Article Image

Mennyibe kerül egy kárpittisztítás?

A kárpittisztítás éves ára körülbelül 70.000-230.000 Ft. Az országos átlag 117.000 Ft. A legkisebb fizetett összeg 21.000 Ft a legmagasabb pedig 400.000 Ft is lehet.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Kárpittisztítás árak

A kárpittisztítás ára Magyarországon egyes tájegységenként, területenként eltérhet. Mégis, ha szeretnénk egy intervallumot megadni, akkor azt tudjuk mondani, hogy a magyarok körében a kárpittisztítás ára 70.000-230.000 Ft között mozog. A kárpitozott bútorok, felületek tisztításának ára természetesen egyedileg változhat annak mérete, szennyezettsége alapján.

Kárpittisztitás statisztikák

Kérj árajánlatot egy közelben dolgozó kárpitisztítótól!

Ajánlatot kérek

Tartalomjegyzék

Mennyit fizetünk egy kárpittisztításért?

Ár                            

Országos átlag

117.000 Ft

Átlagos költségtartomány

70.000 - 230.000 Ft

Minimum

21.000 Ft

Maximum

400.000 Ft

Mindent megtettél, hogy kiszedd a kanapéra ömlött vörösbort vagy kitakarítsd az étkezőszék kárpitjába belekent csokifoltot, mégsem sikerült. Nem csak, hogy esztétikailag, de optikailag is kellemetlen lehet egy-egy makacs folt. Hiszen egy koszos, elhasználtnak tűnő bútor sokkal rendezetlenebb összhatást kelt a lakásban. Azonban szerencsére nem szükséges rögtön kukába dobni és újat vásárolni semmiből!

Sokkal kifizetődőbb lehet egy profi csapatot hívni és velük beszélni meg a kárpittisztítás menetét, költségeit. Hiszen nem csak, hogy az új bútor vásárlásánál is olcsóbb lehet, de a bútor újrakárpitozásánál is! Mielőtt azonban telefonálnánk az első kárpittisztító cégnek, akivel szembe találkozunk, nézzük meg, mire kell figyelnünk, mire lehet érdemes rákérdezni esetleg!

A kárpittisztítás árát nagyban befolyásolhatja a felületet borító anyag és annak minősége.A kárpittisztítás árát nagyban befolyásolhatja a felületet borító anyag és annak minősége.

1. Hogyan határozzák meg a kárpittisztítás árát a különböző cégek?

Ahogy fentebb is említettük, a kárpittisztítás ára átlagosan 117.000-195.000 Ft között mozoghat. Természetesen ebben benne vannak azok is, akik csak az étkezőszékek vagy csak a kanapétisztítás miatt hívták ki a szakembereket. Ugyanakkor azok is, akik azzal az egy alkalommal a háztartásban fellelhető összes kárpitozott bútort, szőnyeget kitakaríttatták.

Az árak kialakítása általában nagyon vegyes szokott lenni. Hiszen vannak olyan termékek, amik esetében meg tudnak határozni egy egységárat. Viszont olyanok is, ahol ez nem igazán lehetséges. Éppen ezért általában egy előzetes igényfelmérés alapján dől el, hogy mennyit is fogunk fizetni a takarítás végén.

Egységáras termékek esetében:

A legtöbb megtisztítandó felületet egységárban meg tudják határozni a szakemberek. Ilyenek lehetnek a székek, fotelek, kanapék, amik vagy átlagosan ugyanolyan méretűek, vagy könnyen egységes méretre lehet „bontani” a részeiket a könnyebb ármeghatározás érdekében. Azonban itt is igaz, hogy minél nagyobb egy tárgy, annál többe kerül a tisztítása. Így a kárpittisztítás ára egy fotel esetében sokkal alacsonyabb, mint egy kanapéé, viszont magasabb, mint egy étezőszéké.

Összegyűjtöttük most a leggyakrabban tisztítandó és egységárban meghatározható termékek kárpittisztítási árát:

Bútor                   

Tisztítás ára          

Szék

1.560 Ft

Fotel

4.200 Ft-tól

Kanapé

15.000 Ft-tól

Matrac (1 személyes)

13.000 Ft-tól

Matrac (2 személyes)

22.000 Ft-tól

Autóbelső

15.600 Ft-tól

Párna

900-1.000 Ft

Nagyobb plüss állatok

900-1.500 Ft

 

Kérj személyre szabott árajánlatot egy kárpittisztító cégtől, vagy szakembertől!

Árajánlatot kérek

Négyzetméter ár alapján:

Ahol nem lehet kifejezetten tárgyspecifikusan mondani egy egységárat, mert nagyon változó lehet a méret, ott a négyzetméterár a bevett árazás. A helyszíni tisztítást igénylő padlószőnyegek esetében például a következő díjszabás egy teljesen átlagos árazásnak minősül:

Szőnyeg mérete

Takarítás ára        

30 nm alatt

1170 Ft/nm

31-60 nm között

1050 Ft/nm

61-120 nm között

910 Ft/nm

121-200 nm között

800 Ft/nm

200 nm felett

650 Ft/nm

Így alakulhatnak a tisztítási árak egy átlagos mennyiségű kárpitozással rendelkező lakásban.
Így alakulhatnak a tisztítási árak egy átlagos mennyiségű kárpitozással rendelkező lakásban.

2. Milyen tényezők befolyásolhatják még a kárpittisztítás árát?

A fentebb említett árakon kívül vannak olyan különböző tényezők, amik felfelé tolhatják a tisztítás árát. Legyen szó egy extrém, kialakítású bútordarabról, egy erősen szennyezett kárpitról vagy éppen egy nagyon speciális szövettípusról, mind-mind felárat jelent majd a végső ár meghatározásánál.

3. A különböző szőnyegek szövettípusa, szövése:

A különböző szőnyegek szövettípusát más-más módon, különböző vegyszerrel kell tisztítani ahhoz, hogy ne tegyünk kárt az anyagban és az megőrizhesse a minőségét. Ezekhez pedig különböző árak tartoznak:

Szövettípus

Tisztítás ára             

Vékony, műszálas szőnyegek

1.820 Ft/nm

Rojtos, gépi műszálas szőnyeg

1.950 Ft/nm

Természetes szőnyegek (kókusz, gyékény)

2.100 Ft/nm

Rongyszőnyegek

2.400 Ft/nm

Viszkóz szőnyegek

2.730 Ft/nm

Kézi szövésű szőnyegek

2.990 Ft/nm

Antik szőnyegek

3.900 Ft/nm

4. Szennyezettség

A kárpittisztítás ára egy erősen szennyezett szövet esetén felárat fog tartalmazni, hiszen sok esetben plusz eszközökre, szerekre lehet szükség ahhoz, hogy makulátlan legyen a felület. Ha nem figyelünk arra, hogy kellő időközönként tisztíttassuk a felületeket, akkor azon kaphatjuk magunkat, hogy szinte minden bútordarabra felárat számolnak fel a szakemberek. Az erősen kutya vagy macska szőrrel szennyezett felületek takarítása szintén felárat vonhat maga után. Sokféle állatszőr ugyanis olyan makacs módon képes beleragadni az anyagba, hogy plusz energia, mire megszabadul tőle a szakember.

Rendelj kárpittisztítást most!

Feladatlétrehozása

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy inkább akár 2 alkalommal is elvégeztessük a kárpittisztítást egy évben, mint, hogy egyszer vagy akár több évente. Hiszen az erős szennyezettség miatt gyakran olyan felárat számolhatnak fel a cégek (főleg, ha több bútordarabunk volt), ami esetében jobban jártunk volna, ha inkább évente kétszer kihívjuk őket.

Láthatóan tehát jobban megéri a többszöri takaríttatás, mint az egyszeri, de feláras.
Láthatóan tehát jobban megéri a többszöri takaríttatás, mint az egyszeri, de feláras.

De mikortól számít egy felület erősen szennyezettnek? Ez elég nehezen megválaszolható kérdés, ugyanis ahány ház, annyi szokás. Avagy ahány cég, annyiféle megállapítás. Van, aki egy kanapé kitisztításáért már felárat számol fel, míg ugyanaz a kanapé másoknak az elfogadható kategóriába esik. Ezért kell alaposan szétnéznünk, több árajánlatot is bekérnünk és az alapján dönteni!

5. Kiegészítő szolgáltatások igénybevétele

Némelyik cégnek nem csak a kárpittisztítás szerepel a profiljában, hanem igénybe lehet venni további szolgáltatásokat is annak érdekében, hogy a leginkább teljeskörű kínálatot nyújthassák. Ilyen lehet a bútorok kisebb hibáinak kijavítása. Legyen szó akár egy elszakad szövet megvarrásáról, a bútorápolásról vagy éppen a bútortisztítás egy részéről vagy egészéről.

Némelyik szövettípus alkalmas arra is, hogy védőoldattal kezeljék, aminek köszönhetően sokkal ellenállóbb lesz a környezeti hatásokkal szemben. Ennek köszönhetően pedig ritkábban kell azt takarítani. Ha szeretnénk élni a lehetőséggel, feltétlenül kérdezzünk rá a kárpittisztítás előtt, hogy a mi bútorunk alkalmas-e rá és a cég végez-e egyáltalán ilyen procedúrát.

6. Kárpittisztítási módszerek

Mint minden területnek, így a kárpittisztításnak is meg vannak a maga technikái, lehetőségei. Ennek köszönhetően szinte mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb tisztítási módszert és periódust.

7. Kárpittisztítás gőzzel a természetesebb, alaposabb munkáért

A hagyományos takarítási technikák gyakran csak felületesen tudják eltávolítani a szennyeződéseket. Ezzel szemben a gőz könnyedén behatol az anyag mikroszkópikus méretű résein, ennek köszönhetően könnyedén feloldja a makacsabb szennyeződéseket a szövetben is, nem csak annak felszínén. Kifejezetten ajánlott akkor, ha valaki vegyszermentes tisztítást szeretne valamilyen allergia, érzékenység esetén, hiszen ez a tisztítási mód nem hagy hátra allergén anyagokat.

8. Kefés, vizes takarítógépekkel a makacsabb foltok ellen

Ezek a gépek arra lettek kitalálva, hogy a vegyszeres, tisztítószeres vizet kispricceljék a tisztítandó felületre, jól beledolgozzák az anyagba, hogy az össze tudja szedni a szennyeződést. Majd pedig ezt vissza is szívják egy másik tartályba, ezzel is gyorsítva a száradási folyamatot. Ennek az eszköznek a használata akkor ajánlott, ha makacsabb szennyeződésekkel nézünk szembe.

9. Száraz szőnyegtisztítás

Ehhez általában valamilyen hengerkefés gépet alkalmaznak, aminek az eredménye egy száraz szőnyegfelület lesz. Célszerű akkor használni, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk megvárni a száradási idő végét. Ilyen lehet a szállodákban, hotelekben való alkalmazása vagy egy esemény előtti sos takarítás.

10. Hogyan tudunk egy kis pénz megspórolni kárpittisztítás során?

Habár maga a kárpittisztás ára elég borsos tud lenni, van néhány tippünk, amivel pár ezer forintot lecsíphetünk a végösszegből. Nem mellesleg, még így is kevesebb pénzből megússzuk a folyamatot, mintha egy teljesen új bútort vennénk!

11. Akciók, szezonális kedvezmények kihasználása

Számos cég szokott kedvezményeket, akciókat kínálni bizonyos időközönként. Ilyen lehet a nagyobb ünnepek – mint a karácsony, húsvét – előtti takarítás. Hiszen mindenki szeretné rendezett és tiszta környezetben fogadni a családtagjait.

A szezonális kedvezmények mellett arányaiban kevesebbet fogunk fizetni akkor is, ha nem 1-2 termék miatt hívjuk ki a kárpittisztító szakembereket, hanem amit csak lehet, kitisztíttatunk velük.

Ne csak a szőnyegek, kanapék tisztítását végeztessük el, hanem a párnákét isNe csak a szőnyegek, kanapék tisztítását végeztessük el, hanem a párnákét is!

12. Bútortakarók alkalmazása

Ha már egyszer kitakaríttattuk a lakásban található összes kárpitozott felületet és szeretnénk megóvni, akkor érdemes lehet valamilyen szövetvédővel letakarni. Ez ugyan plusz kiadás lesz a kárpittisztítás mellett, de a jövőben pénzt takaríthatunk meg vele. Hiszen lehet, hogy elég lesz csak évente egyszer kihívni a szakembereket, nem pedig 4-5 havonta.

13. Gyakori kérdések

Rengeteg egyéb kérdés felmerülhet még a megrendelőkben, amik miatt nem mernek belevágni egy tisztításba. Hiszen egy nagyobb összeget kellene kifizetni úgy, hogy igazából sok mindennel nincsenek is tisztában. A következőkben szeretnénk választ adni néhány gyakran felmerülő kérdésre!

Ha mélymosással történik a szőnyegtisztítás, mennyi a szőnyeg teljes száradási ideje?

Az esetek többségében maximum 24 óra. Viszont ez nagyban függ mind a szennyezettségtől, mind a szőnyeg minőségétől, anyagától.

A kárpitozott bútorok (fotel, szék, ülőgarnitúra) esetében mennyi a száradási idő?

Általában 8-12 óra a teljes száradási idő. Ez is azonban függhet a szennyezettségtől és az anyag minőségétől egyaránt.

A szőnyegtisztítás során alkalmazott atkátlanító szerek nem károsak az egészségre?

Ha hivatalos engedélyekkel rendelkező céggel végeztetjük a takarítást, akkor nekik olyan szereket kell használniuk, amik egytől egyig bevizsgáltak és sem az emberi szervezetre, sem a környezetre nem ártalmasak.

Hogyan lehet eltávolítani a szőnyegben lévő atkákat, azok ürülékeit?

Az atkák és azok ürülékeinek eltávolítására gyakran nem elég egy sima, általános szőnyegtisztítás, hanem kifejezetten mélymosást kell alkalmazni. A mélymosás során a szakemberek egyrészt eltávolítják a szennyeződéseket, lerakódásokat, másrészt 90-98%-os arányban a szőnyegben lévő poratkákat és azok ürülékeit is ki tudják szedni.

A kárpittisztítás házilag is elvégezhető, miért lenne szükségem kárpittisztítókra?

Ez egy gyakran felmerülő kérdés, aminek megválaszolásához többféle megközelítést is alkalmazhatunk:

Hogy időt spóroljunk meg! Ahelyett, hogy mi magunk fordítunk időt és energiát a probléma megoldására, bízzuk szakemberre! Így akár a családunkkal tölthetjük ezt az időt, akár munkával.

Hogy ne veszélyeztessük a kárpitokat! Azzal, ha különböző házi vegyszerekkel esünk neki a huzatoknak, szöveteknek, könnyen előfordulhat, hogy olyan szerrel nyúlunk az anyaghoz, ami kárt tehet bennük vagy éppen olyan eszközzel súroljuk, ami megrongálhatja a szövetet.

Hogy alapos legyen a takarítás! Ha csak ímmel-ámmal végezzük el a kárpitok tisztítását gyakran nagyobb bajt okozhatunk, mit ha nem csináltunk volna semmit. Hagyjuk dolgozni a szakembert, aki az általa használt szereknek és nagyteljesítményű gépeknek köszönhetően a lehető legalaposabb tisztítást tudja elvégezni.

14. Keressük meg a megfelelő szakembert a munkára!

Ha tehát szeretnénk kiszedni a szövetbe kent ételek és italok maradványát vagy a kedvenc kisállatunk szőrét és nem szeretnénk mi magunk súrolni, kockáztatva, hogy megsértjük az anyagot, akkor itt az ideje, hogy megkeressük a közelben lévő szakembereket!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

 

Anita, cikk szerzője
Takarítás szakértője
Anita, egy igazi szakértő a takarítás terén. Több mint 10 éves tapasztalattal a háta mögött, Anita 2024-ben is azon dolgozik, hogy praktikus és hatékony takarítási megoldásokkal könnyítse meg az emberek mindennapjait.

Hagyj megjegyzést