Article Image

Mennyibe kerül a falak vakolása?

10 nm bevakolása átlagban 12.000-40.000 Ft-ba kerül. Ugyanez akár 65.000 Ft-ot is lehet. A pontos részleteket megtudhatod az alábbi cikkből!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Vakolás átlagárak 2024-ben

1 nm-nyi felület levakolása átlagosan 2.400-5.000 Ft-ba kerül. A könnyen hozzáférhető, előkészületeket kevésbé vagy egyáltalán nem igénylő felületek az alacsonyabb tartományba esnek. A felület dekoratív célú, illetve újravakolása, valamint a nehezen hozzáférhető területek befedése költségesebb.

Vakolás ár statisztikák

Falak vakolására van szükséged? 

Írásban vagy telefonon. Találj szakembert a Qjob-on!

Vakolás 1500 Ft-tól!

Tartalomjegyzék

Vakolás költségei 

Országos átlag

2.800 Ft/nm

Átlagár

2.200-4.000 Ft/nm

Minimum ár

1.200 Ft/nm

Maximum ár

6.500 Ft/nm

Vakolás négyzetméterár 

Az ingatlanok tulajdonosai általában 2.000 és 6.500 Ft közötti összeget fizetnek ki négyzetméterenként a vakolásra. Ha újravakolásról van szó, az ár legalább 2.400 Ft/nm. 

Vakolás árak

Vakolatjavítás négyzetméterár

A vakolatjavítás ára 1.000 Ft/nm és 3.000 Ft/nm között bárhova eshet. Bár ez utóbbi kicsit soknak tűnhet, hozzá kell tenni, hogy a legtöbb ilyen jellegű javítás az 1nm-t sem éri el. Vannak szakemberek, akik a feladat jellege alapján határozzák meg az árakat, pl. a kezelendő repedések darabszáma alapján.

Falvakolás árak

A falak vakolásának ára 2.200 és 6.500 Ft/nm között mozog. Amennyiben nagyon magasak, további maximum 10.000 Ft/nap költséggel érdemes számolni az állványozás miatt.

Férfi vakolja a falat

Burkoló szakember vakolja a falat

A vakoló szakember először egy alapozóréteget visz fel nagyjából 2mm vastagságban. A fő cél a munka ezen szakaszában egy sima, egyenletes felület elérése. Az első réteget egy tiszta kőműveskanállal hordja fel. A második réteg vastagága nagyjából fele az elsőének, és a felvitele közben törekszik a lyukak minél pontosabb befedésére.

Ezután a szakember hagyja kicsit megszáradni a felületet. Amikor még nem teljesen szilárd a vakolat, elsimítja azt, és megszünteti az esetleg egyenetlenségeket, légbuborékokat, lyukakat. A kanál erőteljes nyomása által ideális felület alakítható ki a befejező réteg számára. 

Bár ez nem tűnik túl bonyolultnak, a folyamat során számos nehézség merülhet fel. Az egyenetlen fal vakolása, valamint a sarkok és egyéb kihívást jelentő tényezők extra szakértelmet igényelnek. A sarkoknál egy fémdarab, vagyis sarokvédő felszerelése által érik el a felület egyenességét. Ezt az eszközt odaszögelik, majd vezetősávként használják az anyag felvitele során. Görbe fal esetén hajlítható gipszkartont használnak, amelynek ára 2.000 Ft/nm.

Ennek a lapjai 6.5 cm vastagok és könnyen hajlíthatóak. Ezek a speciális területek több idő, illetve anyag ráfordítását igénylik a felület bonyolultságától függően. 

Otthonod teljes falvakolására van szükséged?

A Qjob vakoló szakemberei gyorsan adnak ingyenes árajánlatot rá!

INGYENES ajánlatkérés

Típus szerint az alábbi falvakolás árakkal számolhatunk

Tégla

1.200 Ft/nm-től

Beton gúzolással

1.500 Ft/nm-től

Vályogfal vakolása/vályogház vakolása

1.600 Ft/nm-től

Mennyezetvakolás árak

A plafon vakolása legalább 2.200 Ft/nm. Az árak drámaian megnőnek dekorációs célú vakolat felvitele vagy nem szabványos (vagyis nem lapos) mennyezet esetén, illetve ha a plafon javításra szorul. Egy levakolt mennyezet javításánál a vakolat leverése 950 Ft/nm-nél kezdődik, rabichálót itt 800 Ft/nm áron helyez el a szakember. 

Mennyezet vakolása szükséges?

Részletezz a szükséges munkát, kapj árajánlatokat, és találj a neked megfelelő szakembert!

Találj szakembert most!

A mennyezet vakolása nem egyszerű feladat, így a szakembernek megfelelő eszközökre és szaktudásra lesz szüksége hozzá! Kőműveskanál segítségével a szélektől távol egy sima, erőteljes mozdulattal viszi fel az anyagot. Egyszerre kis területen és gyorsan kell dolgoznia. A felvitel során az is fontos, hogy az anyag ne csöpögjön le a kanálról. A vakolatot elteríti a szélek felé, ügyelve arra, hogy az nehogy egy helyen tornyosuljon fel.

Ezek után a kanállal elsimítja és elegyengeti a felületet a második réteg felvitele előtt. Miközben szilárdul a vakolat, víz hozzáadásával elvégzi a végső simításokat. A mennyezetvakolás végső ára függ a plafon magasságától, valamint a kért minta/befejező réteg jellegétől. 

Mennyezet vakolása

Mennyezet vakolásnak a folyamata

Simítóvakolás árak

Egy fal simítóvakolása 2.500 és 4.000 Ft/nm közé tehető, hacsak nem gipszkartonról van szó. A gipszkarton felületét ugyanis kémiai anyagokkal kezelik, hogy rá tudjon tapadni a vakolat. A simítóvakolás célja az egyenletes felület kialakítása. A falak simítóvakolása sokkal kevésbé költséges és időigényes, mintha újragipszkartonoznánk azokat.

Helyiség vakolásának ára

Egy 5X5 m-es, 2,7 m belmagasságú helyiség vakolásának ára, amennyiben a plafont nem számítjuk bele, 65.000 és 325.000 Ft közé esik. Amennyiben a mennyezetet is belevesszük, 95.000-475.000 Ft-tal kalkulálhatunk. A belső vakolás pontos áraiért javasoljuk, hogy kérj ajánlatot egy szakembertől!

Burkolót keresek!

Gépi vakolás árak

A modern technológiának köszönhetően az építőipari munkák elvégzése is egyre könnyebben és hatékonyabban megy. Jó példa erre a gépi vakolás elterjedése. A művelethez használt eszköz ugyanis amellett, hogy megfelelő minőségben keveri ki az anyagot, segít annak egyenletes és gyors felvitelében is, így számos előnye van a kézi vakolással szemben. A gépi vakolás ára 3.000-6.500Ft/nm az anyag típusa és esetlegesen szükséges egyéb munkálatok tükrében.

Extrémen gyorsan szeretnél elvégeztetni vakolást a lakásodban?

Gépi vakolás a tökéletes megoldás erre!

Gépi vakolást kérek

Falak gépi vakolása

Gépi vakolás - gyors megoldás

Bár a gépi vakolásnak szinte csak előnyei vannak, alkalmazása kb. 50 nm feletti terület esetén éri meg igazán. Ez alatt továbbra is a kézi vakolás alkalmazása javasolt. Egy nap alatt ugyanakkor 80-130 nm is elkészülhet ily módon. Falfűtés esetén azonban mindenképp gépi vakolást kell alkalmazni. 

Vakolatjavítás árak

A régi vakolat leverése szükség esetén 2.000 Ft/nm-től indul. A levert csempe helyén a vakolat javítása 3.000 Ft/nm 1 cm-es rétegben. A horonyvakolás ára 2-5 cm-ig 700 Ft-1.500Ft/m.

Vakolat árak 

A vakolóanyag önmagában viszonylag olcsó. Kiszerelés, típus, és dizájn függvényében egy zsák (40 kg) 1.500-20.000 Ft-ba kerül. 40kg mészkő vakolóanyag ára 1.500-2.500 Ft, míg 40 kg-nyi zsákos vakolóhabarcs gipszvakolat készítéséhez (vízzel kell felönteni) 4.000-5.000 Ft. Bizonyos luxus kategóriás termékek költsége ugyanakkor a 30.000 Ft-ot is elérheti 25kg-onként.

Vakolat árak, legolcsóbbtól legdrágábbig

Baumit vakolóanyag árak

Baumit zsákos vakolóanyagot típustól függően az alábbi árakon vásárolhatunk 40 kg-os kiszerelésben:

Vakolat típusa

Ár (Ft/40kg)

Alapozó, előfröcsköléshez szükséges anyag

2.500-6.000

Gipszvakolat

4.000-5.000

Mészvakolat/mészhabarcs vakolat/cement tartalmú mészvakolat

1.500-2.500

Felújító vakolat

4.500-6.000

Nemesvakolat

12.000-20.000

Vakolás vagy gipszkarton (szárazvakolás)?

A belső falak gipszkartonnal történő lefedése 1.500-5.000 Ft/nm, miközben a vakolás négyzetméterára 1.200 és 6.500 Ft közé tehető. A vakolás egyes esetekben többe kerül, mivel időigényesebb, mint a gipszkarton felszerelése, és nagyobb szaktudást is igényel. 

Az új házak építésénél a gipszkartont preferálják az építők, mivel gyorsabb és könnyebb a felszerelése. Mivel a vakolás munkaigényesebb és speciális technika kell hozzá, egy hozzáértő vakoló megbízása többe kerülhet. A vakolat esztétikai szempontból is jobban fel tudja dobni a felületet, mivel nemesvakolatból különböző textúrájú fedőrétegeket alakíthatunk ki. Gipszkarton esetén nem adott ez a lehetőség.

Mindkét anyag jól szigetel a hideg és meleg ellen, főleg mivel gipszkartonból már eltérő vastagságú lapok érhetőek el.  A régebben vakolt ingatlanok hőszigetelése nem biztos, hogy napjainkban is megfelelőnek számít. Ezek utólagos szigetelése, felújítása nem egyszerű feladat. Mindkét anyag alkalmazásával tartós, időtálló eredményt érhetünk el. 

Vakolás házilag vagy szakemberrel?

A vakolóhabarcs a legtöbb ember számára nem olyan anyag, amelynek a használatához hozzá van szokva. Egy inkompetens próbálkozás által a falunk épségét is kockára tesszük.

Ha nem sikerül, még több is lehet a kiadásunk a végén a felület javítása vagy újraburkolása miatt. Akkor is, ha a legnagyobb probléma „csupán” az anyag egyenetlen felhordása, az ingatlan értékére ez sincs jó hatással.

A vakoló szakemberek gyakran a projekt volumene alapján adnak árajánlatot 1.200 és 6.500 Ft/nm között az alap munkálatokra (a magas falak, dizájnosabb anyag választása, vagy a felület újravakolása növelhetik a kiadásokat). Azoknál a vállalkozóknál, akik óradíjat számítanak fel, legalább 1.500-2.000 Ft/óra munkadíjjal számolhatunk. 

Ne kísérletezz a vakolással, inkább bízz meg ezzel a feladattal a szakembert! Gyorsabb, hatékonyabb lesz és az idődet is spórolsz vele!

Megbízok egy szakembert!

Gyakran Ismételt kérdések

Hogyan kell felvinni a vakolóanyagot?

A vakolat felvitele előtt a szakemberek előfröcskölik a munkafelületet, majd vízzel keverik a szárazanyagot. Bevizezik az eszközöket is, hogy a massza ne tapadjon rájuk, majd elkezdik felvinni azt a falra. Ezek után a kőműves elsimítja az első réteget, mielőtt felviszi a másodikat, amely vékonyabb. Ezután addig folytatja a simítást, míg egyenletes nem lesz.

Mikor van szükség vakolásra?

A vakolás akkor ajánlott, ha a meglévő falak javításra szorulnak, vagy ha minőségi alternatívát keresünk a gipszkarton helyett. 

Régi vakolatra fel lehet vinni az újat?

A régi vakolatra fel lehet kenni újabbat, vagy nemesvakolatot, feltéve, hogy a meglévő réteg jó állapotban van. Ezzel leginkább kisebb repedések vagy apróbb szükséges javítások esetén érdemes próbálkozni. 

Mennyit lehet keresni a vakolással?

Hazánkban a kőművesek átlagos havi bruttó átlagfizetése 225.000-525.000 Ft. A tapasztaltabb egyéni vállalkozók, akiket összetettebb, dekoratívabb burkolatok készítésével bíznak meg, ennél is többet visznek haza.  

Festett falat lehet vakolni?

Ha a festés jó állapotú, és nem málik, buborékosodik, vagy vizesedik, lehet rá vakolni.

Mennyibe kerül egy fal vakolása?

Egy fal vakolása 1.200 Ft/nm-től indul. A drágább típusú és nem egyenes falak vakolása ugyanakkor akár 6.500 Ft-ba is kerülhet négyzetméterenként.

Mennyibe kerül a mennyezet vakolása?

A mennyezet vakolása legalább 2.200 Ft/nm, tehát valamivel többe kerül, mint a fal vakolása. A konkrét ár ugyanakkor a helyiség méretétől és magasságától függ. 

A vakolat megreped az idő múlásával?

A vakolatban a hajszálrepedések megjelenése normális. Akkor kell elkezdeni aggódni, ha több nagyobb repedés jelenik meg, vagy a felület elszíneződik, felhólyagosodik, felpuffad, illetve repedések egész hálója kezd el irányba haladni, mivel ez azt jelentheti, hogy a vakolat elkezdett málni. 

Hogyan kezeljük a penészt a vakolaton?

A vakolt falon levő penészt először ammóniamentes szappannal és vízzel kezeljük, majd 2,5dl fehérítőt adjunk hozzá 3,8 l vízhez, és ezt használjuk!

Mennyibe kerül a nemesvakolat felvitele? 

A nemesvakolat felvitelének ára az anyagdíj miatt valamivel magasabb lehet az átlagárnál.  

Mik a vakolás hátrányai?

A falak és a mennyezet vakolásának hátránya a munkába fektetendő idő és kiadások mértéke, valamint az, hogy szó szerint piszkos munkát kell végezni. Ráadásul a vakolat gyakran blokkolja a Wi-fi jeleket, valamint a képek és egyéb dekorelemek felrakása is nehezebb lehet a fafelület keménysége miatt. 

Drága a vakolás?

A vakolás és a gipszkartonozás ára hasonló. Míg az előbb átlagára 2.000-6.000 Ft/nm, az utóbbié 1.500-5.000 Ft/nm.


A Qjob-ot hónapról hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megbizonyosodhatsz arról, hogy olyan szakemberrel van dolgod, aki tényleg ért a dolgához. Megnézheted az ajánlásait, referencia munkáit vagy éppen a készségeiről, tudásáról tájékozódhatsz a felületünkön!

Létrehozok egy feladatot!  Szakemberként regisztrálok!

Sándor, szerző
Vakolás szakértője
Sándor egy tapasztalt szakember a falak vakolásának területén, aki több mint 15 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. Széleskörű tudásával és szakértelmével Sándor a legkülönfélébb vakolási munkákat képes magas színvonalon elvégezni, legyen szó új építésű ingatlanokról vagy régi falak felújításáról.

Hagyj megjegyzést