Article Image

Mennyibe kerül egy télikert kialakítása?

A télikert árak átlagosan 6-7,5 millió Ft. Ponyvázással már 300-400.000 Ft-ból megoldható, míg egyrétegű üveggel 3-4 millió Ft-ba kerül a télikert építése.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Télikertet szeretnél? Különféle télikert opciók közül választhatsz. A 4 évszakos télikert árak 6-7,5 millió Ft körül mozognak egy 5X4 méteres terasz esetében. Ez a típusú üveges terasz megfelelő szigetelést biztosít a hatékony téli fűtéshez és nyári hűtéshez. Ha azonban inkább egy üvegháztípusú beépített teraszt szeretnénk, ezek a költségek 3-4 millió Ft között mozognak átlagosan.

Honnan tudjuk a télikert árakat?

Érdekel, mennyibe kerülne a teraszod beépítése?

Kérj egyedi ajánlatot egy szakembertől!

Ingyenes árajánlatkérés itt 

A télikert építése vagy téliesített terasz beépítése bármilyen részt érinthet, ahol nagy a megvilágítottság. Az üvegházak esetében nem olyan hatékony a szigeteltség, mint a 4 évszakos terasz kialakítás után. Más télikertek csak fénnyel teli területek, amik a hátsó udvarra néznek, minden funkció nélkül. Összességében a télikertek építése egy remek módja, hogy nem csak felfrissítsük otthonunk megjelenését, de maximalizáljuk a kihasználható terek számát is.

Nem számít, hogy milyen funkciót látna el a télikertünk, rengeteg kivitelezési lehetőség áll előttünk. A téli terasz kialakításával télen is olyan érzésünk lehet, mintha a szabadban ennénk, mindeközben pedig élvezhetjük az otthon melegét. Akár bútorokkal, elektronikával is felszerelhetjük ezt a teret, hogy teljes legyen a kikapcsolódási faktor és akár még vendégfogadásra is alkalmas legyen. A télikert építése során azonban számos tényezőt figyelembe kell vennünk, amik befolyásolhatják az árakat. 

Tartalomjegyzék

Télikelt kialakításnak az átlagos költésgei

Minimum ár

350.000 Ft

Maximum ár

8.000.000 Ft

Átlagköltség

4.175.000 Ft

A télikertek költségének alakulása 2024-ben a m2 és a funkció szerint

Egy 15 m2-es terasz beépítés árak elég változóak lehetnek, hiszen más építési technikával készülhet, más célt szolgálhat az egyes családoknál. A funkció alapján a következő csoportokat különböztethetjük meg:

Télikert, terasz beépítése

A legolcsóbb láthatóan az üvegház kialakítása, ha azonban mi szeretnénk élvezni a télikert lehetőségeit, érdemes a 3 évszakos verziót választani!

4 évszakos terasz árak

Egy 4 évszakos terasz kivitelezése nagyjából 3,5-4 millió Ft között mozog. Az árakat a megfelelő anyagok, szigeteléstípusuk és azoknak a szakszerű beszerelése emeli meg. Hiszen a külső falaknak, ablakoknak és ajtóknak is megfelelően kell szigetelnie, hogy tartani tudja a kívánt hőmérsékletet. A magas költségekért cserébe azonban valódi, minden évszakban használható télikertet kapunk.

3 évszakos télikert

Ennek a költsége átlagosan 2-2,5 millió Ft körül mozog. Ennek oka, hogy télen hidegebb, míg nyáron melegebb, mint az előző verzió. Az ok, hogy nem olyan mértékű a szigetelés, mint a 4 évszakos télikert esetében. Ez hazánkban azoknak lehet jó megoldás, akik nem plusz helyiségként tekintenek rá, amit egész évben használnának, hűtenének-fűtenének. 

Télikert építéseEgy télikert tökéletes lehetőség játszószoba, nappali, de akár ebédlő kialakítására is!

Üvegezett falú és tetejű télikert

Ez a típus átlagosan 7,5-9 millió Ft-ba kerül, de cserébe minden irányból élvezhetjük a természetet, hiszen nem csak a falak, de a tető is üvegezett. Ezek a típusok általában acélszerkezetesek, hogy meg tudják tartani a mennyezet és a falak üvegmennyiségét is.

Üvegház jellegű kialakítás

Amennyiben aggódunk a terasz üveg árak miatt, egy viszonylag olcsó télikert is kialakítható, ha csak üvegházat szeretnénk létrehozni. Ilyen jellegű melegházat már 90-300.000 Ft közötti összegért is tudunk vásárolni akár készen is. Amennyiben szigorúan szeretnénk benne szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat, az ezekhez szükséges rendszer kiépítése növelheti a költségeket.

Átrium jellegű kivitelezés

Az átriumos kialakítás költsége nagyjából 2-2,5 millió Ft körül mozog. Ebben az esetben a téli kertek falai már adottak, amit egy üvegezett tetővel egészítenek ki, hogy a lehető legtöbb napfény áramolhasson be. Így pedig akár a növények teleltetésére, akár az emberek pihenésére tökéletes választás lehet, ha korlátozottak a költségeik.

Előregyártott télikertek költsége

Egyszerűbb, előre gyártott télikertek, pergolák is kaphatók a piacon. Ezen alumínium terasz árak átlagosan 1,5-2 millió Ft között mozognak. Ez akkor lehet tökéletes lehetőség, ha a terasz beépítés árak számunkra nagyon magasak, mégis szeretnénk egy beépített teraszt. Természetesen az anyagok és a kivitelezési technikák itt is befolyásolhatják a költségeket.

Télikert építése

Kész télikert árak

Teraszt télikertté változtatnád?

Segítünk! Bízz meg ezzel a Qjob szakembereit!

Megbízok egy szakembert 

Télikert megépítésének költségei

Az alapanyagok és az előre gyártott elemek beszerzése mellett a télikert költségekbe még bele kell kalkulálnunk a beépítési díjat. Ezek a díjak a fenti 3,5-4 millió Ft-ból gyakran 1-1,5 millió Ft is lehet, ha tényleg profi és télikertre specializálódott csapatot bérelünk fel. Ha kicsit tapasztalatlanabb szakembert bízunk meg, átlagosan 10.000-15.000 Ft-os órabérrel számolhatunk.

Alaposan át kell gondolni, hogy hova szeretnénk elhelyezni a télikertet. Ez ugyanis meghatározhatja a tervezési és kivitelezési folyamatot. Ha a nyitható télikertet sok napfény éri, megéri valamilyen árnyékolón elgondolkodni.

Szeretnénk közösségi teret a télikertből? Esetleg TV-t, hangrendszert helyeznénk el? Feltétlenül tervezzünk az elektromos leállásokkal is! Ezen kívül pedig a télikert fűtése is kiemelten fontos lehet ilyen esetben. A téli hóesés, jégeső vagy esetleg erős szél ellen érdemes megfelelő szigeteléssel védekezni.

Építési engedély megszerzése

Egy fedett terasz beépítése során nem kell engedélyt kérni, amennyiben:

  • az alapterülete kevesebb, mint 25 m2
  • a fesztávolság nem haladja meg a 2 métert

A 1,5 méternél szélesebben kiálló részek azonban már bele fognak számítani a ház alapterületébe, így azt is meg kell nézni, hogy az adott településen, az adott telektípusra mekkora a maximális beépíthetőség.

Amennyiben engedélyeztetésre van szükség, a tervek elkészítése és az engedély megkapása között átlagosan 3-4 hónap, de akár 6 hónap is eltelhet.

Már meglévő teraszra való építés vagy alapozás

Amennyiben egy már alapozott teraszra építenénk fel a mobil télikertünket, könnyebb dolgunk van. Így a költségek alacsonyabbak lehetnek. akár 2,3-2,7 millióig is lefaraghatjuk a télikert kialakításának költségeit.

Amennyiben javításra szorul a burkolat, lehet, hogy nem csak a burkolat cseréje válik szükségesség, hanem az aljzatkiegyenlítés is. Így ennek a költségét is bele kell kalkulálni!

Télikert már meglévő teraszból

Már meglévő teraszból beépített télikert

Építési terület előkészítése

Amennyiben nem áll rendelkezésre alap, amire építhetünk, meg kell tisztítani a területet. Az összköltségből ez akár 50-70.000 Ft-ot is jelenthet. Ha komolyabb tereprendezésre (domb, lejtő) van szükség, 300.000-400.000 Ft-ot is elérhetik a költségek.

Minden tényező befolyásolhatja a költségeket, így a következők is:

  • Fák, cserjék kivágása
  • Földkitermelés
  • Földfeltöltés
  • Talajminőség javítása

Méret

Természetesen a télikert létrehozásának díját a projekt mérete is befolyásolja. Az egyes kivitelezők más-más árakat mondhatnak, a következő táblázatban azonban összefoglaltuk, hogy az egyes méretű teraszok kivitelezése során milyen költségekre számolhatunk. 

Télikert mérte szerinti építési költségek

 

Költségek

8 m2

1,5-2 millió Ft

15 m2

2,7-3,3 millió Ft

20 m2

3-4 millió Ft

25 m2

3,7-4,7 millió Ft

Télikert szigetelése

Egy télikert szigetelése általában a hőszigetelt, dupla üvegezésű nyílászárók és falak segítségével valósul meg. Ennek költségét pedig mindig az adott projekt határozza meg. 

Érdekel mennyibe kerülne a te teraszod szigetelése?

Kérj egyedi, ingyenes ajánlatot egy árnyékolástechnikai vagy nyílászárókkal foglalkozó cégtől!

Ajánlatot kérek! 

Tető típusa

Attól függően, hogy milyen típusú tetőt szeretnénk, ennek költsége nagyjából 600.000 Ft és 3-4 millió Ft között is mozoghat. Amennyiben átrium jellegű üvegtetőt szeretnénk, ott fontos a minőség, így az sokkal drágább lehet, mintha lemeztetőt vagy cserepet választunk.

A télikert nyílászáróinak beszerelése

Egy-egy ajtó vagy ablak beszerelése már önmagában 40.000-70.000 Ft között mozog. Ehhez pedig hozzáadódik még a nyílászáró ára, ami további 150.000-250.000 Ft-nál kezdődik darabonként, ha speciális, 4 évszakos télikertnek megfelelő nyílászárót szeretnénk.

Elektromos hálózat kiépítése

Amennyiben a vállalkozónak van saját villanyszerelője, úgy átlagosan 7.000-12.000 Ft-os óradíjra számíthatunk, de cserébe nem kell külön szakembert fogadni, hanem gördülékenyen folyhat a munka. Bármelyik opciót is választanánk azonban (vállalkozó munkaereje vagy felbérelt villanyszerelő) érdemes utánakérdezni, hogy minősített villanyszerelő-e az illető.

Várhatóan elektromos kiállásokra is szükség lesz a télikert kialakítása során. Érdemes mérlegelni, hogy milyen kiegészítőből mennyire lehet szükségünk. Ezek a következők lehetnek:

Télikertbe szükséges villanyszerelési költségek

Termék

Költségek

Dugalj és keret (konnektor)

700-5.000 Ft

Kapcsolók

700-4.000 Ft

Lámpatestek

1.500-12.000 Ft

Mennyezeti ventilátor

29.000-50.000 Ft

Mérjük fel, hova és hány darab kiegészítőt szeretnénk! Azt is nézessük meg, hogy a hálózat bírni fogja-e a megemelt terhelést, főleg, ha még klímát is szeretnénk beszereltetni. Amennyiben teljesítménybővítésre kerülne sor, számítanunk kell a következő díjakra:

  • 32 Amper alatt: 7.328 Ft-os szerelési díj
  • 32 Amper felett: 3.600 Ft/Amper

Hűtési és fűtési rendszer kiépítése

Légkondicionálót már 100.000-150.000 Ft között is lehet vásárolni, melynek a beszerelési díja átlagosan további 75.000-100.000 Ft. Ha ezen szeretnénk spórolni egy kicsit, akkor marad a régi, jól bevált ablaknyitós, esetleg ventilátoros lehetőség, valamint a házban található fűtési rendszer kiterjesztése a télikertre.

Belső kialakítás

A télikert építés árak mellett további költségekkel számolhatunk még a belső kialakítása során. Egy belsőépítész átlagos óradíja 10.000-20.000 Ft között alakul. Ezen kívül gondoskodnunk kell a festésről, aminek a költsége egy télikert esetében 25.000-40.000 Ft, míg a hideg-, vagy melegburkolat lerakása m2-enként 10.000-13.000 Ft. Majd jöhetnek a bútorok, dekorációs elemek, amelyeket akár garázsvásárokon vagy leértékelések során is megvásárolhatunk, hogy csökkentsük a költségeket.

A télikert nagyszerű opció lehet az étkező vagy nappali kialakítására!

A télikert előnyei

  • A télikert létrehozásának díja, habár magasak, ezek növelik is az otthonunk értékét, ha esetleg eladásra kerülne sor.
  • További lakótér nyerhető, ezáltal sokkal komfortosabbak lehetnek a hétköznapok.
  • Egész évben olyan érzésünk lehet, mintha a szabadban töltenénk az időt úgy, hogy közben az időjárási viszontagságokat meg sem érezzük.
  • Akár gyógynövények, virágok vagy egyéb haszonnövények ültetésére is alkalmas lehet.

El tudnád képzelni, hogy a reggeli kávédat a fedett teraszodon kortyolva idd meg?

 Valósítsd meg az álmod most! Érdeklődj és kapj ingyenes árjánlatot!

Érdekel! 

Álmaid télikertje!Élvezd a reggeli, délutáni kávéd napsütésben!

Télikert építés házilag vagy szakember megbízása?

Amennyiben előre gyártott elemeket vásárolunk, könnyedén megúszhatjuk csak az anyagárral, ami 1-1,5 millió Ft. Ez jóval kedvezőbb összeg, mint a 3,5-4 millió Ft-os kezdő kivitelezési költség.

Azonban a saját készítésű télikert esetében is számos tényező van, ami miatt lehet, hogy jobban megéri szakembert bérelni:

  • Az esetleges szerkezeti hibák veszélyeztethetik a házban lakók testi épségét.
  • A tapasztalat és a tudás hiánya miatt jóval tovább tarthat a kivitelezés
  • A gyengébb minőségű anyagok nem fognak megfelelő mértékben szigetelni, valamint sokkal hamarabb várható a cseréjük is.
  • Nem számíthatunk garanciára, míg egy kivitelező cég esetében ez akár 5-15 év is lehet.

Egyéb fontos tényezők: ajánlat, garancia, takarítás

Egy vállalkozó vagy cég alkalmazása során alaposan nézzük meg az ajánlatot és annak tartalmát. Minden feltételt, anyagot, kritériumot foglaljunk szerződésbe és a lehető legjobban értsük meg, hogy mi fog történni a kivitelezés során. Azt is tisztázzuk előre, mire számíthat a vállalkozó, ha nem vagyunk elégedettek a munkával és nem azt a minőséget kapjuk, amit elvártunk.

Érdemes olyan szakembert vagy céget választani, akik vállalnak garanciális javítást. Itt is alaposan tanulmányozzuk, mely esetben érvényes a garancia és mi az, amikor már nem.

A legtöbb cég biztosítja a kialakítás során termelődött törmelék elszállítását. Győződjünk meg arról, hogy az általunk választott cég esetében is így van-e. Amennyiben nem, számítsunk rá, hogy a bontási-, és építési hulladék elszállítása 30.000-70.000 Ft között mozog.

Gyakori kérdések

A télikert árak és a fedett terasz kapcsán a következő kérdések fogalmazódtak meg leggyakrabban az emberekben:

Milyen funkciót tölthet be egy télikert?

Gyakorlatilag bármilyet. Lehet ez étkező, nappali, játszós szoba, de akár edzőterem, edző szoba is. A kialakítás után már csak a berendezési tárgyak határozzák meg, milyen térként hasznosítjuk!

Fűthetem a napozószobámat az otthonom meglévő kemencéjével?

Sajnos nem, nem érdemes. A választott helyiség típusától függően azonban külön hűtő-fűtő klímák építhetők be, amik tökéletes hőmérsékletet biztosítanak. Vagy ráköthető a ház központi fűtésére ez a helyiség is.

Miért érdemes hőszigetelt üveget használni?

Amennyiben 3 vagy 4 évszakos télikertet szeretnénk, érdemes a hőszigetelt üveget választanunk. Emellett nem csak egész évben élvezhetjük a fedett teraszunkat, de még a ház fűtési,- és hűtési költségei is csökkenthetők vele.

Nyáron nem melegek a napozóterek, télen pedig hidegek?

Amennyiben a fentebb már említett dupla üvegezésű nyílászárókat és üvegfalakat választjuk és kiegészítjük egy hűtő-, fűtő klímával, egész évben tökéletes lehet a hőmérséklet!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, a tapasztalt szövegíró, aki már számos témában írt cikket ezúttal a "Télikert árak" című cikkével segíti az olvasókat.

Hagyj megjegyzést