Article Image

Mennyibe kerül egy kerti fürdőtó 2024-ben?

Ismerd meg a kerti fürdőtó árakat, előnyeit, az ár tartalmát és a szakemberek munkadíjait. Hasznos útmutató és tippek a kivitelezéshez.
Kérj ajánlatokat
Kerti fürdőtó építésre keresel szakembert??Kérj ajánlatokat

Képzelje el, hogy a kertjében egy gyönyörű, csillogó fürdőtó tárul a szeme elé. Ez nemcsak egy álom, hanem valóság lehet. De vajon mennyibe kerül egy ilyen kis paradicsom a saját otthonában? Ebben a cikkben felfedjük a kerti fürdőtavak költségeit, és bemutatjuk, hogyan teremthet saját kezűleg egy nyugodt menedéket a mindennapok forgatagából.

Gyorsmenü:

A kerti fürdőtavak népszerűségének okai

A kerti fürdőtavak egyre népszerűbbek a kertekben, nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon. Egy jól megtervezett fürdőtó nem csak esztétikailag vonzó, hanem ökoszisztémát is teremt a kertben, vonzva a madarakat, rovarokat és egyéb élőlényeket, így közelebb hozva a természetet otthonunkhoz.

Előnyei egy átlagos medencével szemben

A kerti fürdőtavak számos előnnyel rendelkeznek az átlagos, klórral tisztított medencékkel szemben. Először is, a fürdőtavak természetesebb megjelenésűek és jobban illeszkednek a kert többi részéhez, mint a hagyományos medencék. Másodszor, mivel a fürdőtavak természetes víztisztítási módszereket használnak, mint például növényeket és speciális szűrőrendszereket, kevésbé terhelik a környezetet, és egészségesebbek is a fürdőzők számára.

A klórmentes víz nem csak kellemesebb a bőrnek és a szemnek, hanem csökkenti az allergiás reakciók és egyéb egészségügyi problémák kockázatát is. Továbbá, egy jól karbantartott kerti fürdőtó hosszú távon költséghatékonyabb lehet, mivel kevesebb vegyszert és energiát igényel, mint egy hagyományos medence. Az átlagos medencével szemben, ahol a fenntartási költségek magasak lehetnek a folyamatos vízforgatás és klórozás miatt, egy fürdőtó esetében ezek a költségek jelentősen csökkenhetnek.

Példaként vehetünk egy tipikus, 8x4 méter méretű medencét, aminek a létesítési költsége körülbelül 3-5 millió Ft között mozog Magyarországon, attól függően, hogy milyen anyagokból és milyen technológiával épül. Ezzel szemben, egy hasonló méretű kerti fürdőtó esetében a kezdeti befektetés talán magasabb, 4-6 millió Ft között alakulhat, viszont a hosszútávú fenntartási költségek jelentősen alacsonyabbak lehetnek, köszönhetően a természetes tisztítási módszereknek és a kevesebb vegyszer felhasználásának.

Modern ház egy fürdőtóval a kertben.

Nem kell félnünk, hogy a fürdőtó nem helyettesíti majd a medence fürdés élményét! Hisz egészségesebb! 

Kerti fürdőtó árak átlagosan

A kerti fürdőtavak árai széles skálán mozoghatnak, attól függően, hogy milyen méretű és milyen komplexitású tóra van szükség. Átlagosan a kisebb, egyszerűbb kialakítású kerti fürdőtavak ára 1-2 millió forint között kezdődik Magyarországon, míg a nagyobb, komplexebb, egyedi tervezésű és kiegészítőkkel ellátott tavak ára akár 10 millió forintot vagy annál is többet is elérhet. Ezek az árak magukban foglalhatják a tervezést, a földmunkálatokat, az anyagokat, a növényeket és a technikai berendezéseket, valamint a munkaerő költségét is.

Mit tartalmaz az ár?

A kerti fürdőtó kialakításának ára több különböző munkálatot és anyagköltséget foglal magában, amelyek közül néhány a következő:

  • Tervezési díjak: Egy profi tervező felkérése, aki figyelembe veszi a kert adottságait, az ügyfél igényeit, és egyedi, funkcionalitást és esztétikumot ötvöző tervezést kínál.
  • Földmunkálatok: A terület előkészítése, beleértve az ásást, a tereprendezést és az esetleges törmelék eltávolítását.
  • Anyagköltségek: A tó alapanyagai, mint a vízszigetelő fólia, kövek, beton vagy más anyagok, amelyek a tó testét alkotják.
  • Technikai berendezések: Szivattyúk, szűrőrendszerek, UV-lámpák és egyéb berendezések, amelyek a víz tisztaságának és az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához szükségesek.
  • Növények: Vízinövények és part menti növényzet, amelyek nem csak esztétikailag teszik szebbé a tavat, de a vízminőség javításában is szerepet játszanak.
  • Munkaerő költsége: A kivitelezéshez szükséges szakemberek, mint ásók, kőművesek, kertészek díjazása.

Fontos megjegyezni, hogy az árak regionális eltéréseket mutathatnak, és az egyedi igények, valamint a tó mérete és a választott anyagok jelentősen befolyásolhatják a végső költségeket. A legjobb árajánlatért érdemes több kivitelezőtől is ajánlatot kérni, és alaposan megfontolni, hogy melyik ajánlat felel meg leginkább az elvárásainknak mind minőség, mind ár tekintetében.

A kerti fürdőtó kivitelezésének alapvető költségei

A kerti fürdőtó megálmodása és megvalósítása izgalmas folyamat, amelynek során természetes szépséget hozhatunk a saját kertünkbe. Azonban a tervezési fázistól a kivitelezésig számos költségtényezőt kell figyelembe vennünk. Ezek a költségek alapvetően három nagy csoportba sorolhatók: földmunkák és előkészítés, anyagok és eszközök, valamint munkadíjak és szakember igénybevétele.

Földmunkák és előkészítés

A kerti fürdőtó létesítésének első lépése a helyszín előkészítése, amely magában foglalja a földmunkákat is. Ez magában foglalja a terület ásását, tereprendezését, valamint az alapok kialakítását. A földmunkák költségei változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen nagy a tó, milyen a terepviszony és mennyire bonyolult az ásás. Átlagosan egy közepes méretű, egyszerű kialakítású tó esetén ez a költség 150.000-300.000 forint között mozoghat.

Anyagok és eszközök

A tó megépítéséhez szükséges anyagok és eszközök jelentik a költségek egy másik nagy részét. Ide tartozik a vízzáró fólia vagy beton, a sziklák és kövek a tó szegélyezéséhez, valamint a növények. Ezen felül számolni kell a vízforgató rendszer, szűrők és esetleges világítás költségével is. Egy közepes méretű tó esetén az anyagköltségek 500.000 forinttól kezdődhetnek, de a választott anyagok minőségétől és mennyiségétől függően ez az összeg lényegesen magasabb lehet.

Munkadíjak és szakember igénybevétele

A kivitelezési folyamatban kulcsfontosságú a tapasztalt szakemberek munkája. Ez magában foglalja a tervezők, kőművesek, kertészek és víztechnikai szakemberek díjazását. A szakember igénybevételének költsége nagymértékben függ a projekt bonyolultságától és időtartamától. Egy közepes méretű tó esetén a munkadíj 300.000 forinttól akár 1.000.000 forintig is terjedhet, attól függően, hogy milyen speciális igényeket kell kielégíteni.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a költségek csak irányadó értékek, és a tényleges összegek projekt specifikusak lehetnek. Mindig érdemes több kivitelezőtől is árajánlatot kérni, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg a költségek és a kívánt minőség tekintetében.

Kerti fürdőtó típusok és átlagos költségeik

Típus 

Méret (m²)

Átlagos költség (Ft)

Egyszerű kerti tó

10  

500.000

Természetes hatású fürdőtó

20

1.200.000

 Halastó 

15 

800.000

Japán stílusú kerti tó 

   25 

1.500.000

Modern kialakítású fürdőtó 

30

2.000.000

Vízeséses kerti tó

20

1.800.000

Ez a táblázat a különböző típusú kerti fürdőtavak hozzávetőleges költségeit mutatja be, figyelembe véve a méretüket és a kialakításukat. A költségek magukban foglalhatják a földmunkálatokat, anyagköltségeket, munkadíjakat és a növényzetet.

Tervezési szempontok, amelyek befolyásolják a költségeket

A kerti fürdőtó tervezésekor több fontos szempontot is figyelembe kell vennünk, amelyek jelentős hatással lehetnek a projekt végső költségeire. Ezek közé tartozik a tó mérete és mélysége, a választott forma és design, valamint a növényzet és dekoráció. Minden egyes tényező különleges figyelmet igényel, hiszen ezek döntik el, hogy milyen lesz a tó végső megjelenése és működése.

Méret és mélység

A tó mérete és mélysége alapvetően befolyásolja a kiadásokat. Egy nagyobb méretű és mélyebb tó esetében több földmunkálatra, anyagra és munkaórára van szükség, ami növeli a költségeket. Például egy 5x10 méteres és 1,5 méter mély tó létrehozása jelentősen drágább lesz, mint egy 3x6 méteres és 1 méter mély tó kialakítása. A mélység nem csak a vizuális hatást befolyásolja, hanem a biológiai egyensúlyt és a vízminőség fenntartásának módját is.

Forma és design

A tó forma és designja szintén befolyásolja a költségeket. A szabálytalan alakú, egyedi tervezésű tavak megvalósítása általában több tervezést, számítást és speciális anyagokat igényel, mint az egyszerűbb, geometrikus formájú tavak. Az egyedi design megvalósítása többletmunkát és -költséget jelent, de egyben lehetővé teszi, hogy a tó tökéletesen illeszkedjen a kert adottságaihoz és a tulajdonosok ízléséhez.

Növényzet és dekoráció

A kerti tó növényzettel való gazdagítása és különböző dekoratív elemekkel történő díszítése nemcsak a vizuális vonzerőt növeli, hanem hozzájárul a biológiai sokféleséghez és a tó ökoszisztémájának egyensúlyához is. A választott növények és dekorációs elemek típusa, mennyisége és minősége jelentősen befolyásolhatják a projekt költségeit. Speciális vízi növények, sziklák, fa tuskók és más természetes anyagok beszerzése költséges lehet, de elengedhetetlen a kívánt hatás eléréséhez.

Összességében a tervezési szempontok alapos megfontolása kulcsfontosságú a költséghatékony és esztétikailag vonzó kerti fürdőtó létrehozásához. Mindig érdemes szakértő tanácsát kikérni a tervezési fázisban, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a rendelkezésre álló költségvetésen belül.

Kerti fürdőtó építéskor egyedi növényeket és nekünk tetsző elemeket összeválogathatjuk.

Kerti tó építésekor egyedi növényeket és nekünk tetsző elemeket válogathatunk össze.

További költségek, amelyekre számítani kell

A kerti fürdőtó megtervezése és kivitelezése során nemcsak az alapvető elemekkel kell számolni, hanem számos további költségtényező is felmerülhet, amelyek befolyásolhatják a projekt végösszegét. Ezek közé tartoznak a vízforgató rendszerek és szűrők, a világítás és egyéb elektromos installációk, valamint a különböző kiegészítők és dekorációs elemek. 

Vízforgató rendszerek és szűrők

A tiszta és egészséges víz biztosítása érdekében elengedhetetlen a megfelelő vízforgató rendszerek és szűrők beszerzése és telepítése. Ezek a rendszerek segítenek eltávolítani a szennyeződéseket, megakadályozzák az algák elszaporodását, és fenntartják a víz biológiai egyensúlyát. A kiválasztott rendszer típusától és kapacitásától függően alakulnak a költségek jelentősen és általában több százezer forinttól akár több millió forintig terjedhetnek.

Világítás és egyéb elektromos installációk

A kerti tó esti megvilágítása nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem a biztonság miatt is. A víz alatti lámpák, partmenti világítás és egyéb elektromos installációk létesítése  növeli a tó vonzerejét és hangulatát. Az ilyen típusú világítás és elektromos munkák költségei az igényektől és a telepítés bonyolultsága szerint eltérőek, általában több tízezer forinttól kezdődnek.

Kiegészítők és dekorációs elemek

A kerti tó kiegészítői és dekorációs elemei személyes ízlésünket tükrözhetik, és egyedi atmoszférát teremthetnek. Ide tartoznak a szobrok, vízesések, hidak, valamint a vízi és partmenti növényzet. Ezek a dekorációs elemek és kiegészítők különféle árkategóriákban kaphatók, és az árak igen eltérőek az egyszerű dísznövényektől a bonyolult vízi installációkig. Az ilyen típusú beruházások több tízezer forinttól kezdődően több százezer forintba is kerülhetnek, attól függően, hogy milyen luxus kiegészítőket választunk.

Összességében nagyon fontos, hogy a tervezési fázisban reális költségvetést állítsunk össze, amely figyelembe veszi az induló költségektől kezdve a fenntartási, mükődtetési kiadásokat is.

A kerti fürdőtó karbantartásának költsége

A kerti fürdőtó nemcsak szépséget és pihenési lehetőséget biztosít, hanem rendszeres karbantartást is igényel annak érdekében, hogy tiszta és egészséges maradjon. A karbantartási feladatok és azok költségei két fő kategóriába sorolhatók: a napi és heti karbantartás, valamint az éves karbantartási munkálatok.

Napi és heti karbantartás

A napi karbantartás általában magában foglalja a vízfelszín szennyeződéseinek és a lebegő tárgyaknak az eltávolítását, valamint a vízminőség ellenőrzését. Heti szinten pedig érdemes ellenőrizni a vízforgató rendszer és a szűrők működését, továbbá szükség esetén tisztítani őket. Ezen feladatok jelentős részét a tulajdonosok maguk is elvégezhetik minimális költséggel, azonban a szűrők és egyéb rendszerek esetleges cseréje vagy javítása további kiadásokkal járhat.

A napi és heti karbantartás költségei viszonylag alacsonyak, főleg ha saját magunk végzünk el minden feladatot. Azonban szükség lehet bizonyos karbantartási eszközökre, mint például hálók a lebegő szennyeződések összegyűjtésére vagy tesztkészletek a vízminőség ellenőrzésére, amelyek évente néhány ezer forintos kiadást jelentenek.

Éves karbantartási munkálatok

Az éves karbantartási munkálatok magukban foglalják a tó teljes vagy részleges leeresztését, a víz alatti felületek alapos tisztítását, a vízinövények ritkítását vagy átültetését, valamint a vízforgató rendszer és szűrők átfogó ellenőrzését és karbantartását. Ezen feladatok elvégzése esetenként szakértelmet igényel, és szükség lehet szakemberek bevonására.

Az éves karbantartás költségei természetesen függnek a tó méretétől, az igénybe vett szolgáltatásoktól és a szükséges anyagoktól. Általánosan elmondható, hogy ezek a munkálatok évente akár több tízezer forintba is kerülhetnek, különösen, ha professzionális segítséget veszünk igénybe.

Összességében a kerti fürdőtó karbantartása elengedhetetlen a tiszta és egészséges vízi környezet fenntartásához. Viszont a rendszeres karbantartási feladatok és az éves nagyobb munkálatok költségei befektetést jelentenek a tó esztétikai és funkcionális értékének megőrzésébe.

Kerti fürdőtó karbantartási költségek

Karbantartási tevékenység

 Gyakoriság 

Átlagos költség (Ft/alkalom)

Vízminőség ellenőrzése

Hetente

2.000

Szűrőrendszer tisztítása

Havi  

5.000

Növényzet gondozása 

Évszaktól függően

10.000

Iszap eltávolítása

Évente 

50.000

Technikai berendezések ellenőrzése 

Évente  

15.000

Halak egészségügyi felülvizsgálata 

Félévente

20.000

A második táblázat a kerti fürdőtó karbantartásának költségeit összegzi. Fontos megjegyezni, hogy a karbantartási költségeket meghatározza a tó mérete, a benne élő növények és állatok igényei, valamint a használt karbantartási eszközök. Rendszeres karbantartással a tó élettartama meghosszabbítható, és az esztétikai értéke is megőrizhető.

Hol keressünk fürdőtó építésére alkalmas szakembert?

Amikor kerti fürdőtó építésébe kezdünk, fontos, hogy megbízható és tapasztalt szakembert válasszunk a projekt megvalósításához. Az egyik leghatékonyabb módja a szakemberkeresésnek az olyan online platformok használata, mint például a Qjob.hu. Ezen a felületen könnyedén találhatunk bármely területen szakembereket, beleértve a kerti fürdőtók építésére specializálódottakat is. A platform lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk a szakemberek profiljait, tapasztalatait, ügyfélértékeléseit, így segítve minket a legjobb döntés meghozatalában.

Mire figyeljünk a szakember megbízásakor?

A szakember kiválasztásakor több fontos szempontot is érdemes figyelembe vennünk, hogy biztosítsuk a projekt sikerességét:

  • Tapasztalat és referenciák: Keresünk olyan szakembert, akinek van tapasztalata kerti fürdőtavak építésében, és képes referenciákat, korábbi munkáinak fotóit biztosítani.
  • Szakmai végzettség és biztosítás: Győződjünk meg róla, hogy a választott szakember rendelkezik a szükséges szakmai végzettségekkel és engedélyekkel, valamint biztosítással, amely védi őket és minket is esetleges balesetek vagy hibák esetén.
  • Árajánlat és szerződés: Kérjünk részletes árajánlatot a munkálatokra, amely tartalmazza az összes költséget, és ügyeljünk arra, hogy minden megállapodást írásos szerződés rögzítsen.
  • Kommunikáció: Fontos, hogy jól tudjunk együttműködni a szakemberrel, legyen szó a terv részleteiről, a várható határidőkről vagy bármely változtatásról a projekt során.
  • Garancia: Érdeklődjünk a munka minőségére vonatkozó garanciával kapcsolatban. Jó szakember vállalja a felelősséget a munkájáért, és készséggel kijavítja az esetleges hibákat.

A megfelelő szakember megtalálása kulcsfontosságú álmaink kerti fürdőtavának kialakításához. A fenti szempontok figyelembevételével nagyobb eséllyel választhatjuk ki azt a szakembert, aki megfelel az elvárásainknak.

Tanácsok: mire figyeljünk, ha kerti fürdőtavat akarunk?

A kerti fürdőtó nemcsak esztétikailag vonzó, hanem egy pihentető oázist is teremt kertünkben. Fontos figyelembe venni a következő tanácsokat a sikeres megvalósítás érdekében.

Helyszín választása

Válassza ki a megfelelő helyszínt a kertjében. Ügyeljen arra, hogy a tó ne legyen túl közel fákhoz, bokrokhoz,  mivel a lehulló levelek és ágak a vízbe kerülhetnek. Fontos figyelembe venni a napfény mennyiségét is, amely befolyásolja a vízi növények növekedését és az algák képződését.

Megfelelő méret és forma

A tó méretét és formáját a rendelkezésre álló hely és személyes preferenciák határozzák meg. Fontos, hogy harmonizáljon a kert többi részével, és a mérete ideális legyen.

Anyagok és technikai megoldások

Válasszon kiváló minőségű anyagokat, amelyek hosszú távon is ellenállnak az időjárás viszontagságainak és a víz korróziójának. A vízforgató rendszerek, szűrők és UV-lámpák kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy azok megfeleljenek a tó méretének és igényeinek.

Vízi növények és élővilág

A vízi növények nemcsak díszítenek, hanem fontos szerepet játszanak a tó ökológiai egyensúlyának fenntartásában is. Válasszon olyan növényeket, amelyek megfelelnek az adott éghajlatnak, és harmonizálnak a tó környezetével. Ha élővilágot is szeretne a tóban, például halakat, tájékozódjon a megfelelő fajtákról.

Karbantartás

A kerti fürdőtó rendszeres karbantartást igényel. Tervezze meg előre, hogy mennyi időt és erőforrást tud erre fordítani. A napi, heti és éves karbantartási feladatok, mint a szűrők tisztítása, a vízminőség ellenőrzése, és a növényzet gondozása elengedhetetlenek a tiszta és egészséges tó fenntartásához.

Szakember bevonása

Bár néhány feladat saját kezűleg is elvégezhető, egy komplexebb kerti fürdőtó építésekor érdemes szakembert bevonni. A Qjob.hu platformon országszerte regisztrált szakemberek találhatók, akik közt böngészthetünk és kapcsolatba léphetünk.

A fent említett szempontok megfontolása segíthet abban, hogy az Ön kerti fürdőtava ne csak gyönyörű, hanem hosszú távon fenntartható és élvezhető is legyen.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy kerti fürdőtó építése?

A kerti fürdőtó építésének költségei széles skálán mozognak, a projekt paramétereitől függően. Általában az árak 5.000 és 25.000 forint között mozognak négyzetméterenként. Az összköltség függ a tó méretétől, a kiválasztott anyagoktól és kiegészítőktől.

Mik a legnagyobb költségtényezők?

A legjelentősebb költségtényezők közé tartozik a földmunkák és előkészítés, a vízszigetelő anyagok, a vízforgató rendszerek és szűrők, valamint a növényzet és dekorációs elemek. Mindezek mellett nagy súllyal esnek latba a munkaerő költségei is.

Hogyan csökkenthetők a kiadások?

A pénztárcánk kímélésére több módszer is létezik, többek között a projekt méretének és komplexitásának csökkentése, költséghatékony anyagok választása, valamint az, ha bizonyos munkálatokat magunk végzünk el. Emellett érdemes több kivitelezőtől is árajánlatot kérni a legjobb ár-érték arány megtalálása érdekében.

Hol találhatok szakembert kerti fürdőtó építéséhez?

A Qjob.hu egy kiváló hely, ahol különböző cégeket és szakembereket lehet keresni kerti fürdőtó építéséhez. A platform lehetővé teszi,  hogy megismerjük a szakemberek profiljait, tapasztalatait és az árakat, így segítve kiválasztani a legmegfelelőbb szakembert a munkálatokhoz.

Mennyi időt vesz igénybe egy kerti fürdőtó kivitelezése?

Egy kerti fürdőtó építésének időtartama változó, a projekt mérete és bonyolultsága szerint. Általában néhány hétig tarthat, de egy nagyobb vagy bonyolultabb tó esetében akár több hónapig is elhúzódhat. Fontos, hogy elegendő időt hagyjunk a tervezésre és a minőségi kivitelezésre.

Julianna
Tapasztalt szövegíró és szerkesztő
Julianna, aki a "Kerti fürdőtó árak" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.

Hagyj megjegyzést