Article Image

Mennyibe kerül a vízkárosodott mobil javítása?

Megtudja, milyen tényezők határozzák meg a beázott telefonok javítási árát és hogyan takaríthat meg költségeket.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Vízbe esett a telefonod és javításra szorúl? Vízkárosodott mobiljának helyreállítása nemcsak időigényes, hanem költséges is lehet. Ebben a cikkben feltárjuk a fő tényezőket, melyek meghatározzák az árakat, és tippeket adunk a költségek csökkentésére.

Gyorsmenü:

Miért fontos időben megjavítani a telefont?

A mobiltelefonok manapság sokkal többet jelentenek számunkra, mint egyszerű hívóeszközök. Sokak számára életük része, munkaeszköz, szórakozási forrás és kapcsolattartási lehetőség egyaránt. De mi történik, amikor vízzel érintkezik? Miért van az, hogy egy ilyen apró baleset is komoly károkat okozhat, és miért olyan fontos időben cselekedni?

A telefonok víz elleni védelme

Sok modern telefon, mint például a Samsung Galaxy S21 vagy az iPhone 13, állítólag vízálló tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban fontos megérteni, hogy "vízálló" nem jelent teljes védelmet a víz ellen. Az IP68-as besorolású készülékek például akár 1,5 méter mélységben is képesek ellenállni a víznek 30 percig. De mit jelent ez a gyakorlatban? Ha telefonunkat véletlenül beleejtjük egy 2 méter mély medencébe, és ott marad több mint fél órán át, az készülékünk károsodásához vezethet.

Még a legjobb védelemmel rendelkező telefonok is veszélyeztetettek, ha nem megfelelően védjük őket. Egy egyszerű, hétköznapi példa: ha a telefonunk a fürdőszobai mosdóba esik, és ott marad pár percig, az már elegendő lehet ahhoz, hogy az alkatrészei károsodjanak, még ha az adott modell vízállónak is számít.

A telefonok értékvesztése vízkárosodás esetén

Egy átlagos okostelefon ára ma 100.000 Ft és 400.000 Ft között mozog, de vannak prémium kategóriás készülékek, amelyek ára az 1.000.000 Ft-ot is elérheti. Amikor egy ilyen drága eszköz vízkárosodást szenved, akkor telefonon lévő adataink - mint például a fotók, az üzenetek és az alkalmazások - is veszélybe kerülhetnek.

Egy beázott telefon eladása vagy csereakció keretében történő leadása során akár 50% vagy annál is nagyobb értékvesztést tapasztalhatunk. Ezen túlmenően a készülék garanciája is érvényét vesztheti, ha a gyártó megállapítja, hogy a kár a víz miatt keletkezett.

Összefoglalva, a telefonok vízállósága sokat fejlődött az elmúlt években, de még mindig nem megoldott a teljes védelem. Vízkárosodás esetén nem csak az anyagi veszteségekkel kell szembenéznünk, hanem adataink elvesztésének kockázatával is. Ezért fontos, hogy időben cselekedjünk és megfelelő óvintézkedéseket tegyünk.

Vízbe esett a telefonod?

Keress fel szervízt, ahol segítenek! 

 Telefon javítása

Mindig jobban járunk, ha a frissen beázott telefont egyből szervizbe adjuk!

Mindig jobban járunk, ha a frissen beázott telefont egyből szervizbe adjuk!

Beázott telefon javítás ára

Beázott telefon. A gondolat önmagában sokaknak rémálmot okoz. A telefonok ma már nélkülözhetetlen részei mindennapjainknak, és gyakran jelentős összegeket invesztálunk ezekbe a készülékekbe. De mi történik, amikor egy véletlen baleset, például egy pohár víz kiborulása vagy egy esős napon a szabadban felejtett telefon, veszélyezteti ezt a hasznos beruháhásunkat? Mennyibe kerül a beázott telefon javítása, és mire érdemes figyelni?

A kár mértéke és a beázott telefon javítás ára

A károsodás mértéke, a telefon modellje és a javítást végző szerviz árai befolyásolja a költségeket. Egy egyszerű tisztítási eljárás, ahol a telefon belső alkatrészeit meg kell szárítani, általában 15.000 Ft-tól 30.000 Ft-ig terjed. A beázott telefon javítás ára nagyobb lehet, amennyiben alkatrészcserére van szükség, a költségek hirtelen magasra rúghatnak. Például egy iPhone 12 Pro kijelzőjének cseréje 70.000 - 150.000 Ft közötti összegbe kerül.

Mire érdemes figyelni a javításkor?

A javítás előtt fontos több szerviz ajánlatát is megvizsgálni, hogy az ár-érték arányban a legjobbat kapjuk. Ne feledkezzünk meg a garanciáról sem: néhány szerviz vállal garanciát a javításra, ami a jövőbeni problémák esetén hasznos lehet.

Emellett a telefon gyártójának hivatalos szervizei gyakran drágábbak, mint az független szervizek, viszont a márkaszervizek garantálják a minőséget.

Mikor éri meg a javítás?

A döntés a javítás mellett elsősorban a telefon korától, állapotától és a javítási költségtől függ. Ha a készülék értéke már eleve alacsony, és a javítás költsége megközelíti vagy meghaladja azt, akkor érdemesebb új telefont vásárolni.

Tehát a beázott telefonok javítási ára változó, de a legfontosabb, hogy gyorsan cselekedjünk a károsodás észlelése után. A megfelelő elővigyázatossággal és tudással spórolhatunk a javítási költségeken és meghosszabbíthatjuk készülékünk élettartamát.

Javítási időtartam különböző károsodások alapján

Károsodás típusa

Átlagos javítási idő

Ár (Ft)

Akkumulátor-probléma

3-4 óra

30.000

Vízkárosodás

2-5 nap

30.000

Mikrofon nem működik

1 nap

20.000

Kamerahiba

3-6 óra

40.000

Hátlaprepedés

2-4 óra

25.000

Portproblémák

4-8 óra

15.000

Érintőpanel nem reagál

1-3 nap

60.000

A fenti táblázat az átlagos javítási időket és költségeket foglalja össze a különböző problémák esetén. Az árak és időtartamok tájékoztató jellegűek és változhatnak az egyes szervizekben.

Milyen tényezők befolyásolják a beázott telefon javításának árát?

Amikor a telefonunk beázik, azonnal aggódni kezdünk a javítás költségei miatt. Vessünk egy pillantást a legfontosabb tényezőkre, amelyek a javítási költségeket alakítják.

A telefon modellje és életkora

Két azonos károsodást szenvedett telefon esetében is jelentősen eltérő lehet a javítás ára, ha az egyik egy friss, prémium kategóriás modell, míg a másik egy régebbi, középkategóriás készülék. Például egy beázott iPhone 13 Pro Max esetében az alkatrészárak magasabbak, mint egy 4 éves Samsung Galaxy A sorozatú telefonnál.

Az életkor is befolyásolja a javítási árat. Egy régebbi modell esetén néha nehezebb pótalkatrészeket találni, ami emelheti az árat. Ugyanakkor egy régebbi modellnél az is előfordulhat, hogy az alkatrészek ára az idő múlásával csökken.

A kár mértéke

Egy enyhe nedvesség, amely csak a telefon házát érinti, sokkal kevesebbe kerülhet, mint egy olyan sérülés, ahol a telefon belső alkatrészei, mint az alaplap vagy a kamera, károsodtak. Egy egyszerű szárítás és tisztítás jóval kedvezőbb áron elvégezhető, mint egy komplex alkatrészcsere.

A szervizdíjak közötti különbségek

A hivatalos márkaszervizek gyakran drágábbak, viszont az ott használt alkatrészek eredetiek és gyakran garanciát is vállalnak a javításra. Ezzel szemben egy független szerviz olcsóbb lehet ugyan, de érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen alkatrészeket használnak és milyen garanciát kínálnak.

Telefon szervízelésre van szükséged?

Keress fel egy szervizt és kérj árajánlatot!

  Árajánlatkérés

Összegzésül, elmondhatjuk, hogy a beázott telefonok javítási költsége több összetevőtől függ. Fontos tisztában lenni ezekkel, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg és ne fizessünk többet a szükségesnél. Ugyanakkor a minőséget sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen egy jól elvégzett javítás meghosszabbíthatja készülékünk élettartamát.

Beázott telefonok javítási költségei különböző modellek esetében

Telefon modell

Javítás típusa

Ár (Ft)

iPhone 12 Pro

Kijelzőcsere

90.000

Samsung S21

Akkumulátorcsere

35.000

Huawei P40 Pro

Mikrofon csere

20.000

OnePlus 8T

Kamera csere

40.000

Xiaomi Mi 11

Hátlap csere

25.000

Sony Xperia 5

Hangszóró csere

18.000

LG V60 ThinQ

Portcsere

15.000

Nokia 8.3

Érintőpanel csere

50.000

Ebben a táblázatban a legnépszerűbb modellek beázásból eredő kárának javítási költségei láthatók. Fontos megjegyezni, hogy az árak az adott szerviz és a károsodás mértékétől függően eltérnek.

A javítási folyamat lépései

Egy beázott telefon esetén sokan pánikba esnek, és nem tudják, mihez kezdjenek. De ha megértjük a javítási folyamat lépéseit, könnyebben átláthatjuk a helyzetet és tudjuk, mire számíthatunk. Lássuk tehát mi történik a telefonunkkal, miután elvisszük a szervizbe!

A károsodás mértékének felmérése

Ez az első és egyik legfontosabb lépés. A szakemberek átvizsgálják a készüléket, hogy meghatározzák, mely alkatrészek sérültek meg. Lehet, hogy csak a külső burkolat érintett, de előfordulhat, hogy a belső alkatrészek, mint az alaplap vagy az akkumulátor is károsodott. Ezen felmérés alapján kaphatunk egy becslést a javítás várható költségeiről.

Az alkatrészek kiválasztása és beszerzése

Amint megállapítást nyert, hogy milyen alkatrészekre van szükség, a szerviz megrendeli azokat. Sokszor vannak készleten alkatrészek, de előfordul, hogy beszerzési idővel kell számolni.

Javítás és tesztelés

Miután megérkeznek az alkatrészek, a szakemberek elkezdik a javítást. A beázott alkatrészeket kicserélik vagy megpróbálják helyreállítani. A javítás befejezése után következik a tesztelési fázis. Ebben az időszakban a szerviz ellenőrzi, hogy a telefon megfelelően működik-e és nincsenek-e további hibák.

Garancia és utóellátás

Sok szerviz garanciát kínál a javításra. Ez azt jelenti, hogy ha a készülék a javítást követően ismét meghibásodik, ingyenesen vagy kedvezményesen javítják. Fontos, hogy mindig olvassuk el a garanciafeltételeket. Ezentúl, a jó szervizek ajánlanak tanácsokat és tippeket a további károsodások elkerülésére.

Amint láthattjuk, a beázott telefonok javítása komplex folyamat, mely több lépésből áll. A megfelelő szerviz kiválasztásával biztosak lehetünk benne, hogy készülékünk a lehető legjobb kezekben van. Emellett érdemes odafigyelni a garanciára, hogy hosszú távon is elégedettek legyünk a javítással.

Hogyan spórolhatunk a beázott telefon javítás árán?

A beázott telefon javítás árak gyakran magasak, főleg, ha prémium kategóriás készülékről van szó. Azonban a minőség veszélyeztetése nélkül is spórolhatunk. Nézzük meg, milyen módszerekkel tehetjük ezt meg!

Prevenció és a telefon védelme

A legjobb módja annak, hogy spóroljunk a javítási költségeken, az a megelőzés. Használjunk minőségi tokot és kijelzővédő fóliát vagy üveget, hogy megóvjuk készülékünket az esésektől és karcolódásoktól. Ne hagyjuk a telefont olyan helyen, ahol könnyen vízbe eshet, például a fürdőkád szélén vagy a medence közelében. Ezen túlmenően, telefont biztosítási csomaggal is vásárolhatunk, ami további védelmet nyújt.

Házilag végezhető javítási tippek

Néhány kisebb probléma, mint a beázás vagy a kijelző kisebb karcolódásai, házilag is orvosolhatók. Például, ha a telefon beázott, tegyük egy zacskó rizsbe, ami felszívja a nedvességet. De óvatosnak kell lennünk; mindig tájékozódjunk alaposan, mielőtt bármit is teszünk.

Habár ez a beázott telefon javítási módszer közkedvelt, ugyanakkor jobb, ha egyből szervizbe visszük és nem várunk.

Habár ez a beázott telefon javítási módszer közkedvelt, ugyanakkor jobb, ha egyből szervizbe visszük és nem várunk.

Vizsgáljuk meg a garanciális lehetőségeket

Sok telefon gyártói garanciával érkezik, amely lefedhet bizonyos típusú károkat. Ha a telefon még garanciaidőn belül van, érdemes ellenőrizni, hogy az adott károsodásra vonatkozik-e. 

A szervizek összehasonlítása

Mielőtt elvinnénk a telefont javíttatni, érdemes árajánlatokat kérni több különböző helyről. Az árak jelentősen eltérhetnek a különböző szervizek között, így némi kutatással komoly összegeket spórolhatunk meg.

Baj van a telefonoddal?

Kérj egyedi ajánlatot javításra egyszerre több szakembertől!

  Ajánlatot kérek!

Megéri-e javíttatni a beázott telefont?

A beázott telefonok gyakran okoznak fejtörést a tulajdonosaiknak. Sokan felteszik a kérdést: érdemes egyáltalán javíttatni, vagy inkább vegyünk új készüléket? Nézzük meg ezt a kérdést közelebbről!

A telefon életciklusának és értékének megfontolása

Először is, fontos megvizsgálni a telefon korát és értékét. Egy régebbi készülék esetén, amely már a technológiai életciklusának végéhez közeledik, nem biztos, hogy megéri a javítás. Viszont egy újabb, értékesebb telefon esetén a javítás lehet a gazdaságosabb választás.

Az új telefon vásárlásának összehasonlítása a javítás költségeivel

Mielőtt döntést hoznánk, érdemes összehasonlítani az új telefon beszerzésének költségét a javítás árával. Ha a javítás ára csak egy kis százaléka egy új telefon árának, akkor talán megéri a javítás. Ugyanakkor, ha a javítási költségek közelítenek egy új készülék árához, érdemes lehet megfontolni egy új telefon vásárlását.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen tényezők határozzák meg a beázott telefon javítás árát?

A javítás árát több tényező is befolyásolja, mint például a telefon modellje, a károsodás mértéke és a javítást végző szolgáltató. Az újabb, prémium kategóriás telefonok esetében az árak magasabbak lehetnek.

Érdemes-e biztosítást kötni a telefonra a beázás ellen?

Sokan úgy vélik, hogy a váratlan helyzetek miatt érdemes biztosítást kötni az értékesebb telefonokra.

Hogyan tudom elkerülni a további károkat a telefon beázása után?

Amint észleli a beázást, kapcsolja ki a telefont és távolítsa el az akkumulátort. Ne kapcsolja be a telefont, amíg nem biztos benne, hogy teljesen kiszáradt.

Melyik szolgáltatót válasszuk a javításhoz?

Sok kiváló szerviz és vállalkozás létezik Magyarországon. Ezek közül az egyik, a Qjob.hu weboldal, amely szintén kínál telefonjavítási szolgáltatásokat, ezen a platformon a felhasználói véleményeknek is utána tudunk nézni.

Meddig tart általában egy beázott telefon megjavítása?

A javítás időtartama függ a károsodás mértékétől és a szervizközpont kapacitásától. Általánosságban elmondható, hogy néhány naptól egy hétig is eltarthat.

Hogyan segíthet a Qjob.hu a beázott telefonok javításában?

A Qjob egy online platform, amely összekapcsolja az embereket a különböző szakemberekkel. Amikor beázott telefonról van szó, az oldal segíthet gyorsan és hatékonyan megfelelő szakember keresésben. A weboldalon található értékelési rendszernek köszönhetően a felhasználók láthatják a korábbi munkákkal kapcsolatos visszajelzéseket. 
Továbbá a platformon keresztül gyakran kaphatunk kedvezményes ajánlatokat, ami mérsékelheti a javítás költségeit. Az internetes honlap és a telefonra letölthető alkalmazás könnyű kapcsolattartási lehetőséget kínál a szolgáltatókkal.

Ne engedd, hogy a kár még nagyobb legyen!

Keress fel gyorsan szervizt! 

Barbara, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Több mint 2 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró. Az adott, a beázott telefon javítás ár cikk szerzője, körültekintően utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést