Article Image

Mennyibe kerül egy 5 kW-os napelem rendszer?

Fedezze fel, hogyan optimalizálhatja az energiafelhasználást és spórolhat a villanyszámlán 5 kW-os napelem rendszerekkel. Teljes áttekintés, tippek és trükkök.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ebben a cikkben átfogóan bemutatjuk, mit jelent az ha egy napelem rendszer 5 kw-os, hogyan és milyen körülmények között működhet hatékonyan. Megvizsgáljuk az összes költséget, beleértve a beszerelést, a karbantartást és még sok más egyéb tényezőt is. Ne hagyja ki ezt az átfogó útmutatót, ha valóban spórolni szeretne a villanyszámlán!

Gyors menü

Mikor van szükség 5 kW-os napelem rendszerre?

Egy 5 kW-os napelem rendszer kiváló választás lehet, ha közepes méretű háztartásban él vagy kisvállalkozása van. Általánosan elfogadott, hogy egy ilyen rendszer naponta körülbelül 20-25 kWh energiát képes termelni. Ez elegendő lehet egy 4-5 fős család számára, ahol a napi energiafelhasználás magában foglalja a konyhai eszközök, számítógépek és világítás működtetését is. Ugyancsak ideális lehet kis irodák számára, ahol a fő energiaigények az irodatechnikai eszközök, világítás és esetlegesen a klíma.

Például, ha egy családi házban napi 20 kWh elektromos energiát használunk, a rendszer egy nap alatt ezt az energiaigényt fedezni képes. Télen, amikor kevesebb a napsütéses órák száma, ez az érték alacsonyabb lehet, de a nyári hónapokban a többletenergia akár vissza is táplálható a hálózatba, ami további megtakarítást eredményezhet.

A döntésben érdemes figyelembe venni a rendszer megtérülési idejét is. Egy 5 kW-os napelem rendszer, például az SMA vagy a SolarEdge márkájúak, általában 7-10 év alatt térül meg, attól függően, hogy milyen finanszírozási és támogatási lehetőségeket sikerül igénybe venni.

Mennyibe kerül az 5 kW napelem rendszer?

Az 5 kW napelem rendszer ára jelentős mértékben variálhat a választott márkától, a telepítési költségektől és az egyéb technológiai elemektől függően. Az általános piaci árak alapján a rendszer beszerzési ára nagyjából 3-4 millió forint között mozog Magyarországon. Ez az ár természetesen nem tartalmazza a telepítési és egyéb mellékköltségeket. Ha például a népszerű magyarországi márkák közül választunk, mint a Q CELLS vagy az Axitec, az ár a felsőbb határ felé mozdulhat el.

Érdekel mennyibe kerülne az esetedben a rendszer?

 Kérdezz meg szakembereket most egy ajánlatkérés segítségével!

 Ingyenes ajánlatkérés

5 kW napelem rendszer árak és jellemzők

Gyártó / Modell

Ár (Ft)

Jellemzők

SolarEdge SE4000H

1.800.000 Ft

Monokristályos panelek, 97% inverter hatékonyság

Panasonic HIT N340

2.300.000 Ft

340 W/panel, 19.7% hatékonyság

LG NeON 2

2.100.000 Ft

335 W/panel, 19.3% hatékonyság

Fronius Primo 4.0-1

1.500.000 Ft

Kettős MPPT, 96.7% hatékonyság

Trina Solar TSM-320

1.700.000 Ft

320 W/panel, 16.5% hatékonyság

Canadian Solar CS6K

1.400.000 Ft

Polikristályos panelek, 16.0% hatékonyság

Ez a táblázat bemutatja az 5 kW-os napelem rendszerek árait és főbb jellemzőit. A gyártók és modellek széles választékát mutatja be, így könnyen össze lehet hasonlítani a különböző opciókat.

Tényezők, amik befolyásolhatják az árat

Az összköltség kiszámításakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Ezek közé tartozik:

  • A napelemek típusa: Monokristályos panelek általában drágábbak, de hatékonyabbak.
  • Az inverter minősége: Egy jó minőségű inverter, mint például a SolarEdge vagy a Fronius, 150-250.000 Ft közötti áron érhető el.
  • Telepítési költségek: A telepítés díja eltérő lehet, általánosan 300-500.000 Ft között mozog.
  • Kiegészítők és engedélyek: A rendszer indítása előtt szükséges engedélyek és esetlegesen szükséges tartozékok, mint a tartószerkezet vagy a kábelezés is hozzáadódnak az összköltséghez.
  • Állami támogatások és adókedvezmények: Egyes esetekben az állam is támogatja a napelemes rendszerek telepítését, amely jelentősen csökkentheti a végösszeget.

A fent említett tényezők mind hozzájárulnak az összköltséghez, és szükségesek ahhoz, hogy teljes képet kapjunk arról, mennyibe fog kerülni az 5 kW-os napelem rendszerünk.

Még mindig kételkedsz, hogy megéri-e az 5 kW-os napelem rendszer?

Kérj szakemberek segítségét! Kattints és részletezz a kérdésed. 

Segítséget kérek

Miért érdemes a napelem rendszert 5 kW-os kialakítással választani?

Az 5 kW-os napelem rendszer választása több előnnyel is jár, amelyek a pénzügyi megtakarítástól kezdve az ökológiai lábnyom csökkentéséig számos területen érezhetők. A rendszer kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani a következő pozitívumokat:

Közepes méretű energiaigény

Ideális választás közepes méretű családi házak vagy kisvállalkozások számára. Az általánosan elfogadott 20-25 kWh napi termelési kapacitás több területen is alkalmazható. Így 5 kw napelem rendszer termelése kiemelkedő!

Gyors megtérülés

Az SMA, Fronius vagy SolarEdge inverterekkel ellátott rendszerek megtérülési ideje rövid, általában 7-10 év, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményez.

Környezetbarát

A napelemek használata csökkenti a fosszilis energiahordozók felhasználását, ezáltal védve a környezetet és csökkentve a CO2 kibocsátást.

Támogatás és finanszírozás

Magyarországon többféle támogatási forma is elérhető, mint például az Otthonfelújítási Program, amely akár a költségek 20-40%-át is fedezheti.

Energiaindependencia

Egy ilyen rendszer lehetővé teszi, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva az energiaszolgáltatóknak, és biztosítja az áramellátást még hálózati leállások esetén is, ha megfelelő akkumulátor tárolóval is rendelkezünk.

Többletenergia eladása

A nyári hónapokban előfordulhat, hogy több energiát termelünk, mint amennyit felhasználunk. Ezt a többletenergiát vissza lehet táplálni a hálózatba, és ennek ellenértékét jóváírják a villanyszámlánkban.

Ezek a szempontok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az 5 kW-os napelem rendszer nem csak egy fenntartható, de egy gazdaságilag is előnyös beruházás legyen.

Napelem rendszer méretek és kapacitások

Otthon mérete (nm)

Szükséges rendszer kapacitás (kW)

Havi megtakarítás (Ft)

50-70

1.5-2 kW

5.000-10.000 Ft

71-100

2-3 kW

10.000-15.000 Ft

101-150

3-4 kW

15.000-20.000 Ft

151-200

4-5 kW

20.000-25.000 Ft

201-250

5-6 kW

25.000-30.000 Ft

251-300

6-7 kW

30.000-35.000 Ft

301-400

7-8 kW

35.000-45.000 Ft

Ez a táblázat összefoglalja, milyen méretű napelem rendszer lehet szükséges az otthonok méretei alapján. Emellett bemutatja a hozzávetőleges havi megtakarításokat is, amelyek a választott rendszer méretétől függően változnak. Ezen információk segítenek a megfelelő méretű és kapacitású napelem rendszer kiválasztásában.

Mekkora területre van szükség a rendszer telepítéséhez?

A telepítendő terület mérete alapvetően függ a választott napelemek típusától és elrendezésétől. Általánosan elmondható, hogy egy 5 kW-os napelem rendszer telepítéséhez körülbelül 30-40 négyzetméter szabad területre van szükség. Ez lehet tetőfelület, de akár egy szabadon álló szerkezet is, amely képes megtartani a paneleket.

Ha a tetőre szeretnénk a rendszert telepíteni, fontos, hogy az megfelelően ki legyen téve a napfénynek, és lehetőleg déli tájolású legyen. Emellett a tető anyaga és állapota is befolyásolja a telepítést: egy cseréptető esetében például speciális rögzítők lehetnek szükségesek, amelyek növelhetik a költségeket.

Telepítésre keresel szakembert? Segítünk találni!

Szakembert keresek

A telepítést csakis tapasztalt szakemberekre kell bízni!

Milyen inverterre van szükség a rendszerhez?

Az inverter kiválasztása kulcsfontosságú, mivel ez az eszköz felelős az áram átalakításáért. Egy 5 kW-os rendszerhez ajánlott egy azonos vagy nagyobb kapacitású inverter választása. Jó választás lehet például egy SolarEdge vagy Fronius inverter, amelyek nemcsak megbízhatóak, de számos extra funkcióval is rendelkeznek, mint például a teljesítmény-monitorozás vagy a távoli hibadiagnosztika. Az inverter ára jellemzően 150-250.000 Ft között mozog, de a választott modelltől és annak extra funkcióitól függően ez eltérő lehet.

Figyelembe véve, hogy a napelemek és az inverter közötti távolság is befolyásolja az áramveszteséget, érdemes olyan helyet választani az inverternek, ami közel van a panelekhez, de mégis védett az időjárás viszontagságaitól.

Az 5 kw napelem rendszer árak, ha telepítésről van szó

Az 5 kW napelem rendszer árak, ha a telepítésről van szó, több tényezőtől is függnek, beleértve a telepítő cég díjazását, a kiválasztott rendszer típusát és a szükséges kiegészítőket. Általánosan azonban elmondható, hogy a telepítési költség Magyarországon 300-500.000 Ft között mozog. Ebben benne van az inverter és a panelek elhelyezése, a rögzítő elemek, a kábelezés és az elektromos összeköttetések kiépítése. Ha például egy megbízható, ismert vállalkozást választunk, mint az NRG Solar vagy az EnergiaCenter, ezek a költségek a magasabb sávban helyezkednek el, cserébe viszont a munka minőségére is garanciát vállalnak.

Mennyibe kerül a rendszer karbantartása?

A napelemes rendszerek karbantartási költségei jellemzően alacsonyak, de néhány olyan tényező is van, ami növelheti ezeket az értékeket. A panelok éves tisztítása, ami körülbelül 30-50 ezer forintba kerül, alapvetően ajánlott a rendszer hatékonyságának fenntartása érdekében. Ezen kívül a rendszer elemei, mint az inverter, idővel elhasználódhatnak. Egy új inverter beszerzése és telepítése 150-250.000 Ft-ba kerülhet.

Továbbá, ha monitorozó rendszert is szeretnénk, annak a beüzemelése és karbantartása is járhat némi költséggel. Ezt a tényezőt is érdemes belekalkulálni a hosszú távú költségekbe. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a karbantartási költségek általában elenyészőek a rendszer által nyújtott hosszú távú megtakarításokhoz képest.

Rendszeres tisztítás nagyon fontos a napelem megfelelő és hosszútávú működéséhez.

Hol keressek szakembert a napelem rendszer telepítéséhez?

Ha arra készülsz, hogy napelem rendszert telepítesz, az egyik legfontosabb lépés egy megbízható szakember vagy cég kiválasztása. A Qjob.hu weboldal kiválóan alkalmas erre a célra: egy szakemberkereső platform, ahol számos szakember és cég profilját találhatod meg. Az oldal lehetővé teszi az árajánlatok bekérését egyszerre több szakembertől, azok összehasonlítását, és olyan további információkat is megtalálod a szakemberek profiljában, mint például ügyfélértékelések és ajánlások. Egyszerű és gyors.

Szakembert keresek

Gyakran Ismételt kérdések

Milyen költségekkel jár egy 5 kW-os napelem rendszer telepítése?

A telepítés díja változó lehet, többnyire 300-500.000 Ft között mozog. Az összeg tartalmazza az invertert, a napelemeket, a rögzítő elemeket és a kábelezést is. Emellett a helyszín és a telepítő cég is befolyásolja az árat.

Milyen tényezők befolyásolják a 5 kW napelem rendszer árakat?

Az összköltségek több komponensből tevődnek össze, mint például az inverter típusa, a panelek minősége és a szükséges kiegészítők. További díjak merülhetnek fel például a tető erősítése vagy egyéb módosítások miatt.

Hogyan befolyásolják az állami támogatások a 5 kW-os napelem rendszer árát?

Az állami támogatások, mint az Otthonfelújítási Program, jelentősen csökkenthetik a rendszer telepítésének költségeit. Ezek a támogatások általában az összköltség 20-40%-át fedezik, így még gyorsabb lehet a megtérülés.

Milyen karbantartási költségekkel kell számolni a napelem rendszer 5 kW-os kialakítása esetén?

A karbantartási költségek alacsonyak, de előfordulhatnak olyan teendők, mint a panelok éves tisztítása, vagy az inverter cseréje. Ezek azonban általában csekély összegek a rendszer által nyújtott hosszú távú megtakarításhoz képest.

Nem tudod, hol kezdj? 

Ne hagyd, hogy kérdéseid megválaszolatlanul maradjanak. 

Kérdésem van

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt az 5 kW-es napelem rendszer árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést