Article Image

Hogyan tisztítsa meg klímáját otthon: A-tól Z-ig útmutató

Tudja meg, hogyan tisztíthatja meg klímaberendezését otthon, hatékony és egyszerű módszerekkel. Mindenre van megoldás a cikkünkben.

Előfordult már Önnel, hogy klímája nem hűtött elég jól vagy furcsa szagokat árasztott? A megoldás egyszerűbb lehet, mint gondolná. Az otthoni klíma tisztítás lépésről lépésre útmutatója segít önnek megtanulni, hogyan tarthatja karban klímaberendezését otthon. Legyen az Ön kezében a hőmérséklet irányítása!

Gyors menü:

Bevezető a klíma tisztítás jelentőségéről

Azok számára, akik a nyári hőségben klímára támaszkodnak, ismerős lehet a kellemetlen érzés, amikor a berendezés nem a várt módon működik. Talán nem hűti le megfelelően a szobát, esetleg furcsa szagokat érzékelhetünk. Ez a jelenség sok esetben nem a klíma meghibásodásának, hanem egyszerűen annak a jele, hogy szüksége van egy alapos tisztításra.

A gondos takarításnak köszönhetően pedig a klíma hatékonysága jelentősen javulhat, évente akár több száz forintot is megtakaríthatunk energiaköltségen, továbbá hosszabb élettartamot biztosíthatunk a berendezésünknek.

Eleged van a klímatisztítás macerájából? 

Kattints ide és lépj kapcsolatba profi klímatisztítóval most.

 Szakemberhez fordulok

Miért fontos a klíma rendszeres tisztítása?

Azért nélkülözhetetlen, mert a berendezésen belül felhalmozódott szennyeződések befolyásolhatják a hűtőteljesítményt, továbbá allergiát vagy légúti problémákat okozhatnak. Továbbá rendkívül bosszantó lenne, ha egy forró nyári napon a klíma nem hűtene elég jól, vagy ha a szobában lévő levegő minősége romlana a klímaberendezés miatt!

Ráadásul a rendszeres tisztítással a klíma élettartama is meghosszabbítható. A tisztítás ára (amit ha magunk végezünk, alig néhány ezer forint) jóval alacsonyabb, mint egy új klímaberendezés vásárlásának költsége, amely több százezer forintba kerülhet.

Milyen problémákat okozhat a szennyezett klíma?

Egyrészt csökken a berendezés hűtőkapacitása, ami azt jelenti, hogy a klíma több energiát fogyaszt anélkül, hogy ugyanazt a hűtési hatást érnénk el. Ez jelentősen növeli az elektromos áram fogyasztásunkat, ami a villanyszámla emelkedését eredményezi.

Másrészt a klímaberendezésben felgyülemlett por és egyéb szennyeződések nem csak a berendezés működését befolyásolják, hanem az otthoni levegő minőségét is rontják. Ez allergiás reakciókat válthat ki, és különösen veszélyes lehet az asztmások vagy a légúti betegséggel élők számára.

Ezért, ha azt tapasztaljuk, hogy klímánk nem hűt megfelelően, vagy ha allergiás tüneteink vannak, érdemes megfontolni a klíma alapos tisztítását. Az otthoni tisztítás ára, amit magunk végezhetünk, akár néhány ezer forintos befektetés is lehet, de a szakember által végzett tisztítás költsége 10.000 és 20.000 Ft között mozoghat. Mindenesetre, bármelyik módszert is választjuk, a klíma rendszeres tisztítása hosszú távon megtérülő befektetés.

Hogyan tisztítható meg a klíma otthon?

Az otthoni klíma tisztításának gondolata elsőre ijesztőnek tűnhet, de a valóságban ez egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy növeljük klímaberendezésünk hatékonyságát és élettartamát. Ezenkívül lehetővé teszi számunkra, hogy megtakarítsunk némi pénzt, hiszen nem kell szakembert hívni a munkához.

Az eszközök és anyagok, amelyekre szükség van

Az otthoni klíma tisztításához szükségünk lesz néhány egyszerű eszközre és anyagra. Az alábbiakban felsoroljuk, mire lesz szükségünk:

  • Csavarhúzó (a klíma borításának eltávolításához)
  • Puha rongy vagy szivacs (a belső elemek tisztításához)
  • Finom szemcséjű sörtéjű kefe (a szűrők tisztításához)
  • Vakondcsap (a klíma csatornáinak átmosásához)
  • Klíma tisztító spray (ezt az alkatrészek tisztítására használjuk)

A klíma tisztító spray ára változó, de általában 3.000 és 6.000 Ft között mozog. A többi eszköz és anyag szinte minden háztartásban megtalálható, tehát nem kell extra költségekkel számolnunk.

Klíma tisztításához szükséges eszközök és anyagok

Eszköz/Anyag neve

Ár (Ft)

Szűrőtisztító folyadék

4.000 - 7.000

Porszívó (kézi)

15.000 - 35.000

Ecset (különböző méretek)

1.000 - 3.000

Légtisztító spray

2.500 - 5.000

Kondenzvíz gyűjtő tálca

2.000 - 4.500

Védőkesztyű

1.000 - 2.500

Védőszemüveg

2.000 - 4.000

Ez a táblázat tartalmazza a klíma otthoni tisztításához szükséges eszközök és anyagok néhány példáját, a hozzávetőleges áraikkal. Vegyük figyelembe, hogy az árak változhatnak a márkától, a minőségtől és a beszerzés helyétől függően.

A klíma tisztításának lépései

Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan végezhetjük el a klíma tisztítását otthon!

Lépés 1: A készülék előkészítése

Elsőként kapcsoljuk ki a klímát és húzzuk ki a konnektorból. Biztonsági okokból mindig győződjünk meg róla, hogy a készülék nincs csatlakoztatva a hálózathoz, mielőtt bármilyen tisztítást vagy karbantartást végeznénk.

Ezután távolítsuk el a klíma borítását. A legtöbb klímaberendezésnél ez egyszerűen megtehető, néhány csavar eltávolításával. Használjunk csavarhúzót és legyünk óvatosak, hogy ne sértsük meg a borítást vagy a klíma belsejét.

Miután eltávolítottuk a borítást, látjuk a klíma belső részeit, beleértve a szűrőt, a hőcserélőt és a ventilátort. Ezek azok az alkatrészek, amelyeket tisztítanunk kell.

Az előkészítés után elkezdhetjük a tényleges tisztítási folyamatot. Már az előkészítés során is érdemes óvatosnak lenni, hogy ne sértsük meg a klímaberendezés bármelyik részét. Bár ezek az eszközök erősek és strapabíróak, azok még mindig kényes elektronikus alkatrészeket tartalmaznak, melyek sérüléseket szenvedhetnek a durva kezeléstől.

Lépés 2: A szűrő eltávolítása és tisztítása

Elsődleges lépésként távolítsuk el a klíma szűrőjét, amely a belső egységben található. Ezt a részt gyakran por és egyéb levegőben lévő részecskék töltik meg, melyek befolyásolják a klíma működését. Óvatosan emeljük ki a szűrőt, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg.

Ezt követően használjunk enyhe szappanos vizet és egy puha rongyot vagy szivacsot a szűrő tisztításához. Dörzsöljük át óvatosan a szűrőt, és távolítsuk el a felgyülemlett port és szennyeződést. Ne felejtsük el, hogy a szűrő nagyon finom és könnyen megsérülhet, ezért legyünk különösen óvatosak. Egy alapos szűrőtisztítás átlagosan 1.500-2.000 Ft-ba kerül, ha szakembert hívunk, de otthon ezt költségmentesen megtehetjük.

Lépés 3: A klíma belső részeinek tisztítása

Miután a szűrőt eltávolítottuk és megtisztítottuk, itt az ideje, hogy a klíma többi belső részét is megtisztítsuk. Használjunk finom sörtéjű kefét a hőcserélő és a ventilátor tisztításához és óvatosan távolítsuk el a felgyülemlett port és szennyeződést. Ne használjunk erős vegyszereket vagy durva tisztítóeszközöket, mert ezek károsíthatják a klíma belsejét.

Ezt követően használjunk klíma tisztító spray-t a belső alkatrészek további tisztításához. Spricceljük be az alkatrészeket, majd hagyjuk a tisztítószernek, hogy dolgozzon néhány percig. Ezután töröljük le a felületeket egy nedves ronggyal.

Lépés 4: A klíma külső részeinek tisztítása

A klíma tisztításának ebben a szakaszában töröljük le a külső egység felületét. Itt is használhatunk enyhe szappanos vizet és puha rongyot. Ügyeljünk arra, hogy a víz ne juthasson be a klíma belsejébe, mert ez károsíthatja az elektronikát.

Lépés 5: A szűrők visszahelyezése és a klíma összeszerelése

Miután a szűrőket és a klíma belső és külső részeit is megtisztítottuk, itt az ideje, hogy a szűrőket visszahelyezzük, és összeszereljük a klíma berendezést. Óvatosan helyezzük vissza a szűrőt, majd szereljük vissza a klíma borítását.

Ezt követően csatlakoztassuk vissza a klímát a hálózathoz, és indítsuk el a készüléket. Ha minden rendben van, a klíma tisztább, hatékonyabb és halkabb működést fog nyújtani.

Ezekkel az egyszerű lépésekkel otthon is könnyedén elvégezhető a klíma tisztítása, ezzel meghosszabbítva a készülék élettartamát és javítva annak működését.

Ne hagyd, hogy a klímatisztítás megkeserítse a napodat. 

Szakember segítségével biztos lehetsz abban, hogy minden a helyére kerül!

  Szakembert megbíznám

Mikor érdemes szakembert hívni?

A klíma tisztítása házilag gyakran egyszerű és költséghatékony módja annak, hogy a berendezés tiszta és jól működjön. Azonban vannak esetek, amikor érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Komplikáltabb klíma tisztítási feladatok

Bár a klíma tisztításának alapjait könnyű otthon megoldani, vannak bonyolultabb feladatok, amelyek szakértelmet igényelnek. Ilyen esetekben például, ha a klíma belső egységének tisztítására van szükség, ami magában foglalja a hűtőközegcserét, a hőcserélő, a ventilátor és a vezérlőpanel tisztítását. Ezek a feladatok gyakran bonyolultak, és különleges eszközöket és tudást igényelnek. Az ilyen szolgáltatások ára változó, de általában 10.000 és 20.000 Ft között mozog.

Amikor a klíma továbbra is rosszul működik a tisztítás után

Ha a klíma otthoni tisztítása ellenére továbbra is rosszul működik - például ha zajos, nem hűt eléggé vagy furcsa szagokat áraszt - akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni. Egy profi klímaszerelő képes diagnosztizálni a problémát, és megoldást találni, ami általában a klíma javítását vagy cseréjét jelenti.

A klíma karbantartás és javítás szakértői

A klíma karbantartás és javítás szakértői széles körű szolgáltatásokat kínálnak, beleértve a rendszeres karbantartást, a tisztítást, a hűtőközeg cseréjét, a javításokat és a teljes klíma cserét. Bár ezek a szolgáltatások költségekkel járnak, hosszú távon megtakaríthatnak a javítások és a cserék költségein, és biztosítják a klíma hatékony és hosszú élettartamát.

Összességében, bár a klíma tisztítása házilag gyakran egyszerű és hatékony, vannak esetek, amikor érdemes lehet szakemberhez fordulni. Mindig mérlegeljük az otthoni tisztítás előnyeit és hátrányait és ha szükséges, ne habozzunk szakember segítségét igénybe venni.

Szakember által végzett klíma tisztítás költségei

Szolgáltatás

Ár (Ft)

Klíma tisztítás

20.000 - 40.000

Klíma karbantartás

15.000 - 30.000

Klíma javítás

25.000 - 60.000

Helyszíni felmérés

10.000 - 20.000

Szűrőcsere

5.000 - 15.000

Kondenzcső tisztítás

7.000 - 15.000

Ez a táblázat tartalmazza a szakember által végzett klíma tisztítás néhány költségét. Fontos megjegyezni, hogy ezek a díjak változhatnak a klíma típusától, a szolgáltatás bonyolultságától, és a választott szakembertől függően. Mindig érdemes előre árajánlatot kérni és összehasonlítani a különböző szolgáltatók ajánlatait.

Eleged van a saját kezű klímatisztításból? 

Szakember segítségével gyorsan és hatékonyan tisztíthatod meg a készüléket. 

  Találj szakembert

Hogyan válasszunk klíma tisztító szakembert? 

A klíma rendszeres karbantartása és tisztítása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon hatékonyan és problémamentesen működjön. Néha azonban a házilag elvégezhető tisztítás nem elegendő, és szakember bevonása válik szükségessé. Ebben a fejezetben azt vizsgáljuk meg, mire kell odafigyelni a klíma tisztító szakember kiválasztásakor.

Mit keressünk egy jó szakemberben?

Az első és legfontosabb dolog, az a szakértelme és tapasztalata. A szakembernek ismernie kell a különböző klíma típusokat, és képesnek kell lennie a rendszeres karbantartási munkák elvégzésére, beleértve a tisztítást, a hűtőközeg cseréjét, a szűrők cseréjét és a rendszer általános felülvizsgálatát. Keressen olyan szakembert, aki megfelelő képesítéssel és biztosítással rendelkezik, és jó visszajelzéseket kapott korábbi ügyfelektől.

A klíma tisztítás költségei

A klíma tisztítás költségei változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen mértékű a tisztítás, és milyen szolgáltatásokra van szükség. Általában egy alaptisztítás ára 10.000 és 20.000 Ft között alakul, de ez az összeg magasabb lehet, ha a klíma rendszerének további karbantartásra vagy javításra van szüksége. Mindig kérjen előzetes árajánlatot a szakembertől, hogy tisztában legyen a várható költségekkel.

A klíma tisztító szakember kiválasztása fontos döntés, amely hosszú távú hatással lehet a klíma berendezésének teljesítményére és élettartamára. Fordítson időt a megfelelő szakember kiválasztására, és bizonyosodjon meg róla, hogy a szakember megfelelő képesítéssel és tapasztalattal rendelkezik, valamint átlátható és versenyképes árakat kínál.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen eszközökre van szükségem az otthoni klíma tisztításához?

Néhány, szinte minden háztartásban fellelhető eszközzel megoldható a tisztítás. Ezek közé tartozik egy csillagfejű csavarhúzó a klíma szétszereléséhez, egy puha kefe vagy szivacs a belső elemek tisztításához, és egy porzsák vagy porszívó a szennyeződések eltávolításához. Ezen kívül tisztító folyadékra is szükséged lesz a szűrők és a klíma belső részeinek alapos tisztításához.

Hogyan tisztítható meg a klíma kültéri egysége házilag?

A klíma kültéri egységének tisztítása nagyon fontos a hatékony működés érdekében. Ehhez szükség van egy puha kefére és tisztítószerre. Először távolítsa el a külső burkolatot, majd óvatosan tisztítsa meg a ventillátort és a hűtőbordákat a por és szennyeződések eltávolítása érdekében.

Milyen gyakran kell tisztítani a klímát?

A klímát általánosságban évente egyszer ajánlott tisztítani, de ez függhet a klíma használatának intenzitásától és a környezeti szennyeződés szintjétől. Ha a klímát intenzíven használja, vagy ha nagy a szennyezés a levegőben, akkor érdemes lehet gyakrabban, akár félévente is elvégezni a tisztítást.

Hol találhatok megfelelő klíma tisztító szakembert?

Ha úgy dönt, hogy szakember segítségét kéri a klíma tisztításához, akkor a Qjob.hu weboldalán számos megbízható szakembert találhat. A weboldal egyszerű és átlátható rendszerének köszönhetően könnyen összehasonlíthatja a különböző szakemberek ajánlatait és kiválaszthatja a legmegfelelőbbet.

Milyen tisztító folyadékot ajánlott használni a klíma tisztításához?

A klíma tisztításához használt tisztító folyadék általában speciálisan a klímaberendezésekhez készül. Ezek a termékek hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket és az allergéneket a klíma belső részeiről, és friss, tiszta illatot hagynak maguk után. Nézze meg a helyi barkácsáruházakban vagy online, és válasszon egy olyan terméket, amely speciálisan klíma tisztításra készült.

Összefoglalás és befejező gondolatok

Az otthoni klíma rendszeres tisztítása elengedhetetlen a készülék hosszú élettartama és hatékony működése érdekében. Megakadályozza a kórokozók, allergének felhalmozódását, növeli a klíma hatékonyságát, és csökkenti az energiafogyasztást.

A klíma rendszeres tisztításának előnyei

A klíma rendszeres tisztításának számos előnye van. Először is, segít meghosszabbítani a klíma élettartamát, hiszen a szennyeződések felhalmozódása hosszú távon károsíthatja a berendezés belső részeit. Másodszor, a tiszta klíma hatékonyabban működik, így csökkentve az energiafogyasztást és költségeket. Harmadszor, a klíma tisztítása javítja az otthoni levegő minőségét, ami fontos az egészséges életkörnyezet szempontjából.

A házilag végzett klíma tisztítás és a szakember által végzett tisztítás összehasonlítása

Míg a házilag végzett klíma tisztítás költséghatékony megoldás, és lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a készülék működését, bizonyos esetekben célszerű szakember segítségét kérni. A szakember által végzett tisztítás alaposabb és részletesebb, valamint képesek lehetnek azonosítani és megjavítani a berendezésben felmerülő problémákat. Ugyanakkor, a szakember által végzett tisztítás költségesebb lehet, és szükség lehet időpont egyeztetésre is. Az ideális választás attól függ, hogy milyen mértékben vagyunk kényelmesek a klíma tisztításával, és mennyire bonyolult a tisztítási folyamat.

Ne várj tovább!

Tisztítsd meg a klímád és élvezd a friss, hűvös levegőt szakember segítségével.

 Kapcsolatfelvétel szakemberrel

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést