Hogyan tehetnek szert jövedelemre a nyugdíjasok szabadúszóként?

Egy angoltanár, aki kimonót varr, egy nyugdíjas író és hűtőgépszerelő, aki mellékállásban az uszodára és a színházra valót keresi meg

Az alacsony nyugdíjak a fő oka annak, hogy az emberek nyugdíjba vonulásuk után is dolgoznak. A nyugdíj alig elég a megélhetésre, nem is beszélve a szórakozásról és az utazásokról, amelyeket a szomszédos országok nyugdíjasai megengedhetnek maguknak. 

Hozz letre egy feladatot! Legyel szakember

Azonban maga a nyugdíj melletti munkavégzés inkább pozitív jelenség. A dolgozó nyugdíjas a társadalom teljes jogú, hasznos tagjának érzi magát. A dolgozó emberek hosszabb ideig maradnak aktívak  

Csak pár példa:  Goethe 82 éves korában fejezte be a Faust írását, Edison 80 éves kora után még 40 új találmányt szabadalmaztatott, és Repin 86 éves korában készítette az utolsó remekműveit. 

A korrepetálás és oktatás területén végzett munka ráadásul hozzájárul a szellemi frissesség megőrzéséhez is. 

Megkérdeztük nyugdíjas korú szakembereinket, hogyan tesznek szert plusz jövedelemre szabadúszóként. 

- 1. Márton Géza, 65, író, fordító

Tanárképző főiskolai végzettséggel rendelkezem, de nem sokat dolgoztam a tanárként, mindig kerestem az új kihívásokat. Mielőtt Budapestre költöztem, Hévízen éltem és dolgoztam. Fizikoterápiával és masszázzsal foglalkoztam. 

Budapesten mindenféle munkát kipróbáltam: dolgoztam vízvezeték-szerelőnek, tudósítóként, később magazinszerkesztőként, diszpécserként, beszerzőként, sőt még taxisofőrként is. Magyar nyelven és angol nyelven helyesen írok és beszélek. Nagyon jól ismerem a német nyelvet is. 

Az iskolában és az egyetemen tanultam idegen nyelvet, és egy ideig Ausztriában éltem és dolgoztam. 

A Qjob.hu-n különféle feladatokat végzek: angol-magyar fordítói feladatokat is vállalok, cikkeket és esszéket írok magyar és angol nyelven egyaránt, interjúk átírásával foglalkozom, és közben tőlem idősebb embereknek is segítek. 

Márton Géza tanácsa a fordítóknak és az íróknak 

Ne fordítsanak műszaki szövegeket! Ha az ember hosszú ideig nem talál munkát, akkor könnyen elvállalja akár egy kombájn használati utasításának fordítását is. Ám ha valaki konyhanyelvi szinten ismeri a nyelvet, akkor jobb, ha nem vállal ilyen feladatokat: egy műszaki dokumentáció lefordítása ötször több időt vesz igénybe, mint egy irodalmi szöveg lefordítása. És az ügyfelek csak az eredményért fizetnek. Ráadásul Magyarországon szakszövegfordítást csak szakfordítói vizsgával rendelkezők végezhetnek. 

Legyenek szemfülesek a feladatok elvállalásásnál! Mielőtt átírnák, ellenőrizék a hangfelvételek minőségét! Az ügyfelek néha ravaszak, és nem teszik lehetővé az átírandó felvétel meghallgatását. Ez rossz jel. Valószínű, hogy az interjú szereplői halkan beszélnek, és minden háttérzaj hallatszik. Ha valaki elvállal egy ilyen megrendelést, azzal azt kockáztatja, hogy hiányos lesz az átirat, és fizetés nélkül maradhat. 

- 2. Kovács Margit, 69, varrónő 

Olasz-magyar fordító és nyelvtanár vagyok. 2009-ben kellemetlen esemény történt az életemben, amelynek eredményeként elveszítettem a munkámat. Úgy döntöttem, hogy a korrepetálás mellett varrónői munkával egészítem ki a jövedelmemet, emlékezve arra, hogy 40 évvel ezelőtt megtanultam színházi jelmezeket és ruhamodelleket varrni. 

Mielőtt elvállaltam az első feladatokat, gyakoroltam otthon: varrtam egy-két dolgot magamnak és az unokáimnak. Első megrendelésként egyszerű feladatokat választottam, pl. függönyfelvarrást vagy cipzárjavítást. Most empire stílusú báli ruhákat és valódi japán selyemből készült kimonókat varrok. Rendkívül élvezem, a legjobb talán ebben, hogy kiélhetem a kreativitásomat, és ez sokat segít, hogy szellemileg friss maradjak! 

Kovács Margit tanácsa varrónőknek 

Vállalják el a függönyszegésre vonatkozó egyszeri megrendeléseket is! A függönyszegésre vonatkozó magánmegrendelés mögött gyakran egy butik, méteráru bolt rejtőzik, aminek sokba kerül egy állandó munkatárs alkalmazása. Ha elégedett lesz a munkájukkal, akkor nem maradnak megrendelés nélkül. 

- 3. Balogh József, 67, futár

Nyolc éve vezetem a saját futárszolgálatomat. Időnként autóval szállítom a csomagokat, de inkább a tömegközlekedést használom. Igyekszem naponta kettőnél több megrendelést nem elvállalni, hogy ne terheljem túl magam. Dokumentumokat, virágot, süteményt, különféle nem nehéz árut szállítok az ügyfeleknek. A kapcsolattartás legjobb módja számomra a WhatsApp vagy a Viber, amit nagyon könnyű volt megtanulnom használni, az unokám sokat segített benne. 

Balogh József tanácsa futároknak 

Személy szerint én nem szállítok nehéz terheket. Számomra a kényelmes súly legfeljebb három kilogramm. Kb. ennyi a súlya egy tejet, egy kiló burgonyát, és édességeket tartalmazó csomagnak. 

- 4. Bálint Tivadar, 70, mechanikai műszerész

Szinte minden, a háztartásban fellelhető eszközt meg tudok javítani: lemezjátszókat, konyhai robotgépeket, mosógépeket, porszívókat, fagyasztókat és hűtőket. Most csak hűtőszekrények és fagyasztók javítását vállaloml, mert számomra ez a legkönnyebb, legegyszerűbb módja, hogy plusz jövedelemre tegyek szert:Rendelkezem az összes szükséges szerszámmal, , nem kell pénzt költenem újakra. Tudom, hogy leggyakrabban mi szokott elromlani egy hűtőszekrényben vagy egy fagyasztóban, ezért ezeket az alkatrészeket vagy eszközöket (pl. fagyasztó spray) mindig magammal viszem, amikor kiszállok egy megrendelőhöz. 

Csak akkor vállalok el feladatot, , ha van kedvem dolgozni. Ahhoz, hogy legyen elég pénzem uszodára és színházra, elég, ha havonta három-négy hűtőt vagy fagyasztót megjavítok. 

Bálint Tivadar tanácsa műszerészeknek 

Soha ne próbáljanak botmixert javítani! Az ügyfelek nem értik a botmixer szerkezetét, ezért nem fogják elhinni, hogy a botmixer nem javítható. Ennek eredményeként nem fogják kifizetni a kiszállási díjat. A jogosság bizonyítása sok energiát emészt fel, és érzelmileg nagyon megterhelő. Jobb, ha lemondanak arról az elméleti 3000 Ft-ról, és megőrzik jókedvüket. 

- 5. Pethes Károly, 66, művezető 

Több mint 10 éve foglalkozom apartmanok és irodák felújításával, szeretem a munkámat. Először segédmunkásként dolgoztam egy építkezésen. Hat év alatt jutottam el a művezetőségig. Most már saját építőbrigádom van. Felújítási és javítási feladatokat végzünk, úgymint lakásfelújítás, fürdőszoba-felújítás, otthoni javítás stb. 

Pethes Károly tanácsa az építőknek 

Az építkezésen fontos a tapasztalat. Az elmélet és a gyakorlat hiánya mindig befolyásolja a javítások minőségét. Ha úgy döntenek, hogy ezzel az üzlettel foglalkoznak, akkor először segédmunkásként kezdjenek el dolgozni. Egy építkezésen gyorsan meg lehet tanulni a festő, kőműves stb. szakma alapjait. Miután kellő jártasságra tettek szert az építőipari munkák terén, saját építőbrigádot vezethetnek. De tartsák észben, hogy segédmunkásként dolgozni nem könnyű feladat, folyamatosan nagy terheket kell cipelni, és lemoshatatlannak tűnő foltokat kell lemosniuk a különböző felületekről. 

Csak a legérdekesebb történeteket tettük közzé. Ezen kívül beszélgettünk még olyan nyugdíjasokkal, akik gyerekekre vigyáznak, háziállatok gondozását vállalják, lakásokat és irodákat takarítanak, bevándorlási és adóügyi dokumentumokat szerkesztenek, árukat fényképeznek egy online áruház számára, vagy az oktatás vagy korrepetálás területén dolgoznak. 

Ezek a történetek azt mutatják, hogy a nyugdíjasoknak már nem kell otthon ülniük. Ha van elég erő és akarat, bármilyen korban lehet valakiből szabadúszó.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Márton Korrepetálás és oktatás