Article Image

Mennyibe kerül a villanyvezeték?

Fedezze fel az útmutatónkat, amely részletesen ismerteti a villanyvezeték árakat és a választás legfontosabb szempontjait.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyibe kerül a villanyvezeték manapság? Jó helyen jársz. Ez a részletes útmutató az árakról, a különböző típusú vezetékekről és a választás legfontosabb szempontjairól ad tájékoztatást.

Villanyszerelő szakértők egy kattintásra

Fedezze fel a legjobb villanyszerelő szakembereket könnyedén. Töltse ki rövid kérdőívünket, és azonnal összekötjük a legközelebbi és legmegfelelőbb szakértőkkel. Indítsa el elektromos projektjét ma!

Villanyszerelőt keresek azonnal

 

Gyorsmenü:

A villanyvezeték jelentősége

A villanyvezeték nem csupán egy egyszerű kábel, ami az A pontból a B pontba szállítja az elektromos energiát. Sokkal több annál: ez az a kapocs, ami összeköti a modern életünk minden részletét.

Villanyvezeték és annak szerepe

Gondolj csak bele! A hűtőszekrény, a mosógép, a televízió, az okostelefon-töltő és még sok más eszköz is a villanyvezetékre támaszkodik működése során. Ez a vezeték az, ami az elektromos energiát eljuttatja az eszközökhöz. Például a számítógépünk, aminél most éppen ülsz, mi történne, ha nem lenne hozzá vezeték? A válasz egyszerű: nem működne. Tehát a villanyvezeték a modern élet egyik alappillére.

Az elektromos rendszer alapjai

A villanyvezeték tehát az elektromos rendszerünk egyik legfontosabb elemét képezi. De mi történik, ha a vezeték meghibásodik, vagy nem megfelelő a minősége? A legrosszabb esetben tűz keletkezhet, ami veszélyezteti a biztonságunkat és jelentős anyagi kárt okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű és méretű vezetéket válasszunk, és azt szakszerűen telepítsük. A vezeték ára persze változó, általában néhány száz forinttól egészen néhány ezer forintig terjedhet méterenként, attól függően, hogy milyen típusú és milyen minőségű vezetékről van szó. Egy átlagos családi ház elektromos rendszerének kiépítésekor több száz méter vezetékre is szükség lehet.

 

Kérjen költségmentes ajánlatokat a környékbeli elektromos szakemberektől
 

 

A villanyvezeték típusok

A villanyvezetékek sokfélesége néha zavarba ejthet bennünket. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, tisztában kell lennünk az alapvető típusokkal és azok sajátosságaival. Minden vezetéknek megvan a maga előnye és hátránya, így fontos, hogy az adott feladatra leginkább alkalmas típust válasszuk.

Melyik vezeték a legjobb az Ön számára

Mindenki más, és minden otthon más. Ezért nincs olyan, hogy „a legjobb vezeték”, csak olyan, ami a legjobban illik az Ön igényeihez. Például, ha Önnek fontos az energiahatékonyság és a biztonság, akkor érdemes a minőségi, magasabb árfekvésű vezetéket választania, mint például a rézvezetékek. Ha viszont költséghatékony megoldást keres, akkor a hagyományos alumínium vezeték lehet a legjobb választás. Mindkét típus ára méterenként általában néhány száz és pár ezer forint között mozog.

Különböző típusok áttekintése

Magyarországon a villamos vezetékek széles választékban kaphatóak, amelyek különböző típusokba és csoportokba sorolhatók. Térjünk is rá a különböző vezetéktípusokra. Az egyik leggyakrabban használt típus a rézvezeték. Előnye, hogy kiváló az elektromos vezetőképessége, így hatékonyan és biztonságosan szállítja az elektromos áramot. Ára méterenként általában 500 és 2.000 forint között van.

Alkalmazási terület szerint lehet

  • beltéri
  • kültéri

A huzalok lehetnek

egyvezetékes vagy többvezetékes

A vezetékek sokfélesége

  • H03VVH2-F FH MTL
  • H05VV-F
  • YM-J
  • MBCU
  • MM FAL CU

Az MBCU típusú vezetékek ideálisak ipari és lakóépületek elektromos szereléséhez. Ezeket a vezetékeket falon belül, vakolat alatt, vagy akár betonba ágyazva is elhelyezhetjük, és ellenállnak a száraz, nyirkos, valamint nedves környezetnek.

A MCS és MCU vezetékek felhasználása száraz helyiségekben ajánlott, ahol felületre szerelhetők vagy beágyazhatók védőcsövekbe. Ezek a típusok ideálisak készülékekhez, kapcsolószekrényekhez és világítótestekhez, feltéve, hogy mechanikailag védett helyen vannak rögzítve.

Az MCSKH és MKH vezetékek kis és közepes mechanikai terhelésnek ellenálló, flexibilis bekötésekre lettek kifejlesztve. Alkalmasak különböző gépekhez, kapcsolószekrényekhez, és használhatók tálcán vagy védőcsőben elhelyezve.

Az MM FAL típusú vezetékek kifejezetten száraz helyiségek vakolat alatti használatra lettek tervezve.

A MT, MTL és MZSL vezetékek lakóhelyiségekben, konyhákban, és hivatalokban használhatók. Alkalmazhatók háztartási készülékekhez, beleértve a párás helyiségekben használt eszközöket, feltéve, hogy nem érintkeznek forró felületekkel és nincsenek hősugárzásnak kitett helyeken. Nem ajánlottak kültéri használatra, ipari vagy mezőgazdasági épületekben, valamint nem háztartási hordozható szerszámokhoz.

Vezetékek szigetelő anyagai:

  • gumi tömlős
  • műanyag
  • PVC (Mcu réz)

Villamos Vezetékek Jellemzői és Árai

Típus

Jellemzők

Átlagos ár (Ft/m)

MBCU

Ipari és lakóépületek, száraz/nyirkos/nedves helyiségek

1.200

MCS

Száraz helyiségek, felületre szerelt/védőcsövekben

950

MCU

Száraz helyiségek, védőcsövekben, készülékek/kapcsolószekrények

1.100

MCSKH

Kis/közepes mechanikai terhelés, flexibilis bekötések

1.050

MKH

Közepes mechanikai terhelés, gépek/kapcsolószekrények

1.000

MM FAL

Száraz helyiségek, vakolat alá fektetve

800

Ez a táblázat néhány különböző villanyvezeték típust és azok árait mutatja be, amelyeket egy átlagos hazai webáruházban találhatunk. Az árak csak tájékoztató jellegűek, mindig ellenőrizzük a pontos árat a vásárlás előtt.

A piacon jelenleg rengeteg különfajta vezeték típusai vannak

Ha nem tudjuk, melyik vezeték kell, akkor kérjünk meg a villanyszerelő segítségét.

A villany vezeték árak

A villany vezeték árak széles skálájával találkozhatunk a különböző paraméterek miatt, beleértve a vezeték típusát, minőségét, a gyártót, a forgalmazót és a piaci körülményeket is.

Az árakat befolyásoló tényezők

Az első és legfontosabb tényező, ami a villanyvezeték árát befolyásolja, az a vezeték típusa. Például a rézvezetékek általában drágábbak, mint az alumínium vezetékek, de jobb vezetőképességűek és tartósabbak is.

A vezeték minősége szintén nagy hatással van az árra. Egy magas minőségű, tartós és biztonságos vezeték többe kerülhet, mint egy kevésbé minőségi termék, de hosszú távon gazdaságos, mivel kevésbé valószínű, hogy cserélni kell, vagy hogy meghibásodást okoz.

A gyártó és a forgalmazó is befolyásolja az árat. Egy ismert márkájú vezeték ára általában drágább és a bizalom is nagyobb a minőség iránt.

Az ár-érték arány fontossága

A villany vezeték ára fontos tényező a vásárlásnál, de nem szabad elfelejtenünk az ár-érték arányt sem. Egy olcsó vezeték kecsegtető lehet rövid távon, de ha gyakran kell cserélni, vagy ha meghibásodást okoz, akkor a végén többe kerülhet, mint egy drágább, de minőségi vezeték.

Villanyvezeték vásárlása

A villanyvezeték vásárlása nem mindennapi dolog, ezért is fontos, hogy megalapozott döntést hozzunk. Számtalan helyen lehet vásárolni villanyvezetéket, és sok szempontot érdemes figyelembe venni a vásárlás során.

Hol vásároljunk villanyvezetéket?

A villanyvezeték beszerzésére számtalan lehetőség kínálkozik. Megvásárolhatjuk szaküzletekben, barkácsáruházakban, vagy akár online is. Minden opció nyújt előnyöket és hátrányokat.

A szaküzletekben személyesen kérhetünk tanácsot, megvizsgálhatjuk a terméket, és azonnal haza is vihetjük. Ugyanakkor általában magasabbak az árak, mint az online áruházakban. Az online vásárlás kényelmes, gyakran olcsóbb, és a terméket házhoz is szállítják, de nem látjuk személyesen a terméket a vásárlás előtt, és a szállítás is időbe telik.

Mit kell figyelembe venni vásárláskor?

Először is, gondoljuk át, milyen típusú vezetékre van szükségünk, és mennyit vagyunk hajlandók rá költeni. Fontos a vezeték minősége, a gyártó hírneve és a garancia.

Másodszor, vegyük figyelembe a szerelés költségeit, a villanyszerelő szakember munkadíját, kalkuláljunk a várható karbantartási kiadásokkal  is. 

Összefoglalva, a megfelelő villanyvezeték beszerzése nem egyszerű feladat, de kellő odafigyeléssel jó döntést hozhatunk, amely hosszú távon megtérül.

 

Szerezzen ingyenes becsléseket helyi villanyszerelőktől
 

 

Villanyvezeték telepítési árak

A villanyvezeték vásárlása mellett fontos tényező a szerelési munkadíj, amely jelentős részét teszi ki a költségeknek.

Mennyibe kerül a telepítés?

A költség függ attól, hogy milyen típusú, milyen hosszú a vezeték, és milyen bonyolult a telepítés. Az egyszerű szerelések ára a munkaóránként 5.000-10.000 forint között van, de egy bonyolult telepítési feladat, például egy új építésű ház teljes villanyvezeték-hálózatának kiépítése, akár több százezer forintba is kerülhet.

Nem mindenki villanyszerelő! Villany vezetékek telepítésére jobb szakképzett villanyszerelőt megbízni.

Villany vezetékek telepítésére jobb szakképzett villanyszerelőt megbízni.

További költségek, melyeket figyelembe kell venni

A telepítési költségen felül számos egyéb költséget is figyelembe kell venni. Például az esetleges bontási és helyreállítási munkálatok, a vezeték védelmére szolgáló csatornák és dobozok, valamint a munka esetleges többletköltségei, mint például a hétvégi vagy éjszakai munka pótléka. Számolnunk kell a szakember kiszállási díjával is, ami a távolságtól és az időponttól függően változhat.

Összefoglalva, a villanyvezeték telepítése számottevő kiadással jár, ami gyakran meghaladja a vezeték vételárát. Ezért fontos, hogy a szerelés költségeit is vegyük figyelembe a költségvetésünk tervezésekor.

A villanyvezeték telepítésének költségei

Munka típusa

Ár

Megjegyzések

Vezetékek telepítése

15.000 Ft/óra

A pontos ár függ a munka bonyolultságától

Falba süllyesztett vezeték kiépítése

20.000 Ft/óra

Extra díjat számolhatnak fel a fal károsodása miatt

Szabadtéri vezeték telepítése

10.000 Ft/óra

Kisebb díjat számolhatnak fel a munka egyszerűbb volta miatt

Aljzatok és kapcsolók felszerelése

  5.000 Ft/darab

Ezen felül a kapcsolók és aljzatok ára is hozzáadódik

Biztosítószekrény telepítése

30.000 Ft/darab

Ehhez a biztosítószekrény ára is hozzáadódik

Ebben a táblázatban a villanyvezeték kiépítésének általános költségeit láthatjuk. Az árak csak tájékoztató jellegűek, mindig szükséges árajánlatot kérni a kiadások tervezéséhez

A villanyvezeték karbantartása

Minden villanyvezeték rendszeres karbantartást igényel, hogy a teljesítménye optimális maradjon, és elkerüljük az esetleges problémákat. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el ezt a feladatot.

A karbantartás szükségessége

A villanyvezeték karbantartása nemcsak a vezeték élettartamának növelése miatt fontos, hanem a biztonság szempontjából is. A rendszeres ellenőrzések során feltárhatók az esetleges hibák, mint például a szigetelés sérülése, a vezeték törése vagy az érintkezési hibák. Az ilyen problémák időben történő felismerése megelőzheti a komolyabb problémákat, mint az áramütés vagy tűz.

Emellett a karbantartás során lehetőségünk van a rendszer optimalizálására is, például a felesleges terhelés csökkentésével vagy az energiatakarékos berendezések bevezetésével.

A karbantartási költségek

A villanyvezeték karbantartásának költségei változóak, attól függően, hogy milyen a vezeték állapota. Egy egyszerű karbantartási munka, például egy ellenőrzés vagy tisztítás, munkaóránkénti 5.000-10.000 forint közötti költséggel járhat.

Ugyanakkor, ha komolyabb problémát találunk, például vezetékcsere szükséges, akkor a költségek jelentősen megnőhetnek. Ebben az esetben a vezeték árát és a telepítési költségeket is hozzá kell adni a karbantartási költségekhez.

Fontos megjegyezni, hogy a karbantartás költségei jellemzően alacsonyabbak, mint a hirtelen felmerülő javítási költségek, ezért érdemes rendszeres karbantartást végezni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen tényezők befolyásolják a villany vezeték árát?

Az árat meghatározza a vezeték típusa, hossza, anyaga és gyártója, emellett a vásárlás helye és időpontja is számíthat.

Milyen költségek merülnek fel a telepítés során?

A villanyvezeték kiépítésének költsége a munka összetettségétől, a vezeték hosszától és a telepítést végző szakember díjától függ. Ezen felül számolni kell az esetleges további kiadásokkal, mint a bontási és helyreállítási munkálatok díjával.

Hol vásárolhatok megfizethető árú, minőségi villanyvezetéket?

Számos helyen vásárolhatunk villanyvezetéket, például szaküzletekben, nagyobb barkácsáruházakban vagy online.

Mennyibe kerül a karbantartás?

Egy egyszerű karbantartási tevékenység ára munkaóránként 5.000-10.000 forintba kerül, viszont komolyabb problémák, például vezetékcsere esetén, a költségek megemelkednek.

 

Kérjen ingyenes árkalkulációkat a környék villanyszerelőitől
 

 

Záró gondolatok

A villanyvezeték szerelésének az ára jelentős összegre rúghat egy építkezés vagy felújítás során. Ahogy azt ebben a cikkben is láthattuk, az árat számos tényező befolyásolja, a vezeték típusától és hosszától kezdve, a vásárlás helyén és időpontján át, egészen a munkadíjig.

Azonban a villanyvezeték ára nem az egyetlen fontos szempont. Nem szabad megfeledkeznünk a minőségről, a biztonságról és a hosszú távú megbízhatóságról sem. Ezért érdemes alaposan tájékozódni a különböző vezetéktípusokról, és villanyszerelő szakember segítségét kérni.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a villanyvezeték rendszeres karbantartásáról sem. Bár ennek is van költsége, a rendszeres karbantartás hosszú távon megtérül, hiszen megelőzhetők vele a komolyabb, drágább javítások, és a villanyvezeték élettartama is meghosszabbítható.

Reméljük, hogy cikkünk segítséget nyújtott a villanyvezetékek árával és a telepítéssel kapcsolatos kérdéseid megválaszolásában! 

János a cikk szerzője
Villanyszerelés szakértője
ELMŰ - szerelőként mindent megteszek azért hogy Ön elégedett legyen! Gyors és precíz munkavégzés garanciával. Több mint 20 év szakmai tapasztalattal, leinformálható referenciákkal rendelkezek

Hagyj megjegyzést