Article Image

Hogyan válasszunk számítástechnikai szakembert?

Hibás merevlemez cseréje, lelassult laptop helyrepofozása, egy bonyolult program telepítése vagy az otthoni hálózat beállítása – ezek mind az IT-szakember feladatai

Hibás merevlemez cseréje, lelassult laptop helyrepofozása, egy bonyolult program telepítése vagy az otthoni hálózat beállítása – ezek mind az IT-szakember feladatai. Időt takaríthat meg, ha a javítást szakemberre bízza, még ha ön valamennyire jártas is a technikában. Vegyük hát sorra, hogy mire figyeljünk szakember kiválasztásakor, és hol találjuk meg őket.

Az ideális szakember jellemzője

Milyennek kell lennie egy szakembernek, és ami a legfontosabb, hogyan ítéljük meg szakmai rátermettségét a szolgáltatás elvégzése előtt? Összeszedtük azon tulajdonságokat, amik elárulják a szakember hozzáértését.

Nem diagnosztizál telefonon keresztül

Ha ön részletesen körül is írta a problémát, a megfelelő szakember több okot is felsorol, és ezzel együtt több lehetséges megoldást is megnevez.

A szakember előbb felméri a tüneteket a helyszínen, majd ismerteti a lehetséges megoldásokat.

Főként érvényes ez olyan általános problémák esetében, mint hogy a számítógép nem kapcsol be, a laptop nagyon lassan dolgozik, a kijelzőn folyamatosan ugyanaz a hibakód jelenik meg, stb.

Tisztában van saját idejének értékével, és nem ajánl ingyenes diagnosztikát

Egy keresett szakember fölöslegesen nem vesztegeti az idejét, így nem vizsgálja át ingyen minden jelentkező számítógépét. Ezzel ellentétben a kókler nagy valószínűséggel talál az ön számítógépében gyakran kitalált meghibásodásokat, amik javítása több pénzbe kerül majd, mint a megfelelő szakember házhoz hívása, aki nem osztogat fölösleges tanácsokat.


Ha egy problémára keresel megoldást, akkor tegyél közzé egy feladatot és válaszd ki a legjobb szakembert a beérkezett ajánlatokból!
Rendelj szolgáltatást a Qjob.hu szakembereitől

Hozz létre egy feladatot


Versenyképes áron kínálja szolgáltatásait

A nagyon alacsony ár figyelemre int – a nem lelkiismeretes szakember pont a spórolni vágyásra játszik rá. De végeredményben gyakran kiderül, hogy a megadott ár nem tartalmaz néhány alapvető és kötelező munkát, és a végső költség jelentősen magasabb, mint amire ön számított. Például, ön úgy gondolja, hogy az operációs rendszer telepítésének része annak beállítása is, de a szakember külön szolgáltatásként számolja fel az illesztőprogramok telepítését.

Mindig tisztázza a meghibásodás részleteit

Amennyiben telefonon, illetve az interneten kerülnek kapcsolatba egymással, a szakember a lehető legtöbb részletet szeretné megtudni a számítógépről. Ez segíti a szakembert megérteni a probléma mértékét, és lehetőleg megbecsülni a megoldáshoz szükséges időt.

Nem nyújt illegális vagy etikátlan szolgáltatásokat

A jó szakembertől hiábavaló azt kérni, telepítsen kalóz operációs rendszert, vagy feltörje valaki más oldalát a közösségi hálózaton. Becsületesség egyértelmű jele annak, hogy törvénytisztelő szakemberrel van dolgunk.

Milyen kérdéseket tegyünk fel a szakembernek?

Amennyiben az első benyomás pozitívnak bizonyul, térjünk rá a következő pontra, és tegyünk fel néhány kérdést a szakembernek.

Mennyibe kerül a kiszállás?

Ha a válasz „ingyenes”, kérdezzük meg, milyen kötelezettségeket ró ez ránk, és mi történik abban az esetben, ha visszamondjuk a szerelést. Minden bizonnyal mégsem lesz ingyenes a kiszállás ez esetben, és a szakember végül megmondja a szolgáltatás árát (illetve az elvesztegetett idő árát).

Mennyi ideig tart a munka?

Valószínűleg egyértelmű választ erre a kérdésre nem kapunk, de vannak kivételek. Például, amikor pontosan lehet tudni, hogy mit fog csinálni a szakember: portalanítani a laptopot, memóriát bővíteni, vagy a routert beállítani.

Milyen programokat fog telepíteni? Amennyiben a szakember azt feleli, hogy minden szükséges programmal rendelkezik, vagy gyorsan letölti önnél otthon (ismer kipróbált honlapokat), valószínűleg ez a szakember kalóz programokat terjeszt, és szeretné önt is bűnrészessé tenni. Nem fogjuk hangoztatni, hogy ez nem helyes – de ne feledje, a kalóz programok használata Magyarországon polgári, közigazgatási, vagy akár büntetőjogi felelősséget vonhat maga után. A büntetés mértéke attól függ, hogy mekkora kárt okoz az ilyen szoftver.

Még ha engedélyezett programok telepítését is kínálják fel önnek, ez sem ok arra, hogy elhiggyünk mindent, amit a szakember mond és tesz.

Mondja meg, hogy a szolgáltató hivatalos oldalán leellenőrzi a licenc számát és valódi árát, és közben figyelje a szakember reakcióját.

Óvakodjon a csalóktól!

Minél több számítógép van a lakosság körében, annál több a csaló, akik nem őszinték, és szeretnének minél több pénzt kicsikarni a hiszékeny, technikában nem jártas ügyfelekből. Időnként új trükköket alkalmaznak, de leggyakrabban olyan bevált trükkökkel élnek, amik nagyon jól működnek az időseknél.

Hol találjunk felelősségteljes szakembert?

A csaló mestereket kiveséztük, most keressünk egy igazi megbízható informatikus szakembert. Megbízható szakembert a legegyszerűbben a Qjob.hu webhelyen találhat.

Segítséget kaphat, ha le kell takarítani a merevlemezt, beállítani a hálózati kapcsolatot, vagy meg kell tanítani egy idősebb embert a tablet használatára.

A szakemberek gyorsan megjavítják a számítógépet, és tanácsot adnak, hogy melyik alkatrészt kell cserélni, valamint segítenek az operációs rendszer optimalizálásában és gyorsításában. Mindegyik szolgáltatás esetében becsült költség kerül feltüntetésre az árlistában, de a chat során a szakember megnevezi a végső összeget.

Rendeljen szakembert a Qjob.hu-n! Szakembereink beállítják a routert az internethez, konfigurálják a Wi-Fi-t, elvégzik a berendezés diagnosztikáját és egyéb kapcsolódó feladatokat.

Bízunk benne, hogy hasznos tanácsokkal szolgáltunk, és minimális kereséssel megbízható, hozzáértő szakembert találnak.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küldd el történetedet vagy ötletedet az info@qjob.hu címre.

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést