Article Image

Mennyibe kerül az elektromos autó töltés? - Átfogó útmutató

Fedezze fel, hogyan befolyásolja az elektromos autó töltés árát a töltőállomás típusa, telepítése és karbantartása.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ha elektromos autót vásároltad, valószínűleg felmerült benned a kérdés: Mennyibe kerül az autó töltése? Milyen költségekkel jár akár az otthoni töltőállomás beszerzése, telepítése és karbantartása? Ebben a cikkben átfogó válaszokat adunk ezekre a kérdésekre, segítve, hogy tisztán lásd az elektromos autó töltés árával kapcsolatban.

Szeretnél többet megtudni az elektromos autó töltés árakról?

 Fordulj hozzánk bizalommal, szakértők készen állnak, hogy segítsenek neked!

   Kapcsolatfelvétel

Gyors menü:

Elektromos autó töltőállomások – bevezető információ 

A jövő autói kétségkívül, hogy elektromosak. Minden nap hallunk az elektromos járművek előretöréséről, de mégis mit jelent ez a gyakorlatban? 

Az elektromos autók használata környezetbarát és költséghatékony, de szükség van hozzá egy megfelelő töltőállomásra. A töltőállomások ára pedig nagyban függ a teljesítménytől és a biztonsági funkcióktól. A legalapvetőbb modellek ára akár már 100.000 Ft-tól indul, míg a prémium modellekért akár 300.000 Ft-ot is elkérhetnek a gyártók.

Miért váltanak egyre többen elektromos autóra?

Egyre többen választják az elektromos autókat, nem csupán a környezettudatosság jegyében, de mert hosszú távon ezek a járművek sokkal gazdaságosabbá válhatnak. Ha megvizsgáljuk az üzemanyagköltséget, észrevehetjük, hogy egy átlagos benzinmotoros autó üzemeltetése literenként mintegy 400-450 Ft, míg az elektromos autók töltési költsége jelentősen alacsonyabb, akár 100-150 Ft/kWh. Ez a különbség komoly megtakarítást jelenthet hosszú távon.

A másik fontos szempont, hogy az elektromos autók karbantartása olcsóbb, mivel kevesebb mozgó alkatrész van bennük, így kevesebb a hajlamosító tényező a meghibásodásra. Ezért az elektromos autók éves karbantartási költsége akár 50-60%-kal is alacsonyabb lehet a hagyományos autókénál.

Elektromos autó töltő

Manapság már Budapesten is rengeteg helyen van lehetőség az elektromos autók töltésére!

Otthoni töltőállomás vásárlása

Ha már eldöntötted, hogy elektromos autót szeretnél, akkor érdemes átgondolnod, milyen töltőállomást szeretnél használni. Többféle típus létezik, melyek között érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt.

A töltőállomások típusai és árai

A töltőállomásokat két fő csoportba sorolhatjuk: otthoni és nyilvános töltőállomások. Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya, és az egyéni igényektől függően válhat a megfelelőbbé.

Otthoni töltőállomások

Az otthoni töltőállomások használatának legnagyobb előnye a kényelem. Otthon töltve az autót, nem kell aggódnod a töltőállomások elérhetősége miatt. Az otthoni töltőállomások általában 7-22 kW teljesítményűek, és a töltési idő attól függ, milyen kapacitású az autó akkumulátora. Az otthoni töltőállomások ára általában 150.000-300.000 Ft között mozog, a teljesítménytől és a töltőállomás funkcionalitásától függően.

Nyilvános töltőállomások

A nyilvános töltőállomások használata akkor előnyös, ha gyakran utazol hosszabb távolságokat, vagy ha nincs lehetőséged otthon töltőállomást telepíteni. A nyilvános töltőállomások gyorsabban tudják tölteni az autódat, általában 22-150 kW közötti teljesítménnyel, de a töltés ára magasabb is. Az árak jellemzően 70-100 Ft/kWh között mozognak, a szolgáltatótól függően.

Különböző típusú töltőállomások és költségek

Töltőállomás típusa

Teljesítmény

Árak (Ft)

Otthoni töltőállomás

3.7 kW

200.000 - 400.000

Gyors töltőállomás otthonra

22 kW

600.000 - 1.200.000

Nyilvános, normál töltőállomás

22 kW

300 - 600 Ft/kWh

Nyilvános, gyorstöltőállomás

50 kW

600 - 900 Ft/kWh

Ez a táblázat bemutatja a különböző típusú elektromos töltőállomásokat, valamint a kapcsolódó teljesítmény- és árinformációkat. Figyelembe kell venni, hogy az árak változhatnak a gyártótól, az installációtól és az energiaáraktól függően.

Mire érdemes figyelni töltőállomás vásárlásakor?

Elektromos autó töltőállomást vásárlásakor számos tényezőt érdemes szem előtt tartani. A legfontosabb szempontok a teljesítmény és a biztonság.

A töltőállomás teljesítménye

A töltőállomás teljesítménye az egyik legfontosabb szempont, hiszen meghatározza, mennyi idő alatt töltheted fel az autódat. A töltőállomások teljesítménye általában 3,7 kW-tól egészen 150 kW-ig terjed. Minél magasabb a teljesítmény, annál gyorsabban töltheted fel az autódat, de ne felejtsd el, hogy a nagyobb teljesítményű töltőállomások drágábbak. Az otthoni töltőállomások jellemzően 7-22 kW teljesítményűek, míg a nyilvános töltőállomások akár 150 kW teljesítményt is képesek nyújtani.

A töltőállomás biztonsága

A biztonság is fontos szempont. A töltőállomásokat úgy tervezték, hogy biztonságosak legyenek a használatuk, de érdemes olyan modelleket választani, amelyek rendelkeznek extra biztonsági funkciókkal, mint például túlterhelés- és rövidzárlatvédelem. Néhány töltőállomás rendelkezik RFID azonosítóval is, ami lehetővé teszi a töltőállomás használatának korlátozását, így csak a jogosult személyek tudják használni. Az ilyen töltő ára magasabb, de a biztonságos használat érdekében érdemes beruházni rájuk.

Az otthoni töltőállomás telepítése

Az elektromos autók használatának egyik legnagyobb kényelme, hogy otthon is feltöltheted őket. De milyen lépéseket kell követni, ha otthoni töltőállomást szeretnél telepíteni?

Milyen lépéseket követ a telepítés folyamata?

Az otthoni töltőállomás telepítése több lépésből áll, amelyeket érdemes szakemberrel végeztetni, hogy biztosak legyünk a biztonságos és hibamentes működésben.

Elektromos hálózat felkészítése

Az első lépés az elektromos hálózat felkészítése. Az otthoni töltőállomások általában 7-22 kW teljesítményűek, de előfordulhat, hogy a hálózatot fel kell készíteni a nagyobb terhelésre. Ezt a munkát szakemberrel érdemes elvégeztetni, aki megvizsgálja az elektromos hálózatot, és szükség esetén felújítja azt.

A töltőállomás elhelyezése

A következő lépés a töltőállomás elhelyezése. Fontos, hogy olyan helyen legyen, ahol könnyen hozzáférhető az autó számára. Általában a garázsban vagy a beállóban a legpraktikusabb elhelyezni, de fontos, hogy az időjárás viszontagságaitól védett helyen legyen. A telepítést is érdemes szakemberrel végeztetni, aki a biztonsági előírásoknak megfelelően telepíti a töltőállomást.

Milyen költségekkel jár a telepítés?

Az otthoni töltőállomás telepítése nem csak a berendezés árát jelenti, hanem a telepítés költségeit is hozzá kell számolni. Ezek a költségek a munkadíjakból és az anyagköltségekből tevődnek össze.

Munkadíjak

A munkadíjak jelentős részét képezik a telepítés költségeinek. Ez magába foglalja az elektromos hálózat felkészítését, a töltőállomás telepítését, és az esetleges hálózatfejlesztést is. A munkadíjakat általában óradíjban számolják, ami 5.000-15.000 Ft között mozog.

  • Otthoni töltőállomás vásárlása
  • Töltőállomás telepítése
  • Töltőállomás karbantartása
  • Az ár összetevői

Mire érdemes figyelni töltőállomás vásárlásakor?

Elektromos autó töltőállomást vásárlásakor számos tényezőt érdemes szem előtt tartani. A legfontosabb szempontok a teljesítmény és a biztonság.

A töltőállomás teljesítménye

A töltőállomás teljesítménye az egyik legfontosabb szempont, hiszen meghatározza, mennyi idő alatt töltheted fel az autódat. A töltőállomások teljesítménye általában 3,7 kW-tól egészen 150 kW-ig terjed. Minél magasabb a teljesítmény, annál gyorsabban töltheted fel az autódat, de ne felejtsd el, hogy a nagyobb teljesítményű töltőállomások drágábbak. Az otthoni töltőállomások jellemzően 7-22 kW teljesítményűek, míg a nyilvános töltőállomások akár 150 kW teljesítményt is képesek nyújtani.

A töltőállomás biztonsága

A biztonság is fontos szempont. A töltőállomásokat úgy tervezték, hogy biztonságosak legyenek a használatuk, de érdemes olyan modelleket választani, amelyek rendelkeznek extra biztonsági funkciókkal, mint például túlterhelés- és rövidzárlatvédelem. Néhány töltőállomás rendelkezik RFID azonosítóval is, ami lehetővé teszi a töltőállomás használatának korlátozását, így csak a jogosult személyek tudják használni. Az ilyen töltő ára magasabb, de a biztonságos használat érdekében érdemes beruházni rájuk.

Biztosan választ szeretnél kapni az elektromos autó töltéssel kapcsolatos kérdéseidre?

Szakértők várnak, hogy segítsenek! Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba.

 Segítségre van szükségem

Elektromos autó töltésének költségei otthon

Elektromos autót tulajdonolni nem csak azt jelenti, hogy csökkented a szén-dioxid-kibocsátást, hanem azt is, hogy a benzinkutak helyett otthon töltheted fel autódat. De mennyibe kerül az otthoni töltés?

Töltési költségek számítása

Az elektromos autó töltésének költségeit a következőképpen számíthatod ki: meg kell nézni, hogy autód milyen mértékben fogyaszt energiát (kWh/100km), majd ezt megszorozni az aktuális energiaárakkal (Ft/kWh). Például, ha autód 15 kWh-t fogyaszt 100 km-enként, és az energia ára 45 Ft/kWh, akkor egy 100 km-es út töltése 675 Ft-ba kerül.

Az elektromos autó töltés költségei 100 km-re

Autó típusa

Akkumulátor kapacitása (kWh)

Töltési költség otthon (Ft/100km)

Töltési költség nyilvános töltőn (Ft/100km)

Nissan Leaf

40

1.800 - 2.400

3.000 - 4.500

Tesla Model 3

75

3.300 - 4.500

5.500 - 8.300

BMW i3

42

1.900 - 2.500

3.100 - 4.700

Renault Zoe

52

2.300 - 3.100

3.800 - 5.800

A táblázat bemutatja az elektromos autók töltési költségeit otthon és nyilvános töltőállomásokon 100 kilométerenként. 

A díjszabások és az energiaárak hatása a költségekre

Az energiaárak jelentősen befolyásolják az elektromos autó töltésének költségeit. Magyarországon az áram ára általában 40-50 Ft/kWh között mozog, de ez változhat.

Többletköltségek: az installáció és a karbantartás

Ahogy korábban is említettük, a kivitelezés költségei az anyagköltségből és a telepítési munkadíjakból állnak, amelyek a költség jelentős részét jelent. A karbantartás költségei általában alacsonyabbak, de ezt is érdemes számításba venni. Egy otthoni töltőállomás esetén a karbantartás általában 10-20.000 Ft évente, attól függően, hogy milyen típusú töltőállomásról van szó és milyen gyakran használják.

Amennyiben elektromos autónk van, akkor persze, jó dolog beszerezni egy töltő állomást.

Ha elektromos autód van, akkor biztosan érdemes beszerezned egy töltő állomást otthonra!

Az otthoni töltőállomás karbantartása

Az elektromos autó töltőállomásainak rendszeres karbantartása nemcsak a berendezés élettartamát hosszabbítja meg, hanem a biztonságos működést is biztosítja. De milyen karbantartási feladatokra van szükség?

Milyen rendszeres karbantartásra van szükség?

Az otthoni töltőállomások karbantartása általában két fő feladatot tartalmaz: a biztonsági ellenőrzéseket és az alkatrészcsereket.

Biztonsági ellenőrzések

A biztonsági ellenőrzések a karbantartás legfontosabb részei. Ez magában foglalja a töltőállomás elektromos biztonsági ellenőrzését. Ezek az ellenőrzések biztosítják, hogy a töltőállomás biztonságosan működik, és megelőzik az elektromos balesetet vagy a berendezés károsodását.

Alkatrészcserék

Az alkatrészcsere általában a töltőkábel és a csatlakozók cseréjét jelenti. Ezek az alkatrészek a gyakori használat miatt kopnak, és idővel cserére szorulnak. A töltőkábel és a csatlakozók cseréje nem csak a biztonságot, hanem a töltés hatékonyságát is növeli, mert a kopott alkatrészek csökkenthetik a töltés sebességét.

A karbantartás időszakossága függ a töltőállomás gyakoriságától és a gyártó ajánlásaitól. Általános szabályként évente legalább egyszer érdemes karbantartást végezni, de intenzív használat esetén akár félévente is szükséges lehet.

Mennyibe kerül az otthoni töltőállomás karbantartása?

Az otthoni töltőállomás karbantartása szintén költséggel jár.

Szervizdíjak

A szervizdíjakat általában óradíjban számolják, ami magába foglalja a karbantartás és a hibaelhárítás költségeit is. A szervizdíjak nagyban függnek a szakember tapasztalatától és a munka bonyolultságától. Általános szabályként a szervizdíjak 5.000-15.000 Ft között mozognak óránként.

Alkatrészárak

Az alkatrészárak a cserélendő alkatrészek típusától és minőségétől függnek. Egy átlagos töltőkábel ára 10-20.000 Ft között mozog, míg egy csatlakozó akár 5-10.000 Ft-ba is kerülhet. Az alkatrészárakat érdemes előre beszerezni, hogy elkerüld a meglepetéseket.

Összességében a töltőállomás karbantartásának költségei általában évente 15-30.000 Ft között mozognak, attól függően, hogy milyen gyakran használják a töltőállomást, és mennyire bonyolult a karbantartás. Ezek a költségek hozzáadódnak az elektromos autó töltésének összköltségéhez, de hosszú távon még mindig olcsóbb, mint a hagyományos üzemanyaggal működő autók üzemeltetése.

Az elektromos autó töltőállomásának telepítésének költségbecslése

Leírás

Mennyiség

Egységár (Ft)

Összesen (Ft)

Villamos hálózat felkészítése

1 db

50.000

50.000

Töltőállomás elhelyezése

1 db

30.000

30.000

Elektromos kábelek és csatlakozók

1 szett

20.000

20.000

Munkadíjak (átlagosan)

1 db

100.000

100.000

Összes telepítési költség

 

 

200.000 Ft

Ez a táblázat egy hozzávetőleges becslést ad az elektromos autó töltőállomásának telepítési költségéről. A számításokba beletartozik a villamos hálózat felkészítése, a töltőállomás elhelyezése, valamint a szükséges elektromos kábelek és csatlakozók beszerzése és a munkadíjak. Az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak a piaci feltételektől és a munka bonyolultságától függően.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül 100 km elektromos autóval?

Az elektromos autók üzemeltetési költsége sok tényezőtől függ, beleértve a gépkocsi típusát, az energiaárakat és a töltési módot. Általános szabályként azonban a 100 km megtételének költsége elektromos autóval jellemzően 600-900 Ft között mozog, attól függően, hogy hol és hogyan töltjük fel az autót.

Hol találhatók ingyenes elektromos autó töltőállomások?

Számos helyen találkozhatunk ingyenes töltőállomásokkal, például bizonyos bevásárlóközpontok, éttermek vagy szállodák parkolóiban. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a töltőpontok általában alacsonyabb teljesítményűek, és hosszabb időbe telik az autó feltöltése.

Mennyi a MOL elektromos töltőállomások árai?

A MOL töltőállomásainak árai változhatnak. Általában a nyilvános töltőállomásoknál magasabb az ár, mint az otthoni töltéskor. A pontos árakért érdemes a MOL hivatalos weboldalát vagy az aktuális töltőállomástól információt kérni.

Mennyibe kerül az elektromos autó töltése otthon?

Az otthoni töltés költsége függ az elektromos hálózat díjaitól és az autó akkumulátorának kapacitásától. Általános szabályként a teljes töltés ára otthon általában 1.500-3.000 Ft között mozog, attól függően, hogy milyen autóval rendelkezel és milyen az energiaár.

Mennyi ideig tart az elektromos autó töltése konnektorról?

Az elektromos autó töltési ideje nagymértékben függ a töltőállomás teljesítményétől és az autó akkumulátorának kapacitásától. Egy átlagos otthoni konnektorral (2.3 kW teljesítményű) a töltés akár 8-12 óra is lehet. Azonban a gyors töltőállomások (50 kW és afölötti teljesítményűek) akár 30-60 perc alatt is feltölthetik az autó akkumulátorát.

Összegzés

Összefoglalva, az elektromos autók töltésének költségei több tényezőtől függnek. Az otthoni töltőállomások telepítése és karbantartása szintén jelentős befektetést igényel, de hosszú távon megtérülhetnek a benzines autókkal szembeni üzemanyagköltség-megtakarítások révén.

Az elektromos autók és a töltőállomások technológiája folyamatosan fejlődik, így a költségek és az elérhetőség is változhatnak az idők folyamán. Érdemes rendszeresen tájékozódni a legújabb trendekről és lehetőségekről.

Az elektromos autó töltés ára otthon vagy nyilvános töltőállomáson fontos szempont az elektromos autó vásárlásakor. Még ha a költségek magasnak is tűnnek először, ne felejtsük el, hogy a környezetvédelem és a hosszú távú üzemanyagköltség-megtakarítások miatt az elektromos autózás egyre népszerűbb választás a fogyasztók körében.

Az anyagköltségek magukba foglalják a szükséges elektromos vezetékeket, csatlakozókat és a töltőállomást. Az anyagköltségek nagyban függnek a töltőállomás típusától és teljesítményétől. Egy átlagos otthoni töltőállomás anyagköltsége 150.000-300.000 Ft között mozog, míg a professzionálisabb és nagyobb teljesítményű modellek akár 500.000 Ft-ba is kerülhetnek.

Ezért fontos, hogy a töltőállomás vásárlása előtt alaposan tájékozódj a telepítés költségeiről, hogy ne érjenek meglepetések.

Biztosan választ szeretnél kapni az elektromos autó töltéssel kapcsolatos kérdéseidre?

Szakértők várnak, hogy segítsenek! Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba.

 Segítségre van szükségem

Barbara
Tapasztalt szövegíró
Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt az elektromos autó töltés árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést