Article Image

Mennyibe kerül egy pszichológus?

Egyéni konzultációt már 7.000-15.000 Ft-ért, párterápiát pedig 14.000-20.000 Ft-ért is igénybe tudunk venni.
🧮 Ár kalkuláció online
Számold ki a projekted költségét🧮 Ár kalkuláció online

Már az elmúlt pár év során is egyre nagyobb teret kaptak mind az online, mind a személyes jelenlét keretében folytatott tanácsadások. Egyre többen ébrednek rá, hogy nem csak, hogy ciki szakemberhez fordulni, de még nagyon hasznos is tud lenni. De vajon mennyibe kerül egy ilyen konzultáció, egyáltalán milyen szakorvosokat kereshetünk fel, milyen probléma esetén éri meg ellátogatni egy profihoz? Ezekre a kérdésekre szeretnénk megadni a válaszokat a következő cikkben.

Pszichológus Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik pszichológus szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni.

Szakemberek Listája

 

Pszichológus ár statisztikák

Tartalomjegyzék

 Pszichológus átlagos költségek

 

Árak

Átlagos ár

10.000 Ft

Minimum ár

7.000 Ft

Maximum ár

30.000 Ft

A pszichológus szakember költségei 2024-ben

Amennyiben beírjuk a keresőbe, hogy „pszichológus ár”, elég változatos költségekkel találhatjuk szemben magunkat. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egyéni rendelésről vagy párterápiáról van-e szó. Valamint az is befolyásoló tényező lehet, hogy Magyarország mely területein szeretnénk igénybe venni a szakrendelést. A következő táblázatban összefoglaltuk az általános költségeket, amikkel egy leendő páciens találkozhat terapeuta keresése közben.

Kérj ingyenes ajánlatot a közelben lévő pszichológus szakemberektől.
 

Pszichológus szakember átlagos költségei

Láthatóan minden kezelés 7.000-20.000 Ft/alkalom között helyezkedik el valahol. Természetesen nem csak pszichológusról beszélhetünk, amikor segítő szakembert emlegetünk! A későbbiekben részletesebben bemutatjuk még azokat a szakmákat is, akik szintén valamilyen lelki segítségnyújtást végeznek.

Mennyibe kerül egy pszichológussal való konzultáció? 

A különböző mentálhigiénés foglalkozások díjazása a legtöbb esetben óradíjas módszerrel történik. Így egy átlagos pszichológus magánrendelés lehet 10.000 Ft/óra.

Számos olyan intézménnyel találkozhatunk azonban, ahol biztosítják, hogy az első alkalom kedvezményes áron vásárolható meg. Így a 10.000 Ft/óra helyett 7.000 vagy 8.000 Ft lehet az első beszélgetés. Ennek az elsődleges célja, hogy megismerkedjen orvos és páciens és egymásra hangolódjon. Hiszen könnyen lehet, hogy egy neves szaktekintélyhez mentünk, azonban mégsem érezzük azt a fajta kötődést, ami lehetővé tenné, hogy teljesen ellazulhassunk mellette.

Óradíj kiszabása 

A magyarországi nagy átlagnak a 12.000 Ft/óra díj mondható egy-egy pszichológiai konzultáció kapcsán. Még a kisebb településeken is leginkább a 7.000 Ft-os költség az, amit legalacsonyabb árként találhatunk. A maximum ezzel szemben elég rugalmas. Hiszen a nagyobb városban vagy éppen a fővárosban egyáltalán nem ritka a 22.000-25.000 Ft-os alkalmi költség sem.

Milyen típusoka tudunk megkülönböztetni és ezek mennyibe kerülnek? 

Egy-egy problémával más-más szakemberhez kell fordulnunk, hogy szakszerű ellátást kapjunk. Egy hétköznapi példával bemutatva: az általános betegséget, mint a nátha, influenza, el tudja látni a háziorvos is, ahogy azt is látja, ha egyes szervei nem megfelelően működnek.

Még talán azt is tudja, mi a pontos diagnózis, azonban ha a szívével van probléma valakinek, kardiológushoz küldi, míg ha a vércukorszintjével, akkor egy dietetikushoz. Mert habár tudhatja, mi lesz a pontos diagnózis, a szakorvos az, aki már több száz, több ezer hozzá hasonló pácienst kezelt már, így ezáltal tudja, mire kell fokozottan figyelnie. Így van ez a pszichológusnál is. Amennyiben időközben speciális vonalra érdemes tovább vinni a kezelést, érdemes felkeresni az ajánlott szakembert, aki a következők egyike is lehet akár.

Terápia típus szerinti árak

Terápia típusa

Terápia átlagos költségei

Egyéni terápia

7.000-15.000 Ft/alkalom

Gyermek pszichológus

6.000-12.000 Ft/alkalom

Párterápia (páros terápia)

14.000-20.000 Ft/alkalom

Házassági tanácsadás

14.000-22.000 Ft/alkalom

Csoportterápia

8.000-14.000 Ft/alkalom

Egyéni terápia 

Az egyéni terápia költsége a legtöbb helyen 10.000-13.000 Ft között mozog, azonban ha szerencsénk van, a környékünkön már akár 7.000 Ft-ért is találhatunk szakembert. Ha nincs semmilyen krízishelyzet, amit meg kellene oldani, könnyen lehet, hogy havi 1-2 alkalom is elég lehet a szinten tartás, általános mentálhigiénia fenntartása érdekében. Ha azonban komolyabb feldolgozandó probléma merül fel, akár a heti 1-2 kezelés is szóba kerülhet.

Találj legjobb terapeutát a környéken.
 

Gyermek pszichológus 

A gyermekpszichológusok sokszor más módon közelítik meg a dolgokat, mint azok, akiknek felnőtt pácienseik vannak. Hiszen ha néha még mi, felnőttek sem tudjuk megfogalmazni, pontosan mi is a problémánk, ezt hogy várhatnánk el egy gyermektől?

Sokszor más szókinccsel, eszköztárral közelítenek a gyerkőcök felé, mint amiket egy átlag pszichológus használ. A költségeket tekintve átlagosan 7.000-12.000 Ft között alakulnak az árak. Azonban találhatunk olyan rendelőt is, ahol az első állapotfelmérés csak 5.000-7.000 Ft körül mozog.

Gyermek pszichológus kezelés

A gyermekpszichológus sokszor rajzolással, meséléssel ismeri meg a gyermeket, azt az eseményt, aminek a feldolgozásában a segítségére lehet utána

Párterápia

A párterápia árak szempontjából nagyjából a duplája, 1,5-szerese az egyéni terápiának, így 14.000-20.000 Ft között mozog. Hiszen nem csak 1 emberre, hanem 2-re, valamint azoknak a dinamikájára, kapcsolatban betöltött szerepére kell figyelni.

Fontos elmondani, hogy egy párterápia nem csak akkor végződik „jól”, ha megmentenek vele egy házasságot. Sokszor azt a célt szolgálja, hogy rájöjjön a két fél, hogy a kapcsolatot nem megmenteni, hanem szépen, békésen lezárni szükséges. Ehhez azonban sokszor külső segítségre van szükség.

Házassági tanácsadás 

A házassági tanácsadás sok esetben megegyezhet a párterápiával. Azonban a párterápiát sokszor páros terápiának is szokták nevezni, ugyanis nem feltétlen szükséges ahhoz szerelmi kötődés, hogy együtt látogassanak el egy szakemberhez.

Akár anya-lánya konfliktus vagy két testvér közötti probléma megoldását is segítheti. Míg a házassági tanácsadás kifejezetten a romantikus párkapcsolatban élő személyek problémáin hivatott segíteni. Ennek a költsége 14.000-22.000 Ft között mozog a legtöbb esetben.

Csoportos terápia 

Egy csoportterápia során a szakember sokszor csak, mint mentor, beszélgetést irányító személy van jelen, aki közben gyűjti az információkat és mérlegeli, ki az, akinek majd további támogatásra, esetleg egyéni programra lesz szüksége.

A csoportterápia lényege azonban az, hogy az egyének kibeszélve problémáikat, láthassák, hogy ezek nem csak őket érintik, mások is küzdenek az adott problémával. A megfelelően vezetett beszélgetésnek köszönhetően pedig elindulhatnak a felismerés és a gyógyulás útján. Egy ilyen beszélgetés költsége 7.000-14.000 Ft között alakul átlagosan.

Terápia a depresszió kezelése érdekében 

Habár ez a terület nincs így kategorikusan külön bontva, mégis szerettük volna megjeleníteni. Ennek oka, hogy számos információ kering a köztudatban mind a betegségről, mind a kezeléséről.
Az egyik és a legfontosabb pont, hogy a depresszió nem állítható fel öndiagnózissal, csakis szakember mondhatja ki, ha az illető depressziótól küzd.

Ezt az esetek többségében valamilyen pszichoterápiás-, és gyógyszeres kezeléssel együtt szokták kezelni. Van, hogy csak egyik, van, hogy mindkettő szükséges, az egyéni helyzettől függ. A legnagyobb segítséget a kognitív viselkedésterápia és a sématerápia jelenheti. Ezen alkalmak költsége nagyjából megegyezik az egyéni terápiás árakkal, azaz 10.000-14.000 Ft között mozog.

Mennyibe kerül egy kezelés pszichiáterrel? 

Először is, nézzük, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között! Már a képzési területben is hatalmas különbségeket láthatunk: míg a pszichológus olyan személy, aki egyetemen – nappali, esti, levelező vagy kiegészítő formában – pszichológia szakos diplomát szerzett, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza. A pszichiáterrel ellentétben nem orvos. Éppen ezért, amennyiben gyógyszeres kezelésre szorul a páciens, pszichiátriai szakrendelésre lesz szüksége.

Mivel bizonyos esetekben szükség lehet, sőt, kell is a gyógyszeres kezelés, addig olyan problémákkal is találkozhatunk, amiknek a megoldásához csak a jól irányzott kérdések és a belefektetett idő szükséges. Ezért nagyon fontos, hogy szakemberi döntéstől függjön, hogy melyik irányba indulunk el (esetlegesen mindkettő szóba jöhet).

Egy pszichiátriai szakrendelés költségei kicsit magasabbak lehetnek. Mivel általában pszichológussal együttműködve történik a foglalkozás, így a beszélgetés, problémák feltárása ott történik. A pszichiáternél pedig csak kontrollra, gyógyszer felírására van szükség. Ennek költsége átlagosan 15.000-20.000 Ft/alkalom. Ez az alkalom pedig általában 20-30 perc.

Hasonlítsd össze a közelben lévő terapeuták árait.
 

Mennyibe kerül egy órás kezelés egy pszichológusnál és egy pszichiáternél?

Milyen tanácsadási típusokat különbözthetünk meg és mennyibe kerül egy-egy alkalom? 

Ahogy említettük korábban, nem csak pszichológus tud segítséget nyújtani az egyes problémák esetében. Most összegyűjtöttünk pár szakmát, akiknek szakembereit bátran felkérhetjük az egyes problémák leküzdése érdekében. Egy kis segítség gyanánt azt is megnéztük, mennyibe kerül náluk egy-egy foglalkozás.

Szakember foglalkozás szerinti árak

Szakember foglalkozása

Foglalkozások átlagos ára

Pszichiáter

14.000-20.000 Ft/alkalom

Pszichológus

7.000-15.000 Ft/alkalom

Mentálhigiénés segítő

7.000-13.000 Ft/alkalom

A mentálhigiénés szakember célja is az, hogy a páciense saját maga tudja leküzdeni az elé gördített akadályokat. Ő nem állít fel diagnózist és nem egy bizonyos betegség gyógyításán fáradozik. Ehhez különböző gyakorlatokat, beszélgetési technikákat alkalmaz, amivel rávezetheti a pácienst a saját megoldására.

Keress helyi pszichológusokat és csekkold az áraikat.
 

Tanácsadási költségek 

Összefoglalva tehát, a tanácsadási költségek nagyjából egy árkategóriában mozognak. Alacsonyabb kategória a pszichológus és a mentálhigiénés szakember, akik 7.000-15.000. Ft között vállalnak egy alkalmat. Magasabb pedig a pszichiáter, akinél 14.000-20.0000 Ft is lehet egy megbeszélés.

Viszont, ahogy említettük, a tanácsadói költségeket az is befolyásolhatja, hogy melyik településen vennénk azt igénybe. Most a pszichológus és a pszichiáter árakat vetettük össze egy táblázat segítségével.

Árak különböző település szerint

 

Átlagos költség

Pszichológus Budapesten

12.000-15.000 Ft

Pszichiáter Budapesten

15.000-20.000 Ft

Pszichológus Szegeden

8.000-13.000 Ft

Pszichiáter Szegeden

12.000-18.000 Ft

Pszichológus Győrben

10.000-15.000 Ft

Pszichiáter Győrben

8.000-13.000 Ft

Pszichológus Székesfehérváron

9.000-14.000 Ft

Pszichiáter Székesfehérváron

7.000-13.000 Ft

Pszichológus Miskolcon

12.000-15.000 Ft

Pszichiáter Miskolcon

13.000-18.000 Ft

Pszichológus Pécsett

7.000-13.000 Ft

Pszichiáter Pécsett

8.000-18.000 Ft

Pszichológus Nyíregyházán

7.000-13.000 Ft

Pszichiáter Nyíregyházán

8.000-18.000 Ft

Pszichológus Debrecenben

10.000-13.000 Ft

Pszichiáter Debrecenben

15.000-20.000 Ft

Összességében tehát a táblázat is alátámasztja, hogy a pszichológus árak alapvetően mindenhol alacsonyabbak egy kicsit, mint a pszichiáter költségei.

Mit keressünk egy szakemberben, ha terápiára szeretnénk menni? 

A legfontosabb pont, hogy a megfelelő szakembert keressük fel! Ha csak meg szeretnénk erősíteni a lelki békénket, vagy egy kis magabiztosságot szeretnénk, akkor a mentálhigiénés tanácsadó is sokat segíthet. Szintén támogatást tud már ő is nyújtani az általános, hétköznapi problémák lelki megélésében.

Amennyiben azonban azt érezzük, hogy komolyabb segítségre lehet szükségünk, érdemes lehet már pszichológusnál kezdeni. Van néhány eset, ami tipikusan oka lehet annak, hogy felkeresünk egy szakembert. Ilyen lehet egy közeli hozzátartozó halála, egy párkapcsolat vége, munkahely elvesztése, családi szerepek változása (pl. gyermek születése). Akkor pedig végképp érdemes felkeresni egy pszichológust, ha ezek közül több is történt viszonylag rövid időn belül.

Ha pedig ennél komolyabb segítségre, azaz pszichiátriai kezelésre lenne szükségünk, akkor azt a fentebb említett 2 szakember is jelezni fogja nekünk.

Ennek megfelelően vegyük figyelembe a következő pontokat, amikor terapeutát választunk:

  • A terapeuta képzettségi szintje

A fent leírtak szerint viszonylag könnyedén tudunk választani.

  • Földrajzi elhelyezkedése:

Lehet, hogy találtunk egy fővárosi, neves specialistát, azonban ha heti rendszerességgel meg kell oldanunk a feljárást, ami mondjuk 2-3 órát is igénybe vesz, akkor lehet, hogy megéri „beérni” egy vidéki, ugyanakkor szintén remek szakemberrel.

  • Megengedhetünk-e magánrendelést:

Habár sokat beszéltünk arról, mennyibe kerül egy magánrendelés, nem szabad elfelejteni, hogy a társadalombiztosítás fizetése mellett, ingyenesen is igénybe vehetjük a szakemberi segítséget. Ott ugyan kicsit több lehet a várakozási idő az egyes kezelések között, de legalább súlyos összegek megfizetése nélkül is elindulhatunk a lelki fejlődés, gyógyulás útján.

Pszichológiai ülés, terápiás ülés

Az ingyenes pszichológus is rengeteg mindenben tud segíteni egy-egy trauma feldolgozását illetően

Milyen kérdésekkel deríthetjük ki, hogy megfelelő lesz-e számunkra a pszichológus? 

Van, aki elsőre megtalálja azt a szakembert, aki el tudja kísérni az útján, de olyan is, akinek ehhez 3-4 szakemberváltásra van szüksége. Ugyanis nem elég, hogy híres, neves az illető a területén, ha valamiért nem alakul ki a kölcsönös bizalom, nem lesz sikeres a kezelési folyamat sem.

Így érdemes néhány dolgot megkérdezni:

  • Hogyan, milyen módon közelíti meg az adott problémát?
  • Mennyi tapasztalata van az adott probléma területén?
  • Milyen jellegű szakmai tapasztalattal rendelkezik? (Milyen szakirányú képzettségei vannak?)
  • Mennyire lehet beleszólásunk abba, hogy mikor mehetünk le mélyebben egy-egy témába?
  • Szokott-e lenni valamilyen „házi feladat”? Ezek mennyi időt, energiát igényelnek?
  • Ha két megbeszélt találkozás között extra segítségre lenne szükség, van-e valamilyen lehetőség?
  • Mi történik, ha a foglalkoztató miatt történik csúszás egy-egy alkalmon? A csúszás átvihető egy következő alkalomra?
  • Az első, általános megbeszélés, konzultációs, esetfelismerés is ugyanolyan hosszú idejű foglalkozás, mint a többi?
Találj a közeledben lévő, legjobb értékelésű pszichológust.
 

Gyakori kérdések a különböző terápiákkal kapcsolatban 

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy ezáltal is a legszéleskörűbb segítséget tudjuk adni. Lássuk, mi érdekli a leginkább az embereket a pszichológusokkal kapcsolatban!

Milyen hosszú egy-egy terápiás foglalkozás?

Az esetek többségében 45-60 perc között szokott lenni a foglalkozás ideje. Azonban közös megegyezés során bizonyos terapeutáknál lehetőség van a 90 perces foglalkozásokra is.

Milyen gyakran kell terápiára járnunk? 

Ez a problémától és az energiabefektetésünktől függ. Az alkalmak közötti feladatok azt a célt szolgálják, hogy a probléma feldolgozása folyamatos legyen. Érdemes a trauma meghatározása után megkérdezni a szakembert, hogy milyen ütemezést javasol. A problémától függően lehet, hogy heti 1, de az is lehet, hogy csak havi 1 alkalomra van szükségünk.

Terápian ülő férfi, férfi psichológusnál

Honnan tudhatom, hogy egy terapeuta megfelelő a számomra? 

A szakterületen túl a legfontosabb a bizalom. Ha azt érezzük, hogy olyan emberrel ülünk szemben, akinek bármilyen titkunkat elárulhatjuk, mert tudjuk, hogy nem csak, hogy nem mondja el senkinek, de segíteni is fog ezáltal, akkor ő a mi emberünk!

Mennyibe kerül a lelkisegélyszolgálat? 

A lelkisegély szolgálat Magyarországon ingyenesen elérhető és bármilyen, lelki problémával fordulhatunk hozzájuk.

Drága egy terápia?

Attól függ, mihez viszonyítjuk és kinek a pénztárcája alapján mérjük. A társadalombiztosító általi ingyenes lehetőség bárkinek elérhető, így az teljesen kedvező. A magán pszichológus költsége pedig ahhoz képest nem drága, hogy cserébe kiegyensúlyozott, lelkileg stabil emberek lehetünk, akik ezáltal sokkal több mindenre képesek.

Hogyan van lehetőség ingyenes pszichológiai vizsgálatra? 

A TB alapú, ingyenes szaktanácsadással kapcsolatban a lakóhelyünkhöz legközelebbi pszichiátriai szakrendelésen vagy családsegítő központban is tudnak már segíteni.

Van lehetőség online tanácsadásra is? 

A pandémiás időszak előtt is voltak már, akik online rendelést is folytattak, ez az időszak azonban rávilágított arra, hogy ez is egy egész hatékony kezelési módszer lehet. Ezzel leküzdhetők ugyan a földrajzi távolságok és néha jobban és könnyebben megnyílnak a páciensek, nem alakul ki ugyanolyan személyes kapcsolat páciens és szakember között.

Hogyan alakulnak az online pszichológus árak? 

Az online végzett konzultációk valamivel olcsóbbak, mint a személyes jelenléti alkalmak. Ezeknek a költsége átlagosan 5.000-12.000 Ft között alakul.

Van pszichoterápia Budapesten? 

Természetesen van! Mivel a pszichoterápia maga a beszélgetés, ami pszichológus és páciense között történik, így amennyiben ezen szeretnénk részt venni, elég bejelentkeznünk bármelyik pszichológushoz. Az első megbeszélésen tisztázásra kerülnek általában az alkalmazandó módszerek, ülések ideje, gyakorisága, de a folyamat várható hossza is.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!  Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, több mint 5 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró, aki már számos témában írt cikket, ezúttal a "Pszichológus árak" című cikkével segíti az olvasókat. Cikkében részletesen bemutatja a témát és információkat nyújt a szolgáltatás átlagos árazásáról.

Hagyj megjegyzést