5 kW napelem rendszer árak: Gondolkozz el a napelem rendszer telepítésén

Tudja meg, mennyibe kerül a 5 kW napelem rendszer telepítése! Olvassa el cikkünket, és ismerje meg a napelem rendszerek költségeit!

Ez a cikk kiegészítő cikként készült a nemrég közzétett mennyibe kerül egy napelem rendszer című cikkhez. Az utóbbi időben egyre többen gondolkodnak azon, hogy 5 kW napelem rendszert telepítsenekaz  otthonukba. Ez a lehetőség nem csak környezetbarát, de hosszú távon pénzt takarít meg. Azonban, mielőtt döntést hoznánk, fontos tudnunk, hogy mekkora összeget kell befektetnünk egy ilyen rendszerbe. Ebben a cikkben mindent megtudhat a 5 kW napelem rendszer árairól, és arról, hogy milyen tényezők befolyásolják a költségeket.

Tartalomjegyzék

5 kW napelem rendszer árak

Rendszer ára

Ár (Ft)

Minimális ár

15.000 - 25.000

Maximalizál ár

18.000 - 22.000

Átlagos ár

17.000 - 27.000

5 kW napelem rendszer árak számos tényezőtől függnek, és a rendszer telepítése előtt fontos átgondolni a befektetés előnyeit és hátrányait. A rendszer segítségével saját áramot állíthatunk elő, megtakaríthatunk az áramszámlán, és környezetbarát energiát használhatunk. A telepítés azonban magas költségekkel és kihívásokkal járhat, amelyeket figyelembe kell venni.

Az árak változóak, és érdemes több ajánlatot kérni, hogy összehasonlíthassuk őket. Válasszunk olyan céget, amely magas minőségű termékeket és szolgáltatásokat biztosít, valamint rendelkezik tapasztalattal a napelem rendszerek területén. 

Tudja meg, mennyibe kerül a 5 kW napelem rendszer telepítése!

Ajánlatkérés most

Hogyan működik az 5 kW napelem rendszer?

A 5 kW napelem rendszer működése egyszerű, de hatékony. A napelemek felületén lévő fotovoltaikus cellák által a napból érkező fényenergia átalakul elektromos árammá. Ez az áram egy vezetékrendszeren keresztül jut az inverterbe, és egyenárammá alakul. Az inverter feladata, hogy a lehető legtöbb energiát hozza ki a rendszerből, és biztosítsa, hogy az áram megfelelő feszültséggel és frekvenciával kerüljön az otthoni elektromos rendszerbe.

Ez a táblázat bemutatja a 5 kW napelem rendszer által termelt energia mennyiségét különböző időszakokban, például napi, heti, havi és éves szinten.

Termelési adatok táblázata

Időszak

Napi termelés (kWh)

Heti termelés (kWh)

Havi termelés (kWh)

Éves termelés (kWh)

Tavasz

21-25

150-175

600-700

2.400-2.800

Nyár

25-30

175-210

700-840

2.800-3.360

Ősz

20-25

140-175

560-700

2.240-2.800

Tél

10-15

70-105

280-420

1.120-1.680

Az adatok különböző évszakokra vannak felosztva, és az átlagos termelési adatokat mutatják, amelyek változhatnak az időjárás, a helyszín és más tényezők miatt. A táblázat segítséget nyújt a rendszer hatékonyságának és termelékenységének értékeléséhez, és segíthet a tervezési folyamat során a megfelelő rendszer méret kiválasztásában.

1. A napelemek működése

A napelemek működése a fotovoltaikus elven alapul, ami a fényenergia elektromossá történő átalakítását jelenti. A napelemek a nap sugarait fogják fel, amik bejutnak a cellákba, majd az ott található szilícium rétegek elektromos áramot kezdenek termelni. Az áram a cellákban található vezetékeken keresztül halad a rendszerbe, majd az inverteren keresztül kerül az otthoni elektromos rendszerbe.

2. Az inverter működése

Az inverter a rendszer egyik legfontosabb eleme, mivel feladata, hogy az egyenáramot váltóárammá alakítsa. Az inverter segítségével biztosítjuk, hogy a rendszerből kikerülő energia megfelelő feszültséggel és frekvenciával kerüljön az otthoni elektromos rendszerbe, és megfelelően tudjuk használni azt.

3. Az akkumulátorok működése

Akkumulátorokat is használhatunk a napelem rendszerben, hogy az áramot tároljuk és felhasználjuk, amikor a napsütés nem áll rendelkezésre, vagy amikor több áramra van szükség, mint amennyit a napelem rendszer éppen termel. Az akkumulátorok a napelem rendszer egyik legfontosabb elemei, mivel segítségükkel biztosíthatjuk, hogy a rendszer által termelt áramot hatékonyan használjuk fel, és hogy az otthoni elektromos rendszerünk mindig működőképes legyen.

Egy átlagos 5Kw napelem rendszer 20 db panelből áll

Egy átlagos 5Kw napelem rendszer 20 db panelből áll

Mennyibe kerül egy 5 kW napelem rendszer?

A napelem rendszerek egyre népszerűbbek az otthonokban és az üzletekben, hiszen lehetővé teszik, hogy saját, tiszta energiát állítsunk elő. Azonban az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet az emberek feltesznek, az, hogy mennyibe kerül egy 5 kW napelem rendszer. Az árak számos tényezőtől függnek, és érdemes áttekinteni azokat, mielőtt döntést hozunk.

A napelem rendszer árának elemei

A napelem rendszerek ára számos tényezőtől függ, beleértve a panelek, az inverterek, a kábelezés, a konzolok és a telepítés költségeit is. Az árak változóak lehetnek a termékek minősége, a gyártó és a szolgáltató függvényében. Az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja az árakat, az, hogy milyen méretű napelem rendszert szeretnénk telepíteni.

5 kW-os napelem rendszer ára tartalmazza a következő elemeket:

 • Napelem panelek: A napelem panelek ára 150 - 300 Ft/Wp áron változik, így a 5 kW-os rendszerben szereplő 16-20 db panel ára 0,6 - 1,5 millió forint lehet.
 • Inverter: Az inverter az elektromos áramot, amelyet a napelem panelek termelnek, átalakítja olyan formára, amelyet a háztartási berendezések használni tudnak. Az inverter ára 120 - 250 Ft//Wp áron változik, így a 5 kW-os rendszerben szereplő inverter ára kb. 0,6 - 1,25 millió forint lehet.
 • Rendszertartó elemek: A rendszertartó elemekre 75 - 100 Ft/Wp áron lehet számítani, ami a 5 kW-os rendszerben kb. 0,3 - 0,5 millió forint lehet.
 • Telepítési költségek: A telepítési költségek a rendszer bonyolultságától függenek. Általában a rendszer árának 20-30%-át teszik ki, így a 5 kW-os rendszer telepítése kb. 0,4 - 0,9 millió forintba kerülhet.

Ez alapján egy 5 kW-os napelem rendszer ára kb. 2-3 millió forint között lehet. Azonban érdemes szakemberrel konzultálni a konkrét költségek meghatározásához. Az olcsóbb ár nem feltétlenül jelent jobb minőséget, és az árak közötti eltérések általában a panelek minőségével és az inverter típusával függenek össze.

A 5 kW napelem rendszer árai

A 5 kW napelem rendszer árai általában 1,5 és 3 millió forint között mozognak Magyarországon. Azonban eltérhetnek a választott termékek minősége, a szolgáltató tapasztalata és a telepítési költségek függvényében is. A 5 kW napelem rendszer egy közepes méretű egység, amely elegendő energiát biztosít egy átlagos háztatás számára.

Néhány napelem gyártó, akiknek termékei elérhetőek Magyarországon:

 • Canadian Solar
 • LG Electronics
 • SunPower
 • Jinko Solar
 • Hanwha Q Cells
 • Trina Solar
 • JA Solar
 • SolarWorld
 • REC Group
 • Yingli Solar

Ez a táblázat összehasonlítja a különböző gyártók 5 kW napelem rendszerének árát és tartalmazza az alkatrészek minőségét

Termék

Ár

Napelemek minősége

Inverter minősége

Akkumulátor minősége

Super Mono Solar

1.500.000 Ft

Magas minőségű

Kiváló minőségű

Kiváló minőségű

Victron Energy

1.200.000 Ft

Közepes minőségű

Jó minőségű

Jó minőségű

 Risen

1.800.000 Ft

Kiváló minőségű

Kiváló minőségű

Magas minőségű

Hanwha Q Cells

1.300.000 Ft

Közepes minőségű

Jó minőségű

Jó minőségű

Trina Solar

1.700.000 Ft

Magas minőségű

Kiváló minőségű

Magas minőségű

*Az árak tájékoztató jellegűek és változóak lehetnek a telepítés helyétől és az alkatrészek minőségétől függően.

Az árak változása

Változhatnak az évszaktól, a gazdasági körülményektől és a kereslet-kínálati viszonyoktól függően. A napelem rendszerek árai általában csökkenő tendenciát mutatnak, ahogy egyre több gyártó és szolgáltató jelenik meg a piacon. Azonban az árak változása nem mindig előre jelezhető, és érdemes rendszeresen tájékozódni.

A napelem rendszer telepítésének költségei

A napelem rendszer telepítése a rendszer árán túl további költségeket is jelenthet. Ezek közé tartozik az engedélyek beszerzése, a szakértői tanácsadás, az elektromos hálózat módosítása és a telepítési költségek.

Az engedélyek beszerzése: Fontos része a napelem rendszer telepítésének folyamatában. Az engedélyek megszerzése azonban időigényes lehet, és általában magas költségekkel járhat.

Szakértői tanácsadás: Segít abban, hogy kiválasszuk a megfelelő napelem rendszert a telepítés helyszínére. A szakértők segítsége nélkül nehéz lehet megérteni a működését, a telepítési folyamatot és a rendszer karbantartását.

Elektromos hálózat módosítása: A napelem rendszer telepítésekor általában módosítani kell az elektromos hálózatot is. A rendszer csatlakozása az elektromos hálózathoz szakértelmet igényel, és megfelelően kell tervezni ahhoz, hogy hatékonyan működjön.

Telepítési költségek: Általában az összes telepítési munkára és anyagra vonatkoznak. A napelem rendszer telepítése különféle költségeket jelenthet, például a tető előkészítését, a panelek és inverterek telepítését, az elektromos hálózat csatlakoztatását és a rendszer karbantartását.

A 5 kW napelem rendszer telepítési költségei általában 10-30% -kal magasabbak lehetnek, mint magának a rendszernek az ára. Azonban, ahogy említettük, a telepítési költségek függnek a helyszíntől, a rendszer típusától és a munkadíjaktól. Fontos, hogy a napelem rendszer telepítési költségeit is figyelembe vegyük, amikor a rendszer árát és megtérülési idejét számítjuk ki.

Lépj kapcsolatba az ellenőrzött napenergia-rendszer telepítő szakemberekkel most!

Vedd fel a kapcsolatot

Mi befolyásolja a 5 kW napelem rendszer árát?

Az árak megértése alapvetően fontos, mielőtt megvásároljuk a napelem rendszert. Az árának megértése elősegíti azt, hogy meglássuk, hol tudunk megtakarítani, és mely területeken érdemes egy kicsit többet befektetni.

1. A rendszer mérete

Az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a napelem rendszer árát, az a mérete. A 5 kW-os rendszer a közepes méretű háztartások számára ideális, de az ára változhat a rendszer nagyságától függően. Az ár növekedhet, ha nagyobbat szeretnénk, és csökkenhet, ha kisebb rendszert választunk.

Méret és telepítési hely javaslatok 5 kW-os napelem rendszerhez

Méret

Ajánlott telepítési helyek

1,65 m x 1 m

Tetők, földön

1,95 m x 1 m

Tetők, földön

2 m x 1 m

Tetők, földön

1,7 m x 1,2 m

Tetők, földön

2,05 m x 1,2 m

Tetők, földön

2. Az alkatrészek minősége

A napelem rendszer ára nagymértékben függ az alkatrészek minőségétől. A jobb alkatrészek hosszabb élettartamot biztosítanak, nagyobb teljesítményt nyújtanak, és az árak általában magasabbak lehetnek. Az olcsóbb alkatrészek rövid távon megtakarítást jelenthetnek, de hosszú távon rossz befektetésnek bizonyulhatnak, mert gyorsan elromolhatnak.

3. Az építkezés helye

Az építkezés helye szintén befolyásolja a napelem rendszer árát.  Mivel ha nehezen elérhető, akkor a költségek magasabbak lehetnek. Ha az építkezés helye könnyen elérhető, akkor az árak is alacsonyabbak.

4. Az adók és támogatások

Az adók és támogatások szintje és típusa eltérő lehet az egyes országokban és államokban. Azok az emberek, akik olyan országban vagy államban élnek, ahol magasabb szintű adókedvezmények és támogatások érhetők el, nagyobb megtakarításokat érhetnek el a napelem rendszerükre fordított költségekből.

5. A munkaerő költsége

A napelem rendszer telepítése egy szakértelmet igénylő feladat, amelyhez szükség van a megfelelő szaktudásra és eszközökre. Ezért a munkaerő költsége jelentős részt képezhet a rendszer árában. Azonban érdemes figyelni arra, hogy a szakembereket ne a lehető legalacsonyabb áron fogadjuk, hiszen ez a minőség rovására mehet. Fontos az is, hogy a kivitelező rendelkezzen megfelelő referenciákkal és garanciával.

Ha szeretnénk csökkenteni a munkaerő költségét, akkor érdemes lehet saját magunk is részt venni a rendszer telepítésében, persze csak akkor, ha rendelkezünk a megfelelő szaktudással és eszközökkel. Ennek előnye, hogy nem csak költséget takaríthatunk meg, hanem a rendszer telepítésével kapcsolatos tudásunk is bővülhet.

Nagyon fontos a napelem rendszer szakszerű telepítése.

Mindenekelőtt mindennél fontosabb a szakszerű telepítés! 

Milyen előnyei vannak a 5 kW napelem rendszernek?

A 5 kW napelem rendszernek számos előnye van, amelyek miatt egyre népszerűbb az emberek körében.

Környezetbarát megoldás

Az egyik legfontosabb előnye a napelem rendszernek az, hogy környezetbarát. A napelemek által előállított energia tiszta és megújuló energiaforrás, amely nem termel szennyezőanyagokat, így nem árt az emberi egészségnek és a környezetnek sem.

Hosszú élettartam

A napelemeknek hosszú az élettartama, akár 25-30 évig is képesek működni. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon megtérülő befektetés a napelem rendszer, amelynek segítségével hosszú ideig élvezhetjük a tiszta energiát.

Élettartam táblázat: Ez a táblázat mutatja a különböző napelem típusok és a rendszer egyes komponenseinek várható élettartamát, így a felhasználók tisztában lehetnek azzal, hogy mikor kell cserélni az alkatrészeket.

Terméknév

Napelem típusa

Várható élettartam (év)

Inverter típusa

Várható élettartam (év)

Akkumulátor típusa

Várható élettartam (év)

Gyártó A

Monokristályos

25

String inverter

15

Nincs akkumulátor

-

Gyártó B

Polikristályos

20

String inverter

15

SAV batteryes

10

Gyártó C

Monokristályos

25

String inverter

15

Lithium-ion

15

Gyártó D

Amorftípusú

20

Mikroinverter

20

Nincs akkumulátor

-

Gyártó E

Monokristályos

25

Mikroinverter

20

SAV batteryes

10

*Az élettartam adatok az átlagos értékeken alapulnak és változhatnak a környezeti tényezők, az időjárás és a használati körülmények függvényében. Az akkumulátor típusa és élettartama a rendszer konfigurációjától és méretétől függően változhat.

Pénzügyi megtakarítás

A napelem rendszer telepítésekor egyszeri befektetésre van szükség, de hosszú távon jelentős pénzügyi megtakarításra lehet szert tenni. Az áramszolgáltatók által nyújtott támogatások és a visszatáplálási rendszer lehetővé teszi, hogy a napelemes háztartások kevesebb pénzt költsenek az áramszámlára.

Függetlenség az áramszolgáltatótól

A napenergia hasznosításával saját magunk állítjuk elő az áramot, így nem kell a nagy áramszolgáltatókhoz kötődnünk, és nem kell aggódni a szolgáltató által kialakított árak emelkedése miatt sem.

Hogyan tudunk spórolni a napelem rendszer árán?

Ha az ember azt szeretné, hogy a napelem rendszer telepítése ne jelentsen nagy kiadást, akkor számos lehetőség van arra, hogy csökkentsük a költségeket. 

Használjunk online ár összehasonlítókat

Az online oldalak segítségével könnyen összehasonlíthatjuk az árakat, és kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb ajánlatot. Az ilyen oldalakon rendszeresen megjelennek akciók és kedvezmények, amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkenthetjük a napelem rendszer költségeit.

Válasszuk a megfelelő beszállítót

A megbízható beszállítóknak általában kedvezőbbek az árai, és szolgáltatásaik magasabb minőséget nyújtanak. Érdemes körültekintően választani.

Kössünk össze másokkal

Ha több család vagy cég együttműködik, és közösen rendel meg egy nagyobb mennyiségű napelem rendszert, akkor jelentősen csökkenthető a rendszer ára. Az ilyen kooperatív megoldásokkal megoszthatjuk a költségeket, és így könnyebben hozzáférhetővé válik a napelem rendszer telepítése.

Rendszeres karbantartás

A rendszeres karbantartás segítségével megőrizhetjük a napelem rendszer hatékonyságát és meghosszabbíthatjuk az élettartamát. Az időnkénti tisztítás és karbantartás a későbbi javítások és cserék költségeit is csökkentheti.

Rendszeres tisztítás nagyon fontos a napelem megfelelő és hosszútávú működéséhez.

Rendszeres tisztítás nagyon fontos a napelem megfelelő és hosszútávú működéséhez!

Természetesen, itt van a Karbantartási költségek táblázat

Napelem rendszer típusa

Takarítási költségek

Javítási költségek

Cserék költségei

Polikristályos

30.000 Ft/év

50.000 Ft/alkalom

150.000 Ft/panel

Monokristályos

30.000 Ft/év

50.000 Ft/alkalom

150.000 Ft/panel

Amorff

20.000 Ft/év

80.000 Ft/alkalom

200.000 Ft/panel

Mikroinverteres

30.000 Ft/év

70.000 Ft/alkalom

100.000 Ft/inverter

Érdekelnek a napenergia lehetőségei?

Hajtsa végre a napelem telepítést most, szakértőink segítenek!

Kapj ingyenes árajánlatot!

Saját tapasztalat

Saját tapasztalatom alapján szeretném megosztani, hogy milyen élmény volt a 5 kW-os napelem rendszer telepítése és a szakember kiválasztása Qjob.hu-n keresztül.

Már régóta érdeklődtem a napenergia felhasználásának lehetőségei iránt, és úgy döntöttem, hogy a házunk tetőszerkezetére telepítek egy napelem rendszert. Az interneten kezdtem el keresgélni, de nem találtam olyan információkat, amelyek segítettek volna nekem az alkatrészek kiválasztásában és a telepítés folyamatában. Végül találtam egy oldalt, a Qjob.hu-t, ahol kérhettem árajánlatot és találkozhattam olyan szakemberekkel, akik meg tudták válaszolni az összes kérdésemet.

Az árajánlatok között voltak eltérések, és végül az egyik mester mellett döntöttem, aki ajánlatában részletesen kifejtette az alkalmazott technológiát és a felhasznált alkatrészek minőségét. Az ár is kedvező volt, és bizalommal adtam rá a megbízást.

Az egész folyamat rendkívül gördülékenyen zajlott. A mester nagyon segítőkész volt, és minden kérdésemre válaszolt. A telepítés is gyorsan és hatékonyan történt, és a mester gondoskodott arról, hogy minden rendben legyen.

Azóta eltelt már néhány hónap, és a napelem rendszer rendkívül jól teljesít. A számláink is jelentősen csökkentek, úgy érzem, hogy befektetésként már most megtérült a rendszer ára.

Összességében nagyon elégedett vagyok a Qjob.hu-val és a mesterrel, akivel dolgoztam. Mindenkinek ajánlom őket, aki szakembert keres a napelem rendszer telepítéséhez.

Tegye a napelemeket a tetőjére, rendeljen most szakembert!

Rendelj telepítést

Gyakori kérdések és válaszok

A 5 kW napelem rendszer egy olyan rendszer, amely napelemeket használ a napenergia átalakítására elektromos energiává. A 5 kW-os rendszer a napelemek teljesítményének mértéke, és azt jelzi, hogy a rendszer maximális teljesítménye 5 kW.

Milyen hátrányai vannak a rendszernek?

A 5 kW napelem rendszernek vannak néhány hátránya is. Az egyik a magas beszerzési ár, a másik pedig az, hogy a rendszer teljesítménye nagymértékben függ az időjárástól.

Hogyan lehet megfelelően kiválasztani a rendszert?

A megfelelő napelem rendszer kiválasztása számos tényezőtől függ, például a rendelkezésre álló területtől, a rendszer teljesítményigényétől és a telepítés költségeitől. Érdemes szakértővel konzultálni a megfelelő rendszer kiválasztásához.

Milyen a telepítés folyamata?

A napelem rendszer telepítése általában néhány hétig vagy akár hónapokig is eltarthat, attól függően, hogy mennyire bonyolult a telepítés helye és a rendszer mérete. Az első lépés az, hogy egy szakemberrel konzultáljunk.

A telepítés során először azokat az elemeket szerelik fel, amelyek a napelemeket tartják, például a kereteket és a tartóoszlopokat. Ezután telepítik a napelemeket és az invertert. A szakemberek ügyelnek arra, hogy a napelemek helyzete megfelelő legyen, és a lehető legtöbb napfényt kapják.

Miután a rendszer össze van szerelve, a szakemberek beüzemelik, és ellenőrzik a működését. Ha minden rendben van, akkor átadják a rendszert az ügyfélnek, aki ezt követően használhatja.

Milyen karbantartásra van szüksége a rendszernek?

A napelem rendszerek általában nem igényelnek sok karbantartást, azonban időnként szükség lehet a napelemek tisztítására, különösen, ha sok por vagy egyéb szennyeződés van rajtuk. Emellett fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az invertert és az akkumulátorokat, hogy meggyőződjünk arról, hogy megfelelően működnek.

Milyen a rendszer élettartama?

A jó minőségű napelem rendszerek élettartama általában 25-30 év, de ha rendszeresen karbantartják és gondozzák, akkor akár még hosszabb is lehet. Az inverterek élettartama általában rövidebb, körülbelül 10-15 év.

Mi történik, ha a rendszer nem működik?

Először is ellenőrizni kell az invertert és az akkumulátorokat. Ha ezek rendben vannak, akkor érdemes szakember segítségét kérni a probléma kiderítéséhez és megoldásához.

Mennyibe kerül egy 5 kW napelem rendszer?

A 5 kW napelem rendszer ára az alkatrészek minőségétől, a rendszer méretétől, az építkezés helyétől, a munkaerő költségeitől és az adók és támogatások mértékétől függ. Általában egy ilyen rendszer ára 3-6 millió forint között változik. A Qjob.hu szakértői segítségével azonban hatékonyan tudunk spórolni a napelem rendszer árán. Ők segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb rendszert a számunkra, figyelembe véve az igényeinket és az adott helyszín adottságait. Emellett felmérik a telepítési helyzetet, és pontosan megtervezik a rendszer telepítését, így a lehető legjobb hatékonysággal fog működni. Az ő segítségükkel biztosak lehetünk abban, hogy hosszú távon a lehető legtöbbet tudjuk majd spórolni a napelem rendszerünkkel.

Konkluzió

Az összegzésben megemlítjük, hogy a 5 kW napelem rendszer ára függ a rendszer méretétől, az alkatrészek minőségétől, az építkezés helyétől, az adók és támogatások szintjétől, valamint a munkaerő költségétől. Az árak azonban jelentős változásokon mentek keresztül az elmúlt évek során, és egyre olcsóbbá váltak. Ennek oka az, hogy a technológia fejlődése miatt az alkatrészek gyártása és a telepítési költségek csökkentek.

Azonban, ha valaki szeretne tovább spórolni a napelem rendszer árán, akkor választhatja a kisebb méretű rendszert, figyelhet az alkatrészek minőségére és az építkezés helyére, valamint igénybe veheti az adókat és támogatásokat. A rendszeres karbantartás is fontos a rendszer élettartamának és hatékonyságának meghosszabbítása érdekében.

Németh AnnaNémeth Anna a cikk szerzője