Article Image

Férfikéz egy órára, mindenki őt akarja!

Hogyan szerezz alkalmi munkát, a Qjob.hu szakemberkereső legkiválóbb vállalkozóinak tanácsai.

Bár a szolgáltatónál a „férfikéz egy órára” megfogalmazás gyakrabban szerepel, mint az „ezermester”, a szakemberek nem szeretik, ha így nevezik őket. Azt mondják, a „férfikéz egy órára” a feltőtt tartalmú filmek hőse.

Megkérdeztük az „Építkezés és felújítás” kategóriájának 15 legsikeresebb szakemberét, hogy szerintük hogyan lehet jól keresni a ház körüli alkalmi, leginkább apró munkákkal.

1. Ápolt külső

A köztudatban a „melós” egy borotválatlan, dohány- és izzadságszagú pasas. Sokan a mai napig meglepődnek, amikor egy művelt, jó megjelenésű fiatalember érkezik az alkalmi megbízás teljesítésére.


A Qjob-on alkalmi feladatot találni és elvégezni azt - egyszerűbb, mint amilyennek tűnik. Regisztrálj, válj szakember és találj feladatot!

Feladat keresése


Ezermester szolgáltatás aktuális árai:

Csapcsere és tömítéscsere

  3.800.-Ft

WC tartály csere

  5.000.-Ft

Mosógép bekötés

  3.500.-Ft-tól

Kisebbjavítása

  4.000.-Ft-tól

Bútor össze- és szétszerelése

  4000.-Ft


„Minden a feng shui szerint kell, hogy legyen”, – vélik a tapasztalt szakemberek. Ügyeljen, hogy a szerszámai tiszták, a táskája pedig strapabíró legyen. Ha vízvezetékkel dolgozik, ne felejtsen el kesztyűt húzni, ha pedig veszélyes eszközökkel van dolga, akkor védőszemüveget. Az egyszerű védőeszközök is komoly megjelenést kölcsönöznek, és védelmet nyújtanak a sérülések ellen.

Új ügyfeleket szerzek, közvetítők és jutalék nélkül keresek pénzt a Qjob.hu segítségével - Regisztrálj ingyen!

Legyen alap a cipővédő viselése. Vegye fel azt, amikor belép a megrendelő házába.

Sose értettem azokat a mestereket, akik zokniban vagy utcai cipőben dolgoznak. Például, amikor egy csillárt jönnek felszerelni, és zokniban másznak fel a megrendelő székére, bútorára. Tényleg ennyire nehéz cipővédőt húzni!?

Tamás, 32 - Rendelni

Egy ismerős szakival a következő eset történt: légkondit szerelt fel a nyári kánikulában. Egy idő múlva olyan melege lett, hogy levette a pólóját, és meztelen felsőtesttel folytatta a munkát. Az ügyfél, egy fiatal hölgy, annyira felháborodott, hogy negatív véleményt írt róla.

Kristóf, 26

2. Előre informálódni

Egy alkalmi munka kezdete előtt próbáljon meg minél több részletet megtudni a megrendelőtől. Szimpatikus lesz a számára, ha időben érkezik és megbecsüli a munka hosszát.

Az, ahogyan a megrendelők látják a problémát, sokszor nem felel meg a valóságnak. Kérje meg az ügyfelet, hogy küldjön fotót a javítandókról, különben megeshet, hogy egy törött fiókot jön megszerelni, miközben az egész szekrény egy romhalmaz. Manapság ezt már könnyű megtenni: a WhatsApp, a Viber, vagy az iMessage is mind a rendelkezésre áll. Érdemes minden feladattípushoz összeállítani egy kérdéssort, majd az ügyféllel folytatott beszélgetés során feltenni ezeket. Ezáltal időt takaríthat meg, és nem felejt ki semmit.


Válj szakemberré és találj ügyfelet!

Szakember leszek



Mindig legyen udvarias, de ne feledkezzen meg a saját érdekeiről.

 

Nemrégiben elvállaltam egy alkalmi munkát, ami úgy szólt, hogy „kicserélni az égőket”. Kiderült, hogy teljesen ki kell cserélni az kinti lámpákat, leszerelni azokat és újakat szerelni fel helyettük. Az ügyfél szempontjából minden valóban egyszerűnek tűnt: kicserélni az izzókat.

Zsombor, 44

A múlt héten egy elszívó beszerelésére vállakoztam. A megrendelő hölgy senkit sem volt hajlandó meghallgatni. Amikor megérkeztem, leült – a férje ki se jött – és elkezdte mondani, hogyan végezzem a munkámat. Magyarázom neki, mi meg hogy, de ő hajthatatlan, mindent jobban akart tudni, mint én. Nem vállaltam el a megrendelést, a nyugalmam többet ér annál.

Csaba, 42

További információk az árakhoz: 

Légkondi tisztítás

 5.500.Ft-tól 

Ikea konyha összeszerelés

 5.500.Ft-tól 

Csillár felszerelése

 3.500.-Ft 

Műanyag ajtó zárcsere

 3.800.-Ft-tól 

Polc és szekrény felszerelése 

 4.000.-Ft 


A tanácsom, ha laikus megrendelőkkel tárgyal: ne terhelje őket szakszavakkal, inkább mosolyogjon többet. Igyekezzen előre tájékozódni minden részlet felől. Szánjon rá 3-5 percet, és üljenek le megbeszélni a dolgokat, egyeztessék a méreteket, paramétereket, az esetleges félreértések elkerülése végett

István, 22

Alkalmi munka: Két szoba egy 18 és egy 10 m2-es parketta felújítása - 100 000 Ft.  - Ajánlatot adok

Mielőtt egy alkalmi feladat elvégzésére indulna, ellenőrizze, hogy megvan-e minden eszköze. Rendkívül szakszerűtlen az ügyféltől szerszámot kérni., annál is inkább, mivel ilyenekkel általában nem rendelkeznek a legtöbben.

Gyula, 34 - Megbízás beküldése és ajánlat kiválasztása

3. Készen állni mindenre

Időnként váratlan helyzetek fordulnak elő, ilyenkor a legfontosabb, hogy ne jöjjön zavarba az ember.

Egyszer egy idős asszony lakásában végeztem a munkám, ahol legalább harminc macska volt. A sajátos szagok és az állatok nagyon zavartak a munkámban. Mindent a lehető leggyorsabban csináltam, hogy mihamarabb eltűnjek onnan.

Tivadar, 26

Megesett, hogy ki kellett mentenem egy fiatal lányt, akit egy irodaház ötödik emeletén zártak be. Este 9-kor egy irodában lenni számomra maga a rémálom, hát még bezárva! Ipari alpinista vagyok, ami nagyon hasznos volt számomra, mivel az egyetlen lehetőség a lány megmentésére az volt, hogy átmászok az ablakon és kinyitom az ajtót belülről. Amint bejutottam, leugrottam a padlóra. Erre a lány a nyakamba ugrott örömében. Szétszedtem a zárat, és kiengedtem az irodából. Azt mondta, hogy sose volt még ennyire boldog.

András, 30

Nemrégiben egy megrendelőmnél nem volt forint, így euróban fizetett. Máskor pedig egy vízvezetéket szereltem, és egy köteg pénzt találtam. Átadtam az ügyfélnek, aki nagyon boldog volt, mert elfelejtette, hogy hová rejtette a dugipénzt.

Olivér, 26 - Feladat létrehozása

Időnként az ügyfelek beismerik, hogy rendetlenség van náluk, s emiatt előre elnézést kérnek. Ám egyszer egy olyan embernél jártam, akinél rettentő felfordulás volt: fura szagok, rengeteg szétdobált cucc. Nagyon meglepődtem, hogyan képes valaki ennyire elhanyagolni a lakását.

János, 22

4. Higgadtság

A házi kedvencek és a gyerekek nagyon el tudják vonni az ember figyelmét, de igyekezzen nyugodt maradni.

A gyerekek a futkorászásukkal gyakran zavarnak a munkában. Én igyekszem bevonni őket a munkába: megkérem, hogy adogassák a szerszámokat, csavarokat. A megrendelőknek ez nagyon tetszik, meg is jegyzik, hogy jól tudok bánni a gyerekekkel.

Miklós, 22

Kiérkeztem egy megrendelésre, ahol le kellett metszeni a fákat. A megrendelőnek egy nyughatatlan kutyusa volt, folyton ugrált körülöttem, félő volt, hogy a szerszámmal megsebesítem. Igyekeztem nem tenni kárt benne, ő viszont folyton belekapott a bokámba. Gyakorlatilag egész idő alatt a lábamon csüngött, amíg dolgoztam.

Sándor, 30 - Megbízás beküldése

5. Szájról olvasni

Előfordul akár a közeli ismeretség vagy némi intimitás is hölgy-ügyfelekkel, de a munkát a magánélettel jobb nem keverni.

A "férfikéz egy órára" szolgáltatás esetében sose tudhatod, kivel hoz össze a sors. Szert tehetsz egy állandó ügyfélre, üzleti partnerre, vagy kiérkezhetsz egy csempézésre, ahonnan nősként távozol — mesélik a szakemberek.

Nekem a mai napig kapcsolatom van a lánnyal, aki az ügyfelem volt. Akkor ismerkedtünk meg, amikor a bútorait jöttem összeszerelni. Megkedveltük egymást, és összebarátkoztunk. Nem látok ebben problémát. Ha tetszik a lány, miért ne?

Miklós, 26

Soha nem kaptam egyértelmű ajánlatokat, de az érdeklődés megvolt. Ezt mindig észre lehet venni a jelekből. Folyamatosan figyelemmel kísérnek, de óvatos vagyok.

Róbert, 30

Alkalmi munka: Lakásfelújítás - Ajtó javítás - 10 000 Ft. -  Ajánlatot adok.

Egy ismerősöm egyszer egy harmincas nőhöz érkezett elvégezni az alkalmi feladatot. Mindent megcsinált, majd egy óra múlva kapott egy sms-t a lánytól, hogy találkozni szeretne vele. A srác nem volt foglalt, így belement. Nem tudom, mi a helyzet most velük, de vagy háromszor biztos, hogy randiztak.

István, 44

Udvaroltam egy lánynak, akivel egy szórakozóhelyen ismerkedtem meg. Egy reklámcég menedzsereként dolgozott. Nem árultam el, hogy mivel foglalkozom, nehogy zavarba hozzam. A „férfikéz egy órára” valahogy nem hangzik olyan jól, bár többet keresek, mint ő. Egy szép napon egy étteremben ültünk, sushit ettünk, amikor beismertem neki, hogy vízvezetékszerelő vagyok. Sokáig hallgatott, majd ezt mondta: „Nem fogunk randizni tovább, nem tudok egy vízvezeték-szerelővel élni. Ha producer lennél, az más lenne.” El is váltak útjaink, ez nem kérdés.

Krisztián, 29

6. Ne erőltessen rá olyat, amit nem kért

Mielőtt elkezdené a javítást, mondja el az ügyfélnek, hogy milyen problémákat lát, és ennek milyen következményei lehetnek. Ne erőltesse rá, csak figyelmeztesse. Azok, akik törődnek a lakásukkal, hálásak lesznek a tanácsért.

A jó mesterek betartják az íratlan szabályt: nem kell mondani, hogy valami rosszul van megcsinálva. Mondja el, mit lehetne kijavítani.

Az ügyféllel folytatott beszélgetésben elmondhatja, mivel foglalkozik, valamint különféle történeteket mesélhet a munkájáról, amely segíthet további munkák megszerzésében.

Lajos, 76 - Rendelni

Egy alkalmi megrendelés elvégzése során az ügyfél látja, hogy sok mindenhez ért, így további feladatokra kérheti fel. Előfordul, hogy egy éjjeliszekrényt jött összerakni, és egyúttal megjavította a csatlakozót, a csapot, és meghúzta az asztal lábait. Ezzel máris kétszer annyit keresett.

Marcell, 22

7. Megdolgozni a hírnévért

Egy elégedett ügyfél két újat hoz. Ezenkívül a jó hírnév által növelheti a munkadíjat.

Ha fúróval dolgozik, terítsen védőfóliát a padlóra, és takarja le a bútort. Kérjen egy porszívót, így fúrás közben használva nem lesz por.

Alkalmi munkákat végzek közvetítők és jutalék nelkül a Qjob.hu segítségével - Regisztrálj ingyen!

Mindig takarítson fel a feladat végeztével. Minden ügyfél értékelni fogja, ha összeszedi egy zsákba a hulladékot, és leviszi a kukába. Ez nem nagy fáradság, de az esély, hogy újra elhívják Önt, jelentősen megnő.

A siker fő összetevői: 70% a tiszta, professzionális eszköz, amely az adott művelethez a legmegfelelőbb. 10% a felhasznált anyag, a maradék 20% pedig a szakember maga.

Béla, 26

További információk az árakhoz: 

Konnektor cseréje

  3.500.-Ft 

Lámpák le- és felszerelése 

  3.000.Ft-tól 

Kisebb burkolási munkák 

  4.000.-Ft 

Szúnyogháló felszerelése 

 4.500.Ft-tól 

TV, Wi-Fi bekötése 

 3.500.Ft-tól 


Egy autó nemcsak kényelmes, de lényegesen többet hozhat a konyhára. Nem kell hurcolni a szerszámokat, bármit magaddal vihetsz. Miközben utazom, a mobilomon nézem a feladatokat. Ha a közelben vagyok, azonnal elvállalom a megrendelést.

Ákos, 34 - Megbízás beküldése

Régebben hűtőmágnesekre nyomtattam a telefonszámomat, és odaadtam az ügyfeleknek. De legjobban az extrák működnek. Javíts ki egy kisebb hibát ingyen, vásárold meg a szükséges alkatrészt az úton, és mondd, hogy a házhozszállítás ajándék. Az ügyfeleknek ez nagyon imponál.

Zoltán, 26

Két honlapról kapok megrendeléseket, napi 2-3 feladatot teljesítek, és így havi 600 000 forintot keresek szabad munkarend mellett. Két autóval és egy ingatlannal rendelkezem Budapesten.

Minden ügyfél a lehető legolcsóbban szeretné megúszni a munkát, aztán háromszor átcsináltatja. Én ismerem a munkám árát: egy lefolyótisztításért 5000 forintot kérni nevetséges. Mindig azt kérdem az ügyfelektől: „Elengedné a párját egy egész napra, hogy este 3000 forintot hozzon haza?” „Nem” – felelik ők.

Gergő, 42

30%

profi szerszám, munkaeszköz

10%

minőségi alapanyagok

50%

a szakember munkája

Mit kell tenni a nagyobb jövedelem érdekében?

  • Legyen ápolt a külseje.
  • Legyen udvarias és ne késsen.
  • Előre érdeklődjön a feladat részleteit illetően.
  • Viseljen cipővédőt és egyéb védőeszközt.
  • Használjon minőségi szerszámokat.
  • Ne erőltessen az ügyfélre fölösleges szolgáltatást, inkább lássa el tanácsokkal.
  • Gondoskodjon a hírnevéről.

Ahhoz, hogy a “férfikéz egy órára” szolgáltatást nyújtson, nem elég, ha csak kétkezi munkát tud végezni. Menedzsernek, könyvelőnek, pszichológusnak is kell lennie. Kell-e személyes kapcsolat, emelt munkadíj, legyél megalkuvó vagy ragaszkodja a magad véleményéhez – döntse el mindenki magának. A tudás a tapasztalattal jár, mint ahogy a pénz is.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küldd el történetedet vagy ötletedet az info@qjob.hu címre.

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést