Article Image

Mennyibe kerül egy dietetikus tanácsadás?

Ma Magyarországon a dietetikus árak átlagosan 15-26.000 Ft között alakulnak. Egy személyes konzultáció átlagos ára 19.500 Ft, míg a páros tanácsadásé 27.300 Ft.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ma Magyarországon a dietetikus árak átlagosan 15-26.000 Ft között alakulnak. Ezen árakat természetesen nagyban befolyásolják a különböző tényezők. Ilyen lehet az országon belüli elhelyezkedés, a speciális tanácsadás vagy éppen a egészségi állapot.

Dietetikus statisztikák

Dietetikus szakember segítségére van szükséged?

Egy kattintással kérheted is a konzultációt!

Konzultációt kérek

Tartalomjegyzék

 

Árak

Átlagos ár

15.000 Ft

Minimum ár

10.000 Ft

Maximum ár

35.000 Ft

Átlagos dietetikus költségek

Dietetikus tanácadás árak 2024

Ahogy fentebb is írtuk, az átlagos árak 15-26.000 Ft/alkalom között mozognak. Van olyan szakember, aki 30, 60 vagy éppen 90 perces intervallumokban tud időpontot adni. De olyan szakember is van, aki a munkahelyéhez kénytelen alakítani az árakat. Így pedig egy drágább magánklinika árai sokkal magasabbak lehetnek, mint egy átlagos dietetikai tanácsadás.

Az egyik leginkább befolyásoló tényező, hogy SZTK-s kereteken belül, vagy magánrendeléssel vesszük-e igénybe a táplálkozási tanácsadó szolgáltatásait. Hiszen a társadalombiztosító által is fedezett orvosi ellátás esetében nem kell fizetnünk a konzultációért. Cserébe azonban gyakran 2-3 hónapos várakozási idővel is számolhatunk. Ha a magánrendeléseket vesszük górcső alá a dietetikus árak tekintetében, az alábbi táblázatban látható, hogyan változnak az árak az egyes településeken. (Minden esetben egy 60 perces konzultációt néztünk.)

Táplálkozási tanácsadásra van szükséged?

Kérj ingyenes árajánlatot a környékedben dolgozó dietetikustól!

Ingyenes árajánlatot kérek

Dietetikus árak különböző településenként

Budapest és Győr a vezető a dietetikus szaktanácsadás árait illetően. Előbbi fővárosi mivolta miatt, utóbbi pedig Ausztria közelsége végett.

Milyen tényezők befolyásolhatják a dietetikus árakat?

A fenti említett tényezők, mint a földrajzi elhelyezkedés vagy a rendelési helyszín magán vagy állami mivolta mellett számos olyan emberi tényező is akad, amik befolyásolhatják az árak alakulását.

Szakképzettség

Az egyik legfontosabb a képzettség, szakképzettség. Hiszen találkozhatunk olyan dietetikus orvos szakemberrel, aki arra tette fel az életét, hogy ezen a témán belül a lehető legmélyebb tudást szerezhesse meg. Hiszen a mai világban ez egy olyan területe az orvostudománynak, amire egyre nagyobb szükség van. Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik tehát a szakember, a dietetikus árak annál magasabbra szökhetnek. Hiszen várhatóan annál több helyen publikált, tartott előadást az illető és egyre jobban felnéz a szaktudására az orvos társadalom is.

Szakképzett, jó tapasztalatokkal rendelkező dietetikust keresel?

Qjob-on találsz! Kérj ingyenes árajánlatot

Ajánlatkérés

Szakosodás

Vannak olyan, dietetika területén tevékenykedő szakemberek, akik kifejezetten egy részterületet választottak, hogy abban merüljenek el. Így könnyedén találkozhatunk sportdietetikus vagy éppen terhességi dietetikára szakosodott szakemberekkel.

Hírnév

A hírnév elég szorosan összefügghet a fentebb említett szakképzettséggel, de nem feltétlen kell mindig így történnie. Azonban az tény, hogy a híresebb, szélesebb körben ismert szakorvosok fogadóórája sokkal magasabb díjazású lehet, mint más társaiké.

Táplálkozási tanácsadó vagy dietetikus?

Az „étkezési tanácsadó” és a „dietetikus” két, egészen rokonértelmű szó, azonban mégsem ugyanazt jelenti. De nézzük mit jelent egyik és másik és milyen helyzetben fordulhatunk hozzájuk!

Dietetikus

A dietetikus olyan szakember, aki a táplálkozástudomány és a dietetika területén hivatalosan is elismert. Ezen megszerzett ismereteket pedig mind az egészséges, mind a beteg egyének segítésére, élelmezésére és oktatására egyaránt alkalmazza.

Dietetikus szakemberA dietetikus szakemberek komoly munkával, elhivatottsággal komoly tiszteletre tehetnek szert.

Hol képezhetik magukat a dietetikus szakemberek?

Magyarországon ahhoz, hogy valaki dietetikusnak mondhassa magát, 4 kemény évet kell eltöltenie vagy egy egészségtudományi egyetemen, vagy egy egészségtudományi karon, ahol a dietetikus szakképzést megszerzi. Ezen képzés során találkozik nem csak a szakmai tárgyakkal, amik a segítségére lesznek a helyes étrend kialakításában, de olyan élettani, anatómiai oktatást is kap, aminek köszönhetően komplexen látja a folyamatokat. Ebből kifolyólag nem csak a tüneti kezelésre képes, hanem a tüneteket kiváltó problémát is komplexen látja és kezelni tudja. Valamint látja, melyik az a pont, ahol egyéb szakemberek bevonására van szükség a teljeskörű problémamegoldáshoz.

Táplálkozási tanácsadó

A dietetikussal ellentétben táplálkozási tanácsadó bárkiből lehet, aki elvégzi a hosszabb-rövidebb képzéseket és gyorstalpalókat. Ezek hosszúságukból és formájukból adódóan nem adnak olyan átfogó képet, mint az egyetemi képzés. Ezek leginkább csak érintőlegesen mélyülnek el egy-egy témában, hiszen 2-6 hónapba kell belesűríteniük azt a tudást, amire az egyetemi hallgatóknak minimum 4 évük van.

Ezen képzési forma előnye (azoknak, akik így szeretnének elhelyezkedni) és hátránya (sok, hozzájuk forduló beteg szempontjából), hogy nem igazán vonatkozik rájuk semmilyen törvényi szabályozás. Sokszor még csak egy-egy képzést sem kell elvégezniük, hogy táplálkozási tanácsadóként dolgozhassanak. Ez azért problémás, mert könnyen lehet, hogy nem segíteni fognak a hozzájuk forduló személyeknek, hanem éppen ártani.

Milyen konzultációs díjakkal számolhatunk az egyes problémák esetében?

Számos étkezési tanácsadó készül különböző csomag ajánlatokkal vagy éppen problémára specializált árakkal. Ennek köszönhetően sokkal hatékonyabban tudják betájolni a betegek is hogyan alakulnak majd a dietetikai tanácsadás árak.

Lássuk, melyek a legnépszerűbb igénybe vehető szolgáltatások, szakosodások!

Dietetikus Szolgáltatás

Ára

(60 percre levetítve)

Személyes konzultáció

19.500 Ft

Páros tanácsadás

27.300 Ft

Általános étrendtervezés

19.500 Ft

Speciális étrendtervezés (inzulinrezisztencia, PCOS, endometriózis, pajzsmirigy problémák, stb.)

26.000 Ft

Távkonzultáció (e-mail)

15.600 Ft

Online dietetikus konzultáció

15.600 Ft

Ételek tápértékszámítása (melyben a vitamin-, és ásványianyag-tartalom is benne van)

2.600 Ft/recept

Személyre szabott tanácsadást szeretnél?

Bízz meg egy profi dietetikust!

Megbízok egy dietetikust

Mikor van szükségünk dietetikus szakszolgáltatás igénybevételére?

Ahhoz, hogy lássuk, hogy mikor is kell elmennünk és felkeresnünk egy dietetikus szakembert, fontos tudnunk, miben tud nekünk segíteni. Lássuk a legfontosabb pontokat:

Prevencióban

Az egészséges életmód kialakításában, megtartásában, az általános egészségünk megőrzésében.

Már meglévő betegségek étrendtanácsadásában

Hiszen ahhoz, hogy az egyes betegségek tünetei ne súlyosbodjanak, szükség van a megfelelő táplálkozásra és a szervezetnek káros anyagok elkerülésére. Ezen káros anyagok individuálisak, tehát lehet, hogy egy átlagos szervezetnek szüksége van a gluténre, mégis vannak olyan betegségek, amik esetében ennek elkerülése javallott.

Diétaköteles betegségek esetében

Vannak olyan típusú betegségek, ahol nem csak, hogy azért fontos a helyes táplálkozás, hogy ne rontsunk a tüneteken, de azért is, mert nélküle olyan súlyos hatásokat produkálhat a szervezetünk, amivel nem szeretnénk együtt élni.

Fogyókúra és hízókúra esetében

Nagyon sokan nem tudják, de nem csak azoknak nehéz, akik fogyni szeretnének, hanem azoknak is, akik hízni, így sokszor tényleg szükség van dietetikus segítségre, amikor csak 3-5 kg-ot szeretnének felszedni.

Allergiás megbetegedések

Egyértelmű, hogy amennyiben bárki bármilyen hozzávalóra allergiás, azt azonnal el kell hagynia a táplálkozásból. Sokszor ezek az emberek nem tudják, mivel helyettesíthetnék ezen termékeket. Ebben is segíthet egy dietetikus.

Sportolói étrend összeállítása

Akik versenyszerű sportot űznek, időről-időre speciális diétának lehetne kitéve. Annak érdekében, hogy minden időszakban bevigyenek minden szükséges ásványianyagot és nyomelemet, valamint, hogy gördülékeny legyen a váltás az egyes szakaszok között, szükség van hozzáértő szakértő tudására.

Ha a laborvizsgálat úgy kívánja

Amennyiben az általános, éves szűrésen a háziorvos bármilyen, normálistól való eltérést tapasztal, javasolhatja a dietetikus szakember felkeresését.

Látható tehát, hogy a szakembereket elég széles körben lehet keresni, sok-sok élethelyzetben megoldást, segítséget tudnak nyújtani. Természetesen a dietetikus árak is ezen szolgáltatások mentén alakulnak, ahogy az fentebb már látható volt. Hiszen nem mindegy, hogy csak egyszeri tanácsadásra volt szükségünk, vagy esetleg folyamatos utánkövetésre is szükség van. 

Dietetikus és táplálkozási tanácsadó árainak összehasonlítása

Látható, hogy számottevő különbség nem feltétlen van a két szakember között. Ez természetesen településenként és szakemberenként is változhat!

Hogyan tudunk esetleg spórolni a dietetikus szakembereken?

Számos olyan pontot ki tudunk emelni, ami abban segíthet nekünk, hogy ha már dietetikushoz vagy táplálkozási szakértőhöz kell fordulnunk, akkor se hagyjuk ott a fél fizetésünket. Vannak olyanok, amik a mi hajlandóságunkon és utánajárásunkon múlik és olyanok is, ahol a türelemjátékot kell választanunk hozzá.

Alapos tájékozódás!

Az első és legfontosabb, amit ki szerettünk volna emelni, az a tájékozódás. Hiszen minél kevesebb tudással érkezünk, annál több mindenbe kell a szakembernek beavatnia. Itt természetesen senkitől sem várjuk, hogy szakkönyveket vegyen elő és szakembereket megszégyenítő tudással üljön a székben. Egyszerűen arról van szó, hogy ha betegséggel érkezünk, ha célunk van, akkor arról egy általános tudással rendelkezzünk.

Magán rendelés helyett állami intézmény választása!

A második, leginkább pénztárcakímélő (azonban idegtépőbb) lehetőség a SZTK-s szakrendelés. Az idegtépő mivolta alatt arra céloztunk, hogy sokszor 2-3 hónapot is minimum várni kell, mire időpontot kaphatunk a szakemberhez és akkor sem biztos, hogy 1 órát ránk tud szánni. De spórolás tekintetében ez is nagyon hasznos lehet. Valamint, ha ezt kiegészítjük a tájékozódással, akkor rögtön kevesebb időre is van szükségünk az általános tájékoztatás területén és többet foglalkozhatunk magával a problémával.

Tudjuk, hogy dietetikusra vagy táplálkozási tanácsadóra van szükségünk!

Fontos tudnunk a célunkat és azt, milyen okból kifolyólag keresnénk meg a szakembert. Amennyiben orvosi utasításra, valamilyen allergia, keresztallergia vagy tényleg életminőséget befolyásoló tényező miatt, válasszuk a dietetikust! Akkor azonban, ha egy általános étrendre, kalória-számolásra lenne szükségünk, nyugodtan forduljunk a táplálkozási szakértőkhöz!

Használjunk ki minden csoportos lehetőséget!

Habár a vírushelyzet miatt a személyes jelenlét nem mindig megoldható, online alkalmak és ingyenes előadások így is vannak. Ha pedig újra elindul az élet, egészen biztos, hogy lehet találkozni különböző egészségnapokon olyan dietetikusokkal, akik szakami segítséget és általános iránymutatást tudnak nekünk adni. Használjuk ki, menjünk el, merjünk kérdezni!

Mi történik egy dietetikai tanácsadás során?

Az elsődleges feladat egy alapos beszélgetés, kórtörténetfelvétel, táplálkozási anamnézis felvétele, hogy a szakértő is pontosan láthassa, honnan indulnak, mi a cél. A tápláltsági állapot felmérése során nem csak az általános adatokat, mint testsúly és magasság, veszik fel. Ezek mellett BMI számítást is végeznek, valamint megtörténik a testzsír mérése is. Ezek után pedig rátérnek a személyspecifikus részre. Azaz a diétás tanácsadásra, az étrendek megbeszélésére vagy az eddigi tapasztalatok kiértékelésére.

Egyedi diétára van szükséged?

Részletezz az elképzeléseid, kéréseid és kapj gyors árajánlatot!

Gyors ajánlatkérés

Ha hosszú távon tervezünk és egy folyamatként tekintünk a dietetikára, akkor valószínűleg jó pár alkalommal vissza fogunk még látogatni a szakemberhez, aki nyomon tudja követni a változást. Látja, mennyire hatékony egy-egy diéta, milyen tapasztalatunk van vele. Éppen ezért tud abban segíteni, hogy még változatosabb legyen vagy éppen olyan ételeket ajánlhat, amik nem csak, hogy megfelelnek az adott célunknak, de esetleg új ízeket is nyújtanak a számunkra.

Dietetikus konzultáció

A dietetikai tanácsadáson egy komoly, mindenre kiterjedő anamnézis után megkezdődik a személyes értékek beállítása, étrend megtervezése.

Milyen kiegészítő szolgáltatásokat nyújthat egy táplálkozási tanácsadó?

Habár a dietetikusok azok, akik teljeskörű, minden betegségre kiterjedő tanácsadást tudnak tartani, attól függetlenül a táplálkozási tanácsadás is megérheti nekünk. Hiszen az esetek többségében a dietetikus árak azért magasabban mozognak. Valamint az étkezés mellett egyéb lehetőségeket is kínálnak.

Kiegészítő szolgáltatás

Ára

Személyi edzéstervezés

19.500-39.000 Ft

Receptgyűjtemény (5-10 recept)

6.500-9.750 Ft

Sportág-, és edzésmód ajánlás

10.400-12.000 Ft

Holisztikus táplálkozási tanácsadás 

12.000-21.600 Ft

Funkcionális táplálkozási tanácsadás

15.600-23.400 Ft

Az információ a kezünkben van, a céljainkat, lehetőségeinket tudjuk, már csak az elhatározás szükséges! Válasszunk a céljainknak megfelelő és megbízható szakembert!

Ha nem csak az étkezésedre szeretnél odafigyelni, hanem edzeni is szeretnél. akkor a pontos személyi edző árakat megtalálod releváns cikkünkben!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Péter, cikk szerzője
Dietetikus tanácsadás szakértője
3 éve étrendeket, súlycsökkentési módszereket tanulmányozok, fejlesztem magam az egészséggel kapcsolatos kérdésekben. Jól értek a különböző étrendekhez, könnyen felvázolom bármely étkezési/súlycsökkentési program előnyeit és hátrányait.

Hagyj megjegyzést