Article Image

Mennyibe kerül az adatmentés?

Fedezd fel, mennyibe kerül az adataid mentése. Árak készülékek szerint. Tippek és tanácsok, ha adatmentésre van szünkségünk.
Kérj ajánlatokat
Adatmentésre keresel szakembert??Kérj ajánlatokat

Napjaink digitális világában az adatvesztés kockázata valós és gyakori probléma, amely bárkit érinthet, legyen szó egyéni felhasználóról vagy vállalkozásról. A kérdés már nem az, hogy „megeshet-e”, hanem „mikor történik meg”. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan védekezhetsz a váratlan adatvesztés ellen, és hogyan állíthatod helyre értékes adataidat anélkül, hogy vagyonokat kellene költened rá. Megismerkedhetsz a legjobb gyakorlatokkal, tippekkel és trükkökkel, amelyek segítségével gondoskodhatsz digitális életed biztonságáról.

Gyorsmenü

Az adatmentés fontossága

Az adatmentés nem más, mint az elveszített, tönkrement vagy véletlenül törölt adatok visszaállításának folyamata. Egy váratlan esemény, mint például egy vírustámadás vagy a merevlemez meghibásodása, pillanatok alatt tönkreteheti digitális életünket. Épp ezért az adatmentés fontossága vitathatatlan.

Tehát az adatmentés létfontosságú tényező a digitális világban, ahol az adatvesztés komoly problémát jelenthet mind az egyéni felhasználók, mind a vállalatok számára. Ebben a részben megismerkedünk az adatmentési technikák és módszerek alapjaival, valamint azt is megnézzük, hogy ezek a folyamatok pontosan hogyan működnek.

Az adatmentés gyorsassága és ára nagyban függ az eszköztől, amin vannak az adatok.

Az adatmentés gyorsassága és ára nagyban függ az eszköztől, amin vannak az adatok.

Adatmentési technikák és módszerek

Az adatmentési technikák széles skáláját alkalmazhatjuk attól függően, hogy milyen típusú adatvesztésre szeretnénk felkészülni. Ezek két fő kategóriába sorolhatók: szoftveres és hardveres adatmentés. A szoftveres megoldások általában azokra az esetekre alkalmasak, amikor a meghajtó működik, de az adatok valamilyen okból nem hozzáférhetők, például törölt fájlok, formázás vagy vírusok miatt. Hardveres adatmentés akkor szükséges, amikor fizikai meghibásodás történt, például egy merevlemez meghajtó meghibásodása következtében. .

Hogyan működik az adatmentés?

Az adatmentési folyamat alapvetően az adathordozó vizsgálatával kezdődik, hogy kiderüljön, mi okozta az adatvesztést. Ezután lehet választani egy megfelelő technikát az adatok helyreállítására. A megfelelő módszer kiválasztása az adatvesztés okától és természetétől függ.

Szoftveres adatmentés

A szoftveres adatmentés során speciális adatmentési szoftvereket használnak, amelyek képesek behatolni a meghajtó adatstruktúrájába, és helyreállítani a "elveszettnek" hitt fájlokat. Ezek a programok különböző algoritmusokat használnak az adatok megtalálására és visszaállítására, még azután is, ha azokat törölték vagy az adathordozó formázva lett.

Hardveres adatmentés

A hardveres adatmentés sokkal bonyolultabb folyamat, amely szakképzett technikusok beavatkozását igényli. Ez általában fizikai károsodás esetén szükséges, például egy leesett eszköz megsérült merevlemeze esetében. A technikusok speciális eszközöket és erre a célra kialakított helyiségeket használnak az adathordozó szétszerelésére és a sérült alkatrészek javítására.

Adatmentés árak

Az adatmentés folyamata bonyolult és sokszor időigényes folyamat, különösen ha fizikai meghibásodásról van szó. Az árak eltérőek, és számos tényezőtől függnek, beleértve az adathordozó típusát, a sérülés mértékét és a visszaállítandó adatok mennyiségét. Egy egyszerű szoftveres adatmentés ára már 10.000 forintból megoldható, míg egy bonyolultabb, fizikai sérülést követő hardveres adatmentés díja 50.000 forintnál kezdődhet.

Az adatmentés előtt szükséges egy alapos bevizsgálás, mely függ a készülék típusától és a választott szakembertől vagy szerviztől. Ennek díja általában 5.000-15.000 forint közötti összeg, melyet az adatmentési folyamat bonyolultsága határoz meg.
Mobiltelefon

A mobiltelefonokkal kapcsolatos adatmentés ára változó, általában 20.000 forinttól kezdődik a telefon állapotától és a sérülés mértékétől függően. Ez általában magában foglalja a kapcsolatok, üzenetek, képek és egyéb fontos adatok helyreállítását.

Pendrive/memória kártya

Pendrive-ok és memóriakártyák adatmentése egyszerűbb esetekben 10.000 forintból megoldható, de fizikai meghibásodás esetén az ár akár 30.000 forintra is emelkedhet. Ezek az eszközök gyakran tartalmaznak fontos fényképeket és videókat, amelyek helyreállítása prioritást élvez.

Merevlemez/HDD/SSD

A merevlemezek adatmentése, beleértve az HDD-t és az SSD-t, általában 30.000 forinttól indul, de súlyos sérülések vagy bonyolult adatstruktúra hibák helyreállítása esetén ez az összeg meghaladhatja a 100.000 forintot. A helyreállítás ára függ a sérülés típusától és a visszaállítandó adatmennyiségtől.

NAS/szerver/RAID

NAS eszközök, szerverek és RAID rendszerek adatmentése különösen bonyolult és időigényes folyamat, ami magas szintű szakértelmet igényel. Az ilyen típusú adatmentés ára általában 100.000 forint felett kezdődik, és akár több százezer forintra is rúghat, függően az adatok mennyiségétől és a rendszer összetettségétől.

CD/DVD

A CD-k és DVD-k adatmentése, mivel manapság már kevésbé gyakori adathordozóról van szó, viszonylag kedvező áron, általában 5.000-20.000 forint közötti összegért kivitelezhető. Az ár itt főként az adathordozó állapotától és a visszaállítandó adatok típusától függ.

Az adatmentési szolgáltatások típusai, leírásuk és az általános árkategóriájuk:

Szolgáltatás Típusa

Leírás 

Árak (Ft)

Szoftveres adatmentés

Törölt vagy formázott fájlok helyreállítása

15.000 - 30.000

Fizikai sérülés adatmentése 

Fizikailag sérült adathordozóról történő adatmentés

15.000 - 50.000

Mobiltelefon adatmentés 

Mobiltelefonról elveszett adatok helyreállítása

20.000 - 30.000

Pendrive adatmentés 

USB pendrive-ról történő adatmentés

10.000 - 28.000

SSD adatmentés

SSD meghajtóról történő adatmentés

30.000 - 80.000

NAS adatmentés

Hálózati tárolóról (NAS) történő adatmentés 

40.000 - 60.000

Mi befolyásolja az adatmentés árát?

Az adatmentés árát meghatározó három fő tényező van, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Az adatvesztés mértéke

Az adatvesztés mértéke jelentős hatással van az adatmentési folyamat összetettségére és időtartamára. Egy egyszerű törlés visszaállítása kevésbé időigényes, mint egy súlyosan sérült, fizikailag meghibásodott merevlemezről való adatmentés.

A meghajtó típusa és állapota

A meghajtó típusa (pl. HDD, SSD, pendrive, memóriakártya) és az eszköz állapota (pl. fizikai sérülések, logikai hibák) szintén fontos szerepet játszanak az árképzésben. Egy fizikailag sérült merevlemezről történő adatmentés például több erőforrást és szakértelmet igényel, mint egy egyszerű logikai hiba kiszűrése.

Sürgősségi adatmentés

Ha sürgős adatmentésre van szükség, mert kritikus adatokról van szó, akkor az magasabb költséggel jár, mivel a szolgáltatóknak prioritást kell adni ezeknek a megrendeléseiknek. 

A különböző adathordozók típusai és az adatmentési folyamat átlagos időtartama

Meghajtó típusa

Átlagos adatmentési idő

HDD

1-3 nap

SSD

1-2 nap

USB Pendrive

1 nap

SD Kártya

1 nap

Mobiltelefon belső memória 

2-4 nap

NAS meghajtó

3-5 nap

CD/DVD

1-2 nap

Szerver meghajtó

3-7 nap

Az adamentésnél gyakori, az, hogy szükség lehet az eszköz szétszedésére.

Az adamentésnél gyakori, az, hogy szükség lehet az eszköz szétszedésére.

Hogyan válasszunk adatmentési szolgáltatást?

Amikor megsérülnek az adataink, legyen szó értékes családi fotókról, vagy fontos munkahelyi dokumentumokról, nagyon körültekintően kell eljárnunk  a megfelelő adatmentési szolgáltatás kiválasztása során. Az alábbiakban bemutatjuk, mire kell odafigyelnünk, milyen előnyei és hátrányai vannak az ingyenes és fizetős adatmentési lehetőségeknek. 

Mire kell ügyelni a szolgáltatás kiválasztása során?

A megfelelő cég megtalálása érdekében több szempontot is szem előtt kell tartani:

  • Szakértelem és tapasztalat: a szükséges technikai tudás és tapasztalat megléte elengedhetetlen az adatmentés területén. Érdemes olyan céget választani, amelyik az érintett adathordozó típusára (pl. HDD, SSD, mobiltelefon) specializálódott.
  • Biztonság és megbízhatóság: a szolgáltatónak elsődleges feladata az adatok biztonságos kezelése és a visszaállítás során az integritásmegoldása. A profi cégek titoktartási megállapodással rendelkeznek, és világos irányelveket adnak az általuk végzett adatkezelésre vonatkozóan.
  • Átlátható díjazás: fontos, hogy a szolgáltató részletes árajánlatot adjon a bevizsgálást követően, így elkerülhetők a váratlan költségek.
  • Ügyfélvélemények és hírnév: az online értékelések és ajánlások segíthetnek abban, hogy képet kapjunk a szolgáltató munkájának minőségéről.

Gyakran Ismételt Kérdések

Amikor az adatmentés és annak költségei szóba kerülnek, számos gyakori kérdés felmerül. Az alábbiakban összegyűjtöttünk párat azok közül, amelyek rendszeresen előfordulnak a témában folytatott internetes keresésekben, a közösségi médiában és fórumokon.

Mennyi ideig tart egy tipikus adatmentési folyamat, és ez hogyan befolyásolja az adatmentés díját?

Egy tipikus adatmentési folyamat időtartama függ az adott meghajtótól és az adatvesztés súlyosságától. Egy viszonylag egyszerű adatvisszaállítás néhány órától egy napig tartó folyamat, míg egy bonyolultabb, fizikai sérüléssel járó eset több munkanapot vesz igénybe. 

Milyen tényezők befolyásolják leginkább az adatmentés árát?

Az adatmentés költségét több tényező is befolyásolja, többek között az adatvesztés oka (logikai vagy fizikai), a meghajtó típusa és állapota, valamint az adatmentés sürgőssége. Emellett a visszaállítandó adatok mennyisége és a választott megoldás bonyolultsági szintje is számít az ár kialakításakor.

Hol találhatok adatmentési szolgáltatást kínáló embereket és szervízeket?

Ma már az adatmentéssel foglalkozó cégek könnyen elérhetőek az interneten. A Qjob.hu egy olyan platform, ahol sok szakember profilja közt böngészhetünk, akikkel közvetlenül fel lehet venni a kapcsolatot. Az árak is egyszerűen összehasonlíthatóak és a megtalálhatók az ügyfelek értékelései. 

Milyen garanciát kaphatok az adatmentési szolgáltatásokra?

Az adatmentési szolgáltatásokra vállalat garancia szolgáltatónként eltérő. Sok cég teljesítményalapú garanciát kínál, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell fizetnie, ha az adatmentés sikeres volt. Mindig érdemes előre tájékozódni a garanciális feltételekről, és ajánlatot kérni több szolgáltatótól is, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet.

Hogyan tudom csökkenteni az adatmentés költségeit?

Az adatmentés költségeinek csökkentése érdekében ajánlott rendszeresen biztonsági másolatokat készíteni, hogy minimalizálva legyen az adatvesztés kockázata. Emellett fontos azonnal abbahagyni a sérült adathordozó használatát probléma észlelése esetén, így megelőzhetőek a további károk. 

Julianna
Szövegíró és szerkesztő
Julianna, aki a "adatmentés árak" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.

Hagyj megjegyzést