Mennyibe kerül a falak vakolása?

10 nm bevakolása átlagban 12.000-40.000 Ft-ba kerül. Ugyanez akár 65.000 Ft-ot is lehet. A pontos részleteket megtudhatod az alábbi cikkből!

1. Vakolás átlagárak 2023-ban

1 nm-nyi felület levakolása átlagosan 2.400-5.000 Ft-ba kerül. A könnyen hozzáférhető, előkészületeket kevésbé vagy egyáltalán nem igénylő felületek az alacsonyabb tartományba esnek. A felület dekoratív célú, illetve újravakolása, valamint a nehezen hozzáférhető területek befedése költségesebb.

Vakolás ár statisztikák

Falak vakolására van szükséged? 

Írásban vagy telefonon. Találj szakembert a Qjob-on!

Vakolás 1500 Ft-tól!

Tartalomjegyzék

1. Vakolás átlagárak
2. Vakolás négyzetméterár
3. Falvakolás árak
4. Mennyezetvakolás árak
5. Simítóvakolás árak
6. Helyiség vakolásának ára
7. Gépi vakolás árak
8. Vakolatjavítás árak
9. Vakolat árak
10. Vakolás vagy gipszkarton (szárazvakolás)?
11. Vakolás házilag vagy szakemberrel?
12. Gyakran ismételt kérdések

Vakolás költségei 

Országos átlag

2.800 Ft/nm

Átlagár

2.200-4.000 Ft/nm

Minimum ár

1.200 Ft/nm

Maximum ár

6.500 Ft/nm

2. Vakolás négyzetméterár 

Az ingatlanok tulajdonosai általában 2.000 és 6.500 Ft közötti összeget fizetnek ki négyzetméterenként a vakolásra. Ha újravakolásról van szó, az ár legalább 2.400 Ft/nm. 

Vakolás árak

Vakolatjavítás négyzetméterár

A vakolatjavítás ára 1.000 Ft/nm és 3.000 Ft/nm között bárhova eshet. Bár ez utóbbi kicsit soknak tűnhet, hozzá kell tenni, hogy a legtöbb ilyen jellegű javítás az 1nm-t sem éri el. Vannak szakemberek, akik a feladat jellege alapján határozzák meg az árakat, pl. a kezelendő repedések darabszáma alapján.

3. Falvakolás árak

A falak vakolásának ára 2.200 és 6.500 Ft/nm között mozog. Amennyiben nagyon magasak, további maximum 10.000 Ft/nap költséggel érdemes számolni az állványozás miatt.

Férfi vakolja a falat

Burkoló szakember vakolja a falat

A vakoló szakember először egy alapozóréteget visz fel nagyjából 2mm vastagságban. A fő cél a munka ezen szakaszában egy sima, egyenletes felület elérése. Az első réteget egy tiszta kőműveskanállal hordja fel. A második réteg vastagága nagyjából fele az elsőének, és a felvitele közben törekszik a lyukak minél pontosabb befedésére.

Ezután a szakember hagyja kicsit megszáradni a felületet. Amikor még nem teljesen szilárd a vakolat, elsimítja azt, és megszünteti az esetleg egyenetlenségeket, légbuborékokat, lyukakat. A kanál erőteljes nyomása által ideális felület alakítható ki a befejező réteg számára. 

Bár ez nem tűnik túl bonyolultnak, a folyamat során számos nehézség merülhet fel. Az egyenetlen fal vakolása, valamint a sarkok és egyéb kihívást jelentő tényezők extra szakértelmet igényelnek. A sarkoknál egy fémdarab, vagyis sarokvédő felszerelése által érik el a felület egyenességét. Ezt az eszközt odaszögelik, majd vezetősávként használják az anyag felvitele során. Görbe fal esetén hajlítható gipszkartont használnak, amelynek ára 2.000 Ft/nm.

Ennek a lapjai 6.5 cm vastagok és könnyen hajlíthatóak. Ezek a speciális területek több idő, illetve anyag ráfordítását igénylik a felület bonyolultságától függően. 

Otthonod teljes falvakolására van szükséged?

A Qjob vakoló szakemberei gyorsan adnak ingyenes árajánlatot rá!

INGYENES ajánlatkérés

Típus szerint az alábbi falvakolás árakkal számolhatunk

Tégla

1.200 Ft/nm-től

Beton gúzolással

1.500 Ft/nm-től

Vályogfal vakolása/vályogház vakolása

1.600 Ft/nm-től

4. Mennyezetvakolás árak

A plafon vakolása legalább 2.200 Ft/nm. Az árak drámaian megnőnek dekorációs célú vakolat felvitele vagy nem szabványos (vagyis nem lapos) mennyezet esetén, illetve ha a plafon javításra szorul. Egy levakolt mennyezet javításánál a vakolat leverése 950 Ft/nm-nél kezdődik, rabichálót itt 800 Ft/nm áron helyez el a szakember. 

Mennyezet vakolása szükséges?

Részletezz a szükséges munkát, kapj árajánlatokat, és találj a neked megfelelő szakembert!

Találj szakembert most!

A mennyezet vakolása nem egyszerű feladat, így a szakembernek megfelelő eszközökre és szaktudásra lesz szüksége hozzá! Kőműveskanál segítségével a szélektől távol egy sima, erőteljes mozdulattal viszi fel az anyagot. Egyszerre kis területen és gyorsan kell dolgoznia. A felvitel során az is fontos, hogy az anyag ne csöpögjön le a kanálról. A vakolatot elteríti a szélek felé, ügyelve arra, hogy az nehogy egy helyen tornyosuljon fel.

Ezek után a kanállal elsimítja és elegyengeti a felületet a második réteg felvitele előtt. Miközben szilárdul a vakolat, víz hozzáadásával elvégzi a végső simításokat. A mennyezetvakolás végső ára függ a plafon magasságától, valamint a kért minta/befejező réteg jellegétől. 

Mennyezet vakolása

Mennyezet vakolásnak a folyamata

5. Simítóvakolás árak

Egy fal simítóvakolása 2.500 és 4.000 Ft/nm közé tehető, hacsak nem gipszkartonról van szó. A gipszkarton felületét ugyanis kémiai anyagokkal kezelik, hogy rá tudjon tapadni a vakolat. A simítóvakolás célja az egyenletes felület kialakítása. A falak simítóvakolása sokkal kevésbé költséges és időigényes, mintha újragipszkartonoznánk azokat.

6. Helyiség vakolásának ára

Egy 5X5 m-es, 2,7 m belmagasságú helyiség vakolásának ára, amennyiben a plafont nem számítjuk bele, 65.000 és 325.000 Ft közé esik. Amennyiben a mennyezetet is belevesszük, 95.000-475.000 Ft-tal kalkulálhatunk. A belső vakolás pontos áraiért javasoljuk, hogy kérj ajánlatot egy szakembertől!

Burkolót keresek!

7. Gépi vakolás árak

A modern technológiának köszönhetően az építőipari munkák elvégzése is egyre könnyebben és hatékonyabban megy. Jó példa erre a gépi vakolás elterjedése. A művelethez használt eszköz ugyanis amellett, hogy megfelelő minőségben keveri ki az anyagot, segít annak egyenletes és gyors felvitelében is, így számos előnye van a kézi vakolással szemben. A gépi vakolás ára 3.000-6.500Ft/nm az anyag típusa és esetlegesen szükséges egyéb munkálatok tükrében.

Extrémen gyorsan szeretnél elvégeztetni vakolást a lakásodban?

Gépi vakolás a tökéletes megoldás erre!

Gépi vakolást kérek

Falak gépi vakolása

Gépi vakolás - gyors megoldás

Bár a gépi vakolásnak szinte csak előnyei vannak, alkalmazása kb. 50 nm feletti terület esetén éri meg igazán. Ez alatt továbbra is a kézi vakolás alkalmazása javasolt. Egy nap alatt ugyanakkor 80-130 nm is elkészülhet ily módon. Falfűtés esetén azonban mindenképp gépi vakolást kell alkalmazni. 

8. Vakolatjavítás árak

A régi vakolat leverése szükség esetén 2.000 Ft/nm-től indul. A levert csempe helyén a vakolat javítása 3.000 Ft/nm 1 cm-es rétegben. A horonyvakolás ára 2-5 cm-ig 700 Ft-1.500Ft/m.

9. Vakolat árak 

A vakolóanyag önmagában viszonylag olcsó. Kiszerelés, típus, és dizájn függvényében egy zsák (40 kg) 1.500-20.000 Ft-ba kerül. 40kg mészkő vakolóanyag ára 1.500-2.500 Ft, míg 40 kg-nyi zsákos vakolóhabarcs gipszvakolat készítéséhez (vízzel kell felönteni) 4.000-5.000 Ft. Bizonyos luxus kategóriás termékek költsége ugyanakkor a 30.000 Ft-ot is elérheti 25kg-onként.

Vakolat árak, legolcsóbbtól legdrágábbig

Baumit vakolóanyag árak

Baumit zsákos vakolóanyagot típustól függően az alábbi árakon vásárolhatunk 40 kg-os kiszerelésben:

Vakolat típusa

Ár (Ft/40kg)

Alapozó, előfröcsköléshez szükséges anyag

2.500-6.000

Gipszvakolat

4.000-5.000

Mészvakolat/mészhabarcs vakolat/cement tartalmú mészvakolat

1.500-2.500

Felújító vakolat

4.500-6.000

Nemesvakolat

12.000-20.000

10. Vakolás vagy gipszkarton (szárazvakolás)?

A belső falak gipszkartonnal történő lefedése 1.500-5.000 Ft/nm, miközben a vakolás négyzetméterára 1.200 és 6.500 Ft közé tehető. A vakolás egyes esetekben többe kerül, mivel időigényesebb, mint a gipszkarton felszerelése, és nagyobb szaktudást is igényel. 

Az új házak építésénél a gipszkartont preferálják az építők, mivel gyorsabb és könnyebb a felszerelése. Mivel a vakolás munkaigényesebb és speciális technika kell hozzá, egy hozzáértő vakoló megbízása többe kerülhet. A vakolat esztétikai szempontból is jobban fel tudja dobni a felületet, mivel nemesvakolatból különböző textúrájú fedőrétegeket alakíthatunk ki. Gipszkarton esetén nem adott ez a lehetőség.

Mindkét anyag jól szigetel a hideg és meleg ellen, főleg mivel gipszkartonból már eltérő vastagságú lapok érhetőek el.  A régebben vakolt ingatlanok hőszigetelése nem biztos, hogy napjainkban is megfelelőnek számít. Ezek utólagos szigetelése, felújítása nem egyszerű feladat. Mindkét anyag alkalmazásával tartós, időtálló eredményt érhetünk el. 

11. Vakolás házilag vagy szakemberrel?

A vakolóhabarcs a legtöbb ember számára nem olyan anyag, amelynek a használatához hozzá van szokva. Egy inkompetens próbálkozás által a falunk épségét is kockára tesszük.

Ha nem sikerül, még több is lehet a kiadásunk a végén a felület javítása vagy újraburkolása miatt. Akkor is, ha a legnagyobb probléma „csupán” az anyag egyenetlen felhordása, az ingatlan értékére ez sincs jó hatással.

A vakoló szakemberek gyakran a projekt volumene alapján adnak árajánlatot 1.200 és 6.500 Ft/nm között az alap munkálatokra (a magas falak, dizájnosabb anyag választása, vagy a felület újravakolása növelhetik a kiadásokat). Azoknál a vállalkozóknál, akik óradíjat számítanak fel, legalább 1.500-2.000 Ft/óra munkadíjjal számolhatunk. 

Ne kísérletezz a vakolással, inkább bízz meg ezzel a feladattal a szakembert! Gyorsabb, hatékonyabb lesz és az idődet is spórolsz vele!

Megbízok egy szakembert!

12. Gyakran ismételt kérdések

Hogyan kell felvinni a vakolóanyagot?

A vakolat felvitele előtt a szakemberek előfröcskölik a munkafelületet, majd vízzel keverik a szárazanyagot. Bevizezik az eszközöket is, hogy a massza ne tapadjon rájuk, majd elkezdik felvinni azt a falra. Ezek után a kőműves elsimítja az első réteget, mielőtt felviszi a másodikat, amely vékonyabb. Ezután addig folytatja a simítást, míg egyenletes nem lesz.

Mikor van szükség vakolásra?

A vakolás akkor ajánlott, ha a meglévő falak javításra szorulnak, vagy ha minőségi alternatívát keresünk a gipszkarton helyett. 

Régi vakolatra fel lehet vinni az újat?

A régi vakolatra fel lehet kenni újabbat, vagy nemesvakolatot, feltéve, hogy a meglévő réteg jó állapotban van. Ezzel leginkább kisebb repedések vagy apróbb szükséges javítások esetén érdemes próbálkozni. 

Mennyit lehet keresni a vakolással?

Hazánkban a kőművesek átlagos havi bruttó átlagfizetése 225.000-525.000 Ft. A tapasztaltabb egyéni vállalkozók, akiket összetettebb, dekoratívabb burkolatok készítésével bíznak meg, ennél is többet visznek haza.  

Festett falat lehet vakolni?

Ha a festés jó állapotú, és nem málik, buborékosodik, vagy vizesedik, lehet rá vakolni.

Mennyibe kerül egy fal vakolása?

Egy fal vakolása 1.200 Ft/nm-től indul. A drágább típusú és nem egyenes falak vakolása ugyanakkor akár 6.500 Ft-ba is kerülhet négyzetméterenként.

Mennyibe kerül a mennyezet vakolása?

A mennyezet vakolása legalább 2.200 Ft/nm, tehát valamivel többe kerül, mint a fal vakolása. A konkrét ár ugyanakkor a helyiség méretétől és magasságától függ. 

A vakolat megreped az idő múlásával?

A vakolatban a hajszálrepedések megjelenése normális. Akkor kell elkezdeni aggódni, ha több nagyobb repedés jelenik meg, vagy a felület elszíneződik, felhólyagosodik, felpuffad, illetve repedések egész hálója kezd el irányba haladni, mivel ez azt jelentheti, hogy a vakolat elkezdett málni. 

Hogyan kezeljük a penészt a vakolaton?

A vakolt falon levő penészt először ammóniamentes szappannal és vízzel kezeljük, majd 2,5dl fehérítőt adjunk hozzá 3,8 l vízhez, és ezt használjuk!

Mennyibe kerül a nemesvakolat felvitele? 

A nemesvakolat felvitelének ára az anyagdíj miatt valamivel magasabb lehet az átlagárnál.  

Mik a vakolás hátrányai?

A falak és a mennyezet vakolásának hátránya a munkába fektetendő idő és kiadások mértéke, valamint az, hogy szó szerint piszkos munkát kell végezni. Ráadásul a vakolat gyakran blokkolja a Wi-fi jeleket, valamint a képek és egyéb dekorelemek felrakása is nehezebb lehet a fafelület keménysége miatt. 

Drága a vakolás?

A vakolás és a gipszkartonozás ára hasonló. Míg az előbb átlagára 2.000-6.000 Ft/nm, az utóbbié 1.500-5.000 Ft/nm.


A Qjob-ot hónapról hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megbizonyosodhatsz arról, hogy olyan szakemberrel van dolgod, aki tényleg ért a dolgához. Megnézheted az ajánlásait, referencia munkáit vagy éppen a készségeiről, tudásáról tájékozódhatsz a felületünkön!

Létrehozok egy feladatot!  Szakemberként regisztrálok!

SándorSándor tudja, mennyibe kerül a falak vakolása