Article Image

Mennyibe kerül egy kültéri szauna?

Teljes útmutató a kültéri szaunák költségeiről, az alapanyagoktól a telepítésig.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ki ne álmodozna saját kertjében egy szaunáról? Sokan gondolják azt, hogy egy ilyen luxusnak magas az ára. De mennyibe is kerül valójában egy kültéri szauna? Olvassa el cikkünket és tájékozódjon a költségekről!

Gyorsmenü:

A kültéri szauna előnyei

Ezek a termékek egyre népszerűbbek Magyarországon és nem csak a luxus iránti vágy miatt. A saját kertedben álló szauna számtalan előnnyel rendelkezik, melyeket most alaposan körbejárunk.

Szeretnéd, hogy a kültéri szaunád tökéletes legyen?

Kérj ajánlatot egy szakértőtől most!

 Ajánlatkérés

Otthoni wellness élmény

Elképzelheted, hogy egy nehéz munkanap után csak pár lépésre vagy a saját szaunádtól? Nem kell autóba ülni, elhajtani egy wellness központba, nincs többé várakozás vagy tömeg. Otthon, a saját kertedben bármikor élvezheted a szauna által nyújtott relaxációt. Ráadásul a kényelem mellett pénzt is megtakaríthatsz. Gondolj csak bele: egy átlagos wellness központban egy alkalom szaunázás ára 3.000 és 5.000 Ft között mozog. Ez havi szinten 30.000 - 50.000 Ft, amennyiben hetente kétszer szaunázol. Ezzel szemben a saját szaunádban bármikor, akár naponta is élvezheted az élményt anélkül, hogy mélyebben a zsebedbe kellene nyúlnod.

Egészségügyi előnyök

A szaunázás nem csak a lelkünknek tesz jót, de a testünknek is. Javítja a vérkeringést, segít a méreganyagok kiürítésében, csökkenti a stresszt és javítja az alvás minőségét. Ezen kívül a meleg hatására a testünk ellenállóképessége is növekszik, ami különösen a téli, influenzás időszakban jöhet jól. Egy-egy szaunázással a hidegben akár 300-500 kalóriát is elégethetünk, ami a fogyókúrázók számára is hatalmas plusz. Hosszú távon pedig az immunrendszer erősítése és a kisebb betegségek megelőzése is számottevő előny.

Ingatlan értékének növelése

Befektetésnek sem utolsó egy ilyenre beruházni. Amikor eladásra kerül az ingatlan, egy ilyen extrával jelentősen megnövelheted az értékét. A potenciális vevők számára vonzó lehet az a lehetőség, hogy otthonukban luxus szolgáltatásokat élvezhetnek. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a kültéri szaunával rendelkező ingatlanok ára átlagosan 10-15%-kal magasabb, mint azoké, amelyek nem rendelkeznek ilyen létesítménnyel. Azaz egy 30 millió Ft értékű ingatlan esetén ez 3-4,5 millió Ft értéknövekedést jelenthet.

Ezen előnyök fényében nem csoda, hogy egyre többen választják otthonukba. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásaik és az ingatlan értékének növekedése mellett az otthoni wellness élmény is megfizethetetlen. Ha te is gondolkoztál már saját szauna beszerzésén, most talán érdemes elindulnod ezen az úton.

Kültéri szauna árak

A költségek számos tényezőtől függenek, mint például az anyagok, a méret, a fűtési rendszer vagy az extra funkciók. Ebben a részben megvizsgáljuk, hogy milyen árakkal kell számolnunk, ha saját szaunát szeretnénk.

Alapanyagok és méretek

A szauna alapanyaga és mérete az egyik legmeghatározóbb tényező az ár tekintetében. A leggyakoribb faanyagok, melyekből szaunát készítenek, a skandináv fenyő, a vörösfenyő és a cédrus. Egy kisebb, 2 személyes fenyőből készült szauna ára kb. 1.200.000 Ft-tól indul, míg egy 4-6 főt befogadó cédrus szauna 2.500.000 Ft-tól 4.000.000 Ft-ig is terjedhet.

Fűtési rendszerek

Az elektromos fűtőpanelek az egyik legnépszerűbbek, mivel könnyen használhatók és telepíthetők. Egy közepes méretű elektromos fűtőpanel ára 150.000 Ft-tól 300.000 Ft-ig mozoghat. A fafűtéses kályhák hagyományos hangulatot teremtenek, de az áruk magasabb, általában 200.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig terjed.

Extra funkciók és tartozékok

Az alapmodellek mellett számos extra funkcióval és kiegészítővel teheted kényelmesebbé a szaunázást. Az LED-es színterápia, az aromaterápia vagy a különféle hangrendszerek mind-mind növelik a költségeket. Ezeknek az extráknak az ára változó, de általában 20.000 Ft-tól 150.000 Ft-ig terjed egy-egy kiegészítőért.

Összegzésül: egy kültéri szauna ára változatos lehet, az egyszerűbb modellektől az extrákkal felszerelt luxuskivitelig. Mielőtt döntést hoznál, érdemes alaposan tájékozódni, és olyan szaunát választani, ami a legjobban illeszkedik az igényeidhez és a költségvetésedhez.

A költségek összetevői

Amikor arra gondolunk, hogy mennyibe kerül egy kültéri szauna, gyakran csak a végösszeg jut eszünkbe. Pedig a költségek számos összetevőből tevődnek össze. Ebben az írásban alaposan szemügyre vesszük, melyek ezek az összetevők, és mennyire befolyásolják a végösszeget.

Alapanyagok és kivitelezés

Az alapanyagok és a kivitelezés minősége alapvetően határozza meg a szauna árát. De mit is érdemes tudni ezekről?

Fa típusai és áraik

A szaunák többsége faanyagból készül, melynek minősége és típusa nagyban befolyásolja az árat. A skandináv fenyő például kedvelt választás a maga kellemes színével és tartósságával, de ára alacsonyabb, mint mondjuk a kanadai cédrusnak. Míg egy fenyőből készült szaunához négyzetméterenként kb. 15.000 Ft-tól kell számolni, addig a cédrus ennél drágább, 25.000 Ft/m2 ártól indulva.

Üveg és izolációs anyagok

A modern kültéri szaunák gyakran rendelkeznek nagy üvegfelületekkel, ami természetesen növeli az árat. Egy minőségi hőálló üveg ára négyzetméterenként 20.000 Ft-tól indul. Az izoláció szintén fontos, különösen a téli hónapokban. A hatékony izolációs anyagok ára 10.000 Ft/m2 és 20.000 Ft/m2 között mozog.

A különböző alapanyagok költségei a kivitelezéshez

Alapanyag

Átlagos Méret

Ár (Ft)

Cédrusfa

2m x 2m

250.000

Orosz fenyő

2m x 2m

150.000

Hőkezelt fa

2m x 2m

220.000

Üvegpanel

1m x 2m

80.000

Izolációs anyag

10m2

50.000

Kőlap

0.5m x 0.5m

10.000

Világítás

LED csík

30.000

A táblázatban feltüntetett árak csak tájékoztató jellegűek és változhatnak a kereskedőtől és a térségtől függően. A cédrusfa és az orosz fenyő kiváló minőségű alapanyagok kültéri szaunákhoz, míg a hőkezelt fa különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek növelik az élettartamot és a tartósságot.

Fűtési rendszerek

A szauna fűtési rendszere is alapvető tényező a költségek szempontjából.

Elektromos vs. fatüzelésű szauna

Az elektromos fűtőpanelek könnyebben telepíthetők és kezelhetők, de áruk általában magasabb, mint a fatüzelésűeké. Egy közepes méretű elektromos fűtőpanel 200.000 Ft körül van, míg egy fatüzelésű kályha 100.000 Ft-tól kezdődik.

Energiaköltségek

Az elektromos szaunák havi energiaköltsége átlagosan 10.000 Ft és 15.000 Ft között van, míg a fatüzelésű szaunák esetében csak a faanyag költségével kell számolni, ami kb. 5.000 Ft és 10.000 Ft között mozog havonta.

A különböző fűtési rendszerek költségei

Fűtési Rendszer

Teljesítmény

Ár (Ft)

Elektromos szauna

8 kW

200.000

Fatüzelésű szauna

10 kW

300.000

Gázüzemű szauna

9 kW

250.000

Infraszauna

1.5 kW

180.000

Szauna kályha

12 kW

350.000

Fűtőpanel

1.2 kW

90.000

Ezen árak tájékoztató jellegűek és a gyártótól, valamint az országtól függően változhatnak. Az elektromos szaunák gyorsabb felfűtési időt biztosítanak, míg a fatüzelésű szaunák tradicionális élményt nyújtanak. A választás attól függ, melyik stílus és költségvetés illik leginkább az Ön igényeihez.

Kiegészítők és tartozékok

A különböző extra kiegészítők, mint a színterápia, hangrendszer vagy aromaterápia, növelik a szauna élményét, de természetesen az árat is. Ezen tartozékok ára változó, de általában 20.000 Ft-tól egészen 150.000 Ft-ig terjednek.

Összefoglalva, a kültéri szauna végösszege számos tényezőtől függ. Ha jól informált döntést szeretnél hozni, érdemes minden költségvetési pontot alaposan megfontolni és összehasonlítani a kínálatot a piacon.

Ne bízd a véletlenre a szauna építését!

Fordulj profihoz és kapj ingyenes ajánlatot.

 Szakemberek itt

A telepítés költségei

Számos olyan költségelem létezik, amelyek az árnak a részét képezik, de gyakran azok közül, amelyeket könnyen elfelejtünk, azok a telepítéssel kapcsolatosak. Az engedélyektől az építési követelményekig, és persze a szakemberek díjazásáig, ezek az összetevők mind hozzáadnak az összköltséghez. De lássuk, mire számíthatunk!

Engedélyek és építési követelmények

Amikor kültéri szaunát szeretnénk telepíteni, először is tisztában kell lennünk az adott helyi szabályozásokkal. Az engedélyek beszerzése szükséges lehet az önkormányzattól vagy az illetékes hatóságtól. Ezen engedélyek ára helységtől és a szauna méretétől függően 10.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedhet.

Az építési követelmények is eltérhetnek, és néha extra költségekkel járhatnak. Például bizonyos alapok vagy vízszigetelések szükségesek lehetnek, amelyek az alapanyagoktól és a munkaóráktól függően 50.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig terjedhetnek.

Munkadíj és időkeretek

A szauna telepítéséhez szükséges szakember választása kulcsfontosságú. A munkadíj nagyban függ a választott cég vagy szakember tapasztalatától, hírnevétől és a munka bonyolultságától. Egy átlagos szauna telepítése esetében a munkadíj 100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig vagy még afölött is mozoghat.

Az időkeretek is fontosak. Egy egyszerűbb szauna esetében 1-2 nap alatt elkészülhet a telepítés, de egy nagyobb, komplexebb projekt akár hetekig is tarthat. Fontos, hogy ezeket a tényezőket is figyelembe vegyük a költségvetés tervezésekor, különösen, ha a szaunát adott időpontig szeretnénk használatba venni.

Összességében, amikor a telepítés költségeiről beszélünk, fontos minden apró részletre odafigyelni, hogy ne érjenek minket váratlan költségek. A legjobb, ha alaposan tájékozódunk és több ajánlatot is kérünk, mielőtt döntést hoznánk.

Kérdésed van a kültéri szaunák árával kapcsolatban?

Vedd fel a kapcsolatot egy szakemberrel és beszélj velük!

 Kapcsolatfelvétel

Hogyan spórolhatunk a költségeken?

A kültéri szauna beszerzése és telepítése jelentős beruházást igényel, azonban néhány stratégiai lépéssel jelentős megtakarítást érhetünk el. De hogyan tehetjük ezt meg? Íme néhány hasznos tipp, hogy a pénztárcánk is örüljön!

Önszerelési lehetőségek

Az egyik legnagyobb megtakarítás az önszerelésben rejlik. Sok szaunagyártó kínál "csináld magad" csomagokat, amelyek minden szükséges alkatrészt és részletes útmutatót tartalmaznak. Persze ez technikai affinitást és egy kis munkát igényel, de a munkadíj költségét akár teljes egészében is megtakaríthatjuk vele. Fontos azonban, hogy csak akkor válasszuk ezt az utat, ha biztosak vagyunk képességeinkben. Egy rosszul összerakott szauna nemcsak kevésbé tartós, de veszélyes is lehet.

Szezonális kedvezmények és akciók

Nem mindenki gondol arra, hogy szaunát télen vásároljon, vagy nyári hőségben. A kereslet alakulása miatt sok gyártó és kereskedő szezonális kedvezményeket és akciókat kínál. Ezzel nemcsak jó áron juthatunk hozzá a kívánt szaunához, de gyakran extra tartozékokat és kiegészítőket is kaphatunk hozzá.

Hosszú távú garancia és karbantartás

Bár a hosszú távú garancia nem közvetlen megtakarítást jelent, hosszú távon mégis rengeteget spórolhatunk vele. Egy szauna, amelyre 10 év garancia van, kevesebb karbantartást igényel, és esetleges javításai is olcsóbbak lehetnek. Ezenkívül a rendszeres karbantartás és tisztítás is megelőzheti a drága javításokat és hosszabb élettartamot biztosíthat a szaunának.

Tehát, ha okosan közelítünk a szauna beszerzéséhez és telepítéséhez, nemcsak egy kiváló minőségű terméket kaphatunk, hanem jelentős összeget is megtakaríthatunk. A legfontosabb, hogy tájékozottak legyünk, összehasonlítsuk az ajánlatokat, és ne féljünk megkérdezni a szakemberektől!

Kültéri szauna árak összehasonlítása

A beszerzése előtt az egyik legfontosabb lépés az árak összehasonlítása. Ezzel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de jobban megérthetjük, hogy melyik modell felel meg leginkább az igényeinknek. Ebben a szakaszban megvizsgáljuk a különböző gyártók és modellek közötti különbségeket, valamint az ügyfél-visszajelzéseket és értékeléseket, amelyek alapján még okosabb döntést hozhatunk.

Különböző gyártók és modellek

A piacon számos gyártó kínál különböző szauna modelleket, az egyszerűbbtől az ultra luxusig.

  • Nordic Saunas: Ez a márka középkategóriás áron kínál minőségi termékeket. Egy átlagos modelljük ára 600.000 Ft és 1.500.000 Ft között mozog, függően a mérettől és a kiegészítőktől.
  • EcoSauna: Egy kevésbé ismert, de megfizethető árkategóriát képviselő márka. Az áraik általában 400.000 Ft és 900.000 Ft között vannak.
  • LuxurySweat: Ahogyan a neve is sugallja, ez a prémium kategóriás szaunákat kínáló márka magasabb árkategóriájú. A modellek ára 2.000.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.

A kültéri szauna beszerzése nem mindennapi vásárlás. A különböző gyártók, modellek, árkategóriák és az ügyfél-visszajelzések hatalmas választékot és információhalmazt kínálnak a döntés előtt álló vásárlók számára. Ahogy ebben a cikkben is láthattuk, rengeteg szempontot kell figyelembe venni a végleges választás előtt.

Először is, fontos tudni, hogy milyen célt szeretnénk elérni a szaunánkkal. Szeretnénk-e egy egyszerűbb, kisebb modellt, ami csak a család számára elegendő, vagy inkább egy prémium kategóriás, nagyobb és sok extrával ellátott változatot, ami a barátoknak és a családnak is elegendő?

Egy másik fontos szempont az anyagi keret. A kültéri szaunák árai széles skálán mozognak. Bár az ár fontos tényező, ne feledjük el, hogy a minőség, a tartósság és a karbantartási költségek hosszú távon még fontosabbak lehetnek.

Az ügyfél-visszajelzések és az értékelések aranyat érnek. Sokszor a valós vásárlói tapasztalatok sokkal többet mondanak el egy termékről, mint a gyártói leírások.

Ajánlások:

  • Kutatás: Mielőtt döntést hoznál, alaposan tájékozódj. Olvass rengeteg visszajelzést, kérdezz meg ismerősöket vagy családtagokat, akik már vásároltak ilyen terméket.
  • Anyagi keret: Határozd meg a büdzsédet és próbálj meg ezen belül maradni, de emlékezz arra, hogy néha érdemes kicsit többet költeni a minőségért.
  • Szakember véleménye: Ha nem vagy biztos a döntésedben, kérdezz meg egy szakembert vagy konzultálj egy szauna-specialista céggel.

Összefoglalva, a kültéri szauna vásárlása egy izgalmas projekt, ami évekig tartó örömöt hozhat. Gondos tervezéssel, kutatással és informált döntésekkel a legjobbat hozhatod ki ebből a beruházásból. Sok sikert a választásodhoz!

Gyakran Ismételt Kérdések 

Mennyibe kerül egy átlagos méretű kültéri szauna?

Egy átlagos méretű darab ára nagyban függ a kiválasztott anyagoktól, kiegészítőktől és a gyártótól. A költségek változhatnak néhány százezer forinttól akár több millió forintig is.

Milyen tényezők befolyásolják leginkább az árait?

A legfontosabb tényezők közé tartozik az anyagminőség, a szauna mérete, a fűtési rendszer típusa és a kiegészítő tartozékok. Minél magasabb minőségű anyagokat és kiegészítőket választasz, annál magasabb lesz a költség.

Hogyan változnak az árak az évszakok szerint?

Az árak az év bizonyos időszakaiban változhatnak, különösen, ha a gyártók szezonális kedvezményeket és akciókat kínálnak. Gyakran az év végén és a tél kezdetén találhatsz jobb ajánlatokat.

Milyen tapasztalatokat osztanak meg az emberek a Qjob.hu-n a beszereléssel kapcsolatban?

A Qjob.hu egy népszerű platform, ahol sokan keresnek szakembereket kültéri szaunák telepítéséhez. Az emberek gyakran megosztják tapasztalataikat a kivitelezőkkel, az árazással és a munka minőségével kapcsolatban. A legtöbben azt javasolják, hogy alaposan nézzük meg a szakember értékeléseit és referenciáit, mielőtt döntést hoznánk.

Milyen hosszú távú költségekkel kell számolni egy kültéri szauna üzemeltetésénél?

Az üzemeltetése során számolni kell az energiaköltségekkel, a karbantartási munkálatokkal és az esetleges javításokkal. Ezen kívül az idő múlásával cserélni kellhet bizonyos alkatrészeket, mint például a fűtőelemeket vagy az izolációs anyagokat. A pontos költségek nagyban függnek a szauna típusától és a használat gyakoriságától.

Válaszd a legjobbat a kültéri szaunák világában!

Kérj szakértői segítséget választásban és beszerelésben!

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a kültéri szauna ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést