Article Image

Mennyibe kerül az álmennyezet felrakása és javítása?

Az álmennyezet árak munkadíj tekintetében 2.000 - 6.500 Ft/nm között alakulnak Magyarország egyes régióiban. Az anyagköltség 500 - 3.500 Ft/nm között mozog.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Az álmennyezet felszerelésének munkadíja 2.600 és 8.450 Ft/nm között mozog a munka méretétől és bonyolultságától függően. Az álmennyezet árak másik meghatározó eleme az anyagköltség, amely átlagosan 650 és 4.550 Ft/nm ár között mozog, attól függően, hogy kazettás, vagy gipszkarton álmennyezet szükséges a munkához.

Ha nem szeretnénk továbbra is a repedezett, egyenletlen plafont nézni, érdemes lehet utánanézni az álmennyezet árak alakulásának a Qjob.hu-n!

Honnan tudjuk az árakat?

Nézd meg, milyen cégek vállalják álmennyezet kialakítását azonnal!

Szakembert keresek

Tartalomjegyzék

 

Árak

Átlagos ár

4.550 Ft/nm

Minimum ár

2.600 Ft/nm

Maximum ár

13.000 Ft/nm

Az álmennyezet kialakításának költségei

Az interneten kutakodva találhatunk nem egy olyan céget, akik nagyon profi árkalkulátorral rendelkeznek, aminek köszönhetően könnyedén kiszámolhatjuk, mennyibe is fog kerülni az álmennyezet kialakítása. Mi a Rigips kalkulátorát használva egy 12 nm-es szoba anyagszükségleteit gyűjtöttük most ki mind kazettás álmennyezet elkészítéséhez, mind pedig gipszkarton álmennyezet kialakításához úgy, hogy mindenből a legolcsóbb tételeket számítottuk.

Kazettás álmennyezet árak

Az elkészítéshez szükséges elemek listája elég hosszú, de a teljesség igénye nélkül mindent tartalmaz, ami egy 12 nm-es szoba kazettás álmennyezetének kialakításához szükséges. A kazettás álmennyezet kalkulátor segítéségével a következő tételeket tudjuk felsorolni:

 

Termék neve

Szükséges mennyiség ára

Álmennyezeti lap: Casoroc

23.050 Ft

Rigips Quick-Lock 24/38 főtartó profil

5.710 Ft

Összekötő profil 1200 mm: Rigips Quick-Lock kereszttartó 24/38

7.850 Ft

Összekötő profil 600 mm: Rigips Quick-Lock kereszttartó 24/38

3.900 Ft

Rigips Quick-Lock falprofil

3.770 Ft

Duplarugó

385 Ft

Kampós függesztő: 125 mm

160 Ft

Szemes függesztőhuzal: 125 mm

160 Ft

Beütőék UDN 6/35

300 Ft

Beütődübel 6/40

150 Ft

Mindezen költségek összesen: 49. 335 Ft

Gipszkarton álmennyezet árak

Ezen mennyezettípus esetében szimpla profilvázzal és 2 réteges burkolattal számoltunk és az árak is ennek megfelelően alakultak.

Termék neve

Szükséges mennyiség ára

Rigips építőlemez 2 réteghez

18.800 Ft

R-UD 30

2.600 Ft

R-CD

11.505 Ft

Szigetelő szivacscsík 30 mm

702 Ft

CD profil toldódarab

445 Ft

Direktfüggesztõ 125

50 Ft

Opel csavar 4,2x13

240 Ft

Csavar első réteg laphoz

221 Ft

Csavar második réteg laphoz

580 Ft

Beütőék UDN 6/35

1015 Ft

Beütődübel 6/40

250 Ft

Hézagoló anyag: Super gipsz 5 kg

1.910 Ft

Erősítőcsík üvegszövet

150 Ft

Ezek alapján a gipszkarton álmennyezet elkészítésének költségei egy ugyanakkora, 12 nm-es helyiség esetében 38.115 Ft.

Ahogy láthatjuk tehát, az álmennyezet árak tekintetében igazából elhanyagolható a kazettás és a gipszkarton álmennyezet közötti különbség. Így igazából a funkcionalitás és az esztétika lesz az, ami mérvadó tud lenni döntési helyzetben.

A következő videóban egy gyakorlati példán keresztül láthatjuk a gipszkarton álmennyezet felszerelését:

A gipszkartonozás további árairól ITT olvashatsz.

A szakember az állmenyezet glettelését végziAz álmennyezet gyorsan, kevés törmelékkel kialakítható

Mennyibe kerül az álmennyezet javítása?

A mennyezet cseréjének átlagos költsége körülbelül 15-60.000 Ft, a szoba méretétől és a beépített mennyezet típusától függően.

A mennyezet javításához vagy cseréjéhez szakemberekre van szükségünk, amennyiben biztosra szeretnénk menni és pontos, precíz kivitelezést szeretnénk. Munkadíjuk 3.000-7.500 Ft/nm között alakul. A mennyezet mérete kulcsfontosságú tényező a javítás vagy csere költségének tekintetében. A négyzetméter növekedésével az anyag költségein tudunk esetleg spórolni.

Nagyobb kedvezmény kaphatunk akár az anyagokra, akár a munkadíjra, amennyiben több feladatot tudunk biztosítani a szakembereknek. Átlagosan 100 négyzetméter esetén 5-10%-ot is spórolhatunk. Normál gipszkarton négyzetméterének ára (12,5mm) 900-1200 Ft, így akár egy kisebb helység anyagköltségét is megtakaríthatjuk, ha összevárjuk a feladatokat.

Ahogy látható, a fürdő arányaiban jóval többe kerül, mint a nappali gipszkarton mennyezet kialakítása. Ennek az az oka, hogy ha a fürdőbe is megfelelő minőségű álmennyezetet szeretnénk helyezni, akkor az ott lévő páratartalom miatt a drágább alapanyagokat kell megvásárolnunk. Ennek köszönhetően azonban ugyanolyan tartós lehet a végeredmény, mintha egy másik, kevésbé párás helyiségbe helyeztük volna fel.

A gipszkarton mennyezet javítása

Gipszkarton álmennyezet esetén időt spórolhatunk a léc- és gipszfödémmel szemben, utóbbi ugyanis rendkívül kényes és gondos odafigyelést igényel, amennyiben a későbbiekben nem akarjuk, hogy hulljon. A gipszkarton mennyezet jóval kevesebb szakértelmet igényel. Robusztus anyag lévén könnyebben kezelhető és két ember el tudja végezni a munkafolyamatot.

Különböző helyiségek álmennyezetének kialakításaÁrajánlatot kérek a mennyezet javítására egy közelben dolgozó cégtől!

Ingyenes árajánlatot kérek

Amennyiben teljes mennyezet cserében gondolkodunk, számolnunk kell a régi szerkezet lebontásával, a hulladék eltávolításával és a mennyezet új gipszkartonnal történő helyreállításával. Ha az ingatlan esetleg műemlékvédelem alatt áll, nincs egyszerű dolgunk. Szükség lesz olyan szakemberre, aki az adott kor építészeti jellegzetességeiben jártas és fel tudja mérni a bontással járó veszteségeinket, valamint a korszerű rekonstrukció adta lehetőségeket.

Az álmennyezet árak a kialakítás fényében

Az álmennyezet árak a telepítés szempontjából is elég változatosak tudnak lenni, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen módon kerülnek rögzítésre, milyen típusú mennyezet kerül kialakításra. Ennek fényében a javítás árai is hasonló módon alakulnak.

Javítás típusa

Ár

(anyag és munkadíj)

Folyékony fólia/vízszigetelés

5-10.000 Ft/nm

Hajszálrepedések kitöltése

5.500-8.500 Ft/nm

Leváló festéket javítása

3.800-5.500 Ft/nm

Alapozás javítása

5.000-6.500 Ft/nm

Vázszerkezet javítása

3.800-5.000 Ft/folyóméter

Hajszálrepedések kitöltésének ára országszerte változó és mennyiség függő. Szegeden, Debrecenben vagy éppen Kecskeméten belekalkulálják több helyen a mesterek a leváló festékek javításának költségébe. Pesten ezzel szemben ez plusz költségként kerül felszámolásra és 500-1500 Ft/nm között alakulhat az ára.

Két szakember gipszkarton álmennyezetet rak felSokszor az esztétika miatt fontos az álmennyezet használata

További felmerülő költségek a javításon kívül

Szintén költséget jelent a mennyezet javításánál, hogy a friss javítások a régi mennyezeti alaphoz képest kiemelkednek. Éppen ezért szükség lehet ennek az eltakarására, kiegyenlítésére. Ebben az esetben az alábbi költségekkel számolhatunk:

Eszköz, alkalmazott technika

Átlagos költség

Fehér emulziós festék

1.800-3.600 Ft/kg

Henger, tálca

900-3.200Ft

Ecset

600-2.300 Ft

Tesa szalag

1.300-1.900 Ft

Takarófólia

500-1.700 Ft

Amennyiben a vakolat jelentős része károsodott – például beázás miatt –, szükségünk van a profi szakember tudására és tapasztalatára. Általában két ember is el tudja végezni a munkát.

Munkadíjuk ezeknek a szakembereknek Miskolcon és környékén 2.600-3.100 Ft/nm, míg Pesten ugyanezért a munkáért 5.500-7.000 Ft/nm-t is elkérhetnek. A fent említett költségeket növelheti a villanyszerelvények áthelyezése. Ilyen lehet a lámpa, konnektor máshová való áthelyezése. Villanyszerelők általi komplett elektromos szerelés ára 7.500-10.00 Ft közé esik.

A mennyezet javítása egy nagyobb, 25-30 nm-es szoba esetén körülbelül 150-260.000 Ft is lehet. Ennek százalékos megoszlása a következő: 45% anyagköltség, 40% munkadíj és 15% a szemét, sitt elszállítása. 

Szeretnél személyre szabott árajánlatot kapni?

INGYENES árajánlatkérés itt

Több fronton is rongálódott álmennyezet javításának költségei

Sok esetben az álmennyezet javítása esetén bele kell kalkulálnunk a festés javítását és a törmelék elszállítását is. Ha azonban kazettás álmennyezetünk van és maga a váz nem sérült, csak a mennyezeti lap, még akkor is sokkal olcsóbb lehet a javítás, ha több blokk is sérült, azonban mi cseréljük ki ezeket a blokkokat.

A festés további árairól ITT olvashatsz.

Kazettás álmennyezet javítása saját magunk és szakember által

De miért is lehet többszöröse az ár, ha szakember végzi el ezeket a feladatokat? Azért, mert amikor szakmabeli embert hívunk egy-egy feladat elvégzésére, kifizetjük az anyagárat, a munkadíjat, gyakran a kiszállást és a törmelék, snitt elszállítását is. Valamint a legfontosabbat, a szakértelmet.

Álmennyezet felrakás munkaköltség és időkeret

A mennyezet javításához vagy cseréjéhez gyakran lehet szükségünk szakemberre. A gipszkarton szerelés általában két fős munka. A szobafestő vakolásért körülbelül napi 25-60.000 Ft-ot számít fel míg a segédmunkás munkadíja 13-39.000 Ft között alakul. A teljes mennyezet cseréje legfeljebb egy napot vesz igénybe, amennyiben nincsenek rejtett problémák például, vízszivárgás vagy villanyvezeték sérülés.

A repedezett mennyezet javítása néhány órán belül elvégezhető. Érdemes valamilyen nagyobb munkához kérni, hogy a költségeinket részarányosan csökkentsük. Átlagosan 1000-25.000 Ft között végzik el a munkát, ami nagyban függ attól, hogy az ország mely részén szeretnénk újítani. Változó, hogy a szakemberek napi díjat határoznak meg vagy nm árat, ezt mindenképp érdemes tisztázni a munkálatok előtt.

Csökkenthetők a költségek álmennyezet felrakása esetén?

A választunk egy határozott igen! A legkézenfekvőbb ilyen költségcsökkentési lehetőség, ha mi magunk végezzük el ezeket a feladatokat. Az, hogy mennyi munkát vagyunk hajlandóak elvégezni, attól függ, mennyire vagyunk magabiztosak a feladattal kapcsolatban. Valamint nem elhanyagolható az a tényező sem, hogy a gipszkarton vázszerkezet vagy éppen a kazettás álmennyezet szakszerűtlen elkészítése után akár dupla annyit is fizethetünk a javításért, mint fizettünk volna az eredeti kivitelezésért. 

Ha szeretnénk, hogy a feladatot egy hozzáértő szakember végezze el, de valahogy még is faragnánk a költségeken, érdemes egy Qjob szakit megbízni a feladattal. A Qjob.hu-n nagy a konkurencia az egyes megbízások megszerzéséért így kedvezőbb árajánlatot kaphatunk mint, hogyha közvetlenül keresünk meg egy kivitelező céget, vagy magánvállalkozót.

Nagy felületen szükséges álmennyezet felrakása? Qjob szakemberei segítenek! Kérj ajánlatot!

Ajánlatot kérek

Mi növeli a költségeket?

Van néhány felmerülő probléma ami jelentősen növelheti költségeinket. Régi, háború előtti házak, lakások esetén a bontás során kiderülhet, hogy azbesztlapok vannak a mennyezeten. Az azbeszt tartalmú lapok, anyagok eltávolítása engedély köteles és szakemberre van hozzá szükség mivel jelentős egészségkárosító hatással bír. Azbeszt tartalmú pala elszállítása: 250- 550 Ft/kg körül mozog országos szinten.

Jó választás lehet az ilyen típusú mennyezetek gipszkartonnal való borítása. Szintén régebbi mennyezeteknél megtalálhatók domború minták, díszítések, amiket ha szeretnénk megtartani, felújítani újabb 18.000-48.000 Ft plusz költséggel számolhatunk, ha nem igényel komolyabb és precízebb restaurálási munkát. Amennyiben csak egy egyszerű álmennyezettel takarnánk le a felületet, jóval olcsóbban is megúszhatjuk.

Mennyezet javításának költségei

Az alábbiakban felsorolásra kerülnek azok a tényezők, amik a mennyezet javítás költségeit befolyásolják. Ahogy látható, elég színes és széles palettakínálat található az árat alakító tényezők között.

Álmennyezet felrakása

Mivel a mennyezet javítása elég költséges tud lenni, így joggal merül fel az emberekben, hogy „Mi lenne, ha inkább én csinálnám meg?!”. A fenti táblázatban összeszedtünk néhány érvet és támpontot, ami segíthet megválaszolni a kérdést, hogy megéri-e saját magunknak próbálkoznunk ezzel a feladattal.

Mennyezet mérete

A méret a mennyezet javításának vagy cseréjének egyik legkomolyabb befolyásoló tényezője. Az új mennyezethez szükséges anyagok mennyisége, a munkaidő egyenesen arányban áll a felújításra szoruló mennyezet nagyságával. Egy nagyméretű gipszkarton mennyezet egyszerűbb és gyorsabb megoldás, mint a léc-és vakolatmennyezet. Éppen ezért árban is sokkal jobban megéri!

Mennyezet típusok

A modern gipszkarton mennyezet könnyen eltávolítható, javítható és a munkát kísérő takarítás is kevesebb időt vesz igénybe, mint a régi léc-, és gipszmennyezet renoválása. Bár ennek a két mennyezettípusnak az anyagai meglehetősen különböznek, mindkettő gipszkartonnal, csavarozással és vakolattal javítható. Az álmennyezet árak  azért vannak sokkal alacsonyabban, mert ez az egyik legkönnyebben cserélhető vagy javítható típus. Ennek oka, hogy az alkatrészeket egyszerűen le lehet cserélni újakra, különösebb előkészítés és felfordulás nélkül.

Álmennyezet felrakás garázsban Egyéb helyiségek (pl. garázs, műhely) esetében is érdemes álmennyezetet felszerelni.

Álmennyezet javítás típusai

Ha javításra van szükség, akkor néha a probléma a vártnál nagyobb lehet. Sokszor pedig csak a bontás, helyszínfelmérés után látható a probléma valódi mérete Ha a munkaterület megnyílik, omlik, ami kis munkának indult, az gyorsan jelentős probléma lehet. Ez gyakran előfordul a tetőszivárgás vagy a csőtörés által bekerült víz esetén.

A víz a legkisebb területekre beszivárogva, az anyagok, például a vakolat és a fa duzzadását és tágulását okozza, jelentősen károsítva azokat. A mennyezet javításának vagy cseréjének megkezdése előtt mindig feltétlenül meg kell találni és meg kell szüntetni a víz bejutásának helyét és okát, különben néhány hónappal később kezdhetjük elölről a munkát.

Beázott a mennyezet? Vedd fel a kapcsolatot egy vízvezeték szerelővel!

Vízvezeték szerelőt keresek

Mennyezet állapota

Az aktuális mennyezet állapot befolyásolja a javítással vagy cserével kapcsolatos teendőket. Gyakran csak a mennyezet feletti üreghez való hozzáférés után derül ki mivel is állunk szemben. Előfordulhat vízszivárgás, rovarfertőzés, például szú, vagy korábban fel nem tárt szerkezeti problémák.

Beázott álmennyezetKomolyabb beázások esetén érdemes inkább szakértőre bízni a munkát!

A vízszivárgáshoz szükség lehet egy tetőfedő vagy vízvezeték-szerelő szolgáltatásaira, a szivárgás forrásától függően, és egy kártevőirtó szakembert is érdemes megkeresni. Ha olyan szerkezeti problémát fedezünk fel, amely repedést vagy egyéb hibát okozott, statikust kell felkeresnünk, aki fel tudja mérni a ház szerkezetének hibáit és azok költségeit. Statikus ára, egyszerű szakvélemény kiadása esetén 100.000-180.000 Ft is lehet.

Egy bádogos, tetőfedő szakember munkadíja attól függően, hogy mekkora részen sérült a tető 300.000-800.000 Ft, a probléma feltárása és kiszállás 13.000-39.000 Ft között alakul.

Vízvezeték szerelő által elvégzett ázások, csőtörés megszűntetésének ára: 27.000-33.000 Ft.

Rovarírtás:18.000- 100.000 Ft

Gyakran Ismételt Kérdések

Rengeteg kérdés felmerülhet az álmennyezet kialakításával, javításával kapcsolatban az emberekben. Most a leggyakrabban felmerülő kérdésekre fókuszáltunk és igyekeztünk a lehető legkörültekintőbben megválaszolni ezeket!

Mit csináljak az építés, javítás során keletkezett hulladékkal?

A gipszkarton álmennyezet favázra vagy éppen profilra való elkészítése során egyaránt igaz, hogy az így keletkező törmelék általában nem számít veszélyes hulladéknak, pusztán építési törmeléknek. Maga a gipszkarton hulladék feldolgozható lenne és újrahasznosítható, azonban sok gyár erre még nem rendezkedett be. Így marad az, hogy építési törmelékként kezeljük és ennek megfelelően szállíttatjuk el.

Lehet meszelni a gipszkartont?

A gipszkarton meszelése nem javasolt. Helyette a vizes hígítású, azaz diszperziós festékek alkalmazása jobb megoldás lehet. Ennek oka, hogy utóbbi sokkal hatékonyabb a lég-, és páraáteresztő képességét tekintve.

Gipszkarton meszelésÉrdemes megfelelő előkészítést végezni, hogy sima és egységes legyen a felület!

Mit jelentenek az UD és UW jelzések a profilok előtt?

Amennyiben mi magunk szeretnénk elkészíteni az álmennyezetet, minden bizonnyal találkoztunk már az UD és UW jelzésekkel a profilokon. Az U és a C a profilnak a keresztmetszeti alakját jelöli, míg a W betű azokat, amik a válaszfal megépítését szolgálja. A D-betű lesz azonban az igazán fontos álmennyezet szempontjából, ugyanis ez jelöli az mennyezetet. Álmennyezethez tehát az UC és az UD profilokra lesz szükségünk.

Hogyan lesz tűzgázló a tűzgátló gipszkarton?

Fontos tisztáznunk, hogy nem maga a gipszkarton a tűzgátló, hanem a megfelelő szerkezet és a jól felépített rétegrend az, aminek köszönhetően növelhető a tűzgátlási fokozat. Összességében azonban maga a gipszkarton sokkal praktikusabb ilyen szempontból, mint a fa, ugyanis anyagából kiindulva magába szívja a levegő páratartamát. Ezt fogja kiengedni, ha tűz keletkezik a helyiségben. Habár eloltani nem tudja, mégis csökkenti az égés gyorsaságát, ezzel pedig nagyobb esélyt kapunk, hogy időben megfékezhessük a tüzet.

Mi a maximális függesztési távolság álmennyezet esetében?

Az alap koncepció az, hogy mindig az alap födém minősége határozza meg ezt a távolságot. Legyen szó akár gipszkarton építőlemezről, akár kazettás álmennyezetről. De általában az alap távolság gipszkarton álmennyezet esetében maximum 1.000 mm, kazettás álmennyezet esetében pedig maximum 1.200 mm.)

Álmennyezet esetében kell-e párazáró fólia?

Amennyiben ilyen kérdés merül fel, általában már szakember beavatkozása is szükséges. Ha azonban az álmennyezet és a szigetelő anyag csak esztétikai céllal vagy hangszigetelő hatása miatt készül, ezáltal nem változtat az épületszerkezet hőtechnikáján, akkor a fólia alkalmazása nem szükséges.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

László, cikk szerzője
Álmennyezet felrakás szakértője
Megbízható, precíz kis csapatommal vállalunk teljeskörű lakásfelújításokat. Elkötelezettek vagyunk, hogy mindig kiváló, minőségi munkát adjunk ki a kezünkből. Az alábbi feladatokba tudunk önnek segíteni: Gipszkartonozás, festés, mázolás, tapétázás,.

Hagyj megjegyzést