Article Image

Tudd meg milyen egy magán angol tanár élete!

Ismerd meg Martint, aki egy Londonban élő magántanár. A vele készült interjúból megtudhatod, milyen egy angol tanár élete.

Martin idegennyelv-oktató Londonból, aki szeret tanítani és korrepetálni. Folyékonyan beszél angolul, németül, hindiül és finnül, és értékeli a szabad választást.

-Meséljegy kicsit magadról!

- Nyelvtanár, magántanár vagyok és egyben fordító is. Angol-magyar családba születtem, és édesapám munkája miatt Indiában, Németországban és Finnországban gyerekként éveket töltöttem. Ma Londonban élek, és rengeteg magyar ismerősöm, családtagom van, akikkel tartom a kapcsolatot.

Olvashattál már magántanár tapasztalatokról ebben a blog-ban, de velük ellentétben én nem váltottam szakmát. A legtöbbet angol és német nyelven dolgozom, de néha tanítok hindiül és finnül is.

- Miért választottad a szabadúszó munkaformát a szakmán belül? Ez egy kényelmesebb módja a pénzkeresésnek, vagy talán kedveled is ezt az életstílust?

- Persze, ez sokkal kényelmesebb számomra. Egymás után három másfél órás magán angol órát megtartani, az már fizikailag is nehéz, nemhogy agyilag. Mint szabadúszó magántanár akár otthonról, Skype-on keresztül is meg tudom tartani az órát. Ülhetek rövidnadrágban, és közben kávézhatok vagy teázhatok. Az sem kevésbé fontos szempont, hogy otthoni körülmények között tudok dolgozni.

Ezen kívül egy a nyelviskolában tanító angol tanár bérszintje nem emelkedik, ma is ugyanúgy 1800-2500 Ft/óra, mint évekkel ezelőtt. Függetlenül attól, hogy hány ember van a csoportban, 5 vagy 10, ugyanannyi a fizetés. Ha mint magántanár adok órákat, akkor tudok tárgyalni az árakról. Például, ha valahova kicsit messzebb megyek korrepetálni, akár 4000-5000 Ft-ot is elkérhetek egy óráért. Ez olyan, mint az Uber: bekapcsolod a navigátort, és saját magadnak dolgozol. A Qjob.hu valójában egy Uber a szabadúszók számára

- Milyen feladatokat végzel a Qjob.hu-n keresztül?

- Az esetek 90 százalékát fordítások és magánórák teszik ki. Folyamatosan figyelem a telefonomon, milyen feladatok elérhetők, és amelyik megtetszik, arra válaszolok. 10 esetből általában egyszer választanak ki engem. A Qjob-on is nagyon nagy a konkurencia. Manapság semmi akadálya annak, hogy bármelyik magántanár, akár vidékről is, órákat tartson, ahol az emberek sokkal alacsonyabb árakon dolgoznak, ugyanakkora szolgáltatás minősége semmivel sem rosszabb.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

- Mesélj kérlek a legérdekesebb feladatokról, kihívásokról amivel magántanár pályafutásod találkoztál!

- Pont nemrég egy ilyen feladat miatt utaztam Németországba. Valójában spanyol fordító kellett volna, de megírtam, ha németül beszélőkre is szükségük lesz, nyugodtan hívjanak. Ezután valóban kaptam egy hívást, megkértek, menjek ki Németországba tolmácsolni egy megbeszélésen.

Egy másik alkalommal pedig egy indiai jógi előadását kellett szinkronban fordítani angolra. Éjszakai lecke volt, ezért nagyon álmos voltam, de annyira érdekes előadást tartott, talpon tudtam maradni. 60 éves korához képest nagyon hajlékony volt. Én magam biztos nem tudtam volna megismételni azokat a gyakorlatokat, amelyeket bemutatott.

Finnországban mindenki tegeződik, és ez néha nagyon kellemes!

- Ki és milyen oknál fogva tanulja a nyelveket?

- Német tanár azért keresett itt Londonban, hogy közelebb kerüljenek a gyökereikhez és állampolgárságot kapjanak, vagy azért, hogy kimenjenek oda tanulni. Németországban a felsőoktatás a feleannyiba kerül, mint itt, angolul.

Ugyanez a helyzet az angollal, csak fordítva: azért kérik angol tanár segítségét, hogy Londonba menjenek lakni és dolgozni. A finn nyelvet legtöbbször azért tanulják, hogy kimenjenek oda vásárolni, ezért az elején elég az alap nyelvtudás, de utána már keveslik. Ha kint jártok Finnországban, akkor a következő mondatok segítségével tudtokismerkedni:

Moi, nimeni on Martin/ Mária / Jani, olen Unkari ja haluaisin tutustua sinuun, mikä sinun nimesi on?? = Szia, a nevem Martin/ Mária / Jani. Magyarországról származom, és meg szeretnék ismerkedni veled. Mi a neved?

 

Hogyan lehet a leggyorsabban megtanulni egy nyelvet, például a németet?

- Mint Német magántanár azt mondom, pont úgy, mint az összes többit. Mindennap ki kell írni egy pár lapra 4-5 szót és a másik oldalára a fordítást, majd napi 3-4 szer hangosan elismételni. Már az elején könnyebb mondatokat is meg lehet így tanulni:

  • Wie heißen Sie? = Mi a neved?
  • Mein Name ist…  = A nevem …
  • Wie gehts? = Hogy vagy?
  • Es geht mir gut! = Jól vagyok!
  • Wunder - csoda

Nagyon hasznos tud lenni, ha néha filmet nézünk vagy könyvet olvasunk idegen nyelven. Ezek a módszerek nem olyan bonyolultak, mint az atomfizika, egyszerűen csak gyakrabban kell használnunk őket a mindennapi életünkben.

- Mit tartasz fontosnak az emberekben, és úgy általában az életben?

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

- Az emberekben: barátságosak-e, mennyire könnyű velük közös nevezőre jutni. Minél mozgékonyabbak, annál jobb. Utazzanak, tanuljanak, dolgozzanak külföldön, mivel ezekből nagyon sok tapasztalatot szereznek. A Qjob.hu-n dolgozva teljesen mindegy, hogy hol vagy, akkor is együtt tudsz működni másokkal, akár Londonból, mint angol tanár vagy Kínából is. Az szintén jó, ha az embereknek van választásuk, több lábon is tudnak állni. Ez igazából a legklasszabb dolog a magántanár létben!

- Mivel foglalkozol szabadidődben?

- Szeretek a természetben mozogni. Minden hétvégén igyekszem kimozdulni a városból vagy sétálni a parkban. Rádiót hallgatok, nagy rajongója vagyok a popzenének, és a mobil technológiáknak. Ennek köszönhetően ismertem meg a Qjob-ot is, ami igazán hasznos felület egy magántanár számára.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen jellegű megbízásokra tehetek szert a Qjob segítségével, ha nyelvi magántanár vagyok?

A Qjob felületén keresztül találhatsz, akár otthonról is végezhető korrepetálási, óraadási, fordítási feladatok, legyél angol tanár, német magántanár, vagy bármilyen más nyelv szakértője. A konkurencia nagy, de kis energia befektetéssel, jó kommunikációs készséggel és persze profi szolgáltatással hamar kialakíthatod a saját megbízói körödet.

A Qjob egy új magántanár kereső platform?

Igen is, meg nem is. A Qjob nem kifejezetten magántanár keresőként funkcionál, de abszolút alkalmas erre, mivel az igény mindkét oldalról, sok magántanár, és a tanulni vágyók részéről is megjelent a felületen. Az idegen nyelvoktatás témáján túl, a szakemberek, szakmák és szolgáltatások legszélesebb palettájával találkozhatsz ezen a platformon.

Ha a Qjob-on kínálom a idegen nyelvi szolgáltatásaimat, azt csak kötött áron tehetem meg?

Dehogy. Te, a magántanár szabod meg az szolgáltatásaid, tanóráid árát az erre fordítható idődnek és energiádnak függvényében. Épp ez a lényege a szabadúszó életmódnak, aminek a támogatására hoztuk létre a Qjob-ot.

Példa árlista idegen nyelvi magántanár szolgáltatásokhoz – Így kalkulálhatsz!

Íme, egy ajánlott árlista, ami alapján meghatározhatod szolgáltatási díjaidat! Természetesen, ezeket az árakat befolyásolhatja a beszélt és írott idegen nyelvednek a ritkasága és egyéb más tényezők.  Mindenestre olyan díjakat vezess be, hogy ne érezd úgy, hogy a semmiért dolgozol, de azért az érdeklődőket se ijeszd el a túlárazott óráiddal és más szolgáltatásaiddal.

Sok sikert!

Angol tanár kiszállással

4000 - 6000 Ft/alkalom

Nyelvóra otthon nálad/általad meghatározott helyen

3500 - 5000 Ft/alkalom

Online webkamerás angol vagy német óra

2500-4000 Ft/alkalom

Általános szöveg fordítása

1,5 - 2 Ft/leütés

Szakmai szöveg fordítása

2 - 2,5 Ft/leütés

Önéletrajz fordítása

3000 - 4000 Ft

Motivációs levél fordítása

3000 - 4000 Ft


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Korrepetálás és oktatás

Hagyj megjegyzést