Article Image

Takarítónő - egy sikertörténet

Egy takarítónő története arról, hogyan mondj fel, és keress többet takarítással, a Qjob.hu segítségével.

Kiss Anna vagyok. Takarítással foglalkozom, segítek az embereknek rendben tartani az otthonukat.

Már én osztom be a saját időmet, így tudok foglalkozni a gyermekeimmel, segíteni nekik a tanulásban, nem kapkodva boltba járni. Most annyit keresek, amennyit valószínűleg más munkával, amit el tudok végezni, nem lenne lehetőségem. Ügyelek arra, hogy megérje atakarítónő állás, így minimum 350 ezer forintot keresek egy hónapban, és délután 3-kor már általában otthon vagyok. A takarítás órabér így több mint 2000 Ft-ra jön ki, ha teljes munkaidővel számolunk. Persze ez nem volt mindig így.

Könyvelőből lettem takarítónő

A régebbi munkám húzós beosztást, nagyon sok felelősséget és állandó stresszt jelentett.

A régebbi munkám húzós beosztást, sok felelősséget és állandó stresszt jelentett.

Amikor a kisebbik gyermekem elkezdett iskolába járni, a barátnőm mesélt nekem a Qjob.hu-ról, egy olyan szolgáltatásról, ahol gyakorlatilag bármilyen munkát lehet találni a nélkül, hogy egy munkáltatótól függenél. Mindig saját magam akartam beosztani az időmet, és nem este hat után hazaesni a munkából. Oda szerettem volna érni a gyerekért az iskolába, több időt szerettem volna áldozni a családomra, magamra és a lakásomra. Ezért regisztráltam a Qjob.hu-oldalon, bár igazából nem tudtam, hogy hogyan is kezdjek hozzá pontosan. Az apartman takarítást azért választottam, mert jól beosztható munka, nem kíván folyamatos jelenlétet, és bíztam benn, azért a könyvelésen kívül ezt még meg tudom csinálni.

Alkalmi munkákat végzek közvetítők és jutalék nelkül a Qjob.hu segítségével - Regisztrálj ingyen!

Az első három napban senki sem választott ki szakembernek, mert nem volt értékelésem. Utána viszont találtam egy megrendelést, - takarítónőt keresek. 12.000 forintot ajánlottak egy alkalmi takarításért. Elválltam.Így lettem takarítónő Budapest –en.

Odafelé izgultam. Nem tudtam, milyen lesz ismeretlen emberekkel találkozni, dolgozni. Takarítás közben pedig féltem hozzáérni a tárgyakhoz, nehogy tönkretegyek valamit. Végül szerencsére nagyon jól ment minden, 4 óra alatt végeztem is, és kaptam  érte 12.000 Ft-ot – és ez még csak az első ügyfelem volt! Akkor arra gondoltam, hogy mi lenne, ha órabérben takarítanék, 2.500 Ft/óra, nem is olyan rossz. Akkoriban ez számomra hihetetlen volt. Hazafelé menet boldog voltam és elégedett. Hazafelé büszkén meséltem a barátnőmnek az első, így megszerezett keresetemről. 

Odafelé izgultam. Nem tudtam, milyen lesz ismeretlen emberekkel találkozni, dolgozni. Takarítás közben pedig féltem hozzáérni a tárgyakhoz, nehogy tönkretegyek valamit. 

Reggel ötkor kelek. Általában egy-két órát töltök utazással, tehát, ha valahova 9-re kell odaérnem, akkor 7 órakor szoktam elindulni. A megrendelések általában messze vannak az otthonomtól, mivel a város szélén ritkábban veszik igénybe takarítónők segítségét. Néha üzlethelyiségek vagy irodák takarítását kérik tőlem, de gyakrabban kell takarítónő Budapest belvárosában.

Amikor kimegyek egy címre, mindig viszek magammal egy minimum készletet: seprűt, törölgető rongyot, néhány tisztítószert. Ha előre tudom, mi pontosan a feladatom, és mire lesz szükségem, viszek ablaktisztítót, zsíroldót, egyéb eszközöket is. Mivel nehéz mindent magammal hordani,  olyan megrendeléseket választok, ahol az ügyfélnél már megvannak a szükséges takarítónő szerek, gépek, és nem nekem kell cipelnem. Egy időben vittem magammal porszívót is, de hamar rájöttem, ez nem jó ötlet: elkezdett fájni a hátam, macera volt cipelni. Ma már csak otthon használom.

Hogyan szerez egy takarítónő új ügyfeleket 

A hétvégéken, amíg pihenek, megpróbálom összeállítani a következő heti beosztásomat, hogy előre tudjam, melyik nap merre lesz takarítónő állás. Emlékeztetőket küldök az állandó ügyfeleimnek, vagy ha náluk éppen nincsen annyi munka, új ügyfeleket szerzek a Qjob.hu-n. Így már előre tudom, mennyire leszek elfoglalt a következő héten.

Hetente többször ugyanott takarítani unalmas lenne, mivel akaratlanul is kiismerem a helyet, és már nem annyira figyelmesen végzem a dolgomat. Egy lakásba, irodába havi 3-4 alkalommal megyek takarítani.

Hetente többször ugyanott takarítani unalmas lenne, mivel akaratlanul is kiismerem a helyet, és már nem annyira figyelmesen végzem a dolgomat.

Előfordult, hogy megbetegedtem, és ezért elvesztettem az állandó ügyfélköröm egy részét. Néha az is megesik, hogy nem hívnak többé: ha megnőnek a gyerekek, és emiatt több idő jut takarításra; vagy jön a nagymama, esetleg felbérelnek egy bébiszittert, aki egyben takarítónő is. Ezért állandóan új megrendeléseket kell keresnem.

A takarítás nem rohanás

Nem szoktam túlterhelni magam, ha csak tehetem, korán kezdem, és általában egy napra csak egy-két munkát vállalok. Egy apartman takarítás 3-6 óra, feladattól és nagyságól függően. Nem szabad túlvállalni magad, mert az igaz, hogy ez női munka, de eléggé el lehet fáradni a nagyobb lakások takarítása közben. Fontos, hogy másnapra is maradjon erőd dolgozni, mert utazással együtt, egy takarítással eltelt nap körülbelül 8 órára jön ki. Olykor előfordul, hogy egy nap több időt töltök utazással, mint magával a takarítással.

Fontos számomra, hogy a lakás pozitív energiával legyen feltöltve, tényleg úgy érzem, nem fáradok el olyan hamar. Ezt mindig megérzem, igaz, nem egyből, és nem is munka közben, hanem utána. Előfordul, hogy egy takarítás munka után felhívnak és megkérnek, hogy jöjjek még, de van, hogy nem vállalom, ha rosszul éreztem magamat abban a lakásban. Már megtehetem ezt a luxust.

Vannak nagyon elhanyagolt lakások is, de ahogy mondják, nem eszik olyan forrón a kását! A legfontosabb nem megijedni, hanem egyszerűen elkezdeni. Tegyük fel, belépek a konyhába, és átgondolom, mivel kezdeném, ha ez a saját lakásom lenne. Szépen kitalálok egy sorrendet, és az alapján lépésről lépésre végigmegyek mindenen.

Takarítás munka: Ki kell takarítani a fürdőt és a zuhanyzót – 50000 Ft. - Ajánlatot adok

Állandó megrendelők

Általában akkor takarítok, amikor otthon van a megrendelő, főleg az első alkalommal. Mindig megkérdezem, hogy melyik szobával kezdjem a munkát. Például, ha már mindenki megreggelizett, akkor a konyhával kezdek. Mire ott végzek, a gyerekeket már elviszik óvodába vagy iskolába, és akkor már nyugodtan mehetek a többi helyiségbe is. Az állandó megrendelők viszont általában rám bízzák a kulcsot, úgyhogy náluk már egyedül takarítok.

Így volt ez egy egyetemista sráccal is, aki meghírdette, hogy takarítónőt keresek. Kéthetente jártam hozzá alkalmi takarítást végezni, minden apró zugot kipucoltam nála, mintha a fiam lett volna. Utána viszont eltűnt, négy hónapig nem is keresett. Mint utólag kiderült, lett egy barátnője, és úgy gondolta, így már nincs szüksége takarítónőre. Amikor hosszú idő után újra felhívott, a lakása nagyon le volt lakva, rosszul is esett, kezdhettem midnent előlről. Ilyenkor igazság szerint lehetnének magasabbak is a takarítás árak, de én mindig ugyan annyit kérek el, hiszen nálam a takarítás órabér –ben megy

Takarítónők által kevésbé kedvelt feladatok

Legkevésbé az ablaktisztítás tetszik. Alacsony vagyok, így nehezen érem el a felső részüket, főleg a nagy lakásokban, ahol sokszor hatalmas méretűek. Néhányuk eléggé elhanyagolt, az évek során már feketévé vált a fehér műanyag keret a kosztól, ami nagyon nehezen jön le. A megrendelésben nem mindig írnak részleteket, úgyhogy sokszor nem tudod,  mi vár rád a helyszínen.

Sokkal jobban tetszik viszont a fürdőszoba takarítás, talán azért, mert azt általában a végén szoktam csinálni, és már tudom, hogy nemsokára befejezem az apartman takarítást.

Csapda, portré a szőnyegen, és félelmetes lakások 

Volt egy olyan esetem, amikor a megrendelők alkalmi takarítás közben elmentek a boltba, és bezártak a lakásba. Azt mondták, telefonáljak, amikor végeztem. Amikor felhívtam őket, akkor annyit válaszoltak, hogy már a kasszánál vannak, és nemsokára visszaérnek. Ezután viszont dugóba kerültek, és két órán keresztül kellett várnom rájuk. Ki is fizettettem velük az óradíjat!

Egyszer az is előfordult, hogy egy luxuslakásban takarítottam, méregdrága bútorok között. Mindenhol kamerák voltak beépítve, amit én észre sem vettem. Amikor a könyvespolcokat törölgettem, véletlenül rábukkantam az egyik kamerára, nagyon megijedtem. A legjobban viszont egy portrét ábrázoló szőnyeg maradt meg bennem, amely körül nagyon óvatosan járkáltam, nehogy rálépjek. Pedig csak egy szőnyeg volt! :)

A legfélelmetesebb esetem az volt, amikor kihívtak egy 3 szobás lakáshoz, ahol csak az egyik szobát kellett takarítani. Egy idős asszony lakott ott, és dobtam egy hátast: az a szoba, amelyiket ki kellett takarítani, teljesen üres volt, de tele galambtollal és -ürülékkel.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

Azt is felajánlották, hogy vigyázzak az idős asszonyra napközben, de ezt nem fogadtam el. Próbáltam minél gyorsabban kitakarítani a szobát, hogy minél hamarabb eljöhessek onnan. Féltem, hogy rossz értékelést kapok, ezért befejeztem, és tisztességesen lefertőtlenítettem mindent, de ha most történne ez velem, akkor simán megfordulnék, és otthagynám az ilyen feladatokat: nem erről volt ugyanis szó.

Pihenés

Amikor hazaérek, mindig pihenek egyet, úgy negyven percet, azután lefürdök. Szabadnapokon, vagy amikor nincs munkám, a saját lakásommal foglalkozom, főzni, mosni, vagy takarítani szoktam. Ha van pár szabadnapom egymás után, akkor szeretek a közeli városkba is elugrani egy kávéra, süteményre. 

 

Mennyibe kerül egy lakástakarítás?

Lakás takarítás (rendszeres)

  100 Ft/nm–től

Alkalmi takarítás

  250 Ft/nm

Nagytakarítás

  300 Ft/nm-től

Iroda takarítás

  80 Ft/nm-től

Pipire takarítás

  200 Ft/nm-től

Ablaktisztítás

450 Ft/nm – 850 Ft/nm

Szőnyegtisztítás

200 Ft/nm

Részletes takarítás árak itt! - Mennyibe kerül egy lakástakarítás?

Ebben az évben elkezdtem a fiaimmal utazgatni. Sikerült eljutnunk Ausztriába és Horvátországba, a tengerpartra is. Régóta nem csináltunk már hasonlót előtte. A munkáról készült pozitív értékelések is feltöltenek, jólesik visszahallani, hogy „a lakásban friss és tiszta illat van”. Van persze olyan ügyfél is, aki nem mond semmit. Amikor viszont tiszta szívből mondják ezt, elégedetten megyek haza, és érzem, ma is csináltam valami hasznosat. Soha nem gondoltam volna, hogy a takarítás munka, elégedetté, boldoggá teheti a mindennapokat. 

Köszönöm, Qjob!


Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

Mondd el nekünk a saját történeted:
office@qjob.hu


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Takarítónő Qjob.hu

Hagyj megjegyzést