Hogyan dolgozz szabadúszóként, ha négy nyelven beszélsz?

Interjú Martinnal, egy kivételes, Londonban élőnyelvtanárral

Martin idegennyelv-oktató Londonból, aki szeret tanítani és korrepetálni. Folyékonyan beszél angolul, lengyelül, hindiül és finnül, és értékeli a szabad választást.

-Meséljegy kicsit magadról!

- Nyelvtanár vagyok és egyben fordító is. Angol-magyar családba születtem, és édesapám munkája miatt Indiában, Lengyelországban és Finnországban gyerekként éveket töltöttem. Ma Londonban élek, és rengeteg magyar ismerősöm, családtagom van, akikkel tartom a kapcsolatot.

Más, a blogban már olvasott szakemberekkel ellentétben én nem váltottam szakmát. A legtöbbet angol és lengyel nyelven dolgozom, de néha tanítok hindiül és finnül is.

- Miért választottad a szabadúszó munkaformát a szakmán belül? Ez egy kényelmesebb módja a pénzkeresésnek, vagy talán kedveled is ezt az életstílust?

- Persze, ez sokkal kényelmesebb számomra. Egymás után három másfél órás órát megtartani, az már fizikailag is nehéz, nemhogy agyilag. Szabadúszóként akár otthonról, Skype-on keresztül is meg tudom tartani az órát. Ülhetek rövidnadrágban, és közben kávézhatok vagy teázhatok. Az sem kevésbé fontos szempont, hogy otthoni körülmények között tudok dolgozni.

Ezen kívül a nyelviskolában tanító nyelvtanárok bérszintje nem emelkedik, ma is ugyanúgy 1800-2500 Ft/óra, mint évekkel ezelőtt. Függetlenül attól, hogy hány ember van a csoportban, 5 vagy 10, ugyanannyi a fizetés. Ha magánórákat adok, akkor tudok tárgyalni az árakról. Például, ha valahova kicsit messzebb megyek korrepetálni, akár 4000-5000 Ft-ot is elkérhetek egy óráért. Ez olyan, mint az Uber: bekapcsolod a navigátort, és saját magadnak dolgozol. A Qjob.hu valójában egy Uber a szabadúszók számára.

- Milyen feladatokat végzel a Qjob.hu-n keresztül?

- Az esetek 90 százalékát fordítások és magánórák teszik ki. Folyamatosan figyelem a telefonomon, milyen feladatok elérhetők, és amelyik megtetszik, arra válaszolok. 10 esetből általában egyszer választanak ki engem. A Qjob-on is nagyon nagy a konkurencia .Manapság semmi akadálya annak, hogy bármelyik tanár, akár vidékről is, órákat tartson, ahol az emberek sokkal alacsonyabb árakon dolgoznak, ugyanakkora szolgáltatás minősége semmivel sem rosszabb.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

- Mesélj kérlek a legérdekesebb feladatokról, kihívásokról!

- Pont nemrég egy ilyen feladat miatt utaztam Lengyelországba. Valójában spanyol fordító kellett volna, de megírtam, ha lengyelül beszélőkre is szükségük lesz, nyugodtan hívjanak. Ezután valóban kaptam egy hívást, megkértek, menjek ki Lengyelországba tolmácsolni egy megbeszélésen.

Egy másik alkalommal pedig egy indiai jógi előadását kellett szinkronban fordítani angolra. Éjszakai lecke volt, ezért nagyon álmos voltam, de annyira érdekes előadást tartott, talpon tudtam maradni. 60 éves korához képest nagyon hajlékony volt. Én magam biztos nem tudtam volna megismételni azokat a gyakorlatokat, amelyeket bemutatott.

Finnországban mindenki tegeződik, és ez néha nagyon kellemes!

- Ki és milyen oknál fogva tanulja a nyelveket?

- A lengyelt általában azért tanulják itt Londonban, hogy közelebb kerüljenek a gyökereikhez és állampolgárságot kapjanak, vagy azért, hogy kimenjenek oda tanulni. Lengyelországban a felsőoktatás a feleannyiba kerül, mint itt, angolul.

Ugyanez a helyzet az angollal, csak fordítva: azért szükséges, hogy Londonba menjenek lakni és dolgozni. A finn nyelvet legtöbbször azért tanulják, hogy kimenjenek oda vásárolni, ezért az elején elég az alap nyelvtudás, de utána már keveslik. Ha kint jártok Finnországban, akkor a következő mondatok segítségével tudtokismerkedni:

- Moi, nimenion Martin/ Mária / Jani, olenVenäjältä ja haluaisintutustuasinuun, mikänimesion? = Szia, a nevem Martin/ Mária / Jani. Magyarországról származom, és meg szeretnék ismerkedni veled. Mi a neved?

 

- Hogyan lehet a leggyorsabban megtanulni egy nyelvet, például a lengyelt?

- Úgy, mint az összes többit. Mindennap ki kell írni egy pár lapra 4-5 szót és a másik oldalára a fordítást, majd napi 3-4 szer hangosan elismételni. Már az elején könnyebb mondatokat is meg lehet így tanulni:

Jak masz na imię? = Mi a neved?

Mam na imię… = A nevem …

Jak leci? = Hogy vagy?

Fajnie! = Jól vagyok!

Cud- csoda

Nagyon hasznos tud lenni, ha néha filmet nézünk vagy könyvet olvasunk idegen nyelven. Ezek a módszerek nem olyan bonyolultak, mint az atomfizika, egyszerűen csak gyakrabban kell használnunk őket a mindennapi életünkben.

- Mit tartasz fontosnak az emberekben, és úgy általában az életben?

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

- Az emberekben: barátságosak-e, mennyire könnyű velük közös nevezőre jutni. Minél mozgékonyabbak, annál jobb. Utazzanak, tanuljanak, dolgozzanak külföldön, mivel ezekből nagyon sok tapasztalatot szereznek. A Qjob.hu-n dolgozva teljesen mindegy, hogy hol vagy, akkor is együtt tudsz működni másokkal, akár Londonból vagy Kínából is. Az szintén jó, ha az embereknek van választásuk, több lábon is tudnak állni.

- Mivel foglalkozol szabadidődben?

- Szeretek a természetben mozogni. Minden hétvégén igyekszem kimozdulni a városból vagy sétálni a parkban. Rádiót hallgatok, nagy rajongója vagyok a popzenének, és a mobil technológiáknak, ennek köszönhetően ismertem meg a Qjob-ot is.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Martin Korrepetálás és oktatás