Article Image

Ki a legjobb klíma szerelő - a Qjob.hu értékelése alapján

Tippek és tanácsok a legjobb klíma szerelő kiválasztásához. Légkondi szerelés és klíma beszerelés árak és praktikák Szabolcstól a klímák legjobb szakemberétől.

Mikor döntötte el, hogy klíma szerelő leszel?

– Valamikor mérnökként dolgoztam egy állami cégnél, biztonsági berendezésekkel és tűzjelzőkkel foglalkoztam, de nagyon keveset fizettek. Egy barátom javasolta, hogy kezdjek el mellékállásban légkondicionálók szerelésével is foglalkozni. Idővel egészen belejöttem. Bár a klíma szerelő munkája egy fizikailag megterhelő, veszélyes munka, de nagyon jó pénzt lehet vele keresni. Felmondtam a munkahelyemen, és ma már el sem tudom képzelni, hol máshol dolgozzak, és kaphatnék ennyit.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

2010 óta foglalkozom klímaberendezésekkel, már sokan ismernek és ajánlanak a barátoknak. Ezért még télen, szezonon kívül is mindennap van munkám. A nyár pedig a legtermékenyebb időszak. A különféle forrásokból naponta 50-60 igény érkezik be, néhány csapattal teljesítem a munkát.

Kültéri klíma szerelés

Hogyan ismerted  meg a Qjob.hu-t, és mióta vagy regisztrált klíma szerelő?

– Három hónappal ezelőtt találtam a Qjob-ra. Böngésztem az interneten, további kiegészítő jövedelmet kerestem. Más weboldalakkal összehasonlítva a Qjob.hu azért tetszett meg, mert itt nincs jutalék: beállítod a korlátlan csomagot, és már dolgozhatsz is, ez nagyon kényelmes. Bár van főállásom, de mindig megnéztem az oldalra feltett megrendeléseket, mert így mást is csinálhatok, és érdekes megbízások közül válogathatok, mondjuk a zeneírás területén. Azt lehet mondani, így már két fő keresettel rendelkezem.

Miről ismerhető fel egy szakember a te szakterületeden? Gyakran kell más munkáját kijavítanod?

– Szinte állandóan. A klíma beszerelése két lépésben történik. Az első lépés az egységek összekötésére szolgáló csövek és vezetékek süllyesztett kialakítása a falban, erre általában felújítás alkalmával kerül sor, majd ezt követi az egységek felszerelése. Gyakran előfordul, hogy a csöveket és vezetékeket rosszul fektetik le, illetve kötik meg, és a második lépéshez érve kell kijavítom a hibákat. Van, hogy teljesen újra kell forrasztanom a csöveket, vagy akár falat kell bontanom.

A klíma szerelő minőségi munkát végez

Mesélj a legnehezebb vagy legszokatlanabb feladataidról, amikkel klíma szerelőként találkoztál!

– Nem minden klíma szerelő hajlandó nagy magasságban dolgozni. Előfordul, hogy a felszerelés helye nehezen megközelíthető, és közben a kültéri egység súlya akár 80 kg is lehet. Ilyen helyzetekben néhány ügyfél pénzt akar spórolni, ezért nem hív ki ipari alpinistát. Én gyakran vállalok ilyen feladatokat. Egyáltalán nem félek a magasságtól: kiváló fizikai erőnlétnek örvendek, és mindig biztosítással dolgozom, ezért nem jelent kihívást az ilyen jellegű munka. Ha van időm, bokszolok, MMA-zok, futok.

Egyszer egy ügyfélnek 6 klímát kellett kötélen felhúzni négy emelet magasságába, egy raktár tetejére.

Egyszer egy ügyfélnek 6 klímát kellett kötélen felhúzni négy emelet magasságába, egy raktár tetejére. Az ügyfél nem akart darut rendelni. A társammal ketten egész nap húzogattuk a légkondicionálókat. Elég rossz történet lett volna leejteni vagy lecsúszni a tetőről, de végül sikeresen megoldottuk a feladatot.

Manapság egyre több irodaház épül üveghomlokzattal, gránit-vagy műkő borítással. Az ilyen létesítményekbe nehéz ablakos klímát szerelni. Ki kell vágni a gránitot, üvegvágóval furatokat kell vágni, vagy akár teljesen szét kell szerelni az erkély üvegezését. Ügyelni kell arra is, hogy az üveg, a tégla vagy a betondarabok ne potyogjanak le a magasból. Ha nem vigyázunk, véletlenül összetörhetjük a lent parkoló autókat.
A klíma szerelés néha veszélyes feladat

Előfordult, hogy klíma szerelés közben ráejtettetek egy-egy alkatrészt, szerszámot lent parkoló autókra?

– Sajnos ez kétszer is előfordult velem a tíz év alatt, mióta klímaszereléssel foglalkozom. Az egyik sofőr azonnal elhajtott, csak egy erősebb műanyag csőzáró esett rá, de egy másik alkalommal egy helyi nagymenő kocsiját találtuk telibe egy francia kulccsal.A helyszínen követelte a javítás költségét, végül megegyeztünk, hogy felveszi a biztosítómmal a kapcsolatot.

Ennek ellenére mindent megteszünk hogy ne okozzunk kárt mások tulajdonában: igyekszünk felfogni a törmeléket a légkondicionáló kültéri egységének papírdobozával, a felszerelés helye alatt védőkorlátot helyezünk el, vagy a portás segítségét kérjük. A kezdő szakemberek ezt nem tudják, vagy nem gondolnak rá, de az évek alatt szinte minden hasonló helyzetet megtapasztaltam. Fontos, hogy a munkánk minden alkalommal a legkisebb gondot okozza a lakóknak.

Volt olyan, hogy szokatlan helyre kellett felszerelni a klímakészüléket?

– Sokszor. Egy Budapesti luxusvillára nagyon emlékszem, ahol az üvegpadló alatt terrárium volt, krokodilokkal. Egy vidéki házban pedig egy ormányos medvével találkoztam, sőt, a tulajdonosoknak még kenguruja is volt! A legszokatlanabb dolog, amit városi lakásban láttam, egy pókokkal teli, falnyi terrárium. Ma már semmilyen javításon vagy háziállaton nem lepődöm meg. 

Van, hogy a klíma szerelőnek más feladatokat is el kell látnia

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben? Mivel cserélnéd le szívesen a klíma szerelő munkádat?

– 2006-ban egy jól menő rockzenekarban játszottam, fél Európát végigkoncerteztük, sok klubban játszottunk.

Most önállóan próbálok felépíteni egy popzenei projektet. Már felvettem néhány dalt.

Most önállóan próbálok felépíteni egy popzenei projektet. Már felvettem néhány dalt. Egy társszerzővel dolgozom, akivel szintén a Qjob.hu-n találkoztam. 19 éves, nagyon tehetséges srác. Klímát szereltem az otthonában. Beszélgettünk, meghallgattam a zenéit, és rájöttem, ő az, akire szükségem van a csapatban.

Egy zenekart nehéz egyedül menedzselni. Most a klímaszerelőként megkeresett pénz nagy részét a zenei projektbe és annak reklámozásba fektetem: stúdiófelvétel, fotózás, klipek. A producereket általában csak a jól eladható zene érdekli, amely csak kevés  értéket képvisel. Most a zenei mémek, a félig dalok, félig viccek nagyon népszerűek. Nekem ezekkel kell versenyeznem.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

A klíma szerelő egy jól fizető állás

Mi a nehezebb: a zenélés vagy a klímaszerelés?

– A pénz miatt lettem klíma szerelő. Nehéz, kétkezi munka, amely sok időt vesz igénybe, de jól fizet. A nyári szezonban gyakorlatilag nem látom a családomat, hétfőtől szombatig  napi 12-14 órát dolgozom. A zenélés szintén fáradságos és nehéz munka, de az az érzés, amikor felveszel egy jó dalt, semmihez sem fogható. Úgy érzed, hogy létrehoztál valamit.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Építkezés és felújítás

Hagyj megjegyzést