Article Image

Mennyibe kerül a széldeszka festés? Szakértői tippek

Ismerje meg szakértőktől, hogyan befolyásolja a festék típusa, a széldeszka mérete és állapota a széldeszka festésének árait.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A széldeszka festése nemcsak esztétikai, de praktikai szempontból is fontos. De mennyibe kerül pontosan? És melyek a legfőbb tényezők, amelyek befolyásolják a költségeket? Olvassa tovább ezt a cikket, hogy választ kapjon ezekre a kérdésekre és még sok másra.

Gyors Menü

Miért fontos a széldeszka festése?

A széldeszka festése egy kulcsfontosságú lépés bármely épület felújításában vagy építésében. Az alábbiakban két fő tényezőt vizsgálunk meg, amelyek miatt a széldeszka festésének fontossága kiemelkedő: az esztétikai szerep és a védelmi funkciók.

A széldeszka esztétikai szerepe

A széldeszka egy olyan komponens, amely nagymértékben hozzájárul az otthon vagy épület külső megjelenéséhez. A megfelelő szín és bevonat kiválasztása nagyban befolyásolja az ingatlan általános esztétikáját. Például egy jól megválasztott barna színű festék, mint a Caparol Amphibolin, amelynek ára körülbelül 10.000 Ft/liter, egy vidéki, természetközeli hangulatot teremthet. Egy merész piros színű festék, mint az Adler Varicolor 2in1, amelynek ára körülbelül 15.000 Ft/liter, pedig egy modern, dinamikus megjelenést biztosíthat. Az esztétikai hatás mellett a festék minősége és a színállóság hosszú távon is meghatározó.

Védelmi funkciók a széldeszka festésben

Az esztétikai szerep mellett a széldeszka festése védelmi funkciókat is ellát. A festék réteg védelmet nyújt a széldeszkának a különböző időjárási viszonyok, az UV-sugárzás, a penész és a rovarok ellen. A jó minőségű festékek, mint például a Dulux Weathershield, amelynek ára körülbelül 12.000 forint/liter, különleges összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek a faanyagot megóvni a környezeti hatásoktól. Emellett a festék réteg megakadályozza a nedvesség behatolását a faanyagba, így meghosszabbítva annak élettartamát. A széldeszka megfelelő festése nemcsak a szépségét őrzi meg, hanem a tartósságát és a hosszú élettartamát is biztosítja.

Széldeszkát kellene festetni?

Kattints ide a szakemberekkel való kapcsolatfelvételhez!

   Kapcsolatfelvétel 

Mennyibe kerül a széldeszka festés és mi befolyásolja az árakat?

A széldeszka festésének költségei különböző tényezőkön alapulnak. Az árakat többek között befolyásolja a széldeszka mérete és állapota, a festék típusa, és a szakember díja. Nézzük meg ezeket részletesebben.

A széldeszka mérete és állapota

A széldeszka mérete jelentős hatással van a festés árára. Nagyobb széldeszkák festése több festéket és több munkaórába kerül, ami növeli a költségeket. A méret mellett az állapot is kulcsfontosságú. Ha a széldeszka rossz állapotban van, például ha repedések vagy rothadás jelei vannak rajta, az előkészítő munka növekedhet. Például, egy 20 méter hosszú, jó állapotban lévő széldeszka festése körülbelül 30.000 és 50.000 Ft között lehet, míg egy rosszabb állapotban lévő azonos méretű széldeszka festése 60.000 Ft-ig is felmehet.

A széldeszka festés árai méret alapján

Széldeszka mérete (m²)

Profi festő árai (munkadíj)

1 - 10

10.000 - 20.000 Ft

11 - 20

20.000 - 40.000 Ft

21 - 30

40.000 - 60.000 Ft

31 - 40

60.000 - 80.000 Ft

41 - 50

80.000 - 100.000 Ft

50+

Az árat egyedi megállapodás alapján határozzák meg


Ez a táblázat bemutatja a széldeszka festésének árait a méret alapján, amelyeket a szakemberek felszámítanak. Fontos megjegyezni, hogy ezek csak a munkadíjat tartalmazzák, az anyagköltségeket nem. A végösszeg tehát magasabb lehet, attól függően, hogy milyen festéket választ és mennyi szükséges a projekt elvégzéséhez.

A festék típusa

A festék minősége és típusa szintén nagy hatással van a festés árára. Különböző típusú festékek állnak rendelkezésre, mindegyik eltérő jellemzőkkel és árkategóriával.

Standard vs. prémium festékek

Az alap vagy standard festékek, mint a Trilak Alapozó, amelynek ára körülbelül 5.000 Ft/liter, alacsonyabb áron kínálnak megfelelő védelmet és tartósságot. Ezzel szemben a prémium festékek, mint a Caparol Capalac Aqua 3in1, amelynek ára körülbelül 15.000 Ft/liter, magasabb áron kínálnak kiváló fedőképességet, UV-védelmet és hosszabb élettartamot. A választásunkat a széldeszka anyagának típusa, az időjárási körülmények és a rendelkezésre álló költségvetés alapján hozhatjuk meg.

Festék típusok és árak

Festék típusa

Átlagos ár (literenként)

Tipikus felhasználás

Akril festék

3.000 - 5.000 Ft

Beltéri felhasználás, gyors száradás, vízbázisú

Olaj alapú festék

6.000 - 8.000 Ft

Kültéri felhasználás, erős fedés, lassú száradás

Latex festék

2.500 - 4.000 Ft

Rugalmas felületek, vízbázisú

Enamel festék

5.000 - 7.000 Ft

Kemény és sima felületek, olajbázisú

Alapozó festék

2.000 - 3.500 Ft

Első réteg a festés előtt, minden felületen

Ez a táblázat bemutatja a különböző festék típusokat és azok átlagos árait literenként. Az árak változhatnak a festék márkájától és a forgalmazótól függően. Mindig fontos, hogy a megfelelő festéket válassza a széldeszkája számára a tartósság és az esztétikum érdekében.

A szakember díja

A szakember díja egy másik fontos tényező, amely befolyásolja a széldeszka festésének árát. A tapasztaltabb szakemberek többet számíthatnak fel a festéséért, mivel a nagyobb tapasztalat gyakran jobb minőséget és tartósságot eredményez. Például, egy kevésbé tapasztalt szakember díja 10.000 és 15.000 Ft között lehet óránként, míg egy nagyobb tapasztalattal rendelkező szakember díja 20.000 Ft felett lehet.

A széldeszka festése nem egyszerű és speciális eszközöket igényel.

Lépj kapcsolatba tapasztalt szakemberrel, aki minőségileg megcsinálja a munkát!

 Kérjen előzetes ajánlatot 

Hogyan lehet költséghatékonyan festeni a széldeszkát?

Az otthonok és épületek karbantartása jelentős költségekkel járhat, különösen, ha szakembereket fogadunk. Azonban vannak lehetőségek a költségek csökkentésére, például a széldeszka festése saját kezűleg. Nézzük meg, hogyan végezhető el ez a feladat költséghatékony módon.

Csináld magad széldeszka festés

A saját kezűleg végzett festés jelentős megtakarítást eredményezhet. Azonban fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a feladatra.

Szükséges eszközök és anyagok

A széldeszka festéséhez szükségünk lesz néhány alapvető eszközre és anyagra. Ez magában foglalja a megfelelő minőségű festéket, ecsetet vagy festékszórót, festéknyitót, csiszolópapírt és védőruházatot. A festékszóró esetében a Bosch PFS 5000 E modell, amelynek ára körülbelül 50.000 Ft, jól működik. A megfelelő előkészítés és a minőségi eszközök használata segít abban, hogy a munka sikeres legyen és hosszú távon tartós maradjon.

A festési folyamat lépésről-lépésre

  1. Kezdjük a széldeszka alapos tisztításával és csiszolásával. Ez eltávolítja a régi festékmaradványokat és sima felületet biztosít a festék számára.
  2. Alkalmazzunk egy alapozó réteget a széldeszka felületén. Ez segít a festéknek jobban megtapadni, és hosszabb élettartamot biztosít. Egy jó alapozó, mint a Trilak Alapozó, amelynek ára körülbelül 5.000 Ft/liter, jól működhet.
  3. Ha az alapozó megszáradt, alkalmazzuk a festéket. A legjobb, ha két vékony rétegben festünk, hogy elkerüljük a csomók képződését és egyenletes fedést biztosítsunk.
  4. Hagyjuk a festéket teljesen megszáradni mielőtt visszaszereljük a széldeszkát.

Költséghatékony festési technikák

Néhány további tipp a költséghatékony festéshez:

  • Válasszunk jó minőségű, ám megfizethető festéket. A jó minőségű festék hosszabb élettartamot biztosít, így kevesebbszer kell újrafesteni a széldeszkát.
  • Használjunk festékszórót a nagyobb területek gyors és egyenletes bevonásához.
  • Vegyünk részt házilag elvégezhető festési tanfolyamokon vagy nézzünk meg online oktatóanyagokat, hogy megtanuljuk a legjobb technikákat és trükköket.

Végül fontos megjegyezni, hogy bár a saját kezűleg végzett széldeszka festés költséghatékony lehet, szükség van némi időre, türelemre és ügyességre a legjobb eredmények eléréséhez.

Szeretnéd, ha a széldeszkád a lehető legjobb állapotban lenne? 

Klikkelj a szakemberrel való kapcsolatfelvétellel, és érdeklődj ingyenesen!

Érdekel 

Hol találhatók szakemberek a széldeszka festésre?

Ha nem szeretné saját kezűleg festeni a széldeszkát, vagy ha egyszerűen csak nincs ideje erre, sokféle szolgáltatás áll rendelkezésre. Számos online platformot és helyi szolgáltatást találhat, amelyek segítséget nyújtanak ebben.

Online szolgáltatások és árajánlatok

A legtöbb esetben az interneten keresztül találhatja meg a legjobb széldeszka festési szolgáltatásokat. Itt könnyen összehasonlíthatja a különböző ajánlatokat és megtalálhatja a legjobb ár-érték arányt. Egy ilyen online platform a Qjob, ahol könnyen találhat szakembert a széldeszka festésére. A Qjob oldalon számos szakember és cég profilját találja, akik széldeszka festést kínálnak, és áttekintheti a korábbi ügyfelek visszajelzéseit és értékeléseit is.

Helyi szakemberek és cégek

Amellett, hogy online keres, érdemes lehet helyi szakembereket és cégeket is megkeresni. Sok helyi festő cég kínál széldeszka festési szolgáltatást, és a helyi szakembereknek általában nagyobb a tapasztalatuk és ismerik a helyi időjárási viszonyokat és a széldeszkákra gyakorolt hatásukat. Az árak itt is változhatnak, ezért mindig kérjen árajánlatot több cégtől is, hogy a legjobb árat kapja.

Függetlenül attól, hogy online vagy helyben keres szolgáltatást, mindig vegye figyelembe a szakember vagy cég hírnevét, tapasztalatát és korábbi munkáit. A széldeszka festése nem csak esztétikai kérdés, hanem hosszú távú befektetés is otthona értékébe és tartósságába.

Szakértői tanácsok a széldeszka festéséhez

A széldeszka festése nem csak a ház külső megjelenését javítja, hanem védelmet is nyújt a környezeti hatások ellen. A sikeres festéshez néhány fontos lépést és szakértői tanácsot érdemes követni.

A megfelelő festék kiválasztása

Az első és legfontosabb dolog a megfelelő festék kiválasztása. Az anyagtól és a kívánt megjelenéstől függően különböző festékek közül választhat. A leggyakrabban használt festékek a latex és az olaj alapú festékek. A latex festékek vízállóak és könnyen tisztíthatóak, az olaj alapú festékek pedig tartósabbak és jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak. A választott festéknek UV-védelemmel is rendelkeznie kell a nap káros sugarai ellen.

A festés előkészítése

A festés előkészítése legalább olyan fontos, mint a festés maga. Ez magában foglalja a széldeszka alapos tisztítását, a régi festék eltávolítását, a repedések és lyukak kitöltését, valamint az alapozó felvitelét.

Tisztítás és előkészítés

A széldeszka tisztításához használjon enyhe szappanos vizet és egy puha kefét. Ha van régi, pikkelyes festék, azt eltávolíthatja egy festékkrakóval vagy finom csiszolópapírral. A kitöltéshez használjon megfelelő anyagot, például akril tömítőanyagot. Az alapozó alkalmazása előtt győződjön meg róla, hogy a széldeszka teljesen száraz.

Ezek a lépések és tanácsok segítenek abban, hogy a széldeszka festése hosszú távon tartós és esztétikus legyen. Ha bizonytalan a festékről vagy a technikáról, forduljon szakemberhez, aki segíthet a megfelelő döntés meghozatalában.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül a széldeszka festés?

A széldeszka festés ára változó, attól függően, hogy a festés milyen mértékű és milyen anyagokat használnak hozzá. A festék minősége, a szükséges előkészítő munkák és a szakember díja is befolyásolja az árat. Az átlagos költség általában négyzetméterenkénti árat tartalmaz, amely magában foglalja az anyagokat és a munkaerőt.

Mik a fő tényezők, amelyek befolyásolják a széldeszka festésének árát?

A széldeszka festésének árát több tényező is befolyásolja. Ide tartozik a széldeszka mérete és állapota, a választott festék típusa és minősége, valamint a szakember által felszámított díj.

Hol találhatok megfizethető, de minőségi széldeszka festési szolgáltatást?

A széldeszka festési szolgáltatásokat számos helyen találhat, beleértve az online platformokat és a helyi szakembereket is. Egy jó online platform a Qjob.hu, ahol számos szakember és cég profilját találja, akik széldeszka festést kínálnak. Az oldalon könnyen összehasonlíthatja az árakat és áttekintheti a korábbi ügyfelek visszajelzéseit is.

Milyen előkészítő munkákat kell elvégezni a széldeszka festése előtt?

A széldeszka festése előtt több előkészítő munkát is el kell végezni. Ez magában foglalja a széldeszka alapos tisztítását, a régi festék eltávolítását, a repedések és lyukak kitöltését, valamint az alapozó felvitelét. Ezek a lépések garantálják a festék tartósságát és a széldeszka megfelelő védelmét.

Összefoglalás

A széldeszka festése nemcsak esztétikai szempontból fontos a ház számára, hanem védelmi funkciója is van. A festés megóvja a széldeszkát a környezeti hatásoktól, így hosszabb ideig maradhat épen.

A széldeszka festés ára változó, több tényezőtől függ, mint például a széldeszka mérete és állapota, a festék típusa, és a szakember által felszámított díj. A költségek csökkentése érdekében lehetőség van a festési munka elvégzésére saját kezűleg is, ám ebben az esetben figyelembe kell venni a szükséges eszközök és anyagok költségét is.

A széldeszka festési szolgáltatások széles skálája érhető el online, valamint helyi szakembereknél. A Qjob.hu egy olyan platform, ahol könnyedén találhat szakembert, aki elvégzi a festési munkát, emellett az árakat és az ügyfélvisszajelzéseket is áttekintheti.

Összefoglalva, a széldeszka festés ára nagyban függ a projekt sajátosságaitól és a szükséges anyagoktól. Mindig érdemes alaposan megtervezni a festési projektet, és összehasonlítani az árakat, mielőtt döntést hozna.

Szeretnéd, ha a széldeszkád a legjobban nézne ki? 

Kattints ide, és vedd fel a kapcsolatot egy szakemberrel!

 Megnézem a szakemberek ajánlatát 

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a széldeszka festés árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést