Article Image

Mennyibe kerül egy ipari alpinista?

Egy duplán üvegezett ablak beépítése 25.000 Ft-tól érhető el egy ipari alpin technikai kivitelben! A professzionális ipari alpinista egy napi munkavégzése - bérezése átlagosan nettó 30.000 – 35.000 Ft.-ba kerül!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ipari alpinista ára 2024

Bármelyik városban előfordulnak olyan munkák, amelyeket csak egy ipari alpinista tud elvégezni. Mindemellett ipari alpin feladatokat ellátó szakemberek általában párban dolgoznak, többnyire földi kiszolgáló személyzet kiséretében. Az alattuk lévő terület munkaterületnek minősül, így ott is kötelező a munkavédelmi szabályok szigorú betartása. Ő az, aki reklámokat helyez fel, rakományokat emel fel, tetőket tisztít meg a hótól és emellett egyéb magaslati munkákat is elvégez, feladatokat ellát. 

Ipari alpinizmus, ipari alpinista szolgáltatás árai és ár statisztika

Ipari alpinista segítségére van szükséged?

A Qjob-on könnnyen és gyorsan találsz ipari alpinistákat egy kattintással!

Profi alpinisták itt

Az alpinistát oda hívják, ahol a feladatot állványzat vagy emelvény használatával nem lehet megoldani, vagy az állványozás költség vonzata gazdaságtalanná teszi a kivitelezést. A kapcsolódó iparágakból, például a hegymászásból vagy a barlangászatból kerülnek ki az alpinista szakemberek. Gyakran vállalkoznak alpinista feladatokra azok is, akiknek egyik területhez sem kötődnek, de a magaslati levegő mellett, magas fizetés reményében vállalkoznak a munkára. 

Tartalomjegyzék

Átlagos alpintechnika költségek

Legalacsonyabb alpinista óradíj

3.500 Ft

Legmagasabb alpinista óradíj

6.200 Ft

Átlagos alpinista óradíj

4.500 Ft

Mi határozza meg az ipari alpinista költségét?

Az alpinista munka árait annak figyelembevételével határozzák meg, hogy a szakember nem dolgozik állványon és egyúttal nem is a földön tevékenykedik, így törvényszerűen megnő az a munkaidő, amit egy-egy feladat elvégzése igényel. A kikötési pontok megléte, vagy azok telepítése, stand kiépítése helyszíneken változó feladatot jelent, és önmagában is komoly feladatot jelenthet és hozzáértést igényel.  

Az árak kiszámítása ezen a területen mindig egyedi. A hőszigetelés alpintechnikával való elvégzése  nem egyenlő az irodaház ablakainak mosásával, vagy egy adott súly magasba emelésével. A magasban végzett munkák annyira különbözőek, hogy míg egyesek számára könnyű kiszámítani a költségeket, addig másoknak már annál nehezebb:

  • Sok ipari alpinista munka során az árat folyómétereként számítják, ide tartozik a füzérek felhelyezése, a villanyszerelés vagy pedig az ereszcsatorna kialakítása
  • Mindent, amit festenek vagy mosnak, azt négyzetméterenkénti költség alapján számolják
  • A légkondicionáló egységek vagy antennák esetében az árat darabonként határozzák meg
  • Más típusú munkák esetében, amelyeket nem lehet normál keretek között mérni, ott óra-, vagy napidíjat határoznak meg

Fizetés: Mennyibe kerül a kockázat vállalása?

Az ipari alpinista fizetése 400.000 és 1.000.000 Ft között van, ez az ár régiótól függően változhat. Az átlagos ipari alpinista fizetés az országban normál esetben meghaladja az 550.000 Ft-ot, míg Budapesten és a nagyobb városokban, a kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek 30.000 és 35.000 Ft közötti összeget keresnek meg egy nap alatt. Ezt, többek között, az ipari alpin felszerelés szükségszerű, időszakos pótlása, cseréje is indokolttá teszi. Az alpinistákat gyakran elit egységként emlegetik.

Ha 5 napos munkahetet veszünk figyelembe egy cégnél, akkor átlagosan hetente 150.000 és 200.000 Ft közötti összeget keresnek az alpinisták. Minden a díjazás típusától függ: darabáron számláz az alpinista szakember, vagy pedig négyzetméterenkénti díjszabást preferál.

Alpintechnika alkalmazása homlokzati munkáknál

Homlokzati munkáknál is ipari alpintechnikát alkalmazzák

Az egyéni vállalkozók többet keresnek, de a megrendeléseik rendszertelenek lehetnek. Ha van tapasztalatuk, megfelelő képességeik és kiterjedt ügyfélkörük, akkor stabil jövedelemre tehetnek szert. Vannak olyan helyzetek is, amikor nincs munka, vagy pedig egy-egy megrendelés egy teljes havi fizetést kitesz. Miután az ipari alpin feladatok általában kültéri munkavégzést feltételeznek, így jelentő befolyásoló tényező az időjárás is A fizetést nem főként a mennyiség, hanem inkább a munka összetettsége határozza meg. Ettől függően a havi kereset 350.000 és 700.000 között lehet.

Az alpintechnika során is számít, hogy milyen körülmények között kell a magasban elvégezni a munkát. Néha egy-egy szolgáltatás költségei nagymértékben eltérhetnek. Például olcsóbb beépíteni egy dupla üvegezésű ablakot egy átlagos panelház 3. emeletén, mintsem egy negatív falszögű felhőkarcolóban.

Sok múlik a szakterületen. Aki mos, fest, havat vagy jégcsapokat távolít el, homlokzatot szigetel, veszélytelenítést végez, ablakokat szerel vagy hasonló munkákat végez, az többet keres. Mindenesetre egy kiképzett és oklevéllel rendelkező ipari alpinistának sokkal impozánsabb a fizetése, mint annak, aki képesítés és megfelelő készségek nélkül végzi ezt a munkát.

Ipari alpinista szolgáltatások

Ipari mászás – A létesítményekben végzett magaslati műveletek végrehajtásának technológiája. A hegymászók mászófelszerelés és biztosító kötelek segítségével jutnak el arra a helyre, ahol a munkálatok elvégzésére van szükség. Már a sportfelszerelés beszerzésének is komoly költségvonzata van.

A magas építmények megjelenésével együtt jelentek meg az ipari alpinisták is. Kezdetben csak egyes hegymászók próbáltak szerencsét a magasban való kereskedelmi megbízások végrehajtásával. Akkoriban a munkák rendkívül kockázatosak voltak, tekintettel a jó alpinista felszerelés és a biztosítóberendezés hiányára. A múlt század hetvenes éveiben azonban megjelent a megbízható mászókötél és a professzionális felszerelés. Így a nyolcvanas években gyakori gyakorlattá vált az ipari alpinista, mint szakma.

Magyarországon az ipari alpinista a kétezres évek elején vált felkapottá. A magas épületek gyorsuló ütemű építése, híradás technikai fejlesztések, Budapesten és Magyarország regionális központjaiban elősegítette az alpintechnika iránti igény növekedését.

Magas épület karbantartására, festésre, vagy egyéb munkára kell egy ipari alpinista?

Találj most! Egy ingyenes ajánlatkéréssel több jelentkezőre találsz!

INGYENES AJÁNLATKÉRÉS

Homlokzatok mosása és tisztítása

Ipari alpinistát alkalmaznak a légköri szennyeződések eltüntetéséhez, például portól, koromtól, olajfoltoktól és rozsdától való takarítás során. Tovább elvégzik a téglafalak, a kő és a vakolt homlokzatok tisztítási munkálatait, legyen az akár például sólerakódás.

A homlokzat mosása és tisztítása után lehetőség van hidrofobizálásra (vízlepergető réteg felvitele), a homlokzatok felületének a hőmérséklet-változásokkal szembeni ellenálló képességének növelésére, és a homlokzati anyagok hőszigetelő tulajdonságainak javítása érdekében.

Ablaktisztítás alpintechnikával

Ha az ablakok magasan vannak, akkor nem biztonságos a lemosásuk! A sár, kipufogó gázok, a por és egyéb szennyeződések masszívan rögzülnek az ablakok felületéhez, elhomályosítva és csökkentve a beltéri világítás szintjének erejét, így a takarításuk szükségessé válik. Szakembereink pontosan és tisztára tudják mosni az ablakokat.

Az ablaktisztítás professzionális munkaeszközök és tisztítószerek használatával történik, a legnehezebben hozzáférhető helyeken. Emellett a speciális víztaszító és antisztatikus eszközökkel történő utólagos folyamat lehetővé teszi, hogy a tisztaság sokkal tovább megmaradjon.

Ablaktisztítás alpintechnikával árak

2 méteres magasságig

1.500 Ft/m2

2 méteres magasság felett

2.700 Ft/m2

Ablaktisztítás alpintechnikával árak

4.000 Ft/m2

Ablakpárkány bontása

2.000 Ft/fm

Ablakpárkány szerelése

6.000 Ft/fm

Ablakmosás alpintechnikával

Irodházak ablakmosásnál alpintechnikát alkalmazzák

A tető és a homlokzatok jég-és hótól való megtisztítása

A tél jéggel és hóval díszíti az épületeket. A jég azonban károsítja a tetőt és a lefolyókat, ami további költségekhez vezethet. Bizonyos esetekben a tetőről lehulló jég és hó komoly károkat okozhat a gyalogosoknak és minden más közlekedőnek is. A homlokzatok tisztításával kapcsolatos munka előnyei az ipari alpinista felbérlése során:

  • Gyors munka
  • Szükségtelen az építkezésen használatos állványok felállítása vagy felvonók használata
  • A homlokzat sérülése minimálisra csökken, vagy a szükségszerűsége nem áll fen.
  • Néha ez az egyedi és a nem hagyományos munkák elvégzésének egyedülálló módja
  • Semmilyen magasság nem jelent problémát

Alpintechnikával végzett homlokzati munkálatok ára

Hőszigetelés alpintechnikával (zártcellás polifoam csíkkal) Panelhézag

3.000 Ft/fm

Homlokzat impregnálás

3.500 Ft/fm

Homlokzat tisztítása (magasnyomású mosóval)

4.000 Ft/fm

Poreltávolítás

3.000 Ft/fm

Hidrofóbizálás

5.000 Ft/fm

Ipari alpinista árak

Ez a rész az ipari alpinisták szolgáltatásainak alapárait tartalmazza. Olyan tényezők, mint a tetőn lévő rögzítési pontok elégtelen száma, a párkányok megléte, az épület magassága, ezek mind – mind befolyásolhatják a magasban elvégző munkák végső költségét. A pontosabb számításhoz és az ipari alpinisták szolgáltatásaira vonatkozó részletes becslés elkészítéséhez szakemberünknek meg kell látogatnia a helyszínt és elérhetővé kell tenni számára a tetőre való feljutást!

Érdekel, hogy a konkrét alpintechnikai munka mennyibe kerül?

Tudd meg most! Írásban vagy telefonon, beszéld meg a részleteket a Qjob-on!

Érdekel az ár

Kültéri reklámok telepítése

Konzol felszerelése

15.000 – 30.000 Ft/m2

Tábla felszerelése

7.500 Ft/db

Lapos betű felszerelése

4.000 Ft/db

Háromdimenziós (fény)betűk felszerelése

5.000 Ft/db

Spotlámpák telepítése

7.000 – 15.000 Ft/db

Karácsonyfák kihelyezése

80.000 Ft-tól/db

Transzparensek felszerelése

Transzparens keret felszerelése

40.000 Ft/db

Transzparens felszerelése kész keretre

2.000 Ft/m2

Transzparens javítása

60.000 Ft-tól

Molinó felszerelése

10.000 Ft/óra

Plakátragasztás

2.000 Ft/m2

Ipari alpinista munkadíj óradíjban

Kültéri reklámok lebontása

Világító reklámtábla/panelkonzol bontása 1 m2-ig

60.000 – 75.000 Ft

Világító reklámtábla/panelkonzol bontása 2 – 5 m2-ig

100.000 – 120.000 Ft

Világító reklámtábla/panelkonzol bontása 6-10 m2-ig

160.000 – 180.000 Ft

Transzparens lebontása 10 m2-ig

60.000 Ft

Transzparens lebontása 10 – 30 m2-ig

60.000 – 180.000 Ft

Transzparens lebontása 30 – 60 m2-ig

180.000 – 350.000 Ft

60 m2-től nagyobb transzparens lebontása

Helyszíni felmérés alapján

A lakásban lévő falak közötti rések tömítése alpintechnika segítségével*

 

Bontás nélkül

Bontással

Egyszobás

75.000 Ft-tól

95.000 Ft-tól

Kétszobás

90.000 Ft-tól

112.000 Ft-tól

Háromszobás

105.000 Ft-tól

135.000 Ft-tól

Erkély a szomszédságban

75.000 Ft

85.000 Ft

*A táblázat az alapárakat mutatja, a felhasznált alapanyagok költségeinek figyelembevétele nélkül. Beszélj a feletted és az alattad lakó szomszédokkal, nagy valószínűséggel a szivárgás nem csak egy lakásra korlátozódik. Ugyanabban a panelházban lévő két lakás közötti rések egyidejű tömítése kb. másfélszer olcsóbb lesz, mintha külön-külön lenne elvégezve a feladat.

Lefolyócsövek beszerelése és javítása

 

140 mm*

180 mm*

220 mm*

Ereszcsatornák felszerelése (Ft/m)

2.200 Ft

2.500 Ft

3.000 Ft

Ereszcsatornák javítása (Ft/m)

2.600 Ft

3.200 Ft

3.600 Ft

Ereszcsatornák leszerelése (Ft/db)

700 Ft

850 Ft

1.000 Ft

Tölcsércsere (Ft/db)

3.700 Ft

4.200 Ft

5.200 Ft

Tartó bilincsek (Ft/db)

-

-

1.500 Ft

Tartó bilincsek cseréje lyukfúrással (Ft/db)

-

-

4.500 Ft

Védőtálcák felszerelése tölcsérekre (Ft/db)

-

-

3.700 Ft

*A fenti árak az adott csatorna átmérőjétől függően változhatnak

Telepítési munkálatok

Lámpatestek, videokamerák felszerelése

7.500 – 18.000 Ft/db

Izzók cseréje spotlámpákban

3.500 Ft/db

Műholdas antennák telepítése

33.000 Ft/db

Kábelezés

500 – 2.200 Ft/m

Rögzítési pontok telepítése magaslati munkákhoz

9.000 Ft/db

Dupla üvegű ablakok beépítése

25.000 Ft/m2

Dupla üvegű ablakok leszerelése

11.000 Ft-tól/m2

Jegesedésgátló rendszerek beépítése

1.100 Ft/m

Szellőzőrendszerek felszerelése

1.800 – 6.500 Ft/m

Ablakpárkányok beépítése

1.500 Ft/m

A bontás költsége általában a beépítési munkálatok költségének 50-70%-ára becsülhető.

Fakivágás alpintechnikával

 

40 cm-es átmérőig

40 cm-es átmérő felett

Egész fa fűrésszel való vágása, lejtősen

7.000 Ft/db-tól

15.000 Ft/db-tól

Egész fa fűrésszel való vágása, sánccal

15.000 Ft/db-tól

30.000 Ft/db-tól

Fűrészes vágás korlátozott területen (részenként)

30.000 Ft/db-tól

52.000 Ft/db-tól

Fák eltávolítása akasztóval

75.000 Ft/db-tól

110.000 Ft/db-tól

Veszélyes fák eltávolítása

90.000 Ft/db-tól

150.000 Ft/db-tól

Fa korona nyesése

7.500 Ft/db-tól

11.000 Ft/db-tól

Törzs megerősítése (kábelezés, merevítés)

7.500 Ft-tól

Konténerbe rakodás

15.000 Ft-tól

Ipari alpinista árak a fakitermelési hulladékok apró darabokra fűrészelését, konténerbe rakodását és elszállíttatását nem tartalmazza, ezek külön tárgyalandók. A megrendelő pedig saját maga kell intézze a fakivágási engedélyeztetést.

Az átlagárak csak tájékoztató jellegűek, a szolgáltatás végső ára a projekt méretétől, nehézségétől, a felhasznált anyagoktól, annak minőségétől és a helyszíntől függ. Pontos árat csak a szakembereinktől kaphat.

Gyakori kérdések

Milyen magasságban dolgozhatnak az ipari mászók? 

Az ipari mászás magasságát egyetlen tényező korlátozza - a kötél hossza. Professzionális és megfelelő felszereléssel az ipari alpinista tetszőleges szintes szerkezeteken dolgozhatnak.

Biztonsági szempontból minél alacsonyabb a szerkezet, annál kevesebb időre lesz szüksége a leereszkedésre egy veszélyes helyzet esetén. Ezért egy ipari alpinista számára a kulcsszerepet nem a szerkezet magassága játssza, hanem a távolság attól a helytől, ahol a felszerelést a munkaterülethez rögzítik.

Az időjárás befolyásolja az ipari alpinista munkáját? 

Igen, az ipari alpinizmusban az időjárás a legfontosabb tényező. Mivel a nagy magasságban végzett munka minősége, gyorsasága és biztonsága nagyobb mértékben függ ettől. Nagy eső, erős szél, vagy nagyon alacsony hőmérséklet esetén nem dolgoznak alpintechnikával.

Így tehát a festést, ablakmosást alpintechnikával, vagy valaminek a felszerelését technológiai folyamat sajátosságainak és az adott eljárás végrehajtására vonatkozó ajánlásoknak figyelembevételével kell elvégezni.

Az ipari alpinisták rendelkeznek valamilyen sport képzéssel?

Igen, általában az ipari alpinisták munka során sport hegymászó technikát alkalmazzák.

Lehetséges-e munkákat végezni különleges építészeti jellemzőkkel rendelkező épületeken?

A nagy magasságban végzett ipari alpinista munkák során figyelembe kell venni az épület tervezési jellemzőit. A megbízhatatlanság, a rögzítési pontok hiánya jelentősen megnehezíti a az ipari mászók munkáját.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Vladimir, cikk szerkesztője
Tapasztalt mester, ipari alpinista
Szerkesztette az ipari alpinista cikket, a tudásának köszönhetően egy tisztább betekintést kaphatunk a témába.

Hagyj megjegyzést