Article Image

Mennyibe kerül egy esküvői fotózás?

Az esküvői fotózás során hazánkban számos csomag közül választhatunk, az átlagos árfekvése ennek 75.000 Ft, ezzel szemben a legalacsonyabb ár 35.000 Ft, míg csúcskategóriás csomag pedig 180.000 Ft-ba kerül.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyibe kerül egy esküvői fotós 2024-ben?

Országosan az esküvői fotósok ára 75.000 – 450.000 Ft-ba kerül, bár az árképzés néhány tényezőtől függően alacsonyabb vagy sokkal magasabb is lehet. Az esküvői fotós átlagos díja 150.000 Ft, de ez az átlagos ár 100.000 és 200.000 Ft között is mozoghat alapvetően.

Esküvői fotózás árstatisztika

Itt van az esküvőd és még nem találtál meg az esküvői fotósod?

Kérj ingyenes árajánlatot és válaszd ki a neked megfelelő fotóst!

INGYENES ajánlatkérés

Tartalomjegyzék

Esküvői fotózás árak 2024-ben

Országos átlag

150.000 Ft

Átlagos ár

100.000 – 200.000 Ft

Minimum ár

75.000 – 100.000 Ft

Maximum ár 

250.000 – 450.000 Ft

Esküvői fotós óránkénti költsége

Az esküvői fotósok óránként 20.000 – 45.000 Ft-ot számítanak fel, de az esküvői fotós átlagos költsége óránként 25.000 – 30.000 Ft. Az óradíjak azonban nem annyira elterjedtek, mint a meghatározott csomagárak – különösen az esküvők csúcsidőszakában, tavasszal és nyáron. Általában független fotósok vagy pedig éppen a karrierjüket kezdő szakemberek ajánlják. Az esküvői fotósok díjszabása földrajzi elhelyezkedésétől, a fotós tapasztalatától, a hét napjától és az évszaktól függően is változhat.

Esküvői fotózás díja óránként

Országos átlag

25.000 Ft/óra

Átlagos ár

25.000 – 30.000 Ft/óra

Alacsony kategóriájú ár

20.000 Ft/óra

Csúcskategóriás ár

45.000 Ft/óra

Ha felbérelnek egy esküvői fotóst órabérben mérve, akkor legyen tiszta a szerződés, milyen nyomtatási jogokhoz lesz hozzáférése/lehetősége a fotókkal kapcsolatban, illetve, hogy az órabérbe beletartozik-e az utómunkával járó feladatok vagy pedig az plusz összegbe fog-e kerülni.

Esküvői fotózás - pár kézenfogva áll

Esküvői fotózás a parkban

Esküvői fotózási csomagok

Egy csomag nagy költségmegtakarítást kínál, miközben több jó minőségű képet vásárolhat egy későbbi időpontban. A hivatásos fotósok többsége esküvői csomagokat kínál, amelyek általában olcsóbbak, mint az a la carte árak. Ezen csomagok ára egészen 80.000 Ft-tól kezdődően 250.000 Ft-ig is bővülhet.

Egyénileg szabott esküvői fotózási csomag? 

Találj a közeledben dolgozó fotóst!

Fotós kerestetik

Az átalánydíjas csomagok általában meghatározott óraszámot, retusált fotókat és egyéb kézbesítéseket tartalmaznak. Minél több szolgáltatást kap, annál magasabb a csomag költsége. A fotócsomag különböző digitális vagy nyomtatott darabjai - az időn, a helyszínen és a fotósok számán túl – szintén befolyásolják a teljes költséget.

A legjobb esküvői fotósok a végső csomagot CD-ként vagy DVD-ként, online hozzáféréssel is biztosíthatják, digitális formátumban és magas-felbontású nyomtatott képekkel karöltve, önálló képekként, fotó albumként vagy pedig ezeknek valamilyen kombinációjaként. A fotós általában az ön költségkeretéhez leginkább illő, legjobb csomagot fogja ajánlani. Győződjön meg arról, hogy a szerződés meghatározza, hogy hogyan kapja meg a fényképeket és hogy rendelkezik-e nyomtatási jogokkal.

Esküvői fotózás árai csomagokhoz

Íme néhány példa az esküvői fotózás csomagjairól:

Bronz csomag - esküvői szertartás fotózása

  • Ár: 49.000 Ft

A csomag tartalma: Egy szertartás, templomi vagy polgári ceremónia fotózása, csoport képek készítése, minimum 100-120 darab digitális fotó, az összes nagyfelbontású kép digitális utómunkával, online galériába feltöltve, 1 órás időtartam.

Kiegészítő lehetőségek: Második fotós alkalmazása 20.000 Ft-ért.

Ezüst csomag - házasságkötési ceremónia és páros fotózás

  • Ár: 75.000 Ft

A csomag tartalma: Kreatív páros képek elkészítése, polgári ceremónia fotózása, 250-300 darab digitális fotó, az összes nagyfelbontású kép digitális utómunkával, egyedi online galériában, 3 órás időtartam.

Kiegészítő lehetőségek: Második fotós alkalmazása 20.000 Ft-ért és az elkészült fotók nyomtatási lehetősége, 1000 Ft-os darabáron.

Arany csomag - a legszebb pillanatok megörökítése

  • Ár: 110.000 Ft

A csomag tartalma: Szabadtéri/beltéri képek fotózása a boldog párról, házasságkötési ceremónia fotózása (egy szertartás), családi portrék, hangulatos pillanatképek készítése. Fotózás a vacsora helyszínén (maximum 3 óra), minimum 300 darab digitális fotó elkészítése, digitális utómunkával. Az összes nagyfelbontású kép online galériában való átadása, 5-6 órás időtartam.

Kiegészítő lehetőségek: Második fotós alkalmazása 20.000 Ft-ért és minden további megkezdett órát követően 15.000 Ft-os felár.

Gyémánt csomag - egész napos esküvői fotózás

  • Ár: 180.000 Ft

A csomag tartalma: Fotózás az előkészületekről, szabadtéri/beltéri beállított képek fotózása, szertartás fotózás, családi portrék, hangulatos pillanatképek készítése. Fotózás a buli, lagzi, vacsora helyszínén. 600-800 darab fotó elkészítése, digitális utómunkával. Az összes nagyfelbontású kép egyedi pendrive-on és online galériában való átadása. Maximum 12 óra (éjjeli 1-2 óráig), eseménytől függően.

Esküvői csomagok árai Ft-ban

Esküvői fotós költségtényezők

Az esküvői fotósok ára attól függ, hogy mennyi ideig kell dolgozniuk, a retusált fényképek igényének számától, illetve, hogy további fotósok vagy asszisztensekre tartunk-e igényt, emellett az esküvői fotós hírneve, földrajzi elhelyezkedése, a hét napja és az évszak is költségbefolyásoló tényező.

Mennyibe fog kerülni az esküvői és esemény fotózásod?

Tudd meg most a Qjob-on! Kérj ingyenes árajánlatot

Ajánlatkérés

Idő

A fotós szolgáltatásainak igénybevételi hossza jelentősen hozzájárulhat a költségekhez. Egy átlagos díjazása az esküvői fotósunknak 20.000 Ft/óra. A tipikus esküvői fotózási megállapodás több órára vagy fél napra szól, így a fotós megörökítheti a helyszínt, az ünnepséget és a fogadalom fontos részeit.

Esküvői fotózás árainak átlagos díjazási skálája az igénybe vett óraszám alapján

Az ünnepségen és a fogadáson túli bármilyen további tevékenység és fotó, amelyet a párok kívánnak, növelheti az időt és a költségeket, beleértve a násznép készülődésének fényképeit, a hivatalos családi fotókat, próbavacsorákat, lánybúcsúztatokat, eljegyzési fotókat vagy eljegyzési partikat, másnapi villásreggelit, stb.

Az átlagos esküvői fotózási megállapodás általában nyolc-tíz órára vagy annál hosszabb időre szól, így a fotós megörökítheti a helyszínt, az ünnepséget és a fogadalom fontos részeit.

Helyek száma

Néhány pár szeretné, ha az esküvő napjának minden aspektusát lefényképeznék, a kora reggeli ruha és a szmoking felvételeitől az öltözőkben, az utolsó vendégekig, akik az éjszaka közepén az étkező kocsiknál falatoznak. Ha a fotósnak több helyszín között kell utaznia – például a felkészülési helyszín, a násznép limuzinja az esküvő helyszínére vagy az ünnepség helyszínére és a fogadóterembe -, úgy a költségek magasabbak lehetnek.

A több úti cél nem mindig jelent magasabb árkategóriát, különösen, ha olyan esküvői csomagot vásárlunk, amely az egész napra kiterjed.

Rendeltetési esküvők

A rendeltetési esküvők szinte biztosan megemelik az esküvői fotósok díját. Néhány fotós felszámolja a szokásos díjakat, plusz az utazás, a szoba és az ellátása díja. Míg más fotósok a szokásos díjakon és az utazási költségeken felül további díjakat számíthatnak fel a speciális felszerelések igénybevétele miatt, illetve a távmunka által keletkezett extra erőfeszítések miatt.

A fotósok száma

Ha nagy az esküvője, akkor fényképész asszisztenst vagy további fotósokat kérhet – vagy pedig maga a fotós javasolhatja ezt. Ha a vendéglista nagyon hosszú, akkor egynél több kamerára van szüksége, hogy dokumentálja ezeket a varázslatos pillanatokat és a fontos vendégeket. Egy asszisztens felvétele plusszban átlagosan 20.000 - 40.000 Ft-al növelhetik a költségeinket.

Még apró esküvők esetén is szükség lehet egy fotós asszisztensre a kiegészítő felszerelések kezelésének érdekében, a világítás beállításához és annak biztosításához, hogy a fotósa elkészítse ezeket a tökéletes felvételeket.  Ha az esküvője naplementekor zajlik vagy bizonyos esztétikát kért, például szerkesztői stílust, akkor az esküvői fotósnak segítségre is szüksége lehet a stílus és a megfelelő megvilágítás biztosításához.

Második fotós igénylése növelheti a költségeket az óradíj alapján, míg a fotós asszisztensnek általában olyan óradíjat fizetnek, amely alacsonyabb, mint a fő fotósé. Általában az extra kezek nagyobb költséget jelentenek.

A fotós tapasztalatai

A fotós tapasztalatai is szerepet játszanak. Egy új fotós, aki portfóliójának kiépítésére törekszik, gyakran kedvezményeket kínál az ügyfelek kiépítéséhez, míg a megalapozottabb profiknál a tapasztalataikat tükröző árak lesznek. Egy tapasztaltabb fotós legolcsóbb csomagja is 40.000 Ft-tól kezdődik.

A legtöbb esküvői fotós csak egy esküvőt vállal naponta, így ha a szíve már húz egy fotós munkássága felé, biztosítsa be a szolgálatának igénybevételét előre befizetett letéttel.

Profi fotós vagy csak kezdő, és ó áron dolgozó fotós?

Azt te szabod meg! Kérj több ajánlatot egy kattintással

Fotóst keresek

Utómunka

A fotós munkájának döntő része a fotók utómunkálatai, szerkesztése és finombeállítása. Az olyan különleges simítások, mint a foltos bőr kisimítása, a gyűrűk extra csillogása vagy az árnyékok szerkesztése, időre és ügyességre van szükségük – de ez az, ami igazán ragyogóvá teszi az esküvői fotóit. Retusált fotó plussz igénylése esetén 1.000-1.200 Ft-os többletköltséggel számolhatunk darabonként.

Ez a kemény háttérmunka teszi ki a költségek sokkal nagyobb részét az esküvői fotózás során, mintsem az a néhány óra, amelyet a fotós fotózással tölt az esküvő napján.

Felszerelés

A felszerelés egy másik tényező, amely befolyásolja az esküvői fotózás költségeit. Ahhoz, hogy ezeket a dicsőséges, nagy felbontású fotókat elkészíthesse, a szakemberünk számára csúcsminőségű berendezésekkel kell rendelkeznie.

A csúcskategóriás professzionális fényképezőgépek a prémium márkáknál körülbelül 600.000 Ft-ba kerülnek, melyek akár 1.500.000 Ft-ig is elérhet. Ehhez hozzá kell adni a lencsék költségét (átlagosan egyenként 100.000 – 200.000 Ft), és meg fogja érteni, miért magasabb a profi fotósok felbérlési költsége, mintsem egy hobbi fotósé aki egy közepes árfekvésű fényképezőgéppel rendelkezik csak.

Az esküvői fotózás során igénybe vett fotósok és a kamerák számainak költségváltakozása:

Egy fotós igénylése (1 kamera)

120.000 Ft

Két fotós igénylése (2 kamera)

160.000 Ft

Több, mint két fotós igénylése (2+ kamera)

220.000+ Ft

Fotós felszerelése
Esküvői fotózás a parton

Mennyi hálapénzt adj az esküvői fotósnak?

Az esküvői fotósok, akik egyéni vállalkozók vagy fotótársaságok tulajdonosai, ritkábban kapnak hálapénzt, mintsem egy nagyobb fényképészeti cég alkalmazottai vagy mintsem egy fotósegéd, akit az eseményre bérelnek.

Természetesen ha úgy érzed, hogy az illető sikeresen túljutott azon, hogy mosolyt csalogasson ki a hóbortos nagybátyádból és könnyedén eltüntesse az előjövő félénkségét a kamera előtt az unokahúgaidnak, a hálapénz csodálatos módja annak, hogy kifejezd az elismerésed.

A megbecsülés másik hasznos módja az, ha pozitív véleményt írsz az esküvői fotósról. Valószínűleg számít az ügyfelek véleményeire, amelyek segítenek a kiválasztási folyamatok során. Tapasztalataid megosztásával továbbadhatod a szívességet és elősegítheted a fotósod még nagyobb ügyfélkörének kialakítását.

Hogyan lehet pénzt megtakarítani az esküvői fotózás során?

Azzal spórolhat valamennyi pénzt, ha hozzáférést biztosít a nyomtatási jogokhoz, minthogy a szerződés által kötelezően kellene vennie a nyomtatást, illetve a nagyítást a fényképésztől. Mindig győzödjön meg arról, hogy van-e teljes joga ahhoz, hogy bármilyen oldalról letölthesse és kinyomtathassa a képeket. Ez is segíthet megérthetni az esküvői fotózás valódi teljes költségét.

Azáltal is spórolhat pénzt, hogy összekötteti az eljegyzési fotókat az esküvői fotókkal egy csomagba egy kedvezményesebb árral, minthogy külön mindegyik esemény fotóit kifizesse.

És végül ne féljünk tárgyalni vagy kedvezményeket kérni. Az évszaktól és a kereslettől függően alacsonyabb árakat is ki tudunk csikarni – különösen ha alacsonyabb, ésszerűbb költségbecslést kapunk más esküvői fotósoktól.

Hogyan válasszunk esküvői fotóst

A tökéletes esküvői fotós megtalálása elsöprőnek tűnhet. Ezek azok a fotók, amelyeket életed végéig nagyra fogsz becsülni – nem vitás. Az esküvőszervezési szakemberek az alábbit javasolják az előzetes szervezési szakaszokban: először a tervezőt béreljük fel (ha dolgozunk ilyennel), majd a helyszínt válasszuk ki, azt követően pedig a vendéglátót és a fotóst.

Hagyományos esküvő

Boldog házas pár

Hogyan találjunk esküvői fotóst

Érdemes ellátogatni a Qjob.hu weboldalára, ahol esküvői fotósokat találhat a közelben. Ezután kezdje el olvasni a profiljukat, értékelésüket és az ügyfelek véleményeit. A volt ügyfelek ajánlásai sokat elárulnak arról, mire számíthat. Kövesse nyomon azokat a fotósokat, akik pozitív véleményeket kaptak szakmaiságukról, kommunikációjukról és pontosságukról.

Az esküvői fotósok számára feltett kérdések

Miután azonosított néhány érdeklődő fotóst, kezdjen el kapcsolatba lépni velük és kérdezzen. Nem tudod, mit kérdezz egy esküvői fotóstól? Kezdje a következő ötletekkel:

Kérdezzen a korábbi tapasztalataikról

A fotósok kutatása során találjon valakit, aki esküvői fotózás tapasztalattal rendelkezik. Ha nem akarja, hogy az Ön esküvője legyen az első ilyen jellegű munkája, kérje meg a szakembert, hogy mutassa meg a portfólióját és keressen olyan példákat, amelyek hasonló beállításokat és megvilágítást mutatnak be, mint amit tervez, például egy szabadtéri ünnepség naplementekor.

Kérdezzen az árakról

A legtöbb esküvői fotós különböző esküvői csomagokat kínál – győződjön meg róla, hogy pontosan érti, mit tartalmaz a fizetett ár.

Kérdezzen a legrosszabb esetekről

A felkészülés a legjobb védekezés. Kérdezze meg a fotóst, hogy mi a terve, ha a ceremónia napján beteg lesz, vagy eső vagy rossz időjárási viszony lenne. Kérdezz tőlük néhány esküvői példát, ahol a dolgok rosszra fordultak és hogy hogyan oldották meg azokat.

Hogyan válaszuk ki az esküvői fotóst

Íme néhány további tipp, amelyek segítenek eldönteni, hogy melyik fotóst bérelje fel az esküvőjére:

  • Nézd meg a fotós portfólioját

Északkeleten a szerkesztőségi stílusú esküvői fotók dominálnak, míg délen a hagyományos az uralkodó. Tekintse át az online portfóliókat és találjon olyan esküvői fotósokat, akik képesek lesznek a kívánt fotóesztétikát nyújtani – őszinte és színes, formális és stilizált vagy bármi, amit a szíve kíván.

  • Kérjen ingyenes becsléseket több szakembertől

Könnyedén kérhet ingyenes árajánlatokat a közelében lévő legjobb esküvői fotósoktól. Cél, hogy legalább három vagy öt fotós költségbecslését megkapja, hogy a szakember felbérlése során költséghatékonyan választhasson.

  • Szerződés létrehozása és előleg befizetése

Miután döntött a kiválasztott fotós mellett, írjanak szerződést. Az egyértelműen megírt szerződés elősegíti a stresszmentes esküvői fotózást. A szerződésnek tartalmaznia kell azt, hogy hány fotós, hány órán keresztül tartózkodik a helyszínen, milyen helyszínen vagy helyen tartózkodnak, s hogy a fotósnak lesz-e asszisztense. Meg kell határoznia azt is, hogy hány fotót fog kapni. Tisztázza, hogy ez tartalmaz-e retusált fotókat, valamint nyers, szerkesztetlen képeket.

Nem akar három hónapot várni az esküvői fotóira. A szerződésnek tartalmaznia kell az elkészült fényképek kézbesítésének általános időkeretét és a formátumot, amelyben megkapja őket (nyomtatott, online, USB pendrive, stb.)

Végül tisztázza a szerződésben, hogy rendelkezik-e az esküvői fotók teljes nyomtatási jogával (azaz bármely fényképes weboldal segítségével kinyomtathatja), vagy csak a fotós szakemberen keresztül, és hogy mindenképp tőle szükséges-e megvennie a nyomtatásokat és a nagyításokat.

Találjon a közelben esküvői fotósokat

Egy fotós alkalmazása nagy lépés az esküvő megtervezésekor. Most, hogy megértette az esküvői fotózás árát, kezdje meg a keresését a Qjob.hu weboldalon! Még ma vagy fel a kapcsolatot a környéke legjobb esküvői fotósaival!

Gyakran ismételt kérdések

Miért kell a fotózás előtt találkozni a szakemberrel?

Akkor készülnek igazán jó képek, ha a megrendelő laza stílusú, elengedett tud lenni a fotós előtt. Ezt az állapotot pedig nagyon nehéz elérni egy teljesen idegen ember előtt. Jobb, ha kialakul előtte egy kis bizalom, alkalmanként barátság is, így a képeken is tükröződik az, hogy nyugodtak, kiegyensúlyozottak voltatok az exponálás pillanatában, mert már nem azon gondolkodtatok, hogy mi járhat a fotós fejében.

Miért történhet az, hogy egy szakember nem dolgozik előre legenerált árakkal és csomagokkal?

Sok szakember arra törekszik, hogy az ajánlata tényleg személyre szabott legyen. A megrendelő leírja, hogy mire van szüksége, az esküvői fotós pedig leírja, hogy az mennyibe kerülne. Ilyen egyszerű. Így biztos lehet mindenki, hogy csak azért fizet, amit kért.

Minden képet megkapunk, ami az eseményeken készült?

Minden technikailag helyes képet megkap a megrendelő, de nem mindet. Minden kép átmegy egy úgynevezett utómunkán (válogatás, vágás, igazítás, stb.). Az átadáskor már válogatott és minőségi fotókat kaptok meg, hogy mindegyikben örömötöket leljétek és ne azon kelljen gondolkodni, hogy melyiket ne mutassuk meg másnak. Ezért sok fotós nem ad át nyers fotókat sem. A minőségre törekszenek és arra, hogy a nem mindennapi, örömteli pillanatokat akár mindegyik évfordulón vissza lehessen nézni.

Hogyan kapjuk meg a képeket?

A képeket nyomtatott formában, digitálisan vagy pedig pendrive-n, DVD-n is megkaphatjuk (utóbbi esetében minimum 10 órás esküvők esetén). Emellett számos fotós letöltési linket is biztosít, így bármikor elérhetőek a hőn áhított képeink.

Meddig őrzi meg egy szakember a képeket?

Maga válogatja, de a legtöbb fotós nem törli őket, törekszik arra, hogy biztonságos helyen és sokáig tárolja őket, így akár évtizedek múlva is, ha megkeresik, újból oda tudja adni a képeket, ha esetleg elvesznének a saját példányok.

Mennyi időt érdemes szánni az esküvő napján a kreatív fotózásra?

Amennyiben a kreatív fotózásra az esküvő napján szeretnénk sort keríteni, érdemes arra körülbelül másfél-két órát szánni. Ebbe az időintervallumba nem tartozik bele a fotózás helyszínére történő utazás és onnan vissza vezető út az esküvő helyszínéi. Ez az idő elég arra, hogy a megrendelő is biztosan ráhangolódjon a fotózásra, illetve hogy akár több egymáshoz közel lévő helyszínt is be lehessen járni a különböző stílusú képek készítésének érdekében. Abban az esetben, ha nem megoldható az idő szakításra a kreatív fotózásra az esküvő napján, megejthető az egy másik napon is.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!  Szakemberként regisztrálok!

Bettina
Tapasztalt szövegíró
Bettina, a tapasztalt szövegíró, aki már számos témában írt cikket, ezúttal a "Esküvői fotózás árak" című cikkével segíti az olvasókat. Cikkében részletesen bemutatja a témát és információkat nyújt a szolgáltatás árazásáról.

Hagyj megjegyzést