • Split klíma árak és típusok
 • Léghűtés extrákkal
 • Fűtés klímával
 • Klíma márkák
 • Klíma bekötése
 • Klíma karbantartása, javítása
 • Autóklíma
 • Gyakran ismételt kérdések
 • Hol találok szakembert?

A megfelelő klíma kiválasztása

Ha melegünk van, leszaladhatunk gyorsan venni egy jégkrémet, de klímát nem tudunk ugyanilyen könnyen beszerezni. Pontosabban nem ajánlott ezt csak úgy hirtelen felindulásból elintézni a nyár hevében.

A légkondicionáló működési elve

A légkondit egy keringető rendszer működteti, amely a párolgás folyamatán alapul a benne levő folyadék segítségével. Lényegében a hőt teszi át egyik helyről a másikra. A hűtőszekrény is ugyanezen elv alapján működik, valamint a hőszivattyúk is (amelyekről részletesebben is írunk alább).

Felmérés

Ahány ház, annyi igény és megoldás – tartja a mondás átfogalmazott változata. Az, hogy mekkora és milyen típusú klíma javasolt egy adott helyiségbe, számos tényezőtől függ. Ilyen többek között:

 • A helyiség mérete (nem a lakásé!)
 • Hány helyiségbe akarunk klímát (mindenhova külön kell tenni)
 • Tájolása
 • Funkciója
 • Használatának gyakorisága
 • Hőforrások száma (pl. hosszabb ideig működtetett elektronikus eszközök)
 • Falak hőmérséklete, szigetelése
 • Üvegfelületek nagysága
 • Csak hűtésre, vagy fűtésre is akarjuk használni
 • Hol fussanak a csövek és elektromos vezetékek

Teljesítmény meghatározása

A szükséges teljesítményt mi magunk is be tudjuk határolni nagyjából az alábbi táblázat segítségével 2,7 m belmagasság esetén. Az amerikai konyhás nappalit és egyéb egybenyitott teret vehetjük egy helyiségnek.

Klíma teljesítménye

Helyiség mérete

2,5 kW

20-30 nm

3,5 kW

30-45 nm

5 kW

45-65 nm

7 kW

65-90 nm

10,5 kW

90-130 nm

Általánosságban véve 10nm-re érdemes 1 kW-nyi teljesítményt számolni, vagyis egy 70 nm-es helyiségbe például 7 kW-os légkondit érdemes felszerelni. Ez többé-kevésbé lefedi az előbbi értékeket. Azt azonban folyamatosan szem előtt kell tartanunk, hogy nem mindegy, hogy az éjszaki oldalon fekvő vendégszobába, vagy az üveg teraszajtóval rendelkező tetőtéri hálóba keresünk épp megfelelő klímát. A legjobb, ha a klíma kiválasztása előtt egyeztetünk egy szakemberrel, aki egy helyszíni felmérés során pontos képet kap arról, hogy milyen készüléket érdemes a leginkább telepíteni.

Nem tudod, hogy melyik klíma típust válaszd? Érdeklődj a Qjob klímaszerelő szakembereitől!

Megbízok egy szakembert!

Klíma típusok, klímaberendezés árak

Amennyiben már tudjuk, hogy hova mekkora légkondi kell, még nem dőlhetünk hátra, de az üzletbe se induljunk még el! A következő fontos kérdés ugyanis az, hogy a kellő darabszámú és teljesítményű készülék pontosan hova és hogyan legyen bekötve. A különböző típusú légkondik átlagárát az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Klíma típusa

Legkisebb ár (Ft)

Legnagyobb ár (Ft)

Oldalfali klíma

120.000

1.700.000

Multisplit (2db beltéri egységgel)

350.000

2.800.000

Mobil klíma

100.000

200.000

Szerver klíma

380.000

1.100.000

Oszlop klíma

500.000

1.700.000

Oszlopventillátor (szerelés nélküli mobil „oszlopklíma”)

30.000

230.000

Ablakkklíma

170.000

220.000

Parapetes klíma

300.000

2.200.000

Kazettás klíma

360.000

2.300.000

Légcsatornázható klíma

380.000

3.100.000

Most pedig nézzük meg részletesebben is a lehetőségeket és a légkondicionáló árak összegét az egyes típusokon belül:

Monoblokk klímák

Ahogy a név is sugallja ezek a légkondicionálók egyetlen „dobozból” tevődnek össze, így nem kell bajlódnunk a kültéri és a beltéri egység összekötésével. Ezáltal megspórolunk némi pénzt és energiát a klíma felszerelésénél vagy az esetleges áthelyezésénél is. Két ismertebb fajtája létezik:

Ablakklíma

Amennyiben nem tudnánk hova tenni a kültéri egységet, mert nincs hozzá elég helyünk, vagy az épület védett, megoldást jelenthet az ablakklíma beszerelése. Csövek kiépítésére ez esetben nincs szükség, egy jó kőművesre viszont igen, aki beépíti a készüléket az ablakkeretbe. Plusz költségekkel emiatt itt is számolni kell. A klímaberedezés ára 170.000-220.000Ft.

Ablakklíma

Mobil klíma

Első hallásra jó ötletnek tűnhet mobil klímaberendezést vásárolni, mivel számos előnyét élvezhetjük: viszonylag olcsó, nem kell szakembert hívni a beüzemeléséhez, valamint könnyen átvihetjük az egyik helyiségből a másikba. A kezdeti öröm azonban hamar elmúlhat, mivel a készülék elég hangos, és a szellőzőcsövet is ki kell vezetnünk valahogy, a benne levő víztartályt pedig naponta akár többször is cserélni kell. 100.000-200.000Ft-ért szerezhető be.Mobilklíma

Split klíma árak és típusok

Ez a legismertebb típus. A split klímák több, vagyis legalábbis egy külső és egy belső egységből állnak. Az egy kültéri és több beltéri egységgel rendelkező légkondicionálót multisplit klímának nevezzük. Ha emellett döntünk, a kültéri egység 250.000-1.600.000Ft-ba, a beltéri darabja pedig 50.000-600.000Ft-ba fog kerülni.

Fali klíma (oldalfali klíma)

A legelterjedtebb megoldás a fali klíma (vagy oldalfali klíma), amikor is a beltéri egységet a falra szerelik fel a mennyezet alá. Ára 120.000-1.700.000Ft.

Parapetes klíma

Amennyiben kicsi a belmagasság (pl. tetőtérben), parapetes klímát is telepíthetünk. Ez a fajta készülék valamivel drágább ugyan, de a padlóhoz közelebb felszerelve is nagyszerűen működik. Mennyezetre szerelhető változatban szintén kapható. 300.000-2.200.000Ft-ba kerül.

Parapetes klíma felszerelése

Álló klíma

Amennyiben nem tudjuk vagy akarjuk a falra szereltetni a klímaberendezést, még mindig maradt néhány opció, amelyek közül választhatunk. A lábakon álló konzolklíma vagy az oszlopklíma, esetleg mobil oszlopventillátor ugyanis megfelelő lehet erre az esetre. Ezek ára 30.000-1.700.000Ft.

Kazettás klíma

Leginkább irodaépületekben találkozhatunk az álmennyezetbe süllyesztett kazettás klímás megoldással, amely szintén alkalmas akár több helyiség hűtésére is. A beépítése értelemszerűen többletköltségekkel jár az elhelyezése miatt. Ára 360.000-2.300.000Ft.

Légcsatornázható klíma

Az előzőhöz hasonló technológia a légcsatornázható klíma is, amely által szintén a mennyezetbe rejtve tudjuk eljuttatni a hideget az adott helyiségekbe. Ez azonban 380.000-3.100.000Ft-unkba is kerülhet.

Szerver klíma

A szervertermekben egész nap több számítógép dolgozik egyszerre, ami hatalmas hőtermeléssel jár. Ebből kifolyólag az ide tervezett készülékek tízszer strapabíróbbak, mint a lakossági felhasználásra szánt változatok. Ennek ellenére nem minden esetben drágábbak, áruk ugyanis 380.000-1.100.000Ft között van.

Léghűtés extrákkal

A különböző légkondicionáló berendezések egy részéhez extra funkciók is tartoznak a teljes kényelem érdekében.

Légkondicionáló különböző funkciói

Inverteres klíma

Manapság már annyira elterjedtek az inverteres klímák, hogy sok gyártó nem is forgalmaz többé hagyományos ON/OFF típusút. Ez annyira nem meglepő, mivel az új típusú készülékek amellett, hogy kisebb zajjal és energiafogyasztással működnek, még a beáramló hideg levegő hőmérsékletét is szabályozzák.

Időzítő

Szerencsére az okos megoldásoknak köszönhetően most már a légkondi is képes alkalmazkodni az időjáráshoz és a szokásainkhoz. A hőérzékelőkkel rendelkező készülékek az előbbi, míg az időzítősök az utóbbi igénynek tesznek eleget. Az éjszakai üzemmód használatával energiát takaríthatunk meg. Mindezt természetesen akár Wi-Fi-ről is beállíthatjuk, így valóban elmondhatjuk, hogy fel vagyunk készülve a nyárra. Ezen funkcióval együtt a klímaberendezés árak 150.000-1.700.000Ft között mozognak.

Hideg és tiszta levegő

A legmodernebb klímák már nem csupán hűtik, hanem tisztítják, vagy páramentesítik is a szoba levegőjét. Ezáltal a hidegkedvelők is garantáltan kellemes környezetben vészelhetik át a forró hónapokat.

Fűtés klímával

Ahogy már említettük, a légkondicionáló berendezés egy körfolyamat eredményeként éri el, hogy a hideg bent, a meleg pedig kint legyen. A legtöbb inverteres klíma esetében ez megfordítható, tehát hideg időben fűteni is tudunk vele a levegő alapú hőszivattyú elve alapján. A hőszivattyús klíma ára 190.000 és 1.000.000Ft között mozog.

SEER és SCOP

Amennyiben fűtésre is alkalmas légkondit vásárolunk, két értéket kell figyelembe vennünk. A hűtési szezonban a készülék teljes energiahatékonysági tényezőjét (SEER), a fűtési időszakban pedig a szezonális teljesítmény együtthatót (SCOP). Kiszámításuk viszonylag egyszerű: az éves hűtési/fűtési igényt kell elosztani az erre a célra fordított áramfogyasztással ugyanennyi időre levetítve.

Hőszivattyú

A hűtő-fűtő klímák alapból lefedik a levegő-levegő hőszivattyú fogalmát. Amennyiben már aktuális a fűtéskorszerűsítés is, és sikerült félretennünk rá legalább 800.000-1.500.000 Ft-ot, érdemes elgondolkozni egy komolyabb, a teljes lakás hőmérsékletét szabályozni tudó gépezet beszerelésén.

Nagyobb teljesítményű hőszivattyúk

Ezek a nagyobb teljesítményű hőszivattyúk hasonló elven működnek, miközben fúrt kút vizéből, vagy geotermikus energiából vonják el a hőt. A legmagasabb áruk 6-8 millió Ft. Azonfelül, hogy a hőszivattyú környezetbarát, nagyon sokrétű a felhasználása: a hűtés-fűtés mellett a háztartásban élők számára a meleg vizet is biztosítani tudja.

Klíma márkák

Visszatérve a hagyományos klímákhoz, a légkondik gyártása terén szinte az összes ismert elektronikai cég jelen van a piacon. A legnépszerűbb gyártók árbéli különbségeit az alábbi táblázat hasonlítja össze oldalfali klímák esetében:

Gyártó

2,5 kW klíma ára (Ft)

7,1 kW klíma ára (Ft)

Bosch

170.000-190.000

370.000-430.000

Electrolux

160.000-től

330.000-től

Fisher

190.000-300.000

390.000-430.000

Fujitsu

250.000-430.000

675.000-940.000

Gree

190.000-420.000

410.000-440.000

LG

200.000-500.000

550.000-800.000

Midea

175.000-340.000

375.00-450.000

Mitsubishi

250.000-600.000

700.000

Panasonic

230.000-930.000

500.000-940.000

Samsung

180.000-400.000

300.000-től

Arra a kérdésre, hogy melyek a legjobb klíma márkák, önmagukban a légkondi árak nem adnak választ. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyik cég készülékei alapból drágábbak. Így jobban járunk, ha ugyanekkora összegért egy másiktól veszünk egy magasabb kategóriájú klímaberendezést.

Klíma bekötése

Ezek szerint most már tényleg nem maradt más dolgunk, mint elhozni a boltból a klímát és felszerelni. Valójában azonban ennél kicsit több az elintéznivaló a klíma beszerelésel kapcsolatosan. A klímagázzal működő készülékről ugyanis az eladó a 14/2015. (II.10.)-es kormányrendelet értelmében köteles kiállítani egy tanúsítványt, amelyet a vásárlónak alá kell írnia. Ezenfelül egy telepítési nyilatkozattal azt is igazolnia kell, hogy a bekötést megfelelő engedéllyel rendelkező vállalkozó fogja elvégezni.

Tipp: A Qjob.hu-n könnyen találhatsz regisztrált szakembert a feladat teljesítésére. Sőt, több jelentkező ajánlata közül te választhatod ki a legszimpatikusabbat az értékelések segítségével!

Megvan a klíma és szükséged van azt felszerelni? Ne habozz és bízz meg a Qjob klímaszerelő szakembert! 

Megbízok egy szakembert!

Klíma beszerelés ár

A split klíma beszerelés ára alap csomagban, 1 db esetén 30.000-90.000Ft. A klímaszerelés Budapest környékén a legolcsóbb, míg az ottani ár háromszorosát Pécsett kérik el. Az átlag 63.500Ft országosan és Szekszárdon is. A klíma beépítés végösszegét természetesen több tényező is befolyásolja, mint pl. a klíma kültéri-beltéri távolság. Egy 5kW feletti teljesítményű klíma bekötése legalább 10.000Ft-tal többe kerül, mint egy kisebbé.

Klímaszerelés árak néhány nagyobb városban

Klímaszerelés árak néhány nagyobb városban

Ez az ár általában tartalmazza a klíma felszerelését, a hozzátartozó csőrendszer kiépítését 2-3 m-ig, valamint a szerelő munkadíját. Az is előfordulhat azonban, hogy az anyagköltséget külön ki kell fizetnünk (klíma cső, vezeték árak, klíma rézcső, stb.), ami 3.000-20.000Ft plusz kiadást jelent.

A klíma elektromos bekötése a mai körülmények mellett ritkán ütközik problémákba. A jól látható helyre kerülő vezetékeket esztétikus klíma kábelcsatorna takarja el.

Esetleges egyéb kiadások

 • Régi készülék leszerelése: 15.000-35.000Ft
 • Kondenzvíz szivattyú beépítése: 20.000-25.000Ft
 • Csőrendszer kiépítése 2-3 m-ig: legtöbbször ingyenes
 • Csövezés 2-3 m felett: 5.000-9.500Ft/m
 • Horonymarás ár: 2.500-12.000Ft/nm
 • Festés, vakolat hibáinak kijavítása a szerelés után: 1.500Ft/nm-től

1 db légkondi esetén a klíma árak szereléssel, anyagköltséggel együtt 150.000 és 3.000.000Ft között mozognak.

Klíma áthelyezése

A légkondi helyét érdemes előre jól megtervezni, mivel az áthelyezése 15.000-40.000Ft a hűtőközeg visszafejtésével együtt + az új csövek kiépítése. Ez már majdnem annyi, mintha egy újat tennénk fel.

Klíma karbantartása, javítása

A légkondicionáló berendezésre a garancia minimum 1-2, de akár 5-10 év is lehet. Ez nem véletlen, mivel a készülék jobb esetben 15-20, szerencsétlenebb körülmények között mindössze 2 évig használható. Egy olcsó klíma ezért sem feltétlenül jó választás. A tisztítás, karbantartás a megfelelő működés miatt is fontos, de az egészségünk megőrzése szempontjából még inkább, mivel egy szennyezett készülékből a lerakódások, baktériumok könnyen a szoba levegőjébe jutnak.

Légkondi tisztítása

A légkondi tisztítását mindig a hűtési/fűtési szezon előtt kell elvégezni, tehát évente egy vagy két alkalommal. Ezt a munka házilag is kivitelezhető, ami által sokat spórolhatunk. Megfelelő tisztítószert ugyanis már 1.000-4.000Ft-tól beszerezhetünk, más speciális, a háztartásban nem megtalálható eszköz pedig nem is nagyon kell hozzá egy létrán kívül.

Légkondi tisztítása

A klímatisztítás árak 1 db beltéri egységre vonatkoztatva 7.500-10.000Ft között alakulnak. Ugyanennyiért kérhetjük a kültéri egység takarítását is. Ez az összeg azonban fokozatosan lejjebb megy több készülék egyszerre történő tisztíttatása esetén. 5 db-nál például már egy egység 6.000-7.000Ft-ra jön ki. A monoblokk vagy mobil klíma tisztítása 16.500Ft is lehet.

Klíma ellenőrzése

A légkondi karbantartása nem merül ki csak a takarításban, bár ez is hozzátartozik. Amennyiben ehhez a feladathoz szakembert hívunk, érdemes megkérni, hogy ellenőrizze is a klímaberendezés és a rendszeren belüli tartozékok (mint pl. a klímacső szigetelés) állapotát. A klíma karbantartás ára további 10.000Ft. Ha tehát 1db beltéri, valamint 1 db kültéri egység takarítását, illetve a készülék állapotának felmérését is kérjük, 30.000Ft körüli összegre számíthatunk.

Gázfeltöltés, klímatöltés árak

A klímatöltés árak split klíma esetében 12.000-40.000 Ft között mozognak. Régebbi készülékek újbóli feltöltésére nem minden esetben van mód, mivel a felhasznált anyagok és a rájuk vonatkozó rendelkezések folyamatosan változnak. A gáz lefejtése átlagosan 8.000Ft-ba kerül, majd a visszatöltése is ugyanennyibe.

Klíma javítása

A klímaszerelés árak természetesen nagyban függenek a probléma jellegétől, és az esetleges anyagköltség is befolyásolja a légkondicionáló szerelés végösszegét 10.000 és 60.000Ft között. A szerelő kiszállási díja legkevesebb 4.000Ft, de a munkadíj összesen 20.000 vagy óránként 12.500Ft is lehet. 

Csöpög a klímád? Klímaszerelőt bármikor egyszerűen találhatsz a Qjob-on!

Találj szakembert most!

Gyakran ismételt kérdések

Az első hűtőgáz töltés ára benne van a felszerelés díjában?

A klímaberendezések gyárilag fel vannak töltve hűtőközeggel. Ebből kifolyólag ha a szerelő ezért külön díjat számít fel, jobb, ha amíg még lehet, másikat keresünk! Később természetesen szükség lehet újbóli feltöltésre.

Kell építési engedély a klíma felszereléséhez?

Kültéri egységgel nem rendelkező légkondi esetén nem, sokszor split klíma felszerelésekor sem. Vásárlás előtt azonban mindenképp érdemes alaposabban körbejárni a témát, hogy milyen feltételek vonatkoznak ránk, főleg ha a klíma panelba vagy társasházba kerülne. A klíma kondenzvíz elvezetés jogszabály által szintén keretek közé van szorítva.

Mennyi időt vesz igénybe a klíma felszerelése?

Általában kb. 3-5 órát.

Mennyi porral jár a légkondi szerelés?

Por keletkezik ugyan a klímatelepítés során, viszont a szakemberek erre odafigyelnek, és legtöbbször ők maguk fel is takarítják.

Elhelyezhető a kültéri egység a padláson vagy a pincében?

Egyik sem javasolt. Azonfelül, hogy rontják a klíma hatásfokát, az előbbi megoldás még tűzveszélyes is.

Szerelhetem házilag a légkondimat?

Nem, telepíteni megfelelő képesítés és engedély nélkül tilos! A klímaszerelés házilag szintén nem ajánlott, mivel elveszíthetjük a garanciát a klímaberendezésre. Ezenfelül egyáltalán nem biztos, hogy kellő tapasztalat hiányában is sikerrel járunk. Egy szakember megbízása sokkal inkább kifizetődő.

Hol találok szakembert?

A Qjob.hu segítségével egyszerűen találhatsz szerelőt a közelben, mivel a weboldalunk országosan, télen-nyáron a nap 24 órájában rendelkezésre áll! Egyszerre több ajánlat bekérése is lehetőség van, a többi felhasználó értékelései pedig megkönnyítik a döntést.


Hozz létre feladatot és kapj ajánlatokat a profi klímaszerelő szakembereitől! Bármelyik szakemberrel beszélhetsz és kiválaszthatod a számodra megfelelőt a vélemények és a kapott ajánlatok alapján! Ingyenes és csak 2 percig tart a megrendelése! 96 környékbeli regisztrált szerelő várja megrendelésed!

Feladat létrehozása      Szakemberként regisztrálok!

Szabolcs tudja, mennyibe kerül a klíma szerelése