Article Image

Mennyibe kerül egy vízteres kandalló?

Fedezze fel, melyik vízteres kandalló felel meg legjobban az Ön igényeinek, és milyen költségekkel jár a vásárlás és a beépítés.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Itt mindent megtalál a vízteres kandalló árakról, típusokról és azok beépítésének költségeiről. Többé nem szükséges találgatásokba bocsátkoznia! Olvassa el cikkünket és válassza ki a legjobb megoldást otthona számára!

Gyorsmenü:

A vízteres kandalló, vagy ahogy a köznyelvben is használják, a vizes kandalló, egy összetett fűtési rendszer, ami nem csupán a szoba levegőjét melegíti fel, hanem egy vízköri rendszert is működtet. A technológia alapja egy hagyományos kandalló, amelyhez egy víztartály és egy csőrendszer csatlakozik. Ezt a rendszert gyakran kötik össze a lakás központi fűtési rendszerével, így lehetőség nyílik az egész ház, vagy akár több szoba egyidejű fűtésére is. Gyakran használt márkák ebben a kategóriában például a Nordica vagy a Spartherm.

Ne bízza a véletlenre a vízteres kandalló beszerelését!

Szakértőnk pontosan tudja, mi a legjobb megoldás az Ön számára.

Szakértőt keresek

Előnyei

  1. Hatékonyság: A vízteres kandalló sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos típusok, mivel a meleg vizet több helyiségbe is eljuttathatja.
  2. Energiatakarékosság: A kandallók többnyire faanyaggal működnek, amely megújuló energiaforrás. Emellett a kandalló képes a fűtési költségek csökkentésére is, hiszen kiegészítheti vagy akár helyettesítheti a gáz- vagy elektromos fűtést.
  3. Esztétikum: A modern vízteres kandallók gyakran rendkívül elegáns design-nal rendelkeznek, és luxus érzetet kölcsönöznek az otthonnak.
  4. Környezetbarát: Mivel ezek a kandallók általában faanyaggal működnek, kevesebb CO2 kibocsátással járnak, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

Az előnyök ismeretében könnyebben dönthetünk arról, hogy melyik típusú kandallót válasszuk. A Nordica és a Spartherm már említett márkák például kifejezetten jó hírnévnek örvendenek a hatékonyság és a design terén egyaránt.

Következőkben áttekintjük a vízteres kandallók árszabását és azt, hogy milyen tényezők befolyásolják a költségeket.

Milyen vízteres kandallót vegyek? Qjob

Így néznek ki a vízteres kandallók beépítésekor

Mit kell biztosítania a vízteres kandalló működtetéséhez?

A zökkenőmentes működéséhez több alapvető feltételnek is teljesülnie kell. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a lépéseket és eszközöket, amelyek nélkülözhetetlenek a rendszer hatékony használatához.

Tüzelőanyag

Az első és legfontosabb szempont a megfelelő tüzelőanyag megléte. Leggyakrabban fát használnak, de léteznek pellettel vagy akár bioetanollal működő modellek is. Győződjön meg arról, hogy rendelkezésre áll a szükséges tüzelőanyag mennyiség.

Csőrendszer és radiátorok

A kandalló egy csőrendszer segítségével kapcsolódik a lakás fűtési rendszeréhez. Ez azt jelenti, hogy a meleg víz a radiátorokhoz is eljut. Fontos, hogy a rendszerben lévő összes cső és radiátor megfelelő állapotban legyen.

Szellőzés

A kandallónak kellően nagy oxigénellátottságra van szüksége, ezért biztosítani kell a megfelelő szellőzést. Egyes modellekhez külön szellőzőcsövet is telepíteni kell.

Vízutánpótlás

Mivel a rendszer vizet használ, időnként ellenőrizni és feltölteni kell a víztartályt. Néhány automata rendszer ezt magától elvégzi, de manuális rendszernél rendszeres ellenőrzés szükséges.

Elektromos hálózat

Bár a vízteres kandalló elsősorban faanyaggal működik, az elektronikus szabályozó elemek és a vízpumpa miatt szükség van elektromos áramra is. Biztosítsa, hogy van elegendő szabad konnektor a közelben.

Ezek a feltételek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vízteres kandallókályha optimálisan és biztonságosan működjön. Ha ezen elemek közül bármelyik hiányzik vagy nem megfelelő, az a rendszer teljesítményében is negatívan jelentkezhet.

Most, hogy tisztában vagyunk a működtetéshez szükséges alapvető elemekkel, következhet az, hogy milyen költségekkel jár egy ilyen rendszer beszerzése és beüzemelése.

Vízteres kandalló árak

A vízteres kandalló árak széles skálán mozognak, attól függően, hogy milyen típust, milyen anyagokat és milyen extra funkciókat választunk. Egy egyszerűbb modell ára kezdődhet akár 500.000 Ft-tól, míg a luxus változatok, amelyek magasabb hatásfokkal és extra funkciókkal rendelkeznek, az 1,5 millió Ft-ot is meghaladhatják. Fontos szem előtt tartani, hogy az árakon felül egyéb költségek is felmerülhetnek, mint például a szállítás, beépítés és a karbantartás.

Spóroljon időt és pénzt a Qjob.hu segítségével!

Találja meg a legmegfelelőbb szakembert gyorsan és egyszerűen.

Találj szakembert

Típusai és árak

Mi alapján válasszak vízteres kandallót? Egyik fontos szempont lehet a fűtési rendszer típusa, amelyhez a kandallót kapcsolni kívánja. Két fő kategóriát különböztetünk meg: zártrendszerű és nyíltrendszerű vízteres kandallókat.

Zártrendszerű

A zárt rendszerű vízteres kandallók közvetlenül az otthoni fűtési rendszerhez csatlakoznak és egy szivattyú segítségével juttatják a felmelegített vizet a radiátorokhoz vagy a padlófűtéshez. Túlmelegedés esetén beépített termosztát és hűtőspirál garantálja a biztonságos üzemelést.

Nyíltrendszerű

Nyíltrendszerű típusoknál nem közvetlenül a fűtésrendszer cirkulálja a meleg vizet, hanem egy külön puffertartályba kerül, amit később hasznosíthatunk.

Fatüzelésű modellek

A tüzelőanyag típusa is befolyásolhatja a választást. Míg a fatüzelésű kandallók a legközismertebbek és költséghatékonyság szempontjából is előnyösek, addig a széntüzelésűek is egyre népszerűbbek, főleg intenzív fűtési igény esetén. Ezek a leggyakoribb típusok, általában 600.000 és 1.000.000 Ft között mozognak. 

Különböző típusú vízteres kandalló árak

Márka és modell

Teljesítmény (kW)

Ár (Ft)

EcoHeat Vízteres 20

20

1.200.000

H2O Comfort Plus

25

1.800.000

AquaTherm Classic

18

950.000

FireStream V-16

16

1.400.000

Nordica Hydro 18

18

1.100.000

Biofire Vízteres 22

22

2.000.000

WarmFlow Z 15

15

1.000.000

Element Aqua 20

20

1.500.000

Ez a táblázat áttekintést nyújt a piacon kapható különböző nemzetközi és magyar vízteres kandallók árairól és teljesítményéről. Fontos megjegyezni, hogy az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak.

 

Mitől függnek a modellek árai?

A vízteres kandallók árszintje számos faktortól függhet, így fontos megfontoltan dönteni a vásárlás során.

Nyitottrendszerű kandallók árai

Azok a modellek, amelyek nyitott fűtési rendszerekkel kompatibilisek, gyakran kevesebbe kerülnek. Viszont ezek elsősorban régebbi, már nem modern technológiájú fűtési rendszerekhez ajánlottak. Ha mégis úgy dönt, hogy egy ilyen kandallót kapcsol modern, zárt rendszerhez, az többletköltségekkel jár, és az összhatékonyság is csökken.

Kandallók zárt fűtési rendszerekhez

A zártrendszerű kandallók árai magasabbak lehetnek, de ezek az eszközök úgy lettek tervezve, hogy optimálisan integrálódjanak a modern fűtési rendszerekbe, és beépített hűtőkörrel is rendelkeznek. A nagyobb kezdeti befektetés ellenére ezek a modellek hosszútávon gazdaságosabbak és hatékonyabbak lehetnek.

  • Anyaghasználat: Az acél, öntöttvas vagy kerámia minősége közvetlenül befolyásolja az árat.
  • Teljesítmény: A kandalló hőtermelő képessége szintén ártényező. Hiszen egy nagy teljesítményű vízteres kandalló magasabb költséget bír, mint egy alacsonyabb teljesítményű társa. Ez alapján tehát egy 24 kw vízteres kandalló drágább termék, mint egy 18 kw vízteres kandalló.
  • Funkciók: Beépített szivattyúk, termosztátok vagy távirányítók is növelik az árat.
  • Gyártó: Népszerű vagy prémium márkák termékei gyakran drágábbak.
  • Tartozékok: Puffertartály, szigetelés, egyéb kiegészítők extra költségeket jelentenek.
  • Beépítés és telepítés: A szakember díjai és az esetlegesen szükséges további alkatrészek.
  • Garancia: Hosszabb garanciaidő szintén magasabb árat jelenthet.

Mit érdemes tudni a vásárlás előtt?

Mielőtt vízteres kandallót vásárolnánk, érdemes alaposan utánajárni néhány fontos szempontnak.

Milyen a jó és korszerű vízteres kandalló?

A jó és korszerű vízteres kandalló magas hatásfokú, környezetbarát és könnyen karbantartható. Ideális esetben automatikus vezérléssel és energiatakarékos működéssel rendelkezik.

Támogatások és engedélyek

Ellenőrizze, hogy van-e állami támogatás a típusra, és ne feledkezzen meg az engedélyek beszerzéséről sem, amelyek nélkül nem kezdhető meg a beépítés.

Helyszín és beépítés

Mérje fel, hogy milyen nagy helyre lesz szüksége a kandallónak, és hogy a csőrendszer beépítése mennyi időt és pénzt vesz igénybe. Ha beépített kandallót szeretnénk, azt is érdemes figyelembe venni, mely modellek alkalmasak erre és melyek nem!

Energiatakarékosság

Figyeljen oda az energiahatékonysági besorolásra és az esetleges környezetvédelmi adókra vagy díjakra is.

Minél többet tudunk ezekről a tényezőkről, annál könnyebben választhatunk olyan vízteres kandallót, amely megfelel az igényeinknek és a költségvetésünknek.

Milyen a jó és korszerű vízteres kandalló?

Ha a vízteres kandallót nem csak alkalmi melegítésre tervezi használni, hanem napi szinten szeretné hasznosítani, az alábbi szempontokat érdemes mérlegelnie:

  • A kandalló rendszere legyen zárt és hűtőkörrel ellátott, mivel így egyszerűbben és költséghatékonyabban integrálható a már meglévő fűtési rendszerbe.
  • Válasszon felső hőcserélővel rendelkező modellt, ne pedig vízköpenyest. Ez a felépítés nem csak biztonságosabb, de általában hatékonyabb is.
  • A karbantartás is fontos szempont. Kerülje azokat a típusokat, amelyeknél a karbantartás bonyolult vagy költséges, például ha csöves hőcserélővel rendelkeznek.
  • A tűztér anyaga ideális esetben kerámia legyen, mivel ezek magasabb égési hőmérsékletek elérését teszik lehetővé, alacsonyabb páralecsapódással és tisztább, hatékonyabb égéssel.

Szeretné tudni, mennyibe kerülne a vízteres kandalló beépítése az Ön otthonába?

Kérjen ingyenes árajánlatot most!

Ajánlatkérés

Vízteres kandalló beépítése árral együtt

A vízteres kandallók beépítése a fűtésrendszerbe komplex folyamat, amely több lépésből áll és szakképzett személyzetet igényel. A komplexitás és a biztonsági követelmények miatt érdemes szakemberhez fordulni. Az önálló beépítés helyett inkább tervezze meg előre, milyen elemekre lesz szüksége a zökkenőmentes üzemeltetés érdekében:

  • Megfelelően dimensionált kémény: A hatékony és biztonságos működés alapja.
  • Légszabályozás zárt égéstér esetén: Ezzel biztosítható a stabil égés és a károsanyag-kibocsátás minimalizálása.
  • Központi fűtési rendszer kompatibilitás: A kandallónak jól kell illeszkednie a már meglévő vagy tervezett fűtésrendszerhez.
  • Gépészeti kiegészítők: Olyan eszközök, mint a szivattyúk és termosztátok, amelyek az automatizációt és hatékonyságot szolgálják.

Hogyan történik a szakember általi beépítés?

  1. Helyszíni felmérés: A szakemberek felmérik a helyiséget és meghatározzák a legjobb elhelyezési lehetőségeket.
  2. Tervezés és engedélyek: Elkészül a beépítési terv és beszerzik a szükséges engedélyeket a helyi hatóságoktól.
  3. Előkészítő munkák: A helyszínen elvégzik az előkészítő munkálatokat, mint például a padló és falak erősítése, illetve a szükséges csővezetékek elhelyezése.
  4. Beépítés: A kandallót rögzítik, csatlakoztatják a víz- és villanyhálózathoz, illetve a kéményhez.
  5. Tesztelés és beüzemelés: Miután minden be van szerelve, következik a rendszer tesztelése és finomhangolása.
  6. Utómunkálatok: Az esetlegesen keletkezett építési törmeléket eltávolítják, és a helyszínt kitakarítják.

Így előzetes tervezéssel és a megfelelő szakember bevonásával garantálható a vízteres kandalló hosszú távú, biztonságos és hatékony működése.

Szakember által vízteres kandalló bekötése

Szakember beköti a vízteres kandallót

Munkadíj

A vízteres kandalló beépítésének munkadíja változó lehet és több tényezőtől függ. A munka bonyolultsága alapján, a díj 200.000–600.000 Ft között mozoghat. Az összesített munkaóra száma alapján is számolnak, általában óradíjban, ami 5.000–15.000 Ft lehet.

Érdemes több ajánlatot is bekérni és összehasonlítani, hogy a legjobb ár-érték arányt kapjuk.

Vízteres kandalló beépítési költségek

Szolgáltatás típusa

Munkadíj (Ft)

Anyagköltség (Ft)

Alap beépítés

250.000

50.000

Csatlakozás meglévő fűtési rendszer

200.000

30.000

Kémény építése

400.000

100.000

Díszburkolat

100.000

80.000

Cirkulációs szivattyú telepítése

150.000

50.000

Szelepek és csővezetékek

100.000

20.000

Teljes rendszer tesztelése

50.000

-

A táblázat bemutatja a vízteres kandalló beépítésével kapcsolatos alapvető költségeket. Ebben szerepel a munkadíj és az anyagköltség is, hogy átfogó képet kaphasson a lehetséges kiadásokról.

Karbantartás és tisztítás

A vízteres kandalló hosszú élettartama és optimális működése érdekében rendszeres karbantartás és tisztítás szükséges. Íme néhány alapelv és tipp:

Tisztítás

  • Hamuzás: A hamutartót hetente, vagy az elégetett fa mennyiségétől függően, ki kell üríteni.
  • Üveg tisztítása: Az ajtó üvegét is rendszeresen meg kell tisztítani. Speciális tisztítószerekkel könnyedén eltávolíthatóak a lerakódások.
  • Belső felületek: Egy-egy alapos tisztítás során érdemes az égéstermékek lerakódását is eltávolítani a kandalló belső felületeiről.

Karbantartás

  • Csővezetékek ellenőrzése: Félévente érdemes szakemberrel ellenőriztetni a vízvezetékeket és a csatlakozásokat.
  • Kéményseprés: Az éves kéményellenőrzés nem csak ajánlott, de sok helyen kötelező is.
  • Szivattyú és elektronika: Az esetleges meghibásodások elkerülése végett érdemes az elektronikus alkatrészeket és a szivattyút is ellenőrizni.
  • Szűrők cseréje: Ha a rendszer tartalmaz vízszűrőt vagy egyéb szűrőelemeket, ezeket is cserélni kell az előírásoknak megfelelően.

A rendszeres karbantartás nem csak a kandalló élettartamát növeli, de energiaköltségeken is spórolhatunk vele, hiszen egy jól karbantartott rendszer hatékonyabban üzemel.

Még mindig tele van kérdésekkel?

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk szakember találni.

Szakembert keresek

Hol találok szakembert?

Ha vízteres kandallót szeretne beépíteni vagy már meglévő rendszerét szeretné karbantartani, elengedhetetlen a megbízható szakember választása. A Qjob platformon könnyen találhat szakképzett munkásokat, akik már bizonyították tudásukat ezen a területen.

Miért válasszunk a Qjob platformon keresztül szakembert?

  • Árajánlat bekérés: Ingyenes ajánlatkérési lehetőség egyszerre több szakembertől!
  • Versenyképes árak: A szolgáltatások árajánlatai között könnyen összehasonlíthatóak, így garantáltan a legjobb ár-érték arányt kapja.
  • Értékelés és visszajelzés: Korábbi ügyfelek értékelései alapján könnyen megítélhető a szakember megbízhatósága és szakértelme.
  • Gyorsaság és rugalmasság: Az online platformon keresztül gyorsan és egyszerűen intézheti a megrendelését, a szakemberek pedig rugalmasan alkalmazkodnak az Ön időbeosztásához.

Mennyibe kerül egy vízteres kandalló beszerelése?

A vízteres kandallók ára és a beszerelés költségei nagyon változóak lehetnek. Az alapmodellek ára általában 500.000 Ft-tól indul, de a komplexebb rendszerek akár több millió forintba is kerülhetnek. A beszerelés díja szintén eltérő lehet: ez függ a munka bonyolultságától és az anyagoktól is.

Milyen tényezők befolyásolják a vízteres kandallók árait?

Több tényező is befolyásolja a végső árat, többek között a márka, a teljesítmény, az anyagok minősége, valamint az extra funkciók, mint például a távirányítás vagy a digitális vezérlés. Ezen felül a beépítés helyének adottságai is számítanak, hiszen egy fatüzelésű beépített kandalló telepítése, rögzítése költségesebb lehet, mint egy szabadon álló társáé.

Hol találhatóak megbízható szakemberek a beépítéshez és karbantartáshoz?

A Qjob.hu egy online platform, ahol könnyen találhat szakképzett és megbízható szakembereket vízteres kandallók beépítéséhez és karbantartásához. Az oldalon áttekintheti a szakemberek értékeléseit, és összehasonlíthatja az árajánlatokat is, hogy a legjobb döntést hozza meg.

Hogyan spórolhatok a vízteres kandalló árán?

Első lépésként érdemes több árajánlatot is összehasonlítani, valamint figyelni az időszakos akciókra vagy kedvezményekre. További megtakarítást eredményezhet, ha magának választja ki és szállítja a beépítendő anyagokat, bár ebben az esetben is javasolt szakember tanácsát kérni.

Mikor éri meg vízteres kandallót vásárolni?

A vízteres kandallók hosszú távú befektetést jelentenek, tehát akkor éri meg a vásárlás, ha stabil, hosszú távú megoldást keres a fűtésre. Ezen kívül a kandallók esztétikai értéke is növelheti otthona komfortérzetét és értékét.

Beszélek egy szakértővel

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a vízteres kandalló ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést