Fotós és szabadúszó: hogyan lehet dolgozni és hogyan lehet pénzt keresni?

Röviden arról, hogyan tud valaki fényképezéssel foglalkozni, közben jó pénzt keresni

Az utóbbi években érdekelni kezdett a fényképezés, és erre a célra még egy többé-kevésbé tisztességes tükörreflexes fényképezőgépre is beruháztam. A második lépés egy profi fotós iskolába való beiratkozás volt, és miközben a képzés megkezdésére vártam, feltámadt bennem a vágy, hogy jobban megismerjem a szabadúszó fotós állás kereseti lehetőségeit, és a munkaszervezéssel kapcsolatos tapasztalatokat.


Ha megbízható fotósra van szükséged, akkor hozz létre egy feladatot, kapj ajánlatokat és válaszd ki a legjobb szakembert! 
Rendelj szakembert a Qjob.hu-n!

Hozz létre egy feladatot


Egyrészt úgy tűnik, nincs ebben semmi nehézség: egy intelligens fényképezőgép szinte minden munkát elvégez az ember helyett, csak a jól sikerült felvételek kiválasztása marad. Esetleg valamilyen fotószerkesztő programmal kicsit igazíthatunk rajta. A valós életben azonban ez a módszer csak akkor alkalmazható, ha azzal szeretnénk pénzt keresni, hogy a képeket fotómegosztó oldalakon értékesítsük. Ha valakinek az a célja, hogy fotósként fejlődjön, és pénzt keressen ebben az iparágban, akkor nemcsak hosszú távú képzésre kell felkészülnie, hanem némi kiadásra is. A kérdés jobb megértése érdekében egy régi fotóművész barátomhoz fordultam, Lacihoz, aki túl szemérmes volt, hogy teljes névvel vállalja a beszélgetést.

Fotós és szabadúszó

 • Mire van szüksége egy fotósnak?
 • Nem számít, hogy valaki autodidakta módon tanul vagy speciális fotós tanfolyamokon vesz részt, a jövőbeni munkája teljes mértékben a felszerelés minőségétől és sokféleségétől függ. Lehet, hogy van tehetsége a fényképezéshez, és elképesztően lenyűgöző felvételeket tud készíteni, de ha az arzenáljában csak egy, jóllehet tetszetős, de mégiscsak gagyi gép található, nem számíthat fényképész babérokra. A karrier megkezdéséhez legalább egy amatőr tükörreflexes fényképezőgéppel, például Nikon D3300 vagy D5500, kell rendelkeznie. Egy ilyen készülék ára nem túl magas, emellett sok már kit objektívvel együtt is kapható, ami kényelmes és gazdaságos. Ezek az alsó kategóriás fényképezőgépek, felszerelve kb. kétszászezer forintba kerülnek

Ezután jönnek a középkategóriás gépek, amelyek már többe kerülnek. Ide tartoznak a félprofi masinák, például a Nikon D7200. Természetesen, ne felejtsük el, hogy minden évben az új modellek megjelenésével a régi modellek ára lejjebb megy, tehát nagyon is valószínű, hogy egy év múlva akár még egy kezdő fotós is meg tud venni egy ilyen fényképezőgépet olcsóbban, még ha ezeknek a gépenek az új ára 3-700 000 Ft körül mozog. És végül, a felső kategóriás fényképezőgépek - ezek a professzionális tükörreflexes fényképezőgépek, amelyek ára 700.000- 900.000 forintnál kezdődik. Sietek megjegyezni, hogy az ilyen szintű fényképezőgépeket többnyire objektív nélkül árulják, tehát nem árt azonnal egy megfelelő, jó minőségű objektív után nézni.

Magán a fényképezőgépen kívül még egy kezdő fotósnak is be kell szereznie néhány minimálisan szükséges dolgot. Először is, kellenek cserélhető objektívek, legalább egy fix portré- és egy széles látószögű objektív. Mindkettő ára 80.000-100.000 forintnál kezdődik, és legprofibb objektívek akár az 1.600.000 forintot is elérhetik. Szüksége lesz fényszűrőkre, , vakura és egy táskára is, ahová mindez elhelyezhető.

Ugye sikerült felmérnie, milyen beruházások várnak Önre? De mielőtt elájulna, beszéljünk arról, amiről sokkal fontosabb: a szabadúszó fotós bevételéről, mit is ér a piacon.

Mennyit keres ma egy szabadúszó fotós?

Mint minden szabadúszó esetében, a fotós jövedelme is teljesen a felkészültségtől, a megrendelések számától és díjától függ. Általános szabály, hogy a szakember munkájáért órabért kap, melynek nagysága függ a tapasztalatától és a fényképezőgépe minőségétől. Az értékeléssel és ajánlásokkal nem rendelkező, valamint amatőr technológiával dolgozó kezdő fotósok körülbelül 8.000-16.000 forintot kapnak egy óra munkáért. Az átlagos ár óránként 25.000-30.000 forint. Azok, akik hosszabb ideje foglalkoznak fényképezéssel és drága felszerelést használnak egy csomó kiegészítővel és megrendezett képpel, simán elkérik az óránkénti 40-60000 forintot a munkájukért. Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy előfordul, hogy a szakembereknek havonta csak néhány megrendelése van, amivel sokkal többet keresnek, mint az „átlagember”, aki minden másnap dolgozik. Közben ne feledkezzünk el a fix napidíjról sem. Itt az árak 100.000 forintnál kezdődnek és elérik a 400.000-et, vagy a budapesti fotósok esetében akár még többet is.

Egy fotós óradíjánal nagysága a következőktől függ:

 • A fényképezőgép minősége: minél jobb, annál magasabb a fotós díja.
 • Professzionális portfólió, értékelések és ajánlások megléte, pl. a Qjob.hu-n.
 • Az ügyfél pénzügyi lehetőségei.

A tehetős ügyfelek lényegesen többet fizethetnek ugyanolyan szintű munkáért. Csak azt kell nyújtani nekik, amit elvárnak.

Minden egyéb tekintetben a munka csak a szakembertől függ. Van, aki csak a legalább 3-4 órás megbízásokat vállalja el, a kezdő fotósok meg képesek keresztülutazni a városon egyetlen óra miatt. Ugyanakkor mindenkinek fel kell tudnia mérni a saját képességeit és erősségeit. Időnként úgy tűnik, hogy az ember könnyen elrohangál a fényképezőgéppel a nyakában 7-8 órán keresztül, hiszen a legfontosabb a pénz... A valóságban azonban minden sokkal bonyolultabb.

Összegezve a kereseteket, egy kezdő fotós átlagosan havonta 150.000–300.000 forint kezdő keresetet érhet el a Qjob.hu-n, de a további növekedés már tőle függ.

 • Mit rendelnek leggyakrabban?
 • A szabadúszó fotósok körében a leggyakoribb szolgáltatás az esküvői fotózás. Bármi is legyen, az emberek nem hagyják abba a házasodást. Sőt, az ifjú házasok már nem egyszerűen fényképeket akarnak, hanem remélik, hogy professzionális fotózáson vehetnek részt, ami méltó emléket állít ennek a gyönyörű napnak. Ha elegendő kreativitással és tehetséggel rendelkezünk, akkor nem lesz nehéz megvalósítani valaki álmát. Ezen felül az esküvői fotózások árai elég jók. Például egy barátom 70.000 forintot kap azért, hogy néhány órán keresztül a menyasszony és a vőlegény körül sürög-forog. Mivel minden hétvégén van ilyen maratoni megbízása, nem nehéz kiszámítani a hozzávetőleges havi jövedelmét.
 • Emellett a céges partik, születésnapok megörökítése és a profilképfotózás is egyre népszerűbbé válik. Ez utóbbi pontosan azt jelenti, aminek hangzik. Furcsának tűnhet, de sokan hajlandóak fizetni néhány, a közösségi médiába szánt szép fotóért. Én személy szerint ismerek egy fotóst, aki erre a területre szakosodott, és nagyon sikeres.

- Hol lehet ügyfeleket találni?

 • Mindez nagyon szépen hangzik – pénz, érdekes fotózások, portfólió, remek gép, felszerelés De hol találhatsz magadnak megbízást kezdő fotósként?
 • - Rengeteg helyen lehet munkát keresni, például itt a QJob.hu-n is, ahol önálló profilt regisztrálhat, ám ha azt akarja, hogy felfigyeljenek Önre, akkor dolgoznia is kell a portfólión. Megígérheti akár a csillagokat is az égről, mégsem valószínű, hogy a megrendelő azt gondolja, hogy Ön a megfelelő szakember, ha nem tud felmutatni megfelelő példa munkákat.

- A közösségi hálózatokon is érdemes profilt indítani, a legjobb az FB-Instagram kombó, ahol képeket, infókat osztaz meg magadról, arról, hogyan dolgozol.

- Ajánlások útján is új ügyfeleket szerezhetsz, ez a legegyszerűbb módja az új megbízásoknak. Ráadásul ha „kézrőlkézre” adnak, vagy ha az ismerősöknek ajánlanak, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó úton haladsz.

Az ügyfelek keresésekor azonban nem szabad elfelejteni, hogy valamivel oda kell vonzani őket. Olyat kell kínálni nekik, ami számukra meglehetősen kifizetődőnek tűnik. Például, ha egy ügyfél megrendel Öntől egy fotózást, akkor ajándékba kinyomtatják a fényképeit. Vagy az esküvői fotózás mellé meglepetésként készít egy rövid videóalbumot, az ünnep legszebb pillanatairól. Minden fotósnak meg kell találnia a saját „trükkjét”.

Hogyan tárgyaljunk az ügyfelekkel?

 • A legtöbb szabadúszóval ellentétben a fotósok mindig személyesen találkoznak az ügyfeleikkel, így az ő kommunikációjuk kényelmesebben zajlik. Amikor az ügyféllel megállapodnak a szolgáltatások nyújtásáról, szigorúan ragaszkodni kell a munkafeltételekhez. A fényképezés esetében ez azt jelenti, hogy egy órányi munkával az ügyfél 50–70 képet kap, amelyek egyharmadát teljes művészi igényű retusálással készítjük fotószerkesztő segítségével, a többi pedig utómunkálatokon esik át: szín, kontraszt, vágás. Ezenkívül érdemes rögtön megállapodni arról, hogy az összeg felét a fotózás befejezése után közvetlenül fizetik ki, a második részt pedig a kész fotók átadásakor. A többi már puszta formaság!

Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Hanna Qjob szakember