Article Image

Mennyibe kerül a szeletelt tégla felrakása?

Fedezze fel, mennyibe kerül valójában a szeletelt tégla felrakása. Olvassa el cikkünket és megtudja!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Kedves Olvasó! Gondoltad volna, hogy a szeletelt tégla felrakásának ára milyen széles skálán mozog? Különösen, ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény minőségi és tartós legyen. Ebben a cikkben bemutatjuk a szeletelt tégla jellemzőit, felrakásának folyamatát, költségtényezőit és adunk spórolási tippeket is.

Tartalomjegyzék

Mi az a szeletelt tégla és miért népszerű?

A szeletelt téglák a modern építészet egyik legkedveltebb anyagai. De vajon miért olyan népszerűek? Nézzük meg közelebbről ezt a különleges építőanyagot!

A szeletelt tégla jellemzői

A szeletelt téglák természetes megjelenésűek, viszont a hagyományos téglánál könnyebbek és rugalmasabb anyagból készülnek. Többféle színben és méretben kaphatók, hogy mindenki megtalálhassa a neki leginkább tetszőt. A leggyakoribb méret a 250x60x10 mm, de előfordulnak nagyobb, 380x130x20 mm méretben gyártott darabok is.

A szeletelt téglák vékonyak és könnyűek, ami egyszerűbbé teszi a szállítást és a felrakást. Különleges gyártási technológiájuknak köszönhetően a természetes tégla minden apró részletét képesek utánozni, a repedésektől kezdve a színátmenetekig. Egy négyzetméter szeletelt tégla ára általában 4.000 és 11.000 Ft között mozog, a minőségtől és a gyártótól függően.

A szeletelt tégla előnyei

A szeletelt tégla népszerűségének oka számos jó tulajdonságában keresendő. Többek között a természetes tégla kinézetét és textúráját adja, ugyanakkor sokkal könnyebben kezelhető a hagyományos téglánál. A darabok felrakása ráadásul kevesebb szakértelmet igényel, így akár saját kezűleg is elvégezhető, ami csökkenti a költségeket.

A szeletelt téglák további előnye, hogy szinte bármilyen felületre fel lehet őket rakni, legyen az beton, gipszkarton vagy fa. Végül, de nem utolsósorban, ez az építőanyag kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami a kényelmes és kellemes az otthoni környezethez. Egy négyzetméter szeletelt tégla burkolat kialakításának ára általában 7.000 és 17.000 Ft között alakul.

Szeletelt téglák típusai és áraik

Tégla Típusa

Méret (cm)

Ár (Ft/négyzetméter)

Rusztikus vörös

25 x 10 x 2

  6.500

Antik fehér

25 x 10 x 2

  8.500

Eklektikus szürke

25 x 10 x 2

  9.500

Vintage barna

25 x 10 x 2

10.000

Modern fekete

25 x 10 x 2

10.500

Természetes kő

25 x 10 x 2

11.000

Ez a táblázat a legnépszerűbb szeletelt téglák típusait és azok árait mutatja be. Fontos megjegyezni, hogy az árak változnak a minőség és a forgalmazó szerint.

Ne bízd a véletlenre a szeletelt tégla felrakását!

Fordulj hozzánk bizalommal, és tapasztalt szakemberek segítségével valósítsd meg álmaid otthonát.

Kapcsolatfelvétel

A szeletelt tégla felrakásának folyamata

A szeletelt tégla felrakása nemcsak precíz és szakszerű munkát igényel, hanem egy előre kidolgozott folyamatot is. Az alábbiakban lépésről lépésre ismerkedhetünk meg a technikával. 

Előkészítési lépések

Az előkészítés az egyik legfontosabb része a munkának. Első lépésként a fal felületét alaposan meg kell tisztítani a portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől. Ezután következik a ragasztó felvitele, amihez speciális, szeletelt téglához kifejlesztett ragasztót ajánlott használni. A ragasztót egyenletesen kell eloszlatni a falon, hogy biztosítsa a téglák tökéletes tapadását. Az előkészítés költségei általában 3.000 és 6.000 Ft között mozognak négyzetméterenként a felület állapotától és a szükséges anyagoktól függően.

Felrakási technika

A szeletelt tégla felrakása során a legfontosabb a precizitás és a gondosság. A téglákat egyesével, a ragasztóra kell helyezni, figyelve arra, hogy a téglák közötti rések egyenletesek legyenek. A téglákat úgy kell elhelyezni, hogy a természetes tégla megjelenését utánozzák, tehát nem szabad túl szabályosan, egyenes vonalban rakni őket.

A felrakás technikája attól is függ, hogy milyen mintát szeretnénk elérni a falon. Lehet például egyenes, hullámos, esetleg mozaikmintát készíteni a téglákból. A felrakás költségei változhatnak a kívánt minta bonyolultságától és a felhasznált anyagok mennyiségétől függően, általában 6.000 és 14.000 Ft között vannak négyzetméterenként.

A szeletelt tégla felrakása bonyolult munka, de a megfelelő szakemberrel könnyedén megvalósítható.

Segítünk szakembert találni, hogy a projekt gördülékenyen, időben és költséghatékonyan valósuljon meg.

Szakembert keresek

A szeletelt tégla felrakásának költségtényezői

Íme, néhány fontos szempont, amit figyelembe kell vennünk, amikor a költségeket számoljuk.

Anyagköltség

Az anyagköltség a szeletelt tégla árát, a ragasztó és az esetleges további anyagok (pl. fugázó anyag) árát tartalmazza. Egy négyzetméter szeletelt tégla a bontott tégláktól kezdve a gyártott téglákik  2.500-12.000 Ft- ba kerül a minőség és a forgalmazó tekintetében. A ragasztó és a fugázó anyag további 2.000-4.000 Ft négyzetméterenkénti költséget jelenthet.

Munkadíj

Egy profi kőműves díja általában 5.000-10.000 Ft óránként vagy négyzetméterenként. Átlagosan 2-3 órát vesz igénybe egy négyzetméter szeletelt tégla felrakása, így a munkaerő költsége négyzetméterenként 10.000 és 30.000 Ft között mozoghat. Érdemes olyan szakemberrel megállapodunk, aki négyzetméterárral számol, így előre kiszámíthatóak lesznek a költségeink. 

Egyéb költségtényezők

Az egyéb költségek közé sorolhatjuk a szállítási díjat, a szerszámok bérleti díját, vagy a felrakáshoz szükséges kiegészítő anyagok költségét. Ezek az összegek általában 2.000 és 5.000 Ft között alakulnak négyzetméterenként. Az árakat meghatározza a kérdéses falfelület mérete, helyszíne és a felhasznált anyagok, ezért mindig érdemes egyedi árajánlatot kérni a pontos költségek megállapításához.

A szeletelt tégla felrakásának összköltsége

Szolgáltatás

Mennyiség

Ár (Ft)

Szeletelt tégla

1 négyzetméter

  6.500

Ragasztó és fugázóanyag

1 négyzetméter

  2.500

Kőműves munkadíja

1 négyzetméter

  5.000

Szállítás

1 négyzetméter

  1.500

Egyéb költségek

1 négyzetméter

  1.000

Összesen

1 négyzetméter

16.500

A mellélkelt táblázatban átlagos árakkal számoltunk, az egyedi jellemzők határozzák meg a konkrét árakat.

Hogyan spórolhatunk a szeletelt tégla felrakásakor?

A szeletelt tégla felrakása nem olcsó munka, de ha pár dologra odafigyelünk, jelentősen csökkenthetjük a költségeket. Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet.

Hatékony anyaghasználat

Az anyagok költsége jelentősen csökkenthető, ha takarékosan használjuk fel őket. Például a ragasztó és a fugázó anyag mennyiségét precízen kell számolni, hogy ne pazaroljuk el őket. A szeletelt téglákat érdemes gondosan kiválasztani és úgy elhelyezni, hogy a lehető legkevesebb vágást kelljen elvégezni.

Egy másik lehetőség az anyagköltség mérséklésére, ha nagyobb mennyiségben vásároljuk meg őket. Sok gyártó és kereskedő kedvezményt ad, ha nagyobb tételben rendelünk tőlük. Továbbá megfontolandó, hogy az olcsón kapható bontott téglából vágott szeleteket használnánk, melyek rusztikus hatásúak vagy a drágább, homogén felületű, gyártott szeletelt téglával díszítenénk otthununkat. 

Időzítés és tervezés

A munkavégzés költsége is lejjebb szorítható, ha jól időzítjük és időben megtervezzük a munkát. Jó ha tisztában vagyunk vele, hogy ha a felrakásra a téli hónapokat választjuk, amikor kevesebb munkájuk van a szakembereknek, akkor az árajánlatok is megfelelőbbek lehetnek számunkra.

Gyakran Ismételt Kérdések

A szeletelt tégla felrakása kapcsán az alábbiakban válaszolunk néhány gyakran feltett kérdésre.

Mennyibe kerül egy átlagos projekt?

A kivitelezés költsége függ a felület méretétől és az anyagok minőségétől. Egy átlagos méretű szobában egy 20-25 négyzetméter felületű szeletelt tégla burkolat kivitelezésének teljes költsége körülbelül 80.000 és 300.000 Ft között alakul. Természetesen a tényleges költségek a projekt egyedi paraméterei alapján számíthatók ki.

Mennyi időt igényel a felrakás?

Ez egy időigényes munka. Egy profi kőműves általában 2-3 óra alatt tud felrakni egy négyzetméternyi téglafalat. Tehát egy átlagos méretű szoba, mintegy 20-25 négyzetméteres felületének burkolása akár több napig is eltarthat, ha egyetlen szakember dolgozik rajta. A felrakás bonyolultsága, a munkakörülmények is alakítják a szükséges időmennyiség kalkulálását. 

Hogyan lehet mérsékelni a költségeket?

Először is érdemes megfontolni a nagyobb tételben történő anyagvásárlást, így jelentős kedvezményekhez juthatunk. Valamint fontoljuk meg azt is, hogy használt téglaszeleteket vagy új gyártású terméket szeretnénk látni otthonunkban. Másodszor, a munkaerő költségeit csökkenthetjük, ha jól időzítjük és megtervezzük a munkát. Végül a körültekintő anyaghasználat is segíthet a költségek csökkentésében.

Esettanulmány: A szeletelt tégla felrakása gyakorlatban

Nézzünk meg egy konkrét esetet, hogy jobban megértsük a szeletelt tégla felrakásának folyamatát és átlássuk a költségeket. Péter úgy döntött, hogy szeletelt téglával dekorálja új nappalijának falát. A 20 négyzetméteres falfelülethez az általa választott tégla ára négyzetméterenként 9.000 Ft-ba került, a ragasztó és a fugázóanyag további 3.000 Ft/négyzetméter költséggel járt. A kőműves, akit felkért a munkára 7.000 Ft négyzetméterárral dolgozott. Ezenkívül 1.000 Ft/négyzetméter szállítási és egyéb költség adódott. Tehát Péter projektjének teljes költsége a következőképpen alakult:

  • Anyagköltség: 20 m² * 12.000 Ft/m² = 240.000 Ft
  • Munkadíj: 20 m² * 7.000 Ft/óra = 140.000 Ft
  • Egyéb költségek: 20 m² * 1.000 Ft/m² = 20.000 Ft

Összesen: 240.000 Ft + 140.000 Ft + 20.000 Ft = 400.000 Ft.

Természetesen ez csak egy példa, és az adott felület költsége a projekt egyedi tulajdonságainak függvénye.

Ne hagyd, hogy a szeletelt tégla alkalmazásának költségei elriasszanak!

Szakemberek segítségével megtalálod a számodra a legköltséghatékonyabb megoldást.

Árajánlatkérés

Összefoglalás

A szeletelt tégla felrakása komplex és költséges munka, de az eredmény gyönyörű és tartós lesz. Ahhoz, hogy költséghatékonyak tudjunk lenni, fontos, hogy jól tervezzünk, ésszerűen használjuk fel az anyagokat, és megfelelő szakembert bízzunk meg a feladattal. Reméljük, hogy ez a cikk segített abban, hogy tisztábban lásd a folyamatokat ebben a témában. Ha további kérdéseid vannak, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a szeletelt tégla felrakása ára című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést