Article Image

Milyenek az állatorvosi árak?

Keres egy megbízható, gyors és megfizethető állatorvost? Vegye fel velünk a kapcsolatot most és segítünk találni!
Gyorsított keresés
Számold ki a projekted költségétGyorsított keresés

Az állat-egészségügyi látogatás átlagos költsége a kutyáknál 2024-ben

Hazánkban körülbelül 1,5-2 millió kutya él. A háztartások közel 50 százaléka tart kutyát, míg ehhez képest az európai átlag 20-30% körül mozog. Egy kutya tartása bizony költséges, hiszen a megfelelő étkeztetés és ápolás mellett egészségügyi költségeink is vannak vele. Egy közepes méretű kutya tartása körülbelül 100.000 forintba kerül évente. Mielőtt kutyatulajdonosok leszünk, ezt a szempontot is érdemes mérlegelni. 

És bár valóban vannak nagyon költséges esetek egy kutya állatorvosi ellátása esetén (pl. műtéti beavatkozások), de az általános rutinkezelések és szűrések megfizethető áron mozognak. Egy kutya éves egészségügyi ellátása – ha csak az alapkezeléseket, kötelező kutya oltásokat vesszük figyelembe – nagyjából 20.000 és 50.000 forint közé tehető. Ráadásul némi odafigyeléssel csökkenthetjük a házikedvencünkre fordított pénz mennyiségét, anélkül, hogy veszélyeztetnénk egészségét. Az alábbiakban ehhez is adunk néhány jótanácsot.


Tartalomjegyzék


Állatorvosi költségek

Árkategória

Árak

Átlagos ár

15.000 Ft

Minimum ár

5.000 Ft

Maximum ár

60.000 Ft

Álatorvosi rendelés

Minden gazdi szeretné a legjobb kezekben tudni kedvencét

Átlagos állatorvos árak

Mennyibe kerül egy állat-egészségügyi látogatása? A kérdésre válaszolva körülbelül 5-15.000 forintba kerül egy átlagos állatorvosi vizsgálat. Persze ez nem ennyire egyszerű, hiszen a gyakorlatban nagyon sok minden befolyásolja az árat. A védőoltások átlagos ára 10.000 Ft, szívférgesség szűrés 12.000 Ft.

Ne lepődjünk meg, ha mi egy általános vizsgálatért 10.000 Ft-ot fizetünk, míg egy ismerősünk a saját orvosánál csak 5.000 Ft-ot. Magyarországon az állatorvosi díjak szabadáras kategóriába tartoznak, azaz a beavatkozások díját minden magán-állatorvos maga határozhatja meg. Az árképzés pedig számos tényező figyelembevételével történik, többek között befolyásolja a kereslet-kínálat viszonya, az adott régióban kialakult árszínvonal, a rendelő színvonala és üzemeltetési költségei, és az állatorvos tapasztalati szintje is. Emiatt gyakran előfordul, hogy teljesen  ugyan olyan kezelés esetén is két különböző árat találunk.

Farkas Erzsébet
5,0 (1 értékelés)
Profiloldal
A különlegesebb állatorvosi beavatkozások nagyon drágák lehetnek. Sok állattulajdonos aggódik emiatt, és szeretne megfizethető állatorvost találni. Ehhez mindenképp javaslott a különböző állatorvosi rendelők szolgáltatások árainak összehasonlítása.

A fentiek miatt elég nehéz az állatorvos árak pontos becslése. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük néhány település átlagos árait egy általános vizsgálatra, vizitdíjra vonatkozóan. Nyilvánvalóan ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, hiszen a konkrét állatorvos árak rendelőnként eltérőek lehetnek.

Település szerinti állatorvosi költségek

Város

Alapvizsgálat díja

Budapest 

12.000 Ft

Debrecen

7.000 Ft

Pécs

8.000 Ft

Mórahalom

8.900 Ft

Szentendre 

8.000 Ft

Nagykanizsa

8.800 Ft

Kecskemét

5.000 Ft

Szeged

8.000 Ft

Székesfehérvár

7.000 Ft

Szombathely

3.000 Ft

Kaposvár

5.000 Ft

Nyíregyháza

4.900 Ft

Miskolc

4.500 Ft

A fenti állatorvos árak csak alapvizsgálati díjak, a különböző kezelések, kiegészítő vizsgálatok, kutya oltások, gyógyszerek vagy az állatorvosi ügyelet tovább növelhetik az árat. Illetve értelemszerűen a rutinvizsgálatok díja jóval alacsonyabb, mint a sebészeti beavatkozásoké, vagy a különböző laboratóriumi vizsgálatoké.

Mennyibe kerülnek a szokásos állatorvosi kezelések?

Mint azt fentebb láthattuk az alapvizsgálati díjak normál áron mozognak. Azonban, ha állatorvoshoz megyünk várhatóan nem ez lesz a teljes költségünk, hanem valószínűleg ehhez hozzáadódnak egyéb díjak (szolgáltatások vagy gyógyszerek) is.

Állatorvosi kezelés árai

Mennyibe kerül egy alapellátás a kutyák esetében?

Az alapellátás és az általános vizsgálat körülbelül ugyan annyiba kerül, az állatorvos vagy az állatklinika gyakran nem is tesz különbséget a kettő között. Így az alapellátásra is egy 5.000 és 15.000 forint közötti összeggel számolhatunk.

Mennyi a kutya oltások ára?

A kölyökkutyáknak az első évben számos oltásra van szükségük, és a felnőtt kutyákat is évente oltani kell életük végéig. A felnőtt kutyák veszettség elleni, és kombinált vakcinákkal kell oltani, míg a kölyökkutyáknak általában az állatorvos által ajánlott saját oltási programja van. A kutya oltások kombinációja kölyökkorban különböző tényezőktől függően változik, de az alábbiak tekinthetők „alapoltásnak”, amire szinte minden kutyának szüksége van:

  • Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
  • Szopornyica elleni oltás
  • Leptoszpirózis elleni oltás
  • Rubarth-kór (kékszem betegség) vagy kutya hepatitis (fertőző májgyulladás) elleni oltás
  • Veszettség elleni oltás
  • Kennel-köhögés elleni oltás (opcionálisan)

A fenti kutya oltások egy része egyben, kombinált oltásként kerül beadásra. Egy oltás ára általában 4.000 Ft és 8.000 Ft között mozog, tehát átlagosan 6.000 Ft, attól függően, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaz. A kölyökkutya az első évben körülbelül 6 oltást kell, hogy kapjon, azaz éves költsége az első évre körülbelül 36.000 Ft egy kutyának. Felnőtt korában a kombinált és a veszettség elleni oltást elég évente egyszer ismételni, így erre évente körülbelül 12.000 Ft-tal kalkulálhatunk.

Mennyi a kutya fogkő eltávolítás ára?

A fogkő képződés a kisállatoknál nagyon gyakori probléma. Fontos, hogy kezeltessük, mert számtalan komoly egészségügyi következménye lehet. A kezeletlen kutya fogkő a kellemetlen szájszagon felül fogínygyulladást is okozhat, súlyosabb esetben pedig a csont sorvadása és a fog elvesztése is lehet az eredménye.

Kutya fogvizsgálat
 
Sajnos a kezeletlen fogkő fájdalmas fogínygyulladást is okozhat a kutyánál

A fogtisztítás díját növelheti a kutya altatás ára, illetve szinte mindig szükség van érzéstelenítésre is, ami szintén költség. Nem mellesleg elég időigényes munka. A fogkő eltávolításárt kézi műszerrel (a fogkövesség mértékétől függően) 10.000 - 15.000 forintot kell fizetnünk. Az ultrahangos fogkőeltávolítás, polírozással együtt akár 28.000 Ft-ba is kerülhet. Amennyiben foghúzásra is szükség van, az tovább növelheti a költségeket, ennek átlagos díja + 4.000-8.000 Ft/ fog.

Mennyibe kerül a kutya ivartalanítás?

Ha menhelyről fogadunk örökbe, akkor az ivartalanítás költségét valószínűleg megússzuk, ugyanis sok esetben erről már az állatmenhely orvosa gondoskodik. Ha viszont kiskedvencünket mi szeretnénk ivartalaníttatni, és ennek költségéről nekünk kell gondoskodnunk, akkor 25.000 Ft és 60.000 Ft közötti összeggel számolhatunk a műtét árát illetően. A kutyák ivartalanításának díja mérettől függően 20.000-50.000 forint között mozog a kan kutyák esetében, szukáknál pedig ez a költség 40.000 és 60.000 Ft közé tehető.

Állatorvos vizsgálja a kutyát

Állatorvos vizsgálja a kutyát

A kutya ivartalanítás ára a kutya súlya alapján változik. Egy nőstény, 40 kg feletti eb esetében közel 60.000 Ft is lehet az ivartalanítás ára. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk az átlagos díjakat súly szerint ovaryectomia (nőstény kutya ivartalanítás) és castratio (kan kutya ivartalanítás) esetében.

Ivartalanítási költségek

Kutya tömege

Átlagköltség kan kutya esetén

Átlagköltség nőstény kutya esetén

Ivartalanítás 1-10 kg

25.000 Ft

42.000 Ft

Ivartalanítás 10-20 kg

30.000 Ft

46.000 Ft

Ivartalanítás 20-30 kg

35.000 Ft

48.000 Ft

Ivartalanítás 30-40 kg

40.000 Ft

50.000 Ft

Ivartalanítás 40 kg felett

45.000 Ft

54.000 Ft

A fenti ár a kutya altatás és gyógyszeres kezelés árát tartalmazza, azonban a műtét után védőgallér vagy védőruha szükséges a kutyának, ami plusz költséget jelent.

Mennyibe kerül a szívférgesség teszt?

A szívférgesség szűrése évente javasolt. A vizsgálathoz az állatorvosnak vérmintát kell vennie a kutyánkból, amit aztán laboratóriumi vizsgálatra küld. Adódik a kérdés, hogy menyi a szívféregteszt ára? A szívférgesség a súlyos kutya betegségek egyike, ezért nem érdemes félvállról venni, vagy megpróbálni kihagyni a szűrést a költségek csökkentése érdekében. A kutya szívféreg teszt ára 5.000 és 8.000 Ft közé tehető.

Mennyibe kerülnek a kutya székletvizsgálata?

Kiskedvencünk emésztőszervrendszerének megbetegedését számos kórokozó idézheti elő, melyek egy részét a különböző férgek – például orsóféreg, galandféreg, ostorférgek és kampósférgek – teszik ki. Ezek laborvizsgálattal, azaz mikroszkópos székletvizsgálattal mutathatóak ki. 

Néhány állatorvos javasolja az éves székletvizsgálatot, mások szerint elegendő ezt akkor elvégezni, ha okkal feltételezhető, hogy a kutyánkban paraziták vannak. A bélsárvizsgálatok átlagos költsége típustól függően általában 7.000 és 16.000 Ft között alakul.

Mennyibe kerülnek a kutya székletvizsgálata

A bélsár-vizsgálatok hasznosak annak megállapításához, hogy kutyánkat orsóféreg, galandféreg vagy más belső paraziták fertőzik-e meg.

Mennyibe kerül a kutya röntgenfelvétele?

A röntgenfelvétel készítése számos esetben lehet indokolt: például végtag sérülés, légúti tünetek (nyelési nehézségek, köhögés, fulladás), gyakori hányás esetén, és középfül vagy a fogak vizsgálatakor is, de általános állapotfelmérés, kivizsgálás részeként is végezhető. Ébren, vagy bódításban, altatásban is történhet.

A kutya röntgen ár 9.000-12.000 forint között mozog, de gyakran előfordul, hogy minden további felvétel készítése ennek az árnak töredéke. Sok állatorvosnál a kontroll miatt készített röntgenfelvétel is kedvezményes árú.

Az alábbi táblázatban láthatóak a röntgenfelvételek átlagos költségtartományai

Röntgenfelvételek

Átlagos költségtartomány

Röntgen 1. felvétel 

9.000 - 12.000 Ft

Röntgen további felvételek 

3.000 - 5.000 Ft

Röntgen kontroll 1. felvétel 

6.000 - 8.000 Ft

Röntgen kontroll további felvételek 

1.500 - 3.000 Ft

Az állat-egészségügyi szolgáltatások költségeit befolyásoló tényezők

Ahogy már fentebb említettük, Magyarországon a beavatkozások díját minden magán-állatorvos maga határozhatja meg. A Magyar Állatorvosi Kamara évente díjtétel ajánlást tesz közzé a javasolt állatorvosi díjakra, ami a díjszabás alapjául szolgálhat, de a végleges árat számos tényező befolyásolja. Vegyük sorra a legfontosabbakat!

Elhelyezkedés

Más szolgáltatásokhoz hasonlóan az állategészségügyi szolgáltatások díja is eltérő a földrajzi elhelyezkedés szerint. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a megélhetési költség az adott területen, annál többet kell fizetnünk a helyi állatorvosoknak. Ennek megfelelően a fővárosban várhatóan jóval drágább lesz ugyan az a szolgáltatás, ami egy kisebb településen olcsóbb.

Kovács Péter
5,0 (2 értékelés)
Profiloldal
Gyakran előfordul, hogy az állatorvosi rendelők előre elfoglaltak és hosszú a várakozási idő. Megoldásként szolgálhatnak az online szakemberkereső platformok ahol gyorsan kereshetünk helyi magán állatorvost.

A kutya temperamentuma

Ha a kutyánk agresszív vagy nehezen kezelhető, előfordulhat, hogy az állatorvos többletköltségeket számít fel. Az agresszív vagy nem együttműködő kutyák esetében szükség lehet szájkosár vagy más típusú korlátozás használatára, vagy további személyzet segítségére lehet szükség – mindettől pedig növekedhetnek az állatorvos árak.

Éppen ezért nem árt rendszeresen látogatni az állatorvost, amíg a kutyánk fiatal, hogy hozzászoktassuk ahhoz, hogy ezek az alkalmak normálisak.

A látogatás jellege (tervezett vagy sürgősségi)

A rutinszerű, előre tervezett látogatások esetében várhatóan kevesebbet kell fizetnünk, mint ha rendelési időn kívül, sürgősségi esettel kell állatorvoshoz vinnünk kedvencünket, ugyanis a legtöbb szakember többletköltséget számol fel az állatorvosi ügyelet miatt. Előfordulhat, hogy ez külön tételként, „ügyeleti díj” címén kerül felszámításra, de az is lehet, hogy magáért a szolgáltatásért fizetünk többet – utóbbi esetében már a szolgáltatás költségébe van beleszámítva a rendelkezésre állás díja, illetve olyan is előfordul, hogy ilyenkor a kezelésnek százalékos felára (pl. 50 %) van.

Míg egy rendelési időben végzett vizsgálat átlagosan 8.000 Ft-ba kerül, a rendelési időn kívül akár 12.000-14.000 Ft-ot is fizethetünk. Nyilvánvalóan nem kerülhetjük el az összes ilyen esetet, de a rendszeres ellenőrzésekkel, illetve körültekintéssel megelőzhetjük ezek többségét.

Az állatorvosok különböző konstrukciókkal dolgoznak

Csakúgy, mint bármely más típusú vállalkozás, az állatorvosok is különböző üzleti modell alapján dolgoznak. Egyesek magasabb díjat számítanak fel, és inkább kevesebb ügyfelet fogadnak, mások pedig éppen ellenkezőleg.

Vannak, akik magas árakkal dolgoznak, viszont cserébe komplex szolgáltatásokat, vagy számos ingyenes vagy kedvezményes lehetőséget nyújtana emellé, és vannak olyanok is, akik alacsony áron dolgoznak, cserébe minden egyes tételt külön szerepeltetnek a számlán. Végső soron ez a kutyatartók számára pozitív, hiszen mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a legmegfelelőbb konstrukció.

Tippek és trükkök a pénz megtakarításához

Kutyatulajdonosként a kiskedvencünkre fordítandó kiadások jelentős részét az állatorvosi ellátás fogja kitenni. Ezt egyszerűen nem lehet megkerülni. Van azonban néhány dolog, amivel bizonyos esetekben pénzt takaríthatunk meg. Lássunk ezekből néhányat:

Kutya biztosítás

Van, akinek megnyugvást jelent, ha kedvencére kisállatbiztosítást köt. Érdemes mérlegelni, hogy számunkra szükséges-e a kutya biztosítás, mert bizonyos esetekben többe kerül a szolgáltatás, mint amennyit egyébként a kisállatra költenénk az állatorvosnál.

A kisállat-biztosításnak egyébként az az alapvető célja, hogy a hirtelen adódó állatorvosi kezelési költségeket térítése, tehát kötelezőoltásokra például nem vonatkozik, A biztosítás az állatorvosi költségek bizonyos százalékának visszatérítésével működik, azaz az összeget nekünk kell kifizetni, aztán pedig a biztosítótól igényelni a visszatérítést. Olyan esetekben nagyon jól tud jönni, amikor váratlan baleset történik a kutyánkkal, vagy olyan betegsége lesz, aminek kezelése nagyon költséges. Ilyenkor, ha volt biztosításunk, jelentős pénzmennyiséget takaríthatunk meg.

Állat-egészségügyi visszatérítések

Bár Magyarországon önálló biztosítási formában csak egy szolgáltató nyújt lehetőséget kisállat-biztosításra, több szolgáltatónál a lakásbiztosításunkhoz kapcsolva, kiegészítő biztosítás formájában kiskedvencünkről is gondoskodhatunk. Ezek a biztosítások az orvosi kezelések, betegségből és balesetből eredő állatorvosi költségek térítésére szolgálnak, és a néhány tízezertől akár 75.000 Ft-ig kaphatunk visszatérítést.

Egyeztessünk az állatorvosunkkal!

Semmit nem veszítünk azzal, ha őszintén tudatjuk az állatorvosunkkal, hogy jelenleg pénz szűkében vagyunk. Néhány állatorvos ugyan nem hajlandó ilyen esetben engedményt tenni, vagy előfordulhat, hogy valamilyen okból nem teheti meg. Vannak azonban olyan orvosok, akik ilyen esetekben részletfizetést vagy kedvezményes árat ajánlanak fel.

A legtöbb állatorvos nem azért választotta ezt a pályát, hogy meggazdagodjon, hanem azért, hogy segítsen a háziállatokon. Persze ez nem azt jelenti, hogy nekik nincsenek saját számláik és költségük, illetve, hogy ingyen adhatják a szolgáltatásaikat.

Fontos kiemelni, hogy sok állatorvos kedvezményt kínál az új ügyfeleknek, így erre érdemes rákérdeznünk. Mások ezzel szemben éppen a törzsvevőiknek, illetve a visszatérő pácienseiknek kínálnak különböző kedvezménylehetőségeket, vagy adnak ingyenes extraszolgáltatásokat.

Horváth Anna
5,0 (3 értékelés)
Profiloldal
Fontos, hogy egy megbízható és tapasztalt állatorvost bízzanak meg, aki gondoskodik állatuk egészségéről és jólétéről. Ehhez mindenképp javasolt mindent megtudni az adott rendelőről, mások tapasztalatait és értékeléseit elolvasni.

Azonnal kezeljük a kis problémákat!

Csak úgy, mint az embereknél, a kutyáknál is kulcsfontosságú a prevenció. Ha viszont bekövetkezik a baj, fontos, hogy már a probléma megjelenésekor azonnal próbáljuk megoldani azt, mivel így megakadályozhatjuk, hogy ezek nagy (értsd: drága) problémákká váljanak. Ez nem csak a kedvencünk javára válhat, hanem hosszú távon rengetek pénzt is megtakaríthatunk.

Azonnal kezeljük a kis problémákat

Érdemes a problémával rögtön orvoshoz fordulni, hogy ne keletkezzen még nagyobb baj!

Gyakori kérdések az állatorvos árak kapcsán

Mivel az állatorvos árak gyakran orvosonként nagyon különbözően alakulnak, a kutyatulajdonosokban számos kérdés merülhet fel az állatorvosi kezelések kapcsán. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Miért ilyen magasak az állatorvos árak?

A kevésbé tájékozott gazdik nagyrésze megdöbben, mikor kiderül, hogy mekkora költségeket emészthet fel a kutyus egészségügyi ellátása, amikor egy komolyabb vizsgálatra vagy orvosi beavatkozásra kerül sor. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy miért ilyen drágák az állatorvosi díjak?

Egyrészt már a tudás megszerzése is nagyon költséges az állatorvosok számára, hiszen a diploma megszerzésébe nem kevés pénzt kell belefektetniük. A tudásuk naprakészen tartása érdekében pedig ezek után is kell költeniük, például online folyóiratokra, különböző tagságokra és konferenciákra. Az árképzést nyilván valóan a járulékos költségek (bérköltségek, rezsi, bank, könyvelő, biztosítások díja, amortizáció, stb.) is befolyásolják. 

Ezen felül az állatorvosnál hagyott végösszeg az alábbiakat is tartalmazza:

  • Vizsgálati díj,
  • kezelési díj (a szokásos beavatkozásokon felül),
  • kiegészítő vizsgálatok díja (pl. kutya ultrahang árak, vagy röntgen árak),
  • a felhasznált gyógyszerek és anyagok díja,
  • átadott gyógyszerek költsége,
  • Bizonyos esetekben pedig kiszállási díjat, sürgősségi díjat és egyéb költségeket (pl.: kutya altatás ára, állatszállítás, tetem elszállítás a kutya elaltatása esetén) is.

Mennyibe kerül a mikrochip beültetés?

Az állattartóknak 2013 óta kötelező a kutyájukat mikrochippel ellátni, aki ezt elmulasztja, pénzbírsággal is büntethető. A chip - a beültetés és a központi adatbázisban való regisztrációja után -  lehetővé teszi a kutya beazonosítását a benne található vonalkód segítségével.

A rendszerben tárolják a gazdájának elérhetőségeit, illetve egyéb információkat (pl. az utolsó beadott oltás nevét és dátumát), ami nagyon hasznos lehet, ha kutyán elkóborolna, de a chip külföldi utazásokhoz is kötelező. A kutya chip ára regisztrációval együtt 8.000 és 12.000 Ft között mozog.

Mennyibe kerül az állatútlevél?

Ha kiskedvencünket külföldre is szeretnénk magunkkal  vinni szükségünk lesz egy kisállat-útlevélre. Repülőn való utazáskor biztos, hogy elkérik ezt tőlünk. Kisállat útlevél kiállítása átlagosan 7.500 Ft és 10.000 Ft között történik.

Ez a dokumentum minden állatorvosnál igényelhető, aki jogosult a veszettség elleni kutya oltások beadására. Az útlevél szigorú számadású, sorszámozott okirat, melyet az állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szerezhetnek be, és kiállításának előfeltétele a veszettség elleni oltás és a chip megléte. Ha ezek esetleg nincsenek meg, akkor természetesen pótolni kell, és a költség ezek árával is nő.


Szerző: Kárpáti György

Frissítve: 2024.01.03.

Szakember által ellenőrizve: Molnárka Vivien

Ellenőrzés dátuma: 2024.01.03.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresés   Szakemberként regisztrálok!

Erzsébet Farkas
Állatorvos
Több mint 15 éve vagyok állatorvos. Nagyon szeretem az állatokat, a kedvenceink a családunk tagjai is. Mint állatorvos, nap mint nap tanúja vagyok ennek a mély és különleges kapcsolatnak.

Hagyj megjegyzést