Article Image

Milyen jóga árakkal találkozhatunk ma Magyarországon?

Jóga árak átlagosan 1.900-2.200 Ft között mozognak idehaza. A speciális jógatípusok díjai azonban inkább 2.000-4.500 Ft között alakulnak.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Hogyan alakulnak a jóga árak 2024-ben az ország különböző pontjain?

Mint mindenre, a jógára is határozottan igaz, hogy nagyon sok minden tudja befolyásolni az árakat. Ilyen lehet a megközelíthetőség, a város típusa, a régió vagy éppen az oktató személye. Most egy táblázatban összefoglaltuk, hogyan is mozognak Magyarország legnagyobb településein a jóga árak.

Otthon

Jóga árak statisztikája

Kiprobálnád a jógát?

Nézd meg, kik tartanak órát a közeledben!

Kérj árajánlatot

 

Árak

Átlagos ár

2.500 Ft

Minimum ár

1.900 Ft

Maximum ár

5.000 Ft

Tartalomjegyzék

Település

Jóga ár (60 perc)

Budapest

2.000 Ft

Szeged

1.600 Ft

Kecskemét

1.800 Ft

Debrecen

1.600 Ft

Győr

2.000 Ft

Szekszárd

1.500 Ft

Látható tehát, hogy az árak Magyarországon viszonylag egy vonalon mozognak és átlagosan 1.700 Ft/óra a jóga részvétel. Győr esetében tapasztalható magasabb megugrás az árak tekintetében. Ahhoz lehet köze a dolognak, hogy közel van Ausztria, sokan oda járnak át dolgozni, így magasabb az életszínvonal minősége is. Ezáltal pedig a kényelmi szolgáltatások is magasabb áron értékesíthetők.

Milyen jóga típusok közül válogathatunk?

A jógának számos területe közül válogathatunk, ha mozogni szeretnénk. Vannak, amiket speciális élethelyzetben javasolnak (pl.: kismama jóga), de olyanok is, amik csak a komfortérzetünket javíthatják (pl.: gerincjóga). A jóga számos jótékony hatásának köszönhetően pedig egyre több specializációval találkozhatunk. Ezek pedig sok esetben vegyítve vannak más egyéb sportokkal, mozgásformákkal.

De lássuk csak, milyen jógatípusok közül válogathatunk! (A teljesség igénye nélkül.) Valamint azt is összegyűjtöttük, hogy ezen jógatípusokat milyen áron tudjuk igénybe venni.

Jóga árak jóga típus szerint

Jóga típusa

Átlagos ára (60 perc)

Hatha jóga

1.900 Ft

Vinyasa jóga

2.500 Ft

Astanga jóga

2.500 Ft

Bikram jóga

2.500 Ft

Gerincjóga

1.900 Ft 

Kismama jóga

2.500 Ft

Kiemelkedik a sorból az árakat tekintve a kismama jóga, valamint a Vinyasa jóga. A kismama jóga laikusok számára is érthető okokból ilyen „drága”. Hiszen mind a kismama, mind a magzat egészsége múlik azon, hogy a gyakorlatok, amiket végeznek az edzésen, megfelelőek legyenek. A Vinyasa jóga pedig egy modernebb irányzat, itt ez a „modernség” okozhatja a magasabb árakat.

A jóga nem csak, hogy testnek és léleknek is jó, de még ilyen pozíciók megtartására és képessé tesz bennünket!A jóga nem csak, hogy testnek és léleknek is jó, de még ilyen pozíciók megtartására és képessé tesz bennünket!

A jóga előnyei

Számos előnyt tudunk felsorakoztatni a jóga mellett vagy éppen ellen. A jóga kezdőknek egy nagyon hatékony, ugyanakkor nagyon veszélyes mozgásforma is lehet, ha nem megfelelően végezzük a gyakorlatokat.

Lássuk, miért is éri meg mégis ezt a mozgásformát választani!

1.    9 évvel fiatalabbnak tűnhetsz!

Egyes kutatások azt mutatták, hogy már heti 3 alkalommal, 60 perces jógagyakorlatot végezve, hosszú távon azt érhetjük el, hogy átlagosan 9 évvel fiatalabbnak tűnünk, mint amennyik valójában vagyunk. Talán ez lehet az egyik titka a matuzsálemi kort megérő jógásoknak.

2.    Kalóriát éget!

Habár a jóga kívülről nézve nagyon könnyűnek, légiesnek tűnhet, nem ez! Tényleg! Ez kő kemény izommunka, ami esetében egy órás blokkal akár 200-600 kalóriát is simán elégethetünk. Más-más jógatípusok más-más kalóriamennyiség elégetésében segítenek. (yinyasa jóga – kb. 400 cal; bikram jóga – kb. 600 cal)

Testgyakorlás – kól ismert tény, hogy a mozgás csökkenti a stresszt és egészségesen tartja a testet

3.    Csökkenti a stresszt!

A stressz hatására az izmok befeszülnek, amit érezhetünk is a hétköznapok során. Nehezebben mozognak a karjaink, fáj a nyakunk, a hátunk. Ilyenkor különösen sokat segíthet a jóga. Ellazít, segít magunkra fókuszálni és ezáltal a stressz-szintünket is csökkenti. Már csak azt kell megtanulnunk, hogy a jóga közben ne a másnapi teendőkre vagy a vacsora menüjére koncentráljuk!

4.    Segít az inkontinencia leküzdésében!

Rengeteg nőt érint előbb vagy utóbb az inkontinencia (azaz a vizelettartási probléma). Sok esetben leghamarabb a várandósság vagy a szülés kapcsán kerül előtérbe ez a téma. A jóga segítségével azonban akár 70%-os javulás is elérhető ebben a témában is! A leghatékonyabb azonban, ha már a babatervezés előtt belekezdünk az intimtornába és nem hagyjuk abba a várandósság alatt és után sem!

5.    Csökkenti a menstruációs fájdalmakat!

Nem csak a nyújtás és a testmozgás, de a meditáció, a megnyugvás is fájdalomcsillapító hatással lehet. Fontos azonban kiemelnünk, hogy ha még sosem jógáztunk, ne az első erős görcsöknél kezdjük el, mert könnyen lehet, hogy túlterheljük magunkat! Ha viszont életvitel szerűen gyakoroljuk, nagyon jótékony hatással lehet a mindennapjainkra!

6.    Segít az izomregenerációban!

Edzettünk egy jót és tartunk tőle, hogy durva izomlázunk lehet utána? Jógára fel! Segítségével könnyedén lenyújthatunk egy súlyzós edzés után, aminek köszönhetően csökkenthetjük a másnapi izomláz mértékét.

7.    A hatha jóga csökkenti a vérnyomást!

Szintén egy külföldi kutatásnak köszönhetően tudjuk, hogy a jóga hosszú távú gyakorlása és alkalmazása vérnyomáscsökkentő hatással van az emberre. Ha pedig a jógához szorosan kapcsolódó belülre figyelést és meditációt is tudjuk és szeretjük csinálni, még inkább fokozható ez a hatás.

Elolvastad már a jóga előnyeit?

Bámulatos, nemde? Élvezd a jóga előnyeit és jelentkezz egy csoportos órára!

Jóga

Miért ilyen népszerű a jóga?

Szinte minden városban találhatunk jógatermet. De miért ilyen népszerű? Az ok abban keresendő, hogy megnézzük, mit kapunk a pénzünkért! Hiszen, ha edzeni szeretnénk, akkor sok esetben izmosodnánk is, de hajlékonyak is szeretnénk lenni, valamint még esetleg egy kis állóképességet, kitartást is jó lenne összeszednünk. A jóga mindebben segíthet. Szemben azzal, ha külön bontjuk súlyzós edzésre, kardióra, nyújtásra a blokkokat és külön eszközöket, mozgásformákat próbálnánk edzővel végrehajtani.

A személyes jóga óra kitűnő alternatíva lehet, ha mozogni szeretnénk, de azt nem csoportos foglalkozás kereteiben tennénk.

A jóga árak jóval alacsonyabbak a személyi edzős változatuknál, mégis, mind a három fent említett célnak megfelelnek. Ami a legegyértelműbb: hajlékonnyá tesznek, ha rendszeresen gyakoroljuk. Mellette azonban komoly izommunkát igényel, hogy kitartsunk egy-egy pózt és gyakorlatot, így nem csak az izmaink fejlődhetnek, de erő-állóképességünk is növekedhet általa. Mondhatjuk azt, hogy egy multifunkciós edzésforma.

Kinek ajánlott a jóga? Kinek nem?

Sokszor hallani azt a városi legendát, hogy jó-jó, értjük mi, hogy segít a helyes tartásban a jóga, de azért ha bármilyen baja van a hátunknak, csak nem kezdjük el, mert rontani fog rajta. Ez azonban nem ennyire fekete vagy fehér.

Motivációink lehetővé teszik, hogy folyamatosan tovább lépjünk

A gyógytornászok, fizioterapeuták  egyetértenek abban, hogy igen, vannak olyan problémák, amikre tényleg nem javallott a jóga, azonban a legtöbb, „általános” népbetegségre igen. Ilyen lehet a tartáshiba, diszkomfort érzet (izomegyensúly felbomlása miatt). Szintén nem tiltják kisebb gerincsérülések vagy porckorongsérvműtétek után sem, azonban itt már a fokozatosság elvét ajánlják. Lassan, az alapoktól építsük be a mozdulatokat, ne erőltessük, inkább lassabban haladjunk a fejlődésben. (Természetesen csak az után, hogy arra engedélyt kaptunk a gyógytornászunktól is.)

Mikor nem javasolt? Alapvetően azt tudjuk mondani, amikor szakorvosi utasítás érkezik erről.

A természetben való jógázás erősít testben és megnyugtatja az idegeket is!A természetben való jógázás erősít testben és megnyugtatja az idegeket is!

Hol és hogyan jógázzunk?

Manapság már számos helyszín, forma és mód közül válogathatunk, ha jógázni szeretnénk. Választhatunk kiscsoportos, egyéni vagy éppen akár 30 fős jógastúdiók közül is. De nézzük részletesen, hogy milyen lehetőségeink vannak!

Elhatároztad, hogy jógázol? 

Egy kattintás és szűrheted is a jóga oktatókat!

Jógázni szeretnék

Jógastúdió

Előnye: Csak ezzel foglalkoznak, így sok esetben több típus közül is válogathatunk és egy bérlet megvásárlásával akár többféle verziót is kipróbálhatunk.
Hátránya: Sokszor csak csoportos órák vannak, abból is a nagyobb csoportok élveznek előnyt. Ha speciális igényünk van, felár ellenében tudunk egyéni órákat is venni.

Edzőterem

Előnye: Általában más edzésforma kiegészítő edzéseként ajánlják. Így pedig egy teljes testet átmozgató és minden izomcsoportra fókuszáló programot kaphatunk.
Hátránya: Általában egy általános jóga óra zajlik, semmilyen különösebb specifikációval. Szintén gyakori, hogy csak nagycsoportos edzések zajlanak.

Otthon

 

Előnye: Kényelmesen, bármikor elvégezhető, teljesen személyre szabható, hogy mikor és milyen hosszúsággal szeretnénk végezni.
Hátránya: A személyes kiszállás a jógaoktatók esetében elég költséges lehet. Nélkülük pedig fennáll a veszélye a gyakorlatok helytelen kivitelezésének.

Szabadtéren

Előnye: A friss levegő, a természet közelsége. Szintén oktató nélkül is kimehetünk a kertünkbe, a tengerpartra, a tópartra. Bárhol elvégezhetjük, ahol elég tiszta a levegő a gyakorlásra. Sok oktató szervezi szabad térre az órákat, így felügyelet mellett is végezhetjük.
Hátránya: Ha nem érezzük jól magunkat és nincs kellő önbizalmunk, esetleg nem tudjuk kizárni a „bámészkodókat”, akkor nem nekünk való ez a verzió. Ha azonban ezzel nincs gondunk, vagy oktató nélkül is tudunk gyakorolni, bárhol lehetőségünk van rá!

Online jóga

Előnye: Bárhol éljen is az oktatónk, könnyedén elérhetjük és az otthonunk kényelmében, az udvarunkon vagy nyaralás közben is jógázhatunk vele egyet.
Hátránya: Ha új gyakorlatot tanulunk, nehezebben állapítja meg, hogy helyesen csináljuk-e.
Most, hogy láttuk, hogy milyen formában választhatjuk a jógát, nézzük, hogy milyen költségeket jelentenek ezek nekünk! Az egyszerű összehasonlítás kedvéért vegyünk egy 60 perces órát úgy, hogy minden esetben jógaoktató vezényeli le és van a segítségünkre!

A legdrágábbak az otthoni, magán edzések, míg a legolcsóbban az edzőtermi vagy csoportos szabadtéri edzést választhatjuk

Magán órák vagy csoportos jóga?

Az előző fejezet alapján láthatjuk, hogy melyik típus kinek való inkább. Ha nagyon kezdők vagyunk, vagy valamilyen komoly problémával küzdünk, akkor érdemes lehet a kiscsoportos óra vagy a magán óra. Ha pedig már a gyakorlatok helyes kivitelezésével nincs gondunk, nyugodtan mehetünk a nagyobb csoportos órákra is.

A jóga árakat figyelembe véve is ez a következtetés vonható le, hiszen a lentebbi grafikonon is látható, hogy mennyibe kerül egy magán óra, egy kiscsoportos és egy nagyobb, akár 30 fő körüli óra átlagos díja.

Jóga árak a jóga óra típus szerint

Inkább a magán jóga óra érdekel, mint a csoportos?

Ezt is megteheted! Találj a közeledben lévő jóga oktatót!

Magán jóga

A jóga tanfolyam árak alakulása Magyarországon – Így tanulhatsz oktatónak!

Sokan, akik elkezdik űzni ezt a sportot, mozgásformát, kedvet kapnak ahhoz is, hogy oktatóvá váljanak. Vagy éppen egyéb edzői tevékenységüket egészítenék ki ezzel a területtel is. De, hogyan is lehetséges ez?

Ahhoz, hogy okleveles jógaoktatók legyünk, egy képzést kell teljesítenünk! A legtöbb helyen, ahol hivatalos felnőttképzési helyen végezzük ezt a tanfolyamot, 200 órás elméleti és gyakorlati oktatáson kell részt vennünk. Ez idő alatt betekintést nyerünk a jóga története és fajáti mellett a különböző pózok, ászanák helyes kivitelezésébe, a helyes légzéstechnikába (pránajáma), de még a csakrákat, nádikat és bandhákat is megismerhetjük. Tudni fogjuk a mozgáshoz szorosan kapcsolódó anatómiai részeket, valamint azt, hogy milyen gyakorlati hatásai vannak ezzen a mozgásnak.

Ha már van egy alap képzettségünk, akkor különböző, akár pár hétvégés tanfolyamokkal is tovább tudjuk magunkat képezni egy-egy jógatípusra.

Az általános, alap tudást biztosító jóga tanfolyam áram 150-250.000 Ft között mozognak, de ebben benne van a 200 órás oktatás, a vizsgadíj és a hivatalos tanúsítvány is, amelyet gyakran ingyenesen igényelhetünk idegen nyelven is.

Hogyan alakíthatjuk ki a jóga árak különböző típusait oktatóként?

Ha pedig frissen végzett oktatók vagyunk és szeretnénk a jóga óra árak pontos és a településhez leginkább passzoló meghatározását, a következő kérdéseket kell tisztáznunk:

  • Vannak más jógastúdiók, vagy jóga órák a településen? Ők milyen áron dolgoznak?
  • Alkalmanként vagy bérletes fizetést szeretnénk?
  • Mennyi az a keret, amit a vásárlók megengedhetnek maguknak?
  • Kell termet bérelnünk vagy az rendelkezésünkre áll?
  • Általános vagy valamilyen speciális jóga oktatását is tudjuk vállalni? (Csak női jóga vagy általános, hatha jóga)
  • Csak csoportos vagy egyéni edzés is megoldható?
  • Csak általános edzés valósítható meg vagy valamilyen mozgásszervi probléma enyhítésére is tudunk alternatívaként szolgálni?
  • Mennyi ideig szeretnénk tartani?
  • Csoportos foglalás esetén tudunk-e, szeretnénk-e kedvezményt nyújtani?
  • Tudunk valamilyen csomagajánlatot is biztosítani?
  • Milyen lemondási feltételekkel szeretnénk indítani az csoportokat?

Ezek azért nagyon fontos kérdések, mert ezekre azok is keresni fogják a választ, akik igénybe szeretnék venni edzői szolgáltatásunkat! Ha ezekre mind-mind tudjuk a választ, akkor nagyjából be tudjuk lőni, hogy milyen áron szeretnénk dolgozni és milyen további kedvezményeket tudunk nyújtani. Lássunk erre is egy példát!

Jóga árak szolgáltatás típus szerint

Jóga árak képzésének menete

Ár

Alapár (1 alkalom esetén, csoportos órán)

1.800 Ft

5 alkalmas bérlet (1 hónapos felhasználhatósággal)

7.500 Ft

10 alkalmas bérlet (1 hónapos felhasználhatósággal)

15.000 Ft

+1 fő kedvezmény (ha egy olyan ismerőst hoz a vendég, aki eddig még nem vásárolt bérletet)

20%-os kedvezmény

1 személyes edzés

3.000 Ft

Páros edzés

5.000 Ft

(2.500 Ft/fő)

Kiscsoportos edzés (max. 5 főig)

14.000 Ft

Downdog jóga - lefele néző kutya pózHa csak tehetjük!

Mennyibe kerülhet egy magán jógaóra?

A magán jógaóra számos szempontból jó választás lehet. Hiszen ebben az esetben az oktató csak ránk figyel, mi vagyunk a középpontban. Mivel csak ránk kell figyelnie, sokkal hatékonyabb lehet a feladatmegoldásunk, sokkal pontosabban, szakszerűbbet tudjuk kivitelezni ezáltal a gyakorlatokat.

De lássuk, hogyan is alakulnak a jóga árak ezen verziói és mik befolyásolhatják!

A testünk a templomunk, amelyet egész életünkön át kell gondozni

Fontos, kérdés, hogy egyedül vagy esetleg párban szeretnénk részt venni az alkalmakon. Hiszen még egy páros edzés is nagyon hatékony tud lenni. Ezek mellett az is döntő szerepet játszik az árszabás esetében, hogy otthon vagy esetleg jógastúdióban zajlik a mozgás. Ez azért módosíthatja az árat, mert bele kell kalkulálni, hogy az oktatónak utaznia kell-e a helyszínre, vagy már eleve ott is van, mert vagy előtte, vagy utána órája van még. Ami még fontos lehet az árak szempontjából, az az, hogy 60 vagy 90 perces edzéseseket tartanak nekünk (ezt befolyásolhatja az oktató kapacitása, a mi edzettségi szintünk, a helyszín, ahova ki kell mennie az oktatónak, stb.)

A legköltségesebb verzió az, ha csak egyedül, a saját otthonunkban szeretnénk jógázni, hiszen ebben az esetben könnyedén 3-5.000 Ft közötti összegre is számolhatunk alkalmanként. Ezen a költségen csökkenthetünk, ha párban edzünk vagy ha hajlandóak vagyunk elmenni a stúdióba, az edzőterembe.

Nemtudod, hogy mennyibe fog kerülni a magán jógaóra?

Kérj ingyenes árajánlatot csak most!

Ingyenes ajánlatkérés

Jóga kisokos kezdőknek

Ha fenntartásaid vannak azzal kapcsolatban, mit és hogyan is csinálj, mi összeszedtünk most pár gondolatot, ami kezdő lépéként sokat segíthet neked az indulásban. A következő dolgokra figyelj, ha elkezded a jógát!

Az ilyen és ehhez szükséges pózok helyes kivitelezéséhez a következő pontok betartása szükséges!Az ilyen és ehhez szükséges pózok helyes kivitelezéséhez a következő pontok betartása szükséges!

Válassz megfelelően képzett és elhivatott oktatót!

Csak olyan személytől vegyünk órákat, aki tudja mit csinál. Hiszen a cél, hogy használjon a jóga és jobban legyünk tőle. Nem pedig az, hogy további problémákat szüljön egy helytelenül kivitelezett gyakorlat.

Konzultáljunk szakorvossal, gyógytornásszal!

Ha tudjuk, hogy egy elég komoly gerincferdülésünk vagy sérvünk van (vagy igazából bármi, ami komoly probléma), feltétlenül konzultáljunk szakorvossal! Kérdezzük meg, hogy a mi állapotunkban mennyire javallott a jóga, mint mozgásforma.

Tájékoztassuk az oktatót az állapotunkról, problémáinkról!

Ezalatt nem azt értjük, hogy jelentsük be, ha szálka ment a kisujjunkba, viszont szóljunk, ha olyan problémánk van, ami bizonyos pózok elvégzésére nem alkalmas. Így ő is könnyebben tud adni nekünk másik gyakorlatot, amit végezhetünk addig, amíg a csoport többi tagja a feladatot végzi.

Kezdőként lehetőleg kiscsoportos órát vegyél!

Ez azért fontos, mert sokkal könnyebben tud rád és a gyakorlat helyes kivitelezésére figyelni az oktató, mintha egy 30 fős csoportban lennél. A nagyobb csoportok azoknak jók, akik a gyakorlatokat már meg tudják csinálni, csak a levezénylés hiányzik nekik.

Figyeljünk a testünkre!

Mindig arra figyeljünk, mi mennyit bírunk. Igen, picit rá kell feszíteni egy-egy mozdulatra, hogy legközelebb már jobban menjen. Viszont nem kell megerőltetnünk, meghúznunk magunkat! Ne másokhoz mérjük magunkat, csakis ahhoz, hogy az előző órán, vagy a kezdetekkor hol tartottunk!

Váltsunk oktatót, ha nem érezzük magunkat komfortosan!

Ha olyan helyen vagyunk, ahol azt érezzük, hogy ránk erőltetik a gyakorlatokat és nem haladhatunk a saját, lassabb tempónkban, váltsunk! Rengeteg remek oktató van, akik tudnak nekünk segíteni, nem kell egynél leragadni, csak, mert nála kezdtünk!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Boglárka, szerző
Jóga szakértője
Mélyreható ismeretekkel és évek óta tartó gyakorlattal rendelkezik a jóga világában. Szakértelme nem csupán a különböző jóga ászanákban és technikákban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy képes a jógaoktatás és gyakorlás költségeit átlátható és megközelíthető módon bemutatni.

Hagyj megjegyzést