Article Image

Mennyibe kerül a vakolat? Tudd meg mindent!

Ismerje meg, milyen típusú vakolatok közül választhat felújításkor! Praktikus tippek és szakértői tanácsok várják.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Miért fontos a megfelelő vakolat választása?

A vakolatnak kulcsszerepe van az épületek életében. Az esztétikai megjelenés mellett az épületek védelmében és hosszú élettartamának biztosításában is jelentős szerepet tölt be. A megfelelő vakolat kiválasztása biztosítja, hogy az épület ellenálljon az időjárás viszontagságainak, megóvja a szerkezetet a nedvesség káros hatásaitól és javítja az épület hőszigetelését. Ezenkívül a jó vakolat hosszú távon költséghatékony, mivel ritkábban igényel karbantartást vagy cserét.

Ne bízza a véletlenre otthona minőségét!

Forduljon hozzánk és garantáltan a legjobb szakembereket ajánljuk Önnek.

 Szakértőt keresek

Gyors menü

Milyen típusok léteznek?

A vakolatok széles skáláját kínálják a különböző üzletek, amelyek más-más összetevőkből, tulajdonságokból és alkalmazási területekből állnak. Van, amelyik kifejezetten beltéri használatra lett tervezve, míg mások az épületek külső felületeinek védelmére szolgálnak.

Beltéri vagy kültéri vakolat?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk, amikor vakolatot választunk. A beltéri vakolatokat úgy tervezték, hogy esztétikusak legyenek és kényelmes életteret biztosítsanak, míg a kültéri vakolatoknak ellen kell állniuk az időjárásnak, a UV-sugárzásnak és más külső tényezőknek. E két kategória közötti választás alapja lehet az épületünknek a környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodó képessége és az esztétikai igényeink.

Belső vakolás szakember által

Belső vakolás szakember által

Beltéri vakolatok

Amikor beltéri vakolatot választunk, a fő szempontok a páraáteresztő képesség, az esztétikai megjelenés és az egészségre gyakorolt hatás. A páraáteresztő képesség biztosítása érdekében tökéletes választás lehet a lélegző vakolat. Ez a lélegző vakolat vályogra is tökéletesen alkalmazható. Ezt akár légáteresztő vakolat néven is megtalálhatjuk az üzletekben. Szintén beltérre, az átnedvesedett falfelületre alkalmazható a falszárító vakolat, ami nevéből eredően segít a falnak kiengedni a benne felgyülemlett nedvességet és párát. Így hosszú távon munkát spórolhatunk, hiszen kisebb mértékben lesz szükséges a vakolat javítása a különböző roncsolódások miatt.

A beltéri vakolás általánosan két rétegben készül: egy alapozó és egy simító vakolat. Ezek az anyagok gipsz-, cement- vagy mészalapúak lehetnek és kizárólag védett területeken alkalmazhatók. Tipikusan 1,5 cm vastagságban készülnek el.

Gipszes vakolat

Az egyik leggyakrabban használt beltéri vakolat. Könnyen felvihető, sima felületet képez és gyorsan köt. Tökéletes lakóterekben, mivel kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik.

Mészvakolat

Természetes anyagokból készül, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ami elősegíti az egészséges beltéri klímát. Ezen felül esztétikus és rusztikus megjelenést biztosít.

Meszelt agyagvakolat

Természetes és környezetbarát választás. Nagyszerű páraáteresztő képességgel rendelkezik és hozzájárul a természetes légzéshez az otthonban.

Beltéri vakolatok és áraik

Vakolattípus

Kiszerelés

Ár (Ft)

Gipszvakolat

25 kg zsák

3.500

Mészalapú vakolat

30 kg zsák

4.200

Huzalháló betétes

20 kg vödör

6.000

Nádbetétes vakolat

20 kg vödör

5.800

Cementalapú vakolat

25 kg zsák

3.900

Egyrétegű vakolat

30 kg zsák

4.400

Dörzsölt gipszvakolat

20 kg vödör

5.500

Ez a táblázat a különböző beltéri vakolattípusokat és azok árait mutatja be különböző kiszerelésekben. Az árak tájékoztató jellegűek, és változhatnak az üzlettől és a gyártótól függően.

Kültéri vakolatok

A kültéri, vagy másként homlokzati vakolatok a különböző időjárási körülményeknek való ellenállásra lettek kialakítva, a tartósság és a hőszigetelés a legfontosabb szempontok. 

Ezek az anyagok minimális mennyiségű vizet szívnak fel, fagyállóak, UV-ellenállóak és kiváló tapadószilárdsággal rendelkeznek. Az alapozó réteget leggyakrabban mész-cement habarcsból készítik, míg a felső réteg általában szilikon vagy szilikát alapú. A homlokzati vakolatokat gyakran karcolják, hogy a következő réteg jobban tapadjon. Ezen rétegek összvastagsága általában 1,5-2 cm között mozog.

A kültéri vakolatok két fő kategóriába sorolhatók: alapvakolat és színvakolat. Az alapvakolatnak és a színvakolatnak azonos cementtartalommal és szilárdsággal kell rendelkeznie, hogy a színvakolat ne húzza le az alapréteget.

Cementvakolat

Nagyon ellenálló és vízálló, ami ideálissá teszi a külső felületek számára. Így egy tökéletes vízálló lábazati vakolat kapható a kivitelezést követően. A cementvakolat ellenáll a környezeti tényezőknek és tartós védelmet nyújt az épületeknek.

Mész-cement vakolat

A mész lágyítja a cement keménységét, így ez a kombináció egy kiegyensúlyozott vakolatot eredményez, ami rugalmasabb és ellenáll az időjárásnak.

Nemesvakolat

Finom, de erős felületet képez. Különböző színekben és textúrákban kapható, így esztétikus megjelenést biztosít az épületeknek. Lényegében egy kész vakolatnak tekinthető, amikor ez a réteg is felkerül.

Beton homlokzati vakolat

Modern megjelenésű, tartós és ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Kültéri vakolat árak

Vakolattípus

Kiszerelés

Ár (Ft)

Mész-cement habarcs

30 kg zsák

4.700

Szilikon alapú vakolat

20 kg vödör

7.200

Szilikát alapú vakolat

25 kg zsák

6.800

Kapart vakolat

20 kg vödör

7.500

Fröcskölt színvakolat

25 kg zsák

6.900

Dörzsölt vakolat

20 kg vödör

7.400

UV-álló vakolat

30 kg zsák

8.000

Ebben a táblázatban összefoglaltuk a különböző vakolat típusokat, amik kültérre tökéletesen alkalmazhatók. Az árak azonban csak tájékoztatú jellegűek, mindig érdeklődjünk az aktuális díjszabásról a kivitelezőnknél!

Amikor vakolatot választunk, mindig vegyük figyelembe az épületünk konkrét igényeit, a környezeti körülményeket és a pénzügyi keretet. Emellett érdemes szakember tanácsát is kérni a legmegfelelőbb választás érdekében. Már csak azért is megéri a szakértőt megbízni, hogy pontos tájékoztatást kapjunk a kapart vagy dörzsölt vakolat különbségét illetően.

Homlokzati vagy lábazati vakolat

Homlokzati vakolat

A homlokzati vakolat az épületek külső felületének védelmét és esztétikai megjelenését szolgálja. A vakolat nem csak dekoratív szerepet tölt be, hanem fontos funkciói is vannak, például:

Víz- és fagyállóság: A homlokzati vakolatnak ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben, megvédve az épületet a csapadék, a UV-sugárzás és a fagykárok ellen.

Páraáteresztő képesség: A jó minőségű vakolat "lélegzik", lehetővé téve a pára távozását az épületből, miközben megakadályozza a bejutását.

Tartósság: A homlokzatnak hosszú élettartamúnak és alacsony karbantartási igényűnek kell lennie, hogy az épület éveken keresztül megőrizze esztétikai vonzerejét.

A különböző típusú homlokzati vakolatok közül a leggyakoribbak:

  • Mész-cement vakolat
  • Szilikát vakolat
  • Szilikon vakolat
  • Akril vakolat

Lábazati vakolat

A lábazati vakolat különleges kialakítású és tulajdonságúak, amelyet épületek alsó, a talajjal közvetlenül érintkező részeire alkalmaznak. A lábazat különösen ki van téve az időjárás viszontagságainak, valamint a talajból származó nedvességnek és sóknak. Emiatt a lábázati vakolatnak megfelelően ellenállónak kell lennie. Erre tökéletes választás lehet a műgyantás lábazati vakolat.

Főbb jellemzői és előnyei:

  • Vízállóság
  • Sóállóság
  • Mechanikai ellenállás
  • Esztétika

Mind a homlokzati, mind pedig a lábazati kültéri vakolat színek teljes mértékben személyre szabhatók, szabadon alakíthatók.

Az otthona értékesebb annál, mint, hogy amatőrökre bízza.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és hagyja, hogy tapasztalt profik végezzék a piszkos munkát.

Kapcsolatfelvétel

Kötőanyag szerinti vakolat típusok

A vakolatok kiválasztása során a kötőanyag egyik meghatározó tényező lehet, hiszen a kötőanyag tulajdonságai alapján különféle jellemzőkkel bírnak a vakolatok. Nézzük meg, milyen vakolattípusok léteznek kötőanyaguk alapján!

Mészvakolat

A történelem során az egyik legrégebb óta használt vakolattípus. Kiválóan szellőzik, ezért ideális választás lehet beltéri felhasználásra. Antibakteriális tulajdonságai is vannak, így különösen ajánlott olyan helyiségekbe, ahol fontos a tiszta levegő.

Cementvakolat

A cement alapú vakolatok igen strapabíróak és hosszú élettartamúak. Kiváló víz- és időjárás-ellenálló tulajdonságuk miatt gyakran választják kültéri munkákhoz, mint például homlokzatok vagy alapok vakolása.

Gipszvakolat

Gyors kötési ideje és sima felülete miatt a belső terekben ideális választás. Azonban a nedvességgel szembeni érzékenysége miatt nem ajánlott nedves helyiségekben.

Meszelt agyagvakolat

A természetesség és környezetbarátság jegyében készül. Kiemelkedő páraáteresztő képességgel rendelkezik, így jól alkalmazható beltéri munkáknál.

Szilikátvakolat

A kálium-szilikát kötőanyagának köszönhetően a szilikátvakolatok ellenállnak az algásodásnak és a penészesedésnek. Jó páraáteresztő képességűek és környezetbarátok. Elsősorban kültéri használatra ajánlottak.

Szilikonvakolat

A szilikon gyanta adja a víztaszító tulajdonságát, miközben páraáteresztő marad. Kiváló védelmet nyújt az épület számára a külső nedvességgel szemben, így kültéri használatra optimális.

Polimer vakolatok

A műanyag alapú kötőanyagaik miatt rugalmasak és tartósak. Olyan helyeken is jól alkalmazhatók, ahol a hagyományos vakolatok nem állnák meg a helyüket.

A megfelelő kötőanyag kiválasztása az adott projekt igényeihez és az adott környezeti tényezőkhöz igazodva kritikus fontosságú. Emellett az esztétikai igények és az esetleges költségvetési korlátok is befolyásolják a választást.

Vakolatok típusainak kategorizálása adalékanyag szerint

A vakolatok tulajdonságai nem csak a kötőanyaguktól, hanem az adalékanyagoktól is függenek. Az adalékanyagokat a vakolatokba azért adják, hogy bizonyos fizikai vagy esztétikai tulajdonságokat elérjenek vagy javítsanak. Lássuk, milyen vakolattípusok léteznek a hozzáadott alapanyagok alapján!

Ásványi adalékanyagokkal dúsított vakolatok

Ezek természetes ásványi anyagokat, például homokot vagy apró kavicsot tartalmaznak. Az ilyen típusú termékek tömörek, szilárdak és jól ellenállnak az időjárás viszontagságainak, ezért gyakran használják kültéri munkáknál.

Műgyanta-adalékos vakolatok

Ezen vakolatokban műgyanták vannak, amelyek javítják a vakolat rugalmasságát és vízállóságát. Gyakran alkalmazzák olyan területeken, ahol a vakolatnak nagyobb igénybevételnek kell ellenállnia.

Fém-adalékos vakolatok

A fémporok vagy rostok hozzáadásával készült vakolatok esztétikus, fémes csillogású felületet képeznek, amely egyedülálló megjelenést biztosít. Elsősorban dekoratív célokra használják beltéri alkalmazásoknál.

Szerves adalékanyagokkal dúsított vakolatok

Például cellulóz, rostok vagy műanyag granulátumok hozzáadásával készült vakolatok. A szerves adalékanyagok javítják a vakolat szigetelési tulajdonságait és rugalmasságát.

Színezett vakolatok

Ezekben a vakolatokban színezékek vannak, amelyek lehetővé teszik a kívánt árnyalat elérését anélkül, hogy festeni kellene a felületet.

Az adalékanyagoknak köszönhetően a vakolatok széles skálája áll rendelkezésre, amelyek különböző funkcionális és esztétikai igényeket elégítenek ki. A helyes vakolat kiválasztása a projekt igényeinek és a környezeti körülményeknek megfelelően kritikus fontosságú.

Nem érdemes kockáztatni! Ha a legjobb vakolati munkát szeretné, bízza megbízható szakembereket

Szakember keresés

Milyen kiszerelésekben és milyen áron kaphatók a különböző vakolatok?

Amikor vakolatot vásárolunk, két fő kiszerelési típussal találkozhatunk: zsákos és vödrös. A zsákos kiszerelés esetén száraz anyagot kapunk, amit a felhasználó magának kever el vízzel a gyártó által megadott utasításoknak megfelelően. Ezzel szemben a vödrös kiszerelésű vakolatok már előre kikevert állapotban kerülnek forgalomba, így azokat közvetlenül fel lehet használni a munkálatok során. Így a vakolat készítése már nem a mi feladatunk lesz.

Az alábbiakban általános tájékoztatást nyújtok a különböző vakolat árakról, valamint a termékek jellemzőiről. Fontos megjegyezni, hogy az árak és kiszerelések változhatnak az idő, a régió és a beszállító függvényében.

1. Mészvakolat

Kiszerelés: 20-25 kg-os zsákokban vagy vödrökben.

Ár: Átlagosan 2.500-5.000 Ft/kg között.

2. Cementvakolat

Kiszerelés: 25-30 kg-os zsákokban.

Ár: Átlagosan 1.500-3.500 Ft/kg között.

3. Gipszvakolat

Kiszerelés: 10-15 kg-os zsákokban vagy vödrökben.

Ár: Átlagosan 3.000-6.000 Ft/kg között.

4. Szilikátvakolat

Kiszerelés: 20-25 kg-os vödrökben.

Ár: Átlagosan 4.000-8.000 Ft/kg között.

5. Szilikonvakolat

Kiszerelés: 15-20 kg-os vödrökben.

Ár: Átlagosan 6.000-10.000 Ft/kg között.

6. Polimer vakolatok

Kiszerelés: 10-20 kg-os vödrökben.

Ár: Átlagosan 5.000-9.000 Ft/kg között.

Zsákos vakolat (40 kg)

Típus

Alkalmazási terület

Átlagár (Ft)

Gipsz alapú

Beltér

6.000 - 8.000

Cement alapú

Beltér, kültér

5.500 - 7.500

Mész-cement

Kültér (alapozó réteg)

7.000 - 9.000

Szilikát alapú

Kültér (színvakolat)

10.000 - 13.000

Szilikon alapú

Kültér (színvakolat)

12.000 - 15.000

A táblázatban szereplő zsákos vakolat árak csak tájékoztató jellegűek, és változhatnak a gyártó, a forgalmazó és a régió alapján. Mindig érdemes több forrásból tájékozódni és árajánlatot kérni a vásárlás előtt.

Ezen árak csak tájékoztató jellegűek és a piaci változásoknak, az inflációnak és egyéb gazdasági tényezőknek megfelelően változhatnak. Ajánlott mindig közvetlenül az eladóknál vagy a gyártóknál tájékozódni a legfrissebb árakról és akciókról.

Zsákos vakolat

A zsákos kiszerelés kíváló és pénzbarát választás, ha saját magunk csináljuk a vakolást.

Tippek a vakolatok vásárlásához

Határozza meg a szükségleteit: Mielőtt vakolatot vásárolna, határozza meg, hogy milyen célra szeretné használni. A beltéri és kültéri vakolatok különböznek egymástól, így fontos a megfelelőt választani.

  • Mennyiség kiszámítása: Számolja ki, mennyi vakolatra lesz szüksége. Vegye figyelembe a felület nagyságát és a vakolat ajánlott vastagságát. Jobb egy kicsit többet vásárolni, mint kevesebbet, hogy ne maradjon le a munka közepén.
  • Keressen minőségi termékeket: Olvasson el véleményeket és kérdezze meg a szakembereket. Nézze meg a termék összetételét és győződjön meg róla, hogy az megfelel az Ön igényeinek.
  • Kerülje a túl olcsó termékeket: Bár a költségek csökkentése fontos, az alacsony ár néha rossz minőségű terméket jelenthet. A minőségi vakolat hosszú távon időt és pénzt takaríthat meg.
  • Ellenőrizze a lejárati dátumot: A vakolatoknak is van szavatossági idejük. Ügyeljen rá, hogy friss terméket vásároljon, és használja fel a lejárati időn belül.
  • Tárolás: Ha maradék vakolata marad, tárolja azt száraz, hűvös helyen. A helyes tárolás megakadályozza a termék minőségének romlását.

A vakolat megfelelő kiválasztása és alkalmazása alapvető a tartós és esztétikus falak és felületek kialakításához. Gondos tervezéssel és tájékozódással biztos lehet benne, hogy a legjobb döntést hozza meg.

Szakember vagy házilagos megoldás?

Amennyiben vakolási munkálatokra kerül sor otthonában vagy épületében, komoly mérlegelést igényel az eldöntendő kérdés: szakemberre bízza-e a munkát vagy házilag vágjon bele? A házilagos vakolás jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, és kiváló lehetőség azoknak, akik szeretnek saját kezűleg dolgozni. Azonban a vakolás nem egyszerű művelet: megfelelő technika, tudás és gyakorlat szükséges hozzá. Ha nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, a végeredmény esztétikailag és funkcionálisan is messze maradhat az elvárásoktól. 

Ezzel szemben egy tapasztalt szakember precíz, tartós és esztétikus munkát végez, gyorsabban elvégezve a munkát, és kevesebb anyagpazarlással. Emellett a szakemberek gyakran rendelkeznek garanciális lehetőségekkel is, melyekkel a házilagos munka nem büszkélkedhet. Összességében, ha nem vagyunk biztosak képességeinkben, vagy ha a lehető legjobb minőséget szeretnénk elérni, érdemes szakemberre bízni a vakolási munkálatokat.

Szakember munkadíja vakolási munkálatok esetén

A vakolási munkálatoknál a szakember munkadíja változó lehet, több tényezőtől függően, mint a munka bonyolultsága, az alkalmazott anyagok minősége, vagy a beavatkozás terjelme. Magyarországon a munkadíjak széles skálán mozognak. Egy egyszerű, belső vakolási munka esetén a munkadíj 2.500-4.000 Ft/m² között alakulhat. Kültéri, speciálisabb munkálatok esetén, ahol például szilikon vagy szilikát alapú vakolatot alkalmaznak, az árak 4.500-7.000 Ft/m² között mozoghatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az árak csak tájékoztató jellegűek, és az adott régiótól, illetve a szakember tapasztalatától és referenciáitól is függhetnek. Ajánlott mindig több ajánlatot is beszerezni a legjobb döntés érdekében.

Hol találok vakolásra szakembert?

Ha vakolási szakembert keres, több lehetősége is van a keresésre. Az egyik leggyorsabb és legkényelmesebb módja, ha online platformokat vesz igénybe. A Qjob kifejezetten ajánlott ebben az esetben, mivel ez egy olyan online szolgáltatás, ahol különböző szakembereket lehet megtalálni és közvetlenül kapcsolatba lépni velük. A Qjob platformon a szakemberek profilján áttekintheti korábbi munkáikat, elolvasni a korábbi ügyfelek értékeléseit, és így könnyedén választhat a legmegfelelőbb szakember közül. Emellett, természetesen hagyományos módon is érdemes lehet körülnézni, például helyi újságokban, ismerősök ajánlásával vagy szakboltokban, ahol gyakran tudnak ajánlani megbízható szakembereket.

Vakolásra van szüksége?

Vegye fel velünk a kapcsolatot és hagyja, hogy segítsünk megfelelő szakembert találni.

Kapcsolatfelvétel

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül a négyzetméterenkénti vakolás ára Magyarországon?

A vakolás ára nagyban függ a vakolat típusától, a felhasznált anyagok minőségétől és a munka bonyolultságától. Átlagosan néhány ezer forinttól akár tízezer forint feletti összegekig is terjedhet négyzetméterenként, de mindig ajánlott több ajánlatot is kérni a pontos összeg megismeréséhez.

Milyen tényezők határozzák meg a vakolatok árát?

A vakolat árát több tényező is befolyásolhatja: az anyagok minősége, a vakolat típusa (pl. szilikon, szilikát, gipsz), a munka igényessége és a felület állapota, ahova a vakolatot viszik fel. Emellett a munka gyorsaságára vonatkozó elvárások és a szakember tapasztalata is hatással lehetnek az összegre.

Miért érdemes szakembert alkalmazni a vakolásra, és mennyibe kerülhet a szakember díja?

A szakember alkalmazása garantálja, hogy a vakolat megfelelően kerül felvitelre, ami hosszú távon is megőrzi minőségét. A szakember díja változó lehet, de általában a vakolás árába integrálva jelenik meg. A Qjob.hu egy kiváló platform, ahol megbízható szakemberekkel léphet kapcsolatba és árajánlatot kérhet.

Melyik vakolattípus a legköltséghatékonyabb hosszú távon?

Bár az elején néhány vakolattípus költségesebb lehet, hosszú távon ezek a beruházások megtérülhetnek. Például a szilikonvakolatok kezdetben drágábbnak tűnhetnek, de víztaszító és páraáteresztő tulajdonságaik miatt hosszú távon kevesebb karbantartást igényelnek, így költséghatékony választásnak bizonyulhatnak

Barbara, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a vakolat ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést