Article Image

Mennyibe kerül a vezetékes víz bekötése?

Ismerje meg, milyen tényezők befolyásolják a vezetékes víz bekötésének költségeit otthonában.
Kérj ajánlatokat!
Vezetékes víz bekötésre keresel szakembert??Kérj ajánlatokat!

Gondolt már arra, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az otthonába zavartalanul érkezzen a tiszta víz? Az ingatlan elhelyezkedésétől kezdve a szükséges anyagok kiválasztásáig, és a munka összetettségéig minden apró részlet befolyásolja a végső költségeket. Tudta, hogy egy vidéki ház vízbekötése akár drágább is lehet, mint egy városi lakásé? És hogy milyen engedélyekre van szüksége, mielőtt még egy ásónyomot is ejtene a kertjében? 

Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetjük a vezetékes víz bekötésének folyamatán, kitérve a legfontosabb szempontokra és költségtényezőkre, hogy átfogó képet kapjon erről a létfontosságú projektről. 

Kérjen ingyenes ajánlatokat a munkára a helyi szakemberektől. 
 

Gyorsmenü

Mikor válik szükségessé a vezetékes víz bekötése?

Először is nézzük, milyen esetekben válik szükségessé a vezetékes víz bekötése. Vezetékes víz bekötésére számos esetben lehet szükség, többek között az alábbi helyzetekben:

Új építésű ingatlanok esetén

Amikor új ház vagy épület épül, szükséges a vezetékes víz rendszerének kialakítása és bekötése a helyi vízhálózatba. Ez biztosítja a megfelelő vízellátást az ingatlanban.

Felújítások során

Régi épületek felújításakor gyakran szükséges a meglévő vízvezeték-rendszer cseréje vagy korszerűsítése, hogy megfeleljen a modern szabványoknak és igényeknek.

Hálózatbővítés esetén

Ha egy már meglévő ingatlan vízellátását szeretnénk bővíteni (például új fürdőszoba vagy konyha kialakítása), szükséges lehet új vezetékek bekötése.

Vízminőség javítása céljából

Ha a régi csövek elavultak vagy káros anyagokat bocsátanak ki (például ólomcsövek), szükséges lehet a teljes vízvezeték-rendszer cseréje.

A vízminőség rontása miatt is lehet szükség a meglévő rendszer javítására, felújítására vagy akár átépítésére.

A vízminőség romlása szükségessé teheti a meglévő rendszer felújítását vagy átalakítását.

Meghibásodások javítása

Ha a meglévő vízvezeték-rendszer meghibásodik (például szivárgás, csőtörés), szükség lehet a vezetékek cseréjére és új bekötésére.

Vízhálózatra csatlakozás

Olyan területeken, ahol eddig nem volt vezetékes víz, és újonnan építik ki a vízhálózatot, szükség van az ingatlanok csatlakoztatására a központi hálózathoz.

Találj helyi vízszerelőt, aki segíthet a víz bekötésben!
 

Mit kell tudnunk, ha vezetékes víz bekötésre kerül sor?

A vezetékes víz bekötése több lépésből álló, alapos előkészületeket igénylő folyamat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy mire van szükség és milyen lépéseket kell követni.

Ingatlan elhelyezkedése

Első lépésként fontos meghatározni az ingatlan földrajzi elhelyezkedését. A közműhálózat kiépítettsége és az ingatlan távolsága a fővezetéktől nagyban befolyásolja a bekötés bonyolultságát és költségeit. Vidéki területeken, ahol ritkább a hálózat, hosszabb csővezetékekre lehet szükség, ami növeli a költségeket és a munka időtartamát is. Ezért érdemes először a helyi vízműveknél érdeklődni a lehetőségekről és a várható költségekről.

Engedélyek és műszaki tervek beszerzése

Mielőtt bármilyen munkálat megkezdődhetne, szükség van különböző engedélyek beszerzésére. Ezeket általában a helyi önkormányzattól és a vízművektől kell igényelni. Az engedélyekhez műszaki terveket is be kell nyújtani, amelyeket szakképzett mérnök készít el. A folyamat a következő lépésekből áll:

 1. Kapcsolatfelvétel a vízművekkel
 2. Műszaki tervek elkészítése
 3. Engedélyek benyújtása

Szükséges anyagok

A vezetékes víz bekötéséhez - azaz a tényleges munkálatokhoz - az engedélyek és tervek után szükség lesz különféle anyagokra. A legfontosabbak a csövek, amelyek lehetnek PVC, réz vagy más anyagokból. Emellett szükség van csatlakozókra, szelepekre és egyéb szerelvényekre, de ebben egy jó szakember segítségünkre lesz.

Anyagköltségek

Anyag típusa

Mennyiség (méter/db)

Átlagos ár (forint)

PVC cső

10 méter

5.000 – 7.000

Rézcső

10 méter

20.000 – 30.000

Szelepek

1 db

1.000 – 3.000

Csatlakozók

1 db

500 – 1.500

Vízóra

1 db

6.000 – 30.000

Tömítések

10 db

2.000 – 4.000

Szerszámok bérlése

1 nap

5.000 – 10.000

Szakemberek munkája

A bekötést csak szakképzett és tapasztalt szakemberek végezhetik. Az alábbi lépésekben történik a munka:

 • Felmérés és tervezés: A szakemberek helyszíni felmérést végeznek, és részletesen megtervezik a bekötést.
 • Árajánlat készítése: A felmérés alapján készítenek egy árajánlatot, amely tartalmazza a munkadíjat és az anyagköltségeket.
 • Bekötési munkák elvégzése: A csövek lefektetése, a szelepek és csatlakozók beszerelése, valamint a vízóra telepítése.
 • Csövek lefektetése és vízóra telepítése: A csövek lefektetése és a vízóra telepítése az utolsó lépések közé tartozik. Fontos, hogy a csövek megfelelő mélységben kerüljenek a földbe, hogy védve legyenek a fagytól és a sérülésektől. A vízóra telepítése során figyelni kell a pontos és biztonságos rögzítésre, valamint a helyes csatlakoztatásra a rendszerhez.

A vezetékes víz bekötése összetett feladat, amely alapos előkészületeket és gondos tervezést igényel. Ha minden lépést betartunk és megfelelő szakembereket választunk, biztosíthatjuk, hogy otthonunk vízellátása megbízható és biztonságos lesz.

Kérj egyszerre több vízszerelő ajánlatát a munkálatokra!

Vezetékes víz bekötés árak

A vezetékes víz bekötésének átlagos költsége Magyarországon 130.000 és 420.000 forint között mozog. Az ár számos tényezőtől függ, beleértve az ingatlan elhelyezkedését, a szükséges anyagokat, a munkálatok bonyolultságát és a szakemberek díjait, illetve a
csatorna típusát. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk azokat a főbb szempontokat, amelyek befolyásolják a bekötés árát.

Közműhálózat kiépítettsége

A közműhálózat kiépítettsége jelentős hatással van a bekötés költségeire. Olyan területeken, ahol a hálózat már jól kiépített, a bekötés egyszerűbb és olcsóbb lehet. Például városi környezetben, mint Budapest, a közművek kiépítettsége miatt a bekötési költségek általában alacsonyabbak. Vidéki területeken, ahol a hálózat kevésbé fejlett, a költségek magasabbak lehetnek, mivel hosszabb csővezetékekre és több munkára van szükség.

Munkadíjak és szakértői költségek

A szakértők és szakemberek munkadíjai szintén nagyban befolyásolják a végső költségeket. Egy tapasztalt vízvezeték-szerelő óradíja 5.000 és 15.000 forint között mozog. A teljes bekötés általában több napot vesz igénybe, ami jelentős munkadíjat eredményezhet. Fontos, hogy megbízható és tapasztalt szakembereket válasszunk, mert a rossz minőségű munka hosszú távon nagyobb költségeket okozhat. A helyszíni felmérés, a műszaki terv készítése és a csövek lefektetése a legfontosabb lépések. A munkadíjak területenként változhatnak, de az átlagos óradíjak segítenek a várható összköltség becslésében. 

Bekötésnek az átlagos munkadíja

Munkafolyamat

Időtartam (óra)

Átlagos ár (forint/óra)

Átlagos összköltség (forint)

Helyszíni felmérés

2

10.000

20.000

Műszaki terv készítése

változó

12.000

36.000

Csövek lefektetése

8

8.000

64.000

Szerelvények beszerelése

5

8.000

40.000

Vízóra telepítése

3

10.000

30.000

Ellenőrzés és tesztelés

2

8.000

16.000

*A fent említett árak csak tájékoztató jellegűek. Amennyiben pontos ár érdekel, akkor javasoljuk felkeresni egy konkrét szakembert. 

Vízóra beszerzése és telepítése

A vízóra beszerzése és telepítése a bekötés egyik fontos eleme. A vízóra ára 6.000 és 30. 000 forint között mozog, a telepítés pedig további 15.000 és 50.000 forint közötti költséget jelenthet. A pontos telepítés elengedhetetlen a pontos mérés és a vízdíjak helyes elszámolása érdekében.

Csövek és szerelvények

A csövek és szerelvények minősége és típusa jelentős hatással van a költségekre. A PVC csövek olcsóbbak, de kevésbé tartósak, míg a réz vagy rozsdamentes acél csövek drágábbak, de hosszabb élettartamúak. Egy 10 méteres rézcső ára az átmérő függvényében 20.000 -30.000 forint között,míg a PVC cső 5.000 forint körül mozog. A szerelvények (szelepek, csatlakozók) ára 1.000 és 10.000 forint között van.

Építési engedélyek és adminisztratív költségek

Az építési engedélyek és az adminisztratív költségek is növelhetik a végső kiadásokat. Az engedélyek beszerzése az önkormányzattól és a vízművektől általában 20.000- 50.000 forint közötti összegbe kerül. Emellett szükség lehet további adminisztratív díjak megfizetésére is, például a terveztetés és a műszaki felügyelet költségeire.

Vízbekötésre van szükséged? Segítünk szakembert találni!
 

Vezetékes víz bekötés folyamata lépésről-lépésre

A vezetékes víz bekötése Magyarországon szigorú szabályozások és előírások szerint történik. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a folyamatot, hogy milyen lépéseket kell követni és milyen engedélyekre van szükség.

Kapcsolatfelvétel a helyi vízművekkel

Az első lépés a helyi vízművekkel való kapcsolatfelvétel. A vízművek biztosítanak tájékoztatást arról, hogy milyen dokumentumok és engedélyek szükségesek a bekötéshez. Például a Fővárosi Vízművek esetében az ügyfélszolgálaton vagy online kérhetünk információkat.

Kérelem benyújtása és engedélyek beszerzése

Miután felvettük a kapcsolatot a vízművekkel, be kell nyújtani a vezetékes víz bekötésére vonatkozó kérelmet. A kérelemhez csatolni kell a szükséges dokumentumokat, amelyek a következőket tartalmazzák:

 • Tulajdoni lap másolata
 • Helyszínrajz
 • Műszaki tervek

A kérelmet az illetékes önkormányzathoz és a vízművekhez kell benyújtani. Az engedélyezési folyamat általában néhány hétig tart, és az engedély kiadása után lehet megkezdeni a tényleges munkálatokat.

Műszaki terv elkészítése

A vezetékes víz bekötéséhez szükséges műszaki tervet egy szakképzett mérnök készíti el. A terv tartalmazza a csövek nyomvonalát, a bekötési pontokat, valamint a szükséges szerelvényeket és anyagokat. A tervet jóvá kell hagyatni a vízművekkel és az önkormányzattal is.

Munkálatok megkezdése

Az engedélyek beszerzése és a műszaki terv jóváhagyása után megkezdődhetnek a tényleges munkálatok. A munkálatok a következő lépésekből állnak:

 1. Földmunkák és ásás:A csövek lefektetéséhez szükséges árkok kiásása. Ez a lépés magában foglalja a talaj előkészítését és a szükséges mélységű árkok kialakítását.
 2. Csövek lefektetése: A megfelelő anyagú csövek lefektetése az előkészített árkokba. A csöveket gondosan kell elhelyezni és csatlakoztatni a fővezetékhez.
 3. Szerelvények beszerelése: A szelepek, csatlakozók és egyéb szerelvények beszerelése. Ez biztosítja a rendszer megfelelő működését és a víz áramlásának szabályozását.
 4. Vízóra telepítése: A vízóra beszerelése és hitelesítése. A vízóra pontos méréséhez szükséges, hogy megfelelően legyen telepítve és csatlakoztatva a rendszerhez.
Szakembert keresel a vízvezeték bekötéshez? Kapj helyi vízszerelők ajánlatát!
 

Ellenőrzés és átadás

A munkálatok befejezése után a vízművek és az önkormányzat szakemberei elvégzik a rendszer ellenőrzését. Ez a lépés biztosítja, hogy a bekötés megfelel a műszaki és biztonsági előírásoknak. Az ellenőrzés sikeres befejezése után a rendszer hivatalosan is üzembe helyezhető.

Záró lépések

Az ellenőrzés és átadás után a rendszer hivatalosan is üzembe helyezhető. Fontos, hogy minden dokumentumot megőrizzük, beleértve az engedélyeket, a műszaki terveket és a kivitelezők számláit. Ezekre szükség lehet a későbbi karbantartások vagy bővítések során.

Milyen szakember végezheti a vezetékes víz bekötését?

A vezetékes víz bekötését csak olyan szakemberek végezhetik, akik rendelkeznek a megfelelő képesítéssel és tapasztalattal. Az alábbi szakemberek jogosultak a vezetékes víz bekötésére:

 • Vízvezeték-szerelők: Ők a leggyakrabban keresett szakemberek a vezetékes víz bekötésére. Rendelkeznek a szükséges képesítésekkel és tapasztalattal, hogy elvégezzék a csövek lefektetését, a szerelvények beszerelését és a vízóra telepítését.
 • Gépészmérnökök: Különösen nagyobb projektek esetén, ahol bonyolultabb rendszereket kell kiépíteni, gépészmérnökök bevonása is szükséges lehet. Ők készítik el a műszaki terveket és biztosítják a megfelelő műszaki felügyeletet.
 • Épületgépészek: Ők is részt vehetnek a vezetékes víz bekötésében, különösen akkor, ha a vízrendszer integrálása az épület egyéb gépészeti rendszereivel (pl. fűtés, hűtés) szükséges.

Vezetékes víz bekötés szigorú szabályok mentén történhet. Mindig egyeztessük tapasztalt szakemberekkel a folyamatot!

A vezetékes víz bekötése szigorú szabályokhoz kötött. Mindig konzultáljunk tapasztalt szakemberekkel a folyamat előtt!

Hol keressünk szakembert a munkálatokra?

A vezetékes víz bekötéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakember megtalálása, és ebben segítségünkre lehetnek akár a szakemberkeresési online portálok, mint amilyen a Qjob.hu. Ez egy online szakemberkereső oldal, ahol könnyedén kereshetünk helyi vízszerelőket. Az oldalon számos szakember regisztrál. Az oldal lehetőséget nyújt arra, hogy böngésszük a szakemberek profiljait, megtekintsük a korábbi ügyfelek értékeléseit és véleményeit, valamint közvetlenül kapcsolatba lépjünk a kiválasztott szakemberrel. Az értékelések és visszajelzések segíthetnek abban, hogy megfelelő szakembert válasszunk. A platform használata egyszerű és gyors, így könnyedén találhatunk szakembert, aki segíthet a vezetékes víz bekötésében.

Vízszerelőt keres? A Qjob segít találni!
 

Praktikus tanácsok a vezetékes víz bekötéséhez

Időben történő tervezés és előkészítés

A sikeres vezetékes víz bekötés alapja az időben történő és alapos tervezés. Kezdje meg a folyamatot azzal, hogy részletes információkat gyűjt a helyi vízművektől az engedélyezési eljárásról, a szükséges dokumentumokról és a költségekről. Érdemes legalább néhány hónappal a kívánt bekötési dátum előtt elkezdeni az előkészületeket, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a szükséges engedélyek beszerzéséhez, a tervek jóváhagyásához, és a megfelelő szakember megtalálásához.

Minőségi anyagok kiválasztása és hosszú távú költségek megfontolása

A hosszútávú megtakarítások érdekében fontos, hogy minőségi anyagokat válasszon a vezetékes víz bekötéséhez. Bár a kezdeti költség magasabb lehet, a tartósabb anyagok, mint a rézcsövek, hosszabb élettartamot és kevesebb karbantartást biztosítanak, ami hosszú távon gazdaságosabbá teszi a beruházást. Mérlegelje a különböző anyagok előnyeit és hátrányait, és válassza azt, amelyik leginkább megfelel az Ön ingatlanának és költségvetésének.

Megfelelő szakember kiválasztása

A munka minősége és a projekt sikeressége nagymértékben függ a kiválasztott szakember kompetenciájától. Válassza ki a megfelelő szakembert, aki rendelkezik a szükséges képesítésekkel és tapasztalattal.

Használjon megbízható forrásokat, mint például a Qjob.hu, ahol az előző ügyfelek értékelései alapján választhat. Mindig kössön írásos szerződést, amely részletezi a munka határidejét, költségvetését és a szükséges anyagokat, hogy elkerülje a későbbi félreértéseket és biztosítsa az elvárásoknak megfelelő kivitelezést.

Rendszeres ellenőrzés és karbantartás

A rendszeres karbantartás és ellenőrzés segít megelőzni a komolyabb problémákat és meghosszabbítja a vízvezeték-rendszer élettartamát. Ütemezzen be rendszeres ellenőrzéseket a szakemberekkel, hogy időben észrevegye és orvosolja a kisebb hibákat.

Figyeljen a vízóra rendszeres leolvasására és az esetleges szivárgások korai felismerésére, ami nemcsak a költségeket csökkentheti, hanem a vízpazarlást is megelőzheti.

Helyes telepítés és védelmi intézkedések

Győződjön meg róla, hogy a csöveket megfelelő mélységben és megfelelő szigeteléssel helyezik el, hogy védve legyenek a fagytól és egyéb külső sérülésektől.

A vízóra telepítésekor figyeljen a pontos és biztonságos rögzítésre, valamint a helyes csatlakoztatásra a rendszerhez.

Ezek a gyakorlati tanácsok segítenek abban, hogy a vezetékes víz bekötése gördülékenyen és költséghatékonyan valósuljon meg, miközben biztosítják a rendszer hosszú távú stabilitását és megbízhatóságát.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerül a vezetékes víz bekötése vidéken?

A vidéki területeken a vezetékes víz bekötésének ára általában magasabb, mivel a közműhálózat kevésbé kiépített. Vidéken a bekötési költségek gyakran 300.000 és 500.000 forint között mozognak, a munka bonyolultságától és a szükséges anyagoktól függően.

Mik a vezetékes víz bekötésének lépései Magyarországon?

Magyarországon a vezetékes víz bekötésének folyamata több lépésből áll: kapcsolatfelvétel a helyi vízművekkel, kérelem benyújtása és engedélyek beszerzése, műszaki tervek elkészítése, majd a munkálatok megkezdése. Végül a rendszer ellenőrzése és átadása következik. A pontos szabályok és előírások követése elengedhetetlen a sikeres bekötéshez.

Milyen anyagokra van szükség a vezetékes víz bekötéséhez?

A vezetékes víz bekötéséhez szükséges anyagok közé tartoznak a PVC vagy réz csövek, csatlakozók, szelepek és a vízóra. Az anyagok minősége és típusa befolyásolja a költségeket és a rendszer tartósságát, ezért érdemes megbízható, hosszú élettartamú anyagokat választani.

Mennyi időbe telik a vezetékes víz bekötése?

A vezetékes víz bekötésének időtartama a munka bonyolultságától és az engedélyezési folyamat gyorsaságától függ. Általában a teljes folyamat néhány héttől egy hónapig is eltarthat, beleértve az engedélyek beszerzését, a műszaki tervek elkészítését és a tényleges munkálatokat.

Hol kereshetek szakembert a vezetékes víz bekötéséhez?

A Qjob.hu egy szakemberkereső platform a helyi, különböző kategóriában dolgozó szakember megtalálásához. Az oldalon számos vízszerelőt kereshet, megtekintve az értékeléseiket és véleményeiket. Kérhet tőlük árajánlatot és közvetlenül felveheti velük a kapcsolatot.

Julianna, cikk szerkesztője
Tapasztalt szövegszerkesztő
Julianna, aki a "Vezetékes víz bekötés ára" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.