Article Image

Mennyibe kerül egy gyermekpszichológus?

Átlagos gyermekpszichológus árak 14.000 Ft. Az iskolaérettség felmérése a megszokott pszichológiai alkalmaktól eltérve 2 órás is lehet, melynek díja 20.000 és 30.000 Ft közé tehető.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Gyermekpszichológus árak 2024

A gyermekpszichológus árak hazánkban a bevett szokás alapján egy csecsemő vagy kisgyermeket érintő konzultáció során 5.000 és 20.000 Ft között mozognak, melynek ideje 45 – 50 percben van limitálva. Lehetőségünk van online konzultációra is, mely már 14.000 Ft-tól elérhető.

Honnan tudjuk az árakat

Gyermekpszichológust keresel?

Egy kattintással szűrheted is őket! 

Gyermekpszichológusok itt  

A konzultáció során megtörténik a problémák feltérképezése is, amely lehet alvászavar, nyugtalanság, dadogás, esetleg hajtépés, székletvisszatartás, tikkelés, körömrágás vagy éppen szorongás és egyéb félelmek megléte. Számos gyermeknél fellépnek tanulási vagy magatartásbéli problémák és a figyelem zavarai, önértékelési problémák figyelhetők meg. 

Tartalomjegyzék

Átlagos konzultáció árak

Minimális konzultáció ár

5.000 Ft

Maximális konzultáció ár

20.000 Ft

Online konzultáció ára

14.000 Ft

Gyermekpszichológus, tanácsadás

Gyermek rajzok titkai a pszichológiában 

Mennyibe kerül egy gyermek pszichológiai tanácsadás?

A szülőkkel való konzultációt követi a gyermekkel való foglalkozás, amelynek átlagos díja 12.000 és 15.000 Ft között mozog alkalmanként. Szakembere válogatja, de a foglalkozások száma 2 alkalomtól akár 20 alkalomig is elhúzódhat (és akár éveken keresztül megtörténet a gyermek fejlődésének nyomonkövetése), mely során megtörténik az adott gyermek vagy serdülő kamasz személyiségének, érzelmi mozgatórugóinak és fejlődési elakadásainak a feltérképezése. Ezen találkozások során derül ki a beszélgetésekből, továbbá különböző rajzokból, viselkedésükből és a játékban való szerepükről és tevékenységeikből a fejlesztendő területek. Ezeket hívják pszichodiagnosztikai teszteknek.

Úgy érzed, hogy nem ártana egy gyermek pszichológiai tanácsadás?

Részletezz a problémát és kapj ajánlatot rá! Egy kattintással!

Ingyenes ajánlatkérés  

Óradíj

A legtöbb esetben az egy órás konzultáció díja 15.000 és 20.000 Ft között mozog, majd ezt követően a további terápiák díja megoszló. Több szakember egységes díjat használ a kezelései során, de alapvetően elmondható róluk, hogy az óradíjuk 12.000 és 15.000 Ft között marad a további kezelések alkalmával is.

Vannak gyermek pszichológusok, akik minden alkalom után csökkentik a fizetési költségeket. Az első alkalmas foglalkozás átlagosan 14.000 Ft, a második alkalom pedig már csak 12.000 Ft-unkba kerül óránként. Fontos megjegyezni, hogy maguk a pszichológiai kezelések 50 percesek, viszont a teljes órát szükséges kifizetni az alkalmak során.

A gyermekpszichológus árak alakulása 2022-ben Magyarországon

További gyermekpszichológus szolgáltatások

A gyermekek számos területen mutathatnak érzékenységet, legyen szó nehezebb életszakaszról vagy pedig az óvodában, iskolában elszenvedő bántalmazások utóhatásairól, ezáltal minden problémától követően más és más tünetek jelentkezhetnek, amelyeket csak az állapotfelmérések alkalmával lehet kiszűrni. Négy különböző pontra szedtük szét a lehetséges gyermek pszichológus szolgáltatásokat, melyek mind más és más problémákra nyújtanak megoldást.

Nevelési tanácsadás

Felmerülhetnek gondok már a nevelési folyamatok során, egészen a gyermek kiskorától kezdve. Azt érezhetjük, hogy már mindent megpróbáltunk megtenni a helyes útra terelésre és a normális, kiegyensúlyozott viselkedését elősegítve támogatni, nevelni gyermekünket, de mégsem hatásos.

Az alábbi panaszok esetén ne féljünk szakemberhez fordulni, hogy feltérképezzük a probléma forrását:

  • Magatartási és beilleszkedési problémák
  • Érzelmi és indulati zavarok
  • Teljesítményproblémák
  • Nevelési gondok
  • Szorongás és félelmek megléte
  • A szülő és gyermekének való kapcsolatának javítása
  • Serdülőkori problémák 
  • Figyelem zavarai
  • Kötődési problémák
  • Önértékelési problémák

Ezen problémák esetében az egyéni pedagógiai terápia a legeredményesebb. Az egyéni alkalom díja 5.000 és 15.000 Ft között mozog, az első konzultáció (mely a szülővel történik) pedig 5.000 és 10.000 Ft közötti díjszabást von maga után, kisgyermek esetén pedig a konzultáció a szokásos 50 percen kívül akár 75 percet is igénybe vehet.

Gyermek pszichiátriai vizsgálat

A gyermek pszichiátriai vizsgálat és kezelés sokrétű. Lehetőség van szakorvosi vizsgálatra, mely során a kórelőzmény, a pszichés tünetek mentén meghúzódó szervi, genetikai problémák feltárása történik, továbbá pszichodinamikai elemzés és diagnózis felállítását követően a kezelés tervezése és megajánlása következik. A kezeléssel egyetemben az óvodába és iskolába járást hátráltató tényezők esetén orvosi javaslatok megírása, magántanulói kérelem is benyújtható, pl. súlyos mértékű szorongás, iskolafóbia esetén. A tünetek feltárása és szakszerű kezelése érdekében pedagógusi és szülői konzultáció is lehetséges.

A pszichiátriai vizsgálat egyszeri díja 17.000 – 25.000 Ft közötti díjszabású, a megfelelő kezelés és azoknak a száma ezt követően kerül meghatározásra. Az egyéni pedagógiai konzultáció, pedagógiai terápiás ülés és a gyermek pszichiátriai vizsgálat átlagárai 2022-ben Magyarországon

Iskolaérettség felmérése

A pszichológiai vizsgálat során lehetőségünk van óvodás korú gyermekünk iskolaérettségre való felmérésére, mely során egy általában 2 órát igénybe vevő beszélgetés, illetve játékos feladatmegoldást követően tiszta képet kapunk róla, hogy gyermekünk elég érett-e már az iskolakezdésre vagy sem. 

Bármilyen okból kifolyólag való fejlődési késés esetén a szülőnek nem szabad beiskoláztatni a gyermekét, mivel az éretlen gyermek számára szükség lehet még egy évre, hogy a hátrányát csökkentse. Ez idő alatt nagyobb önfegyelmet, szorgosabb munkatempót és kitartóbb figyelmet szerezhet, bővítve a szókincsét is, azaz gazdabbá tenni a beszédét. A 2 órás felmérés 20.000 – 30.000 Ft közötti összegünkbe kerül, mely során teljes képet kapunk gyermekünk fejlettségét illetően. Ész

Úgy gondolod, hogy a gyermeked már 5 évesen kész lenne az iskolára?

Egy pszichológus biztosan megmondja, hogy valóban kész-e.

Iskolaérettség felmérése  

Családpedagógiai tanácsadás

Vannak olyan életszakaszok amikor kilátástalannak tűnhet a helyzet, és ez a gyermekünkre is kihatással lehet, őt is gátolhatja a fejlődésben az érződő stressz és feszültség.

A családpedagógiai tanácsadás az eltérő, gyermek pszichológiai alkalmaktól nem 50, hanem 90 perces hosszúságú alkalmakra van bontva. Magyar nyelven az első alkalom átlagára 28.000 Ft, míg a második alkalom már csak 26.000 Ft-ba kerül. 

Hogy miben tud segíteni ez a tanácsadás?

  • A családi környezet harmonikusabbá tételében
  • Szülői szerep megerősítésében
  • Konfliktuskezelés fejlesztésében
  • Óvoda vagy iskola választásában
  • Óvoda és iskola kezeléssel kapcsolatos kérdésekben
  • Különböző nevelési kérdésekben (következetesség, határok kialakítása, jutalmazás és büntetés, gyermek önállóságra való nevelése, közösségbe beillesztése)
  • A gyermek kamaszkorával együtt járó szituációk kezelésében
  • Kötődési problémák leküzdése

A családpedagógiai alkalmak díjszabásai

Milyen jelek észlelése után érdemes gyermekpszichológushoz fordulni?

Egy gyermek folyamatosan fejlődik és változik, ugyanis az újonnan tapasztaltak és tanultaknak köszönhetően formálódik a személyisége. Ha azt tapasztaljuk, hogy a természetes fejlődési szakasz elakad, mielőbb keressünk fel egy gyermekpszichológust! Ezáltal biztosíthatjuk, hogy a megfelelő módszerek segítségével (konzultáció, terápia és fejlesztés) gyermekünk megfelelő fejlődést érhet el.

Ez a bizonyos elakadás számos formában megmutatkozhat:

  • A viselkedése agresszívé válik
  • Magatartásbéli zavarok jelentkeznek
  • Hangulatingadozás
  • Szorongás elalváskor, teljesítményhelyzetekben
  • Hiperaktivitás
  • Tanulási nehézségek
  • Táplálkozási problémák, testképzavar
  • Tikkelés, körömrágás
  • Kiskorban bekakilás, bepisilés
  • Önsértés

Hogyan zajlik egy diagnosztika, gyermekterápia?

A gyermekdiagnosztika ára 10.000 – 12.000 Ft-ba kerül. A pszichodiagnosztika alkalmával a szakember betekintést nyer a gyermek belső világába, ezáltal jobban megértheti az adott gyermeket és az ő saját problémáit. A fázis maga 2 – 4 alkalmat foglal magába, majd ezt követően a teszt eredményeit értékeli a pszichológus, azokat elemzi és összegzi. Majd ezután a szülőkkel való újabb konzultáció következik, mely visszajelzést ad a szülőknek és közösen megérthetik, hogy mi/mik okozzák a problémát. Megtörténhet a szülői konzultáción a problémák megoldását segítő út meghatározása, és a terápia kitűzött céljának átbeszélése. 

Vannak bizonyos esetek mikor magát a gyermeket nem kell terápia alá vetni, mivel a problémák akár úgy is korrigálhatók, hogy csak a szülőket vetik konzultáció alá, ezt nevezzük nevelési tanácsadásnak, és a gyermek adott élethelyzetéhez alakítják ki együtt a további következetes nevelést, viselkedést és elvárásokat vele szemben.

Gyermekpszichológiai konzultáció szülőkkel

Tanácsadás szülőkkel

Miért érdemes felkeresni egy gyermekpszichológust?

Egy kisebb gyermek még nehezen tudja megfogalmazni a problémáit, vagy pedig egyáltalán nem képes erre, főleg abban az esetben, hogyha nincs is tudatában a problémájának, így a tüneteit csak a környezete érzékelheti, legyen az egy szülő, egy rokon vagy éppen egy pedagógus. Ebben az esetben a legelső alkalom a gyermekpszichológusnál csak a szülőkkel történik, itt történik meg a gyermek teljes fejlődéstörténetének áttárgyalása, minden fontos életeseményt átbeszélve.
 

A számunkra apróbbnak tűnő események is kiválthattak a gyermekben szorongást, fejlődési nehézségeket, amelyekre csak egy szakember tud megoldással előállni. A szülőkkel való konzultációt követi a pszichodiagnosztika, így állapíthatók meg a tünetek mögött rejlő kiinduló okok. A legjobb lehetőség manapság egy független szakember felkeresése, melyre a Qjob szakemberkereső portálja nyújthat nagy segítséget, ezáltal elkerülve a több napos, hetes várólistákat, szabad időpont hiányában.

A gyermekpszichológus konzultáció díjai, nem számítva az online konzultáció lehetőségét

Gyermekpszichológus Budapest

20.000 Ft

Gyermekpszichológus Győr

20.000 Ft

Gyermekpszichológus Nyíregyháza

17.000 Ft

Gyermekpszichológus Debrecen

18.000 Ft

Gyermekpszichológus Pécs

18.000 Ft

Gyermekpszichológus Szeged

17.000 Ft

Gyermekpszichológus Miskolc

15.000 Ft

Gyermekpszichológus Székesfehérvár

15.000 Ft

Gyermekpszichológus vagy gyermekpszichiáter?

A pszichológus bölcsészkaron végzett szakember, aki szakosodását követően (tanácsadó szakpszichológus, pedagógiai szakpszichológus, stb.) helyezkedik el. Míg a pszichiáter általános orvosként végez az egyetemen, majd ezt követően továbbképzi magát. A pszichiáter jogosult gyógyszeres kezelés elrendelésére is.

Vannak olyan lelki problémák, a személyiségfejlődés során történő elakadások, amelyek nem kezelhetők gyógyszerek segítségével. Jó példa erre az illető magáért való kiállása és a konfliktusok kezelése, melyeket meg lehet és meg is kell tanulni.

A mentális zavarok bizonyos részénél sok esetben alkalmaznak kombinált kezelést, azaz pszichoterápiát és gyógyszeres kezelést, ide tartozik pl. a pánikbetegség és a depresszió.

Viszont vannak mentális betegségek melyeknél elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, például skizofrénia vagy mániás depresszió. Ilyen esetekben a pszichológusnak csak támogatói szerep juthat a gyermekpszichiáter mellett, vagy pedig diagnosztikai munkával segítheti előrébb, hogy pontos képet kapjunk arról, hogy milyen betegség áll a tünetek mögött. 

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi alkalommal van szükséges pszichológusra?

Minden probléma más és más, így az első találkozó végén kerül megbeszélésre, hogy hány alkalomra is lesz szükség. Általában ez végül 5-10 alkalmat foglal magába, s ha csak a szülő szorul nevelési kérdésben tanácsadásra, az 1-2 alkalom is elegendő. 

Mit mondjak a gyermeknek, mielőtt még pszichológushoz megyünk?

Elsősorban fontos, hogy sose hazudjunk számára! Készítsük fel játékos foglalkozásra, beszélgetésre. Nagyobb gyermek esetén nyugodtan elmondhatjuk, hogy a gyermek pszichológus abban fog segíteni, hogy például kevesebb konfliktusa legyen az iskolában.

Gyermekpszichológus árak: mennyibe kerül a családterápia?

Egy családterápia ára 25.000 – 32.000 Ft között mozog, mely minden alkalommal 90 perc hosszúságú.

Kisgyermek esetén milyen problémákat tapasztalhatunk?

Egészen kiskortól kezdve szükség lehet gyermekpszichológus felkeresésére. A pszichés problémák megléte jelentkezhet azáltal, hogy a gyermeknél az alábbiakat vesszük észre: bekakilás, bepisilés, tikkelés, hajtépés, székletvisszatartás, stb. 


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, a tapasztalt szövegíró, aki már számos témában írt cikket ezúttal a "Gyermekpszichológus árak" című cikkével segíti az olvasókat.

Hagyj megjegyzést