Article Image

Fotós állás - hogyan találjam meg az első megbízást?

Ha egy fotós állás álmaid munkája, akkor segíthetünk! Hogyan kezdd el? Hogyan szerezz vevőket? Mennyit kereshetsz? Minden kérdésre választ kaphatsz!

Az utóbbi években érdekelni kezdett a fényképezés, és erre a célra még egy többé-kevésbé tisztességes tükörreflexes fényképezőgépre is beruháztam. A második lépés egy profi fotós iskolába való beiratkozás volt, és miközben a képzés megkezdésére vártam, feltámadt bennem a vágy, hogy jobban megismerjem a szabadúszó fotós állás kereseti lehetőségeit, és a munkaszervezéssel kapcsolatos tapasztalatokat.


Ha megbízható fotósra van szükséged, akkor hozz létre egy feladatot, kapj ajánlatokat és válaszd ki a legjobb szakembert! 
Rendelj szakembert a Qjob.hu-n!

Hozz létre egy feladatot


Egyrészt úgy tűnt, nincs ebben semmi nehézség: egy intelligens fényképezőgép szinte minden munkát elvégez az ember helyett, csak a jól sikerült felvételek kiválasztása marad. Esetleg valamilyen fotószerkesztő programmal kicsit igazíthatunk rajta. A valós életben azonban ez a módszer csak akkor alkalmazható, ha azzal szeretnénk pénzt keresni, hogy a képeket fotómegosztó oldalakon értékesítsük. Ha valakinek az a célja, hogy fotósként fejlődjön, és pénzt keressen ebben az iparágban, akkor nemcsak hosszú távú képzésre kell felkészülnie, hanem némi kiadásra is. A kérdés jobb megértése érdekében egy régi fotóművész barátomhoz fordultam, Lacihoz, aki túl szemérmes volt, hogy teljes névvel vállalja a beszélgetést, de így is nagyon sok mindenben tud segíteni azoknak, akik szintén a szintlépés előtt állnak, mint én: otthagyjam-e a főállásom és legyek esetleg szabadúszó portréfotós? A következőket tudtam meg tőle a beszélgetésünk alkalmával.

Mi az az alapfelszerelés, amire egy kezdő fotósnak is szüksége van ahhoz, hogy tényleg a lehető legtöbbet tudja kihozni a képeiből?

Nem számít, hogy valaki autodidakta módon tanul vagy speciális fotós tanfolyamokon vesz részt, a jövőbeni munkája teljes mértékben a felszerelés minőségétől és sokféleségétől függ. Lehet, hogy van tehetsége a fényképezéshez, és elképesztően lenyűgöző felvételeket tud készíteni, de ha az arzenáljában csak egy, jóllehet tetszetős, de mégiscsak gagyi gép található, nem számíthat fényképész babérokra. A karrier megkezdéséhez legalább egy amatőr tükörreflexes fényképezőgéppel, például Nikon D3300 vagy D5500, kell rendelkeznie. Egy ilyen készülék ára nem túl magas. Ezek az alsó kategóriás fényképezőgépek, objektívekkel felszerelve kb. kétszászezer forintba kerülnek.

Ha pedig már elsajátítottuk a fényképezés alapjait, megtanultuk a szükséges beállításokat, szintetn is léphetünk és jöhetnek a középkategóriás gépek, amelyek már többe kerülnek. Ide tartoznak a félprofi masinák, például a Nikon D7200. Természetesen, ne felejtsük el, hogy minden évben az új modellek megjelenésével a régi modellek ára lejjebb megy, tehát nagyon is valószínű, hogy egy év múlva akár még egy kezdő fotós is meg tud venni egy ilyen fényképezőgépet olcsóbban, még ha ezeknek a gépenek az új ára 3-700 000 Ft körül mozog. És végül, a felső kategóriás fényképezőgépek - ezek a professzionális tükörreflexes fényképezőgépek, amelyek ára 700.000- 900.000 forintnál kezdődik. Sietek megjegyezni, hogy az ilyen szintű fényképezőgépeket többnyire objektív nélkül árulják, tehát nem árt azonnal egy megfelelő, jó minőségű objektív után is nézni.

Magán a fényképezőgépen kívül még egy kezdő fotósnak is be kell szereznie néhány szükséges dolgot, ami elengedhetetlen a tökéletes munkavégzéshez. Először is, kellenek cserélhető objektívek, legalább egy fix portré- és egy széles látószögű objektív. Mindkettő ára 80.000-100.000 forintnál kezdődik, és legprofibb objektívek akár az 1.600.000 forintot is elérhetik. Szüksége lesz fényszűrőkre, vakura és egy táskára is, ahová mindez elhelyezhető.

Ugye sikerült felmérni, milyen beruházások várnak rád, ha komolyan a fotós állás lenne az álommunkád?

Mennyit kereshet ma egy szabadúszó fotós, aki főállásban szeretne ezzel foglalkozni?

 

Mint minden szabadúszó esetében, a fotós jövedelme is teljesen a felkészültségtől, a megrendelések számától és díjától függ. Általános szabály, hogy a szakember munkájáért órabért kap, melynek nagysága függ a tapasztalatától és a fényképezőgépe minőségétől. Az értékeléssel és ajánlásokkal nem rendelkező, valamint amatőr technológiával dolgozó kezdő fotósok körülbelül 8.000-16.000 forintot kapnak egy óra munkáért. A már tapasztalt fotós esetén az átlagos ár óránként 25.000-30.000 forint. 

Azok, akik hosszabb ideje foglalkoznak fényképezéssel és drága felszerelést használnak egy csomó kiegészítővel és megrendezett képpel, simán elkérik az óránkénti 40-60000 forintot a munkájukért. Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy előfordul, hogy a szakembereknek havonta csak néhány megrendelése van, amivel sokkal többet keresnek, mint az „átlagember”, aki minden másnap dolgozik. Közben ne feledkezzünk el a fix napidíjról sem. Itt az árak 100.000 forintnál kezdődnek és elérik a 400.000-et, vagy a budapesti fotósok esetében akár még többet is.

Egy fotós óradíjának nagysága több tényezőtől is függhet:

  • A fényképezőgép minősége: minél jobb, annál magasabb a fotós díja.
  • Professzionális portfólió, értékelések és ajánlások megléte, pl. a Qjob.hu-n.
  • Az ügyfél pénzügyi lehetőségei.

A tehetős ügyfelek lényegesen többet fizethetnek ugyanolyan szintű munkáért. Csak azt kell nyújtani nekik, amit elvárnak. Valamint természetesen nem minden a felszerelés, hiszen lehet akármilyen csodagépünk, ha nem értünk a géphez, esetleg a munkánk minősége nem megfelelő, nagyon rövid idő alatt azt tapasztalhatjuk, hogy nem vált be nekünk ez a fotós állás, hiszen eltűntek a megrendelők.

Minden egyéb tekintetben a munka csak a szakembertől függ. Van, aki csak a legalább 3-4 órás megbízásokat vállalja el, a kezdő fotósok meg képesek keresztülutazni a városon egyetlen óra miatt. Ugyanakkor mindenkinek fel kell tudnia mérni a saját képességeit és erősségeit. Időnként úgy tűnik, hogy az ember könnyen elrohangál a fényképezőgéppel a nyakában 7-8 órán keresztül, hiszen a legfontosabb a pénz... A valóságban azonban minden sokkal bonyolultabb.

Összegezve a kereseteket, egy kezdő fotós átlagosan havonta 150.000–300.000 forint kezdő keresetet érhet el a Qjob.hu-n, de a további növekedés már tőle függ.

Így, hogy több száz, sőt, több ezer fotózáson túl vagy, mit tapasztalsz, a te vendégköröd minden típusú fotókat szeretne a leggyakrabban?

A szabadúszók körében a leggyakoribb fotós munka az esküvői fotózás. Bármi is legyen, az emberek nem hagyják abba a házasodást. Sőt, az ifjú házasok már nem egyszerűen fényképeket akarnak, hanem remélik, hogy professzionális fotózáson vehetnek részt, ami méltó emléket állít ennek a gyönyörű napnak. Ha elegendő kreativitással és tehetséggel rendelkezünk, akkor nem lesz nehéz megvalósítani valaki álmát. Ezen felül az esküvői fotózások árai elég jók. Például egy barátom 70.000 forintot kap azért, hogy néhány órán keresztül a menyasszony és a vőlegény körül sürög-forog. Mivel minden hétvégén van ilyen maratoni megbízása, nem nehéz kiszámítani a hozzávetőleges havi jövedelmét. Valamint azt is érdemes beleszámolni, hogy ahhoz, hogy valaki eljusson az esküvőre, mint esküvői fotós, gyakran először „helyt kell állnia” a jegyesfotózáson, ahol kiderül, mennyire jól működik együtt fotós és alanya. Így pedig, ha valaki tényleg jó, gyorsan 2 legyet üthet egy csapásra.

Emellett a céges partik, születésnapok megörökítése és a portréfotózás is egyre népszerűbbé válik. Sokak számára ez utóbbi furcsának tűnhet, leginkább azoknak, akik nem mozognak a közösségi média felületeken. Viszont egyre nagyobb a kereslet ezekre a típusú képekre is, hiszen az emberek nem csak magukat szeretnék jobb színben feltüntetni a közösségi médiában, de sok esetben egy-egy reklámcélú megkereséshez is fontos a profi fotó már a mikroinfluencereknek is.

Mindez nagyon szépen hangzik – pénz, érdekes fotózások, portfólió, remek gép, felszerelés, de hol találhat magának lehetőségeket fotós állás kapcsán egy teljesen kezdő?

Rengeteg helyen lehet munkát keresni: itt a QJob.hu-n is, ahol a profilregisztráció után az ember napról-napra fejlesztheti a portfólióját. Érdemes is így tenni, hiszen portfólió nélkül ígérhetünk bármit, nem valószínű, hogy nagyobb megkeresések és nagyobb fotós munkák is sorakoznak majd a naptárunkban.

Ezen kívül érdemes ott hirdetni magunkat, ahol a leendő kuncsaftjaink is vannak. Ez pedig a közösségi média. Ma Magyarországon a leggyakrabban használt felület a Facebook és az Instagram. Mindkettővel más-más közönséget tudunk elérni. Ha a fiatalokat céloznánk meg, akkor az utóbbit kell erősíteni, ha pedig a családosokat, középkorú és idősebb korosztályt, akkor a Facebookra kell helyezni a hangsúlyt.

De talán a fotós számára a legelismerőbb, amikor „szájhagyomány útján terjed az ige” és a megrendelők ajánlgatják egymásnak. Hiszen ebben az esetben már kialakult egy bizalmi viszony és mi is sokkal szívesebben veszünk meg egy olyan gépet, eszközt, amit már egyik-másik fotós ismerősünk kipróbált.

Nem elég azonban egyszer bevonzani az ügyfeleket, el kell érni, hogy hosszú távon is maradni akarjanak és az életük boldog pillanatait velünk akarják megörökíteni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy valamilyen aprósággal kedveskedjünk nekik a fotós munka során. Vannak, akik a digitális képek mellé ajándék kinyomtatott képeket adnak, vagy az esküvői fotók mellé egy ajándék kisfilmet készítenek az esküvő legboldogabb pillanatairól. Ki kell tapasztalnunk, hogy milyen kedves gesztus az, amit szívesen fogadnak a mi vendégeink és élni kell vele.

A kezdő fotósok gyakran nem tudják, hogyan tárgyaljanak vagy éppen kommunikáljanak az ügyfeleikkel. Te mit tanácsolsz nekik?

 

A legtöbb szabadúszóval ellentétben a fotósok mindig személyesen találkoznak az ügyfeleikkel, így a fotós állás szempontjából a kommunikáció könnyűnek és kényelmesnek mondható. Amikor az ügyféllel megállapodnak a szolgáltatások nyújtásáról, szigorúan ragaszkodni kell a munkafeltételekhez. A fényképezés esetében ez azt jelenti, hogy egy órányi munkával az ügyfél 50–70 képet kap, amelyek egyharmadát teljes művészi igényű retusálással készítjük fotószerkesztő segítségével, a többi pedig utómunkálatokon esik át: szín, kontraszt, vágás. Ezenkívül érdemes rögtön megállapodni arról, hogy az összeg felét a fotózás befejezése után közvetlenül fizetik ki, a második részt pedig a kész fotók átadásakor. A többi már puszta formaság!

Mik azok a kérdések, amiket sokszor szoktak tőled megkérdezni a vendégek?

Hát, jó pár kérdést kapok, akár a technikákkal kapcsolatban, akár az eddigi tapasztalataimmal kapcsolatban, de a három kérdés, ami mindig elhangzik, a következő:

Tényleg képes vagy akár a földre is lefeküdni vagy egy létrára is felmászni egy kép kedvéért?

A válasz egyértelműen az igen! Hiszen nem csak a vendégeknek fontos, hogy tökéletes legyen a végeredmény, hanem nekem is. Egyrészt, mert ezeket a képeket fel tudom használni a portfóliómba is, másrészt pedig ha egy éppen kevésbé használt perspektívából készül a kép, sokkal többen felfigyelnek rá. Mint mindenhol, a fényképezés területén is vannak trendek, amiknek szeretnének az emberek megfelelni. Ha az elsők között vagy, akik használnak egy új trendet, sokkal jobban felfigyelnek rád, mint amikor előtted már 500-an megcsinálták, lehet, hogy akár jobban is.

Mennyi időbe telik az utómunka a képeken?

Ez az, ami a fotós állás szempontjából egy elég komplex választ igényel, ugyanakkor röviden is le lehet rendezni: attól függ. Ha megfelelőek a fények, jók a beállítások, van, hogy alig kell utómunkázni és egy 15-20 perc alatt kész van az ember egy képpel. Ez általában akkor tapasztalom, ha stúdióban fotózunk, bár ott is szoktak azért olyan tényezők felmerülni, ami miatt hosszabb utómunkát igényel egy kép. Amikor azonban természetben dolgozunk, ott nem tudjuk befolyásolni az időjárást, a napsütést, így azok a képek sokkal több utógondozást igényelnek, mint a műtermes társaik. Van, hogy egy-egy képen akár 40-50 percet is dolgozok, hogy tényleg tökéletes legyen. Tehát mire egy fotós végez a 30-40 képpel, amit majd az ügyfél megkap, az nem kis meló.

Miért ilyen nehéz időpontot egyeztetni a fotózáshoz?

Egyrészt, mert sokan jönnek, másrészt pedig, mert magán a fotózáson kívül nekem úgy kell kalkulálnom, hogy legyen időm még a képeken is dolgozni utána. Így nem tudok hétfőtől péntekig 8:00-16:00 között csak fényképezni.

Tudnál esetleg segíteni még nekünk annyit, hogy elmondod, hogy te milyen áron dolgozol?

A hét leggyakrabban kért csomagom, szolgáltatásom ára a következő

minifotózás – 25.000 Ft

  • 20 perces fotózási idő
  • nyers képek és 5 kép szerkesztve

portréfotózás – 45.000 Ft

  • 60 perces fotózási idő
  • nyers képek és 20 szerkesztett kép

családi fotózás – 65.000 Ft

  • 90 perces fotózási idő
  • nyers képek és 20 szerkesztett kép

esküvői csomag – 130.000 Ft

  • jegyesfotózás + esküvői fotózás az eseményen + esemény utáni külön fotózás
  • 2X60 perces fotózási idő
  • nyers képek és 40 szerkesztett kép

Jegyesfotózás – 50.000 Ft

  • 60 perces fotózási idő
  • nyers képek és 20 szerkesztett kép

Esküvői fotózás – 50.000 Ft

  • 60 perces fotózás (nem az esküvőn, hanem az esemény utáni külön fotózáson)
  • nyers képek és 20 szerkesztett kép

Eseményfotózás – 30.000 Ft/óra

  • nyers képek és 25 szerkesztett kép

Látható tehát, hogy a fotós állás nem mindig könnyű, nem mindig egyszerű, ugyanakkor ha valami elhivatott, hajlandó tanulni és fejlődni, akkor nincs megállás.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést