Article Image

Mennyibe kerül a műfű lerakása?

A műfű telepítési átlagosan 10-15.000 Ft/m2. Az olcsóbb termékeket már 6-8.000 Ft-ért, míg a prémium minőségű műfüvet 15-20.000 Ft-ért helyezik le m2-enként.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A műfű telepítésének költségei 2024

A műfű lerakása ára elég széles skálán mozog, de átlagosan egy háztulajdonos 50 m2-nyi területet 4-500.000 Ft-ból tud füvesíteni. 1 m2-re telepítéssel és anyagköltséggel együtt 10-15.000 Ft között mozoghat. 

Műfű lerakás ára - honnan tudjuk az árakat?

Nem tudod, mennyibe kerülne az udvarod műfüvesítése?

Most kérhetsz árajánlatot valamelyik szakembertől!

INGYENES ajánlatkérés   

Lehet, hogy drágább procedúrának tűnhet, mint a tényleges füvesítés, de hosszú távon sokkal jobban megérheti, mert kevesebb gondozást igényel. A költségeket befolyásolhatja a fű típusa, minősége, a lerakást megelőző munkálatok szükségessége.

Tartalomjegyzék

Műfű költségkalkulátor – avagy, mennyi az annyi?

A következő táblázatban összefoglaltuk, hogy a műfű lerakása ár szempontjából milyen költségeket vonz maga után ma Magyarországon. Legyen az akár holland pázsit vagy valamilyen egyéb prémium pázsit, terasz műfűvel való borítása vagy a műfű lerakása erkélyre.

Műfű lerakási költségek

Minimum ár

8.000 Ft/m2

Maximum ár

12.000 Ft/m2

Átlagár

8.500 Ft/m2

Átlagos telepítési költségek

9.500 Ft/m2

A különböző műfüvek rengeteg fejlesztésen mentek keresztül az elmúlt pár évben, aminek köszönhetően mára rengeteg élethű műfű található a piacon. Ezek a műgyepek kinézetre is nagyon hasonlóak, mellette pedig kevesebb gondozást (locsolás, gyomlálás, nyírás) igényel, mint valódi társa.

Ezzel a panelok, társasházak erkélyein is úgy érezhetjük magunkat általa, mintha csak a kertes házunk udvarában lennénk. Számos tényezőt figyelembe kell azonban venni a telepítés előtt, mielőtt elkezdjük a kivitelezést. Ilyenek lehetnek a különböző egyszeri vagy ismétlődő költségtényezők, a választható gyeptípusok vagy a kivitelező költségei is. Ez a blogbejegyzés mindezen kérdésekre megadja a választ.

A gyeptelepítés költségei

A műfű lerakása árak tekintetében egy nagyon jó befektetés, hiszen 10-1.000 Ft/m2 áron tudjuk zöldbe borítani a kertünket. Mint minden egyéb felújítási, kivitelezési munkálat végösszege, ez is nagyban függ számos tényezőtől. Ilyen lehet a lefedni kívánt terület nagysága. Minél nagyobb az udvar, terasz területe, annál nagyobb lesz a projekt teljes költségvetése-

Az ár a következő tételeket foglalja magába:

  • Alapanyagok (murva, geotextil, műfű, leszúró tüske, illesztőszalag)
  • Talaj előkészítése (ásás, töltés, szintbehozás)
  • Munkaerő
  • Tervezés
  • Takarítás

Érdekel mennyi lenne az összköltség a kerted esetében?

 Tudd meg egy kattintással!

Árajánlatot kérek  

Műfű telepítése

Habár a szakember megbízása költségesnek tűnhet, cserébe egy profi, tökéletes gyepet kaphatunk!

A műfű árak m2-enként

Maga a szintetikus fű ára 1.600-12.000 Ft között is mozoghat a választott márkától, minőségtől és típustól függően. Egyes üzletek vállalják a méretre szabást, míg más esetekben ezeket nekünk otthon kell elvégezni. A legtöbb fűszőnyeg esetében válaszhatunk tekercsszélességet, ami 1,5-4 méter közötti szakaszokat jelent.

A műfüvek száltípusai

A legolcsóbb darabok 1.600Ft/m2 körül kezdődnek, míg a drágábbak a 12.000 Ft-os m2 árat is elérhetik. A legelső darabokat még egy szövőszékhez hasonlító eszközön készítették, ami inkább hasonlított egy szőnyegre, mint fűre. Mára 3 anyagtípust különböztethetünk meg: polipropilén, polietilén és poliamid.

Az olcsóbb típusú műfű általában polipropilénből készül (ezt találták fel a legkorábban), mára a legelterjedtebb azonban a polietilén és poliamid. Ezek költsége átlagosan 3-6.000 Ft körül mozog, de az igazán dús, élethű műfű szőnyeg a 10-12.000 Ft-ot is elérheti. Ezek azonban igazán puha, kellemes érzetet nyújtanak.

Műfű ára, műfű tekercsek, műfű olcsón

Műfű tekercsek

Jelentős márkák műfű esetében

Mi a közös a Field Turfban, a Superturfban és az Astroturfban? A sportpályákhoz használt legnépszerűbb műfüvek közé tartoznak. Ezek nem véletlen amerikai márkák, hiszen ők voltak azok, akik a ’60-as években kifejlesztették az első, polipropilénből készült kültéri műfű tekercset. A nevesebb, minőségibb márkák költsége 10-15.000 Ft/m2 is lehet. Míg a kevésbé ismert márkák esetében már 3-7.000 Ft/m2-ért elérhető a termék.

Minden márkának, gyártónak meg van a maga technológiája, gyártási anyaga, szálfeltöltő anyaga. Ezek mellett adott, hogy ki milyen mélyen tölti fel a pázsitot, ami meghatározza, hogy mennyire lesz kemény vagy bársonyos, puha a végeredmény. A nevesebb márkák általában a fentebb már említett polietilént vagy poliamidot használják alapanyagnak a tökéletes eredmény érdekében.

A műfű lerakásának költségei anyag függvényében

A márkától függetlenül az árakat nagyban befolyásolhatja, hogy milyen anyagból készült a termék. Az alábbi diagram egy általános képet ad arról, hogy a 3, leggyakrabban használt alapanyag között milyen költségbéli különbségekkel találkozhatunk.

Műfű ára az anyag típusa szerint

Habár a poliamid a legdrágább, az adja a legtartósabb és legélethűbb végeredményt is! Végső soron tehát a fű fajtája, márkája és minősége határozza meg a leginkább a végső árat. Annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet, a különböző gyártók sokféle terméket gyártanak. Ezek közül a 3 leginkább elterjedt alapanyag a polipropilén, polietilén és a poliamid. Legyen szó a márkásabb termékekről vagy az olcsóbb verziókról, ezen 3 típusba besorolhatók lesznek.

Polipropilén

A polipropilén volt az első anyag, amiből a ma is ismert első műfüvet legyártották. Ennek költsége 1.600-3.000 Ft/m2. Az alacsony árkategória pedig a többihez viszonyítva alacsony minőséget is jelent. Hiszen ennél a típusnál még nincs meg az igazán puha, bársonyos érzet, amit a valódi fű is adhat.

Polietilén

Ez a típus már drágább, hiszen sokkal finomabb anyagról van szó. Ennek költsége 1 m2-re vetítve nagyjából 3-6.000 Ft. Tipikusan céges környezetben és családi házak esetében alkalmazzák. Ugyanakkor a panelok erkélyeire is jó választás lehet. Tömöttebb textúrájának köszönhetően extra puha és bársonyos érzetet ad.

Poliamid

Ez a legdrágább típus, 6-12.000 Ft is lehet belőle 1 m2-nyi műfű. Cserébe azonban nagyon puha, hosszan megőrzi a fényét, a színét, ellenállóbb az UV-sugárzás ellen. Habár nagy befektetésnek tűnik, mivel kevésbé letaposható, mint az előzőek, így akár 7-10 évet is kibírhat egy lerakás.

A különböző típusoknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára megfelelő terméket!

Műfű vagy igazi, melyik legyen?

Ha érdekel, hogy a műfű vagy a gyep telepítése éri-e meg jobban akár rövid, akár hosszú távon, a következő táblázat erre megadhatja a választ. Habár a telepítés költségei lényegesen különböznek, érdemes a teljes képet vizsgálni! (Műfű esetében egy közepes árkategóriájú termékkel számoltunk.)

Műfű árak 

 

Műfű árak lerakása esetén

Valódi gyep létesítése során

100 m2-nyi terület telepítési költségei

900.000 Ft

100.000 Ft

Locsolási költségek

0 Ft

5.000 Ft/év

Esetleges trágyázás

0 Ft

2.000 Ft/ év

Gyepszellőztetés

0 Ft

13.000 Ft/év

Kerti munkálatok költsége (fűnyírás, gyomirtás)

0 Ft

100.000 Ft/év

Első éves kiadások:

900.000 Ft

220.000 Ft

További éves költségek:

0 Ft

120.000 Ft

4 év utáni teljes költség/év:

225.000 Ft

145.000 Ft

10 év utáni teljes költség/év:

90.000 Ft

130.000 Ft

Ahogy látható, hosszú távon sokkal jobban megéri a műfű kertben, erkélyen, mint a valódi gyep, ha az anyagiakat nézzük. A telepítés után pedig időt takaríthatunk meg, hiszen nem kell locsolással, karbantartással bajlódni, de mellette még éves szinten 120.000 Ft-ot is spórolhatunk.

A műfű teraszra is egy tökéletes megoldás!

Felkészülés a telepítésre

Abban az esetben, ha szeretnénk egy kis pénzt spórolni, mi magunk is megtehetünk néhány előkészítő lépést a műfű udvarra való lehelyezése előtt.

  • Tisztítsuk meg a területet 10-15 cm-es mélységben!
  • Használjunk gyomirtót a gazok eltüntetése érdekében!
  • Szórjunk legalább 10 cm-es szakaszra homokot vagy murvát, amit tömörítsünk is!

Ezek után jön a geotextil használata, majd a műfű lerakása földre, annak rögzítése. Innentől pedig már élvezhető is a zöld pázsit!

Nem szeretnél bajlódni az előkészítéssel?

Kérj komplett szolgáltatást!

Szakemberek itt  

A műfű előnyei és hátrányai

Ameddig a szomszéd heti szinten füvet nyír, mi hátra dőlhetünk és élvezhetjük a pihe-puha gyepet úgy, hogy egy porcikánkat sem kell érte megmozdítani. Nem mellesleg, még pénzt is spóroltunk vele.

Mellette

Ellene

A műfű gondozása nem igényel komolyan erőbefektetést.

Maga a telepítés drágább, mint a gyep létrehozása.

Nem csak tavasztól őszig lesz gyönyörű a gyep, hanem egész évben.

A nem megfelelő tervezés, alapanyag miatt esetleges többletmunka jöhet létre vagy plusz anyagokra lehet szükség. Ha pedig nem megfelelő az anyag, nincs biztosítva a megfelelő vízelvezetés, a gyep bepenészedhet, nyálkás lehet.

Nincs szükség műtrágyára vagy gyomirtóra.

Egyes társasházakban a műfű lerakása ára miatt korlátozva lehet.

Az egyik legnagyobb előnye az örökzöld léte mellett az, hogy nem igényel komolyabb gondozást.

A műfű telepítésének leggyakoribb okai

Éves szinten folyamatosan nő azok száma, akik a műfű használata mellett döntenek. Kertesházak tulajdonosai, üzlettulajdonosok vagy sportlétesítmények kivitelezői is egyre gyakrabban választják ezt a megoldást. Hiszen ezzel egész évet nézve rengeteg pénzt, időt és munkát spórolhatnak meg úgy, hogy közben igazán gyönyörű marad a gyep.

A választás okai lehetnek:

  • Gyerek-, és állatbarát felület, mely könnyen takarítható.
  • Nem vonzza annyira a rovarokat, bogarakat.
  • Elkerülhető a sár behordása, a kutyamancs mindenholi folthagyása.
  • Nincs gaz, ezáltal nincs probléma.
  • Bátran keverhetők a különböző textúrák!
  • Víztakarékos úgy, hogy közben élvezhetjük a zöldet.
  • Kevesebb vegyszerrel érintkezünk, hiszen nem kell trágyázni, gyomirtózni.

Műfű az erkélyen

Műfű az erkélyen - nagyon praktikus!

A műfű előnyei

Otthonok, vállalkozások, golfpályák, önkormányzatok, parkok és turisztikai látványosságok. A közös az, hogy mindezen létesítmények ezrei döntöttek már akár a kerti műfű lerakása mellett, akár a műfű lépcsőre való helyezése mellett. Kitűnő ötlet lehet számításba venni ezt az opciót, amikor az otthonunk tereprendezésén gondolkodunk.

Műfű szőnyeg lerakása

A lerakás előtt a vállalkozó eltávolítja nagyjából a talaj felső 10-15 cm-ét, amit majd tömörített homokkal vagy murvával fog feltölteni. Ez az előkészítés kulcsfontosságú és vannak költségek, amiket nekünk kell állnunk (talaj elszállításához a konténer biztosítása). A gyepszél megfelelő biztosításához kideszkázzák a széleket, ez fogja a helyén tartani a pázsitot. Ezek mellett még geotextilt használnak a gyomok feljövetele ellen, valamint valamilyen kavicsos keveréket, ami a vízelvezetésben játszik fontos szerepet. A végén elvégzik a rögzítést, valamint az utolsó igazításokat, vágásokat.

Gyermekek és háziállatok

Kíváncsiak lehetünk, hogyan reagálhatnak akár a gyerkőcök, akár az állatok a műfűre. Az első és legfontosabb tény, hogy teljesen biztonságos az egész családnak, beleértve a házikedvenceket is. Az állatok esetében nem érezhető különösebb különbség, ugyanúgy viselkednek műfű mellett is, mint igazinál (ez kaparós kutya mellett veszélyes lehet). Ha rá is piszkítanak a fűre, az nagyon könnyen és egyszerűen lemosható. Már kaphatók olyan fertőtlenítőszerek, amik környezetkímélőek és a gyepre permetezve elpusztítják a kórokozókat. A ma már használt termékek, akár egy holland műfű már olyan minőségű, hogy a gyerekek alig veszik észre a különbséget valódi és műfű között.

Meddig használható?

Ez nagyban függ a termék minőségétől, a kivitelezéstől, a felhasznált terület nagyságától, igénybevételétől is. A legtöbb termék esetén 2-5 éves garanciákkal is találkozhatunk, így a megfelelő lehelyezés és gondozás mellett akár 8-10 évet is szolgálhat. Mivel a legtöbb termék már UV-kezelt, így a színe sem fog túl sokat fakulni. Így pedig a műfű lerakása ár szempontjából nagyon kedvező!

Ha további megválaszolatlan kérdéseid lennének, most beszélhetsz egy szakemberrel a témában!

Részletezz a feladatot, amint a szakemberek jelentkeztek rá, chattelhetsz is velük!

Feladat részletezése  

Csináljam magam vagy béreljek fel szakembert?

Sokan azt gondolják, hogy a műfű lerakása csak annyiból áll, hogy méretre vágjuk a darabokat és letesszük. Ez azonban csak a műfüves terasz vagy az erkély esetében igaz. A kültéri műfű lerakása házilag olcsóbb megoldásnak tűnhet, azonban a nem szakszerű kivitelezés mellett költségesebb lehet, mintha először is szakembereket fogadtunk volna. Így pedig a műfű lerakása ár szempontjából is biztosabb, ha szakemberre van bízva. A lehetséges vízelvezetési problémák mellett a tulajdonos szembesülhet a következő problémákkal is:

  • Helytelen vagy elnagyolt mérés miatt a végeredmény nem lesz olyan mutatós.
  • Nem megfelelő rögzítési technika megválasztása esetén a szélek felpördülhetnek vagy az állatok alá tudnak kaparni.
  • Ha nem egyféle gyepet vásárolunk, hanem több kifutó terméket, várható lesz a színeltérés akkor is, ha elsőre ugyanolyannak tűnnek.

Ha nincs semmilyen szintű tapasztalatunk a műfű lerakását illetően, akkor nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb barkácsprojekt, amit érdemes elkezdenünk. Már most befektethetünk az udvarunk megjelenésébe, ha szakembert fogadunk fel. Így kevesebb gondot, fejfájást okozunk magunknak és mellette időt, energiát és várhatóan pénzt is spórolhatunk.

A profi kivitelezők ugyanis rendelkeznek a pontos méréshez szükséges türelemmel, szakértelemmel, eszközökkel, a megfelelő telepítési eszközökkel. A szakember javaslatot is tud nekünk tenni, hogy a mi életvitelünkhöz, felhasználási céljainkhoz mely típusok lehetnek megfelelőek. Ezek után terveket készít, kivitelez és már a kész, tiszta gyepet adja át.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Csaba, szakértő
Kertépítő szakember
Tapasztalt kertépítő és kertész, aki már több mint 15 éve tevékenykedik ezen a területen. Széleskörű tapasztalatával és szakértelmével kiválóan alkalmazkodik a különböző kertépítési igényekhez. Egyik fő szolgáltatása a műfű lerakása, amelyet magas szakmai hozzáértéssel és precizitással végez.

Hagyj megjegyzést