Article Image

Mennyibe kerül egy ház villanyszerelése?

Szerezzen villanyszerelést 700.000 - 1.500.000 Ft között! Átlagosan 6.000-12.000 Ft/nm, munkadíj esetén 5.000 - 7.500 Ft/nm. Fedezze fel a költségek részleteit most! (ezt válaszd, ha nincs időd)
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni?Árkalkulátor

A villanyszerelés árai változóak, a munka bonyolultságától, az anyagoktól és a sürgősségtől függően egyaránt. Az általános óradíjak 4.000 és 7.000 Ft között mozognak, sürgős esetben pedig felár számítandó fel. Árajánlat kérése előtt érdemes több szakembert is megkérdezni, valamint spórolási tippeket alkalmazni.

Villanyszerelő szakértők egy kattintásra

Fedezze fel a legjobb villanyszerelő szakembereket könnyedén. Töltse ki rövid kérdőívünket, és azonnal összekötjük a legközelebbi és legmegfelelőbb szakértőkkel. Indítsa el elektromos projektjét ma!

Villanyszerelőt keresek azonnal

 

Gyorsmenü

Bevezetés a villanyszerelési árak világába

Amikor villanyszerelőt kell hívni, sokan csak sejtik, milyen összegre számíthatnak a munka elvégzéséért. Ezt az sem könnyíti meg, hogy a költségek változók lehetnek és rengeteg tényező befolyásolja őket.

Kérjen költségmentes ajánlatokat a környékbeli elektromos szakemberektől
 

 

A villanyszerelési munkák jelentősége

Kezdjük az alapoknál: miért is fontos, hogy egy hozzáértő villanyszerelő végezze a munkálatokat? Az elektromos hálózat a modern otthonok egyik alappillére, éppen ezért fontos, hogy biztonságos legyen és hosszú távon is megállja a helyét. Egy szakképzett villanyszerelő képes felmérni, mi szükséges az otthon biztonságának és kényelmének fenntartásához és ezen belül milyen munkálatokra lehet szükség. Ezen feladatok esetén általában 20.000 és 200.000 Ft közötti összegekkel érdemes kalkulálni.

Az árképzés alapvető tényezői

Az árképzést illetően több tényezőt kell figyelembe venni. Először is, az anyagköltség jelentős részét képezi a teljes költségnek: egy minőségi kábeltípus vagy egy high-tech kapcsoló már önmagában jelentős kiadást jelenthet.

De mitől függ még az ár? Hát például a munka bonyolultságától: egy rutin kapcsolócsere esetében 5.000 és 10.000 Ft közötti árat várhatsz, míg egy teljes vezetékcsere akár több százezer forintot is jelenthet. A villanyszerelő képzettsége és tapasztalata szintén befolyásolja az árakat, hiszen egy tapasztalt szakemberért többet kell fizetni.

Még egy fontos szempont: a sürgősség. Ha épp vasárnap este adta meg magát a villanybojler és sürgős a javítás, készülj fel arra, hogy akár 50%-kal magasabb árat is elkérhetnek a hétvégi vagy ünnepnapi felár miatt.

Villanyszerelési díjak változása 2021-től 2023-ig

Árkategória

2022

2023

2024

Minimális árak (Ft)

5.000

6.000

8.000

Átlagos árak (Ft)

15.000

18.000

25.000

Maximális árak (Ft)

100.000

120.000

160.000

A jelenlegi táblázatban bemutatásra kerülnek a magyarországi villanyszerelési munkák árai különböző kategóriákban, megmutatva, hogyan alakultak az évek során. Itt figyelembe véve a piaci trendeket és az inflációs változásokat, a táblázat a minimális, átlagos és maximális szolgáltatási díjakat mutatja be 2021-től 2023-ig.

Az árak kialakulása

Ha beleásunk az árak kialakulásának rejtelmeibe, hamar szembesülhetünk azzal, hogy egy villanyszerelési munkálat minőségi és anyagi aspektusai igen eltérőek lehetnek. Az árak olyan tényezők összjátékának az eredményeként jönnek létre, amelyek jelentős hatással vannak a végső összegre. További részleteket boncolgatva megérthetjük, miért is változik ennyire a szolgáltatások piaci ára.

 

Szerezzen ingyenes becsléseket helyi villanyszerelőktől
 

 

Alapanyagok és eszközök költsége

Az alapanyagok és az eszközök ára nagyon is változó lehet. Egyes alapvető installációs anyagok, mint például csavarok vagy szerelvénydobozok, nem jelentenek óriási kiadást, áruk pár száz forinttól egészen néhány ezerig terjedhet. Más esetben, ha speciális vagy magasabb minőségi szintű anyagokra van szükségünk, úgy az árak 20.000 Ft-tól akár 100.000 Ft vagy a fölött is alakulhatnak. Vegyük például az intelligens otthonokhoz tartozó okos eszközöket, amelyek már-már sci-fi kategóriába sorolhatók – ezek az eszközök a szokványosnál magasabb árcímkével kerülnek piacra.

Kirkis István
5,0 (3 értékelés)
Profiloldal
Az anyagok és a munka költségének csökkentése érdekében keressen olyan szakembereket, akiknek van tapasztalatuk hasonló projektekben, és akik képesek hatékonyan és gyorsan dolgozni.  

A munka bonyolultsága

Lehet, hogy egy látszólag egyszerű munkálat mögött óriási tudásra és tapasztalatra van szükség. Egy hibadetektálás az elektromos rendszerben vagy egy áramkör tervezése órákig is eltarthat és mindegyik lépése a szakember precízen és hozzáértő keze munkáját dicséri. Nem csoda hát, hogy egy komplex munka esetén az ár 50.000 Ft-tól egyenesen az egekbe, 300.000 Ft környékére szökhet. Másrészről, ha csupán egy kapcsolót vagy egy konnektort kell cserélni, már 10.000 Ft körüli összeggel is meglépheted a dolgot.

Sürgősségi felárak

Mit csinálj, ha hirtelen megszűnik az áramellátás a lakásodban egy pazar vasárnap délután? Ilyenkor számíthatsz a villanyszerelő sürgősségi felárára, ami nem várt költségeket eredményezhet. Ez a felár 20%-tól akár 50%-ig is terjedhet az alapdíjon felül, így egy 30.000 Ft-os munkadíj hirtelen 45.000 Ft-os kitétellé dagadhat. Az este és az éjszaka is megemeli az összeget; ha szerencséd van, egy kisebb javítás 20.000 és 40.000 Ft között mozoghat ilyenkor.

Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a villanyszerelés?

Amikor villanyszerelőt hívunk, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a szakma milyen szolgáltatásokat foglal magában. A villanyszerelés terjedelmes szakterület, amely többfajta szolgáltatást is kínál, az egyszerű hibaelhárítástól egészen az elektromos hálózatok teljes körű kiépítéséig vagy felújításáig. Ezek a műveletek többnyire időigényesek és szakértelmet igényelnek, amelyek költségeiben is megmutatkoznak.

Villanyszerelési munkák áttekintése

Szolgáltatás neve

Művelet leírása

Becsült ár (Ft)

Fénykapcsoló cseréje

A régi kapcsolók modern, energiatakarékossá változtatása.

6.000 - 12.000

Hibaelhárítás

A villamos hálózatban fellépő problémák azonosítása és javítása.

10.000 - 20.000

Áramkör tervezése

Új építésű vagy felújított objektumok villamos terveinek elkészítése.

50.000 - 300.000

Intelligens otthon telepítés

Okosotthon-rendszerek integrálása és programozása.

100.000 - 1.000.000+

Komplett hálózatfelújítás

Egy teljes villamos rendszer modernizálása vagy újjáépítése.

500.000 - 2.500.000+

Külső világítás telepítése

Udvari vagy kertes részek világításának telepítése és beállítása.

30.000 - 150.000

Vészhelyzeti rendszerek

Tűzjelzők és szén-monoxid érzékelők felszerelése.

20.000 - 100.000

Energetikai tanácsadás

Segítség az energiatakarékosság és a költséghatékonyság növelésében.

Ingyenes konzultáció

A táblázatból láthatóan a villanyszerelés számos különböző szolgáltatást foglal magában, a kisebb javításoktól az intelligens otthonok kialakításáig. Az árak változhatnak a munka bonyolultságától, a szükséges anyagoktól és a szolgáltatás helyszínétől függően. E táblázat csupán árajánlatot kínál a leggyakoribb szolgáltatásokra, válassza ki a megfelelő szakembert, hogy pontos árajánlatot kaphasson.

Hibakeresés és javítás

Ez az egyik leggyakoribb szolgáltatás, amit egy villanyszerelő nyújt. Ha valami hiba lép fel a villamos rendszerben – legyen az egy kapcsoló meghibásodása vagy az áramkör kompletten nem funkcionál –, a szakembernek ki kell derítenie a probléma forrását és meg kell javítania azt. A hibakeresés és a javítás ára változó, kisebb problémák esetén 15.000 Ft körül indulhat, míg nagyobb hibák megszüntetése akár 50.000 Ft-ba is kerülhet.

 

Kérjen ingyenes árkalkulációkat a környék villanyszerelőitől
 

 

Villamos hálózat kiépítése és felújítása

Új építésű ingatlanok esetében az elektromos hálózat kiépítése alapvető szolgáltatás, de a meglévő régi rendszerek felújítása is igényelheti a szakember beavatkozását. Egy teljes hálózatfelújítás komplex folyamat, amely tartalmazza a vezetékek cseréjét, a védőkapcsolók telepítését, valamint a kiépítés modern követelményekhez igazítását. Ez a szolgáltatás elsősorban a terjedelem és az anyagköltség miatt lehet költséges, így a kiadások akár több száz ezer forintos nagyságrendet is elérhetik.

Egy ház teljes villanyszerelés ára

Szerelvényezés

A szerelvényezés alatt az olyan végső csatlakozások elvégzését értjük, mint a kapcsolók, konnektorok, és világítótestek beszerelése. Ez az a munka, ami kisebb arányban van hatással a költségekre, mert ezek a műveletek általában gyorsak és egyszerűek. Az egyszerűbb szerelvényezések esetében akár 5.000 Ft-ból ki lehet jönni, azonban ha dizájnos vagy okos eszközöket választunk, a végeredmény akár 30.000 Ft-os vagy annál magasabb összeggel is megterhelheti a pénztárcánkat.

Panellakás villanyszerelés

A panellakások esetében egyedi sajátosságokat kell figyelembe venni. Tipikusan a 60-as, 70-es években épült panelépületek elektromos rendszerei régiek és elavultak lehetnek, ezért nem ritka, hogy egy teljes körű felújításra van szükség. A felújítási munkálatok ára 100.000 Ft-tól kezdődik és jelentősen növekedhet, függően attól, hogy csak bizonyos részek cseréje szükséges-e, vagy a teljes vezetékhálózat cseréjére van-e szükség. A panellakások általában kisebb négyzetméter területűek, így a munkadíj is kevesebb lehet, mint egy családi ház esetében. Azonban minden esetben szükséges a műszaki állapot részletes felmérése.

Baranyai János
5,0 (3 értékelés)
Profiloldal
Keressen segítséget szakértőktől az engedélyek és szabályozások megértésében és betartásában, hogy elkerülje a jogi problémákat és a késedelmes engedélyeztetést. 

Családi ház elektromos munkák

A családi házak sokszínűsége nagyobb teret ad az egyedi igényeknek és technikai megoldásoknak. Minden bizonnyal itt a négyzetméterarányos díjszabásból adódóan a költségek magasabbak lesznek, mint egy kisebb lakás esetében. A családi ház villanyszerelése 300.000 Ft-tól akár több millió forintig is terjedhet, függően a ház méretétől, a műszaki igényektől és az új technológiák alkalmazásától.

Családi ház villanyszerelése

Családi ház villanyszerelési árak a ház méretétől függően

Ház Mérete (m2)

Alapszintű Ár (Ft)

Közepes Szint (Ft)

Prémium Szint (Ft)

50 m2

250.000

350.000

450.000

100 m2

500.000

700.000

900.000

150 m2

750.000

1.050.000

1.350.000

200 m2

1.000.000

1.400.000

1.800.000

250 m2

1.250.000

1.750.000

2.250.000

300 m2

1.500.000

2.100.000

2.700.000

A táblázat a családi házak különböző méreteinek villanyszerelési munkáinak becsült költségét tartalmazza, három különböző szintű szolgáltatásra bontva: alapszintű, közepes és prémium. Az árak magukban foglalhatják a tervezést, anyagbeszerzést és munkadíjat is. A valós költségek a munka specifikus igényeitől és az anyagok piaci árától függően változhatnak.

Új építésű házak villanyszerelése

Az új építésű ingatlanok villanyszerelésekor több mozgástér van az elektromos hálózat optimalizálására és a modern megoldások beépítésére. A technológiák gyors fejlődése miatt ma már az okosotthon-automatizálás is gyakran előtérbe kerül. A villanyszerelés ára ebben az esetben is az előre megtervezett műszaki tartalomtól és a felhasznált anyagok minőségétől függ. A teljes villanyszerelés ára itt az 500.000 Ft-tól kezdődik, de akár milliós nagyságrendbe is kerülhet, ha például prémium kategóriájú eszközöket és komplex rendszereket építtetünk be.

 

Villany kiépítés ára az új ingatlanoknál

Árazás négyzetméter alapján

A villanyszerelés árazása sok esetben négyzetméter alapján történik, különösen nagyobb projektek esetében. Árazás ilyenkor történhet négyzetméterenkénti átalánydíjjal, amely 2.500 Ft/m² és 4.000 Ft/m² közötti összeg lehet. Ezek az árak a minimális standard munkákra értendők, a bonyolultabb, speciálisan igényes rendszerekhez magasabb árak tartoznak.

Villanyszerelési árak négyzetméter szerint

Milyen tényezőktől függnek a villanyszerelés árak?

A villanyszerelés árait több tényező befolyásolja. Az alapvető tényezők az anyagköltség, a munkaórák száma és a szükséges eszközök minősége. A munka bonyolultsága, az avatottság mértéke és a hálózat elavulása vagy bővítésének igénye további fontos szempontok. Nem utolsó sorban, a sürgősségi jelleg, a munkához szükséges különleges védőfelszerelés vagy biztonsági intézkedések és az ezzel járó adminisztratív többletköltségek is komolyan hozzájárulnak az árak differenciálódásához. Az ügyfelek egyedi igényeitől függően, tehát a villanyszerelés árak széles skálán mozoghatnak.

Villanyszerelési munkák típusai és árai

A villanyszereléssel kapcsolatos munkák széles körét átfogóan és részletesen megvizsgálva pontosabb képet kaphatunk az árképzésről. A különféle típusú munkálatok alapján jobban megérthetjük, milyen költségekre számíthatunk egy-egy konkrét feladat elvégzéskor, legyen az egy egyszerű javítási munka vagy éppen összetettebb berendezések bekötése.

Villanyszerelés árak munka típusa szerint

Villanyszerelési Szolgáltatások Ártáblázata

Szolgáltatás típusa

Leírás

Ár tartomány (Ft)

Konnektor csere

Egyszerű elektromos hibák javítása.

5.000 - 10.000

Új villanykapcsoló szerelés

Új kapcsoló beépítése meglévő hálózatba.

8.000 - 15.000

Villanybojler bekötése

Villanybojler szakszerű telepítése és csatlakoztatása.

20.000 - 35.000

LED világítás telepítése

Energiatakarékos világítási megoldások.

15.000 - 100.000

Panellakás teljes villanyszerelése

Összetett munka, komplett hálózat cseréje.

200.000 - 1.000.000

Sürgősségi hibaelhárítás

Azonnal szükséges beavatkozások, hétvégén vagy éjszaka.

+30-50% a normál óradíjhoz

Intelligens otthon rendszer

Okos eszközök integrációja a meglévő hálózatba.

50.000 - 500.000

Áramkör felújítás

Régi épületek teljes villamos hálózatának felújítása.

150.000 - 2.000.000

Az előző táblázat a leggyakoribb villanyszerelési szolgáltatások árait mutatja be példák formájában. Minden szolgáltatás ára a munkaösszetettségétől, a felhasznált anyagoktól és a munkavégzés idejétől függően változhat. Az árak körülbelüli tartományokat takarnak, és egyedi igényektől eltérhetnek.

Kisebb javítási és karbantartási munkák

A villanyszerelés sokszínű világában gyakran találkozhatunk kisebb, de elengedhetetlen karbantartási és javítási feladatokkal.

Konnektor és kapcsoló csere

A konnektorok és kapcsolók cseréje a mindennapi villanyszerelési munkák közé tartozik. Ezek árai elég kedvezőek, általában darabonkénti 4.000-8.000 Ft közötti áron elvégezhetők, ami tartalmazza az alapköltségeket és az óradíjat is.

Lámpatestek felszerelése és cseréje

A lámpatestek felszerelése vagy cseréje egy másik gyakori munkatípus, amely valamivel bonyolultabb lehet a beépítéstől és az elektromos hálózat állapotától függően. Az árak itt általában a 6.000-15.000 Ft intervallumban mozognak, a lámpatest típusától és szükséges munkaidőtől függően.

Villanyszerelő lámpát szereli

Villanyszerelő lámpát szereli

Elektromos berendezések bekötése

Az elektromos berendezések szakszerű bekötése fontos a biztonságos és hatékony működés érdekében.

Villanytűzhely és sütő bekötése

Ha változtatások történnek a konyhai készülékek körül, azok szakszerű bekötése létfontosságú lehet. A villanytűzhelyek és sütők bekötése felelős és odafigyelést igénylő munka, amelynek ára általában 15.000-25.000 Ft közötti összegben valósítható meg.

Villanybojler csere és bekötése

A villanybojler csere és bekötése szintén egy komolyabb feladat, hiszen egy ilyen készülék rossz bekötése esetén nem csak a készülék rongálódhat meg, de akár balesetveszélyes helyzet is előállhat. Ezen a munkánál kb. 20.000-30.000 Ft közötti árra számíthatunk.

 

Igényeljen ingyenes árajánlatokat a közelben található villanyszerelőktől
 

 

Egyszerű és bonyolult villanyszerelési munkák árkülönbsége

Az egyszerű villanyszerelési munkák, mint amilyen egy kapcsoló vagy konnektor cseréje általában olcsóbbak, míg a bonyolultabb, több szakértelmet igénylő munkák, mint az elektromos rendszer teljes felújítása az árkategória felső részébe sorolhatók. Így egy egyszerű munkaért akár már 3.000 Ft-ot is lehet fizetni, míg a komplex feladatok száz-, vagy akár több százezer forintba is kerülhetnek.

Óradíjak és a munka hosszának hatása az árakra

A villanyszerelők óradíja változatos lehet, azonban az átlagos óradíjak általában 3.000-6.000 Ft között mozognak. Ez a díj természetesen függ a villanyszerelő tapasztalatától, szakértelmétől és a munka sürgősségétől. Egy bonyolultabb probléma megoldásánál, ahol a munka több órát vagy akár napot is igénybe vehet, a végeredmény jóval magasabbra rúghat. Ezért, ha egy munka hossza előre nehezen becsülhető, érdemes megkérni a villanyszerelőt egy fix árajánlatra a teljes munkára vonatkozóan.

Átlagos tartomány 8.000 Ft/m2 (anyaggal együtt, kompletten, de szerelvények nélkül). Egy kisméretű családi ház újrahuzalozási költsége 350.000 – 550.000 Ft. Ugyanez a munka 700.000 – 1.500.000 Ft egy közepes méretű házál, illetve 1.000.0200 - 2.000.000 Ft egy nagyobb ház esetében (kb. 8.000 Ft/négyzetméter), plusz a biztosítéktábla költsége, 44.000 - 93.000 Ft. Az ár tartalmazza az összes anyagot, ami az alapszereléshez szükséges.

Villanyszerelő munka közben

Villanyszerelő munka közben

Sürgősségi munkálatok és felárak

A villanyszerelési szolgáltatások piacán a sürgősségi munkálatok és az ezzel járó felárak kiemelt szerepet kapnak. Mindenki számára ismert szituáció, amikor azonnali beavatkozásra van szükség, és a hagyományos időkerethez képest gyorsabb megoldást várunk.

Sürgősségi felárak alkalmazása

A sürgősségi felárak alkalmazása általában az esti óráktól kezdődik és a hétvégi, illetve ünnepnapi munkavégzés során is érvényesültethető. Ez a felár akár 30-50%-kal is emelheti az alapdíjat, így egy 10.000 Ft-os munkadíj hirtelen 15.000 Ft-ra vagy ennél többre is ugorhat. Eszközeink és komfortunk gyors helyreállítása érdekében gyakran vagyunk hajlandóak ezt a többletköltséget megfizetni.

Sürgősségi munkálatok típusai és árai

Legyen szó áramkimaradásról, biztosítéktábla-problémákról vagy vízszivárgás okozta elektromos biztonsági kockázatról, a sürgősségi munkálatok többé-kevésbé standard díjszabása alkalmazható. Egy átlagos áramkimaradás helyreállítása 15.000 Ft-tól indulhat, de a komplex problémák megoldása ezen felül megnövekedhet, költségeik 50.000 Ft-ot vagy akár többet is elérhetnek attól függően, hogy az adott helyzet milyen mértékű és sürgős beavatkozást igényel.

Sürgősségi villanyszerelési munkák típusai és díjszabásai

Munka Típusa

Leírás

Ár (Ft)

Áramkimaradás elhárítása

Gyors reagálás áramszünetekre

15.000 - 30.000

Kurzuszárás javítás

Hirtelen fellépő elektromos hiba orvoslása

20.000 - 50.000

Elektromos tűz megelőzés

Lépések az elektromos tűz kockázatának csökkentésére

25.000 - 70.000

Villámvédelem ellenőrzés

Ellenőrzés és javítás villámcsapás után

30.000 - 80.000

Fűtőrendszer helyreállítása

Avarájus munkák fűtési időszakban

25.000 - 60.000

Villamos berendezések cseréje

Avarájus helyzetben tönkrement eszközök pótlása

10.000 - 150.000

Szünetmentes tápegység javítás

UPS rendszerek avarájus helyreállítása

20.000 - 100.000

Vezetékek cseréje

Avarájus vezetékkárok gyors javítása

15.000 - 40.000

A táblázat azokat a gyakori villanyszerelési munkákat mutatja be, amelyek általában sürgős beavatkozást igényelnek. Az árak változhatnak a munka súlyosságától és a szükséges alkatrészek árától függően. A díjszabás magában foglalhatja a sürgős kiszállásokhoz és az esti vagy hétvégi munkavégzéshez tartozó felárat is.

Milyen tényezők befolyásolják a villanyszerelési árakat?

A végösszeg kialakulását nem csak a vállalni kívánt feladatok jellege és összetettsége határozza meg, hanem több különböző aspektus is.

A munka időtartama és sürgőssége

A munka időigényessége alapvetően befolyásolja a költségeket, hiszen az óradíjak összeadódva jelenthetnek egy magasabb végösszeget, különösen ha az azonnali beavatkozást kívánó sürgős esetek extrém óradíjakat vonzanak.

A szükséges anyagok és eszközök minősége és mennyisége

Az elhasznált anyagok minősége és mennyisége is erősen befolyásolja az árakat, hiszen egy prémium kategóriájú kapcsoló vagy vezeték többe kerülhet, mint a standard megoldások. Ezen kívül, mennyiségi tényezők is súlyosbítják a költségvetést, például ha egy nagyobb területen szükséges átfogó felújítást végezni.

A villanyszerelő szakképzettsége és tapasztalata

Nem utolsó sorban, a választott szakember szakképzettsége és tapasztalata is tükröződik az árakban. Egy hosszú évek tapasztalattal rendelkező villanyszerelő nagyobb valószínűséggel kér magasabb díjazást, viszont ez a befektetés azzal jár, hogy szakmai hozzáértése gyors és szakszerű munkát garantál.

Villanyszerelő munka közben

Válassza mindig tapasztalt és értékelésekkel rendelkező villanyszerelőt!

Költségvetés és árajánlatok

Ha villanyszerelési munka vár rád, alapvető jelentőségű, hogy költségvetést állíts fel és pontos árajánlatokat kérj különféle szakemberektől. Az árképzés komplex témaköre miatt elengedhetetlen a tervezés és a dokumentációk összehasonlítása, hiszen ezek segítségével a legjobb pénzügyi döntést hozhatjuk meg.

Hogyan kérjünk árajánlatot?

Egy árajánlat bekérésekor fontos, hogy részletesen ismertesd az elvégzendő munkálatokat. Felsorolhatod a javítást igénylő részeket, az egyes feladatokat és kifejtheted egyedi körülményeidet is. Emellett jelzi érdemes olyan információkat is megadnod, mint az adott környezet jellemzői (pl. lakás mérete, falak vastagsága). Mindig gondoskodj róla, hogy több villanyszerelőtől vagy szolgáltatótól kérj árajánlatot annak érdekében, hogy összehasonlíthasd őket.

 

Szerezzen díjmentes becsléseket közelben lévő elektromos szakemberektől
 

 

Mi szerepel az árajánlatban?

 

Egy jó árajánlat tartalmazza a munka leírását, az anyagköltségeket, a munkadíjakat és az esetleges egyéb kiadásokat, mint például utazási költség vagy sürgősségi felár. Az árajánlatnak részletesnek és átláthatónak kell lennie, így könnyebben értelmezhetővé válnak a díjszabási tételek. Fontos szempont az is, hogy az árajánlat készítési dátuma és érvényességi ideje is feltüntetésre kerüljön, mivel az anyagárak változhatnak.

Árajánlat tartalmi elemzése

Árajánlatban Szereplő Tétel

Részletes Leírás

Tipikus Ártartomány (Ft)

Munkadíj

A villanyszerelő által a munkára fordított idő költsége.

3.000 - 6.000 / óra

Anyagköltségek

A munkálatokhoz szükséges alapanyagok és berendezések költségei.

Változó

Utazási költség

A villanyszerelő utazásának költségei a helyszínre.

5.000 - 20.000

Extra szolgáltatások

Külön kérésre vállalt további munkák, mint például intelligens otthon rendszer telepítése.

10.000 - 100.000

Sürgősségi felár

Az általános díjtételeken felüli költség sürgős vagy azonnali munka esetén.

+30-50%

Garáziális időszak

A garancia időtartama a munkálatokra és az anyagokra.

Nincs további díj

Helyszíni felmérés

A munka kezdete előtti helyszíni szükségletek és körülmények felmérése.

0 - 15.000

ÁFA és egyéb adók

A szolgáltatás árához hozzáadandó adók és illetékek.

Szabályozás függő

A táblázat bemutatja, hogy milyen tételek szerepelhetnek egy tipikus villanyszerelési árajánlatban. Fontos, hogy minden tétel átlátható és érthető legyen, ügyelve arra, hogy ne érjenek minket váratlan költségek. Az árajánlat tartalma segíthet jobban tervezni a költségvetést és összehasonlítani a különböző villanyszerelők ajánlatait.

Az árajánlatok összehasonlítása

Mikor rendelkezésre áll több árajánlat, ideje összehasonlítani őket. Nézd meg, hogy az egyes szolgáltatók mennyit számítanak az anyagokra, mennyi az óradíjuk, és milyen garanciákat vállalnak a munkáért. Figyeljetek arra is, hogy az alacsonyabb ár ne vezessen rosszabb minőségű munkához. Az árajánlatok elemzésekor vegyük figyelembe a villanyszerelők tapasztalatát, hírnevét és a korábbi ügyfelek véleményét is.Így a legjobb egyensúlyt találhatod meg az ár és a minőség között, és elkerülheted a váratlan kiadásokat és későbbi problémákat.

További költségek

Amikor a villanyszerelési munkákra készülünk, fontos felkészülni nemcsak a közvetlen költségekre, hanem azokra az esetleges további kiadásokra is, amelyek előre nehezen kalkulálhatók.

A villanyszerelési munkák rejtett költségei

Nem ritkán fordul elő, hogy a villanyszerelési munkálatok során olyan rejtett problémákra derül fény, amelyek további költségeket jelenthetnek. Például egy elavult vezetékrendszer cseréje során kiderülhet, hogy a falban extra védőcsőre vagy egyéb biztonsági frissítésre is szükség van. Ezenfelül a munkaterület előkészítése és utána a rendbetétel is jelenthet plusz kiadást, ha például a falakat fel kell vágni és utána újra kell glettelni és festeni. Meglepetésként érhet minket továbbá egy esetleges utazási díj, ha a villanyszerelő hosszabb távra kell utazzon a munkavégzés helyszínére.

Az ÁFA és egyéb adók

Az árajánlatokban és a végleges számlákban fontos figyelmet fordítani az ÁFA és egyéb lehetséges adók feltüntetésére. Hazánkban az ÁFA mértéke jellemzően 27%, ami jelentős mértékben hozzáadódik a munkadíjhoz és anyagköltséghez, így ez az összeg már a bruttó ár részét képezi.

Részletes öltségvetési kalkuláció villanyszerelési munkálatokhoz

Elem

Mennyiség / Egység

Egységár (Ft)

Összesen (Ft)

Alapanyagok (kábelek, csatlakozók, szerelvények)

1 csomag

100.000

100.000

Munkadíj (Óradíj)

8 óra

6.000

48.000

Utazási költség

50 km

40 / km

2.000

Plusz munkák (pl. inteligens kapcsolók)

5 db

8.000 / db

40.000

Sürgősségi felár (ha van)

1

20.000

20.000

Helyszíni felmérés

1

10.000

10.000

ÁFA (27%)

-

-

58.560

Teljes költség

-

-

278.560

A fenti táblázat egy részletes kalkulációt mutat be egy standard villanyszerelési munkához. Az összesített költségek az anyagok, a szakember munkadíja, a kiszállás, esetleges plusz munkák, sürgősségi felárak és az ÁFA figyelembevételével vannak meghatározva. Minden projekt egyedi, ezért a számítás célja az adott feladat költségének megközelítő becslése. Vegye figyelembe, hogy a tényleges költségek eltérhetnek a munka pontos körülményeinek megismerése után.

Villanyszerelés, ház újravezetékelése

Egy új ház villanyszerelése

A villanyszerelési árak regionalitása

Magyarországon, akárcsak a legtöbb más szolgáltatás esetében, a villanyszerelési árak is regionális különbségeket mutatnak.

Budapesti és vidéki árak összehasonlítása

Általánosságban elmondható, hogy Budapesten magasabbak az árak, mint a vidéki városokban vagy a falvakban. Számítani kell arra, hogy a fővárosban a bérleti és fenntartási költségek, valamint a szakemberek magasabb óradíjai miatt az árak akár 20-30%-kal is magasabbak lehetnek, mint az ország más területein.

Regionális villanyszerelési díjak összehasonlítása Magyarországon

Település típusa

Alap díjazás (óradíj)

Komplex munkák díjazása

Budapest

5.000 Ft - 8.000 Ft

250.000 Ft - 1.000.000 Ft

Nagyvárosok (pl. Debrecen, Szeged)

4.500 Ft - 7.500 Ft

200.000 Ft - 900.000 Ft

Közepes városok (pl. Győr, Kecskemét)

4.000 Ft - 7.000 Ft

150.000 Ft - 850.000 Ft

Kisebb városok (pl. Eger, Veszprém)

3.500 Ft - 6.500 Ft

120.000 Ft - 800.000 Ft

Falvak és kistelepülések

3.000 Ft - 6.000 Ft

100.000 Ft - 750.000 Ft

A táblázat bemutatja az autó átvizsgálás különböző kategóriáiba sorolt árainak alakulását három egymást követő évben, figyelembe véve az inflációs trendeket és a piaci változásokat. A minimális, átlagos és maximális árak a szolgáltatások széles skáláját jelzik, így lehetővé teszik az autótulajdonosok számára, hogy felmérjék, milyen költségváltozásokkal számolhatnak egy alapvető karbantartási szolgáltatás esetében.

Az emelkedő árak tükrözik a piacon tapasztalható általános növekedést, amivel a szolgáltatók költségeinek növekedését és a vásárlóerő változásait is figyelembe kell venni.

Hogyan spórolhatunk a villanyszerelési munkálatokon?

Ha szeretnéd minimalizálni a villanyszerelési munkálatok költségeit, érdemes néhány hasznos tippet és trükköt megismerni, amelyek segítségével jelentős összegeket takaríthatsz meg. Több stratégia létezik a költséghatékonyság elérésére.

Tippek és trükkök a költséghatékonyságra

  1. Időzítés: Próbáld meg olyankor időzíteni a munkálatokat, amikor a villanyszerelőknek nincs csúcsszezonja. Az év bizonyos szakaszaiban, például az ünnepek után, olcsóbb lehet a munka.
  2. Megelőzés: A rendszeres karbantartás és az időben észlelt kisebb hibák kijavítása megelőzi a nagyobb, költségesebb javításokat.
  3. Csoportosítás: Gyűjtsd össze az összes kisebb munkát és egyszerre végeztesd el őket, hogy a villanyszerelő kevesebb időt kelljen veled töltenie, így csökkentve az óradíjakból adódó költségeket.
  4. Anyagbeszerzés: Vásárolj magadnak anyagokat, ha képes vagy megítélni, mire van szükség – ez lehetővé teszi, hogy akciók vagy kedvezmények kihasználásával spórolj.
  5. Összehasonlítás: Mindig kérj árajánlatokat több villanyszerelőtől, hogy a lehető legjobb ajánlatot választhasd ki.

Az önmaga által végzett munka előnyei és hátrányai

Az "DIY", vagyis "Csináld Magad" megközelítés népszerű lehet azoknál, akik szeretnek maguk kis munkákat elvégezni, gyakran anyagi megfontolásból. Az ilyen munkavégzésnek vannak előnyei; például megtanulhatsz új készségeket és spórolhatsz az alapvető óradíjakon. Viszont ez komoly hátrányokkal és kockázatokkal is járhat, különösen, ha nem rendelkezel megfelelő elektromos ismeretekkel:

  • Biztonsági kockázat: Villanyszerelés során fennáll az áramütés vagy tűzveszély esélye.
  • Költségek hosszú távon: Ha valamit nem megfelelően csinálsz, az később nagyobb javítási költségekhez vezethet.
  • Szabályozás: Néhány elektromos munka végzése engedélyhez kötött, és szakember bevonása nélkül jogszabályi problémákat okozhat.

Összességében, ha van némi alapismeretünk és az adott feladat elég egyszerű, az "DIY" lehet egy hatékony módja a költségek csökkentésének. Azonban nagyobb projekteknél vagy összetettebb problémáknál célszerű szakembert hívni a munka elvégzésére.

A villanyszerelő kiválasztása

Az elektromos munkálatoknál elengedhetetlen a megfelelő szakember kiválasztása. A biztonságos és szakszerű munkavégzés érdekében fontos megfontolni a villanyszerelői végzettség, tapasztalat, valamint a korábban nyújtott szolgáltatások minőségét.

A villanyszerelői végzettség és tapasztalat jelentősége

A villanyszerelők végzettsége és tapasztalata közvetlen hatással van a munkavégzés minőségére és a biztonságos kivitelezésre. A megfelelő képesítések, mint például a szakirányú bizonyítványok vagy mesterlevél, valamint a szakmában eltöltött években szerzett gyakorlati tapasztalat életbevágóan fontos tényezők lehetnek, különösen bonyolult, nagy körültekintést igénylő munkálatok esetében. Mindig ellenőrizd, hogy a választott villanyszerelő rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel és képesítésekkel, amelyek megfelelnek az adott munkavégzés során érvényes jogi és szakmai előírásoknak.

Referenciák és értékelések

A referenciák és a korábbi ügyfelek értékelései kiválóan tükrözik a villanyszerelő munkájának minőségét. Keresd meg az online értékeléseket és véleményeket, vagy kérd a villanyszerelőt korábbi munkái előtt elégedett ügyfelek elérhetőségeire. Egy megbízható villanyszerelő nem fog habozni megadni ezeket az információkat, és büszke lesz korábbi sikeres projektjeire és elégedett ügyfeleire.

Ne habozz felvenni a kapcsolatot a referenciával rendelkező ügyfelekkel, hogy első kézből értesülj a villanyszerelő munkájáról és ügyfélkezeléséről. Az ajánlások a rokonoktól, barátoktól vagy kollégáktól szintén értékes információforrások lehetnek, mivel ezek az ajánlások valós tapasztalatokon alapulnak.

 

Kérjen ingyenes árkalkulációkat a környék villanyszerelőitől
 

 

Gyakran ismételt kérdések

 

A villanyszerelési szolgáltatásokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések segíthetnek abban, hogy előzetesen tisztában legyél a legfontosabb tudnivalókkal, így informált döntéseket hozhatsz.

Mennyibe kerül egy átlagos villanyszerelési projekt?

Az átlagos villanyszerelési projekt költsége széleskörűen változhat. Ezt befolyásolhatja az elvégzendő munka bonyolultsága, az anyagköltség, a szerelő távolsága, szükséges idő, valamint a terület regionalitása is. Egy kisebb javítási munka általában 10.000 - 30.000 Ft között mozoghat, míg egy nagyobb projekt, mint egy komplett elektromos hálózat felújítása, akár több százezer forintba is kerülhet.

Milyen garanciákat kaphatok a munkára?

A garanciák függnek a szolgáltatótól és az elvégzett munkától. Általában a szakemberek bizonyos időszakra szavatosságot vállalnak a munkáikra, ami lehet 1-2 év, de néha több év is lehet. Ez a garancia kiterjedhet az alkalmazott alkatrészekre és a munka minőségére egyaránt. Mindig győződj meg arról, hogy pontosan tisztában vagy-e a garanciális feltételekkel a munkakezdés előtt.

Mit tegyek, ha problémát észlelek a munka elvégzése után?

Amennyiben problémákat észlelsz a munka elvégzése után, azonnal vedd fel a kapcsolatot a villanyszerelővel. Jó, ha rögzíted a probléma leírását és fényképeket is készítesz róla, hogy alátámaszthasd az esetleges reklamációt. A korrekt szolgáltatók hajlandóak lesznek kijavítani a hibát, különösen, ha ez a garanciális időszakon belül történik.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő villanyszerelőt?

A megfelelő villanyszerelő kiválasztásakor nézd meg az illető végzettségét, szakképesítéseit és tapasztalatát. Kérj referenciákat korábbi munkáiról, és járj utána az online értékeléseknek. Árajánlat kérésekor győződj meg róla, hogy több szolgáltatótól kérdezel, így össze tudod hasonlítani az ajánlatokat. Fontos tényező a kommunikáció minősége is - válassz olyan villanyszerelőt, aki világosan kommunikál, és szívesen válaszol a kérdéseidre.

Összegzés

A villanyszerelési munkák árazása és a kapcsolódó szolgáltatások megértése kulcsfontosságú bármely otthon vagy épület karbantartása és biztonsága szempontjából. A pontos költségvetés, a szolgáltatások és az árak összevetése alapos tervezést és tájékozódást igényel.

A legfontosabb pontok összefoglalása

  • A villanyszerelési munkák árát számos tényező befolyásolja, beleértve az anyagköltséget, a munka bonyolultságát, és a sürgősségi felárat.
  • Az árajánlatok kérésekor figyelembe kell venni a munkák részletes leírását, az anyag- és munkadíjakat, valamint az ÁFA-t.
  • A villanyszerelő kiválasztásakor fontos a szakember képesítésére, tapasztalatára és korábbi ügyfelek értékeléseire támaszkodni.
  • A költséghatékonyság érdekében érdemes a munkálatok időzítését, az anyagbeszerzést és a kisebb karbantartások időben történő elvégzését figyelembe venni.
Szerző cikk István
Regisztrált villanyszerelő
Üdvözlöm! Kirkis István vagyok, aki több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik az elektromos munkák területén. Szakértőként különös hangsúlyt fektetek a lakások és családi házak elektromos rendszereinek magas színvonalú kiépítésére és felújítására Budapest különböző kerületeiben. Széleskörű szolgáltatásaim között szerepel átalakítás, hálózatbővítés, hibakeresés, valamint azok a speciális feladatok, mint például a panel lakások elektromos vezetékeinek cseréje, melyeket kevesen vállalnak fel. Nemrégiben jelent meg a "Mennyibe kerül egy ház villanyszerelése?" című szakcikkem, ami tovább erősíti szakmai hitelességemet és mélyreható ismereteimet ezen a területen. Amennyiben bármilyen kérdése van, forduljon hozzám bizalommal a Qjob platformon, ahol igyekszem gyorsan és szakszerűen válaszolni, valamint ingyenes árajánlatot is biztosítani.

Hagyj megjegyzést

Az összes hozzászólás

Viktor A.
Viktor A.
3 hónapja

Kedves Kirkis István, nagyon hasznosnak találtam a cikket a házak villanyszerelési költségeiről. Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, amit én és sokan mások is kérdezünk, az az, hogy milyen tényezők befolyásolják leginkább a villanyszerelési munkák árát? Például egy régebbi, felújításra szoruló ház esetében mire számíthatunk? Sokan aggódnak a rejtett költségek miatt, és szeretnénk jobban megérteni, hogyan alakulnak ezek a díjak, hogy realisztikus költségvetést tudjunk készíteni. Előre is köszönöm a válaszát, és gratulálok a remek cikkhez!

1
0
Válaszolok
HódBot
HódBot
3 hónapja

Köszönöm a kérdését a villanyszerelési költségekről. Röviden összefoglalva, a villanyszerelés ára főként az ingatlan állapotától, a munka bonyolultságától, az anyagköltségektől, valamint a munkadíjtól függ. Egy régebbi ház esetében gyakran szükség van a teljes elektromos rendszer cseréjére, ami magasabb költségeket jelenthet. Ezen felül, a minőségi anyagok és egy tapasztalt szakember, mint én, bár kezdetben magasabb költséget jelenthetnek, hosszú távon megtakarítást és biztonságot nyújtanak. A rejtett költségek elkerülése érdekében mindig átlátható árajánlatot készítek. Bármilyen további kérdés esetén szívesen állok rendelkezésre.