Article Image

Mennyibe kerül átlagosan egy lambéria festés?

Fedezze fel a lambéria festék árakat, és válassza ki a legjobbat otthonához!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyit kellene fizetnie egy kiváló minőségű lambéria festékért és melyiket válassza? Cikkünk segít az legjobb döntés meghozatalában.

Gyorsmenü:

A lambéria festék árak kialakításának alapjai

Amikor lambéria festéséről beszélünk, gyakran merül fel a kérdés: milyen festéket és milyen burkolatot használjunk? Az árak kialakítása sok tényezőtől függ, többek között az anyagok és a festék típusától. De nézzük meg közelebbről, hogy milyen lehetőségeink vannak!

Különböző festékek és azok jellemzői

Amikor festék vásárlásra kerül a sor, az árak mellett a típust is figyelembe kell venni.

Vízbázisú festékek

Gyorsan száradnak, és kevésbé toxikusak. A Trilak vagy Dulux márka vízbázisú termékei 4.000-8.000 forint/liter közötti áron kaphatók. Könnyen használhatók, és általában nem igényelnek alapozót a fa lambérián.

Olajbázisú festékek

Nagyon tartósak és vízállóak, így ideálisak a konyhákhoz és fürdőszobákhoz. A Helios olajbázisú festékei 5.500-11.000 forint/liter közöttiek. Egy kis tapasztalattal rendelkező festő számára kiváló választás lehet.

Lakkfestékek

Rendkívül fényes bevonatot biztosítanak, és általában 6.000-12.000 forint/liter közötti áron kaphatók. Ideálisak a modern, fényes megjelenésű otthonok számára.

Milyen festéket válasszunk?

Amikor kiválasztjuk, mivel szeretnénk lefesteni a burkolatunkat, ne csak a költségekre figyeljünk. Sokkal inkább a minőségre, a tartósságra, az alkalmazási területre és természetesen az esztétikai igényekre. De hogyan dönthetjük el, hogy melyik festék a legjobb választás számunkra? Merüljünk el együtt a részletekben!

Milyen felületre kerül a festék?

Először is fontos tudni, hogy milyen felületre szeretnénk felvinni.

Fal vagy mennyezett 

Az otthonok belső terében általában vízbázisú festékeket használnak, mivel kevésbé toxikusak és gyorsan száradnak. A Trilak vagy Dulux márka kiváló választás lehet.

Padló

Erősebb, strapabíró festék szükséges a padlókhoz. Ezen a területen az olajbázisú termékek jobban megállják a helyüket.

Kültérre

UV- és időjárásálló színezőanyagok kellenek a kültéri felületekhez. A Helios prémium kültéri festékei jól ellenállnak az elemeknek.

Milyen esztétikai hatást szeretnénk elérni?

Az esztétikum is fontos szerepet játszik a kiválasztási folyamatban.

Matt festék

Azoknak ajánlott, akik természetes, visszafogott megjelenést szeretnének elérni. Jól elfedi a fal hibáit és egyenletes felületet biztosít.

Fényes festék

Modern, csillogó megjelenést ad. Ideális olyan helyiségekben, ahol a fényességet kívánják kiemelni.

Selyemfényű festék

Egyensúlyt teremt a matt és fényes között, és népszerű választás a nappalikban és hálószobákban.

Mennyit hajlandó költeni?

Az ár természetesen fontos tényező. De ne felejtse el, hogy az olcsó festék gyakran rosszabb minőséget és rövidebb élettartamot jelent. Érdemes minőségi terméket választani, még ha az néhány ezer forinttal drágább is.

Ne hagyja a lambéria festést a véletlenre! 

Kérjen segítséget szakértőtől, hogy a legjobb eredmény szülessen!

  Ezermesterek itt

Mennyibe kerül lambéria festés szakember által?

A profi, gyakorlott kéz sok esetben gyorsabb és szebb eredményt hoz, mint ha magunk próbálkoznánk vele. De mennyibe kerül, ha szakemberre bízzuk a feladatot? Ebben a részben alaposan körbejárjuk az árakat és a kapcsolódó tényezőket.

A munkaóra díja és az anyagköltség

Elsőként vegyük figyelembe a munkaóra költségeit. Sok szakember óradíjat szab meg, mely változhat attól függően, hogy mennyire rutinos vagy mennyire keresett az illető.

Kezdő szakember

Egy kevésbé tapasztalt festő óradíja általában 3.000-5.000 forint között mozog.

Tapasztalt szakember

Egy profi, több éves tapasztalattal rendelkező festő munkadíja 6.000-10.000 forint közötti lehet.

Ezen felül figyelembe kell venni az anyagköltséget is. A festékek, ecsetek, hengerek és egyéb eszközök ára változó lehet, de általánosságban egy szoba lambériájának festéséhez szükséges anyagok végső díja 15.000-30.000 forint között van.

A lambéria mérete és állapota

Egy nagyobb területű burkolat festése több időt és anyagot igényel, így természetesen magasabb költséggel jár.

Kisebb terület

Egy 10-20 m²-es lambéria festése általában 50.000-100.000 forintba kerül anyagokkal és munkadíjjal együtt.

Nagyobb terület

Egy 50 m² feletti burkolat színezése 150.000 forinttól indulhat.

Ezen kívül az állapot is szerepet játszik. Ha sérült, először javítani kell azt, ami plusz költséggel jár.

Egyéb költségek

Sokszor felmerülnek olyan plusz kiadások, amelyeket nem veszünk figyelembe, mint például az utazási költség, vagy ha bútorokat, tárgyakat kell elmozdítani a festés miatt.

Festési költségek szakemberrel

Munkafolyamat

Időtartam (m2)

Költség (m2)

Felület előkészítése

30 perc

1.000 Ft

Alapozás

20 perc

700 Ft

Festés (első réteg)

40 perc

900 Ft

Festés (második réteg)

40 perc

900 Ft

Utókezelés / Lakkozás

30 perc

1.000 Ft

Szellőztetés és száradás

3 óra

-

Takarítás és helyreállítás

30 perc

700 Ft

Az idő és a költségek becslések, és eltérhetnek a tényleges helyzettől függően.

Hogyan befolyásolják a festékárakat a különböző márkák?

Az árak nem csak a festék minőségétől, hanem a márka renoméjától is függhetnek. De vajon mennyit érdemes költeni rá? És milyen különbségek vannak az egyes brandek között? 

Népszerű festékmárkák Magyarországon

Héra

Egy közepes árkategóriájú, de magas minőségű terméket kínáló márka. Sok háztartásban és szakember körében kedvelt, mivel a festékek hosszú élettartamot és jó fedőképességet biztosítanak. Egy 5 literes doboz ára általában 9.000-15.000 forint között mozog.

Poli-Farbe

A prémium kategóriás márkák közé tartozik. Kiváló minőségű, széles színválasztékkal rendelkezik, és különféle felületekre optimalizált termékeket kínál. Az áruk ennek megfelelően magasabb, egy 5 literes doboz festékért 15.000-25.000 forintot is kérhetnek.

Dulux

A belépő szintű márkák között található, amelyek ideálisak kisebb költségvetésű projektekhez. Megfelelő választás lehet egyszerűbb festési munkákhoz. 4.000-8.000 forint között van 5 literes dobozonként.

Lambéria festék típusok és átlagos áraik

Festék típusa

Márka 

Átlagos ár (m2)

Vízbázisú festék

Héra

1.500 Ft

Olajbázisú festék

Helios

1.900 Ft

Lakkfesték

Dulux

1.800 Ft

Fa lambéria festék

Swingcolor

1.100 Ft

PVC lambéria festék

Obi

1.100 Ft

MDF lambéria festék

Supralux

1.900 Ft

UV-védett festék

Mixtura

2.000 Ft

Öko festék

Greenman

2.800 Ft

Fontos megjegyezni, hogy az árak változhatnak a kereskedőtől és a területtől függően.

Milyen plusz költségekkel kell számolni?

Más költségek is felmerülhetnek a projekt során:

Előkészítő anyagok

Alapozók, glettanyagok vagy speciális kezelőszerek, amelyek javítják a festék tapadását vagy fedőképességét. Ezek árai 2.000-10.000 forint között mozoghatnak, a terméktől és a márkától függően.

Eszközök

Festőhengerek, ecsetek, ragasztószalagok és egyéb eszközök, amelyekre a munka során szükség lehet. Ezek 1.000-15.000 forint között változhatnak, a kiválasztott eszközök függvényében.

Védőfelszerelések

Takarófóliák, védőkesztyűk vagy maszkok, melyek megvédik az otthont és a festőt is a foltoktól és a gőzöktől. Ezen termékek 500-5.000 forint közöttiek lehetnek.

Bizonytalan a választásban? 

Vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel, aki segít!

  Kezdjük el!

Az alábbiakban néhány tippel segítünk abban, hogyan találhatja meg a legjobb ajánlatokat.

Hol vásároljunk lambéria festéket?

Független boltok vs. nagy áruházak

  • Független boltok: Ezek a helyeken gyakran találhatunk jobb minőségű, szakmai festékeket, és személyre szabott tanácsot is kaphatunk a bolti személyzettől. Azonban az árak itt magasabbak.
  • Nagy áruházak: Itt széles választékot találunk, és az árak alacsonyabbak, különösen, ha akciós termékeket választunk. Viszont kevesebb szakértelmet kaphatunk.

Online vásárlás: előnyök és hátrányok

  • Előnyök: Online vásárlás esetén kényelmesen otthonról böngészhetünk a kínálatban, és gyakran találhatunk akciós termékeket vagy kuponokat, amelyekkel még többet spórolhatunk.
  • Hátrányok: Az online vásárlásnál nem tudjuk megfogni a terméket, így néha nehéz lehet a festék színét vagy minőségét megítélni. Ezen kívül az esetleges visszaküldés is bonyolultabb lehet.

Hogyan spórolhatunk a festéken?

Válasszunk megfelelő minőségű festéket

A drágább, de jobb minőségű termékek fedőképessége gyakran jobb, így kevesebb réteg festékkel is elérhetjük a kívánt eredményt.

Használjunk alapozót

Ez javítja a tapadást és csökkenti a festékrétegek számát, amivel spórolhatunk az anyagköltségen.

Figyeljünk az akciókra

Az áruházak gyakran tartanak akciókat vagy különleges ajánlatokat kínálnak. Érdemes ezeket kihasználni, hogy csökkentsük a kiadást.

Mérjük le a felületet

Pontosan mérjük le a festendő területet, hogy ne vásároljunk túl sok anyagot. A címkéjén található útmutató segíthet a szükséges mennyiség kiszámításában.

Összefoglalás és záró gondolatok

A lambéria festése nem csak egy egyszerű otthoni projekt. A megfelelő festék kiválasztása, az árak és a minőség mérlegelése, valamint az alkalmazott technikák mind fontos részei ennek a folyamatnak. Az általunk tárgyalt tippek és tanácsok segíthetnek abban, hogy tudatos döntéseket hozzunk és pénzt spóroljunk, miközben az otthonunk szépségét és értékét is növeljük.

Amire mindenképpen érdemes emlékezni:

  • A különböző márkák és típusok más-más árszabással rendelkeznek. Fontos, hogy ne csak a költségeket, hanem a minőséget is vegyük figyelembe.
  • Az online vásárlás kényelmes, de mindig olvassuk el a termékleírást és az értékeléseket. Az információ és a kutatás a legjobb barátunk ebben.
  • A festékvásárlásnál ne csak a kezdeti költségekre koncentráljunk, hanem vegyük figyelembe az esetleges plusz kiadásokat is, mint az alapozó vagy a kiegészítő eszközök.

Zárásképpen elmondható, hogy a lambéria festése remek lehetőség arra, hogy friss, megújított megjelenést adjunk otthonunknak. Legyünk tudatosak, tervezzünk előre, és a végeredmény nemcsak szép, hanem költséghatékony is lesz.

Hagyja, hogy tapasztalt kezek dolgozzanak a lambéria festésen! 

Kérjen egyszerre több szakembertől ajánlatot!

Gyakori kérdések

Milyen árfekvésben találhatók a lambéria festékek a piacon?

Változó lehet a festék típusától, minőségétől és a gyártótól függően. Az alapabb minőségű termékek általában kedvezőbb áron érhetők el, míg a prémium márkák magasabb költségűek lehetnek.

Mennyi festékre lesz szükségem egy adott terület lefestéséhez?

Attól függ, milyen nagyságú a burkolat területe, melyik festék típust választjuk, és mennyire porózus a felület. Az átlagos lambéria festék lefedettsége 10-12 m2/liter, de mindig érdemes konzultálni a gyártó honlapjával.

Hol találhatok megbízható szakembert lambéria festéshez?

A Qjob.hu weboldalon számos szakember közül választhat. A portálon a felhasználók értékeléseket is hagyhatnak, így könnyedén válogathat a legjobb szakemberek között, figyelembe véve az árakat és az elvégzett munka minőségét.

Mennyire tartósak a különböző típusú lambéria festékek?

Tartóssága főként a festék minőségétől és típusától, valamint a felhordás módjától függ. Egy jó minőségű, megfelelően felhordott színezőanyag évekig is megtarthatja eredeti színét és minőségét, különösen, ha a lambéria nem közvetlen napsütésnek vagy extrém időjárási viszonyoknak van kitéve.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a lambéria festés árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést