Article Image

Mennyibe kerül egy esküvő 2024-ben?

Egy kisebb, 30-40 fős esküvő már 700.000 Ft körüli összegből is kivitelezhető. A nagyobb, 100-120 fős rendezvény pedig átlagosan 3-4 millió Ft körül mozog.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyibe kerül egy esküvő?

Egy esküvő a legtöbb esetben hatalmas kiadás lehet egy család esetében, azonban hatalmas boldogság is, hogy a teljes rokonság, barátok együtt ünnepelheti az ifjú pár boldogságát. Mielőtt azonban belevágunk a szervezésbe, nem árt, ha tudjuk, hogy nagyjából milyen árakon dolgoznak a különböző szolgáltatók. Ebben nyújtanánk most egy kis segítséget!

Ez azért nehéz kérdés, mert a 50.000-70.000 Ft-tól kezdve a határ a csillagos ég! Hiszen szervezhetünk meghitt rendezvényt, ahol nem költünk lényegében semmire, csak a kötelező, hivatalos dokumentumokra. Ugyanakkor neves előadókat, zenészeket is meghívhatunk, akiknek a fellépési díja is több százezer vagy millió Ft is lehet. Teljesen más árkategóriába tartozik mondjuk egy amerikai típusú esküvő, ami 120 fő esetében 5-10 millió Ft is lehet. Ezzel szemben itthon kicsit más az esküvő kultúrája, szokásrendszere. A celebvilág ennek a költségnek a sokszorosát is elköltheti akár, ha Jennifer Lopez szintű énekesnőket hív meg elhúzni a nászindulót. Ugyanakkor egy sátras esküvő külföldön is kihozható minimális költségekből, akár 100.000-200.000 Ft alatt is!

Esküvő megszervezés statisztikák

Segítségre van szükséged az esküvőszervezésben?

Kérj segítséget a Qjob-on található esküvőszervezőktől!

Esküvőszervezőt keresek

Tartalomjegyzék

Átlagos esküvői költségek

 

Árak

Átlagos ár

900.000 Ft

Minimum ár

200.000 Ft

Minimum ár

100.000.000 Ft

Mennyibe kerül egy esküvő Magyarországon?

De lássuk, mennyibe kerül átlagosan egy magyar esküvő! Alapvetően elmondható, hogy nagyjából 30.000-60.000 Ft/fő költséggel kell számolni az esküvők esetében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 120 fős esküvő nagyjából 3,6-7,2 millió Ft körül, egy 200 fős esemény pedig 6-12 millió Ft is lehet. Ezen természetesen sok ponton tudunk spórolni és a legtöbb esetben ennek az árnak töredékéért is összeköthetjük az életünket. Pusztán csak alaposan át kell gondolni a dolgokat!

Mennyire befolyásoló tényező a vendégek száma?

Talán az egyik legfontosabb pont! Hiszen látható, hogy akár 5 fővel kevesebb esküvő már 150.000-300.000 Ft-ot is jelenthet a pénztárcánknak. Hiszen ilyen esetben minden résztvevőnek kifizetésre kerül a vacsorája, az elfogyasztott italmennyisége, sokszor még a szállás vagy annak egy része is. A következő grafikonon szemléltetjük, hogy mennyibe is kerülhet egy magyar esküvő a különböző vendégszámok mellett!

Árak egy esküvőre a vendégek száma szerint

Számít, hogy Magyarországon belül hol lesz az esküvő?

Természetesen rengeteget számít! Egy falusi esküvő, ahol mondjuk a tornacsarnokban, vagy a kisebb esküvők esetében a kertben történik a vendégek fogadása, sokkal többet tudunk spórolni, mint gondolnánk! Már azonban az is nagyon sokat számít, hogy nem nagyvárosban, megyeszékhelyen, esetleg a fővárosban foglalunk egy éttermet, hanem egy kisebb településen.

Hiszen ha csak a catering részét nézzük, az esküvői menü árak egy kisebb városban 10.000-15.000 Ft/fő között mozognak. Ebben már benne van a menü és az italfogyasztás is. Míg ugyanaz a menü Budapesten vagy más nagyobb városban már akár 12.000-19.000 Ft is lehet fejenként.

Ugyanez vonatkozik a rendezvényhelyszínekre, hiszen egy frekventált, jól megközelíthető helyszín, ahol a közelben még szálláslehetőségek is adottak, sokkal magasabb árú lesz, mint egy falusi vendégház.

Honnan tudhatom, hogy mennyi lesz a végső összeg?

Egyrészt, érdemes már az elején tisztáznunk, hogy mekkora az a költségkeret, ami a rendelkezésünkre áll és ehhez érdemes igazítani a költekezésünket is. Ennek megkönnyítése érdekében összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, aminek birtokában kicsit jobban láthatjuk, hogy milyen fő költségekkel is kell számolnunk.

Egy esküvőszervező persze minden lehetséges költségtényezőt lát, így előre fel tud minket készíteni, hogy mi az, ami tényleg szükséges és mi az, ami esetleg elhanyagolható.

Érdekel, hogy mennyibe fog kerülni az esküvőd megszervezése?

Egy esküvőszervező kezébe veszi a dolgokat és koordinálja szervezést és felkészít minket mindenre! 

Esküvőszervezőt keresek

Esküvői ruha

Ebbe beletartozik a menyasszonyi és az újasszony ruha, a hozzá tartozó esküvői cipő, de a vőlegény esküvői öltönye, cipője és nyakkendője is. Esküvői ruha alatt gondolhatunk a klasszikus hófehér szoknyás, vagy nadrágkosztümös verzióra is.

Kölcsönözhetünk, varrattathatunk vagy éppen vásárolhatunk is egyet. Ezt tehetjük használt ruha üzletben, esküvői ruha szalonban vagy a megörökölt ruhát is magunkra igazíttathatjuk. Tehát számos lehetőség áll előttünk! Egy táblázatba most röviden összefoglaltuk, mely lehetőség nagyjából milyen költségvonzattal jár.

Esküvői ruha típus szerinti árak

Ruha származása

Becsült költsége

Már meglévő, saját vagy kölcsönkért ruha

0 Ft

Már meglévő, de igazításra szoruló esküvői ruha

5.000-15.000 Ft

Újonnan vásárolt fehér, de nem klasszikus esküvői ruha

5.000-25.000 Ft

Használtan vásárolt fehér, de nem klasszikus esküvői ruha

3.000-10.000 Ft

Egyedileg varratott esküvői ruha

50.000-600.000 Ft

Bérelt menyasszonyi ruha

50.000-250.000 Ft

Az egyedileg varratott menyasszonyi ruhát költsége is a „határ a csillagos ég” kategóriába esik, hiszen a prémium csipke, a speciális kivitelezés eléggé meg tudják dobni az árakat.

Varrónőt keresek

Esküvői torta

Arányaiban nézve jobban megérik a több szeletes torták, csak legyen aki elfogyasztja!
Sokszor a torta árát további 10.000 Ft-okkal meg tudják még dobni a különböző díszítések, tűzijátékok, speciális töltelékigények vagy éppen a szállítási és hűtési díj.

Mi már észrevettük, hogy ha valami elé oda van sütve, hogy „esküvői” vagy „kismama” a termék, akkor az már rögtön 10-15%-kal is többe tud kerülni. Sokszor tapasztalhatjuk ezt az esküvői torta árak esetében is. De nézzük rögtön a számokat, mennyivel is kell kalkulálni, ha finom falatokkal szeretnénk meglepni a vendégsereget!

Ahogy a vendégek száma esetében, most is egy grafikonon szeretnénk szemléltetni, hogy a különböző szeletszámú torták mennyibe is kerülhetnek:

Esküvői torta árak szelet szám alapján

Esküvői helyszínek

Ezt a pontot részben már említettük. Az esküvői helyszínek is elég változatos árakon tudnak mozogni. Ahhoz, hogy a legjobban átláthassuk, milyen költségekkel találkozhatunk keresgélés közben, készítettünk egy táblázatot, amiben jó pár helyszíntípust összegyűjtöttünk. 

Esküvői helyszín típus szerinti költségek

Helyszín típusa

Helyszín költsége

Tornaterem, tornacsarnok kis településen

30.000-100.000 Ft/nap

Tornaterem, tornacsarnok nagyvárosban

150.000-250.000 Ft /nap

Étterem, rendezvényközpont kisebb városokban

150.000-500.000 Ft/nap

Étterem, rendezvényközpont nagyvárosokban

300.000-700.000 Ft/nap

Sátorbérlés (180-200 m2)

180.000-300.000 Ft

Folyóparti, tóparti rendezvényközpont

300.000-700.000 Ft/nap

Falusi rendezvényház

50.000-150.000 Ft/alkalom

Érdemes alaposan utána járni, hogy az egyes helyszínek milyen költségeket foglalnak magukba. Hiszen könnyen lehet, hogy első ránézésre egy rendezvényközpont nagyon drágának tűnik, azonban mivel tartalmazza az étkezést és a díszítést is, sokkal kedvezőbben jövünk ki, mintha mindegyiket más-más szolgáltatóval intéznénk.

Esküvői dekoráció

A dekoráció talán a legmegosztóbb költség, amivel találkozhatunk! Ennek a megosztottságnak köszönhetően pedig ez az a tétel, amin rengeteget tudunk spórolni, ha szeretnénk. Ahogy említettük, a dekoráció sokszor biztosított az egyes helyszíneken. Azonban, ha mégsem, vagy mi magunk szeretnénk gondoskodni a saját stílusú dekorról, több lehetőség közül is választhatunk.

Ezeket szeretnénk ismertetni egy diagram segítségével, hogy könnyebben össze is tudjuk őket hasonlítani.

Esküvői dekoráció árak különböző kivitelezés típus szerint

Esküvői smink és frizura

Mind az esküvői smink, mind az esküvői frizura egy elég költséges tényező tud lenni. Már persze az előtte lévő fodrászati tapasztalatainkhoz viszonyítva és nem a tortával vagy helyszínnel összehasonlítva.

Átlagosan a menyasszonyi frizura díjában már benne van a próba haj és a nagy napon elkészített frizura is. Ennek átlagos költsége 20.000-40.000 Ft között mozog. Ha szeretnénk, akár egy-egy esküvői hajdísszel is feldobhatjuk a frizuránkat, ez további 1.500-3.000 Ft-os költséget von maga után.

Az esküvői smink egy picit már drágább mulatság tud lenni, ugyanis a próbasmink és a menyasszonyi smink együtt átlagosan 30.000-50.000 Ft között alakulhat. Ennek oka, hogy sok ara a smink mellé műszempillát is rakat a nagy napra, valamint a szokásosnál minőségibb termékekkel kell dolgozni, hogy a hajnalig elhúzódó mulatság végén is tökéletes legyen még a smink.

Szeretnél egy profi sminket vagy frizurát az esküvődre?

Egy kattintással találhatsz több szakembert! Keress könnyen, egy helyen. 

Fodrászt keresek   Sminkest keresek

Esküvői csokor

Esküvői csokor esetében ketté kell bontanunk a költségeket, hiszen lesz egy olyan, amivel bevonul az ára a templomba, valamint egy olyan, ami kifejezetten a dobó csokor szerepét tölti majd be.

Natúr esküvői csokor

A menyasszonyi csokor szerves része egy esküvőnek, így érdemes kellő figyelmet fordítani rá!

Míg a menyasszonyi csokor általában 15.000 Ft-nál kezdődik és gyakran a 30.000-35.000 Ft-ot is elérheti, addig a dobócsokor átlagosan 8.000-13.000 Ft. Ez a dobócsokor általában színben, virágokban hasonló, mint a fő csokor, csak egy kisebb, kevésbé ékes verziója annak.

Esküvői fotós és videós

Aki készült már esküvőre vagy csak olvasgatott a témában, az tudja, hogy nagyon nehéz a megfelelő fotós és videós csapat megtalálása. Árban, minőségben, ráérésben is összhangnak kell lennie közte és az ifjú pár között.
Egy esküvői fotózás árak elemeit is külön érdemes kezelni. Hiszen beszélhetünk jegyesfotózásról, valamint magáról az esemény és a násznép lencsevégre kapásáról is.

Egy jegyesfotózás esetében úgy kell számolni, hogy átlagosan egy 10-15 képes csomag nagyjából 30.000-50.000 Ft, míg egy 20-25 képből álló fotózás olyan 50.000-80.000 Ft lesz nagyjából.

Az esküvői képek ára sokkal szerteágazóbb lehet, hiszen 70.000 Ft-tól kezdve akár 300.000 Ft is lehet a költség. Érdemes alaposan megnézni, hogy mit tartalmaznak az egyes csomag ajánlatok és megkérdezni, hogy ha valamit esetleg nem szeretnénk, az helyettesíthető-e más szolgáltatással vagy azt le lehet-e számíttatni a teljes árból.

Az esküvői videók elkészítése is hasonló árakon mozog. Már 80.000 Ft-ért is találhatunk szolgáltatót, de a 4-500.000 Ft-os árajánlat sem ritka az esküvői videók elkészítése során.

Szeretnél megörökiteni az életed legmehatározóbb pillanatait?

Rendelj meg egy esküvői fotózást vagy videó elkészítését!

Fotóst keresek  Operatőrt keresek

Esküvői Dj vagy Zenekar?

Ha DJ-t szeretnénk az esküvőnkre, akkor az átlagos árakkal érdemes számolnunk, ami 180.000-300.000 Ft között alakul. Természetesen ezek alatt és felett is találhatunk bőven szolgáltatókat, viszont érdemes mérlegelni, hogy mennyit tudunk vagy mennyit vagyunk hajlandóak rászánni a zenére. Hiszen az esküvői menü mellett ez az, amire igazán emlékezni fog a násznép.

Ha élőzenét szeretnénk, viszonylag széles repertoárral, akkor általában 150.000-300.000 Ft között érdemes kalkulálnunk. Ha tudjuk esetleg, hogy csak mulatni szeretne a társaság és nincs szükség a legmodernebb dalok ismeretére, akkor akár már 70.000-90.000 Ft között is találhatunk esküvői zenekarokat. Viszont minél szélesebb stíluspalettát kell lefedni, minél több dal ismerete szükséges, annál költségesebb lehet ez a szolgáltatás is.

Milyen tényezők befolyásolhatják az esküvői költségek alakulását?

Foglaljuk össze tehát, hogy mi az pár nagyon fontos tényező, ami nagyon megemelheti, de akár le is csökkentheti a költségeinket!

  1. Meghívottak száma
  2. Helyszín típusa, mellé járó szolgáltatások
  3. Catering (étkezés és italok)
  4. Zenekar vagy DJ
  5. Fotós, videós

Mivel ezek azok a pontok, amik a legnagyobb költséggel járhatnak, így a megfelelő körültekintés mellett ezek azok, amiken sokat tudunk akár spórolni is! Erről a következő bekezdésben ejtünk majd szót.

Esküvő esőben

Akkor sincs gond, ha az őszi időjárás miatt elered az eső, hiszen gyönyörű romantikus képek készíthetők ilyenkor is!

Ezek mellett azonban van számos tényező is, amivel érdemes számolnunk, ami szintén drágíthat esetleg a költségeken:

1.   Esküvő időpontja

Főszezonban, azaz május és szeptember között a legtöbb szolgáltató már 1-2 évre is le van foglalva, bizonyos napok pedig csak felár ellenében foglalhatók. Viszont éppolyan gyönyörű tud lenni egy őszi vagy egy téli, hóeséses esküvő is.

2.   Szervezésre szánt idő

Szintén a már említett lefoglaltság miatt érdemes 1-1,5 ével a nagy nap előtt elkezdeni a szervezést, a foglalást. Így biztosak lehetünk benne, hogy a kedvezőbb áron, mindenféle felár nélkül juthatunk a kívánt szolgáltatásokhoz.

3.   Külső tényezők

2Ezalatt értünk minden mást. A 2022-es évet például a Covid árnyékolta be, aminek következtében rengeteg nagy lakodalmat le kellett mondani. Aki viszont szűk körben megtartotta, akár még kedvezményt is kaphatott az egyes szolgáltatóktól. A járványhelyzet 2. évére azonban annyira megviselte az egyes cégeket is a Covid19, hogy sokan kénytelenek voltak emelni az árakon, így a 2022-es évre már csak magasabb költségek mellett lehetett ugyanazokat a szolgáltatásokat igénybe venni.

Hogyan tudunk egy kis pénzt spórolni esetleg az esküvőn? 

A következő néhány tippel szeretnénk segíteni, hogyan tudjuk esetleg csökkenteni a felmerülő költségeket:

Kérjünk segíséget a násznéptől! 

Ez lehet talán a legfontosabb pont, hiszen bármivel kapcsolatban megtehetjük. Legyen szó arról, hogy mindenki egy tortával érkezzen vagy arról, hogy a családi barát, aki zenekarban játszik, tud-e adni kedvezményt, bármi szóba jöhet! A legtöbb esetben a dekorációval kapcsolatban tudnak sokat segíteni. Nincs is szebb, mint a barátnős pletyi-parti keretei között, kézzel készített dekorációnak, amit előtte nap már fel is lehet tenni a helyszínen!

Alaposan nézzük meg a lehetőségeinket!

Ne bólintsunk rá valamire csak azért, mert már kezd fárasztó lenni a szervezés. Pihenjünk egyet, majd kezdjük újult erővel és nézzük meg alaposan a lehetőségeinket, mert sokszor több tízezer Ft-ot is tudunk spórolni egy-egy szolgáltatásnál.

Esküdjünk utószezonban!

Ha nem is a tél közepén, de egy október végén tartott esküvő több szempontból is hasznos lehet. Egyrészt, mivel utószezonba esik, így olcsóbban kaphatunk jónéhány szolgáltatást. Másrészt, kisebb eséllyel kell tartaunk a kánikula miatt ájuldozó vendégektől. Sokkal kellemesebb úgy a lagzi, hogy a hűs, őszi szélben tudunk pihenni egyet két tánc között.

Legyen minnél több saját készítésű dolgunk!

Akár a dekor, a ruha, de még az esküvői meghívó vagy ültetőkártya is lehet saját készítésű. Rengeteg ötletet találhatunk az interneten akár az esküvői főasztaldísz saját kézzel való elkészítésére is, így pedig tényleg egy egyedi, különleges dekorációban készülhetnek rólunk a boldogabbnál boldogabb pillanatképet!

Bohém stílusu esküvő

Bohém stílusú, saját készítésű dekoráció. Tökéletes választás lehet egy laza, kényelmes, nyáresti esküvőhöz!

Legyen saját hashtag-ünk!

Ez tökéletes megoldás lehet akkor, ha nincs már büdzsé fényképészre! Kérjük meg a násznépet, hogy készítsenek fényképeket, amiket megadott hashtaggel jelölve töltsenek fel a közösségi média felületekre. Így a nésznép és az ifjú pár is könnyedén rátalálhat a kincset érő képekre.

Azokat hívjük meg, akiket szeretnénk magunk mellett tudni!

Ahány ház, annyi szokás, így ez egy elég megosztó pont lehet. Hiszen sok helyen, ha a szülők fizetik az esküvőt, olyanok is ott lehetnek mellettünk, akiket „illik” meghívni, de mi magunk talán már 10 éve nem beszéltünk velük.

Érdemes előre tisztázni, hogy mit szeretnénk, milyen költségkeretünk van, ugyanis, ahogy megtudtuk, 30-60.000 Ft/fő összeggel kell számolni minden egyes résztvevő esetében. Így ha 5 olyan személy is van, akit illik meghívni, de egyébként nem szeretnénk, az már kapásból 150-300.000 Ft plusz lehet a saját zsebünkben.

Hogyan találhatok esküvőszervezőt a Qjob-on? 

A Qjob-ot hónapról hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megbizonyosodhatunk arról, hogy olyan szakemberrel van dolgunk, aki tényleg ért a szakmájához és megfelelő referenciákkal rendelkezik. Hiszen mi magunk is megnézhetjük az ajánlásait, referencia munkáit vagy éppen a készségeiről, tudásáról tájékozódhatunk a profilukon.

Nem találtál a környékeden még esküvőszervezőt?

Hozz létre egy feladatot, amiben keresel egy esküvőszervezőt, aki megkönnyíti a napotok. Pár kattintás és már szűrheted is a jelentkezőket!

Esküvőszervezőt keresek

Gyakori kérdések esküvőszervezés témakörében 

Összegyűjtöttük a válaszokat a leggyakrabban feltett kérdésekre. Lássuk, mi foglalkoztat minket az esküvőszervezéssel kapcsolatban!

Ki fizeti az esküvőt?

Családi megbeszélés alapján többféle döntés is születhet. Egyrészt, fizetheti maga a pár. Így egészen biztosan nem kell azt érezniük, hogy csak kötelességből mennek bele egy-egy kompromisszumba. Hiszen a saját költségvetésük, a saját döntéseik.

Ugyanakkor részben vagy egészben a szülők, rokonság is beleszállhat az esküvőbe. Ez esetben azonban számolnunk kell azzal, hogy illik némi kompromisszumot hozni ezért cserébe. Ez történhet egy-egy plusz meghívott vendég, a dekoráció vagy éppen a vacsora kapcsán is. Ugyanakkor, ha batyus esküvőt szeretnénk a vendégek segítéségével is kivitelezhető a lakodalom.

Hogyan szervezhetünk meg egy esküvőt?

Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy profi kezekre van bízva a lakodalom, érdemes lehet felbérelni egy esküvőszervezőt. Neki már olyan kapcsolatai vannak, aminek köszönhetően akár kedvezményeket is kaphatunk egyes helyekre, szolgáltatásokra. Így lényegében az ő költségét vissza is hozzák ezek a kedvezmények. Így ugyanannyi pénzért tizedannyi stresszt élhetünk át.

A másik opció, hogy mi magunk vesszük a kezünkbe az irányítást és intézünk el mindent. Esetleg családi segítséggel itt is le tudunk adni néhány feladatot és ezáltal terhet a vállunkról.

Hogyan kérjünk esküvői árajánlatot? 

Mivel nagyon kevés helyen biztosítanak mindent (helyszín, étkezés, dekor, italok, cukrász sütemények, fényképezés, videó, zene, stb.), így kifejezetten esküvői árajánlatot sajnos nem tudunk kérni. Viszont olyan személyektől itt, Qjob-on is tudunk árajánlatot kérni, akik kisebb vagy nagyobb részben le tudják fedni a szolgáltatásokat!

Hol készíttethetek esküvői meghívót? 

Ha pénzt szeretnénk spórolni, mi magunk is megvalósíthatjuk a különböző képszerkesztő programoknak köszönhetően. Ha azonban ehhez nem értünk, rengeteg grafikust találhatunk, akik egyedi, személyre szabott meghívót készítenek. Ha pedig minden kötél szakad, különböző üzletekben is nagyon egyedi és elegáns esküvői meghívókra bukkanhatunk!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!  Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, több éves tapasztalattal rendelkező szövegíró, aki már számos témában írt cikket, ezúttal a "Esküvő árak" című cikkével segíti az olvasókat. Cikkében részletesen bemutatja a témát és információkat nyújt a szolgáltatás árazásáról.

Hagyj megjegyzést