Article Image

Mennyibe kerül az új villanyóra bekötése?

Tudd meg mindent az új villanyóra bekötés árakkal kapcsolatban. Ismerd meg a bekötés menetét, az áramszolgáltatók által meghatározott feltételeket, a villanyszerelők átlag munkadíjait.
Kérj ajánlatokat
Új villanyóra bekötése kell??Kérj ajánlatokat

Az új villanyóra bekötése során számos kérdés merülhet fel bennünk: milyen költségekre számíthatunk, milyen lépésekre van szükség, és mennyi időt vesz igénybe a folyamat? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az új villanyóra bekötésének minden fontos részletét, hogy könnyedén eligazodhass a folyamatban, és felkészülten várhasd a szakembereket. Ha érdekel, hogy milyen tényezők befolyásolják az árakat és hogyan zajlik a bekötés, akkor olvass tovább!

Gyors menü

Miért van szükség új villanyórára?

Az új villanyóra bekötésének számos oka lehet, amelyek mind a fogyasztói igények, mind a technikai követelmények változásából adódhatnak. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen helyzetekben és miért szükséges új villanyóra telepítése:

Régi villanyóra cseréje

Az egyik leggyakoribb ok az új villanyóra telepítésére, hogy a meglévő villanyóra elavult vagy meghibásodott. Az idő múlásával a régi mechanikus villanyórák pontossága csökkenhet, és gyakrabban hibásodhatnak meg. A modern digitális villanyórák sokkal megbízhatóbbak, és könnyebben leolvashatók, így csökkentik a hibalehetőségeket és a fogyasztás precízebb mérését teszik lehetővé.

Fogyasztásmérési pontosság növelése

Az új villanyóra beszerelésével javítható a fogyasztásmérés pontossága. A digitális villanyórák sokkal precízebben mérik a fogyasztást, ami különösen fontos lehet, ha az ingatlanban nagyfogyasztású készülékeket használnak, mint például elektromos fűtés vagy klímaberendezések. A precíz mérés segítségével pontosabban ellenőrizhető a fogyasztás, és elkerülhetők a magas villanyszámlák.

Új építésű ingatlanok

Új építésű ingatlanok esetében alapvető követelmény a villanyóra bekötése. Az új építésű lakások, házak és üzlethelyiségek esetében az áramszolgáltató csak akkor biztosít áramot, ha megfelelően telepített és hitelesített villanyóra áll rendelkezésre. Az új villanyóra bekötése nélkül az ingatlan nem kaphatja meg az áramellátást.

Találjon helyi villanyszerelőt ma!
 

Fogyasztói igények változása

Az energiafogyasztás változásai szintén indokolhatják az új villanyóra telepítését. Például, ha az ingatlan tulajdonosa új elektromos készülékeket vásárol, vagy bővíti az ingatlant, szükség lehet egy nagyobb kapacitású vagy speciális funkciókkal rendelkező villanyórára. Ilyen esetekben az új villanyóra beszerelése elengedhetetlen a biztonságos és hatékony energiaellátás érdekében.

Jogszabályi előírások

Bizonyos esetekben jogszabályi előírások is kötelezhetik az ingatlantulajdonosokat az új villanyóra beszerelésére. Például, ha az ingatlanban végzett felújítási vagy átalakítási munkálatok során az elektromos hálózatot is érinti a változtatás, előírás lehet a villanyóra cseréje. Ez biztosítja, hogy az elektromos rendszer megfeleljen a hatályos biztonsági és műszaki követelményeknek.

Villanyszerelő köti be egy új villanyórát.

Egy regisztrált villanyszerelő köti be a villanyórát.

Új villanyóra bekötés ára

Az új villanyóra bekötése során számos szabványosítási és biztonsági szempontot kell figyelembe venni. Az áramszolgáltatók által meghatározott feltételeknek megfelelően szabványosítani kell a mérőhelyet és a villanyórát.

Az új villanyóra bekötését az áramszolgáltatók többnyire földkábellel engedélyezik, bár speciális esetekben lehetőség van ettől eltérni. A földkábel telepítése 15 méter hosszúságig díjmentes, e felett azonban 6.000 Ft/méter díjat kell fizetni. A pontos távolságot egy regisztrált villanyszerelő fogja meghatározni a helyszínen.

Az új villanyóra bekötésének átlagos költségei általában 100.000-200.000 forint között mozognak. Ebbe beletartozik a villanyóra és a szükséges anyagok ára, a villanyszerelő munkadíja, valamint az esetleges extra költségek, mint például a földkábel telepítése és az engedélyek beszerzése.

Új villanyóra bekötés költségei

Tétel

Ár (Ft)

Megjegyzés

Villanyóra

15.000 - 25.000

1 fázisú, maximum 32A

Mérőszekrény

10.000 - 20.000

Szabványos kivitel

Villanyszerelő munkadíj

20.000 - 40.000

2-4 óra munka

Földkábel (15m felett)

6.000 / méter

15 méter felett

Engedélyek, adminisztráció

5.000 - 15.000

Áramszolgáltatói díjak

Egyéb költségek

5.000 - 10.000

Speciális munkálatok

* a munkadíjak  régiónként változhatnak

Az anyagköltségek körülbelül 25.000-35.000 forintot tesznek ki, míg a villanyszerelő munkadíja általában 20.000-40.000 forint között van, a munka bonyolultságától és időtartamától függően. Ha a földkábel telepítésére is szükség van, akkor további 15.000-30.000 forinttal kell számolni, attól függően, hogy hány méter kábelt kell lefektetni. Az engedélyek és adminisztratív költségek 5.000-15.000 forint között mozognak.

Fontos, hogy mindig kérjünk részletes árajánlatot egy regisztrált villanyszerelőtől, és tájékozódjunk az áramszolgáltató előírásairól, hogy pontosan tisztában legyünk a várható kiadásokkal.

Villanyóra bekötését csakis regisztrált villanyszerelőkre bízza!
 

A következő táblázatok betekintést nyújtanak a villanyóra költségösszetevőibe, illetve a különböző típusú villanyórák áraiba és azoknak telepítési díjaiba.

Villanyóra típus szerinti bekötés összköltsége

Villanyóra típusa

Villanyóra ára (Ft)

Bekötés költsége (Ft)

Összköltség (Ft)

1 fázisú villanyóra

15.000

45.000 - 65.000

60.000 - 80.000

3 fázisú villanyóra

25.000

45.000 - 65.000

70.000 - 90.000

Digitális villanyóra

20.000

45.000 - 65.000

65.000 - 85.000

Okos villanyóra

30.000

45.000 - 65.000

75.000 - 95.000

Prepaid villanyóra

18.000

45.000 - 65.000

63.000 - 83.000

Távleolvasós villanyóra

35.000

45.000 - 65.000

80.000 - 100.000

Mik az új villanyóra bekötés feltételei?

Az új villanyóra bekötése számos feltételhez kötött, amelyek betartása elengedhetetlen a biztonságos és szabványos működés érdekében. Az alábbiakban részletezzük a legfontosabb feltételeket:

Engedélyek beszerzése

Az új villanyóra bekötéséhez szükséges engedélyek beszerzése az első lépés. Az áramszolgáltatótól engedélyt kell kérni a bekötésre, amely magában foglalja a tervezett fogyasztás és az új villanyóra helyének jóváhagyását. Az engedélyezési folyamat során előfordulhat, hogy további dokumentumokat kell benyújtani, például tervrajzokat vagy a villanyszerelői igazolásokat.

Regisztrált villanyszerelő igénybevétele

Az új villanyóra bekötését csak regisztrált villanyszerelő végezheti el. A regisztrált villanyszerelő olyan szakember, aki hivatalosan is jogosult elektromos munkák elvégzésére, és szerepel az áramszolgáltatók által elfogadott regisztrációs listán. A regisztrált villanyszerelők megfelelő képzésben részesültek, rendelkeznek a szükséges képesítésekkel és ismerik az aktuális szabványokat és előírásokat.

Emellett a villanyszerelőnek meg kell felelnie az áramszolgáltató által előírt feltételeknek, amelyek közé tartozhatnak további speciális tanfolyamok és vizsgák is.

Az új villanyóra bekötése bonyolult feladat lehet, különösen akkor, ha az ingatlanban már meglévő elektromos rendszerekhez kell csatlakoztatni. Ezért fontos, hogy a választott villanyszerelő tapasztalt legyen és rendelkezzen referenciákkal korábbi munkáiról. Az áramszolgáltatók gyakran előírják, hogy a villanyszerelőnek bizonyítania kell, hogy korábban is sikeresen végzett hasonló munkákat.

Ingyenes ajánlatkérés helyi villanyszerelőktől.
 

Szabványos mérőhely kialakítása

A mérőhelyet az aktuális szabványoknak megfelelően kell kialakítani. Ez magában foglalja a megfelelő mérőszekrény és védelmi berendezések felszerelését, valamint a földelési rendszer kialakítását. Az áramszolgáltatók részletes előírásokat adnak a mérőhely kialakítására vonatkozóan, amelyeket be kell tartani a bekötés során.

Földkábel telepítése

A legtöbb esetben az áramszolgáltató csak földkábeles bekötést engedélyez. A földkábel biztonságosabb és esztétikusabb megoldást nyújt a hagyományos légkábelekkel szemben. A földkábel telepítése ingyenes 15 méter hosszúságig, e felett pedig 6.000 Ft/méter díjat számolnak fel. A telepítés pontos távolságát és helyét a regisztrált villanyszerelő méri fel.

Műszaki ellenőrzés és jóváhagyás

A bekötési munkálatok befejezése után a mérőhelyet és a villanyórát műszaki ellenőrzésnek kell alávetni. Az áramszolgáltató szakemberei ellenőrzik a telepítés. Ha mindent rendben találnak, jóváhagyják a bekötést. és az új villanyóra használatba vehető.

A bekötött villanyórát mindenképp ellenőriznie kell egy szakembernek!

A bekötött villanyórát mindenképp ellenőriznie kell egy szakembernek!

Hol kereshetünk villanyszerelőket?

Több forrás is rendelkezésre áll, ahol szakembereket kereshetünk. A qjob.hu lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők egyszerűen és gyorsan találjanak megfelelő szakembert a szükséges munkák elvégzésére. 

A keresőfunkciója segítségével egyszerűen böngészhetünk a villanyszerelők között. A találatoknál megjelenik a szakemberek profilja, amely tartalmazza a tapasztalatukat, az elérhető szolgáltatásaikat és az értékeléseiket. Ezek alapján kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus szakembereket, és ajánlatot kérhetünk tőlük a szükséges munkára.
 
Egy másik lehetőség, megbízható villanyszerelőt találni, ha ajánlásokat kérünk ismerősöktől, családtagoktól vagy szomszédoktól. Azok az emberek, akik már dolgoztak villanyszerelővel, első kézből származó tapasztalatokat oszthatnak meg, ami nagyban segíthet a döntésben. 
Fontos tudnivalók és tanácsok az új villanyóra bekötéskor

Az új villanyóra bekötésekor számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy a munka zökkenőmentesen és biztonságosan történjen. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat, amelyek segíthetnek a folyamat során.

Regisztrált villanyszerelőt keres? Segítünk!
 

Tippek és tanácsok

Az alábbiakban hasznos tanácsokat gyujtottunk össze azoknak, akik új villanyóra bekötés előtt állnak. Nézzük is!

Előzetes tervezés

Az új villanyóra bekötése előtt érdemes alaposan megtervezni a folyamatot. Győződjünk meg arról, hogy minden szükséges engedély rendelkezésre áll, és a villanyszerelővel pontosan egyeztettük a munka menetét. Az előzetes tervezés segít elkerülni a váratlan problémákat és késéseket.

Anyagbeszerzés

Fontos, hogy a szükséges anyagokat időben beszerezzük. A villanyóra, a mérőszekrény, a kábelek és egyéb szerelvények beszerzése előtt konzultáljunk a villanyszerelővel, hogy pontosan milyen típusú és mennyiségű anyagokra lesz szükség. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a munka a megfelelő anyagokkal történjen, és elkerüljük a hiányzó elemek miatti késedelmet.

Földkábel elhelyezés

Amennyiben az áramszolgáltató földkábeles bekötést ír elő, győződjünk meg arról, hogy a földkábel elhelyezése a szabványoknak megfelelően történik. Érdemes előre felmérni a szükséges távolságot, hogy pontosan tisztában legyünk a költségekkel.

Biztonsági előírások betartása

A biztonság az egyik legfontosabb szempont az új villanyóra bekötésekor. Győződjünk meg arról, hogy a villanyszerelő betartja az összes vonatkozó biztonsági előírást és szabványt. A megfelelő földelés, a kábelek szakszerű elhelyezése és a védelmi berendezések telepítése mind hozzájárulnak a biztonságos működéshez.

Ellenőrzés és átvétel

A munka befejezése után alaposan ellenőrizzük a villanyóra és a mérőhely telepítését. Győződjünk meg arról, hogy minden megfelelően működik és megfelel a szabványoknak. Az áramszolgáltató szakemberei is ellenőrzik a telepítést, de nekünk is érdemes átvizsgálni, hogy minden rendben legyen.

Szerződés és garancia

Kössünk írásos szerződést a villanyszerelővel, amely tartalmazza a munka részleteit, az árakat és az esetleges garanciális feltételeket. A szerződés biztosítja mindkét fél számára a jogi védelmet, és rögzíti a vállalt munkák pontos leírását és határidejét.

Az új villanyóra bekötése összetett feladat, de a megfelelő előkészületekkel és a fenti tanácsok betartásával biztosíthatjuk, hogy a folyamat zökkenőmentesen és biztonságosan történjen.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerül az új villanyóra bekötése Magyarországon?

Az új villanyóra bekötésének költsége Magyarországon általában 60.000-90.000 forint között mozog. Ez az ár tartalmazza a szükséges anyagokat, a villanyszerelő munkadíját, valamint az esetleges extra költségeket, például a földkábel telepítését és az engedélyek beszerzését. A pontos összeg a munka bonyolultságától és az ingatlan elhelyezkedésétől függ.

Milyen engedélyek szükségesek az új villanyóra bekötéséhez?

Az új villanyóra bekötéséhez szükséges engedélyeket az áramszolgáltató biztosítja. Az engedélyezési folyamat során be kell nyújtani a szükséges dokumentumokat, például tervrajzokat és villanyszerelői igazolásokat. Az engedély megszerzése elengedhetetlen a biztonságos és szabványos bekötéshez.

Milyen tényezők befolyásolják az új villanyóra bekötésének költségeit?

Az új villanyóra bekötésének költségeit több tényező is befolyásolja, beleértve az anyagköltségeket, a villanyszerelő munkadíját és az esetleges extra költségeket, mint például a földkábel telepítése. Az ingatlan elhelyezkedése, a munka bonyolultsága és a szükséges engedélyek megszerzésének költségei szintén befolyásolják a végső árat.

Mennyi ideig tart az új villanyóra bekötése?

Az új villanyóra bekötése általában néhány órát vesz igénybe, de a pontos időtartam a munka bonyolultságától függ. A folyamat magában foglalja a szükséges engedélyek megszerzését, a mérőhely kialakítását, a kábelek elhelyezését és a villanyóra telepítését. Az előkészítő lépések és az engedélyezési folyamat időigényes lehet, ezért érdemes előre tervezni.

Julianna, cikk szerkesztője
Szövegíró és szerkesztő
Julianna, aki a "Új villanyóra bekötése ára" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.